Author Topic: Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!  (Read 29301 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #50 on: 27-11-2006, 16:16:01 »
hvalaaa
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

marduk

 • 4
 • 3
 • Posts: 804
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #51 on: 28-11-2006, 14:33:10 »
Quote from: "Armagedda"
Quote from: "taurus-jor"

4. Jedan ultraestetizovani (američki?) kratki film posle kojeg je u sali zavladao muk.


španski. 'alicia' ili kako ga je radivojević prekrstio 'alisa u zemlji čuda'. radio ga balaguero (darkness, los sin nombre...).


Ja obožavam nj.filmove, kakav je taj short???

I zašto je zavladao muk?? Eksplicitnost???

 :twisted:

taurus-jor

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.604
  • FSFF
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #52 on: 28-11-2006, 15:47:20 »
Ma jooook. Samo je malo mnogo bizaran. :lol:
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

blasphemer

 • 4
 • 2
 • Posts: 263
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #53 on: 28-11-2006, 22:21:48 »
Konacno imam koji minut vremena da prokomentarisem Pokrov:
Film je los. Ima ogroman problem sa ritmom, neki delovi su posebno nepotrebni, razvuceni, besmisleni, dijalozi cesto vestacki i "nisu na mestu" (kao tek da se nesto kaze, moglo je to da se ODGLUMI, bez nepotrebnih replika), gluma nedovoljno ubedljiva, najvaznije- prica- po meni, bespotrebni pokusaj da se podigne na neki visi nivo (pitati autora koji i zasto). Da ne bude zabune, evo na sta konkretno mislim: Sta treba da predstavljaju scene u kojima se protagonista smara sa svojom devojkom, koja je priroda njihove veze, zasto je on kao nesto "cudan", "neprilagodjen" ili sta vec, da nije mozda zbog njegovog "dara", kakve pa to veze ima s tim i kako je brate ziveo do sada (film ni na koji nacin ne postavlja stvari kao da se on menja "po prirodi stvari", vec samo u svetlu trenutnih dogadjaja)...??? Sta bi s onim krajem i koja je poenta one montaze?.. itd...
Dalje, negde sam procitao "odlicno iskoriscene autenticne lokacije zapadne Srbije" ili tako nesto - jeste, ali za Memedovicevu emisiju Lov i ribolov, ili neku tipa "Flora u zapadnoj Srbiji", u filmu to uopste ne izgleda nesto posebno dobro.
I tako... Nisam pljuvacki raspolozen, cenim pokusaj snimanja ovakvog filma, ali Pokrov se jednostavno ne moze nazvati dobrim filmom.  :(
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." AL:I,40

Kastor

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.590
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #54 on: 26-12-2006, 02:54:52 »
Deca žena i vampira
M. MIRKOVIĆ, 24. decembar 2006, V. Novosti

SRPSKA kinematografija, u kojoj je "Leptirica" Đorđa Kadijevića, nastala po motivima istoimene pripovetke Milovana Glišića, dugo stajala kao usamljen primer horora, najzad je dobila dostojnog naslednika ovog čuvenog filma. Kritičar Jovan Ristić, koji je pronašao i javnosti predstavio ostvarenje "Pokrov" Mladena Kovačevića, uvrstivši ga u program Festivala srpskog filma fantastike "BEOKON", nazvao ga je "najoriginalnijim i umetnički najuspelijim srpskim filmom o vampirima, koji je snimljen za neverovatnih 2.000 evra".

Veliko interesovanje sa kojim je primljena projekcija "Pokrova" na skorašnjem festivalu, kao da je najviše iznenadilo samog autora, jer je reč o Kovačevićevom studentskom filmu od pre tri godine.

On "Pokrov" ne definiše kao svoj istinski "celovečernji debi" već prosto kao ispitni film, kaže da se ne radi o izrazito žanrovskom ostvarenju, i da je u njemu sadržano najviše elemenata psihotrilera, iako je našao mesto u selekciji festivala kao jedino dugometražno ostvarenje pored "Šejtanovog ratnika".

