• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

HORROR, SERIOUSLY

Started by Ghoul, 29-11-2005, 14:04:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

WARLOCK

Ghoul

joш један додатак мојој биографији:

1. награда на конкурсу за есеј књижевног часописа ''Улазница'' из Зрењанина (2006), за есеј 'Српски хорор између метафоре и стварности' (тај есеј је, заправо, био корен књиге У БРДИМА, ХОРОРИ).

ово је ексклузивна вест, медијима још није обзнањена, али ето, нек се зна...

horror, seriously  :!:
https://ljudska_splacina.com/

Kastor

Hats off!

Boga mi, biografija ti se ubrzano puni, eksplozija na vidiku.  :wink:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

angel011

We're all mad here.

Bab Jaga

Ghoul fhtagn!

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

postao sam slučaj za proučavanje: jedan moj kolega u petak 1. decembra na jednom naučnom skupu u nišu izlaže rad o mom spisateljskom (proznom) opusu.

detalji:

НАУЧНИ СКУП

ПИСЦИ У НИШУ И О НИШУ
(Из пројекта  Књижевни и културни живот на југоистоку Србије у  XIX  и  XX  веку)

Ниш, велика сала Универзитета у Нишу
1.   децембар 2006. у 10 сати

.....
Дејан Милутиновић, Ниш
Horror made in Nish
.....

autor je ok lik koji se bavi žanrovskom književnošću, magistrirao na borhesu a doktorat mu je iz krimi romana...

ako neko iz niša ovo prati, dođite da se smejemo zajedno!

Ghoul

a sad i zvanično:

SAOPŠTENJE ŽIRIJA KNJIŽEVNOG KONKURSA ČASOPISA "ULAZNICA"

Na ovogodišnji Književni konkurs časopisa "Ulaznica" za neobjavljenu pesmu, priču i esej koji organizuje Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina i redakcija časopisa "Ulaznica", pristiglo je 2012 radova iz sve tri književna žanra (1800 pesama, 188 priča i 24 eseja).
   Žiri je radio u sledećem sastavu: Slobodan Vladušić - književni kritičar iz Subotice - predsednik žirija, Vladimir Kopicl, književnik iz Novog Sada i Radivoj Šajtinac, književnik iz Zrenjanina - članovi.
   Žiri konstatuje da bez obzira na kvantitativne varijacije na broj prispelih radova i učesnika, konkurs i ove godine održava sopstveni visoki standard ali, takođe, s vrlo konkretnom opaskom, primećuje da je ovogodišnji kvalitet prispelih radova iz oblasti poezije izuzetno visok i tragalački polivalentan. Dok  u proznim ostvarenjima može, donekle čak i otkrivalački, uočiti različiti tematski i stilski prosedei, od tradicionalne naracije pa preko akribijske i metaknjiževne avanture i pastiša, dotle je među prispelim esejima malo prave kreativne individualizacije, potrage i ekstatičnosti i da je, na žalost, prevladavajuća polarizacija na interpretaciju ili književno istorijsku studiju.
    Ishod ovih, ovako najkraće artikulisanih stavova i mišljenja članova žirija jeste odluka o nagradama i predlozima za objavljivanje u časopisu "Ulaznica".

ESEJ
U konkurenciji eseja prva i jedina nagrada dodeljuje se eseju Srpski horor film između metafore i stvarnosti pod šifrom Dogstar autora Dejana Ognjanovića iz Niša.

Žiri predlaže za otkup tekstove: Quintessenza Danila Kiša pod šifrom Danad Danice Stolić iz Beograda, Dušan Vasiljev i novo istorijsko biće Evrope pod šifrom Novo biće Milana Micića iz Vojvoda Stepe, Patologija zla i fenomenologija svetosti u Lestvičnikovom sistemu psihologije pod šifrom Lestvičnik autora Nikole Bakića iz Aleksinca.

POEZIJA
Prva nagrada za poeziju pripala je ciklusu pesma pod naslovom Iskušenik i pod šifrom Iskušenica autorke Dragice Stojanović iz Zrenjanina. Druga nagrada pripala je ciklusu pesama pod šifrom Mejl koji hoda autora Milana Micića iz Vojvode Stepe. Treća nagrada dodeljena je ciklusu pesama pod šifrom Opus peštera Momčila Bakrača iz Vrbasa.

