Author Topic: Vašar knjiga 2019 ( jedva čekam da nedelja dođe)  (Read 1633 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.200
 • Enfant terrible
Radost čitanja sa papira

POD sloganom "Pismo=Glava", na ovogodišnjem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, od 20. do 27. oktobra, predstaviće se oko pet stotina izlagača, od kojih šezdeset dolazi iz inostranstva. Zemlja počasni gost biće Egipat.

- Sajam knjiga je jedna od najvećih manifestacija čiji je osnivač Grad Beograd, a sa prosekom od 200.000 poseta jedan je od najmasovnijih u Evropi - naglasio je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu na jučerašnjoj konferenciji za novinare. - To govori o velikoj ljubavi naših građana prema knjizi. Smart telefoni postali su jedan od univerzalnih džuboksova za sve, i za slušanje muzike i za čitanje knjiga. Ne bi trebalo da bude tako i upravo je sajam knjiga mesto koje brani priviligiju i radost čitanja sa papira.

Tokom osam sajamskih dana posetioci će moći da sagledaju aktuelnu domaću, kao i stranu izdavačku produkciju i da po povoljnim cenama kupe najnovija izdanja, ali i antikvarne knjige i stripove.

- Prvi put sam na praznik knjige u Beograd došao kao učenik osnovne škole u Šapcu - rekao je akademik Dušan Kovačević, predsednik Odbora Međunarodnog sajma knjiga. - Ove godine će ponovo autobusi iz čitave Srbije dovesti decu, decu koja su godinu dana vezana za mobilne telefone i druge uređaje koje je Ivan Karl pomenuo. Ti uređaji ih dekoncetrišu, a sajam knjiga je jedna od retkih odbrana ne samo knjige, već i kulture.

Kovačević je istakao da će posebna pažnja biti posvećena stvaralaštvu Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije su godišnjice obeležene tokom 2019. godine.

- Uz sve ovo biće još desetak vrlo značajnih manifestacija i programa i naša želja je da ovogodišnji sajam knjiga bude jedan od onih koji se pamte - naglasio je Kovačević.

Tokom sajamskih dana biće organizovane desetine tribina posvećenih temama koje su u neposrednoj vezi sa izazovima aktuelnog trenutka domaće izdavačke produkcije. Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zameniće mesta, a neki od najvažnijih reditelja govoriće o svom odnosu prema književnosti i njenom uticaju na njihove filmske poetike. Veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve biće osvetljen zanimljivim razgovorima, a razgovaraće se o književnom prevođenju, Slobodanu Jovanoviću, Isaku Samokovliji.

- Na sajmu će biti održane i tribine posvećene Pavićevom prevodu Puškinovog "Evgenija Onjegina", pomalo zaboravljenom piscu Isaku Samokovliji koji je napravio most između srpske i jevrejske kulture, kao i tribina posvećena 50. godišnjici od izvođenja mjuzikla "Kosa" - najavio je pisac Vule Žurić, urednik programa Sajma knjiga.

Na našoj najvećoj manifestaciji pisane reči gostovaće i izdavači Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije. Među gostima iz inostranstva su pisci Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

ZEMLjA počasni gost ovogodišnjeg sajma je Egipat i iz ove zemlje dolazi velika delegacija pisaca i drugih umetnika. Na sajam dolazi Mamduh el Damati, bivši ministar za antikvitete, kao i pisci Salva Bakr, Mai Haled, Muhamed Salmevi, Mansura el Edin, pevač i kompozitor Hasan Zaki,pesnik Tarik al Tajb...

- Pisci šire ideju prijateljstva među ljudima i očekujem da će ovogodišnja smotra knjige dodatno približiti srpski i egipatski narod - naglasio je Amr Alguvejli, ambasador Egipta u Beogradu i zahvalio se na ukazanoj časti da njegova zemlja bude počasni gost i na prelepom logotipu ovogodišnje smotre knjige, na kom su predstavljeni hijeroglifi u portretu kraljice Nefertiti.

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:822175-Radost-citanja-sa-papira
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.200
 • Enfant terrible
Re: Vašar knjiga 2019 ( jedva čekam da nedelja dođe)
« Reply #1 on: 03-10-2019, 23:06:36 »
u pripremi za sajam:

Tomas Pinčon
Duga gravitacije

Izdavač: Dereta

Opis:

Duga gravitacije je postmoderni ep i jedan od najznačajnijih romana svetske književnosti druge polovine XX veka, koji je, kao malo koje drugo delo, izvršio (i još uvek to čini) ogromni uticaj na potonje generacije pisaca širom sveta. Upravo zbog toga mnogi ga po značaju upoređuju sa Džojsovim Uliksom, ali svakako su i njegova kompleksna struktura, kao i bravurozna leksička izvedba u dobroj meri doprinele tome. U pitanju je jedinstvena priča enciklopedijskih razmera o besmislenosti rata i uticaju tehnologije na društvo: za vreme Drugog svetskog rata, glavni junaci Pinčonove pripovesti kreću u potragu ne bi li otkrili tajnu misteriozne naprave pod imenom Crna raketa sa serijskim brojem 00000 – smrtonosnog oružja za koje su nacisti verovali da će preokrenuti tok rata. Sam naslov Duga gravitacije referiše kako na cirkularnu i kompleksnu strukturu fabule tako i na putanju „u obliku duge” V-2 rakete, koja, pošto se motor isključi, pod uticajem gravitacije nečujno i sablasno kreće u svoj smrtonosni pohod.

Dugu gravitacije mnogi kritičari smatraju najznačajnijim američkim romanom napisanim posle Drugog svetskog rata. Nagrađen je prestižnom Nacionalnom književnom nagradom, ali se Pinčon, u svom maniru, nije pojavio na dodeli. Danas, širom sveta postoje naučna udruženja i kongresi posvećeni isključivo analizi i dešifrovanju ovog romana i čini se da sa godinama taj oreol kultnog književnog dela sve jače sija oko Duge gravitacije. 
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.200
 • Enfant terrible
Re: Vašar knjiga 2019 ( jedva čekam da nedelja dođe)
« Reply #2 on: 03-10-2019, 23:08:27 »
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.783
Re: Vašar knjiga 2019 ( jedva čekam da nedelja dođe)
« Reply #3 on: 05-10-2019, 13:23:22 »
kersten knipp - die kommune der faschisten (komuna fasista)
gabriele d'annunzio, die republik von fiume und die extreme des 20. jahrhunderts (rijecka republika i ekstremi 20. stoljeca)


wbg, wissenschaftliche buchgesellschaft, darmstadt, 2019
isbn 978-3-8062-3914-0
Die Kommune der Faschistenproto-fasisti, anarhisti, futuristi, umjetnici, ludaci, counter-kulturnjaci, arditi, zeleni kader, manijaci, lopovi, komunisti, idealisti, nacionalisti... sve u pohodu na rijeku u wilsonovo doba.

sezdesetosmashi prije sezdesetosme, dali prije dalija, hitler prije hitlera, musolini prije musolinija (uz musolinija), tek kaligula poslije kaligule, no dobro. rituali, obredi, predavanja, ekscesi, duga kosa, kratka kosa, celavi, kokain, alternativna kultura, kult nasilja, orgije, sraz svih vrijednosti i ljudskog, gradjanskog bica: "slobodna drzava rijeka"

vrhunski istrazeno, sva relevantna bibliografija, pa i periodika, izuzetno temeljan, objektivan i strucan rad ili po epp-u: jedna prica, koliko nevjerojatna, toliko i istinita, prepuna bizarnih detalja.

pa, upitajte u njemackih izdavaca ili prevod.

mac

 • 3
 • Posts: 11.394
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Vašar knjiga 2019 ( jedva čekam da nedelja dođe)
« Reply #4 on: 05-10-2019, 13:39:16 »
Vidiš, znao sam da je Rijeka bila nezavisna, ali ne i da je to bilo neko veliko internacionalno pitanje. Zahvalite se, Hrvati, komunističkoj vladi Demokratske Federativne Jugoslavije na tome što je Rijeka sada vaša.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.783
Re: Vašar knjiga 2019 ( jedva čekam da nedelja dođe)
« Reply #5 on: 05-10-2019, 13:51:44 »
ti, mace, kao da moras istrolovati svaki topik, pa i knjizevni.

no dobro. ako necemo o knjizi, vec o "zahvaljivanju", onda bih se zahvalio hrvatima u sklopu cijeg etnickog prostora centar rijeke bijese tek enklava talijanskih trgovaca koju ustalishe madjari, ne nekom zlocinackom jugokomunistickom rezimu karakteristika slicnih rezimu "slobodne drzave rijeke", pa je tako hrvati i oslobodishe. sve po inerciji i prirodi stvari.

inace rijecko pitanje bijese the pitanje, vidi pod londonski ugovori i novi wilsonov svijet.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.783
Re: Vašar knjiga 2019 ( jedva čekam da nedelja dođe)
« Reply #6 on: 05-10-2019, 21:47:22 »
Vidiš, znao sam da je Rijeka bila nezavisna, ali ne i da je to bilo neko veliko internacionalno pitanje. ...

back to knjiga. zasto sam postavio u ovaj topik: djelo je aktualno, svjeze ispod cekica, a steta sto njemacki znanstvenik mora obraditi ovaj dio povijesti. a tako upravo zbog repova tvog "oslobodjenja", uglavnom od mozga i zivota.

o prirodi nezavisnosti, slobodni prijevod iz knjige: "za d'annunzijeve vlade, rijeka se otvorise socijalnom i kulturoloskom eksperimentiranju koje seze u daleku buducnost.
tu su udareni temelji kasnijih pokreta hipija, alternativaca, snova, istrgnuti covjeka iz njegove vitalne svakodnevnice, sve na temelju ideja i vrijednosti nasuprot ustaljenog morala:
masovna rebelija, revolucija, prednost zivota u komuni, nudizam, slobodna ljubav, emancipacija zene, slobodni konzum droga, itd."

detaljno se analiziraju sve okolnosti, kulisa oko grada (recimo vojna opsada zapadnih sila) i mediji koji ga ucinili svjetskom pozornicom, pa pocentno odlicna opskrba, koja komuni mjesecima omogucila jednu veliku zabavu 24/7. pune ulice golog naroda, pjesma i ples, orgije, spilja oblozena medjvjedjim krznima, gdje uz dim tamjana sipi kokain, dok se izvode masovne orgije, itd. umjetnost, erotika, nihilizam, utopija, sve moze (skoro) nista ne mora.

i ako cemo se vratiti na konkretnije oslobodjenje, ne zamjenu jednog nihilistickog rezima drugim, rijeku tad oslobodise nedostatak dobara za konzum i spolne bolesti.

i tu smo na primjeru koliki su temelji tad postavljeni: bukovski se rijetko osvrtao na slicne pojave kroz politicku prizmu, ali ima jednu odlinu pricu koja preko ovdje vidljivog temelja rijeke doslovno u kamen uklesala paralelu izmedju fasizma i komunizma.

opisuje komunisticku svijest kroz zenu s kojom ima dijete. ova pristize iz neke komune, dijete ima rodjendan, ozlijedu na noznom palcu. i sad, dok ona lebdi u revolucionarnim idejama i literarnoj slobodi, on okrece paznju djetetu, cini mu koje zadovoljstvo rodjendanskom tortom, pruza paznju, povezuje ozljedu. sve dok se komunisticki protagonista doslovno slama pod mentalnom revolucionarnom histerijom, teretom "obicnog" zivota, te mu ne preostaje nista drugo do odvesti je do literarnog kruga gdje 68. kozja bradica cita svoje revolucionarne pjesme, pa se njuse. kako se priblizavaju cilju, tako komunista izlazi iz histerije, ulazi u srecu.

jedan primjer. rad je neiscrpni izvor i za fantasticare, temelji "slobodne drzave rijeke" sezu daleko u sadasnjicu, sve na globalnoj razini.

Truman

 • 4
 • 3
 • Posts: 9.137
Re: Vašar knjiga 2019 ( jedva čekam da nedelja dođe)
« Reply #7 on: 06-10-2019, 01:54:11 »
тјах, толико непрочитаних књига на полицама+киндл...напросто ми је глупо да купујем књиге на Сајму, а исто тако ми је глуп и да га прескочим. Можда се само мало промувам.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.200
 • Enfant terrible
Re: Vašar knjiga 2019 ( jedva čekam da nedelja dođe)
« Reply #8 on: 10-10-2019, 20:40:32 »
SAJAMSKI NOVITETI

Čarobna knjiga je i ove godine pripremila mnoštvo novih stripskih izdanja za Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Iz bogate ponude, kao sajamske premijere, izdvajamo pre svega nestrpljivo iščekivanog Asteriksa, 4. i 5. tom. Pošto Asteriks ove godine slavi jubilarni, 60. rođendan, mi smo, kako i dolikuje ovakvom stripskom fenomenu, organizovali proslavu tog jubileja. Stoga ćemo na štandovima Čarobne knjige na Sajmu, uz kupljena ova dva toma, poklanjati špil karata za igru s likovima iz neustrašivog galskog sela.

Ponudu stripova učiniće posebnom i dva nova izdanja u ediciji DC Gold: Nadzirači i Supermen: Šta li se zbilo sa Čovekom od Čelika?. Svi koji nisu imali priliku da se dosad upoznaju s Nadziračima Alana Mura, jednim od najčuvenijih i najistaknutijih dela u istoriji stripa, sada imaju priliku za to. S obzirom na to da nas prvog dana Sajma očekuje i prva epizoda istoimene HBO serije, iščekivanje je veće nego ikad.

Što se Supermena tiče, s ponosom možemo reći da je ovo prvi Supermen u izdanju Čarobne knjige, ali ujedno i 200. izdanje u biblioteci Olovka, tuš i pero.

Posebnu pažnju zaslužuje nova biblioteka Svet u oblačiću, koja je posvećena odabranim stripskim pričama visokog umetničkog kvaliteta koje dele mnogo šta s drugim umetnostima, posebno s književnošću, autorskim delima često specifičnih i eksperimentalnih formi i sadržaja. Prvo izdanje u ovoj biblioteci, Persepolis, jedan je od najcenjenijih strip-romana našeg doba. Dok smo kod umetničkog stripa, iznenađenja stižu i u ediciji Stari kontinent, s dva sjajna izdanja Žan-Pjera Žibre: Mateo, tomovi 1 i 2.

Dragi bonelijanci, sjajne vesti i za vas! Riznica Bonelli bogatija je za novu podbiblioteku, Riznica Bonelli Grande, a Reka Mohok u formatu B5 i punom koloru ostaviće vas bez daha! Tu je, naravno, i Merkurio Loi: Početak, luksuzna, kolorisana varijanta koju je Boneli objavio 2017. godine, a koja predstavlja početak tog popularnog serijala.

Od dobro vam poznatih serijala možete očekivati novog Dedpula, Dedpul opet satire Marvelov univerzum, kao i dva nova toma Džeremaje – 9 i 10.

S pravom možemo reći da je naša ovogodišnja sajamska ponuda najbogatija do sada i pozivamo vas da nas posetite na štandovima u Areni Hale 1 i u Hali 4, kao i na našem sajtu i u striparnici, gde vas očekuju i brojni popusti i akcije.

Sada već tradicionalno ali svakako važno obaveštenje: i ove godine sve akcije i popuste možete ostvariti i kupovinom na našem sajtu, kao i u klubovima čitalaca u Dečanskoj 5 u Beogradu i knjižari Bulevar Books u Novom Sadu.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.200
 • Enfant terrible
Re: Vašar knjiga 2019 ( jedva čekam da nedelja dođe)
« Reply #9 on: 16-10-2019, 19:43:16 »
Sajam knjiga 2019: Novo od Orfelina i Ghoula

U okviru akcije „ŠTA KUPITI NA SAJMU KNJIGA 2019“, a u svetlu maksime da je i Azatot prvo sebi pipke stvorio, u prvom delu mojih ovogodišnjih preporuka osvrnuću se na to šta ima novo kod Orfelina a šta kod Ghoula (kako pod Orfelinovim kišobranom tako i izvan njega). U drugom delu akcije, za koji dan, izneću moje preporuke za naslove drugih izdavača.

http://cultofghoul.blogspot.com/2019/10/sajam-knjiga-2019-novo-od-orfelina-i.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.200
 • Enfant terrible
Re: Vašar knjiga 2019 ( jedva čekam da nedelja dođe)
« Reply #10 on: 19-10-2019, 11:31:58 »
ŠTA KUPITI NA SAJMU KNJIGA 2019?

Evo mog redovnog godišnjeg niza preporuka za to na koje knjige na Sajmu obratiti pažnju. Ako uopšte treba napomenuti, ovo NISU plaćene reklame, nemam ništa od ovoga, nikakav procenat – preporučujem vam stvari koje volim i koje mislim da bi čitaocima ovog bloga mogle biti interesantne: mračne, čudne, neobične, excentrične, manje izvikane, drugačije, ne nužno hororične...

http://cultofghoul.blogspot.com/2019/10/sta-kupiti-na-sajmu-knjiga-2019.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Truman

 • 4
 • 3
 • Posts: 9.137
Re: Vašar knjiga 2019 ( jedva čekam da nedelja dođe)
« Reply #11 on: 19-10-2019, 12:32:27 »
Укронија реиздала Сатану Мира Главуртића. Мислим да то вреди пазарити.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.200
 • Enfant terrible
Re: Vašar knjiga 2019 ( jedva čekam da nedelja dođe)
« Reply #12 on: 20-10-2019, 18:20:05 »
današnja kupnja:

BOŽANSTVENA KOMEDIJA, dante, dereta, 1700 din.
OSTRVO DOKTORA MOROA, vels, čarobna knjiga, 480 din.
MRAČNI BOGOVI, t.e.d. klajn, orfelin, 1100 din.
PESKAR/MAJORAT, e.t.a. hofman, makondo 900 din.
ANTOLOGIJA SAVREMENE ŠVEDSKE NOIR PRIČE, razni autori, tanesi, 800 din.
ALISA U ZEMLJI ČUDA/ALISA IZA OGLEDALA, luis kerol, kontrast, 640 din.

ASTERIKS KNJIGA BR. 4 I 5, čarobna knjiga, po 1340 din.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Truman

 • 4
 • 3
 • Posts: 9.137
Re: Vašar knjiga 2019 ( jedva čekam da nedelja dođe)
« Reply #13 on: 20-10-2019, 20:15:47 »
код мене пала два Мебиусова стрип албума, један дилан дог, једна књига Агате Кристи, Сатана у издању Укроније и један Чарлс Дикенс у Вордсворт енглеском издању. Сасвим довољно.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana