Author Topic: Balard, Četvorodimenzionalni košmar  (Read 48292 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« on: 21-07-2006, 00:35:07 »
Nisam imao pojma da se neko konačno setio da prevede jednu zbirku Balardovih priča dok nisam spazio ovu knjigu u biblioteci. Izašla je prošle godine, a prevodilac je Novica Petrović koji je uz prevode priča priložio izuzetno zanimljiv (i veoma opširan) esej na temu entropije u Balardovim delima.

Ko ne zna, zbirka obuhvata osam odličnih priča, bez ijednog slabog mesta. Kroz sve se više ili manje istaknuto provlači motiv entropije, izuzetno poetski predstavljen, a po eseju taj motiv je istaknut i u velikom broju drugih Balardovih dela (ne bih znao, čitao sam samo Sudar, u prevodu).

A priče su: Glasovi vremena, Čistač zvuka, Preopterećeni čovek, Vrt vremena, Trinaestoro za Kentauri, Kavez od peska, Osmatračke kule i Hronopolis. Moji favoriti su Glasovi vremena i Kavez od peska, potpuna remek-dela, mada su i ostale odlične. Jedna od najboljih zbirki priča koju sam pročitao, kad je reč o SF-u, a i šire.

Elem... Šta ste čitali od Balarda? Koje priče još preporučujete? Koje romane? Šta kažete na priče iz ove zbirke? Dakle, široka tema, pa kome je do pisanja o tome...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Rose Ann

 • 4
 • 2
 • Posts: 186
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #1 on: 21-07-2006, 11:23:52 »
Uuuuuuuuuuuu hoću i ja to............
A i Sigi kaže da je to najbolji mogući izbor (btw, pita, kako da poruči knjigu)
Svi, koji ste mu u mogućnosti pomoći  :evil: javite se
Me transmitte sursum, caledoni

Ivan Bevc

 • 3
 • Posts: 568
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #2 on: 21-07-2006, 12:43:10 »
Ne pratis pazljivo forum Milose, pricalo se o ovome...a u decembarskom Yellow Cab-u sam imao i kratku recenziju knjige.
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

Rose Ann

 • 4
 • 2
 • Posts: 186
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #3 on: 21-07-2006, 12:44:26 »
Ivane, usmjeri me (link ili slično)
Me transmitte sursum, caledoni

Tripp

 • 4
 • 2
 • Posts: 319
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #4 on: 04-08-2006, 19:05:28 »
Kolekcija Balardovih prica, The Best of (iz 1978), sa Bardzisovim predgovorom, nanovo je, cini mi se publikovana pocetkom ovoga vijeka i sumnjam da je do danas osvanuo ijedan njegov iole drugaciji best of. Ocigledno je da je vecina stvari u antologiji koju je naveo Milosh uzeta odatle. Antologija sa tim pricama je svakako za preporuku onima koji ga nikada nisu imali prilike citati.  

     Dakako, od toliko njih, tu je i jos jedna izvrsna Balardova zbirka, War Fever, prva u 90-im.

     Roman Potopljeni svet objavljen mu je u Kentauru.

     I, da li je kod nas jos objavjen njegov High-Rise, ili Concrete Island, ili oba, nije ni bitno, uostalom; nijedan nikada nije bio u mojim rukama, mada jesam pao na dupe kada sam cuo da Balardov High-Rise citira holivudski scenograf par excellence, Dzekson De Govia, prilikom komentara na prvom Die Hard dvd-u.
 
     Crash je hardbackovan u hrvatskoj Mladosti, ako me sjecanje dobro sluzi.

     Jos bih izdvojio autobiografske romane Empire of the Sun i The Kindness of Women; sa ovim prvim su, nadam se, upoznati svi sto su gledali Spilbergovu savrseno pristojnu adaptaciju iz '87.

     Ako se ne varam, covjek nikada nije dobio nijednu SF nagradu, a u ove dvije spomenute zbirke, kao sto je slucaj i sa H. Elisonom (autorom najvecma poznatom po pricama), nalazi se samo djelic onoga sto mu sacinjava opus kratke forme.
'Hey now!'

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #5 on: 04-08-2006, 21:23:09 »
ja sam ubeđen da je balard jedan od vrlo uskog kruga tzv. 'SF' pisaca koji će se čitati i u XXII veku (zajedno sa svojim duhovnim srodnikom, w. burroughsom).

divim mu se do imbecilnosti i srce mi plače što u današnjem hororu ne vidim nekoga ko je toliki cutting edge big guy kakav je ballard za SF.

baš kao i u slučaju pomenutog barouza, intervjui s njim su oličenja sušte genijalnosti: to je takav um, takav vizionar, da prema njemu sva ova sića, daleko popularnija u žanru, meni deluju kao dečica zaigrana stvarima koje tek mutno poznaju i o kojima nisu previše ni razmišljala.

za balardofile nezaobilazno je spec. izdanje magazina RE/SEARCH posvećeno u celosti njemu: ne samo što su intervjui i eseji izvrsni, nego je i design korica i iznutrica savršeno balardovski.
isto to, pa još više, važi sa RE/SEARCHovo ilustrovano exclusive izdanje ATROCITY EXHIBITION, experimentalnog pisanija donekle po uzoru na NAKED LUNCH (svakako nije za svačiji ukus, i nije za ne-inicirane: nikako ne počinjati od ovoga ako vas Balard zainteresuje = za te svrhe pogodniji je, npr, POTOPLJENI SVET, atmosferičan nadrealistički postapokaliptički roman).

CRASH je jedna od mojih biblija (iako ga nisam zavoleo na prvi, već tek na drugi pokušaj: ipak balard nije za decu!): imam ga u izdanju koje radko pominje, sa predivnom naslovnom ilustracijom i. kordeja i u solidnom raosovom prevodu (hrvatska verzija mi je bila još dodatni blago-otuđujući faktor i dala je pravi šmek ionako ledenom romanu).

tokom bombardovanja '99. sam iz vojne biblioteke u prištini uzeo CARSTVO SUNCA, ali nije mi baš legao, i ostavio sam ga posle par desetina stranica.
možda nekad, u nekom drugom kontextu…

kratke priče su mu odlične, a izbor u ovom našem izdanju je, ako ne grešim, skoro sasvim prepisan iz zbirke VOICES OF TIME koja se dugo vremena mogla kupiti u IPS-u.
priređivač+prevodilac 4-D KOŠMARA je baja koji je već priredio temat časopisa REČ o entropiji, u kome je izašao esej (ovde priložen kao pogovor) i jedna priča JGB-a. čuo sam dobre stvari o njemu od studentkinje koja je kod njega slušala predavanja na bg anglistici.

na lageru mi stoje CONCRETE ISLAND, HELLO AMERICA, CRYSTAL WORLD i zbirke THE BEST SHORT SF BY BALLARD + pomenuti WAR FEVER i čekaju neko vreme kada ću imati više vremena za čitanje…

PS: čitao sam i njegov COCAINE NIGHTS: to je svakako zanimljiv, solidan roman, ali prilično jednodimenzionalan, netipično jasan, maltene programski, sa jasnim naravoučenijem (što u njegovim ranijim radovima retko biva!)

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.626
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #6 on: 07-08-2006, 12:04:01 »
Iako sam čitao većinu toga na engleskom, voleo bih da imam knjigu. Gde može da se nabavi?
Mica

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #7 on: 11-08-2006, 18:35:44 »
ballard= moderni klasik.
pored njega, još nekoliko sf-ovaca u toru obavezne lektire:

9 August 2006
KIDS 'MUST DO CLASSICS IN SCHOOL'
CLASSIC novels by Jane Austen and Charles Dickens will continue to be the "backbone" of a good secondary education, ministers vowed yesterday.
Education Secretary Alan Johnson promised they would not disappear in any "dumbing down" of the curriculum.
Teachers have been told they must make time for the classics during English lessons.
Mr Johnson said: "Charles Dickens, Jane Austen, George Eliot and Thomas Hardy are a crucial part of our heritage."
Recommended authors on the National Curriculum include the Bronte sisters, Daniel Defoe, Mary Shelley and HG Wells.
JG Ballard
, Laurie Lee and Robert Westall are among the modern authors on the list.
Mr Johnson, who is reading children's book Flat Stanley with his son, also urged people to include a literary great in their holiday reading.
He said: "We need to instil a love of books from an early age."

http://www.mirror.co.uk/news/tm_objectid=17531496&method=full&siteid=94762&headline=kids--must-do-classics-in-school---name_page.html

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.327
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #8 on: 24-12-2008, 09:55:58 »
Konacno se odlucih bolje se upoznati i s njim, no pomalo nesrecno krenuh s The Atrocity Exhibition. Procitah prvu cetvrtinu knjige i odlucih da je ostavljam za sad. Vraticu se neki drugi put.
U medjuvremenu verovatno i poslusati Ghoulova savet glede kretanja s Drowned Worldom i  Crashom.

