@bilja: ideja je da on gleda sebe u ogledalu, i s one strane vidi proces koji mu je s ove strane nevidljiv, a odigrava se na njemu / u njemu.
@loengrin: hvala na komentarima i sugestijama: to o 'bezvremenoj' crnoj je zapravo vrlo 'to the point' zapažanje, i (samo)svesno je upotrebljeno kod mene na taj način i s tom namerom.
namera mi i jeste bila da uhvatim atmosferu nepokretnosti, bezvremenosti i mrtvila – apstrakcija jednog stanja, radije nego uhvaćeni momenat u nekom dešavanju (što je dominantni pristup u usa ilustracijama); čak i predmetnost, prikazani motivi, na mojim crtežima pre svega su objektivni korelati nekih stanja, atmosfera, ideja, nazora… a ne ilustracije dešavanja, akcija, zapleta iz nekih konkretnih priča.
u pravu si i za nesigurnu ruku i za preterano senčenje i cinculiranje; ali odavno sam spoznao svoja ograničenja glede crtanja, i nemam nameru da se više njime bavim (sem neobaveznog ubijanja vremena na dosadnim sednicama na faxu, ili tokom dežuranja na ispitima); poslednji ambiciozan crtež uradio sam 2000. godine (na žalost, prevelik je da bi ga uhvatio moj skener; čak i ovaj sa ogledalom nije uhvaćen CEO, bar 20% je izgubljeno i levo i desno i dole u odnosu na ovde okačenu verziju).
sve su ovo ploodovi amaterskog ubijanja vremena iz doba kada sam vremena za ubijanje još uvek imao.
zato ovo što o tim crtežima kažem nije lažna skromnost, već moj iskren sud o njima. neki od njih imaju dobre ideje, ali exekucija je, u najboljem, osrednja.