PRIČA
Prva nagrada za priču dodeljena je priči Nebo nad Carigradom pod šifrom Oblivion autorke Nastasje Pisarev iz Novog Sada. Druga nagrada dodeljena je priči Pantameron ili poučna priča o Prokopiju pod šifrom Čarli autora Saše Stojanovića iz Leskovca. Treću nagradu osvojila je priča Žućenica pod šifrom Plima autorke Olivere Skoko iz Zrenjanina.

Za otkup predlažu se priče Brda pod šifrom Stragl autora Davora Radulja iz Kučeva i priča Kralj i zvono pod šifrom Felini čiji je autor Slavo Stojaković iz Beograda.

Sve odluke žiri je doneo jednoglasno.

Bab Jaga

Ghoul fhtagn!

angel011

We're all mad here.

Ghoul

Quote from: "Ghoul"već 7 dana unazad na kioscima je novi broj časopisa STATUS.

ja to nisam držao u rukama ni ranije a nemam još ni novi broj, ali po onome što videh na njinom sajtu, ima se tu šta pročitati.

u oktobarskom broju ima poduži text o hororu: autor je DEJAN PETROVIĆ, naslov je STRAH NAŠ NASUŠNI...

uh!
primerak je najzad došao do mojih šaka, i moram da zapazim da finalna verzija još bezobraznije koristi (bez navodnika, bez citata, bez ikakve naznake da su to tuđe reči) ČITAVE REČENICE I PASUSE, ČITAVE POENTE iz mog eseja HOROR, IMENOVANJE NEISKAZIVOG ('Ulaznica', dec. 2005): zapravo, skoro SVE glavne poente 'njegovog' texta su zapravo PREPISANE, VERBATIM (retko gde prepričane) iz mog eseja. ladno čovek uzeo moj esej, izvadio iz njega šta mu se svidelo (skoro sve!), i dajdžestovao ga, pritom unoseći brojne dvosmislenosti, netačnosti i/ili proizvoljnosti...

ehh, cena slave...

angel011

To se stalno dešava.

Nalazim i ja svoje tekstove, verbatim prepisane, po raznoraznim časopisima.
We're all mad here.

Ghoul

Quote from: "angel011"To se stalno dešava.

Nalazim i ja svoje tekstove, verbatim prepisane, po raznoraznim časopisima.

drugo je to, ti pišeš one GENERIC 'draga saveta' textove... tinejdžeri, problemi, sex, bubuljice, ovo ono... tu mora da bude malo 'preklapanja'... ali kad čovek ladno prepiše moje vrlo osobene i lične rezultate dugogodišnjih proučavanja horora, i potpiše se ispod njih...  :x  :x  :x

angel011

Ma u redu preklapanje, ali nije da su se ovi bavili istim temama, nego su tekstove kopipejstovali.

Naravno, tvoj primer jeste još očigledniji plagijat.

Izgleda da se kod nas smatra da, godinu dana nakon što je tekst objavljen, svako ima pravo da bukvalno prepiše čitave komade tog teksta, ili ceo tekst, i stavi sopstveni potpis ispod.
We're all mad here.

Bab Jaga

Da, kod nas. Ja sam ostala zabezeknuta kad su mi na ruskom forumu pitali dozvolu za citat. Kod njih, izgleda, ne smiješ ni citirati bez dopuštenja. Protrnula sam kad sam se sjetila koliko sam ja samo Ghoula citirala bez ga pitati...
Ghoul fhtagn!

Ghoul

Quote from: "Bab Jaga"Protrnula sam kad sam se sjetila koliko sam ja samo Ghoula citirala bez ga pitati...

a ja se pitam zašto toliko štucam u poslednje vreme...

Nyarlathotep

Imbecilno i sramotno. Zaista.
Ako vec sam nista validno nije uspeo da zakljuci, legitimno je i pohvalno da se korsiti strucnom literaturom, ali i da lepo navede odakle je citat. Ovako je jedanik samo pokusao javno da se eksponira i opari prepisujuci tvoj tekst. Znaci, sta, ima delova teksta koji su od reci do reci bukvalno prepisani od tebe?  :x

Aj mi baci na mail njegov tekst, ako ga imas skeniranog ili u elektronskom formatu. Da vidim kolika je to budaletina.  :(
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Nyarlathotep

Inace provereno znam da Status veoma dobro placa tekstove, moj blizak prijatelj pise za isti. Trebalo bi ih kontaktirati i naznaciti im da se bave krsenjem autorskih prava, i ukazati im da im njihov autor uvaljuje tudje tekstove. Bar ce doticni dobiti packu i prestati da krade tudjih ruku dela.

Ghoul

šaljem ti na mejl njegov text: moj valjda već imaš?

pazi, stvar je malo komplikovanija utoliko što me je on kontaktirao kada je spremao taj text da mu odgovorim na neka pitanja, kao mini-intervju, i tražio da mu pošaljem neke moje radove, da se malo obrazuje.
ja mu pošaljem 2 eseja, a on mi potom pošalje svoj text.
u njemu smesta zapazim ceo jedan poduži pasus od reči do reči prepisan (ali bez citata ili indikacija da je uzet od mene), kao i ukupno 7 rečenica (tačnije: 7 POENTI, 7 ideja), koje je slobodno rasprostro po svom textu, uklopljene (opet, bez znaka navoda) u njegove rečenice.
ja mu kažem da to nije u redu i ne radi se to tako, a on će: 'pa da, ali na nekoliko mesta te već citiram poimence, pa nema potrebe da se tvoje ime pominje baš toliko često...'
u finalnu verziju je samo ubacio deo rečenice, da sam mu ''za potrebe ovog rada ustupio deo svojih istorijskih istraživanja'', ali se, naravno, nigde ne vidi koji su to moji zaključci i ideje navedeni, verbatim, kao njegovi...

no, kao što rekoh: slučaj je, s moje strane, čist utoliko što je moj esej objavljen godinu dana ranije, i jednostavno poređenje pokazaće šta je šta i ko je ko.
sad, što je on verovatno dobio više para za honorar tog texta kod 'Statusa' nego ja od nagrade 'Ulaznice' (za taj isti esej), pa dobro, whatever. shvatiću to kao kompliment. uostalom, rekoh već, on me i explicitno citira u textu, pa se sve to može shvatiti kao jedna postmodernistički OMAŽ...
a da budem potpuno iskren, posle me je povezao sa nekim ljudima (istina, sporim platišama, mada još uvek ne kao oni iz THINK THANKA), tako da, za sad, i za ovo, nemam nameru da ga tužim, tražim odštete ili bilo šta slično.
neka mu je s milim bogom.
:roll:

Nyarlathotep

OK, onda je to vec druga prica i to samo govori o tome koliko je covek prema sebi, prema tebi i svim citaocima "Statusa" bio neiskren, i koliko, u sustini, o samoj tematici nema pojma.  

Jbg, kad si uvek dobre volje i oces laike da uputis na prave staze... a svuda ima raznih foliranata i ljudi slicnoga soja.

Ghoul

u četvrtak, 21.XII, možete ghoula gledati na TV.

RTS
II program
emisija o kulturi METROPOLIS
termin, negde iza 22 h, ne znam tačno.

emisija je posvećena kulturnom životu niša, ja sam intervjuisan kao 'mladi autor', odgovaram na pitanja:
-zašto horor (neizbežno kod laika)
-šta mislim o kulturi niša
-po čemu je niš najprepoznatljiviji

ako me nisu mnogo sasekli u montaži trebalo bi da bude zabavno.

Meho Krljic

Samo da se setim da ne propustim emisiju.... Ja sam neke davne 1994. nešto bio u Metropolisu i iskustvo vrlo povoljno, nisu sekli, nisu dirali ništa što sam rekao,s amo su ga pristojno montirali... Sad, jebiga, 12 godina kasnije ko će ga znati, ali ja o toj emisiji imam prilično visoko mišljenje pa očekujem da ćeš biti devičanski netaknut, ili bar razumno integralan.

krema

Bude li emisija na RTS SAT? Zna li iko?

