• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Gde se dede deveti konkurs?

Started by IM, 07-11-2004, 19:18:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

IM

Pre nekog vremena mi se učinilo da sam ovde video link na "deveti konkurs", a sad ne mogu da ga nadjem ni uz pomoć trikova. Podtekst je bio nešto u stilu: "Nemoj posle da bude - nismo znali!".

Pa eto - ne mogu da kažem da nisam znao, ali sad ne znam je li to još uvek aktuelno. Opet, mislim, da je nešto poništavano, tek bi to trebalo oglasiti...

varvarin

E, ovo je sad nov fazon: ne mogu da se dobiju informacije ni o jos uvek aktuelnom, osmom konkursu, a kamo li o devetom!
Na svaki upit o konkursu (na pr, u  odrednici "KONKURS" na sajtu ZS, tamo gde su "KONTAKT", "IZDAVAŠTVO" itd), stiže odgovor da provajder VERAT  nema tu temu!
Bobane, jel možeš lepo da istakneš topik DEVETI KONKURS, a ne da se takmičimo u dovitljivosti gde je sakriven?

Boban

Zbog velikog broja neobjavljenih radova sa dosadašnjih konkursa i neizvesne sudbine izdanja u kojima je trebalo da ti radovi budu objavljeni, privremeno je i na neodređeno obustavljen KONKURS.
Definitivna sudbina konkursa u organizaciji Znaka sagite, kao i samog časopisa biće određeni u narednih šest meseci.

Ovo je zvanicna verzija.
Nezvanicno, postoje dve verzije, ali nisam sada spreman da o tome govorim, pisem ili raspravljam.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

E, da... zavrseno je glasanje za NOVELU osmog konkursa, pobednicki rad je iz pera tandema Nešić/Lazović "Sedam delova jednog pogleda", a ostale podatke mozete procitati u Znaku sagite 13 koji izlazi iz štampe valjda sutra, najkasnije u četvrtak.

varvarin

Trebalo bi da me pobeda obraduje... Ali zatečen sam malo onom drugom vešću: sve je neizvesno - i konkurs, i izdanja, i budućnost časopisa... posebno ovo o časopisu ZS.
 Neka mi mlađe kolege oproste, ali meni časopis ZNAK SAGITE ipak više znači od EMITORA. Čitam ga od početka, sarađujem ponekad, i kako su ostala izdanja ZS bila ređa,  časopis je koliko-toliko održavao redovnost. Duži tekstovi mogli su da se plasiraju jedino u ZS: u EMITOR to ipak ne može da stane. Nedostajao mi je časopis tokom "olovnih godina", kad je privremeno prestao da izlazi. Bio sam oduševljen kad je obnovljen...
 Po nekim podacima, broj 14 prodat je u tiražu znatno većem nego prethodni brojevi. Pomislio sam (ne samo ja) da se stvari najzad menjaju, na bolje.
 Meni je lako da pričam: ja kupim svoj broj, i čitam sa zadovoljstvom... Izdavač ulaže: energiju, vreme, maštovitost, strpljenje, nerve, sopstveni novac. Ljubav.
  I dušu.
  Da ne pominjem sad saradnike, bez kojih nema broja...
  Vremena su takva da ako nešto ne može da izdržava samo sebe - gasi se. Jedan drugi izdavač (naš drugar) u svoje vreme reče da je ugasio svoje izdanje, jer mu je dosadilo da se svađa sa ženom: kad će se te pare vratiti...
   I zato što pripadam tvrdom jezgru fanova (oni što bi se radije odrekli ručka, nego da već prvog dana ne nabave novi Znak sagite, oni što i dalje pišu i šalju priče na konkurs iz čistog zadovoljstva igre - sve zarad besplatnog autorskog primerka i mogućeg mesta na izvesnoj rejting listi)
kažem iskreno: bio bih vrlo pogođen da se časopis ugasi.
   Volim taj časopis.
   Znam da je teško realizovati svaki broj. Neki ljudi su otišli, mesta su prazna, vrlo teško je naći saradnike koji pišu samo za božiji sevap... To je tako i OK, ali ako ljudi (najpre iz moje generacije, nju poznajem i ima  još zaluđenika)  mogu nešto da pomognu - ima načina da se to kaže. Ne tvrdim da će uspeti, ali...
    Verujem da ima i mlađih, novih, koji bi se okušali kao saradnici.
     Setih se stihova Džona Dona: "Kad okean odnese zrnce peska - kontinenta je manje..."
     Hajde da okean ne odnese ZNAK SAGITE.

Plavi Skaut

:(  i meni ce biti zao ako Znak Sagite prestane da izlazi.

Mozda lupam ali mi jedna stvar nije jasna zasto su se kretivne snage ZS rastrkale na razne strane, Emitor pa Screaming Planet itd. i koliko ima sanse da i oni opstanu. Steta. Sigurno bi bilo bolje da ste se svi koncentrisali na jedno mjesto. I na istom delali.
The Four Winds

Ghoul

Quote from: "Plavi Skaut":(  i meni ce biti zao ako Znak Sagite prestane da izlazi.
Mozda lupam ali mi jedna stvar nije jasna zasto su se kretivne snage ZS rastrkale na razne strane, Emitor pa Screaming Planet itd. i koliko ima sanse da i oni opstanu. Steta. Sigurno bi bilo bolje da ste se svi koncentrisali na jedno mjesto. I na istom delali.

