Author Topic: Kalkanski krugovi (2021-)  (Read 1361 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.867
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Kalkanski krugovi (2021-)
« on: 12-04-2021, 15:30:37 »

KALKANSKI KRUGOVI Đorđa Milosavljevića naišli su kaoprijatno osveženje u periodu pomalo malograđanske faze forsiranja Peak TVa u periodu Telekomove jake ekspanzije. Ova serija nudi zanimljiv spoj - režira Milan Karadžić koji je sa Milosavljeićem radio na poznim sezonama BUDVE NA PJENU OD MORA, jedne od svojih retkih serija koja nije komedija, a sve je slikao Dušan Ivanović, najpoznatiji po visokoestetizovanoj fotografiji u ČARLSTONU ZA OGNJENKU.


Doduše, eminentni direktori fotografije nisu strani Milanu Karadžiću. Naime, već neko vreme pre je radio sa Milanom Tvrdišićem koji je jako dugo bio "iznad" uslova naše igrane produkcije i radio je mahom reklame. Otud ovaj spoj nije sasvim neočekivan.


U nekom referentnom okviru naše televizije, KALKANSKE KRUGOVE najpre možemo definisati kao susret MOG ROĐAKA SA SELA i DUGA MORU. Iz ROĐAKA SA SELA imamo motiv junaka koji se usled neke traume vraća na selo (u obe serije ga igra Vojin Ćetković) i na neki način uzburkava lokalnu sredinu, dok iz DUGA MORU imamo motiv izolovane zajednice pod pritiskom lokalne natprirodne tajne i lokalnog kriminalnog miljea.


Slično DUGU MORU imamo i lik retardiranog sina jednog od glavnih junaka - doduše sa drugačijim predznakom, kao i ljubavnu dinamiku među potomcima.


Međutim, za razliku od DUGA MORU i ROĐAKA SA SELA, KALKANSKI KRUGOVI imaju jači tempo, priča se izlaže brže, sa misterijom ali bez mistifikacije, i generalno čini se da je prilagođena okolnostima, glumcima, tekstu, sve je u saglasju.


U tom pogledu, KALKANSKI KRUGOVI ne pokušavaju da budu išta drugo nego "srpska serija", ne pokušavaju da se neuspešno igraju Skandinavaca ili HBOa. I to je zaista pozitivan pomak.


Međutim, problem se javlja u tome što je ova vrsta priča u međuvremenu kod nas prešla u te pretencioznije pseudo-Peak TV forme, i onda se samim tim ova serija sadržajem i formom pomalo našla na ničijoj zemlji. No, rejtinzi pokazuju da sama publika nije opterećena tim estetičkim pitanjima i da je rado pogledala ovu seriju.


KALKANSKI KRUGOVI bi sigurno nekom drugom reditelju bili prirodniji fit nego Milanu Karadžiću. Međutim, ako imamo u vidu usual suspectse koji se kod nas okupljaju na serijama, on je čak pokazao i da ima nešto više žara i interesovanja od te ekipe koja je u ovim okolnostima pojačane produkcije već prilično potrošena.


U pogledu glumačke podele, pored ROĐAKA SA SELA, preuzeta su i dobra rešenja iz serija PREŽIVETI BEOGRAD i GRUPA, i to na pravim mestima, tako da mlada podela iz ovih serija fino korespondira sa zvezdama u glavnim ulogama.


KALKANSKI KRUGOVI su u svakom pogledu nepretenciozno postavljen i pošteno urađen posao.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 56.501
Re: Kalkanski krugovi (2021-)
« Reply #1 on: 14-04-2021, 20:47:32 »
Ispostavlja se da nije gotovo. Ja sam mislio da je prošlog vikenda bio kraj sezone, al sad vidim najavu za idući... Dobro, možda se nešto i razreši u naredne dve epizode.  :lol: :lol:
 
 
On an unrelated note: posle prve epizode Drim Tima bukvalno se osećam kao da treba da se istuširam. Zečević ne kapira baš najbolje koncept prajm tajma.  :shock:

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.867
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Kalkanski krugovi (2021-)
« Reply #2 on: 15-04-2021, 12:59:45 »
DRIM TIM je meni delovao kao sjajan koncept, plus mislim da je Miloš Radović odličan pisac. Međutim, meni je prva epizoda bili fizološki neizdrživa. Vidim da je ogroman razmak između premijere na Telekomu i RTS i ne čudi me. Naslutili su da serija neće iscrpiti svoju gledanost na Superstaru.


Što se Kalkanskih tiče, ja sam je gledao na Superstaru i tamo je gotova a mislim da na RTS još nije?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 56.501
Re: Kalkanski krugovi (2021-)
« Reply #3 on: 15-04-2021, 13:20:29 »
Da, na RTS-u ima još jedan vikend.
 
A prva epizoda Drim Tima zaista ima više elemenata somatske nelagode. Pružiću joj možda priliku još večeras ali nisam siguran da ćemo se Laza i ja dalje družiti.

Truman

 • 4
 • 3
 • Posts: 9.443
Re: Kalkanski krugovi (2021-)
« Reply #4 on: 23-11-2021, 16:51:31 »
Ka'će druga sezona?
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana