Bendisov Supermen
Kingov Betmen
Johnsove autopsije izvršene na ključnim stripovima Alana Moorea
Snyderove multiverzalne mahinacije
Sad bi cinik (ali ne ja!) rekao da nije čudno što se oštrica bankrota nadnela nad DC.
Što se tiče Bendisa i Supermana, neću tu mnogo dodavati ili protivurečiti, jer sam čitao samo delove Leviathana (a, iskreno, više se i ne sećam koje), ali, generalno govoreći
No, kako je vredni Jevrejin odavno čovek koji ne pati od kontrole kvaliteta i uzda se da će njegovo pisanje na autopilotu i vrhunski nivo zanatske veštine kompenzovati odsustvo nekog dubljeg zaranjanja u materijal
Bendis ne pokazuje "vrhunski nivo zanatske veštine" jer je, jebiga, on ovde scenarista a ne crtač. Dakle, ako postoje rupe u zapletu jače od Čoveka od čelika, ako su motivacije likova imbecilne, ako se posle dve strane zaboravi šta se prethodno reklo, onda tu nema zadovoljavajuće upotrebe te neke "veštine". Bendis ima talenta, i ume da bude kreativan - čak i ovde - ali to je nešto drugo. Priča može da bude napisana sa velikom tehničkom veštinom a opet da bude prazna i nebitna, ali Bendis u poslednje vreme vrlo često ne dolazi ni dotle. Ovo je možda previše pedantno od mene, ili samo lapsus sa tvoje strane, ali više puta sam imao prilike da čujem tačno to što si ovde rekao, i već sam revoltiran!
Utisak je da je Bendis ovaj strip radio „Marvelovim“ metodom gde se scenarista i crtač dogovore o generalnoj radnji epizode, crtač onda uradi table sam a posle scenarista smisli dijaloge i upiše ih preko gotovog crteža, samo što su crtači ovde imali samo generalna uputstva tipa „onda se oni šibaju pet strana“, „onda oni nešto pričaju dve table“ itd. Rezultat je strip koji izgleda lepo i ima puno teksta ali kome jako nedostaje tempo i fokus na ono što je važno.
E, ovde imam utisak da ne voliš "Marvelov metod", mada može biti da si u pravu što se tiče konkretnog slučaja. S druge strane, kada se radi na taj način, onda je crtač i samo crtač odgovoran za tempo i fokus. Što se može prevesti u "današnji crtači su debili po pitanju smišljanja priče" i možda ima istine u tome, ali to je rasprava za neki drugi dan.
Izuzetak je naravno to da je za drugu polovinu Bendis sačuvao „bombu“ u vidu Supermenovog otkrivanja čitavom svetu svog tajnog identiteta.
Dakle... nisam čitao Supermana ali sam znao da će Bendis da se bavi identitetom. Jel' to nekoga iznenađuje? Ako je najveće "iznenađenje" nekog dela zapravo najočekivanija stvar - a pretpostavljam da Bendis, po navici, žrtvuje skoro sve ostalo (sa čime se ti slažeš, sudeći po opisu) u ime tog efekta - šta onda ostaje? Osim povremenih lepih slika, jel'te.
Da li znaš koji je bio Čejkinov koncept za Superman-a, kada su, sredinom 80-ih, u DC-ju pravili plan za rekonstrukciju svih glavnih naslova? Svi znaju da je Clark Kent njegov tajni identitet, ali se svi (oko njega) prave ludi da bi mu udovoljili (ili im se sviđa takav status quo). Treba li reći da je odmah bio odbijen?
Bendisov celokupan rad na Supermenu je svakako daleko od savršenog
Eufemizam decenije! Mnogo bolji radovi su "daleko od savršenog", ali to ne znači ni da je ovo posebno loše.