AMEN TO THAT!
https://ljudska_splacina.com/

Richard

Hocemo Konkurs natrag!

(Ja sam, na primer, izdao zbirku iskljucivo zahvaljujuci pokretackoj moci tog Konkursa i ZS. Bez preterivanja.)
Bavim se istrazivackim radom u raznim oblastima...

phuzzy

Quote from: "Plavi Skaut"pa Screaming Planet itd.

Exqueeze me? Ko se odavde "odshtrkao" na SP?

Lurd

Pavle Zelić, baking powder.

Šalim se, poanta je u tome da je Skautkinja pogrešila misleći da je problem u tome što se ljudi angažuju na nekoliko mesta, jer nije. Mislim, problem.
My trees...They have withered and died just like me.

Ghoul

Da pojasnim ono moje aminovanje.

Ne mislim da je stvar u tome da kvalitetnih radilaca nema dovoljno za više od jednog izdanja: super je što izlazi Emitor, i što je bolji no ikad, još po-super je što postoji Screaming Planet (i sajt, i Monthly). Dakle, ne verujem da rad na pomenutima bitnije ugrožava postojanje Znaka Sagite.
Ali mi se čini da bi ti ljudi bili još bolje upošljeni oko nečega što je trajnije, i 'teže', i masovnije, tj što se obraća mnogo širem krugu ljudi od šačice kojoj Emitor i SP sada pružaju zadovoljstvo.

For better or worse, časopis Znak sagite je (bio?) najbolji magazin te vrste na ovim prostorima. Možda nema za svakoga (naročito one starije) taj istorijski ili emotivni značaj koji za njih imaju Sirius ili Alef, ali čisto u pogledu KVALITETA SADRŽAJA i NAČINA NA KOJI JE OVAJ PREZENTOVAN (u lepo dizajniranom, sređenom pakovanju, na pristojnom papiru, sa dobrom štampom i ilustracijama, sa koricama i povezom i formatom koji ga čine maltene KNJIGOM -a ne roto-sveščicom koja se raspadne tokom prvog čitanja, ili jedva-čitljivom, fotokopiranom, zaheftanom hartijom...) on nema premca.
On je jedini PRESENTABLE magazin za SF koji je bar malo zaživeo ovde, a da ja znam za njega. Dakle, nešto za višestruku upotrebu, čemu se vredi vraćati. Može se čitati u autobusu, ali može ladno da stoji i na policama biblioteke. Bez stida. Jer izgleda profesionalno, i još bitnije – jer su u njemu objavljivali naši (i poneki strani) bitni pisci, kritičari i ostali.
To je jedino izdanje koje izgleda OZBILJNIJE od zanimacije grupe fanatika.
Don't get me wrong – i sam sam fanatik, i ne koristim ovo u pogrdnom smislu. Štaviše, divim se trudu (a i postignućima) i Fazijeve i Emitor-ekipe.
Ali mislim da je vrlo bitno da bavljenje fantastičnim žanrovima kod nas ne bude stvar isključivo GETA. Ili razonode. Ono, kao, ajd kad pozavršim sve ostale bitne stvari u životu, ako stignem, da se malo zezam (t.j. lepo je i to, ali ne bi smelo da bude samo, ili pretežno to). Ili suvog entuzijazma.

Ako ovaj geto želi da bude nešto više od grupice drugara koji se zajebavaju, sastaju, druže, nešto malo piskaraju i jedni drugima čitaju, tj da pišu za krug svojih najbližih poznanika – dakle, da bude jedna totalno interna, zatvorena, marginalna, fanovska, amaterska, samo-getoizovana pojava, unutar čijih granica će ležati sve njene ambicije i postignuća – onda OK. I to je lepo. Nek se deca druže. Nek se šale i zezaju po kafanama. Idu zajedno u bioskop. Ćavrljaju na forumu. Jedni drugima čitaju i ocenjuju književne radove. Malo se potapšu po ramenima, malo se po-ogovaraju iza ramena, malo se opsuju, pa se opet sastanu, i tako.

A onda, posle treće čaše, padnu u dert: zašto fantastiku niko ne shvata ozbiljno? Zašto smo odbačeni? Zašto smo marginalizovani? Zašto je žanrovska književnost potcenjena? Zašto sam JA gori pisac od tamo neke NINO-ovce? Zašto nema više čitalaca/gledalaca? Zašto više ljudi ne piše ozbiljno i studiozno o ovim našim igrarijama? Itd. Itsl.

Sa svojim tiražem, distribucijom, imidžom, sadržajem, imenima koja (je) okuplja(o), jedino je Znak Sagite taj koji može da pruži veću VIDLJIVOSTI i RESPEKTABILNOSTI u širim krugovima, među onima koji nikada ne dolaze u kafanu, ili u klub...