Meho Krljic

Izgleda da da:

http://www.rts.co.yu/satelit_sema.asp?redosled=prioritet&Category=xtsatsema

krema

E, Meho, svaka cast, ovo je bilo bas brzo. :lol:  Hvala puno...

Meho Krljic

Omaklo se... Inače sam sporiji od carstva, i prostraniji...

Ghoul

mda, ako je verovati rts sajtu, termin je 21.54 h i što se tiče redovnog, nesatelitskog programa.

ja tv ne gledam već godinama, u vreme o kome meho govori taj metropolis nije bio tako loš, a danas... nemam pojma, al ne greje me sunce... čujem da traje samo oko 35 minuta. :x

Meho Krljic

Pa, u Slobino vreme RTS je ionako bio finansiran od droge i oružja pa se moglo da se emisijama iz kulture pruži dosta vremena. Danas treba napraviti mesta za 'ono od čega se živi', to jest za rijeliti šouove i ostale komercijalne, jelte programe...

Mada, sad i ja kenjam, malopre sam video seksualni mi objekat, Oliveru Kovačević u novoj autorskoj emisiji na RTSu i to je dovoljno da opravda njihovo postojanje.

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Pa, u Slobino vreme RTS je ionako bio finansiran od droge i oružja pa se moglo da se emisijama iz kulture pruži dosta vremena.

eehhh, POPOVANJE, nikad prežaljeno... tačno usred slobe i krize i rata i sranja.
svetlo u tami, indeed!

krema

Ha ha, upravo je i ja gledam i sjetih se da ti je "objekat zelja"... :lol:

krema

Fino, Ghoule, fino, nije lose bilo. Taman ti je emisija dobro dosla za reklamu :lol:
Nije losa ni emisija u cjelini gledano, mada je tesko prikazati kulturni zivot jednog grada u kratkom vremenskom periodu koliko je na raspolaganju autoru...

Meho Krljic

Znao sam da ću je propustiti... Makar iz dobrog razloga (pomagao prijatelju oko domaćeg zadatka), ali ipak............. Jebiga... Treba sada uterati u koje vreme je repriza... Ovo je posao za kapetana Gugla!!!1!11!!

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Znao sam da ću je propustiti... Makar iz dobrog razloga (pomagao prijatelju oko domaćeg zadatka), ali ipak............. Jebiga... Treba sada uterati u koje vreme je repriza... Ovo je posao za kapetana Gugla!!!1!11!!

da, da, kako da ne, 'pomažeš prijatelju', a ovamo postuješ po forumu baš u vreme emisije uveliko...

nego, kao što sam i očekivao, isekli su mi najsočniji deo, odgovor na pitanje:
'šta mislite po čemu je niš najprepoznatljiviji?'
pošto su se svi ostali trsili da pokažu kako je niš ovo i ono i ovakav i onakav (i.e. SVE NAJBOLJE!), možda bi me već sutra javno spalili da je prikazana moja anti-niška tirada.
ako mi dozvolite da citiram samog sebe, po sećanju:
'na žalost, bojim se da je niš još uvek najprepoznatljiviji po ZONI ZAMFIROVOJ, po 'pustom turskom', po stvarima sa kraja XIX veka... niš zapravo niej grad u pravom smislu, u smislu u kome su to beograd ili, u nešto manjoj meri, novi sad – to je, zapravo, jedno veliko selo, jedna kasaba, kojoj izrazito nedostaje urbanog duha. znam da zvuči kao plaeonazam, ali niš je grad koji još uvek nije urban... '
itd. itsl.

a tek kad su me pitali o 'kulturnom životu grada niša'... lele!
ponekad pomislim da ću da završim ko branko miljković, sjeban zbog 'prejake reči'!
moraću od rts-a da otkupim taj snimljeni i u montaži odbačeni deo... zlu ne trebalo...

inače, 35 minuta je nedovoljno da se predstavi ni, recimo, niška banja, a kamoli jedan NIŠ, jebote!
plus, nigde nisu ni napisali da su mene snimali u parku u n. banji, zlotvori!

ipak, najglasniji smeh mi je izazvala montaža, koja me je smestila u sendvič sa velikim niškim piscem, sašom hadži-tančićem...

ps: čuo sam da su pričali i sa magičnim ćirom: ako je tako, ne razumem kako i zašto od njega ne čusmo ni slova.