No, zanimljivo je sto se i na osnovu ovo malo sto sam procitao jasno vidi linija unazad ka Burroughsu i linija unapred ka Gibsonu.  :lol:

P.S. Nisam znao da ga je Novica prevodio. Mada ima smisla, imajuci u vidu da su obojica baje.  :oops:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Berserker

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.046
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #9 on: 24-12-2008, 11:43:21 »
Moze li stvarno jedan link za 4-d kosmar, sajt izdavaca ili bar neke knjizare gde se moze naci? I moze li neko ukratko da nabaca spisak prevedenih dela kod nas? Znam za Potopljeni svet iz Kentaura, mislio sam da je jedina...Tu je dakle i Sudar, koji nikada nisam video...Jos nesto?


tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.518
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #11 on: 24-12-2008, 12:16:37 »
knjigu je objavila Fabrika knjiga

evo i linka

http://www.fabrikaknjiga.co.yu/more.php?book=97
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

taurus-jor

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.607
  • FSFF
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #12 on: 24-12-2008, 12:25:57 »
Novica je preksinoć pričao o Balardu kod nas u LK, i najavio o njemu još jedno predavanje - ove sedmice na Univerzitetu u Kragujevcu. Ko može da ode, zeznuće se ako to ne učini.

Kao odličan uvod u Balarda može da posluži Novičin esej "Motiv entropije u delima Džejmsa Balarda i Tomasa Pinčona", koji je priložen uz zbirku "Četvorodimenzionalni košmar".

Pitao sam Novicu na tribini šta bi preveo sledeće od Balarda na srpski jezik kada bi mu se ukazala prilika za objavljivanje. Odgovorio je: "Stambeni blok" i "Kokainske noći".

Ima l' neko odavde da je čitao "Stambeni blok"?

Za Berserkera: "Četvorodimenzionalni košmar" možeš kupiti u knjižari BEOPOLIS u Domu omladine Beograda.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.327
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #13 on: 24-12-2008, 21:21:46 »
J.G. Balard - What I Believe

Quote

I believe in the power of the imagination to remake the world, to release the truth within us, to hold back the night, to transcend death, to charm motorways, to ingratiate ourselves with birds, to enlist the confidences of madmen.

I believe in my own obsessions, in the beauty of the car crash, in the peace of the submerged forest, in the excitements of the deserted holiday beach, in the elegance of automobile graveyards, in the mystery of multi-storey car parks, in the poetry of abandoned hotels.

I believe in the forgotten runways of Wake Island, pointing towards the Pacifics of our imaginations.

I believe in the mysterious beauty of Margaret Thatcher, in the arch of her nostrils and the sheen on her lower lip; in the melancholy of wounded Argentine conscripts; in the haunted smiles of filling station personnel; in my dream of Margaret Thatcher caressed by that young Argentine soldier in a forgotten motel watched by a tubercular filling station attendant.

I believe in the beauty of all women, in the treachery of their imaginations, so close to my heart; in the junction of their disenchanted bodies with the enchanted chromium rails of supermarket counters; in their warm tolerance of my perversions.

I believe in the death of tomorrow, in the exhaustion of time, in our search for a new time within the smiles of auto-route waitresses and the tired eyes of air-traffic controllers at out-of-season airports.

I believe in the genital organs of great men and women, in the body postures of Ronald Reagan, Margaret Thatcher and Princess Di, in the sweet odours emanating from their lips as they regard the cameras of the entire world.

I believe in madness, in the truth of the inexplicable, in the common sense of stones, in the lunacy of flowers, in the disease stored up for the human race by the Apollo astronauts.

I believe in nothing.

I believe in Max Ernst, Delvaux, Dali, Titian, Goya, Leonardo, Vermeer, Chirico, Magritte, Redon, Duerer, Tanguy, the Facteur Cheval, the Watts Towers, Boecklin, Francis Bacon, and all the invisible artists within the psychiatric institutions of the planet.

I believe in the impossibility of existence, in the humour of mountains, in the absurdity of electromagnetism, in the farce of geometry, in the cruelty of arithmetic, in the murderous intent of logic.

I believe in adolescent women, in their corruption by their own leg stances, in the purity of their dishevelled bodies, in the traces of their pudenda left in the bathrooms of shabby motels.