Sad, kako i zašto se desilo da taj i takav magazin dođe u pitanje – neću u to da ulazim.
Najbizarnije je što to, za promenu, nema čak veze sa finansijskim razlozima, koji u ovoj zemlji obično zajebu i najbolje ideje.

Pukovniku Bobanu nema ko da piše.

Da li je on loš pukovnik, ili pisci imaju pametnija posla, šta li je – nemam pojma. I neću u to da ulazim. Ne pišem ovo da bih bilo koga branio/napadao.

Ja pišem 'izdaleka', odakle je čak i Bobana moguće, hm, recimo, voleti.
Ali, eto, postoji još ponešto što je još uvek Srbija, a nije u Beogradu.
I pisci, i čitaoci, koji nikada neće doći do tih 50-ak Emitora ili neznamkoliko SP-a. Jer neće  ni znati da to postoji...

No, tko zna za kaj je to dobro.
Možda je vreme ZS-a prošlo, a Emitor je usponu. Čuo sam priče o tome da će se ubuduće štampati u povećim tiražima. Verovatno uz to ide bolja distribucija. Veći doseg, i uticaj.
Daj bože da je tako.

Ali, neću da nagađam.
Ja ipak nisam iz tog kružoka. Stoga, i moje viđenje je možda ograničeno.

Samo, kažem, glupo bi bilo da tako dobra i lepa stvar kao ZS propadne zbog ljudskog faktora (kako god se on zvao).
Mada, to je tako srpski.
What else is new?

taurus-jor

Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Plavi Skaut

Svi sve znate i bez moga bablanja jutros. Nisam mislila nista lose. U svakom slucaju zelim vam uspjeh na bilo kojem projektu.

Don`t give up!
The Four Winds

varvarin

Dobro, Skaut, ništa loše nisi rekla, nemoj se izvinjavati...
O odnosu izdavač - saradnici znam vrlo malo. Ali uveren sam da bi neki  saradnici mogli ponovo da pišu za ZS, sad kada ide u većem tiražu i malo redovnije...Ponekad je dovoljno okrenuti broj telefona starog druga. Sve je to u istom paketu - i da odemo, i da se vratimo... Ako volimo ZS.

O onome šta je ZNAK SAGITE, potpuno se slažem sa Goulom.
Još nešto: konkurs za priče, koji pokreće ZNAK SAGITE, po meni je najvažniji pokretač da  ljudi ovde nešto napišu. I da to rade koliko-toliko često. I da se takmiče, bez zlobe. I da ne prave mnogo vike " ... a kad će moja priča koja je osvojila drugo mesto, biti štampana?! " Biće, znamo.
Bez konkursa nema izazova, nema sučeljavanja, odlažemo tastaturu i pišemo retko. I ispadamo iz forme. Izazov je neophodan.

Vidim da je više od 200 ljudi čitalo ovu temu. Pa braćo i zemljaci, ako vam ZNAK SAGITE znači ono što znači Goulu ili meni - pošaljite poruku ovde. Makar da izdavač zna, pre nego prelomi.

phuzzy

Mene i dalje zanima ko to ne radi na ZS da bi radio kod mene? Uopste ne prija sto se upiru prsti tek tako.

Plavi Skaut

Nije mi jasnu zasto si uzeo to sto sam napisala toliko licno. Dala sam samo jedan primjer ili dva i ni na koga nisam pokazala prstom. Ja ne znam ni ko je ko. Jedna fina ideja i realizacija iste se gasi. I isto tako nisam ulazila u to ( a i kako bih kada pojma nemam) ko i zasto ima zasluge za to. Samo sam napisala i jos jednom cu " Koliko je entuzijazma, volje, truda je ulozeno da se napravi ZS" I mislim da ste mu napravili dobar imidz i STETA je kada je vec nesto tako napravljeno da se razidjete.
The Four Winds

Plavi Skaut

Jos jedna stvar; meni  se cini da je vrlo neracionalno imati tri gotovo identicna casopisa na tako malom prostoru koji je ogranicen na BG. casopisi koji su posveceni istoj grupi konzumenata koja i nije tako valika. I sad na jednom ta grupica treba da se odluci koji ce da kupuje, a uprincipu su isti (tako su napisali neki ovdje, ja imam samo nekoliko brojeva Znaka) Mislim..znam nije lako poceti sve od pocetka a da iza ne stoji neko veliko ime ili velike pare..itd. Nego..zar niste mogli malo da kompromisate :wink:
The Four Winds

phuzzy

That being the point. Ja ne izdajem casopis. Ja vodim sajt. Par ljudi mi pomaze. Povremeno izdamo CD mag. Ne vidim kako to ugrozava ili pak odvlaci ljude od rada na _stampanom_ magazinu ZS. Pogotovo sto ni ja, ni iko od ljudi koji mi pomazu, nikada nije imao nikakve veze sa ZS.

Sto znaci da ima 2 "magazina" koji dele autore, ZS i Emitor. Od kojih je jedan zamisljen kao profi magazinsko izdanje (iako u sustini funkcionise kao fanzin), a drugi jeste fanzin. Ljudi koji su voljni da rade ima, i kapiram da niko od onih koji trenutno pisu za Emitor ne bi odbio da pise za ZS kad bi se za to ukazala potreba, odn. kad bi to neko trazio.