Джон Рейнольдс

E do kurca, danas je četvrtak!  :x

Propustio...  :(
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

krema

He he, ako si stvarno tako opisao Nis, logicno je da su te isjekli. Ipak je ovo bila emisija koja je trebala predstaviti Nis u jednom pozitivnom svjetlu, sto se kulture tice.
Vjerovatno nisu htjeli da je zacrne tvojim vidjenjem.
Sve u svemu, dobro je ispalo, svejedno...

Джон Рейнольдс

Pa, da. Uvek je lepo videti da jadni servis ne odustaje od pinkovitog prezentiranja stvarnosti.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

krema

Meho Krljic

Samo da odbranim svoj lik i delo

Quoteda, da, kako da ne, 'pomažeš prijatelju', a ovamo postuješ po forumu baš u vreme emisije uveliko...

Moje pomaganje prijatelju se sastojalo od sedenja za kompjuterom i ispravljanja namerno loše napisanih rečenica na engleskome jeziku a sve u okviru takozvanog kursa efikasnog pisanja na koji sam ga ja upisao i ja mu (tj. moja firma) obezbeđujem fee (sedamsto švicarskih dinara). Otud ja za kompjuterem u vreme emisije.

Ghoul

javlja abn:

U listu “Glas javnosti” danas (nedelja, 14. januar
2007) na str. 21 ima veliki upitnik o horor filmu, sa
15 pitanja i slikama od kojih su neke u koloru.

zna li neko nešto detaljnije?

Ghoul

evo kako izgledaju korice 2 inostrane knjige u kojima se javljaju i neki moji eseji.

među 100 EURO HORRORa se, mojom zaslugom, našao i DEJA VU (VEĆ VIĐENO), o kome sam ja i pisao.

knjiga izašla nedavno, još čekam svoj primerak, evo kako izgleda:

a u knjizi 501 DIRECTORS (koja izlazi novembra), mogu se naći moji eseji o sledećima utorima:
goran MARKOVIC
james WHALE
sogo ISHII
jan SVANKMAJER
alejandro JODOROWSKY
KIM KI-DUK
kaneto SHINDO

DušMan

Za civile tih 100 europejskih 'orora izlazi tek u junu. Barem ako je verovati Amazonu.
Hajde kad dobijes svoj primerak daj neki mali prikaz cele knjige.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Ghoul

Quote from: "DušMan"Za civile tih 100 europejskih 'orora izlazi tek u junu. Barem ako je verovati Amazonu.
Hajde kad dobijes svoj primerak daj neki mali prikaz cele knjige.

sajt BFI tvrdi - 1. april, a isto tako amazon. UK.
si ti gledo na usa amazonu?

a rivju - će bidne, kad bude.

DušMan

Quote from: "Ghoul"si ti gledo na usa amazonu?
Jap.
Prokleti Jenkiji.

Ghoul

Quote from: "DušMan"Za civile tih 100 europejskih 'orora izlazi tek u junu. Barem ako je verovati Amazonu.

izgleda da usa amazon zna nešto što bfi ne zna (ili neće da prizna).
knjiga ipak kasni.

kaže mi šnajder danas:

Regarding the BFI book, it will be published in a couple of months, and I'll make sure to let you know when it hits the stores.

DušMan

Ima tu istine.
Već sam u par navrata video da se na Amazonu produžava datum izlaska nečega, pre nego li to bude javno obznanjeno na sajtu izdavačke kuće.
Čekamo jun, onda.

Ghoul

nisam se već nekoliko dana samoreklamirao, pa ko velim, daj da razbijem taj spell.
dakle, da se pohvalim:

ko prati dobre filmove sigurno već prije ili kasnije naišao na ovaj zaista sjajan sajt.

evo sad i mene tamo, sa prikazom vrlo simpa J-horora SHIKOKU:

http://www.beyondhollywood.com/shikoku-1999-movie-review/

Bab Jaga

Samo da znaš, ja sve te tvoje prikaze linkam na svoj forum. OK?
Ghoul fhtagn!

