Author Topic: Spasi mačku! Blejk Snajder  (Read 1058 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

  • 4
  • 3
  • Posts: 7.376
  • Enfant terrible
Spasi mačku! Blejk Snajder
« on: 01-01-2023, 22:58:39 »


Spasi mačku! Blejka Snajdera – putokaz za scenariste

Knjiga “Spasi mačku!” američkog scenariste Blejka Snajdera, u izdanju Filmskog centra Srbije i Audio-vizuelnog centra (AVC) Republike Srpske, sadrži korisnu, iskustveno zasnovanu zbirku saveta za pisanje scenarija koji će imati “prođu” kod producenata i kod publike, ocenjeno je na promociji 21. decembra u Kulturnom centru Beograda.

Knjiga je objavljena u ediciji “Imaginarijum”, kojoj pripada i u poslednje vreme najtraženija knjiga FCS-a “Priča – sadržaj, struktura, stil i principi pisanja scenarija” Roberta Mekija, rekao je urednik izdavačke delatnosti FCS-a Miroljub Stojanović.

Scenarista Saša Radojević ocenio je da Snajderova knjiga nudi “putokaz u pravcu kreiranja scenarija koji imaju aspiraciju da budu uspešni” i da je u tome njena praktična svrha.

“Bilo mi je interesantno da poredim kako se rad na scenariju tretira u našem obrazovnom sistemu, a kako u onom koji je vezan za američke hitove, koji se elementi poklapaju, koji ne. Kod nas je važan sinopsis, u smislu teme i ideje, a kod njih se stvar prvenstveno usmerava ka temi, ideja se ne pominje”, izjavio je Radojević.

Prema njegovim rečima, i žanrovska klasifikacija u ovoj knjizi se razlikuje od one koja postoji u teoriji filma: “Snajder je usmeren ka praktičnom ključu, žanrove tretira kao deo kolokvijalnog govora, a ne teorijske obrade. Tu je jasna distinkcija između umetničkog i komercijalnog filma. Koga zanima ovo drugo može da pronađe dosta saveta koji su upotrebljivi”.

Scenarista Boris Grgurević pomenuo je izuzetnu knjigu iz ove oblasti – “Piščevo putovanje – mitska struktura za pisce” Kristofera Voglera, takođe u izdanju FCS-a, ali je napomenuo da je “opasno pročitati samo jednu knjigu – priručnik”.

“Sve one proizlaze iz Aristotelove poetike, ali unose varijacije. Edicija ‘Imaginarijum’ je dobar fond koji nam daje širinu. ‘Spasi mačku!’ je vrsta vodiča. Što ih više čitamo, bolje možemo da napravimo svoj koordinatni sistem”, rekao je Grgurević, dodajući da “naravno, puko praćenje tih saveta ne znači da ćete napisati dobar scenario”.

Direktor FCS-a Gordan Matić izjavio je da je Snajderova knjiga značajna za scenariste, ali i za pisce romana, jer dopunjuje ono što govore Vogler, Robert Meki i drugi autori.

“Snajder je među njima najmlađi. Dopao mi se njegov način pisanja. Pitak je tako da mogu da ga prate i srednjoškolci i neprofesionalci. Daje preporuke kad imate problem u pisanju, nosi svežinu u pristupu, navodi primere”, rekao je Matić, posebno pominjući savete u vezi sa “loglajnom”. Kako je objasnio, to se odnosi na jednu ili dve rečenice kojima se predstavlja projekat – prvo producentima, a potom i publici.

“To je u Holivudu jako bitno. Snajder tvrdi da morate imati loglajn, onu rečenicu koja će jednog dana stajati na trejleru filma, i pre nego što počnete da pišete scenario i da ga nosite na pičinge. Govori nam kako to praktično funkcioniše u najvećoj filmskoj ligi na svetu”, dodao je Matić.

Naslov knjige odnosi se na još jedan savet, u vezi s formiranjem karaktera – ako je jedan od glavnih junaka negativac, da ne bi bio sasvim crn treba da ima momenat empatije, na primer, da u jednoj sceni spase mačku.

“Na akademijama u regionu nedostaje ova vrsta literature na našem jeziku. Mislim da će zato knjige FCS-a postati udžbenici”, izjavio je Matić.

Direktorka AVC-a Anja Ilić ocenila je da će ta knjiga koristiti filmskim profesionalcima u RS, među kojima vlada veliko interesovanje za priručnike o filmskom zanatu.

U ime AVC-a, koji je Vlada RS osnovala pre godinu i po dana, direktorka Anja Ilić zahvalila je FCS-u na podršci u radu te mlade institucije. AVC je ove godine, kako je saopštila, otvorio čak 11 konkursa, a upravo je doneta odluka o sufinansiranju sedam manjinskih koprodukcija. Sufinansiraće i festivale, kao i televizijsku produkciju, a ima ambicije i u oblasti izdavaštva.

Snajderova knjiga, prema navodima izdavača, ide tragom “Priručnika za pisce scenarija” Sida Filda. Bavi se važnošću žanrova i klasifikovanjem filmova, sastavnih elemenata filma, prilagođavanjem glavnog junaka opštoj zamisli filma… Kako je u predgovoru primetila Šila Henahen Tejlor, Snajder maestralno operacionalizuje osnove pravljenja filma: zaplet, strukturu, kasting, marketing... i čini da njegova knjiga “bude svima dostupna, a i kako bi se ove njegove ideje sprovele u praksi”.

Blejk Snajder (1957-2009) je započeo karijeru scenariste na Diznijevoj TV seriji Kids Incorporated, za koju je napisao 13 epizoda, a onda se potpuno okrenuo pisanju scenarija bez prethodnog naručioca. Velikim studijima prodao je mnogo originalnih scenarija i pičeva, a jedan od njih prodao je Stivenu Spilbergu. To ga je uvrstilo među najuspešnije spec scenariste u Holivudu. Producirao je dva filma. Sarađivao je s Univerzalom, Diznijem, Foks Femili TV...

Knjiga “Spasi mačku” objavljena je u prevodu Irine Šentevske, a grafički dizajn potpisuje Andrej Dolinka, koji je radio i prethodne naslove edicije “Imaginarijum”.

(SEEcult.org)

http://www.seecult.org/vest/spasi-macku-blejka-snajdera-putokaz-za-scenariste
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

  • 4
  • 3
  • Posts: 7.376
  • Enfant terrible
Re: Spasi mačku! Blejk Snajder
« Reply #1 on: 09-02-2023, 20:43:42 »
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.