No, fakat je da je ZS jako dugo izlazio s mene pa na ustap, dok je Emitor bio koliko-toliko redovan. Pri cemu taj razlaz nije uzrokovan nedostatkom materijala, jer inace ne bi tri uradjena broja Znaka lezala spremni za stampu mesecima.

Hm, upravo sam ukapirao da ovo pocinje da lici na pljuvanje po Bobanu, sto mi nije namera, posto coveka apsolutno razumem. Namera mi je da kazem da to sto ljudi rade na jednom projektu ne znaci da odbijaju da rade i na drugom. Namera mi je i da kazem da svako ko kupi Emitor, uvek kupi i ZS, dok obrnuto nije bas slucaj. Namera mi je da kazem i kako ne vidim kako manje kvalitetnih zanrovskih izdanja moze biti bolje nego vise kvalitetnih zanrovskih izdanja.

Milosh

OK, kako ja vidim stvari... Prvo, i Znak Sagite i Emitor i Screaming Monthly imaju svoje razloge za postojanje, a ko ce da bira izmedju ("cak") tri izdanja, neka izabera pa ne kupi ni jedan, sto se mene tice. ZS objavljuje price sa konkursa i strane price sa regulisanim autorskim pravima, Emitor objavljuje domace price pisane specijalno za casopis (od skoro), ZS ima tradiciju kvalitetno pisanih knjizevnih kritika, Emitor tek pokusava da uvede tako nesto, ZS ima problema kad je filmski deo u pitanju zbog nepostojanja redovnog ritma izlazenja, ali to i ne mora da bude problem ukoliko se umesto kritika forsiraju esejske forme (i tu se potpuno slazem s Bobanom), Emitor neka ostane mesto za redovne (i aktuelne) kritike posto se nadam da to radimo kako treba. U ZS mogu da se procitaju textovi koji iz razlicitih uglova gledaju na zanr danas, opet u esejskoj formi, u Emitoru imate Random Fandom koji daje presek aktuelnih i trenutnih desavanja bez toliko udubljivanja, i tako dalje, i tako dalje... Screaming Monthly je tek prica za sebe posto je rec o multimedijalnom izdanju u formi CDa koje takodje ima dosta toga da ponudi. Zato i nema mestu besmislenim poredjenjima izmedju ova tri izdanja i pricama ili/ili.

Stvar je samo u: 1) finansijama, 2) urednickom radu i 3) saradnicima. Oko finansija necu nista da pricam posto se u to ne razumem najbolje kako funkcionise ni u Emitoru a kamoli kad je rec o ozbiljnijim izdanjima kao sto je ZS, ali ako to nije problem onda nam ostaje ovo pod 2) i 3), a te dve stavke su povezane. Elem, Emitor sada ima jednu ogromnu bazu saradnika od kojih su neki ranije radili na ZS dok su neki poceli upravo radom za Emitor, i ja ne vidim da je problem da mnogi od tih ljudi (oni koji to zele i kojima druge obaveze to dopuste) pocnu da rade i na ZS. Ukoliko ZS uspostavi kakav-takav ritam izlazenja, jasnu urednicku koncepciju, i istu takvu saradnju sa saradnicima u smislu stalne komunikacije uz obavezno postojanje povratne informacije, onda, verujem, da ce se stvari pokrenuti. Ali da li ce se pokrenuti i zaziveti li pokrenuti i stati, to verujem zavisi i od nekih drugih stvari. Emitor moze da gura na cistom entuzijazmu i da se samofinansira dok god ima ovoliko ljudi uklucenih u citavu pricu, ali nisam siguran da isto moze (niti treba) da vazi i za ZS koji ako je vec profi casopis treba tako da funkcionise u potpunosti.

Dakle, ako se stvari samo postave na svoje mesto, sto verujem nije toliko tesko uraditi, Znak Sagite ce nastaviti da postoji kao jedini profesionalni SF/horor casopis, uz najprofesionalniji fanzin na ovim prostorima i sire Emitor koji ce mozda jednog dana i prerasti to zvanje, ali to sa ZS nema nikakve veze, i ZS, ako to i drugi zele, treba da nastavi da postoji.

Toliko.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Boban

Ja cu da, onako usput, "odbranim" Plavi Skaut; osobica je iz Švedske i nema stvarni uvid u to šta se ovde radi i kako sve to zapravo izgleda. Doduse, njeno misljenje moze da bude indikativno kako nas vide sa strane i iz velike daljine.

Što se ostalog tiče, ne vidim da postoji problem u razumevanju; ovo je jedinstven slučaj da su svi u pravu.

taurus-jor

Nije jedinstven slučaj, iako može izgledati da su svi u pravu.
Mene su učili da više istina može postojati paralelno, to jest da one ne moraju pod obavezno isključivati jedna drugu.
Problem je kad te istine ne primećuju jedna drugu, ili kad jedna istina ne može ili neće da stane u cipele drugih istina. Moguće je da to važi za svaku od "sukobljenih" istina.