I believe in flight, in the beauty of the wing, and in the beauty of everything that has ever flown, in the stone thrown by a small child that carries with it the wisdom of statesmen and midwives.

I believe in the gentleness of the surgeon's knife, in the limitless geometry of the cinema screen, in the hidden universe within supermarkets, in the loneliness of the sun, in the garrulousness of planets, in the repetitiveness or ourselves, in the inexistence of the universe and the boredom of the atom.

I believe in the light cast by video-recorders in department store windows, in the messianic insights of the radiator grilles of showroom automobiles, in the elegance of the oil stains on the engine nacelles of 747s parked on airport tarmacs.

I believe in the non-existence of the past, in the death of the future, and the infinite possibilities of the present.

I believe in the derangement of the senses: in Rimbaud, William Burroughs, Huysmans, Genet, Celine, Swift, Defoe, Carroll, Coleridge, Kafka.

I believe in the designers of the Pyramids, the Empire State Building, the Berlin Fuehrerbunker, the Wake Island runways.

I believe in the body odours of Princess Di.

I believe in the next five minutes.

I believe in the history of my feet.

I believe in migraines, the boredom of afternoons, the fear of calendars, the treachery of clocks.

I believe in anxiety, psychosis and despair.

I believe in the perversions, in the infatuations with trees, princesses, prime ministers, derelict filling stations (more beautiful than the Taj Mahal), clouds and birds.

I believe in the death of the emotions and the triumph of the imagination.

I believe in Tokyo, Benidorm, La Grande Motte, Wake Island, Eniwetok, Dealey Plaza.

I believe in alcoholism, venereal disease, fever and exhaustion.

I believe in pain.

I believe in despair.

I believe in all children.

I believe in maps, diagrams, codes, chess-games, puzzles, airline timetables, airport indicator signs.

I believe all excuses.

I believe all reasons.

I believe all hallucinations.

I believe all anger.

I believe all mythologies, memories, lies, fantasies, evasions.

I believe in the mystery and melancholy of a hand, in the kindness of trees, in the wisdom of light.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

cutter

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.910
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #14 on: 03-04-2009, 15:56:13 »
Ima li neko Balardove kratke priče u eknjiga formatu (Complete Short Stories, The Best of, Voices of Time, šta već)... + A User's Guide to the Millenium, i/ili te RE/SEARCH Konverzacije, Quotes, autobiografiju  :idea:

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #15 on: 03-04-2009, 16:27:13 »
u e-obliku imam samo THE TERMINAL BEACH
ovog sadržaja:
A Question of Reentry
The Drowned Giant
End-Game '
The Illuminated Man
The Reptile Enclosure
The Delta at Sunset
The Terminal Beach
Deep End
The Volcano Dances
Billennium
The Gioconda of the Twilight Noon
The Lost Leonardo


RE/SEARCH posvećen njemu, kao i zbirku citata iz nj. intervjua, te najmanje 7-8 ako ne i više nj. romana i knjiga, imaš u knjižari UTOPIA (nađi topik NAJBOLJA KNJIŽARA U SRBIJI ako do sada već nisi)

ako oćeš THE TERMINAL BEACH, daj mi mejl na pm i poslaću ti.

cutter

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.910
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #16 on: 03-04-2009, 16:37:08 »
:x dođavola hvalio sam te na tom topiku. Znam da ima tamo (doduše risrč mi je promakao). Imam Terminal Beach... thx anyway.

Code: [Select]
http://rapidshare.com/files/42311580/Ballard__J_G.rar

Dream Cargoes
The Atrocity Exhibition
The Burning World
The Dead Astronaut
The Terminal Beach
Billenium
Brothers in Blood (ovo je P. D. Ballard :x)
Crash
Escapement
Running Wild
The Cloud Sculptors of Coral D
The Crystal World
The Drought (aka The Burning World :roll:)
The Drowned Giant
The Garden of Time
The Subliminal Man
The Wind from Nowhere
High Rise

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #17 on: 03-04-2009, 16:59:54 »
Quote from: "cutter"
:x dođavola hvalio sam te na tom topiku.


bolje pamtim kad me kude! :oops:

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.327
Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #18 on: 22-04-2009, 00:07:46 »
Zanmljiv clanak Davida Fostera Wallacea o Ballardu, konkretno njegovoj zbirci kratkih prica War Fever.

