Author Topic: Anime: vodič kroz čarobni svet japanskog animiranog filma  (Read 381 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

  • 4
  • 3
  • Posts: 7.376
  • Enfant terrible


Anime: vodič kroz čarobni svet japanskog animiranog filma

Grupa autora

Izdavač: Tanesi

Žanr: Film

Japan je u svetsku pop kulturu uneo mnogo živosti i kreativnosti, a jedan od njegovih najbitnijih doprinosa su svakako japanski strip manga i animirani film poznat kao anime.
Preko njih je svet upoznao japansku kulturu i zainteresovao se za sve što dolazi iz Japana. U ovom pregledu istorije, žanrova i najbitnijih stotinak (114) anime ostvarenja, želeli smo da damo jedan uvid u taj fenomen i povežemo sa njim što više potencijalnih čitalaca i ljubitelja japanske kulture.
Anime je stil animacije i crtanja poreklom iz Japana, sa karakterističnim načinom kreiranja likova i njihovog okruženja.
Iako su neki od anime filmova u potpunosti crtani rukom, uobičajeno je korištenje kompjutera u njihovom stvaranju.
Priče u crtanim filmovima su obično izmišljene. Anime se emituju na televiziji, distribuiraju pomoću medija kao što su VHS, DVD, Blu-rej i preko igrica za video-konzole ili kompjutere. Anime imaju mnogo žanrova, kao i tradicionalni filmovi i serije. Ovi žanrovi uključuju avanturu, naučnu-fantastiku, dečije priče, ljubavne priče, srednjevekovnu fantastiku, erotiku, horor, akciju i dramu.
Većina filmova sadrži elemente iz nekoliko različitih žanrova, kao i varijacije tema, i to otežava razdvajanje žanrova. Anime mogu da imaju naizgled jednostavnu radnju, ali istovremeno mogu da sadrže mnogo složeniji, dublji zaplet, i razvoj likova. Nije neuobičajeno da anime orjentisane prvenstveno na akciju sadrže humor, ljubav, pa čak i oštre društvene komentare.

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.