Da bi se takve stvari sredile, potreban je otvoren razgovor o budućnosti Znaka Sagite. Uživo. Ne na forumu. Ne na ovakvim topicima. Ne za dva tri, pet ili šest meseci. Sastanak je potreban što pre, sa konkretnim predlozima svih učesnika za budućnost. Nema uopštenih priča. Samo konkretno, i samo konkretno, i samo konkretno. I predlozi, i predlozi i predlozi.

Ništa optuživanje, ništa insistiranje samo na svojoj istini. Sve istine da se ČUJU, a ne da se o njima pretpostavlja. Rekla-kazala, pretpostavljanje tuđih postupaka i razmišljanja su smrt.

Toliko od mene.

taurus-jor

Quote from: "varvarin"
O odnosu izdavač - saradnici znam vrlo malo. Ali uveren sam da bi neki  saradnici mogli ponovo da pišu za ZS, sad kada ide u većem tiražu i malo redovnije...Ponekad je dovoljno okrenuti broj telefona starog druga. Sve je to u istom paketu - i da odemo, i da se vratimo... Ako volimo ZS.

O onome šta je ZNAK SAGITE, potpuno se slažem sa Goulom.
Još nešto: konkurs za priče, koji pokreće ZNAK SAGITE, po meni je najvažniji pokretač da  ljudi ovde nešto napišu. I da to rade koliko-toliko često. I da se takmiče, bez zlobe. I da ne prave mnogo vike " ... a kad će moja priča koja je osvojila drugo mesto, biti štampana?! " Biće, znamo.
Bez konkursa nema izazova, nema sučeljavanja, odlažemo tastaturu i pišemo retko. I ispadamo iz forme. Izazov je neophodan.

Vidim da je više od 200 ljudi čitalo ovu temu. Pa braćo i zemljaci, ako vam ZNAK SAGITE znači ono što znači Goulu ili meni - pošaljite poruku ovde. Makar da izdavač zna, pre nego prelomi.

1) Meni znači. Ne mogu da osporim ama ništa što su ljudi na ovom topicu napisali.
2) Konkurs nikako ne treba obustaviti, jer u tom slulačaju nema ni podsticaja. Amen to Richard, amen to Varvarin.
3) Postoji vrlo jednostavan način da se priče objave. Makar privremeno da se vide i pročitaju. Braćo i sestro - elektronska forma. Domen: forum Znaka Sagite. Imam konkretnih predloga kako da se to izvede. Postoji i primer Screaming Planeta, mada bih ovde primenio drugačiji recept.

Na Bobanu je da odluči o svemu, a meni se čini da je taj konkurs isuviše značajan da bi se ugasio.

Black Mamba

evo i moje podrske... takodje se nadam da cete prevazici sve probleme i sta vas vec muci/koci i sta.. sedite brate, pricajte... manje arogancije, vise tolerancije.. i tako to.... ne znam sta vas muci i ne ulazim u to ali bi mi bilo jako zao da se sve to jednog dana ugasi

Boban

Quote from: "taurus-jor"3) Postoji vrlo jednostavan način da se priče objave. Makar privremeno da se vide i pročitaju. Braćo i sestro - elektronska forma.

Ja ne priznajem elektronsku formu objavljivanja. Ni radio izvodjenje. Ni recitovanje... papir i samo papir.

taurus-jor

Privremeno. Znači ograničen broj dana sa vrlo jasnom funkcijom - da ljudi mogu da pročitaju priče o kojima se govori. Ne o njima da glasaju, nego da im se pruži šansa da ih pročitaju. I to samo priče koje su dobile bodove.

Kada je papir skup, teško dostupan, kakve su nam alternative?

Dok ne dođemo do "višeg" oblika koji ti priznaješ, idemo na "niže" oblike, koje ne priznaješ, ali koji vrše funkciju u korist tvoga konkursa. Cilj je, naravno, da se dođe do višeg, konačnog oblika, i usput da ljudi saznaju o čemu se radi. Malo popularizacije. Drugo, to je neka vrste satisfakcije autorima. Ima da se načekaju dok dočekaju papirni oblik, a i ko zna hoće li u tom obliku biti mesta za sve bodovane priče? Pa, eto im prilike za njihovih pet minuta. "Hej, drugari, moja se priča može pročitati na Internetu... E, super je taj konkurs, a što i vi ne pošaljete priču?"

Pet minuta. 15 dana. Mesec dana. Ne tražim mnogo. Posle svakog završenog podovanja po kategoriji - sve do dana kada se o pričama razgovara. Posle toga, nema više gledanja.

Obavestiš dobitnike bodova i zamoliš ih da sada pošalju elektronsku verziju. Ko ne želi da pošalje - neće mu ni ići na sajt. A, malo će takvih biti, no i njihova želja da se poštuje.

PTY

Quote from: "taurus-jor"
Dok ne dođemo do "višeg" oblika koji ti priznaješ, idemo na "niže" oblike, koje ne priznaješ, ali koji vrše funkciju u korist tvoga konkursa. Cilj je, naravno, da se dođe do višeg, konačnog oblika, i usput da ljudi saznaju o čemu se radi. Malo popularizacije. Drugo, to je neka vrste satisfakcije autorima. Ima da se načekaju dok dočekaju papirni oblik, a i ko zna hoće li u tom obliku biti mesta za sve bodovane priče? Pa, eto im prilike za njihovih pet minuta. "Hej, drugari, moja se priča može pročitati na Internetu... E, super je taj konkurs, a što i vi ne pošaljete priču?"

