Author Topic: Bonellijana  (Read 116 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jerome Drake

  • 2
  • Posts: 42
Bonellijana
« on: 26-06-2020, 00:01:07 »
Odnedavno sam se zainteresovao za Bonellijeve stripove.
Čitao sam ih kao dječak, nešto Zagora, nešto Martina Misteriju, a najviše Mister Noa. Elem, Dylana nisam nikada prije čitao, sve dok ne naiđoh na epizodu Novi Život, što je bilo kao neki početak reboota ovog junaka. Barem onoliko koliko sam pohvatao i do ovog dokle sam došao. Krenuo sam s tim brojem, prihvatio neke epizode, neke ne, a nabavio sam naravno i stare. Što me dovelo do priče Ambis zla koju je izdao Veseli Četvrtak u svojoj ediciji Zlatne serije.
Nisam baš toliko upoznat sa Bonellijevim junacima, više sam u Dark Horseu i DC-ju ali mi se jako dopao ovaj gulaš nabacanih heroja. Ima tu neke priče, koja naravno nije savršena ali ne bježi od dobre zezancije i rado poseže u tu Bonellijevu mitologiju, koje ako i nema, a ono se polako stvara. A povezani su i multiverzumi, barem oni sa ostarjelim Dylanom i Martynom androidom.
Tu je naravno i Zagor. Kao ultimativni dobri duh ovog univerzuma, a njegova vječita borba sa Hellingenom će se prožimati kroz cijeli taj svijet. Zagor kao duh ne zvuči uopšte loše pa me čudi da se nakon ove priče malo više ne pozabave tom idejom.
Ne znam da li to u Bonelliju pušu neki drugi vjetrovi, ali ova priča pokazuje da se itekako može štošta ispreplesti i povezati, a opet da ne bude nazor poput susreta Mister Noa i Dylana u Color Festu ili stvarno loše priče Bijeg iz Skyneta u kojoj se junački hrvu Mister No i Martyn.
Najavljen je susret Dylana i Dampyra, što me prilično raduje, jer je Dylan imao super priču, barem prva dijela sa Morganom Lostom.
Naravno, znam da su se Dylan i Martyn susretali više puta ranije ali me živo zanima može li Bonelli, sad kada se riješio tvrdokornog stava da ne miješa junake, izvući neki događaj, poput onog u američkim stripovima, u kojem će se junaci zajednički suprotstaviti nekom neprijatelju? I na šta bi to ličilo? Ne očekujem novi Crisis ili Secret Wars na talijanski način, zbog razbacanosti junaka po različitim razdobljima ali nije li i to izazov za odvažnog scenaristu?