http://www.theknowe.net/dfwfiles/pdfs/Wallace-Exploring_Inner_Space.pdf
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.335
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #19 on: 12-11-2009, 23:43:27 »
Juče sam uzeo da čitam ovu zbirku i zaista je fantastična. U pričama nema slabog mesta. Za čitanje Ballarda se oštrim još od kada sam jednog vrelog dana u bioskopu Kosmaj pogledao Cronenbergov CRASH (poslednji veliki Cronenbergov film, složićemo se) i stalno mi je nešto izmicao (jugoslovenska izdanja mi nisu naletala a kad sam kupovao strane knjige obično sam imao prioritete). E sad je konačno počelo...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.376
 • Enfant terrible
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #20 on: 13-11-2009, 00:02:59 »
heh, ja je privodim kraju. do sada nisam naisao na losu pricu (najmanje mi se svidela prica VRT VREMENA). danas sam procitao pricu KAVEZ OD PESKA, zbilja je odlicna, mada podseca na roman POTOPLJENI SVET ( ono sto je tamo voda, ovde je pesak.)
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

besnilo

 • 4
 • 2
 • Posts: 48
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #21 on: 13-11-2009, 00:29:17 »
cetvorodimenzionalni kosmar je odlicna zbirka, moji favoriti su glasovi vremena i kavez od peska, mada nijedna od ostalih prica nije ispod nivoa vrlo dobre price
pored toga citao sam: potopljeni svet-odlicna knjiga, sudar-odlicno, pricu prepoznavanje-ima je na nekoj od kompilacija na polarisovom disku, pricu poludeli-u casopisu odgovor
uskoro bi trebalo da se bacim na carstvo sunca...
to je sve sto sam uspeo da pronadjem prevedeno na srpski

Berserker

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.046
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #22 on: 13-11-2009, 10:09:55 »
auuu, moze li malo informacija o izdavacima za "Sudar"? Koliko je ukupno romana objavljeno kod nas? Ja znam samo za potopljeni svet...

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.376
 • Enfant terrible
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #23 on: 13-11-2009, 10:58:31 »
Autor:   BALARD, Džejms Grejam

   
Naslov:   Sudar

   
Mesto izdavanja:   Zagreb
Izdavač:   Mladost
Godina izdavanja:   1988
Broj strana:   189 str.
Dimenzije:   20 cm
Zbirka:   Gama / Mladost

   
Napomene:   Prevod dela: Crash
ISBN:   86-05-00255-7
UDK:   821.111-31

   
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.376
 • Enfant terrible
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #24 on: 13-11-2009, 11:00:44 »
Autor:   BALARD, Džejms Grejam

   
Naslov:   Carstvo sunca

   
Mesto izdavanja:   Zagreb
Izdavač:   Znanje
Godina izdavanja:   1987
Broj strana:   337 str.
Dimenzije:   20 cm
Zbirka:   Hit : biblioteka moderne literature

   
UDK:   821.111-31

   
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Berserker

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.046
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #25 on: 13-11-2009, 23:10:38 »
hvala :)

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.335
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #26 on: 17-11-2009, 13:58:29 »
Danas sam kupio primerak u Beopolisu. Još uvek ima ove knjige te preporučujem da učinite isto :)
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Berserker

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.046
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #27 on: 17-11-2009, 20:20:10 »
hehe, ja sam pazario svoj na sajmu za odlicnih 500 din, ali se sad mucim domisljajuci se kako da dodjem do ovih hrvatskih izdanja :( Mozda kada bi neka dobra dusa postovala slike naslovnih stranica ne bih li ih lakse zapamtio i trazio po antikvarnicama :)

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.335
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #28 on: 17-11-2009, 20:28:07 »
Hm, SUDAR se može naći na netu ako ti to zadovoljava apetite kao i POTOPLJENI SVET u pdf formi...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

JasonBezArgonauta

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.111
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #29 on: 17-11-2009, 20:32:53 »
Danas sam kupio primerak u Beopolisu. Još uvek ima ove knjige te preporučujem da učinite isto :)
Koja mu je cena?
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.335
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #30 on: 17-11-2009, 21:03:33 »
Hm, ne znam tačno jer sam kupovao dve različite knjige (plus sam sreo druga i ćaskao sa njim dok sam plaćao) pa nisam obratio pažnju (a plus sam zamolio da mi obrišu cenu sa primerka), ali negde oko 700 din. Recimo...