Da li ti ovo ozbiljno?
Mislim, Jore!
Reci mi molim te da se šališ. Reci mi molim te da, pored svih otvorenih i insinuiranih predbacivanja Bobanu kako je "neprofesionalan" , ne predlažeš ozbiljno ovu sprdačinu.  
ZS je papir. Profesionalan magazin je uvek i samo papir.  Na net može i treba da se stavi reklama i pokoji sample-text, ali to NAKON objave magazina, ne pre.
Satisfakcija autorima? To, kao, urednik i izdavač treba da radi? Kao, da se jadnici ne 'olade. Kao, oni su u svemu tome najveći gubitnici, pa kao....pih!
Da se razumemo, najveći gubitnici gašenjem ZS ne bi bili autori niti saradnici pa čak niti sam Boban. Jer Boban će prosto da nastavi da tegli onako kako inače ume, on ne odustaje ni od onoga od čega bi trebalo, pa kako će od ZS? On će prosto nastaviti da tegli sam,  periodično i uz restrikcije. I dok vi tu procenjujete ko je veći kurta, svi zajedno pomalo klizite u situaciju kakva je bila pre Sagite.
Mislim hej! Napredak, nema šta!  Moda kasnih osamdesetih!

Najveći gubitnici će, kao i uvek, biti oni koji vole SF i čitaju ZS. Publika.

taurus-jor

Ne znam da li smo se dobro shvatili.
Govorim o pricama sa konkursa, u periodu izmedju zavrshenog glasanja i razgovora o pricama uzivo.
Govorim o KONKURSU. Govorim o moguchnostima da se njegov zivotni vek produzi, nezavisno od magazina, i da se popularishe, umesto da se ugasi. Govorim o moguchnostima da ljudi makar privremeno saznaju kakve se price pojavljuju na konkursu.

Ne govorim o magazinu. On je sasvim druga i kompleksnija prica. Nigde ga magazin nisam pomenuo. Govorim samo i iskljucivo o konkursu kao necemu shto motivishe ljude da pishu, i shto ne sme da se ugasi.

A oboje smo ucestvovali na SP konkursu. Te price su na netu. Objavljene su. Ja se, naravno, nadam da che jednog dana biti objavljene na papiru, jer i meni je to jedina prava forma objavljivanja. Ali - ako nema trenutnih moguchnosti da se price sa konkursa shtampaju, treba li to da znaci da konkurs treba ukinuti? Ja kazem - ne.

Ovo je predlog koji moze biti odbacen. Ako neko ima bolji, ja chu da saslusham.

Sve je bolje od chutanja.

Drugi predlozi?

P.S. Kol'ko znam u ranijim inkarnacijama, konkurs nije bio VEZAN za magazin Znak Sagite. Postojala je pre toga - i josh postoji - EDICIJA Znak Sagite, u kojoj su izashla cetiri Tamna vilajeta.

IM

Ja zaista malo znam o anatomiji problema sa kojima se rvete, pa ne mogu da imam nikakav pametan predlog, a da pri tome ne rizikujem pronalaženje rupe na saksiji. Ali zato od mene možete da dobijete prilično objektivno «spoljno» mišljenje.

Iako za «Znak Sagite» znam poodavno (neredovni čitalac, recimo), prvi put sam učestvovao na osmom konkursu. I ranije sam imao šta da pošaljem, ali je uvek bilo «važnijeg posla». Međutim, posle više godina u inostranstvu shvatam da je ono što mi ovde fali učestvovanje u kulturnom životu tamo! Ovde se nikad neću kulturno integrisati, zato što ovdašnji kulturni život posmatram kao da se odvija na Marsu! Možda nije lepo od mene, ali tako se osećam.

Tako ponovo otkrijem ZS, ovog puta preko interneta. Čitam malo ove rasprave, prepucavanja... Čini mi se da je sve to zdravo i dobro. Napišem priču – čak dobijem i neki poen! Imam utisak da sam učestvovao u nečemu značajnom.

Možda neko od vas i nije svestan važnosti institucije (nije prejaka reč!) ZS i konkursa, ali gašenje bi svakako bilo tragedija. Da se razumemo, navikli smo na takve tragedije. Ne bi ni bila prva! Ali, ako pretekne, moja prognoza je da će jednog dana (kad bude bolje vreme) neko za to dobiti orden za zasluge.

E, sad, i malo bibera! Na prvi pogled, meni je sve delovalo kao privatna žurka. Poprilično zatvoren krug pisaca i članova žirija, u kome se mnoge stvari podrazumevaju. Kombinovano sa tipičnom našom neažurnošću i nepažnjom, lako kod novopridošlog proizvede osećaj nepoželjnosti.