- Ono što povezuje "Pokrov" sa prvim srpskim filmom o vampirima, "Leptiricom", jeste ta oslonjenost na srpsku poetiku vampirizma - kaže Kovačević. Moj scenario je inspirisan folklornom pričom o Vampirovićima - deci nastaloj iz ljubavi žena i vampira. Ta priča nastala je u srpskom narodu kao pokušaj da se opravdaju žene koje su rađale decu godinu, dve nakon što bi im muževi poginuli u ratu. Priča koja prati mladića pri njegovom putovanju kroz istočnu Srbiju i kroz naš folklor i mit, snimana je veoma dugo i to na više od dvadeset lokacija centralne Srbije, a predstavlja neku vrstu studije o odnosu urbanih ljudi prema mitologiji i vampirima.

U vreme nastanka "Pokrova" student režije u Kejptaunu, prethodno i u Londonu, mladi režiser Mladen Kovačević sada radi u Beogradu, i trenutno je angažovan na pisanju scenarija za jednu TV seriju, a "Pokrov" je jedino celovečernje ostvarenje u njegovoj filmografiji, pored dva kratkometražna filma, koja su oba takođe horori.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #55 on: 26-12-2006, 10:31:58 »
Quote from: "Kastor"
Kritičar Jovan Ristić, koji je pronašao i javnosti predstavio ostvarenje "Pokrov" Mladena Kovačevića, uvrstivši ga u program Festivala srpskog filma fantastike "BEOKON", nazvao ga je "najoriginalnijim i umetnički najuspelijim srpskim filmom o vampirima, koji je snimljen za neverovatnih 2.000 evra".


sa ovom rečenicom mogao bih da se složim samo ako prihvatimo da je ovaj gore zarez greškom stavljen, odnosno,
da se htelo reći je –od svih srpskih filmova o vampirima čiji je budžet 2.000 evra – baš POKROV najoriginalniji i umetnički najuspeliji.

svaka druga tvrdnja, pored LEPTIRICE, žive i zdrave i umetnički i tehnički toliko beskrajno superiornije, zvuči kao suva, neutemeljena, proizvoljna blasfemija nad istinski svetski vrednim vampirskim filmom đ. kadijevića!
na stranu skrnavljenje odličnog filma (LEPTIRICE), i indirektno vređanje njegovog autora poređenjem sa… ovim, ponavljam: loša usluga se čini i samom POKROVU ovako preteranim hvalospevima.
ok je skrenuti javnosti pažnju na njegovo postojanje, pa makar ga se i sam autor upola odricao i polu-stideo (s razlogom), ali nemojmo stvarati nerealna očekivanja i proizvoljne hvale: taj film, u obliku u kome je sada, ne zaslužuje ni trećinu gore-rečenog.

varvarin

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.525
Možda nije mesto...
« Reply #56 on: 26-12-2006, 13:01:46 »
Možda OVDE nije mesto, ali hajde da otvorim još jednu temu.
LEPTIRICA nije jedina vredna (uz sve komplimente!!!)
Vi mlađi verovatno ne znate, ali te iste godine kad je LEPTIRICA prvi put prikazana na TV - u pitanju je bio ciklus TV filmova rađenih po poznatim pričama strave i užasa (!!!!)
Pa su u istom ciklusu prikazani PROKLETINJA  Embrouza Birsa (sa nezaboravnim, neverovatnim Cicom Perovićem u glavnoj ulozi, stvar može i danas da plaši, kao i LEPTIRICA), i - nezaboravna priča (kojoj sam na žalost zaboravio ime) od Ksavera Šandora Đalskog (naš Mađar), o doktoru koji dolazi u provincijsku varoš, stalno sanja utopljenicu koju će secirati a ona u tom momentu ustati... dok iz vode ne izvuku upravo takvu devojku. Strava na kvadrat.
Pitanje je - možemo li da utičemo, nekako, da se ovi TV filmovi (i još neki, sad se ne sećam), otrgnu od zaborava, obrade, opet ponude publici... jer, i ova publika je drukčija, a pojma nema šta su majstori radili sedamdesetih.
Kadijević bi svakako imao šta da kaže o ovome. Mislim prosto, da ovo sve isuviše vredi da bi bilo zaboravljeno.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
Re: Možda nije mesto...
« Reply #57 on: 26-12-2006, 15:02:37 »
Quote from: "varvarin"
LEPTIRICA nije jedina vredna (uz sve komplimente!!!)
Vi mlađi verovatno ne znate,


hvala, čiko, ako i mene smatrate 'mladim'...

no, ipak, dapače:

1. ovde se pričalo o srpskim VAMPIRSKIM filmovima, a takvih, sem LEPTIRICE i POKROVA - više nemamo.
(ko prvi pomene 'vampiri su među nama' da mu se povampiri deda!)

2. da, saznali smo, i čak pogledali, filmove koje g. varvarin pominje, i oni se vrlo detaljno analiziraju u knjizi U BRDIMA, HORORI d. ognjanovića, u prodaju već za mesec dana, pa će, nadam se, i ta knjiga učiniti koliko se može da se od zaborava otrgnu tako neki naslovi.
konkretno, to čega g. barbarin pokušava da se priseti zove se SAN DOKTORA MIŠIĆA, dok ga sjećanje slabije služi glede PROKLETINJE (takođe obrađena u mojoj knjizi, bez brige), jer taj je naslov zapravo snimljen i emitovan 2 godine KASNIJE u odnosu na ciklus 'priče tajanstva i mašte' u kome je igrala LEPTIRICA...
inače, veći deo ovih opskuriteta pogledao sam courtesy of john reynolds, koji je sebi obezbedio večnu slavu pored ostalog i posebnom zahvalnicom na početku moje knjige...

3. topik o knjizi, gde je okačen i SADRŽAJ svih relevantnih domaćih naslova na ovu temu, nalazi se ovde:
http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=3461&postdays=0&postorder=asc&start=20

ako imate šta još da kažete, primetite, zamerite, pohvalite (daleko bilo) itsl, izvol'te tamo...

varvarin

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.525
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #58 on: 26-12-2006, 15:16:53 »
Omladinac, zahvaljujem!
Zato što je tema bila vampirska, rekoh "...možda ovde nije mesto, ali..."
 Poenta je - jel može sve ovo nekako da se izvuče iz zaborava, osveži, stavi na CD... i učini dostupnim? Pitanje je za naše drugove kojima je ta filmska problematika bliža.
Jer, ovo ne bi trebalo da se zagubi. Ovde su, osim LEPTIRICE,  pravili još neke vrlo pristojne hororične stvari!

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.351
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #59 on: 20-02-2007, 01:13:52 »
To whom it may concern...

Po svemu sudeći dogodiće se celovečernja verzija SLATKOG MIRISA NAFTALINA... :D Sada počinje rad na scenariju.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #60 on: 20-02-2007, 01:20:25 »
wow! ko radis cenario? isto mančić?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

taurus-jor

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.604
  • FSFF
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #61 on: 20-02-2007, 01:21:10 »
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA?!?!!!! :!:

Pa to je genijalno! Ali, moram da priznam da ono sto sam gledao ii prikazivao savrseno funkcionise u 25-minutnom formatu.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.351
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #62 on: 20-02-2007, 01:23:35 »
Za sada ne mogu otkrivam sve detalje, ali biće loosely based na NAFTALINU...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

WARLOCK

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.287
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #63 on: 20-02-2007, 01:48:09 »
bas me je obradovala ova vest,znao sam da ce od Jelene nesto biti :!:

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.351
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #64 on: 20-02-2007, 01:52:57 »
NAFTALIN je naravno izuzetan kratki film, i ovaj celovečernji neće biti skrnavljenje toga, niti puko proširenje. Kratki film će propsto po stlizaciji i nekim pripovedačkim elementima biti polazište.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.331
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #65 on: 20-02-2007, 01:53:24 »
Quote
SRPSKA kinematografija, u kojoj je "Leptirica" Đorđa Kadijevića, nastala po motivima istoimene pripovetke Milovana Glišića


Pripovijetka Glišićeva nije istoimena, zove se Posle devedeset godina i bezveze je. Možemo da smatramo da je Đorđe Kadijević singlehandedly napisao onaj sjajan scenario.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.351
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #66 on: 07-09-2007, 10:36:14 »
Jor, jesi overio one filmove koje sam na blogu etiketirao kao potencijalne kandidate za Beokon i Festival fantastike?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

taurus-jor

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.604
  • FSFF
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOKON-a!
« Reply #67 on: 14-09-2007, 23:39:43 »
Nisam još. Kad se vratim iz Varaždina, a to je u ponedeljak, ima tome ozbiljno da se posvetim. Hvala na pomoći u svakom slučaju!
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com