Ghoul

Quote from: "Bab Jaga"Samo da znaš, ja sve te tvoje prikaze linkam na svoj forum. OK?

bat of kors!

spread the ghospel of ghoul! :evil:

Ghoul

petak 13. jul
istraživačka stanica petnica
u okviru seminara društvene istorije
predavanje
KULTUROLOŠKE I ISTORIJSKE PRETPOSTAVKE ZA NASTANAK HOROR ŽANRA: HOROR KOD AMERIKANACA, HOROR KOD SRBA

predavač:
Dejan Ognjanović

20.00 h

ko je u blizini, neka slobodno svrati!

posle predavanja, film.

ginger toxiqo 2 gafotas

ĐANI: JK JE KRNDELJUŠA!

Saša Ćurčić objavio rat Jeleni Karleuši: Povampireni Džejson je želeo da me privede, ali ja sam taj koji bira!

Na pomolu je novi veliki estradni rat. Saša Ćurčić, pobednik rijaliti-šoua "VIP Veliki brat" i najkontroverznija estradna ličnost u Srbiji rešio je da, bez dlake na jeziku, poruči Jeleni Karleuši da ga konačno ostavi na miru i da, kako tvrdi, svoju "prokislu karijeru ne gradi preko prezimena Ćurčić".

Revoltiran pričom objavljenom u jednom nedeljniku prema kojima ga je nedavno Karleuša navodno oterala od svog stola za vreme večere u Budvi, Đani je, ekskluzivno za Press, rešio da otvori dušu i ispriča pravu istinu o njegovom odnosu sa ovom pevačicom.

- Prvo da objasnim da inicijali J. K. znače Džejson Krndeljuša. Reč je o čuvenom liku iz horor filma koji se povampirio u telu te lažne pevačice. Izmišljena priča prema kojoj me je Krndeljuša oterala od stola u Budvi jer sam kao hteo da joj se izvinjavam jedna je od gluposti koja će srpsku estradu ostaviti u blatu u kojem je sada. Nema nama napretka sa takvim horor ličnostima - priča Ćurčić.

Đani objašnjava da se u istom društvu s Karleušom našao na poziv Zvezdana Terzića.

- Moji prijatelji Zvezdan i njegova supruga Ceca su, nažalost, sedeli u društvu Džejsona i njenog manekena u kopačkama, koji nikada neće biti dobar fudbaler, čak ni za tim Besnog foka. Ne da me ona nije oterala od stola, nego sam ja napustio društvo baš zbog toga što je Krndeljuša bila u tom društvu, i za to imam 50 svedoka.

Rekao sam: "Pošto je ovde uštogljena atmosfera, ja idem" - navodi Đani, i još žešće nastavlja:

- Krndeljuša me je možda oterala, ali svojim izgledom i ponašanjem. Ona nikada nije i nikada neće, ni uz sve operacije koje je izvršila, biti ni približno lepa, mila i draga kao devojke sa kojima sam imao čast da budem za istim stolom i u istom krevetu.

Povampireni Džejson je želeo mene da privede u kuću velikog dna, ali ja sam taj koji bira. Nikada, ni u kojim uslovima ona ne može da bude moj izbor, jer je najveći horor Srbije.

Žao mi je što moram da prekršim pravila lepog vaspitanja koja su mi usadili moji roditelji, kojima se izvinjavam, ali ne mogu da pustim da me blati neko ko je samo u svojoj glavi velika zvezda.

Na pitanje da li se ne plaši da će Karleuša posle njegovih izjava doživeti duševnu bol i tužiti ga, Đani odgovara u istom tempu:

- Molim te, tuži me, Krndeljušo, jer ako dobiješ spor, mogu da ti platim još neku operaciju, a posle mogu da ti sredim da radiš kao transvestit na Menhetnu. To bi bio vrhunac tvoje karijere.

Pokazaću joj i kako se peva!

Ćurčić nije propustio priliku da se osvrne i na svoju pevačku karijeru:
- Za nedelju dana ću snimiti pesmu, koju sam lično napisao, a onda ću Krndeljuši da pokažem kako se peva. Pozivam je, ako sme, da mi stane na crtu i da uživo pevamo, a da publika javno glasa. Da joj fudbaler pokaže kako se to radi.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."