Razumete, džabe je što sam uredno pozvan na žurku, i što iznutra čujem muziku i graju, kad niko ne odgovara ni na treće zvono. Neko neće imati hrabrosti da to ispravno protumači kao «Uđi sam, mi se nismo dogovorili ko otvara vrata!», i neće ni ući!

Evo, recimo, moj post kojim je sve počelo je više od nedelju dana čučao bez ikakve reakcije. Ja sam pretpostavio sledeće: oni koji ne znaju odgovor – neće da se mešaju, a oni koji znaju (pretpostavljam da se taj skup svodi na Bobana) imaju neka važnija posla, i nisu videli pitanje. Neko bi mogao da pretpostavi kako niko neće ništa da mu odgovori pošto ga lično ne poznaje!?

Mica Milovanovic

IM,
Konkurs je zaista sve samo ne "privatna žurka", što ti mogu posvedočiti ljudi koji su pobeđivali na njemu, a da se nikada nisu pojavili pre toga u Klubu "Lazar Komarčić". To što se mi većinom poznajemo češće je razlog za strožije vrednovanje nego za popustljivost. Pitaj druge pisce sa foruma...

O njegovom značaju za srpsku kulturnu scenu nije lepo govoriti iznutra, ali, možda, povremeno, malo podrške ne bi bilo na odmet...
Mica

IM

Verujem Mićo, nema problema sa mnom! Vremenom sam razvio (bar se nadam) prilično dobar osećaj kad i kome valja verovati, ali se bojim da bi nekog mlađeg, sa manje vere u ljude, mogli da pokolebaju neki "sitni" organizacioni propusti.

Da se razumemo,  sistem vrednovanja nisam ni pomenuo. Po meni tu nema nikakvih problema, pošto se i onako kantar za merenje književnih vrednosti zasniva prevashodno na ukusu. Kako god da se vrednuje, uvek postoji mogućnost da je "kamen koji odbaciše zidari" zaista vredan.

sivka

ali ne mogu da se ne oglasim.
Znak Sagite je jedan od najboljih projekata koji promovise SF, F i H... i SIGURNO da Boban nece i ne moze da odustane. Ma, dobro se on bori sa svim problemima sa kojima se suocava godinama, i svaka mu cast. Ako u nesto verujem to je da ce ZS nastaviti da izlazi sigurno dokle Boban dise.
Emitor je vezan za rad Drustva. Odlican je ali je to izdanje koje ne sme da preraste iz fanzina u magazin, ne bi bilo dobro. Niti u zbirku. Emitor je nesto sto ce da naslede novi ljudi koji se pojavljuju u Drustvu.
Screaming Planet se tek sprema da osvoji svet....
Meni su podjednako vazni i ZS i Emitor i M.Scream.  Naravno, srce mi je na Vristecoj Planeti. :lol:
Najbolje od svega je da oni nastave da izlaze paralelno. Ima mesta za sve. Niko ne moze da me ubedi da u ovom gradu, u ovoj zemlji, nema dovoljno ljudi koji bi mogli da saradjuju na svim tim projektima.
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

Boban

I dalje tvrdim da je vecina ovde u pravu, samo svako prica svoj ugao stvari.
Retko kome na ovom topiku bi se moglo zameriti da je izrekao stvari koje ne stoje, a opet, izgleda kao da svako ima svoju verziju.

Znak sagite kao casopis je u maloj opasnosti da trajno prestane s izlazenjem. Uostalom, 14 brojeva za 12 godina i nije neka ucestalost, a visegodisnje pauze su cesce od redovnog ritma.

Generalno, meni odgovara situacija da ima mnogo vise raznovrsnih prilika za kreativno iskazivanje u okvirima fantastike. U idealnom slucaju, mi bismo imali pet raznorodnih SF&F casopisa, a ja bih konacno mogao da uredjujem stvari po svom licnom ubedjenju bez obaziranja na objektivnost i ravnopravnost.

varvarin

Nisam uspeo da se setim tih idealnih pet : stigao sam do tri.
Zašto FUTURA uspeva da izlazi redovno? Pošto je obezbedila nešto para - verovatno zato što projekat ne leži na samo jednom čoveku. To radi nekakav tim.
Pristup koji je postojao jedno vreme - da ZNAK SAGITE ima nekakva tri urednika ili kako su se već zvali - i jednog GLAVNOG (ne urednika, nego jednostavno Glavnog), učinio mi se kao sasvim OK. Tada su brojevi izlazili REDOVNO. Predlažem da razmisliš ponovo o ovoj šemi. Postavi stvari tako da jesi GLAVNI - ne verujem da će bilo ko to osporiti - daj tim ljudima smernice, kojih se MORAJU držati, neka tvoja reč bude zadnja kad se dvoumite - ali onda ih pusti dalje da to realizuju sa svojom merom kreativnosti. Moći ćeš da isteraš to što hoćeš, jer ćeš na tome insistirati kod saradnika. Nešto moraš da prepustiš njihovoj proceni i iskustvu... ali siguran sam da velikih problema ne bi bilo, ako tako od početka postaviš stvari.
Nekim saradnicima to neće odgovarati, nekima hoće - ali bar je ZS navikao na promene. Konačno, ni ti nisi bio  neobjektivan i proturao neke nelogične stvari... Znači, usmeri saradnike, i daj im malo slobode u kreaciji, i ne zaboravite da ko radi taj i greši...
Siguran sam da bi se našli takvi - i među starim, i među novim poznanicima.  Pri tome, verujem da ni finansijski  momenat ne bi bio najveći problem - bar među nama, fanovima, još imaš budala koje ne pitaju prvo: a kolika je plata - nego ponešto urade i za džabe.
Neću više da se pravim pametan, ali razmisli ponovo o takvoj organizaciji.
ZNAK SAGITE je već prerastao redakciju od jednog čoveka. To je dobro.
A ako imaš tim (u kom je tvoja reč zadnja, i gde jedni drugima kažete u oči gde vidite problem) - onda više nema krize.
Onda možemo da se okrenemo marketingu.

