Author Topic: Златно доба #30: Последњи осветник  (Read 101 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marlowe

  • 4
  • 3
  • Posts: 2.312


Поштовани читаоци,
нови број нашег «времеплова кроз свет српског стрипа» доноси један од првих стрипова чувеног лесковачког аутора Николе Митровића Кокана. Стрип Последњи осветник овјављен је премијерно у другом броју ревије Никад робом, у новембру 1963. године. С њим је ревија почела да обрађује различите теме из историје нашег народа, и тај курс ће следити у наредних 200-ак бројева, после чега ће у ревији излазити искључиво доживљаји Мирка и Славка.
Никола Митровић је дебитовао у свету стрипа три године раније, када је на странама ревије Мајин стрип објавио Партизанске приче. Већ тај први његов рад јасно је указао да се ради о изванредном таленту, цртачу великих могућности, што је аутор и потврдио у наредним деценијама. Митровић је био веома успешан и у карикатуралном стилу, али остаје утисак да је његово природно окружење реализам. Већину својих најуспешнијих остварења нацртао је реалистички, уз изузетну карактеризацију ликова, динамику покрета,
монтажу табле и заиста мајсторски рад четкицом.
Из тих разлога нам је велико задовољство што смо у прилици да његовог Последњег осветника објавимо у нашој ревији. Захвалност за то дугујемо кћеркама аутора које су нам уступиле право за објављивање овог класика српског стрипа.


До следеће прилике,
срдачан поздрав,
Уредништво.

Fly like a butterfly,
Sting like a bee.