SRPSKI HOROR MEĐU 100 NAJBOLJIH EVROPSKIH!
Evo još nečim da se pohvalim: u izdanju British Film Instituta iduće godine izlazi knjiga 100 EUROPEAN HORROR FILMS u seriji "Screen Guides". Priređivač Steven Jay Schneider je odabrao 100 najboljih horora nastalih na tlu Evrope, od DR CALIGARIJA iz 1920. pa do belgijskog ORDEALA (Le Calvaire: pisao sam o njemu na nekom od topika ovde – solidan, mada ga ja ne bih stavljao u prvih 100) i HAUTE TENSION (kojeg neki mudrijaši ovde na ZS otpisaše kao 'ništa posebno') . U izbor nisu ušli Englezi, pošto će BFI verovatno da izda zasebnu knjigu sa 100 BRITISH HORROR FILMS. Šnajder je među ovih 100 evropskih stavio i VEĆ VIĐENO Gorana Markovića, i ponudio meni da napišem odrednicu o tom filmu. Svaka od 100 odrednica treba da ima oko 500 reči, i da sadrži sledeće:
Each
entry should include a brief plot synopsis and discussion of the
film's sources, influences, major themes, and contribution to horror cinema
-- European and beyond -- as a whole, along with some information about
the specific subgenre and tradition to which the film belongs.
Moguće je da napišem o još kojem filmu, ali o tome se tek pregovara. Ono što je sigurno jeste da DEJA VU ide, i da ga ja pišem. Mislim da je ovo veoma važno za probijanje priče o srpskom hororu, jer BFI je otprilike najprestižniji, ili jedan od 2-3 najprestižnija svetska izdavača filmske literature, pa je super što je i jedan naš uspeo da se udene u društvo Arđenta, Avatija, Hercoga, Murnaua, Franžija, Soavija, i drugih.
100 EUROPEAN HORROR FILMS će verovatno izaći na jesen 2006.
Uvrštavanje ovog naslova u ovaj izbor direktna je posledica moje prethodne saradnje sa Šnajderom, o kojoj sam nešto malkice možda već pisao na ovom forumu, ali je više nego adekvatno za ovaj topik, pa ću da sumiram: sredinom 2006. treba da izađe II izdanje njegovog popularnog zbornika FEAR WITHOUT FRONTIERS, koji se bavi hororima iz Evrope, Azije, Južne Amerike itd. U prošireno izdanje uvršten je i moj opširan esej (skoro 10.000 reči) o srpskom horor filmu pod naslovom The Serbian horror: between metaphor and reality, u kome ističem upravo DEJA VU kao najbolji naš (bioskopski) horor. Ja sam Šnajderu slao sve što sam mogao da nađem od naših horora, na bilo kom mediju – na žalost, sve to bez ikakvog eng. titla, jer to niko i nigde nema!- pa je, pretpostavljam, i on mogao da stekne neki uvid u njih i odabere. U nabavci nekih naslova i slanju (dok sam bio u USA i nisam imao pri sebi sve filmove), kao i u reviziji eseja pripomagao je i crippled avenger, i zaslužio svoju zahvalnicu uz text, kao i još ponešto. Esej će biti bogato ilustrovan scenama iz naših horora jer je ta knjiga i inače bogato opremljena – što je već standard FAB PRESSA, rajske kuće za sve ljubitelje horrora (ne verujte mi nego proverite, ovde:
http://www.fabpress.com/system/index.html )