PTY

Quote from: "Boban"  Zbog velikog broja neobjavljenih radova sa DOSADASNJIH KONKURSA I NEIZVESNE SUDBINE IZDANJA U KOJIMA JE TREBALO DA TI RADOVI BUDU OBJAVLJENI privremeno je i na neodredjeno obustavljen 9-ti konkurs.

Dakle, Jore, da ne ispadne sada kako prevodim Bobanove reci, ali brate: ispade da je citanje zaista veca umetnost od pisanja!!

ali ok, ajde da spasavamo konkurs! ajde! ajde da malo sipamo iz supljeg u prazno.

da ne ispadne kako nam prioriteti nisu na mestu!

eric cartman

A da li se Znak sagite moze kupiti u vlasnistvo ?Mislim  redakciju , novine , edicije , ovaj sajt?
Da li neko moze da investira novac u ZS , da postane vlasnik ZS , suvlasnik ZS ?
Bobane?
Screw you guys I'm goin' home

Boban

hm... zanimljivo pitanje.
Znak sagite nije profitabilan i sumnjam da ce ikada biti; uvek postoji laksi i brzi nacin da se ulozeni novac vrati, a o zaradi da ne govorimo, tako da neka trzisna akcionarska ponuda jedva da ima smisla.

Knjizevni casopisi na podrucju Srbije su brojni, otprilike svaki grad preko 30000 stanovnika ima poneki, ali sve su to dotirana izdanja koja se u konacnom prodaju ispod cene proizvodnje i gde zapravo zarada i ne postoji.

Znak sagite je pozitivan ako se izuzme ljudski rad koji je ulozen i koji se ulaze; pozitivan je jer su saradnici malo ili nimalo placeni; u bilo kakvim realnim odnosima, časopis Znak sagite ne bi mogao da bude u plusu, a to je slaba perspektiva za bilo kakvo rezonsko ulaganje.

Na drugoj strani, ako bi se zaista pojavio neko s namerom da ulozi novac suocio bi se sa brojnim problemima: profitabilno redovno izdanje ne bi vise moglo da se oslanja na volonterski rad i da zavisi od dobre volje onih koji bi mogli i zeleli nesto da urade vec bi sve moralo da ima ekonomski kostur... i tako.

Na pitanje "Da li neko moze da investira novac u ZS, da postane vlasnik ili suvlasnik ZS?" odgovor je svakako pozitivan, ali ja ne vidim realan okvir u kome bi to moglo da se dogodi.

Bojan

Quote from: "varvarin"Zašto FUTURA uspeva da izlazi redovno?
Futura izlazi redovitije od Znaka Sagite, ali teško se može reći da izlazi redovno. U impressumu piše "Mjesečnik za znanstvenu beletristiku i fantastiku" ali tijekom 2004. je izašlo samo 5 brojeva, 2003. 7 brojeva, 2002. 11 brojeva... svake godine sve manje. Zadnja 3 broja su izlazili u razmacima od po 3 mjeseca.
Quote from: "varvarin"Pošto je obezbedila nešto para - verovatno zato što projekat ne leži na samo jednom čoveku. To radi nekakav tim.
Uvijek je 90% sadržaja Future radio jedan čovjek. Milena Benini (sadašnja urednica) uz urednički posao radi i prijelom i prijevode (obično svih stranih priča). Doduše, postoji nekoliko ljudi (Darko Macan, Goran Marinić, Ranko Marinić... i ja) koji pišu kolumne, crtaju, pomažu kod izbora priča... ali 90% posla je i dalje na njoj.
Možda je razlog zašto Futura nikad nije prestala izlaziti koliko-toliko redovno to što se povremeno promijeni urednik (Milena Benini je 5. urednik u 12 godina), a 2001. je promijenjen i izdavač.
Bojan Sudarević
CyberFolk.net

varvarin

Za Bojana:
Lepo je znati da ovo čitaju još ponegde.
U svakom slučaju, hvala za ove podatke.

Ghoul

Quote from: Boban on 19-11-2004, 06:16:37
Quote from: taurus-jor3) Postoji vrlo jednostavan način da se priče objave. Makar privremeno da se vide i pročitaju. Braćo i sestro - elektronska forma.

Ja ne priznajem elektronsku formu objavljivanja. Ni radio izvodjenje. Ni recitovanje... papir i samo papir.

slažem se!