Ako nađem račun u kući, preneću egzaktnu cifru. U svakom slučaju, izdanja Fabrike Knjiga su najpovoljnija u Beopolisu...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.518
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #31 on: 17-11-2009, 21:23:40 »
ja sam dobro prošao na sajmu plativši je 500inešto dinara :)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.376
 • Enfant terrible
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #32 on: 17-11-2009, 22:12:04 »
CK je zbilja odlicna knjiga, sa velikim zadovoljstvom sam je procitao. Pored prica koje sam naveo u prethodnom postu izdvojio bih jos i OSMATRACKE KULE i CISTAC ZVUKA. OK je jedna od  najkafkijanski(ji)h kafkijanskih prica koje sam procitao, uz ogradu da ovde ne racunam kafkijanske price koje je pisao sam Kafka :evil:, i napomenu da ja i nisam bas ugledan kompletista kafkijanskih prica. :evil: Najduza prica u ovoj zbirci, CZ me djelomice asocirala na film SUNSET BLVD.  Pozamasni esej o entropiji u pogovoru je takodje odlican. Nadam se da ce uskoro jos nesto biti objavljeno od Balarda kod nas.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

JasonBezArgonauta

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.111
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #33 on: 17-11-2009, 23:18:48 »
Uveren sam da balard u svojim najkafkijanskijiim trenutcima nadkafkija i samog kafku. :twisted:

Zeznuh se samo što je ne kupih na sajmu po fabričkoj ceni. :cry:
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Melkor

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.547
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #34 on: 05-01-2010, 11:41:37 »
Novi broj Vectora je posvecen Ballardu, mozda se pojavi u nekom trenutku onlineTorque Control — editorial
Letters to Vector
The BSFA Awards — Donna Scott
Landscapes from a Dream: how the art of David Pelham captured the essence of JG Ballard’s early fiction — James Pardey
A Benign Psychopathology: the films of JG Ballard — Jonathan McCalmont
JG Ballard’s CONCRETE: thoughts on High Rise and Concrete Island — Lara Buckerton
An interview with Jose Carlos Somoza — by Ian Watson
First Impressions — book reviews edited by Kari Sperring
Progressive Scan: Ashes to Ashes, season 2 — Abigail Nussbaum
Foundation’s Favourites: The Voices of Time by JG Ballard — Andy Sawyer
Resonances 57 — Stephen Baxter
The New X: Careering — Graham Sleight

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.335
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #35 on: 17-05-2010, 13:10:11 »
Pročitao sam Ballardove "Kokainske noći" u izdanju VBZ. Ballard u ovom romanu na određeni način anticipira Houellebecqovu "Platformu" i piše o sličnoj temi pet godina ranije.

Dok je Houellebecqov roman otvoreno baziran na tezi koju sprovodi kroz jenu putopisnu, ljubavnu priču, Ballardov više ima pripovedačke poštapalice krimića s tim što je kod Ballarda zločin ne samo zamajac radnje nego i tema.

Ballardov stil je, iako je reč o romanu čije je ishodište teza, ipak znatno literarniji, pripovedačkiji od Houellebecqovog. Ipak, isto tako, u krajnjoj liniji, iako ballard ima filozofsku podlogu u svom stavu, Houellebecqov odaje veći utisak kontemplativnosti i angažmana iako su oba romana suštibnski tu negde po ambiciji te vrste.

U tom smislu, zanimljivo je koliko literarni postupak može da utiče na plasiranje idejnosti romana, ne samo kad je reč o tome da li je u prvom planu, nego i na nivou subjektivnog utiska. Na određeni način, iako su oba romana približne pregnantnosti, Ballardov roman vrlo lako, manje pažljivom čitaocu, može delovati kao sofisticirani krimić bez angažmana.

Međutim, kada je angažman toliko bitan segment dela, a u "Kokainskim noćima" je nesumnjivo bitan, onda se ona klasična postavka romana koji funkcioniše kao zabava a u stvari je ozbiljan može ispostaviti kao dvosekli mač.

Ne mogu reći da je i meni tako bilo, ali opet, ja sam Balladu prišao pripremljen da tražim i druge nivoe osim praćenja priče.

Šta je toliko loše u praćenju priče? Pa, u suštini jedino to što je Ballardova priča ovde dosta opterećena tezom i neko ko je čita samo radi zabave s pravom može pomisliti da ima i boljih krimi romana od ovoga. Sve je to na nivou, naravno, ali potpunu efektnost ima samo onda kada se u miks uključi i teza. A ona se, kako rekoh, manje pažljivim čitanjem može prenebregnuti.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.518
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #36 on: 17-05-2010, 13:58:19 »
jel se Kokainske Noći mogu naći u Beogradskim knjižarama?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.335
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #37 on: 17-05-2010, 14:59:22 »
Znaš kako, ja sam sticajem okolnosti nabavio knjigu iz Hrvatske, ali ni tamo se nije mogla naći u knjižari jer je izdanje iz 2002. godine nego sam je naručio sa www.superknjizara.hr što je zaista elegantna varijanta ako imaš nekoga tamo kome može da stigne. Stiže za jedan dan. Doduše, to su bile knjižare u istri, verovatno je lakše da se nađe u Zagrebu.

Prevod je dobar, izdanje je sasvim u redu, tvrde korice.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

JasonBezArgonauta

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.111
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #38 on: 23-05-2010, 14:52:21 »
jel se Kokainske Noći mogu naći u Beogradskim knjižarama?

Video sam VBZ izdanje pre neki dan u Metar knjiga, Požarevačka 35. Cena je nešto preko 1200 din.
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.335
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #39 on: 23-05-2010, 15:18:44 »
Pa dobro, to je cena i preko Superknjižare. Ne znam način da se nabavi jeftinije...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.518
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #40 on: 23-05-2010, 19:04:49 »
uh, dosta. ali pretpostavljam da vredi. hvala na dojavi!
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.335
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #41 on: 23-05-2010, 21:52:33 »
Pa znaš kako, to je individualna procena. Nemoj sad da ja budem odgovoran ako ti ne legne.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.518
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #42 on: 23-05-2010, 22:38:41 »
ja sam Četvorodimenzionalnim košmarom oduševljen. otprilike sam upoznat sa sadržajem Kokainskih noći, i čitao sam neke rivjue, tvoj je samo pojačao miošljenje da je knjiga dobra. naravno, možda sam u krivu...
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #43 on: 15-06-2010, 16:09:33 »
..i ja sam pročitao Ballardove KOKAINSKE NOĆI i sasvim sam zadovoljan. Sve gore iznete zamerke stoje (u pitanju je pomalo nekonsekventan krimić, a ključ m isterije se očitava dosta rano u romanu, Ballardov i ovde remiksuje poznate motive i zahvate), ali valja i napomenuti da i u slučaju KOKAINSKIH NOĆI, poznijeg dela pisanog u sutonu života, uspeva da izgradi uzbudljiv, osoben i ubedljiv svet u kom se priča odvija...

...kada pričamo o KN kao delu kriminalističkog žanra, Ballard poseže za trikom čestim za anlosaksonsku krimi-književnost - osumnjičeni, iako su dokazi upitne pouzdanosti, spremno priznaje zločin, odbijajući ubeivanje okoline, a na blisko-udaljenom srodniku da pkuša da tu optužnicu obori ukazivanjem na slabe tačke optužnice. Ta i odluka da se priča ispripoveda u ich formi primetno usporavaju tok priče, ali hladne glave i racionalizovanih očekivanja, KOKAINSKE NOĆI se daju konzumirati i kao valjana misterija...

...stoji poređenje sa Uelbekovom PLATMFORMOM (napisanom nekoliko godina potom), ali ovde se mora ukazati na činjenicu da Uelbek i Balard kreću sa dijametralno suprotnih pozicija - Uelbek potiče iz tradicije francuskog romana koji često ume i da pređe na onu stranu novelizovanog filozfskog eseja, dok je Balard ipak deo anglosaksonske škole koja meandriranja (pa i u najboljem smislu tog izraza) ipak stavlja u senku pregledne i čvrsto ustrojene naracije...

...možda Balardovoj viziji dokoličarskog društva koje dragovoljno prima infuziju u vidu zločina i potonjeg prepuštanja atavističkih porivima koje svi nosimo kao deo svog protoplazmičkog koda (stari Balardov referen) sa današnjeg tačke gledišta nedostaje uelbekovske provokativnosti, ali KOKAINSKE NOĆI su sasvim dovoljan dokaz  potpuno izbrušenog umeća velikog, velikog autora koji ni pri kraju igre ne odustaje od nagona za lepotom poteza koje izvodi...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.335
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #44 on: 01-07-2010, 12:31:17 »
Pogledao sam adaptaciju Ballardove priče THE ENORMOUS SPACE koju je napisao i režirao Richard Curson Smith, iskusni britanski televizijski reditelj. Ova adaptacija je uglavnom bazirana na Ballardovoj priči ali su u nju uneti elementi i nekih drugih njegovih radova.

Reč je o jednočasovnom televizijskom filmu koji uspeva da se izbori sa vrlo komplikovanim high conceptom a to je da govori o jednom čoveku zarobljenom u jednoj najobičnojoj kući. Antony Sher je uradio odličan posao u glavnoj ulozi naučnika koji polako gubi razum, a scene u kojima se glavnom junaku silom prilika ipak pridruži partner služe kao odmorišta u ovoj dosta radikalnoj postavci.

Curson Smith u suštini dobro zarobljava Ballardovu opsesivnu temu ponovnog promišljanja savremenih svakodnevnih ambijenata, njihovog truljenja ili pretećeg karaktera. Isto tako, ekranizacijom ove potentne ali suštinski ne toliko filmične priče, samo pokazuje koliko bi neke druge knjige iz ove Ballardove faze bile interesantne za filmovanje.

Curson Smith pre svega stavlja akcenat na Shera kao glumca, ali HOME je prosto koncept koji vapi za ozbiljnim vizuelnim rešenjima i Curson Smith ih realizuje u jednom vrlo uspelom ključu.

BBC Four uopšte nema problem ni sa hermetičnošću ovog projekta ni sa prisustvom horor elemenata koji su kao i uvek kod Ballarda izraženiji kroz krizu junakove ličnosti nego kroz tipične ripper elemente (premda ima i toga) tako da HOME zaista prevazilazi domen tipične televizijske adaptacije literarnog klasika, ili zabave, i nesumnjivo je reč o art house ostvarenju. Ako imamo u vidu da je nastalo za televiziju, to ovaj projekat čini još ekskluzivnijim i fascinantnijim.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.376
 • Enfant terrible
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.518
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #46 on: 21-08-2010, 21:44:25 »
skoro sam video carstvo sunca u antikvarnici Dveri u Đure Jakšića, isto ovo izdanje kao na Limundu. mislim da je bila oko 350 dinara, samo nije imala ovaj spoljašnji omot.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Kunac

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.930
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #47 on: 22-08-2010, 15:41:35 »
Upravo sam završio KOKAINSKE NOĆI i... majko mila, kako čovek dobro piše. Potuno sam omađijan. KN dosta podsećaju na SUDAR, nisu SF već priča o otuđenju i uzbuđenju, ali su umerenije. Počinju kao krimić, ali Ballar, naravno, zamagljuje žanrovske granice. Žao mi je što po ovom romanu nije snimljen film, po mogućstvu u režiji Davida Lyncha...

MOram da fotografišem hrvatsku naslovnicu i da je ovde postujem - na njoj je psić pasmine koju preferira naša Amanda Robin.
"zombi je mali žuti cvet"

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.360
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #48 on: 23-08-2010, 09:09:04 »
Pročitala Četvorodimenzionalni košmar, osim eseja na kraju (to mi je sad na redu). Odlična zbirka. Retko se desi da u zbirci sve priče budu sjajne, a ovde je to slučaj.

Meni je Glasovi vremena najbolja legla; nekom bi možda bolje leglo nešto drugo, a svakako da je cela zbirka za uživanje. Nema slabih priča, nema slabih delova u pričama, nema brljotina... Osvežavajuća promena u odnosu na većinu knjiga koje mi padaju šaka.

Motiv entropije, glavni u ovoj zbirci, je fascinantan; očaravajuće je što bi mogao da odvuče u nihilizam, ali se to kod Balarda ne dešava.
We're all mad here.

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.360
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Re: Balard, Četvorodimenzionalni košmar
« Reply #49 on: 27-08-2010, 19:18:25 »
Pročitala Kokainske noći, courtesy of ginger&Kunac.

Kao krimić može da ide presporo onima koji nisu čitali Balarda i koji očekuju nešto poput kiosk-idanja. Meni je radnja sasvim fino tekla. Neko kome je glavno da sazna "ko je ubica" mogao bi da zameri da se to dosta rano da naslutiti; samo što u ovom romanu stvar uopšte nije u tome (neću da spojlujem pričom u čemu jeste stvar).

Premda je ovo krimi-roman, taj svet mi je povremeno davao dovoljan osećaj pomerenog da liči na fantastiku, kao da se dešava u bliskoj budućnosti (i juriša ka čudnom miksu entropije i uređenog, uz dodatak paganskog). A opet, nije mi teško da zamislim da nešto te vrste zaista postoji i u ovom našem svetu.
We're all mad here.