Author Topic: Narodna  (Read 135317 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« on: 27-02-2007, 05:48:15 »
posto se prica na drugim topicima otima kontroli, hajde, reko, da otvorimo jedan topik za narodnjake.
(argument da to ne dolikuje ovom forumu ne prihvatam, jer je ocigledno da ne oskudevamo u poznavaocima i ljubiteljima narodne muzike.)
koji su vasi favoriti medju pesmama i zasto, koji su vam omiljeni kompotzitori, stilevi, periodi, pjevci, i sta biste voleli da cujete obradjeno u modernom, a la alt. kantri stilu danas?
(u principu, trebalo bi se drzati novokomponovane muzike, ali i koji tradicional ako upadne - nije steta...)

za pocetak, moj all time favorit je tozovceva pesma "violino, ne sviraj", koju bih zbilja voleo cuti danas su nekakvom uvrnutom bluz maniru.
takodje, "moj zivote, sta li mi te truje" je oduvek bila moj svadbarski kec iz rukava.

taj bolni, iskreni, katarzicni vapaj propracen lijepom melodijom  izaziva zmarce vec vise od trideset godina:
"moj zivote, sta li mi te truje,
sta li moje nade sahranjuje?
da li pice, kafane il' zene?
moj zivote, sta cinis od mene?"
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Narodna
« Reply #1 on: 27-02-2007, 08:54:27 »
Quote from: "Zika Kisobranac"
taj bolni, iskreni, katarzicni vapaj propracen lijepom melodijom  izaziva zmarce vec vise od trideset godina:
"moj zivote, sta li mi te truje,
sta li moje nade sahranjuje?
da li pice, kafane il' zene?
moj zivote, sta cinis od mene?"


da, ali ima li krucijalnijih stihova od ovih:
"nemam drage,
nemam druga,
sudbina se sa mnom ruga,
na mom polju nema cveća,
jedina si moja sreća''
???????

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #2 on: 27-02-2007, 09:51:15 »
he, he, gdje se toga seti?
oduvek sam se pitao sta znaci onaj deo "najma rakli"... kontam da je nesto na romskom, ali sta - devla zna...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #3 on: 27-02-2007, 10:54:18 »
Ja sam nekako skloniji jugu... Sinan Sakić, Boban Zdravković, Kemal Malovčić, Beki (nisam siguran odakle je on??), Indira, Šemsa... I naravno, bosanske kolege, recimo, dva Halida... Volim tu domaću interpretaciju turske narodne muzike, sa malo persijskih začina (i tu i tamo sirijskih, pakistanskih itd.) koja je u devdeset posto slučajeva teži hardkor od bilo čega što može da se čuje istočno od Novog Pazara. Volim te ubistvene ritmove, orijentalne harmonije pomešane sa lickovima hard roka sedamdesetih godina. Volim to triler-heavy pevanje.

Ono što je još uvek moja neispunjena želja je da neko sedne i sve to obradi u tvrdom hard rok ili pank fazonu (dakle, samo da doda malo gas na već postojeću osnovu). Nervozni Poštar je bio dobra ideja ali nije otišao dovoljno daleko, a Hali Gali Halid je previše dugovao Stoogesima da bi zaista odradio posao (mada je to bilo prilično opasno). Bio je onaj bend iz Smedereva, Tigrevi, koji su svirali neki dosadni moškor, ali su im obrade Sinana Sakića bila UBISTVENE. Takođe, behu oni momci iz Niša, Polarni fazani koji su, isto svirali neki dosadni moškor, ali su obradili Mali Mrav tako da čovek porazbija sve po kući...

Jake Chambers

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.489
Re: Narodna
« Reply #4 on: 27-02-2007, 11:00:18 »
Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Zika Kisobranac"
taj bolni, iskreni, katarzicni vapaj propracen lijepom melodijom  izaziva zmarce vec vise od trideset godina:
"moj zivote, sta li mi te truje,
sta li moje nade sahranjuje?
da li pice, kafane il' zene?
moj zivote, sta cinis od mene?"


da, ali ima li krucijalnijih stihova od ovih:
"nemam drage,
nemam druga,
sudbina se sa mnom ruga,
na mom polju nema cveća,
jedina si moja sreća''
???????


Erm...

Tekst ne glasi "sudbina se sa mnom ruga", već "život mi je samo tuga" :twisted:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Narodna
« Reply #5 on: 27-02-2007, 11:06:02 »
Quote from: "Meho Krljic"
Ono što je još uvek moja neispunjena želja je da neko sedne i sve to obradi u tvrdom hard rok ili pank fazonu (dakle, samo da doda malo gas na već postojeću osnovu).


100 mu gromova, meho, ovo je donekle blisko mojoj davnašnjoj ideji (na koju me inspisala baš obrada tome zdravkovića, 'pusto mi je sve' by ALONE): naime, da se uzmu naj-krš domaće tužbalice i kukumavačke pesme: sve ono 'nemam drage, druga, ništa, sudbo kleta, niko me ne voli, bem ti život, crni čemer, kuku lele, o zašto sam sam, čaše lomim, kafana je moja sudbina, bog me mrzi,' itd itd i da od tih pesama napravimo neke ebm, industrial, dark ambient, GOTH itsl obrade.
ali NE komične, parodijske, nego ozbiljne, da se mrak iz njih dovede do svojih najextremnijih zvučnih konsekvenci.

ovo što vuče na metal i hardcore me manje zanima, ali ok, i to bi valjalo čuti; al ovo sa dark-goth electro verzijama, to bi bilo do jajca!

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Narodna
« Reply #6 on: 27-02-2007, 11:07:24 »
Quote from: "Jake Chambers"
Tekst ne glasi "sudbina se sa mnom ruga", već "život mi je samo tuga" :twisted:


varira se u pesmi: postoje oba stiha.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #7 on: 27-02-2007, 11:10:22 »
Hmmm, morao bih da čujem tu verziju koju je Nikola uradio... Ne znam, meni je dark ambijent i sve što je gotsko po estetici nekako suviše tunjavo za muziku u kojoj ja ipak čujem puno strasti (čak i kad se peva da ti je sve pusto). Mislim, 'Dotako sam dno života' e pesma uz koju se lome čaše, stolovi i ostali inventar, ne pesma uz koju sediš u zamračenoj sobi i šaraš žiletom po rukama. Dakle, ja to sve vidim kao neku vrstu dionizijske tragične muzike, as explained by Fridriech Nietzsche.

Doduše, elektronsko obrađivanje muzike koju sam gore pominjao već se događalo i bilo je vrlo uzbudljivo. W-Iceov 'Techno Folk Remiks' je svakako bio na pravom tragu i velika je šteta što je posle počeo da se bavi nekakvim običnim elektrom i jadnjikavim hip-hopom..

BladeRunner

 • 4
 • 3
 • Posts: 928
Narodna
« Reply #8 on: 27-02-2007, 11:17:31 »
Odlicna tema. Sto se tice nekih mojih favorita, jedna od prvih pjesama narodne muzike koju sam cuo, a koja je bila toliko dobra da sam bio spreman da branim njen kvalitet u triphop/metal drustvu, bila je savrsena pjesma Usnije Redzepove "Zivote moj". Ta pjesma je u sebi imala (i dalje ima) esenciju Kostane, juga, Gazda Mladena i Jovce; tekst je bio potresan, a Usnijin glas jos bolji. Kasnije, kada sam nabavio malo vise od Usnije, vidio sam da je u svojim ranijim danima Usniju karakterisao 'gospodski' i odmjeren vokal, kao recimo u "Ruse kose curo imas". Takva Usnija mi se NE dopada previse, jer je bilo boljih vokala koji su izvodili slicnu muziku. Dakle, trubacki juznosrbijanski sevdah uz koji se lome case i flase - Usnija Redzepova.

Usnijino 'gospodsko' pjevanje na ranim albumima nije bilo nista drugo nego odraz doba u kome je "Ruse kose curo imas" nastalo. Trubacki potencijal ove pjesme totalno je zrtvovan smarajucem aranzmanu, a od novijih grupa slicno rade i otuzne "Legende" koje vise ne bi pominjao. Brak odmjerenosti i trubaca mogao je da prodje u zapadnoj Srbiji (uzicki kraj - Mica Petrovic, Milan Babic itd.), ali nikako ne i na raspojasanom jugu. Ipak, ovaj virus klasicizma u narodnoj muzici, gdje je harmonika zamijenjena kompleksnim aranzmanima i tihim violinama, izbacio je u prvi plan Cuneta Gojkovica (legenda o cenzuri u "Kafu mi draga ispeci"), donekle Lepu Lukic, ali moj apsolutni favorit u ovom drustvu je bila i ostala Ksenija Cicvaric. Ona je jedina pjevacica narodne muzike koju nikada nisam mogao da zamislim u kafani. Izdvojio bi njen odmjeren glas u "Drema mi se", pri cemu je kljucna rijec kontrola. Zaista je imala GLAS koji je bio pravilno zauzdan. Nema tu sevdaha i lomljenja casa - ovo je esencijalna, gradjanska tuga i narodna muzika koja ima jako malo seoskog u sebi.

Nekako dodjosmo i do Silvane Armenulic. Silvana je bila best of two worlds. Mogla je da vlada i u zadimljenoj kafani u Bosni i u koncertnoj sali bilo gdje drugo. Prosto: Silvana je imala i stas, i glas, i licnu sudbinu koja se mogla porediti sa ponorima Tome Zdravkovica i, vec spomenute, Ksenije Cicvaric. Izdvojio bi Silvanino izvodjenje pjesme "Zvijezda tjera mjeseca". Kad procitam da je Meho Puzic kralj sevdalinki, pustim sebi ovu pjesmu onako kako je otpjevao on, pa onda kako je otpjevala Silvana, a onda shift+delete Meho Puzic. Niko nije bolje izvodio sevdalinke od Silvane Armenulic, pri cemu bi jedino dodao Nedzada Salkovica i njegovu predivnu "Ne klepeci nanulama".

Zenski vokali su mogli mnogo toga, ali nisu mogli da obuhvate klasican seretluk kojim se odlikovala Sumadija. Mislim da (izuzev u Bosni) nigdje nije bilo ostrije konkurencije nego u srednjoj Srbiji. Klasicne numere Miroslava ilica su mi uvijek bile isuvise poetske i prociscene - pravu dozu realizma meni je davao neprikosnovni Tozovac, cija "Vlajna" i "Vodenicareva cerka" predstavljaju pravu mjeru skakljivog teksta koji nikad nije banalan, nego becarski u pravom smislu te rijeci. Za dalju razradu, uporediti Tozovcevo shvatanje klasika "Da zna zora" i istu numeru u izvjedbi Zvonka Bogdana, gdje se u pet sekundi vidi ko je bolje shvatio o cemu se tu zapravo radi. Tozovceva "Ide Mile lajkovackom prugom" bila je numera koja je zaista i apsolutno seoska (ne i seljacka), i upravo ovo nepristajanje na kompleksne aranzmane (u tom periodu - kasnije su dosle "Prazna casa na mom stolu" i "A ja sam negde rujno vino pio") izdvajalo ga je i izdvaja ga od svih ostalih. Takodje, treba se sjetiti subverzivnog "Jeremije" i legendarne fotografije na topu.

U prethodnom pasusu sam spomenuo Zvonka Bogdana i njegovu inferiornost u shvatanju sumadijskog zvuka. Sa druge strane, niko nije superiornije shvatio duh ravnice od njega u numerama "Vec odavno spremam svog mrkova" i "U tom Somboru" (koja mi je jedna od najdrazih numera narodne muzike uopste). Zvonko je takodje imao talenat da duhovite pjesme pjeva taman kao da se ubitacno zeza, pri cemu mislim na "Kad sam bio mladjan momak ja". Treba obratiti paznju na vokalne sinkope koje obilato koristi dok ovo pjeva. Svaki stih kasni djelic sekunde u odnosu na orkestar u pozadini - izvesti ovo tako da postane ocigledno tek na peto slusanje jeste ogroman talenat.

Kad pominjemo izvodjenje tradicionala, ne bi htio da zaboravim Aleksandra Sarievskog nakon cije "Uci me majko, karaj me" sam poceo manje da cijenim "Leb i Sol" (meni je original komad bolji od obrade). Ipak, izvodjenje tradicionala i talenat da se sopstvena numera progura kao tradicional su dvije razlicite stvari, sto najbolje zna Toma Zdravkovic. Numera "Ispod palme na obali mora" koja u sebi ima dva kobna nenarodna elementa gdje je jedan botanicki (palma), a drugi geografski (more), meni predstavlja bukvalno klasik ravan svemu gore nabrojanom. Kako je Toma pisao i stvarao, ko je odgovarao na pisma Tominih obozavalaca, kome je i kada poklanjao ruze na Skadarliji - sve u djelovi jedne licne legende. Ruku na srce, par Tominih pjesama, i to onih po kojima je najvise poznat, su mi tezak smor. Nikad nisam uspio da se navucem na "Kafana je moja sudbina" (ili na ijednu pjesmu Harisa Dzinovica), ali zato se redovno najezim i potresem kada cujem "Za Ljiljanu". To je zaista emocija, a samo ova numera bi bila dovoljna da opravda moj snobisticki prezir koji imam prema ljudima koji odmahnu rukom na pitanje da li im se dopada ijedna pjesma narodne muzike. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #9 on: 27-02-2007, 11:22:47 »
BladeRunneru, suzu sam pustio....... I hvala za podsećanje na Nedžada Salkovića...

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Narodna
« Reply #10 on: 27-02-2007, 11:32:52 »
Quote from: "Meho Krljic"
Hmmm, morao bih da čujem tu verziju koju je Nikola uradio... Ne znam, meni je dark ambijent i sve što je gotsko po estetici nekako suviše tunjavo za muziku u kojoj ja ipak čujem puno strasti (čak i kad se peva da ti je sve pusto).


pa jeste, to je usporeno maximalno, pretvoreno u DRONE, dakle DOSLEDNO sprovodi textualnu poruku: ako si 'na dnu' onda si NA JEBENOM DNU života, naravno da ćeš da se sečeš žiletima, uostalom i (samo)čerečenje je dionizijsko par excellence; i stoga mi je logično da i melodija treba da bude takva, down & out.

mada, ne mora da je *isključivo* takva melodija. to je samo jedna od opcija.
pogledaj recimo moju all time favorite pjesmu PAINT IT BLACK (ne njenu folk obradu, pliz!): ona, kad se sluša samo melodija, čak može da zazvuči i živahno, možda čak i veselo. al kad vidiš text, shvatiš koje je to sumorno 'veselje'; znači može i taj pristup, što da ne.

ko može bez problema da skida s neta mjuz, evo fascinantne preporuke:

'Tango for the Concession of the Suspender Princess'
od grupice ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO  na albumu 'Cocktails, Carnage etc. etc.'

to su neki šveđani ako se ne varam, nisam siguran da su ikad čuli tomu zdravkovića, ali to je odrađeno sa klarinetima i armonikama (ok, klavir je malo out of place, ali lepo zvuči), i –za mene, barem- SAVRŠENO gađa taj tominski ugođaj,  A POSEBAN ŠMEK DAJU POVREMENI ZVUČNI EFEKTI NALIK OŠTRENJU NOŽA O NOŽ, što kafanskom štimungu i pretnji iminentnog krvoprolića daje preko potrebnu dimenziju autentičnosti!
 :!:

Джон Рейнольдс

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.507
 • @
Narodna
« Reply #11 on: 27-02-2007, 13:12:46 »
Meho, sećaš li se kako su Kurz und klar obradili (beše li?) Cecu "Volim te"? Kakav je to kraudplizer bio! Onomad u Božidarcu su je odsvirali dvaput zaredom i niko se nije bunio. Plašim se da su članovi današnjih bendova prevelike sise da bi se upustili u prepakivanje narodnjaka. Nije to dovoljno "urbano", a gle paradoksa - ja ne vidim veliku razliku između nekog rejva i Guče.

Čikine bombone sviraju kao instrumental deo jedne starogradske pesme čije su mi ime sto puta govorili i ja sam je stoprvi put zaboravio. Bilo kako bilo, mislim da mid-tempo psychobilly zvuk dobro leže uz starogradske pesme i ta kombinacija bi meni bila najzanimljivija.

Ja već veoma dugo čekam neke naše The Pogues, ali zasad uzalud. Nije da nemamo originalnog materijala, ali se prepakeri bave drugim stvarima. Glupo je da imamo Orthodox Celts, Irish Stew i Tir na n'Og, ali nemamo nijedan takav koji svira srpske pesme. Tuđe-slađe...
America can't protect you, Allah can't protect you… And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #12 on: 27-02-2007, 17:08:21 »
za re-visit predlazem jos 3 pesme:
1. Uzmi sve sto st zivot pruza...
2. Srce je moja violina...
3. Vino tochim, a vino ne pijem...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #13 on: 27-02-2007, 21:30:12 »
cestitam blejdraneru, post je zaista fenomenalan...
glede sevdalinki i nedzada salkovica - uzivam u njegovoj izvedbi pesme "kad ja  podjoh na bembasu", jedne od mojih omiljenih sevdalinki. na neki cudan nacin, tamo gde ni trebalo da bude razgoropadjeni bol sevdaha - koji je odlikovao nacin pevanja safeta isovica - nedzadova verzija je uzdrzana, smirena, a "tanki" vokal bravurozno seta kroz melodiju, pokazujuci legendarnom saji da sevdah moze i drugacije. inace, legenda kaze da je ivo andric, kada je cuo vest da je dobio nobelovu nagradu, od neke starogradske bande na skadarliji narucio upravo "kad ja podjoh na bembasu".
s druge strane, safetove vokalne kvalitete je tesko osporiti. taj raspon kojim safet sa lakocom prelazi iz niskih u visoke registre na "kad sretnes hanku" je fascinantan, ali meni, danas, pomalo dalek. mostar sevdah reunion, recimo, kombinujuci sevdah sa dzezom, mnogo mi je blizi, smireniji, kontrolisaniji... neke od pesama koje sa MSR izvodi ljilja petrovic batler su pure gold.

opet, bicu iskren spram meha puzica, cisto radi ravnoteze. njegova verzija "cudna jada od mostara grada" mi je mnogo zivlja i bolja, valjda zbog tog veselog forspila (znam, znam, mozda promasenog kad se sagleda celina pesme), da mi druge verzije, cak i ona merside hadziabdic, totalno padaju u zaborav.

takodje se slazem sa blejdom i suzu pustam u ucmaloj kancelariji na zabezeknutost amerikanaca... samo zato jer sam se podsetio "vec odavno spremam svog mrkova", ravnicarske nostalgije par ekselans, gde i sam "spori ritam" vozi u nepovratni stari svet salasa, konja i bunara.

sto se estrade tice, i tog kafanskog derta i cemera, valja da se pomene angel dimov. zapravo, svega par pesama, ali pesama koje su eklatantan primer da je nekada cak i razdert "ispracaj u vojsku" narodnjak imao vise smisla (razlikujem "svadba" narodnjake, koji su obicno nesto veseliji i pesme se ipak biraju spram prigodnosti, od "ispracaj" narodnjaka, gde se okupi momcad iz lokala, pa udara u patos). angelove pesme "jedna prica o nama", "cujem neke price" i "dva prstena dva svedoka" imaju ono sto im se najcesce pominje u naslovu - pricu. "dva prstena, dva svedoka" radi ono sto nase filmadzije, a i umetnici, jos ne rade - gazi do kraja. sta, zelis da napravis pesmu o nostalgicnom susretu dvoje nekad zaljubljenih? udri do kraja:
"jedva sam te prepoznao, draga,
godine su ucinile svoje,
ne svetlit i lice onim sjajem,
ko kad nekad mastasmo u dvoje," je pocetak bez iluzija, a kraj, kad se emocije izmedju njih ne vide na licima, a trepte u srcima, jos je bolji:
"rastasmo se zbunjeno i brzo
i bez reci, jer bilo ih nije,
zaplovismo ulicama dugim,
svako svoje suze da sakrije."

sto se tiche obrada, i meni se chini da bendovi jos uvek nemaju dovoljno hrabrosti da ozbiljno uzmu u obzir novokomponovanu muziku. previse konteksta. seljacki je. muzika najnizih poriva. dno dna. tako te stvari. ali evo, Strasni Haremski Cuvari su imali na repertoaru u jednom periodu "ostaj ovde" od mileta kitica, a na prvom snimku recituju, doduse, "kolovodja djavo" sabana saulica i "okrece se kolo srece" kemala malovcica.
sad, videcemo sta ce dalje biti.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 10.097
Narodna
« Reply #14 on: 27-02-2007, 22:19:37 »
Quote from: "Zika Kisobranac"

opet, bicu iskren spram meha puzica, cisto radi ravnoteze. njegova verzija "cudna jada od mostara grada" mi je mnogo zivlja i bolja, valjda zbog tog veselog forspila (znam, znam, mozda promasenog kad se sagleda celina pesme), da mi druge verzije, cak i ona merside hadziabdic, totalno padaju u zaborav.

nova verzija: Mostar Sevdah Reunion :wink:
http://youtube.com/watch?v=WMawaPEqg1I&mode=related&search=
Some things you have to do yourself.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #15 on: 27-02-2007, 22:24:19 »
Ja sam prošle godine predlagao Loki da Automatik objavi kompilaciju covera gde bi Karamelice pevale pesme koje je stihovala Marina Tucaković, od Zane do Cece.

Što se ličnih preferenci tiče, da parafraziram besmrtnog Jaja Houru, ja jesam odrastao uz ratne filmove u boji, ali ne i uz narodne pjesme pune boli. Pa ipak, mogu da kažem da imam par favorita posle šesnaestog "jegera", ipak nažalost isključivo turbine, nikako old schoola.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #16 on: 27-02-2007, 22:34:10 »
Jes, i meni je turbina nekako bliska, valjda jer sam metalac. Slične estetike.

Nego, šta je rekao Loka? Poznajući njega, vrlo je ozbiljno razmatrao tu ideju, s obzirom da su njegovi puleni redovito izgrađivali popularnost na obradama pop hitova. Not that there is something wrong about it...

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #17 on: 27-02-2007, 22:34:33 »
marina-futa besmrtno old school ostvarenje: "poznaces me" harisa dzinovica.

i daj da cujemo te turbina favorite...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Cornelius

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.599
Narodna
« Reply #18 on: 27-02-2007, 22:41:11 »
Quote from: "Zika Kisobranac"
neke od pesama koje sa MSR izvodi ljilja petrovic batler su pure gold.


"Glas zemaljskiji nego sama zemlja koji ide pravo u srce – rekao je za nju poznati libanski džez majstor Rabi Abu-Kalil. Aranžmani dvanaest kompozicija u potpunosti su uradjeni ne samo za Ljiljanine vokalne mogućnosti, nego i za njenu čitavu ličnost. "Ashun daje mori" (Slušaj majko), otvara ploču u sporom ritmu sa dubokim, tamnim Ljiljaninim glasom. "Zvonija" odvodi slušaoca u južnjačke ritmove u kojima se prepliće čist zvuk Bobanove trube i violina Nedje Kovačevića. "Noćas mi srce pati" poznata pesma Tome Zdravkovića otpevana u sporom ritmu, uz pratnju gitara, postala je melanholična balada, a "Imam jednu želju", u pratnji klavira Damira Arslanagića, nalik je romansi, erotizovanoj baršunastim glasom romske dive.

"Duško, Duško, ti si mi najdraži, ti si moje cveće, srce drugog neće", veliki Ljiljanin hit, otpevan je u novom aranžmanu sa laganom notom Manuš džeza. Vrhunac ploče stiže u kompoziciji "Čororo" (Siroče), čistog aranžmana i neverovatne osećajnosti u kojoj Ljiljanin lamentirajući glas prati bas sviran gudalom, visoki tonovi gitare i duboki zvuk klarineta. "Ciganine sviraj, sviraj" Tome Zdravkovića prava je balkanska bosa-nova sa izuzetnom trubom Bobana Markovića čiji je zvuk prepun suzdržanog i neizrečenog.

Snaga odlične ploče Ljiljanine Batler počiva na lepoti i osećajnosti njenog izuzetnog glasa kao i na čistim i jednostavnim aranžmanima "Mostar Sevdah Reuniona".
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #19 on: 27-02-2007, 22:45:28 »
Upravo to Mehmete, bio sam metalac sve do početka gimnazije kada sam malo proširio poglede, i taj stari metalski štim nalazim u folku dan-danas...

Zlaja i Mili su nesumnjivi nastavljači 80s metala, i u suštini jedini old school metalci pored Roba Halforda na projektu Two i Tima Skolda, koji su benefitovali od rada sa elektronikom.

Definitivno Aca Lukas, "Nešto protiv bolova", "Bele ruže", "Nisam preživeo", ...

Zlajin opus sa Verom Nešić.

Dragana Mirković koja ripuje Natashu Atlas u "Moru tuge".

Od Cece neizbežno ceo "London Mix", a naročito "Zabranjeni grad".

I flaša "jegera".
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #20 on: 27-02-2007, 22:49:19 »
Loka je odlepio na ideju. Obojica smo se tu super našli, ja kao poznavalac naše 80s scene a on kao protagonista. U stvari, naša ideja je bila da Karamelice urade obradu Zane "13 je moj srećan broj" za DOBA NEVINOSTI i onda smo o tome prvo džezirali Uroš Milovanović, Vlada Petković i ja na koncertu Euforije i Karamelica, a potom i ja sam kod Loke i njemu se to jako dopalo.

U svakom slulčaju, Karamelice će raditi taj jedan kaver za nas, a o celom albumu će se videti kasnije. A kad je reč o njihovom repertoaru one sviraju kaver "Majstora za poljupce".
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #21 on: 27-02-2007, 23:07:11 »
...VERA NEŠIĆ, la reina xqueen1  xqueen1  xqueen1  xqueen1  xqueen1  xqueen1  xqueen1  xqueen1  xqueen1  xqueen1  xqueen1  xqueen1  xqueen1  xqueen1
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #22 on: 27-02-2007, 23:14:09 »
Quote from: "crippled_avenger"
Loka je odlepio na ideju. Obojica smo se tu super našli, ja kao poznavalac naše 80s scene a on kao protagonista. U stvari, naša ideja je bila da Karamelice urade obradu Zane "13 je moj srećan broj" za DOBA NEVINOSTI i onda smo o tome prvo džezirali Uroš Milovanović, Vlada Petković i ja na koncertu Euforije i Karamelica, a potom i ja sam kod Loke i njemu se to jako dopalo.

U svakom slulčaju, Karamelice će raditi taj jedan kaver za nas, a o celom albumu će se videti kasnije. A kad je reč o njihovom repertoaru one sviraju kaver "Majstora za poljupce".


To je lepo, al to je klasičan Loka pristup. Valja otići radikalnije i dalje u obrađivanju. Zanu su, na kraju krajeva obrađivali i Oružjem Protiv Ustaša, prvo ozbiljniji Lokin projekat tog tipa...

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #23 on: 27-02-2007, 23:19:25 »
aca lukas ima preteranu metalchugu, "nije ti ljubavi ovo amerika, nisam ja gospodar celika", dok je ceca prisla sasvim blizu merlinu mensonu u numeri "oprostajna vecera"... pritom, ubedjen sam da cecina pesma "metro" (mislim da je marina tucakovic i tu uplela prste) govori o heroinu.

a zana... bsa ovih dana slusam rprva dva albuma (favoriti: jutro me podseca na to i via america), a za obradu u istom duhu  najjaca je ona predratna...
 
PRVO LJUBAV, ONDA SEX
 
Prvo ljubav, onda sex,
tako kaze moja mama, mama, mama,
dal' si ti, nekad sa njim bila sama,
Prvo ljubav, onda sex,
tako kaze i moj tata, tata, tata,
da li ti, nesto radis iz inata...

Ref: Nisam pri sebi,
kad sam pri tebi,
krv mi se ledi,
da, da, da ....

Prvo ljubav, onda sex, t
ako kaze moja baba,
ako me je ljubio,
nije baba on baraba.
Prvo ljubav, onda sex,
tako kaze i moj deda,
a sta mogu kad me on,
kad me tako nezno gleda...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #24 on: 27-02-2007, 23:33:59 »
jao, sad sam se setijo.   :idea:   :!:  
 volio bik cuti vise neg ista da neki skinhedski ljuti oj bend obradi pjesmu radise urosevica "Seljaci su pred Evropom/Branili slobode cast/Mirno vojske sirom sveta?Pred opankom u pocast".
srbin u meni bi prso od ponosa
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #25 on: 27-02-2007, 23:46:59 »
Da sam skined, odmah bih uslišio tvoju želju. Sve što dovodi do anihilacije Srbina je blisko!!!

Black Mamba

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.208
Narodna
« Reply #26 on: 28-02-2007, 01:25:47 »
ovaj, ajd i ja da priznam.... nesto :evil:

mrzim narodnjake, daklem, ALI... postoje samo dve pesme, koje na zalost il na srecu cujem jednom u 5 godina, a koje mi UVEK nateraju suze na oci, bez obzira kakvo mi je raspolozenje u tom mometnu/dal sam mozda apsolutno happy, na ovde dve pesme reagujem uvek isto, total and utter nostalgicnim suzama:

Hanka Paldum - Crne Kose
Lepa Brena - Jugoslovenka

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #27 on: 28-02-2007, 10:29:27 »
Znao sam da će neko da dođe ovamo da nam kvari devojačku sreću. I skoro sam mogao da se opkladim da će biti ženskog pola, hehehe :lol:

No, dobro. Crne kose u redu, ali Jugoslovenka??? Pa to čak nije ni narodnjak!!! Mislim, razumem reakciju, ali slab je to primer dobre novokomponovane narodne muzike.

Black Mamba

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.208
Narodna
« Reply #28 on: 28-02-2007, 13:17:54 »
koje novokomponovane narodne muzike? ako mislis na PINK i tome sl vec mi se bljuje

pazi, dodje ovde u goste nas covek, negde Bobanovih godina, koji je kao mali dosao u Ameriku, dakle cerka tinejdzerka mu je rodjena ovde, i kaze kako ona uhvati Pink TV kod drugarice, ili gde vec, i Grand show, dodje kod caleta i kaze: "...tata, jel se svi oni onako oblace tamo?..." kaze da je bilo sramota sto je Srpkinja

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #29 on: 28-02-2007, 13:57:14 »
Prvo veliki pozdrav za Žiku koji upravo overava prve dve Zane, dve među deset najboljih ploča naše muzike. Zahvaljujući Big Daddy Gingeru moram da se pohvalim da sam u posedu vinila prve Zane i kasete Videosexove kolekcije SVET JE ZOPET MLAD što nas polako dovodi i do poente. Naime, od savremenijih bendova upravo su Videosex i Đavoli prvi shvatili ogroman potencijal naše, u ovom konkretnom slučaju, pop tradicije, i prvi su ukazali na to da je reč o odličnoj referenci i riznici ideja.

Konačno, nema ništa smešnije od srpskog benda koji misli da će biti relevantan ako alt.country svira baziran na američkom countryju. U to ime moram da podsetim na jedan svoj post sa jednog drugog foruma

 pazi, ovo kao ideja, iako je napisano u pezorativnom kontekstu, zapravo uopste ne bi bila losa tendencija. naime, smesno je da se nas svet bavi alt-countryjem i slicnim stvarima. zamisli, ako bi se pojavila alt-folk, ili emo-folk, folk-core scena, u kojoj mladi osecajni muzicari koji su u dodiru sa materijom, nazionalgeistom, i ostalim, prave autenticni emotivni folk, udaljen od korporativne turbo price.zatim, naravno, desk-folk, lo-fi folk, distribuiran preko neta...naravno, twee folk...izvesni folk ezoterik snimi album `69 kafanskih pesama` na 3 CDa, u kojima u lo-fi kljucu povremeno dostize vrhunce Miroslava Ilica. posle ga pljunu kad je potpisao za City Records.to bi bilo zanimljivo. podrsku moze naci na koledz radijima po unutrasnjosti, medju DJevima u kasarnama,...zaljubljeni osecajni dizelasi narezivali bi drugaricama CDove sa ovom muzikom. sajt koji promovise ovu muziku www.пичвајзмедија.com na kome samo cekaju novi Cecin album da ga saseku.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #30 on: 28-02-2007, 14:37:25 »
Jebiga, Cripple, ja to pokušavam već deset godina da objasnim onim mojim mangašima iz Ventolina, ali džaba...

Quote
pazi, dodje ovde u goste nas covek, negde Bobanovih godina, koji je kao mali dosao u Ameriku, dakle cerka tinejdzerka mu je rodjena ovde, i kaze kako ona uhvati Pink TV kod drugarice, ili gde vec, i Grand show, dodje kod caleta i kaze: "...tata, jel se svi oni onako oblace tamo?..." kaze da je bilo sramota sto je Srpkinja


Blah blah blah blah, zar nisi ovo već spominjala na ovom forumu? Poznata mi priča. A, ne, sad se sećam, to je bila neka druga priča o nekom UK građaninu koji je došao ovamo i čudio se da nismo svi Cigani jer je utisak o nama stekao samo iz Kusturičinih filmova.

Mislim, Mamba, nemoj da me shvatiš pogrešno, ali zašto bismo ikakvu pažnju pridavali onome što misle tinejdžeri? Oni ne znaju ništa, a o svemu imaju stav. Svaka im čast, ali nije da ću se duboko zamišljati nad njihovim unutrašnjim tlapnjama. Mislim, upali televizor, okreni na Rai Uno i zapitaj se 'Tata, da li se svi Italijani oblače ovako'? Još bolje, okreni na Eurosport i gledaj neke crnce kako se boksuju i upitaj tatu da li svi crnci nose samo zlatne gaće sa leopardovim dezenom.

Mislim, shvataš šta hoću da kažem?

Grand je nedvosmisleno treš subkultura, ali osim što je fascinantna ni po čemu nije posebna u odnosu na turske, japanske, albanske, italijanske, francuske ili američke treš subkulture.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.325
Narodna
« Reply #31 on: 28-02-2007, 15:59:41 »
narodne pjesme? dobre su mi narodne pjesme od recimo hrvatskih baruna (tamburice i sl.), balasevica i jedna za koju se ne mogu sjetiti cija je. negdje iz 70. godina "ni zbogom ti ne mogu reci, jer ... trabunjtrabunj" mislim da na ploci pise trubaduri.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #32 on: 28-02-2007, 16:03:00 »
Možda je najbolji primer očuvanja tradicije i odnosa prema SVEMU što postoji u jednoj kuilturi upravo Britanija. Oni su uspeli da fetišizuju i učine da svet zavoli APSOLUTNO SVE što tamo postoji. Tamo bukvalno nema nijedan segment društva prema kome postoji zgražavanje ili odricanje. Pogledajte recimo kulturu britanskih Crnaca, koliko su oni neverovatno veće i dostojanstvenije face od američkih, iako su takođe bili robovi. Pogledajte britanske dizelaše koji su kod nas doživljeni kao pojam sofisticiranosti.

otud nije ni čudo što se London na Istoku nametnuo kao paradigma i kao neki oblik legitimisanja gde čak i najopskurniji ruski gangsteri postaju cool.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

marduk

 • 4
 • 3
 • Posts: 804
Narodna
« Reply #33 on: 28-02-2007, 16:27:42 »
Quote from: "Ghoul"

100 mu gromova, meho, ovo je donekle blisko mojoj davnašnjoj ideji (na koju me inspisala baš obrada tome zdravkovića, 'pusto mi je sve' by ALONE): naime, da se uzmu naj-krš domaće tužbalice i kukumavačke pesme: sve ono 'nemam drage, druga, ništa, sudbo kleta, niko me ne voli, bem ti život, crni čemer, kuku lele, o zašto sam sam, čaše lomim, kafana je moja sudbina, bog me mrzi,' itd itd i da od tih pesama napravimo neke ebm, industrial, dark ambient, GOTH itsl obrade.
ali NE komične, parodijske, nego ozbiljne, da se mrak iz njih dovede do svojih najextremnijih zvučnih konsekvenci.

ovo što vuče na metal i hardcore me manje zanima, ali ok, i to bi valjalo čuti; al ovo sa dark-goth electro verzijama, to bi bilo do jajca!Što se mene tiče, najekstremnije zvučne konsekvence glede miksa metal vs.narodnjak (ali bez sramotne patetike, karikiranja, preočiglednog parodiranja itsl) sam već odavno čuo na genijalnom prvencu novosadskih PERO DEFFORMERO. Već sam ih spominjao negde. Album nastao negde u prvoj polovini 90ih, i na veličanstven način utkao kukumavačko kafanske pesme na tragu gore spomenutih u jednu razornu METAL mašineriju (ali mašineriju "sa mozgom", spanning from Pantera to Dream Theater, grubo rečeno). Timeless stuff.
I da, to nisu obrade, već autorske pesme.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #34 on: 28-02-2007, 16:55:56 »
Jebote... Moram da proverim... Čak možda i imam taj album...

Novosađani su i inače imali sklonosti ka miksu tvrdog, znojavog rokanja sa pastirskijim pravcima. Recimo DMT koji je uzeo matricu Vatrenog Poljupca i nakalemio je na pank.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #35 on: 28-02-2007, 17:37:00 »
Ili Griva?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #36 on: 28-02-2007, 17:46:45 »
Haha, da,ili Griva. Si, sestro,si...

David

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.026
Narodna
« Reply #37 on: 28-02-2007, 18:42:04 »
Saban The Tzar Bajramovic;
zvuk koji priziva nepatvoreni kafanski zijan, samo sa shljashtenjem 'zlatnog osmijeha, zlatnog zuba' umjesto disco-kuglagera sa plafona neke od 'folkoteka'...
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Demo(n)lisher

 • 4
 • 3
 • Posts: 555
Narodna
« Reply #38 on: 28-02-2007, 19:04:59 »
S obzirom da sam teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeski folkomrzac, i sto sam od malena ucen da mrzim sve srpske bljuvotine (narocito turbo folk koji mrzim iz dna duse) jedino na sta sam otkinuo glavu :evil: je pesma od Tozovca (jel se tako zove) koju sam cuo prilikom nocne setnje po Kosutnjaku (cini mi se da je kafana u pitanju, ili kafic). Pesmu sam posle trazio po netu, i naravno nasao. Pesma je Ljubavi moja tugo.
Nothing Else, Nothing More. :evil:
I`m a self - improved evil baby.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.351
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #39 on: 28-02-2007, 19:21:47 »
Kad je o narodnim pjesmama riječ, kvalitetom štrče dvije kompozicije jednog benda.
Bjelašnica planina - emotivan pogled na jedan one-night-stand u hotelu Famos na Bjelašnici
Ništa više nije kao prije - emotivan pogled na pradavnu školsku ljubav, koje se narator sa tugom sjeća. On je emancipovana faca koja se "skita po svijetu" i na sebi ima "farmerice blijede, patike All-star i dvije-tri vlasi sijede", dok je ona domaćica kojoj dan miriše "na pelene i punjene paprike".

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #40 on: 28-02-2007, 19:23:10 »
...devedesetih sam radio u video-klubu u Novom Sadu, iako je klub bio u centru grada, jedan od redovnijih posetilaca je dolazio iz baš-baš predgrađa, bio je to lider narečene, tad već manje-više rahmetli grupe GRIVA, koji je isključivo iznamljivao nekoliko zatečenih filmova o Sandokanu, ali i tvrdo-najtvrđe pornjekanje sa temom mađarskih baba( bilo je 7-8 takvih naslova u xxx ponudi, inače je to bio video-klub opšteg usmerenja!)...ja, lično, sam mu ponudio da mu te filmove umnožimo kako se ne bi trošio i kako bi mogao da se usresredi na ostatak regularne, ali i adult-oriented, ponude, on se malo ljutnuo i rekao mi da nije u redu da ga, kao redovnu mušteriju, vređamo...

...kako kažu momci iz grupe Sophia-"People are Like Seasons"
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #41 on: 28-02-2007, 21:35:45 »
e, cripple, pa prosto je za neverovat kakav se to geist javlja na razlicitim meridijanima u isto vreme! samo da dijalektika ucini svoje, i napravice se neka sinteza vec... evo, ja godinama pripremam bend, koji je vec postao patoloska odlika moje persone, posvecen samo obradama i novim kompozicijama alt. narodne muzike. samo da pronadjem muzicare. posle toga, sajt-portal alt. narodne je pitanje volje i pregnuca.

sto se tiche "ljubavi moja, tugo", ne cudi me sardzentova reakcija. ta izuzetna tozovceva pesma (koji je komponovao "ciganine, sviraj, sviraj" za silvanu, a ne toma zdravkovic, kako se veli u nekom od prethodnih postova - da se pofalim i ja - ponosni sam vlasnik te LP ploce Silvane Armenulic), blistav je trenutak njegove "modernije" faze koju je elaborirao blejd raner - pesma ipak komponovana u tradicional maniru, ali upeglano producirana i aranzirana, bas onako kako su to i "prazna casa" i "ti si me cekala". jos kad bi, sardzente, malo popustio te stege neopravdane mrznje spram narodne muzike, mozda bi ti se i jos koja pesma svidela, sta znas? sto se unapred ogranicavas, ne znas koliko je sirok put kojim nisi koracao, zar ne?

a pero deformero meni nije bio bas toliko zanimljiv, cak ni u ono vreme, ali sam, zarad istorije, taj album svojerucno prebacio sa mjuzik juzer kasetice u mp3 format. samo prva pesma (Srca tvoga plam, sa hit refrenom "Dosli smo do kraja puuuutaaa nase ljubaaaviii") pije vodu, jer ima tu narodnjacku formu i nije forsirano parodiranje, a sve ostale su slabije - prosto ne dosezu nivo koji je harvi vec pomenuo u dvema vrhunskim pesmama nervoznog postara. kod nervoznog postara u pitanju su ozbiljne pesme, sa neobicnom i ambivalentnom formom, koja nekom moze liciti na zezanje a nekom ne, ali u slucaju pera defformera - zezanje je naprosto previse ocigledno i bode oci. pero deformero bi svakako bio interesantiji, bar meni, da ga ne jede taj prezir prema narodnjacima, koji preovladava u ostalim pesmama na prvom albumu (pa bogami i na drugom, "napalm, nitro, turbo, disko"). u stvari, pero defformero mi lici na bend sa tezom - mi cemo deformisati narodnjake, pa slus, a sve ce biti super ako dodamo malo drim tiatra u pozadinu. iako postujem zbog ideje, pero defformero, bojim se, nije put koji bih preporucio u buucem dostizanju alt. narodne scene.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #42 on: 28-02-2007, 22:49:33 »
Ja sam sa grupom prijatelja dugo maštao o grupi Nimani Teenage Riot koja bi svirala electro agit pop, međutim, niko nije bio dovoljno muzički obrazovan da bi se išta ozbiljno desilo izuzev stihova za jednu pesmu.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #43 on: 28-02-2007, 23:29:12 »
daj stihove, ja cu odma komponujem hiće...
imam talenat za pop-rok sa elementima agita.
i da se skrati ime benda u Nimani Riot (ili cak na srbijanskom, Pobuna Nimani?) - krace je, efektnije.
znas kako veli balasevic kad je doneo pesmu "prva je ljubav dosla tiho nezvana, sama", a producent mu veli: "sta je ovo, pola metra naslova? "prva ljubav" i zdravo!"
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Black Mamba

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.208
Narodna
« Reply #44 on: 01-03-2007, 01:28:55 »
Quote from: "Meho Krljic"
Mislim, Mamba, nemoj da me shvatiš pogrešno, ali zašto bismo ikakvu pažnju pridavali onome što misle tinejdžeri?


 :shock: a kako, zivota ti, ovo da shvatim? aman zaman.. pa na mladjima svet ostaje, kuku i lele sta napisa..... ko zna sta tek mislis o deci :roll:

Kastor

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.590
Narodna
« Reply #45 on: 01-03-2007, 02:34:42 »
Quote from: "Black Mamba"
ko zna sta tek mislis o deci :roll:

 :twisted:
Pazi sad ovo:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 10.097
Narodna
« Reply #46 on: 01-03-2007, 03:16:17 »
Quote from: "Black Mamba"
ko zna sta tek mislis o deci :roll:

sve najbolje ( i Meho i Kastor)
:evil:


:lol:
Some things you have to do yourself.

Black Mamba

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.208
Narodna
« Reply #47 on: 01-03-2007, 04:12:46 »
ti lilit, vrci onaj predhodni avatar, mlogo je bolji

a s ovim/o ovom Mehu ne zelim da diskutujem uopste... zanimljivo da covek pise kool blogove a ovde vazda lupa gluposti

 :evil:

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 10.097
Narodna
« Reply #48 on: 01-03-2007, 08:13:41 »
Quote from: "Black Mamba"
ti lilit, vrci onaj predhodni avatar, mlogo je bolji


only for you:


da, i meni se vise svidja ovaj iako je i onaj drugi iz istog filma.

hm, kakav bestidan offtopic. izvinjavam se. :lol:
Some things you have to do yourself.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #49 on: 01-03-2007, 11:16:31 »
Ja sa decom imam izuzetan odnos međusobnog razumevanja: ja mrzim njih i ona mrze mene.

Nego, iako nećemo da se raspravljamo, evo moja dva eurocenta:

To da na mlađima svet ostaje je jedan takav truizam (priznajem da sam reč ukrao od Gula, ali on je objavljivan pisac a ja samo skromni sledbenik Muhameda... Blažen bio.) da ga je bljutavo i izgovoriti. To je u rangu izjava 'voda je mokra' ili 'sise su originalni izvor hrane'.

Dakle, to je prilično bezvredan argument. Da u njemu ima neke težine siguran sam da bi deca osnovnoškolskog uzrasta imala pravo da izlaze na izbore i, uostalom, kandiduju se da i sama budu birana i donose odluke od nacionalnog značaja. Takođe bi im bile izdavane vozačke dozvole već u prvom osnovne, a u seksualne odnose sa starijima mogla bi da stupaju čim pokažu interesovanje za to.

Šalu na stranu, kako već rekoh, tinejdžeri ne znaju ništa a imaju mišljenje o svemu. Ja to uvažavam u smislu da je to prirođeno njihovom uzrastu i očekivan deo odrastanja i sazrevanja, čak sam i ja kroz njega prošao. Ali baš zato što sam kroz njega prošao znam da su mišljenja tinejdžera zasnovana na vrlo malo znanja i vrlo mnogo želje da demonstriraju kako imaju stav o nečemu. Prirodan impuls, ali to ne znači da njihovom stavu i mišljenju valja pridavati neku težinu.

Ako se radi o stvarima koje se direktno njih tiču, treba im dati priliku da odlučuju, mada i tu treba imati na umu da je generalno mišljenje da oni nisu u stanju da odluke donose informisano i odgovorno, što je formalno potvrđeno institutom maloletnosti i institucijom odgovornosti staratelja. Daleko od savršenog sistema, naravno, ali ovo jeste indikator trenda.

U tom smislu, izjava jedne tinejdžerke koja iz Amerike dolazi u Srbiju, vidi Grand Show na televiziji i zatim se 'stidi što je Srpkinja' je vredna pažnje koliko i govanca koje je jutros iskakila moja mačka a ja ih bacio u WC šolju, sve gunđajući sebi i bradu.

Ponavljam da je 'pink kultura' ili 'grand kultura' prisutna u svakojakim obicima svuda u svetu i da je apsolutna besmislica smatrati da nas ona na neki način čini posebnima i gorima od drugih, makar u delu našeg građanstva.

Black Mamba

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.208
Narodna
« Reply #50 on: 01-03-2007, 13:06:14 »
bla bla bla... cvrc

Lilit, kako bi reko Ali G u svom filmu: rispekt xjap

Bab Jaga

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.398
Narodna
« Reply #51 on: 01-03-2007, 13:09:49 »
Quote from: "Meho Krljic"
Šalu na stranu, kako već rekoh, tinejdžeri ne znaju ništa a imaju mišljenje o svemu.


To se odnosi i na večinu tzv odraslih.
Ghoul fhtagn!

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #52 on: 01-03-2007, 14:06:38 »
Pink kultura i GranDŽ kultura...

Svojevremeno sam pisao pilot za sitkom u kome je kao fora da je 9. mart uspeo, Srbija je postala monarhija i ušla u EU a Hagu se sudi Aliji.

U Srbiji je glavna muzika rokenrol, glavni medij je B92 a bivši basista Oktobra 1864 takođe ima totalno rok televiziju na kojoj je glavna emisija "Grandž Parada".

Narodnjaci su underground a glavni junaci su Marina i Futa koji žive kao alternativni umetnici i jedva spajaju kraj s krajem.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #53 on: 01-03-2007, 14:49:31 »
Zvuči kao još gora verzija od onoga što imamo, hehehe, kao neki zaista užasan filipdikovski alternate reality. Srećom, zakoni entropije su na našoj strani...

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #54 on: 01-03-2007, 19:15:38 »
Sticajem nekih okolnosti sam ovih dana hengovao sa sešn muzičarima i saznao sam niz zanimljivih detalja o folk sceni.

Naime, sledeća je situacija. Uspeli smo da dođemo do računice koliko je potrebno para da se uđe u igru. Kako kažu album te košta oko 80 000 evra, ukoliko hoćeš da ti ga radi top tim koji čine likovi poput Braje, Marine i Abadića. To jest, ukoliko imaš četiri udarne njihove pesme, a da su sve ostale manje afirmisani autori, a da je komplet rađeno kod Abadića, njihove četiri te izađu 40 000 a ostale neka koštaju upola, ali mora da ih je i duplo više, to bude oko 80.

Naravno, Braja i Marina imaju priliku da biraju pošto im se ne isplati da rade neke totalne dunstere pošto im se cena formira na bazi toga koliko njihovi klijenti dobijaju na tezgama.

Kada imaš gotov i kredibilan album (što ti oni obezbeđuju), sledeća stvar je ulazak u diskografiju. Tu postoje dva paketa.

Skuplji paket je Pink paket od 40 000 evra gde se publika indoktrinira da si ti zvezda i kod nas i u na satelitu, i taj paket ti mogućuje nastupe i ovde i napolju.

Jeftiniji paket je Pink + paket koji košta 25 000 evra koji ti omogućuje da budeš zvezda samo napolju, na satelitu, a da si ovde potpuno anoniman.

U svakom slučaju, ozbiljan ulazak u biznis košta između 105 i 120 hiljada evra.

Što znači da bi mesečno trebalo da zarađuješ 10 soma samo da bi vratio investiciju.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Kastor

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.590
Narodna
« Reply #55 on: 01-03-2007, 19:25:54 »
Quote from: "crippled_avenger"
Što znači da bi mesečno trebalo da zarađuješ 10 soma samo da bi vratio investiciju.


Dobro, taj sistem i jeste formiran da se isprazne puni džepovi roditelja, čijim je sinovima i ćerkama (ljubavnicama i trofej-ženama) motivacija popularnost, a ne zarada.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #56 on: 01-03-2007, 19:27:44 »
sto je jos jedan dokaz da je andergraund subkultura kafanske i svadbarske svirke do 4 ujutru sa pijanim gostima koji ti balave po harmonici - tesko zaradjen novac vredan svakog postovanja.
tako reci, covek koji u kafani svira "nek uvenu ruze" (jos jedan biser narodne muzike u originalnom izvodjenju besmrtnog dua latif havkic/zica kojic) i jeste alternativa takvom "ulasku u biznis" i monopolistima turbina scene.
protiv ovakvog stanja po principu "paketa" u turbina industriji se ne moze boriti gadjenjem prema svemu sto je folk, vec upravo pregalackom borbom za vrednosti autenticnog kantrija. ejmin.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Kastor

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.590
Narodna
« Reply #57 on: 01-03-2007, 19:40:04 »
Da znaš da si u pravu. Nisam razmišljao u tom pravcu.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #58 on: 01-03-2007, 20:34:26 »
Ali s druge strane, treba prepoznati inenzivnost artificijelnosti turbina-škole koja kič izdiže na nivo autentične estetike. Mslim, come on, recite mi da stihovi 'Koka-kola, Marlboro, Suzuki, Diskoteke, Gitare, Buzuki' koje je otpevala Viki Miljković nisu destilisan socijalni komentar plasiran kao frivolni hedonizam. Ili onaj stih benda kome se imena i ne sećam više: 'A da imam cisternu rumunskog benzina, ja i ti bi čekali ćerku ili sina'.

Vrlo malo ljudi ovde shvata razorni kritički potencijal ovakve poetike (i odnosne zvučne podloge koja varira/ karikira nekoliko kulturološki razdvojenih svetova, ali o tome nekom drugom prilikom). Tek su Prti Bee Gee (beogradski hip-hop sastav, za neupućene) ovu poetiku shvatili do kraja i ekstrapolirali je, možda i nesvesno.

Recimo stih:

'Čvarci, beli luk, slaninica i kobaja,
Kiselina, ekseri, kokica i paja'

je gotovo  savršeno cinična refleksija treš-hedonizma devedesetih i uspeva da subvertira već subverzivan materijal.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #59 on: 01-03-2007, 22:01:43 »
Kao pobornik marksističkih teorija refleksije, ja i inače mislim da je najpogrešniji put fetišizovanje izvorne narodne muzike u odnosu na turbo folk, pošto se time, na neki bizaran naci način očekuje od naroda da bude vezan za nekakav "izvor" sa kojim u suštini nema ama baš nikakve veze. Kao što narod ni mentalno ni ideološki nije u vezi sa Nemanjićima, toliko je u suštini blizak tom loše izrađenom melanžu primitivizma, sirove energije, seksualnosti, eurobeat ritmova i turskih vokalnih linija, i turbo folk je ne samo slika i prilika svojih slušalaca, već je on i slika prilika njihovih perspektiva, pa u krajnjoj liniji i njihovih potreba.

U suštini jedini je turbo folk počeo da priprema ovaj narod za trenutak velike istine a to je konačno kačenje Srbije na svoj šteker u lancu ishrane gde će ovo postati zemlja priproste i jeftine radne snage, a turbo VOLK će biti himna, koračnica i rekvijem.

E sad, naravno da tu postoji perspektiva za alt.country ali tek u momentu kada u folkoteci u Kolašinu ustane visoki Crnogorac sa uvučenim kožnjakom u trenerku i poviče "Spalite folkoteku, objesite di-džeja, on pušta pjesme koje ništa ne govore o mom životu!"
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #60 on: 01-03-2007, 22:03:29 »
Ili da na koncertu Džeja poviče, "Objesite Džeja!"
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Mixitron M. Storm

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 2.172
Narodna
« Reply #61 on: 02-03-2007, 00:56:42 »
Quote from: "Meho Krljic"
Ja sa decom imam izuzetan odnos međusobnog razumevanja: ja mrzim njih i ona mrze mene.

Ako se radi o stvarima koje se direktno njih tiču, treba im dati priliku da odlučuju, mada i tu treba imati na umu da je generalno mišljenje da oni nisu u stanju da odluke donose informisano i odgovorno, što je formalno potvrđeno institutom maloletnosti i institucijom odgovornosti staratelja.


Буде ли те ико икад притерао у шкрипац инсистирањем на томе да постанеш родитељ, имаш free hit код мене.

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #62 on: 02-03-2007, 02:17:12 »
njet, njet, ja sam kazao "protiv stanja 'paketa' u industriji." to znaci da o turbo folku nemam ni unapred odbacivacki, pa cak ni nuzno negativan stav uopste. stanje monopola nekolicine kompozitora vec je ozbiljniji problem.
takodjer, dzej ramadanovski bi bio apsolutno nezaobilazan deo nasledja alt. kantrija. kao i juzni vetar. jerbo, kako lepo i vrlo pronicljivo kazu strasni haremski cuvari, novi talas, yu rok blef i juzni vetar imaju zajednicku esenciju - brane se  od realnosti, iliti od niceanski pogubnog delovanja Istine, svak na svoj nacin. u tom smislu ne vidim da bi alt. kantri imao osnovu u trenutku kada crnogorac vadi pistolj i buni se sto sve to nema veze sa (njegovim) zivotom. juzni vetar, kao i turbo folk, brane se banalnoscu, i to je sasvim u redu. cak je, rekao bih, estetski sasvim validno.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #63 on: 02-03-2007, 03:06:34 »
Žiko, smatram da se previše oslanjaš na krajnje oportune i šaljive teorijske temelje Strašnih haremskih čuvara.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #64 on: 02-03-2007, 03:45:40 »
Saljive i oportune?
Ne bih rekao.
Tim pre jer sam svirao s njima.
Sve je to vrlo ozbiljno, a i zasto ne bi bilo?
A sto si ih nazvao oportunistima ce raspravimo na sledecem partijskom sastanku. Ne znam da li se sme tolerisati ovo povampirenje trockizma...  :D
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #65 on: 02-03-2007, 03:58:11 »
Ja sam kao i svi neo-konzervativci ozbiljno oslonjen na trockizam kao političku tradiciju. Ostaslim opotunim teorijama se služim u krajnje postmodernom ključu.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #66 on: 02-03-2007, 11:28:07 »
Quote from: "Mixitron M. Storm"
Quote from: "Meho Krljic"
Ja sa decom imam izuzetan odnos međusobnog razumevanja: ja mrzim njih i ona mrze mene.

Ako se radi o stvarima koje se direktno njih tiču, treba im dati priliku da odlučuju, mada i tu treba imati na umu da je generalno mišljenje da oni nisu u stanju da odluke donose informisano i odgovorno, što je formalno potvrđeno institutom maloletnosti i institucijom odgovornosti staratelja.


Буде ли те ико икад притерао у шкрипац инсистирањем на томе да постанеш родитељ, имаш free hit код мене.


Jel 'free hit' znači da ćeš ti postati roditelj umesto mene ili da ćeš me roknuti, ili da ćeš da radiš abortus za dž?

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #67 on: 02-03-2007, 11:38:03 »
Ne nego će napisati hit numeru za neki od bendova u kojima sviraš... I dete će moći da živi od tantijema preko SOKOJa...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #68 on: 02-03-2007, 11:46:42 »
Zanimljiv članak na ovu temu (uslovno) sa www.suprastudio.blogspot.com

od sinoć stvari stoje ovako: ako bi mi neko zavrteo točkić na ipodu, našao bi među raznim, manje-više polusvarljivim, stvarima i album soldatski bal plavog orkestra. ne znam kako definišete guilty pleasure. ukoliko me poznajete barem malo, pretpostavljam da bi vam odmah to palo na um. inače relativno pribran tip, istina povremeno sklon stranputicama, ali nikada tolikim... pa to mu je guilty pleasure! trt.

spreman sam da otvoreno, bez kajanja i krivice priznam – soldatski bal je epohalna ploča. sad, termin *epohalno* nije nužno ili izvorno vrednosno opredeljen ka pozitivnoj strani skale. ukoliko teramo stvari do tzv. krajnjih instanci, epohalno je nešto što obelažava epohu. od nje i toga kako je doživljavamo, zavisi i naše vrednovanje epohalnog.

moje prvo novovekovno preslušavanje ovog albuma bilo je, priznajem, blago razočaravajuće. njegova mentalna slika u mom nepouzdanom i tendenciozno varljivom pamćenju popila je sinoć par šamara. ali se pridigla nakon njih. očekivano, desilo se to na istim mestima koja su i učinila da soldatski bal pamtim kao veliku stvar.

dobro, suada se ne komentariše. u suadu se ne dira. suada je negdje drugdje. gujo, vrati se je prvi ozbiljan upper i jedna od pesama koje zvuče bolje nego onda, 1985. odlazi nam raja je šizofreni spoj problematičnih, šatro-mračnih strofa i moćnog refrena koji se oslanja na rif koji to nije i adolescentsku samouverenost glasa saše lošića. a ima i stihove "ako odem draga, ni popa ni hodžu"... goodbye teens je dovoljno informisani retro pop broj; parajlija je, meni vrlo draga, klasno svesna pesma ("dukati, dukati, nisu valjda dukati tebe meni oteli, ukrali?!"). kad mi kažeš paša je barbara ann po sarajevskom receptu. soldatski bal zatvara istoimeni, larger-than-life, mračno-čežnjivi komad. "hajde, hajde, skini se/sanjam te, devojčice"? ups. kada sam imao 11 godina, bilo je to previše za mene. jasno sam se sinoć prisetio tog osećaja.

nikada zaživeli pokret new partisans je možda bio šuplji gimmick kojim je plavi orkestar pokušao da napravi nekakvu barijeru prema new primitivesima, ali dve sumanute decenije kasnije deluje veoma intrigantno. sem otpora organizovanoj religiji (i bratsko-jedinstvene pesme stambol, pešta, bečlija, u kojoj se, btw, pominje i moj hometown, grad b. na severu), plavi orkestar će svoj drugi album nazvati smrt fašizmu. država i ideologija u kojima je to, možda, bilo redundantno su se tada već opasno primicale ambisu. danas? šta da kažem sem – smrt fašizmu.

i pored cheesy produkcije i često cheesy svirke, neki delovi soldatskog bala su i dalje vrlo uzbudljivi, odvažni i, najjednostavnije rečeno, dobri. naknadna pamet bi, dvadeset godina kasnije, mogla dosta da ga poboljša editovanjem, trimovanjem, fazoniranjem i nekolikim dobrim savetima.

kad smo već kod saveta i plavog orkestra:
1) legenda kaže da su plavci pre soldatskog bala otišli sarajevskom (i šire) guruu bregoviću po savet i mudru smernicu, a kako bi izrasli u pravi, dobar i važan bend. navodno ih je on uputio na ploče grupe foreigner! mwahahaaa...
2) savetujem vam da u nedelju, 10. decembra u 19:00 posetite centar za kulturnu dekontaminaciju, gde će u okviru projekta suspended adolescence biti održan razgovor na temu
plavi orkestar i druge priče, sarajevska pop-scena 1980-ih.
gost će biti, sada već proslavljeni, sarajevsko-američki pisac aleksandar hemon.
razgovor će voditi toma grujić i vlada tupanjac.

prilažem i dizajn koji sam, puna srca, napravio za tu prigodu.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Mixitron M. Storm

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 2.172
Narodna
« Reply #69 on: 02-03-2007, 12:56:07 »
Quote from: "Meho Krljic"

Jel 'free hit' znači da ćeš ti postati roditelj umesto mene ili da ćeš me roknuti, ili da ćeš da radiš abortus za dž?


Znači da imaš dž rešavanje problema na samom izvoru. (  xuzi  xtwak  xuss )ju nou vot aj min  8)

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #70 on: 02-03-2007, 12:59:23 »
Don't kol as, vi'l kol ju :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Narodna
« Reply #71 on: 02-03-2007, 14:54:41 »
http://www.myspace.com/kulturshock
Žiko, Cripple, preslušajte Tutti Frutti i Horse Thief.
kolko se Kultur shock i, hm, Gogol Bordello uklapaju u ovu priču?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Demo(n)lisher

 • 4
 • 3
 • Posts: 555
Narodna
« Reply #72 on: 02-03-2007, 16:55:10 »
Ko je idejni kreator Turbo Folka? Kad je poceo sa radom, ko je ubrzao tradicionalni srpski zvuk ili melos?
Nadam se da doci do tog podatka je veoma tesko. Slicno je i sa cuvenim retoricko - filozofskim pitanjem ko je prva hevi metal grupa.
I`m a self - improved evil baby.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #73 on: 02-03-2007, 17:09:48 »
zakk, Đina iz Kultur Shocka znam preko pokojnog strica mu, ili kako već rođaka, Aleksandra Jevđevića koji je režirao sarajesku postavku VELIKE BELE ZAVERE. Đino je jako mnogo pomogao pokojnom Aci da istraži Nirvanu pred rad na predstavi.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Narodna
« Reply #74 on: 02-03-2007, 17:17:59 »
Quote from: "crippled_avenger"
zakk, Đina iz Kultur Shocka znam preko pokojnog strica mu, ili kako već rođaka, Aleksandra Jevđevića koji je režirao sarajesku postavku VELIKE BELE ZAVERE. Đino je jako mnogo pomogao pokojnom Aci da istraži Nirvanu pred rad na predstavi.

isqusno.
nego mi ne odgovori na pitanje, kako ti njegova muzika čuči u ovoj priči.
mnogima je Kultur shock previše narodnjak da bi ga trpeli i svarili. e sad, niko iz šireg kruga poznanika ne sluša narodnu & derivate, pa ne znam kako bi iz te vizure izgledalo... verovatno podjednako neslušljivo :-/
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #75 on: 02-03-2007, 17:19:53 »
(eks-)Demonlišeru: odgovor na tvoje pitanje:

Prva hevi metal grupa je bila Blue Oyster Cult, odnosno, njihov menadžer je prvi koristio ovaj termin da opiše njihovo stvaralaštvo (vele ljudi da ga je na to inspirisao stih 'heavy metal thunder' iz Steppenwolf pesme 'Born to be wild').

Analogno: prvi turbo-folk izvođač je bio Rambo Amadeus jer je on, zajedno sa Sašom Habićem ovaj termin izmislio da opiše muziku na svom prvom albumu. Album je kombinovao tada cutting-edge elektronsku muziku (dakle jeftine ritam mašine i primitivne semplere) electro i hip-hop mirisa, sa turkoidnim narodnjačenjem.

E, sad, pošto je kod Ramba to sve bila, jelte, svesna subverzija, parodiranje i privlačenje pažnje, prvi 'pravi' turbo folk izvođač je bio Ivan Gavrilović, sa svojim albumom '200 na sat' na kome smo čuli izmešan izuzetno jeftin euro house sa kvaziorijentalnim motivima. Ostalo je istorija.

Mixitron M. Storm

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 2.172
Narodna
« Reply #76 on: 02-03-2007, 18:25:41 »
Gde onda spadaju sve one muzare koje su defilovale TV Palmom &c pre njega?

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #77 on: 02-03-2007, 18:34:56 »
Pre njega? Uhm...  Prvi album RA je izašao, ako me pamćenje služi, 1986. godine. Vi mladi mislite da je Palma postojala još od devetnaestog veka. Miki Vujović bi pukao od ponosa.

Edit: No, ako shvatim tvoje pitanje u širem smislu, onda je odgovor: turbo folk kao prepoznatljiv i imenovan fenomen nije postojao pre RA. Iako je možda bilo izvođača koji se retrospektivno mogu tako nazvati. Slično kao što je James Joyce bio postmodernistički pisac četrdeset godina pre nego što je termin ušao u upotrebu u literaturi...

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #78 on: 02-03-2007, 18:42:49 »
@zakk
kultur shock zvuci dobro, bar meni... pliva na interesantnom talasu gypsy panka o kom se u njujorku prica na sva usta... cak je, eto, i Spin nedavno objavio poveci clanak o svemu tome. doduse, kultur shock mi ide vise u hevi, ali meni ne smeta, iako nikad nisam "mirisao" metal. sa narodnjacke strane, ne bih rekao da je neslusljivo. ponegde su harmonije i melodijska resenja standardna, ponegde su oneobichene stihovima, dok je ponegde, sto mi najvise (i jedino) smeta, KS na granici parodiranja i ociglednog zezanja (stvar je, da izvinis, u meni, zezanje je sasvim ok). u svakom slucaju, zanimljivo je i napredak je ka sanjanoj folk/alt. rok (in)fuziji... ipak, mene vise zanima osvesceno i iskreno bistrenje novokomponovane muzike sa autenticno narodnjackim korpusom sadrzina & formi, ali iz druge (referentne, poznavalacke, i.e. postmoderne?) pozicije i regitra alt. kulture, gde su bendovi gypsy punka samo korak na dugackoj cesti...
mda... :roll:
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Mixitron M. Storm

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 2.172
Narodna
« Reply #79 on: 02-03-2007, 18:55:27 »
Mislim na Ivana, bre.

I nemo' mi tumačiš istoriju Palme, ja odras'o uz nju... delimično :)

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #80 on: 02-03-2007, 19:02:40 »
U tom slučaju, drugi deo mog odgovora. Uz napomenu da je, naravno i već pominjani W-Ice učinio mnogo na ovom planu.

Mixitron M. Storm

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 2.172
Narodna
« Reply #81 on: 02-03-2007, 19:10:37 »
Hehe, W-Ice ulazi u moju učionicu: "Jo, već me znate što sa TVa što ovako (lik iz kraja), ja sam Danim..."
Geza geografičar: "Skini kapu u učionici, magarče!" :evil:  :lol:

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #82 on: 02-03-2007, 19:24:51 »
Blago tebi... Meni su uškolu dovodili samo neke narodne heroje na samrti... Mada, ni danas mi nije jasno, ako se orden narodnog heroja dodeljivao samo posthumno, otkud živi nosioci (Tito na stranu)?

Mixitron M. Storm

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 2.172
Narodna
« Reply #83 on: 02-03-2007, 19:28:16 »
Ma bilo je tu valjda nekoliko gradacija... koj' će ga znati, ja sam učio samo mrtve, a oni živi su valjda krili i sebe i svoje narodne peMzijice...

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #84 on: 02-03-2007, 19:39:23 »
Ne pada mi na pamet ništa drugo do da citiram Ajsa Nigrutina:

'Kroz dimčinu se naziru
ortaci na paji
Šaolin karate
ludi samuraji!!'

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #85 on: 04-03-2007, 11:18:51 »
valja pomenuti i coveka koji je svojim licnim primerom pokazao da se u vodama folka i panka moze dostojanstveno plivati i na duseku sunchati: ivana glisica. siroj javnosti poznat najpre kao tekstopisac hitova zabavne muzike sedamdesetih (darko domijan, josipa lisac, beti djordjevic), a svakoraznim punkosima kao valjda jedini kom se moze nalijepiti apozicija "pank pisac" (roman "cizme slobode", inspirisan satanom panonskim, pa romani "dogfaker" i "rokenrol ratnici", i zbirka ex-yu pank poezije "deca starog bakunjina" koju je priredio), najmanje je poznat (docim najvise novca dobija) kao pisac tekstova za narodne, tzv. radio pevace. muziku su uglavnom komponovali pomalo zaboravljeni genije narodne kompozicije radoslav grajic ("mito, bekrijo" je njegova pesma, a ne izvorna narodna) i kontroverzni milutin popovic zahar.  
ivan glisic napisao je tekst za izvanrednu "zubor voda zuborila" (ciji je homoerotizam ostao, avaj, neprepoznat), koju je najpre otpevala mira vasiljevic sa grupom "djerdan", a potom i cakana (i na ploci je pogresno, a ta greska se cesto ponavlja, potpisala sa "izvorna narodna" - za sta je morala uplatiti na glisicev ziro racun. kako lose peva ovu pesmu mozete cuti na http://www.youtube.com/watch?v=xjGTWsWdIyw).
drugi dijamant iz saradnje glisic-grajic je pesma "rumenika" zorana gajica (ponatiji po pesmi "rastao sam pored dunava"), tesko nabavljiv novokomponovani sleeper koji jos uvek ceka na zasluzeno priznanje, pa makar i medju poznavaocima.
osim objektivne starogradske vrednosti pesama poput "kad se udje u kafanu" i "macvani", koje su ovekovecili i u istoriju uneli Stari Zvuci (odgovorni i za skadarlijske numere "ne tuguj, dorcole moj" i "kad je deda lumpovao", ciju je melodiju citirao ugledni i najbolji beogradski live bend "chinch" na albumu "ponasanje"), ivan glisic je pisao tekstove i za neke od apsolutnih favorita yuznog talasa (yu rock blef + novi talas + juzni vetar): "moje su oci dve krupne suze" kemala malovcica http://www.plav.net/muzika/kemal_malovcic.htm i "nema nista bez milene" duska tesica, na muziku m. p. zahara (u trku, ali vise kao kuriozitet za fanove glisica, ulazi i "da li me zelis dok se budis", koju je otpevao i dzej na svom prvom albumu "zar ja da ti brisem suze" (diskos, 1988)).
najveselije glisicevo ostvarenje je svakako jedna od prvih pesama lepe brene, koju je takodje komponovao m. p. zahar, "bez ljubavi srece nema"
danas, novac od narodnjaka glisic ulaze u stampanje pankerskih i underground knjiga, pa iako preferira svoja "evergreen" dela (osobito "vece u luna parku" josipe lisac, jednu od najcudnijih pesama tog doba i zanra, na tragu uvrnutih, ali vazda i pomalo kicastih tekstova rok psihodelije), glisic se ne sramoti svojih narodnjaka, i kad je dobre volje, pusti koju od tih ploca, uvis dize ruke i ponosito pevucka... i svi mi mladjani pankeri sa njim, fanzinaskim guruom od 60 godina, sto je, priznacete, slika i po.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #86 on: 04-03-2007, 11:38:54 »
Pazi kad to nisam ni znao.....

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Narodna
« Reply #87 on: 04-03-2007, 14:46:13 »
Quote from: "Zika Kisobranac"
radoslav grajic ("mito, bekrijo" je njegova pesma, a ne izvorna narodna)


aha, znači on je autor legendarno-antologijskih stihova
'...da ti svoje srce predam,
da ti staru majku gledam...'
-najromantičnije deonice u svekolikoj srpskoj poeziji, naročito u svetlu činjenice da svaka druga baba ovde završava šlogirana (što će reći: oduzeta, polu-luda i usrana), i na teretu 'kućne nege' svoje snaje...

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #88 on: 04-03-2007, 20:27:42 »
kud ces predanije, patrijarhalnije i cestitije snajkine/devojacke ponude od te?
a evo i engleske verzije http://youtube.com/watch?v=-OKtQ2-gyjA&mode=related&search=
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #89 on: 04-03-2007, 20:35:03 »
za one koji mozda razmisljaju da se otisnu u vode alt. novokomponovanja, evo malog treserskog dajdzesta ustaljenih tema, da ne kazem prepoznavanja obrazaca:


http://www.balkanmedia.com/m2/doc/1962-1.shtml
Iza kulisa

Narodnjački stihovi – od očajanja do komedije


Poštovaoci kvalitetnih narodnih pesama možda i nisu obratili dovoljno pažnje na stihove mnogih pesama i hitova koje vole i rado pevuše. Ima i onih koji smelo tvrde da folk tekstopisci prave pesme po ustaljenim klišeima zato što to publika voli i traži.
Evo jedne analize novokomponovanih pesama čija se tematika ponavlja iz godine u godinu, samo uz druge melodije.

Bol, tuga i depresija – nepresušne teme

U samim naslovima hit-pesama dominiraju tugaljive i pesimističke emocije, pre svega BOL (“Bolna ti ležim”, “Bolno srce”, “Bol, bolujem”, Pesma od bola”, “Od bola”, “Bol bolivaj”...), TUGA (“Pevam i tugujem”, “Tugo, moja tugo”, “Tužna priča”, “Dobar dan tugo”, “S one strane tuge”...). Uz bol i tugu idu i SUZE (“Kad suze najave kraj”, “Suze, suze”, “Plač bez suza”, “Tecite, suze, tecite”, “Božije suze”,”Obriši se suzo sama”, “Suze u vinu”, “Suzo moja, Suzana”...), PLAČ (“Ne plači dušo”, Ne vredi plakati”, “Plačem ja, plačeš ti”, “Ni da pevam ni da plačem”, “Muške oči ne plaču”...). RASTANCI su još jedna velika tema tekstopiscima (“Rastanka se našeg sećam”, “Rastajemo se mi”, “Na rastanku ispuni mi samo jednu želju”, “Rastanak”...), kao i SAMOĆA (“Opet sama”, “Sama si ti a sam sam ja”, “Sama sam”. “Samoća je od bolesti teža”...).

Grešnice hladnog srca

Nisu optimističke ni pesme gde se peva o SRCU (“Zašto mi srce rani”, “Šta si srcu učinila”, “Zašto mi razdireš srce”, “Srce je moje violina”, “Zveket srca”...), kao ni kada su pesme posvećene MAJCI (“Ne kuni me, ne ruži me majko”, “Ne plači majko”, “Karala me stara mati”, “Oprosti majko”, “Majko, majko”...).

Tekstopisci često pišu o ŽENAMA, ali u negativnom smislu (“Jedna žena ostavi me”, “Žena prijatelja mog”, “Ti pakosna ženo”, “Grešnica”, “Ta je žena varala me”...). Ipak najčešće se spominje LJUBAV i o njoj se peva sa peva često sa ushićenjem (“Verujem u ljubav”, “Živela ljubav”, “Hvala ti za ljubav”, “Zbogom moja ljubavi”, “Hej, ljubavi”, “Zaljubljen sam stara majko”...).

Dotako sam dno života...

Ogroman je broj kompozicija koje govore o krahu u životu, ličnostima sa promašenim životom i propalim iluzijama, uz veliku dozu pesimizma i depresije, gde prednjače Toma Zdravković, Bora Spužić Kvaka, Rade Vučković, Nazif Gljiva, Nedžad Salković, Jelena Galonjić (pevačica “Zane” kao tekstopisac), uz svoje sledbenike kojih je sve više (“Dotako sam dno života”, “Umoran sam od života”, “Dobro veče izgubljena nado”, “Nemam vremena da živim”, “Ja nemam prava ni na kakvu sreću”, “Nisam bio dete sreće”, “Život kratko traje”, “Ubijte me”, “Stojim na uglu prosjaku sličan”. “Otrov mi dajte”, “Nek sve umre”, “Kraj nogu ti mrem”, “Još pomišljam na najgore”, “Razočarana”, “Gubitnik”...).

Pretnje i prokletstva

Mira Škorić u svom repertoaru peva pesme čudnog sadržaja “Oboje ću da odležim” i “U bunaru trunuće ti lice”! Slične pesme, uz kletve i prokletstva sve su češće i na repertoaru Lepe Brene, Ace Lukasa, Željka Samardžića, Ane Bekute, Šabana Bajramovića, Bobana Zdravkovića, Vesne Zmijanac, Cece Ražnatović. Saše Matića, Nina...
Miroslav Ilić

(“Sunca nikad ne videla ti”, “Kao da sam proklet”, “Ne kuni me”, “Umri muški”, “Drugarice prokletnice”, “Dokaz”, “Kunem ti se životom”. “Devojčka kletva”, “Nisi mi crno ispod nokta”, “Teška zemlja kojom hodaš”, “Koliko žena te kune”, “Umri u samoći”, “Prokleta je žena ta”,”Prokleta je Amerika”, “Proklela me, proklela”, “Prokleta je violina”...).

O prirodnim lepotama i običajima

Kako ne bi sve bilo crno valja pomenuti da ima dosta namenskih pesama o prirodnim lepotama naše zamlje (prirodi, rekama, gradovima...), običajima (svadbama, odlascima u vojsku, slavama, rođendanskim slavljima, rođenju, praznicima...) Među takozvanim namenskim pesmama poznate su “Hoćemo li u Šabac na vašar”, “Mi Bosanci delije”, Pod Lovćenom zeleni se trava”, “Danas majko ženiš svoga sina”, “Kad u vojsku pođem ja”, “Novogodišnja”, “Rodiću ti sina”, “Rađaj sinove”,”Zlatibore pitaj Taru”, “Rođendan”, “Slavski kolač”, “Svadba, svadba”, “Rastao sam pored Dunava”, “Stani, stani, Ibar vodo”, “Dunave , moje more”, “Košava sa Dunava”,”Mostovi na Morači”, “U Šapcu kraj Save” Od ženskih imena u pesmama su se najviše pominjale Mirjane, Jelene, Marije, Esme, Snežane, Marijane, Ljiljane, Ivane, Milice i Dragane.

Kafanski štimung

Određena vrsta pesama posvećena je kafanskom štimungu. Pominje lomljenje ćaša (“Ćaše lomim”, “Polomiću čaše od kristala”,”Čaša po čaša”...), krčmarice (“Hej, krčmarice”, “Donesi vina krčmarice”), kafanski stolovi (“Ne diraj onog čoveka za stolom”), raznorazne svađalice i pijanci koji tuguju za nevernim ženama i neostavrenim ljubavima (“Svađalice moja mala”, “Napij se srce”, “Poslednje pijanstvo”...).
Lepši pol pak kuka za lažljivim muškarcima (“Kukavica”, “Šta će mi život bez tebe dragi”, “Ti, gde si sad”,”Nevero moja”, “Zbog tebe”...), i sve to uz omiljena pića - vino i rakiju (“Ni vino mi ne pomaže”, “Šumadijski čaj”, Vino čemerno”, “Od rakije čaj”, “Nit si vino, nit rakija”, “Ajde Jelo toči belo”, “Crno vino”, “Zbog tebe sam vino pio”, “Dajte vina hoću lom”...).

D. Aćimović,31.10.2002
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #90 on: 04-03-2007, 21:15:38 »
Žiko, bravo!
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #91 on: 17-03-2007, 11:29:04 »
...a mozda nam/vam se i ispuni poneka od zelja...
...naime...

...srpsko-americhki rok bend STRIMERS uchestvovace u snimanju albuma HOPE 4STRUKI, na kome ce predstaviti GLOBAL WARMING BALKAN BAND PROJECT- OLD TOWN SONGS, srpske starogradske pesme koje na engleskom, kako kaze lider benda Nebojsha(Sean) Joksovic, zvuche kao neverovatna kombinacija Led cepelina, Rolingstonsa i Oejzisa. Srpske "urbane narodnjake" u svojim verzijama svirace americhki i engleski bendovi, a STRIMERSI otvaraju i zatvaraju album.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #92 on: 17-03-2007, 11:31:05 »
...mislim, poshto vlada opshta konfuzija( pa i u okviru same ove kratke vesti) glede distinkcije starogradska vs. novokomponovana pesma, mozda ti STRIMERSI  i ini ubodu i neki od ovde pominjanih favorita...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #93 on: 18-03-2007, 09:13:42 »
nekoliko postova ranije sam i ubacio taj Global Warming odlomak s ju tjuba, obradu "mito, bekrijo", koju su nazvali "the last bohemian", ali bi svakako bilo zanimljivo da obrade bas "poslednji boem" od sekija turkovica.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #94 on: 18-03-2007, 14:32:32 »
...Cripple ima za chim da zali- sinoc na kraljevachkoj TV MELOS veche njegove ljubimice VERE NESHIC...

..."Srce gori jer te ludo voli" et autres histoires
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #95 on: 18-03-2007, 14:34:33 »
...a juche sam chuo i moj novi tekstualni favorit- Dragica Radosavljevic CAKANA otpevala stihove Leontine Vukomanovic- "...u tvojim posnim venama ja bicu vitamin secanja...

...WICKED!!!
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

rade

 • 4
 • 2
 • Posts: 162
Narodna
« Reply #96 on: 21-03-2007, 02:42:10 »
Pogledaj te jedno čitanje turbo-folka kao popularne,subverzivne kulture.
http://www.nspm.org.yu/Intervjui/2005_mdj_seka.htm

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Narodna
« Reply #97 on: 21-03-2007, 03:32:08 »
Quote from: "rade"
Pogledaj te jedno čitanje turbo-folka kao popularne,subverzivne kulture.
http://www.nspm.org.yu/Intervjui/2005_mdj_seka.htm

seka je '81 godište?!  :?
izgleda jako starije  :P

[research]...[/research]

pardon. izgledala je starije.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #98 on: 21-03-2007, 06:22:45 »
hajde, sto si taki, zena nam je zemljakinja... kind of...
odrastala u lipolistu, u sabacku srednju poljoprivrednu isla sa mojim pokojnim burazerom.
mislim, kako da ne izgleda starije kad je u poljoprivrednu putovala "svakodnevno, vozareći u međumesnom autobusu «Sedmog jula»"?

inache, tekst Pobuna socijale je prepun proizvoljnosti i zreo za sizoanalizu: na jednoj strani je odbrana "tehno-folka", uz veoma slobodnu i siroku, diskutabilnu upotrebu termina tresh i kemp, a odmah zatim je vidljiv i nekakav cudan i meni nejasan "narodski" kontekst, koji bi, da je u bahtinovskom kljucu, mozda i imao smisla, ali ovako mi vise lichi, narocito s obzirom na prepostavljenu ideolosku poziciju Evrope i NSPM-a, na dnevno-politicku polemiku sa "liberalnim intelektualcima", napisanu iz ugla "narod zna najbolje". verovatno sam neupucen, ali meni u toj papazjaniji nista nije jasno.
ta mesavina apoteoze kempa (ili bar, hajde de, kempa sa normativnim znacenjem), a istovremenog, kaobajagi moralizatorskog podteksta, sa sve siromasnom omladinom koja, dabome, ni za sta nije kriva, i rasnom i oblom sekom, ama uzorom plodne srpske zene, ciji je najveci san, sasvim nevin i posten, da bratu kupi stan, i usput da svije porodicno gnezdo, ne zaboravivsi staru majku, samo je nastavak sumanutih srpskih spojeva socijalizma i pravoslavlja, desnicarskog elitizma i narodskog duha, eklekticizma i postmoderne zajebancije, koji, sasvim pretenciozno i neprimereno, pretenduju na ozbiljne politicke poente (a la Svetislav Basara, meni i dalje mio & drag, ali u realnosti danasnjice sasvim out of place).
cak i da stavim na stranu nategnuto povezivanje lepe brene i seke, marinka rokvica i tehno-folka, granda kao najveceg dometa andergraund (sic!) "kafanskih" pevaca sa vasara i svadbi, ne mogu da oprostim neupucenu analizu sekinih glasovnih mogucnosti, uz potpuno promaseno poredjenje sa ljiljanom petrovic i semsom suljakovic (oh, kaman, "nategnuti vibrat u donjim registrima" mora da je neuspela erotska aluzija - kakve to, dodjavola, ima veze sa ljiljanom petrovic?), kao ni  prilicno ruzicasto, pojednostavljeno i bezmalo naivno tumacenje fenomena srpske estrade.
zapravo, ovakvi tekstovi su najopasniji za potencijal alt. folka, iako su naizgled poplocani dobrim namerama. opasno deluju, najpre i najvise, svojom konfuzijom i meni odbojnim, a dnevno politicki inspirisanim ideoloskim stavom. Evo primera: "Sa dolaskom nove vlade možda po prvi put je u relativno normalnim uslovima čitav segment zabave ostavljen tržištu", osim sto navrce vodu na to da je nova vlada najzad oslobodila pucki ukus od nekakvih fantomskih "kulturnih dekontaminatora", zeli valjda da nam kaze kako je to super za moral naroda, jer mu umesto " 'emancipovanih', smorenih i depresivnih" zena sa trulog i moralno posrnulog Zapada nudi role model jedre, patrijarhalne i marljive srbijansko-republicko-srpske Seke. pritom, covjece, citava tirada nije nikakva zajebancija, ironija, post-post moderni fukcionalisticki sarkazam. (molim da me neko uteshi i u suprotno uveri.)
 e, vala, ja taj nametljivi, retoricki, podrazumevajuci binarizam/izbor izmedju Ovih i Onih, B92 i Pinka, DS/LDP i DSS ne mogu da svarim cak ni kao "srpska posla", i da bih smirio zeludac moram ponovo, naglas, procitati izvanredni tekst "Meho protiv Koštuničinog bilborda".
nego, da manem politiku u koju se ne kontam i vratim se onom sto me vise zanima... s obzirom na to da bi alt. folk, bar kako ga ja vidim, trebalo da se krece u okvirima prvenstveno estetske tradicije, dakle forme i njenog novog tumacenja, gde bi mozda bas ta esteticnost, na kraju krajeva, postala politicki svetonazor, ovakvo nametanje ideoloskih znacenja, u sluzbi dnevne politike, nije nesto sa chim se i trunku slazhem ili iole podrzavam/odobravam. naprotiv.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Narodna
« Reply #99 on: 21-03-2007, 10:52:14 »
Quote from: "Zika Kisobranac"
hajde, sto si taki, zena nam je zemljakinja... kind of...
odrastala u lipolistu, u sabacku srednju poljoprivrednu isla sa mojim pokojnim burazerom.
mislim, kako da ne izgleda starije kad je u poljoprivrednu putovala "svakodnevno, vozareći u međumesnom autobusu «Sedmog jula»"?

 :D nisam znao. moje isqustvo sa sekom aleksić se svodi na nekoliko njenih TV nastupa, od kojih mi je ubedljivo najbolji neki doček nove godine na nekoj levoj lokalnoj televiziji. nosila je ultra kratku suknju a kamerman se stalno spuštao niže i niže ne bi li joj snimao gaćice. cenim da se od svih ljudi koji su gledali on najviše dobio :)

Quote from: "Zika Kisobranac"
inache, tekst Pobuna socijale je prepun proizvoljnosti i zreo za sizoanalizu: ...

ja sam prestao da vrednujem posle "tehno-folk" i samo se smejao.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #100 on: 21-03-2007, 12:51:51 »
Da, ovaj tekst, da je napisan 1994. ili 1995. bi bio znatno jači. No, meni je to i sada sasvim okej. Prihvatam Žikina promišljanja, naravno, i ne smatram da je ovaj tekst nužno 'u pravu', ali kao one-two provokacija radi posao. Problematična je u njemu pre svega ideološka pozicija koja pokušava dionističku Seku suprotstaviti apolonskim Lisicama i Jarbolima na malo previe pojednostavljen način, ali opet, pošto ga ja doživljavam samo kao elaboriranu provokaciju, onda mi je to okej...

rade

 • 4
 • 2
 • Posts: 162
Narodna
« Reply #101 on: 21-03-2007, 16:17:03 »

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #102 on: 21-03-2007, 16:20:57 »
Miša Đurković. Pre neki dan sam sedeo sa nekim etabliranim polumejnstrim desničarima i jedan u nadahnuću reče, "Miša Đurković, anđeo srpske desnice..."
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
Narodna
« Reply #103 on: 21-03-2007, 17:04:58 »
Quote from: "rade"
Pogledaj te jedno čitanje turbo-folka kao popularne,subverzivne kulture.
http://www.nspm.org.yu/Intervjui/2005_mdj_seka.htm


Autor teksta je ili glup ili blesav. (Novokoponovana muzika bačena na marginu, pa se vraća u glavni tok???!!!!)

Gledam nešto neke svoje prašnjave police, danima razmišljajući kako bi trebalo da obrišem prašinu.

A zašto bih?

Lakše mi je da napišem jedan esejčić o njoj.

Prašina koju bi kao svi da uklone, a ona je uvek tu, među nama i sl.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #104 on: 21-03-2007, 21:28:32 »
nije ni glup ni blesav.
(andjeo.)
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Narodna
« Reply #105 on: 21-03-2007, 22:10:06 »
Quote from: "crippled_avenger"
...sa nekim etabliranim polumejnstrim desničarima...


misliš, salonski fašisti?
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #106 on: 21-03-2007, 22:19:37 »
Miloshe, fašisti su često salonski. Za razliku od komunista kojima je to pogrdno, za fašiste je to kompliment.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Narodna
« Reply #107 on: 21-03-2007, 22:20:13 »
Quote from: "Milosh"
Quote from: "crippled_avenger"
...sa nekim etabliranim polumejnstrim desničarima...


misliš, salonski fašisti?


is there any other kind? these days? here?

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #108 on: 21-03-2007, 22:43:56 »
Miša Đurković je inteligentan i pronicljiv tip. Šteta što se upleo u politiku i što ta scena nema jaku ili bar jaču konkurenciju koja bi brusila njihove tekstove i razmišljanja. Odličan je taj koncept desničarskog preuzimanja jedne forme fenomenološkog teksta koja je karakteristična za levicu i desničarsko protežiranje populističke forme.

Uopšte tragedija naše političke scene je što se nazovi-desnica obraća ciljnoj grupi levice a nazovi-levica ciljnoj grupi desnice.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #109 on: 22-03-2007, 00:15:17 »
da, slazem se po pitanju mise djurkovica. oko ovog teksta bi stvarno mogla da se razvije ziva diskusija, ali ne znam sa kojim zainteresovanim stranama. mozda i jeste stvar u odnosu srpske desnice i levice i njihovih ciljnih grupa/publike, ali ja o tome znam vrlo malo...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

rade

 • 4
 • 2
 • Posts: 162
Narodna
« Reply #110 on: 22-03-2007, 01:09:51 »
pa ne mora da se tumači sa pozicija miše đurkovića kao Koštuničinog savetnika i pobornika umerene desnice.ovakvo iščitavanje popularne kulture je sasvim u skladu sa shvatanjima popularne kulture koje zastupa Dzon Fisk koji je izraziti levičar.mene je oduševilo što se konačno neko  bavi popularnom kulturom sa akademske pozicije a da pritom nije uštogljeni elitista.on dotiče i pitanje roka i njegove elitističke recepcije u Srbiji.savim je u tonu sa mehovim tekstom o srpskom rokeru.

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #111 on: 22-03-2007, 01:24:33 »
nije sporno da je djurkovic zanimljiv, samo se ne slazem sa njim sa koje god strane da gledas. nisam imao pojma da je Kostunicin savetnik.
mada, ako bi kazao koju vise o skladu sa John Fiskeom, bilo bi zanimljivo...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

David

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.026
Narodna
« Reply #112 on: 22-03-2007, 01:41:04 »
Koga interesuje, pronadjite negdje i procitajte jednu odlicnu studiju, fenomenologiju novokomponovane muzike i potkulture, a ciji su se dijelovi (konkretno, 2. i fragmenti 3. dijela studije) mogli svojedobno naci u prijeratnom, kultnom zagrebackom knjizevnom casopisu 'Quorumu' (zajedno sa esejima, o istoj temi, napisanim od strane Dejana Krsica/kasnije 'Akzin' i drugih autora; casopis je, inace, donosio i briljantne muzicke priloge i temate, npr. temat 'Tamni zvuk', potpisane od tadasnjih 'Ritmovih' urednika poput Ambrozica, Dragasa, Chikare, Zikice Simica, a da se pri tom nije radilo o prenesenim tekstovima iz 'Ritma' ili 'Heroine'; takodje preporuka, ako se naleti na 'Quorume' u nekom od antkvarijata sa knjigama):

http://www.beo-books.de/deutsch/books/knjiz_zs/neofolk.htm

A ne ovaj crap od 'eseja' prilozenih gore...
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

rade

 • 4
 • 2
 • Posts: 162
Narodna
« Reply #113 on: 22-03-2007, 02:53:27 »
koliko ja znam niko nije pokušao da objasni popularnost ove muzike sem sa pozicija udovoljavanja jeftinom ukusu publike i gubljenja vrednosti tokom 90-ih.vidimo da posle rata ova muzika zapljuskuje i druge zemlje bivše SFRJ i da postoje sociološki razlozi zašto to publika u ovim zemljama čini.Đurković upravo fenomen vidi kao pobunu socijale tj da dolazi do prihvatanja ove muzike među nižim društvenim slojevima i da je ona izraz njihovih težnji.Fisk takođe vidi popularnu kulturu kao kulturu podređenih i draž u njenoj konzumaciji povezuje sa kršenjem modela elitne kulture.Elitna kultura priča o estetici,distanciranosti,odmerenost,univerzalnost,duhu,čistoti izraza itd, a popularna suprotno ističe banalno,svakodnevno,telesno,nekontrolisano,pomešano.znači  ona je izraz bunta protiv određenog seta vrednost koji se nameću podređenim kako bi se lakše kontrolisali tj. sveli na vlastima prihvatljivi rezervat.Čini mi se da ako hoćeš da uvrediš nekog demokratu političara najbolje  je da mu kažeš da je populista a intelektualcu da je banalan.

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #114 on: 22-03-2007, 06:46:48 »
Quote from: "rade"
Fisk takođe vidi popularnu kulturu kao kulturu podređenih i draž u njenoj konzumaciji povezuje sa kršenjem modela elitne kulture.Elitna kultura priča o estetici,distanciranosti,odmerenost,univerzalnost,duhu,čistoti izraza itd, a popularna suprotno ističe banalno,svakodnevno,telesno,nekontrolisano,pomešano.


da, ali koliko je meni poznato (a nije mnogo), Fisk pise iz konteksta jedne sasvim drugachije kulture, razmatrajuci savremeni kapitalizam, i tumaceci/prevrednujuci prvenstveno teze i teoreme Frankfurtske skole, docim je Djurkovic usmeren na srpsko drustvo devedesetih, koje s tim ima slabo odrzive veze. zato je i Djurkoviceva upotreba termina "trziste" na tankim nogama, ako se gleda iz fiskovskog ugla.

naravno, ono sto bi svakako vredelo uzeti u obzir su bas te "cultural studies", cijem je zasnivanju Fisk doprineo, a koje su medj americkim akademskim svijetom sad umereno popularne - a u cijem je osnovu teznja da se o masovnoj kulturi pise drugacije u odnosu na neo-marksisticke pozicije, gde uvek "vladajuca ideologija" manipulise publikom, te se svaka pop varijanta unapred karakterise kao manipulativna. u tom smislu, po mom nebitnom misljenju, hvale je vredan pokusaj da se i turbo folk razmatra drugachije od uobichajene, odbacivachke, "sve je to kich i sund sto je Sloba proizveo" jadikovke.  

s druge strane, osim sto ima kultura i kultura, ni pojam "elitnog", nakon iskustva sutona postmoderne, vise nije isti. fisk je te svoje vazne stvari pisao krajem osamdesetih, a i tad je, kao i posle toga, zastupao tezu da popularna (masovna?) kultura nije nuzno, vec samo potencijalno "buntovnicka"/"progresivna" reakcija, kako rece rade pijesnik, potlacenih masa.

opet, ta teza o narodskoj kulturi kao pobuni protiv dominantnih vrednosti drustva i elitne kulture je u dobroj meri inspirisana bahtinom, ali je lagano otisla predaleko, u sasvim drugom pravcu. sto se mene zastarelog tiche, povratak na neke bahtinove postavke uopshte ne bi bio losha ideja.

ali, iskreno, uopshte ne znam shto sam se upleo u ovo, kad o kulturologiji i sociologiji u generalu nemam blage veze, a i uzput se pitam kak'e veze ima sve ovo sa lihijepim hitovima narodne muzike koje treba obraditi onako kako su Jarboli na Cizmanozi obradili "Tiho, noci".
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #115 on: 22-03-2007, 10:23:16 »
...ja sam MISKA DJUROVICA upoznao, jednom prilikom se lepo izrazgovarao sa njim i na osnovu tog uzorka izgradio dosta povoljan utisak o njemu koji nisu narushili ni hvalospev o Bijelom Dugmetu u jednom od ranijih brojeva EVROPE niti ovo ideoloshko vrdulanje glede Seke A...

...mislim da je delotvorno taj tekst posmatrati u okviru nspm dozivljaja sveta...


***pored puta, prva sluzba mog pokojnog dede, sveshtenika, upravo je bio LIpolist, divno, divno selo, a, eto, prva tachka na izbeglichkom putu Svjetlane ALEKSIC!!!
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #116 on: 22-03-2007, 10:26:01 »
...a evo jedne zabavne vesti koja u sebi spaja Rusoovo poimanje prirodnog stanja choveka i nauk/ vapaj...whatever Donne Ares& Halida Beshlica-"Pusti neshto narodno, ponasahaj se prirodno..."

...naime...

NOKAUT U STUDIJU!

Nezadovoljna izborom pesama, Ana P. (18) upala u studio radija u Gornjem Milanovcu i prebila voditeljku

Ana P. (18), slušateljka radija "Imidž" iz Gornjeg Milanovca, pretukla je spikerku Zoricu Jestrović (32) jer nije bila zadovoljna izborom muzike koju je naručila za proslavu svog punoletstva! Ana je upala u studio i nokautirala Zoricu, koja je zadobila povrede po glavi, rasečena joj je usna i slomljen jedan zub!

Zorica Jestrović kaže za Press da je Ana P. u nedelju naručila 70 narodnih pesama preko radija jer je proslavljala punoletstvo. Kada su na radiju posle emitovanja naručenih pesama i čestitki odlučili da sa nekoliko gratis pesama i oni čestitaju rođendan svojoj slušateljki, Ana P. je bila nezadovoljna izborom pesama i počela je da preti.

Prebila i komšinicu!

Ana P. udarila je i Danicu Božović, predsednicu kućnog saveta zgrade u kojoj stanuje!

- Ana je proslavljala punoletstvo sa svojim društvom u zajedničkim prostorijama zgrade u kojoj inače živi sa majkom, babom, sestrom i bratom. Proslava je organizovana u nedelju, a komšije su protestovale zbog buke i glasne muzike. Za vreme žurke razbijeno je staklo na vratima. Kada sam rekla Ani da mora da nadoknadi štetu, ona me je pesnicom udarila po glavi - kaže Danica, kojoj je ostala masnica na oku.

- Od prepodneva puštali smo pesme koje je naručila Ana. Došla sam popodne na posao i nastavila da čitam čestitke i puštam naručene pesme. Kako je naručila čak 70 pesama, koje koštaju po 50 dinara svaka, odlučili smo da je častimo sa još nekoliko pesama koje su bile slične onima koje je naručila. Međutim, ona nije bila zadovoljna našim izborom. Posle nekoliko pretećih SMS poruka vulgarne sadržine, ušla je oko 21.30 časova u studio u kome sam bila sama. Bacila je pare na sto i udarila me pesnicom po licu. Tom prilikom polomila mi je zub i nanela posekotinu po licu, verovatno od velikog oštrog prstena koji je imala na ruci. Bila sam nokautirana i oblivena krvlju. Počela sam da se branim i uspela da pozovem policiju koja ju je privela - priča Zorica Jestrović, i dodaje:

- Zaista ne razumem tu devojku. Želeli smo da joj i mi čestitamo proslavu punoletstva. Na svakih pet plaćenih pesama mi poklanjamo po jednu i zaista smo želeli da joj učinimo još prijatnije veče sa 15 naših čestitki. Ne mogu da verujem da je devojka koja je napunila 18 godina mogla da bude tako drska i bahata. Zbog ovog brutalnog napada tužiću Anu - rekla je Zorica Jestrović.
P. JEREMIĆ
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #117 on: 22-03-2007, 11:08:54 »
Opako. :evil:  Hardcore Srbija.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.351
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #118 on: 22-03-2007, 11:23:15 »
Quote
hvalospev o Bijelom Dugmetu
 :!:

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
Narodna
« Reply #119 on: 22-03-2007, 22:11:37 »
Quote from: "rade"
koliko ja znam niko nije pokušao da objasni popularnost ove muzike sem sa pozicija udovoljavanja jeftinom ukusu publike i gubljenja vrednosti tokom 90-ih.


Ja ću, samo da nađem malo vremena :) .

Crno i zlatno - pesma te Seke Aleksić ne može da posluži kao primer pri pisanju o novokomponovanoj folk i turbo folk muzici.

Ona pripada zabavnoj muzici (srpski pop - kao ga izvođači ove muzike krste). Toliko o poznavanju materije, dotičnog.

A ja se javljam kasnije.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #120 on: 23-03-2007, 13:51:32 »
Ja potpuno razumem Anu P.

Narodne pesme su vrlo pipava stvar i treba egzaktno ispunjavati želje bez improvizacija pošto je svaka od njih magijska formula koja izaziva razna vrlo intenzivna raspoloženja. Jedna pogrešna narodna pesma može da pretvori čitav DJ set u "igračku plačku" pošto izazove pogrešnu emociju.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #121 on: 23-03-2007, 15:13:35 »
da, da, cuvena je ona prica kad je komsija komsiji cestito useljaj ukucu pesmom "seni munjo, udri grome".
veoma nezgodno.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Demo(n)lisher

 • 4
 • 3
 • Posts: 555
Narodna
« Reply #122 on: 23-03-2007, 17:32:56 »
Quote from: "Alex"
Quote from: "rade"
koliko ja znam niko nije pokušao da objasni popularnost ove muzike sem sa pozicija udovoljavanja jeftinom ukusu publike i gubljenja vrednosti tokom 90-ih.


Ja ću, samo da nađem malo vremena :) .

Crno i zlatno - pesma te Seke Aleksić ne može da posluži kao primer pri pisanju o novokomponovanoj folk i turbo folk muzici.

Ona pripada zabavnoj muzici (srpski pop - kao ga izvođači ove muzike krste). Toliko o poznavanju materije, dotičnog.


Naravno Alex, u potpunosti se ne slazem sa tvojom suludom teorijom. Kroz tvoje besede o muzici mnogo se provlaci ona gadna i sluzava o cestitoj turbo folk muzici. Tebi nisu krivi novokomponovani srpski "umetnici" za stanje u kulturi, ti ih jos pobogu branis, Brega je po tebi jos i reinkarnacija Paganinija.
Jedna stvar ostaje, stara skola je u svemu najbolja. Primeri su jebeno ocigledni : Toma Zdravkovic, Tozovac i mnogi drugi su za ove supke doktori umetnosti (sto i jeste, i u muzickom i u intelektualnom smislu). Tako da svoje ispodprosecne izjave i jos gluplje komentare sacuvas za zemlje Azije, dakle Kazahstan, Uzbekistan, itd.. Tamo bi te oni sigurno smatrali za boga, po ovim filozofskim izjavama.
I`m a self - improved evil baby.

Jake Chambers

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.489
Narodna
« Reply #123 on: 23-03-2007, 17:57:34 »
Who the hell carey anyyway?

Ja sam bio preksinoć na koncertu Merime Njegomir koju OBOŽAVAM i bolje sam se proveo nego na Crvenoj Jabuci, koju sam otiprilike čekao celog života, iz sentimentalnih razloga.
Ako neko ne voli turbofolk, ne mora da ga sluša. Evo ja ne slušam i ne zanima me, osim ako ne naleti neka sa nekim dobrim aranžmanom pa kažem ajde može. Ali pobogu, ko još njih može da shvata kao umetnike? Bregovića volim, ali iz sentimentalnih razloga, a i zato što ono što je radilo BD i ovi sad Tarzani raznorazni nije ni izbliza isto. Poenta je međutim da se piše ono što se prodaje i što publika želi, a niko nikog ne tera da gleda/sluša ono što neće.
A zašto je turbo folk popularan? Zato što je jednostavan, ulazi brzo u uši i roba je brze i lake potrošnje. Pesma se otpeva, odsvira, traje dva meseca, nestane. Kao techno 90ih... ko se još seća Marushe? lol. Tako da... sve će to proći. Blah blah blah.
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.351
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #124 on: 23-03-2007, 22:12:51 »
Ja ne volim Bregovića, ali volim Bijelo dugme. Mada mislim da su slabiji bend od npr. Pink Floyda.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Hm...
« Reply #125 on: 23-03-2007, 22:36:15 »
Quote from: "Harvester"
Ja ne volim Bregovića, ali volim Bijelo dugme. Mada mislim da su slabiji bend od npr. Pink Floyda.


dobro sad, nemojmo cepidlačiti. :roll:

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
Narodna
« Reply #126 on: 24-03-2007, 05:32:12 »
Sargent D, kao i obično, nisi ništa ukapirao.

Ne pada mi na pamet da branim turbo folk, mada bi trebalo.

Naime, vreme je za priznanje na ovom topiku -  lično ja sam izmislio turbo folk!

Ma koliko senzacionalistički zvučalo, tako je!

Evo kako je sve počelo:

davnih 80-ih, gledajući Zoricu Brunclik kako sa umazanim novinama na glavi kreči stan i peva u reklami za svoju, tada novu ploču i slušajući Hanku Paldum kako u svojim velikim hitovima zvuči kao da je snimana na diktafonu sa velike razdaljine na dnu dugačkog hodnika dok se čuje eho njenog neprirodno metaliziranog glasa nastalog besomučnim nasnimavanjem - umnožavanjem vokala, ne bi li se izvuklo kakvo takvo pevanje i slušajući tekstove, tada dominantne - majka Muju šišala na struju - uđi mi uđi (u trag) - mali mrav itd - rekao sam sebi - DOSTA (sa tako lošom, amaterskom, tehnički i na svaki drugi način, produkcijom - ali i sa ovom monstruozno dugačkom rečenicom).

Onda sam smislio lukavi plan (eng. - cunning plan) - kako da našu novokomponovanu narodnu muziku osavremenim i učinim podnošljivom savremenom slušateljskom uhu odgajanom na MTV-ju i sveckim hitovima.

Dok sam ja razrađivao ideju do detalja - osavremenjivanje zvuka, dance ritmovi, tehnološki vrhunska produkcija, masovno korišćenje elektronike, semplovi, mix sa drugim žanrovima itd itd - vreme je neumitno prolazilo. Osamdesete se neprimetno završiše, a ja sam marljivo radio na ideji osavremenjivanja folka i mog usputnog bogaćenja.

Kad je 1990-e Džej poskakivao na tamo nekim festivalima - to nije bilo dovoljno da mi skrene pažnju (jer sam radio i radio).

Međutim, kad se 1991-e pojavila pesma Mire Škorić - Zašto nosiš prsten moj (kad si srce dao njoj) - već je Mefisto odneo šalu.

Bio sam pokraden!!!

Dovoljno je bilo čuti tu 100% elektronsku numeru da shvatim. Verovatno sam se u nekom društvu u pijanom stanju (društvo, ne ja) izlanuo o svojoj genijalnoj ideji - i to su čuli izvesni Zlaja i Futa - ostalo je istorija.

Ali istorija, koja zaslužuje da bude ispričana!

U sledećem nastavku: Kratka istorija loše muzike u Srbiji 1990 - 2006 by Alex
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
Narodna
« Reply #127 on: 24-03-2007, 17:44:56 »
Kratka istorija loše muzike u Srbiji 1990 – 2006

Stvaranje moderne novokomponovane folk muzike (videti prethodni post) poklopilo se sa početkom rata – u okruženju i uvođenjem ničim zasluženih nepravednih sankcija – kod nas. Neki novinari su za ime ovog pod-žanra pozajmili kovanicu Antonija P. – turbo – folk.

Nisam bio nezadovoljan počecima turbo – folka (ipak je to moje ukradeno čedo). Prve TF pesme bile su sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta kad se uporede sa dotadašnjim dnom novokomponovanog kiča razvijenog u 80-im.

Prisetite se velikog hita Lepe Brene – Tamba Lamba i znaćete da sam u pravu.

Dakle, prve TF pesme Mire Škorić, Džeja, Dragane M., Cece – sa njenog čuvenog povratničkog albuma, nastalog posle sex afere sa nekim muslimanom po inostranstvu, itd, bile su napredak produkcijsko – aranžmansko – idejno u odnosu na folk – do tada.

Prisetimo se samo prvog (i jedinog) velikog hita za Jami – Čokolada sa jakim mračnim basovima, čvrstim ritmom, elektronskim zvukom i složenom melodijom i strukturom sa više refrena

iznad grada veče pada, tvoje srce čokolada....

iste vere, ista nacija, mi smo ista generacija...


Da, taj mini talas porasta kvaliteta u novokomponovanoj narodnoj muzici (NNM), bio je izuzetno kratkog daha. Autori, producenti i prepakivači Zlaja&Futa su se razišli, došli do velike love i bacili u hiperprodukciju (Futa posebno) i pesme su postajale sve gore i gore.

SPS, Milošević, Vučelić i kompanija uočili su odmah ovu TF pojavu i odlučili da je to ono što im treba da skrenu misli narodnih masa sa problema (zaglupe mlade usput u startu) i rešili da maksimalno favorizuju TF i ostalu NNM na RTS-u, a da sve drugo gurnu u stranu. Rezultat je bio enormna popularnost ovog trenda.

Prvi, glavni talas TF bio je na vrhuncu u periodu 92-95. Već 96/97-e ovaj pravac ustupa tron popularnosti drugom.

Tzv. Domaćem densu (engl. – dance)!

Svi se sećamo da je pored mnogih kvalitetnih pravaca na svetskoj sceni 90-ih ekspanziju doživela i tzv Eurobeat (Eurotrash) muzika. Pre nego što su dobili svoj MTV Nemci (uz pomoć Italijana i još po nekih evropljana) su maksimalno silovali UK MTV (evropski jedini tada) sa ovom muzikom. Pošto mi iz inostranstva primamo najgore, to je moralo doći i do nas, ali ne direktno iz Nemačke, nego preko Hrvatske.

Iako je prvu komercijalnu srpsku dance pesmu za velikog diskografa snimio Đogani Fantastiko (spot sa avionom) Srbi se nisu dosetili da ovo može biti i komercijalno dok prvi veliki hit nije došao iz CRO – E.T. – Tek je 12h.

To je otvorilo vrata talasu srpskih izvođača domaćeg densa –Dr Igi, Đogani, Funky G, Beat Streat, Mars Venus, CASH, PS Baby face, Ksenija Mijatović, Lee man, Baša, Tap 011 itd).

Ali da bi oni potisli TF, makar na tren – bila im je potrebna pomoć politike (opet). Pošto su skinute kulturne sankcije, kao najava skidanja pravih – Mira Marković se zgrozila nad TF kulturom i odlučila da je srpski eurobeat ono što mladima treba, jer  je to tako svetski, moderno i urbano. Tako u periodu dominacije Jul-a nad SPS-om imali smo i dominaciju dens muzike u svetu loših nota (96 – 99). Tu je pomogao i tada jul-ovski Pink u svojim počecima.

Onda je došla 99-a i rat kod nas – poznat i kao bombardovanje. Kao i kuga – pratilac nesreće posle 99-e vraća se i turbo-folk&folk, mada ne toliko jak, a dance slabi jer slabi i u svetu – postaje dosadna stvar prošlosti. (govorim o euro beatu!)

Dance izvođači koji se ne prilagođavaju propadaju (Igi, Beat Streat i mnogi drugi – najduže u istom fazonu opstaje Luna), a veći deo njih odbacuje ritam i prelazi u „pop – zabavne“ vode; stvara se nova srpska zabavna muzika.

5.-oktobar 2000 i promena vlasti.

Nije tačno (kako onaj u svom tekstu tvrdi) da onda nova politička elita rešava da progna TF&F i da vrati (pravi)pop& rock u mainstream. Bilo je logično to, ali nova vlast je bila suviše glupa i nezainteresovana za tako nešto.

Narodnjaci 2000-ih i dalje maksimalno opstaju na radio stanicama i lokalnim televizijama gde ih je bilo i do tada. Dolazi i nova krv – nove zvezde(JK i dr.)

Istina na dve, tada stanice koje pokrivaju celu zemlju, a imaju muzičke programe ima nešto manje narodnjaka – RTS i PINK, ali ne zbog političke naredbe.

Ustvari RTS je možda i imao takvu direktivu, ali on nije mogao da značajno smanji folk na svom programu – jer ga ni pre 5-og oktobra nije bilo previše – podsetimo se zbog direktive JUL-a i favorizovanja zabavnjaka i densa.

Što se PINKa tiče njemu direktiva nije ni trebala. Željko Mitrović da bi opstao rešava da se dodvori novoj vlasti, kao i prethodnoj i malo profinjuje i umiva programsku šemu – malo smanjuje GOLD/GRAND i sl sadržaje i ubacuje neke malo finije, ali to ne traje dugo, jer nema potrebe. Pošto staje uz D(O)S – vidi da za njega nema opasnosti pa se narodnjačke emisije obnavljaju i produžuju, jer tu je gledanost i novac.

A razlog, zbog čega narodnjaka kojih je bilo na Pinku, a nije na RTS i drugim kanalima, treba tražiti i u tome što im je Mitrović (Brena, ko već?) zabranjivao da se pojavljuju van Pinka.

Uvođenje novih pop/rock emisija na RTS ne samo da se nije desilo, nego se i stare zanemaruju i otaljavaju (Garaža, Dodatno ubrzanje), da bi se sve završilo simboličnim ukidanjem 3K, koji je 90-ih bio svetlo u mraku kad je reč o domaćem rocku.

Međutim TF&F nikada više neće doživeti popularnost iz vremena rata i sankcija  - neko će reći, baš zato jer više nema rata i sankcija. Istina, razvoj kablovske TV donosi MTV, VH1 i dr u mnoge domove i otvaraju se mediji za razne sadržaje – na principu slobodnog tržišta. pa i mali osnovci umesto Dare Bubamare počinju da slušaju Eminema, Hip-hop uopšte, RnB i ostale svetske stvarčice.

Od ortodoksnog TF-a opstaju najjači (čitaj – Ceca).

Ali šta da rade toliki kompozitori koji ne znaju da komponuju, tolike pevačice koje ne znaju da pevaju?

Potrebno je smisliti nešto novo (a opet dovoljno staro) – i sredina 2000-ih donosi novi srpski pop. (Ne treba mešati sa pravim pop-om, tipa Kristali, Eva Braun, OPO, Lutke...).

Novi srpski pop – odakle ime? Nije to zvanično priznat naziv – ja sam ga čuo u mnogim emisijama gde pevače(ice) ove muzike pitaju: „koja je muzika koju vi izvodite, jeli to narodna?“, a oni (one) odgovaraju.“ ne, neee – folk više izvode stariji pevači – ovo što ja radim je neki naš, novi, srpski pop“.

Muzika tog novog popa je ponegde sasvim vidljivo zabavna, ali ponegde se čovek može zbuniti i pomisliti da je reč o TF-u. Zato jer je ova muzika bliska TF-u sa suprotne strane.

Ako postoji granica između narodne i zabavne (u zabavnu ćemo ovom prilikom smestiti sve što nije narodna) TFOLK se dobija tako što se od folka krene ka zabavnoj, dođe do granice i stane, pre prelaska.
 
Novi srpski pop (NSP), tj jedan njegov deo, tako što se krene od zabavne (bilo kog žanra, zapravo) i krene ka narodnoj, dođe do granice, ali se ne prelazi.

Tako da su NSP i TF slični kao jaja, ali se mogu razlikovati. Pevanje u NSP nije narodnjačko – tj nema zavijanja ili minimalno! Tekstovi su urbaniji, nema previše kuknjave itd.

Izvođači NSP (oni koji liče na TF i koji ne liče previše) su svuda oko nas – razni band-ovi (Koktel bend, Ok bend), razne pevaljke (Romana, Ana Nikolić, Jellena, Seka...) – možda sam za neke i omanuo, za većinu njih nisam ni čuo, jer je to što rade zaista neslušljivo, ali ti izvođači ispunjavaju stranice tabloida – uz folkere.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Nyarlathotep

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.512
Narodna
« Reply #128 on: 25-03-2007, 04:58:55 »
Quote from: "Alex"

Naime, vreme je za priznanje na ovom topiku -  lično ja sam izmislio turbo folk!

Ma koliko senzacionalistički zvučalo, tako je!...


...Međutim, kad se 1991-e pojavila pesma Mire Škorić - Zašto nosiš prsten moj (kad si srce dao njoj) - već je Mefisto odneo šalu.

Bio sam pokraden!!!

Dovoljno je bilo čuti tu 100% elektronsku numeru da shvatim. Verovatno sam se u nekom društvu u pijanom stanju (društvo, ne ja) izlanuo o svojoj genijalnoj ideji - i to su čuli izvesni Zlaja i Futa - ostalo je istorija.

Ali istorija, koja zaslužuje da bude ispričana!


Fenomenalno! Pa ti si covece nesudjeni rodonacelnik turbo folka. Tvorac  dragulja novo-srpske kulture. A vidim i koliko si duboko upucen u materiju. Nema zajebancije. :wink:

Za mene, licno, sve su to ista govna.  :lol:
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Narodna
« Reply #129 on: 25-03-2007, 10:37:09 »
Quote from: "Nyarlathotep"
Za mene, licno, sve su to ista govna.  :lol:


TAKO GOVORI PRAVI (BUDUĆI?) AKADEMSKI GRAĐANIN & INTELEKTUALAC!

Nyarlathotep

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.512
Narodna
« Reply #130 on: 25-03-2007, 14:34:35 »
ne, brate, tako govori pravi roker.  :lol:
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

SRX

 • 4
 • 2
 • Posts: 361
Narodna
« Reply #131 on: 25-03-2007, 18:58:16 »
Quote
Ja ne volim Bregovića, ali volim Bijelo dugme. Mada mislim da su slabiji bend od npr. Pink Floyda.


Znate onu cuvenu pricu iz doba Bijelog Dugmeta kada je Brega pokradao Flojde? (Pre toga je valjda imao neko ska izdanje.)

I znaci, tako, Brega odlucio da vodi Dugme u Abbey Roud (isti studio gde su snimali Flojdi pre ploce 'Dark side of the moon') da bi imao i to u svojoj sarenoj biografiji.
Udjose oni unutra, sve sareni, u to doba moderni, sa zvoncarama i vide neka cetri lika kako sede na stepenicama i duvaju.
Upita Brega tamo dezurne sta rade ti likovi tu.
,,Ah'',rece ovaj, ,,To je grupa Pink Floyd... Ne znam da li ste culi za njih?''
 :wink:
"I medju njima se vodio ovakav razgovor."
K. Hamsun

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #132 on: 25-03-2007, 19:28:26 »
more, nesto tu ne stima... ako je brega imao ska izdanje pa posle toga otiso u abej road, nema sanse da su bili "moderni, u zvoncarama", jer je jedino ska izdanje (tj. album sa jednom ska pesmom) bijelog dugmeta ploca "dozivjeti stotu", objavljena 1980.

druga stvar, u koje se poznavaoci pinka flojd, flojd, flojda razumeju bolje od mene, pa ce me ispraviti ako treba, je da su Tamnu stranu meseca ovi doajeni takodjer snimali u ejbej roaud studiju.

e, sad, bijelo dugme su snimali "uspavanku za radmilu m" u londonskom row studiju, koji su pink flojd otkupili nakon ploce "wish you were here".

i trece, do 1983, bregin mozak je bio pojeden od mnogo tezih droga nego sto je pomenuta marihuana iz priche.

znachi, za rewrite ove legende da se isprave: (1) hronologija, (2) albumi, (3) lokacije i (4) kostimografija.

takodje, preporucujem da se i kraj ispravi u scenu gde brega naduvanim clanovima pink flojda prodaje halucinogene pecurke, a onda svi zajedno, tako zaheftani, prave pesmu "u vrijeme otkazanih letova".
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
Narodna
« Reply #133 on: 25-03-2007, 20:47:20 »
Priča koje se ja sećam od Bregovića na TVu je da je, kad se zatekao u nekom engleskom studiju 90-ih, sreo nekog ljubaznog starijeg čikicu u odelu sasvim normalnog izgleda i da su mu posle rekli da je to jedan član Floyda (Mason?, Wright?).
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.351
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #134 on: 26-03-2007, 00:23:21 »
Ne kontam gdje je pančlajn. Zašto neko iz Pink Floyda ne bi mogao da bude normalnoizgledajući stariji čikica?

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
Narodna
« Reply #135 on: 26-03-2007, 00:35:14 »
Otkud znam.  
Valjda je hteo da kaže, da ne treba očekivati stereotip freak rockera ili nešto tako. Pošto je sada (a i u tom trenutku) i Brega čovek u godinama.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Nyarlathotep

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.512
Narodna
« Reply #136 on: 26-03-2007, 05:33:36 »
Zaista ne verujem da je Bregovic mogao da ima neki pomena vredan kontakt sa bilo kojim clanom Pink Floyda, a iako ga je imao, dzabe mu je bilo u svakom slucaju. Mislim, Pink Floyd i Goran Bregovic? WTF? Mozda Brega jeste pratio tadasnje popularne muzicke tokove, pa je naravno, naleteo i na Floyde. Ali da je to iole poljuljalo njegova seljacko-pastirska nacela, ne verujem.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #137 on: 10-04-2007, 00:12:11 »
nakon slusanja cetiri nove, ili nanovo usnimljene/producirane pesme sa My space stranice benda Pero Defformero, moram reci da mi se misljenje o njima, koje sam izneo na ovom topiku,  promenilo. ovo mi je sada dosta bolje (iako bi taj vokal mogao biti jos pravovernije narodnjacki), pa evo, prosudite sami:

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=144442723
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

...

 • 4
 • 3
 • Posts: 711
Narodna
« Reply #138 on: 10-04-2007, 12:36:56 »
Da li se neko seca shoder liste i spota Servus dragi Zabreg moj? Jooooj kad bih nasao taj spot, pesmu imam.

A jedna od frikoznijih pesama sa palme, koja je u pocetku bila kafanski folk, je bila ona sa Mihaljicom i Srki Boyem
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #139 on: 10-04-2007, 14:51:19 »
Trotacko, uploaduj to na rapid, to je obavezno za arhiviranje na sto vise hardova!
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

...

 • 4
 • 3
 • Posts: 711
Narodna
« Reply #140 on: 10-04-2007, 15:29:30 »
...
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #141 on: 10-04-2007, 19:29:25 »
Servus Zagreb moj postoji, taj ledzendarni spot sa citatom "Oklopnjace Potemkin" sam vidjao na hardovima, evo, dr kunac sigurno moze da nadje...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

...

 • 4
 • 3
 • Posts: 711
Narodna
« Reply #142 on: 10-04-2007, 20:04:39 »
Da, i muslimanima koji igraju oko dzamije u sred zagreba, balerinom na merdzi mnogim stvarima, a najneverovatnije je sto ga je uradio hrvat.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Narodna
« Reply #143 on: 10-04-2007, 20:41:43 »
nesposobni ste
imam negde i avi, al ne mogu da vijam...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

...

 • 4
 • 3
 • Posts: 711
Narodna
« Reply #144 on: 10-04-2007, 23:20:28 »
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #145 on: 13-04-2007, 09:25:55 »
Evo jedan link, za neku meni nepoznatu grupu izbosne, ali koja donekle definiše ono što bismo mogli nazvati diletantskim neofolkom:

http://youtube.com/watch?v=JauqDjZq7hM

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Narodna
« Reply #146 on: 13-04-2007, 14:33:46 »
Quote from: "Meho Krljic"
Evo jedan link, za neku meni nepoznatu grupu izbosne, ali koja donekle definiše ono što bismo mogli nazvati diletantskim neofolkom:

http://youtube.com/watch?v=JauqDjZq7hM

 :? ovo je fenomenalno  :o  :!:  :!:  :!:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #147 on: 13-04-2007, 17:56:29 »
Evo jedan link za meni nepoznatu pevacicu Grand(z)a

http://www.mmfree.net/_data.asp?FileId=1
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #148 on: 13-04-2007, 18:13:05 »
diletantska neofolk scena neslucenih kemp potencijala je veoma razvijena u cijeloj bosni i delovima sada fiktivne "krajine" koja virtuelno zivi na mnogim teritorijama, posredstvom zavicajnog osecanja... sateliti su sjajni zbog zanimljivih inovacija - recimo, pesma "potukle se zene za barabu" prosiruje motive folka neslucenim WIP paralelama - ali neki od tekstova baje malog knindze nakon albuma "zbogom, oruzje" su ozbiljno razvijani u tom kemp pravcu.  (http://tekstovi.net/2,308,0.html)

pa onda drugi, poluprofi bendovi tipa Jandrino Jato, sa legendarnom pesmom "Napicu te jednom, zeno, pa da vidis sta je muka, Kad se oko tebe vrti cijela Banja Luka".
cela scena je vredna istrazivanja i uzivanja, jer ja ne znam za tezi andergraund u danasnjem folku.

koga nije sramota i moze sa tim da se izbori, nacionalisticka diletantska neofolk scena inspirisana bratoubilackim ratom/ tragicnim sukobom u bivsoj jugoslaviji, obiluje intrigantnim tekstovima, VI sastavima i umetnicima.
srpska varijanta moze se pronaci na www.vucjak.com , a muslimanska na www.bosnaprkosnaodsna.mine.nu/patriotskepjesme

hrvatske verzije jos trazim, ali te se nepodobstine vesto kriju, pa ako neko moze da mi otkrije - nek ne oklijeva.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #149 on: 22-04-2007, 20:35:01 »
A evo kako su legendarni The Bitch Boys iz Slovenije odsvirali "Tamburalo momče u tamburu" u surf-rock maniru.... Sjajno.

http://www.youtube.com/watch?v=XY9lGHzgGmI&mode=related&search=
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

pilot babo

 • 5
 • 2
 • Posts: 379
Narodna
« Reply #150 on: 22-04-2007, 21:47:01 »
Quote from: "zakk"
Quote from: "Meho Krljic"
Evo jedan link, za neku meni nepoznatu grupu izbosne, ali koja donekle definiše ono što bismo mogli nazvati diletantskim neofolkom:

http://youtube.com/watch?v=JauqDjZq7hM

 :? ovo je fenomenalno  :o  :!:  :!:  :!:


Mislim da sam upravo postao veliki fan grupe SATELITI! xjump

A pogledajte ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=w6wo3Mra928&mode=related&search=

(možda je već i bilo, nisam pratio topik od početka)
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #151 on: 23-04-2007, 10:28:11 »
...MOJ NAJNOVIJI TURBO JUNAK- BOBI, produkcija SOUND, čudno, spazmatično cupka do peva:"Zašto kažeš ljubav, a misliš na sex kada bi me, mala, popila na ex???", potom se okrene leđima kamere i manirima fudbalskog stara, palčevima pokaže na natpis na košulji "TATTOO FUCKER", naravno, stripski stilizovan...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #152 on: 23-04-2007, 10:30:00 »
...ovo otvara meni zanimljiv aspekt/fenomen...pominjanje poznatih filmskih naslova u turbo ludilu- umri muški, lovac na potezu, zašto kažeš ljubav..., gradski kauboj, to state a few...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #153 on: 25-04-2007, 22:45:55 »
...ROMARIO & MARINA TUCAKOVIĆ su za potrebe OLJE KARLEUŠE smislili ovaj ubojiti hit...

                         Crveni brushalter

                         Ala je večeras vruće
                         sve na meni topi se
                         litar vode, litar znoja
                         čini mi se topim se.

                         A kapljica jedna mala
                         klizu ti gde gledaš ti
                         pravo u moj brus crveni.

                         Ala sam večeras vrela
                         gorim gde god pipnem se
                         mokra kosa suva usta
                         čini mi se topim se.

                         Brushalter noćas steže kao malter
                         ubija mi grudi
                         odmah ću ga sada skinuti
                         brushalter ne ide mi uz karakter
                         sakriva mi grudi
                         lepe, čvrste ne znam šta će mi


                         Otkopčaj me jedva dišem veruj mi
                         opusti me da ne poludim
                         od toplote i od ljubavi
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Kunac

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.927
Narodna
« Reply #154 on: 25-04-2007, 23:50:23 »
GENIJALNO! A evo i fotke da ide uz text.

Prava LAVICA, nema sta.  :wink:
"zombi je mali žuti cvet"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #155 on: 26-04-2007, 09:17:46 »
Al sam se napal'la... :lol:

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #156 on: 26-04-2007, 09:54:15 »
...MARINATUCAKOVIĆ, u svojim alkoholnim isparenjima, nakon GAĆICA za GOGU SEKULIĆ i ovog CRVENOG BRUSHATLTERA za OLJU KARLEUŠU javno najavila i sličan tekst na temu intimnog rublja za potrebe novog albuma JELENE KARLEUŠE!!!

...ja sam malo zbunjen, ne znam šta je još iole bitno preostalo, ali evo i mojih sugestijica na postavljenu temu...

                    Poderi mi negliže
                    da se spustim baš niže,
                    da ti budem još bliže!
...ili...

                   U trenu mi, bejbi, strigni te kilote
                   da na miru slušamo Kikijeve "Pilote"!
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

varvarin

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.541
Narodna
« Reply #157 on: 26-04-2007, 10:27:13 »
Dosadilo mi je da gledam mangu,
pomozi mi da skinem ovu tangu...

...Fazon ti nije baš u modi,
al ipak skinuću svoj bodi...

...pričaš mi kučine i trice,
ne vidiš da skidam bokserice...

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #158 on: 26-04-2007, 11:11:41 »
...bravo!!!bravo!!!bravo!!!

...ili za tradicionalniji soj...

Šta će meni dijamanti, zlato, pare???
iz ljubavi čiste samo skidam pojasare!
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

varvarin

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.541
Narodna
« Reply #159 on: 26-04-2007, 11:27:32 »
Mogla bi Marina da me konsultuje...

Джон Рейнольдс

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.507
 • @
Narodna
« Reply #160 on: 26-04-2007, 12:24:56 »
Čarape su tvoje,
draga,
mrežaste, mrežaste

skidaj ih polako,
draga,
pazi bre na kraste.
America can't protect you, Allah can't protect you… And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.351
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #161 on: 26-04-2007, 12:27:31 »
POTKOŠULJA

Žulja, žulja, žulja
Ova potkošulja
Žuljka, žuljka, žuljka
Moja dva brežuljka

Na meni je stalno
Skinuću je momentalno
Zagnjuri glavu među moje bliznakinje
Dok se ne safokejtuješ
Dragi

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #162 on: 26-04-2007, 12:33:28 »
...zanimljivo i zabavno!!!
...hrabro odustajanje od rime u po' posla!!!

...samo mi je teško da zamislim JELENU KARLEUŠU, kojoj je poduhvat ako obuče i kakve-takve gaće, da poželi da peva o potkošulji!!!

...keep up the good work!!!
...all of you!!!
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.351
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #163 on: 26-04-2007, 12:37:51 »

pilot babo

 • 5
 • 2
 • Posts: 379
Re: Hm...
« Reply #164 on: 26-04-2007, 22:54:56 »
Quote from: "Harvester"
Evo šta je narodna muzika:

http://www.youtube.com/watch?v=YzCy2uW-ti0
http://www.youtube.com/watch?v=IHUy_f9ntRU


Aaa, Nervozni Poštar! Svaka čast!
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.351
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #165 on: 26-04-2007, 23:54:33 »
Quote
...samo mi je teško da zamislim JELENU KARLEUŠU, kojoj je poduhvat ako obuče i kakve-takve gaće, da poželi da peva o potkošulji!!!


 :lol:

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #166 on: 27-04-2007, 02:17:23 »
1700 ULAZNICA planulo je u trenu. U zagrebackoj diskoteci Best 18 boraca vecinom iz Srbije i Hrvatske priredilo je pravi borilacki spektakl. Sedam borbi u K1 stilu i poslastice veceri, dvije ultimate fight borbe, a sve na inicijativu Hrvatskog Kickboxing Saveza i Hrvatskog amaterskog saveza slobodne borbe.

 

U tucnjavu su prvi krenuli domaci momci iz Bilic-Eric security teama, koji su u sedam borbi izvukli pet pobjeda nad srpskim predstavnicima. Denisa Marjanovica nakon sudacke odluke zasluzeno je porazio nas Ivan Stanic, da bi u drugoj borbi nadmoc demonstrirao i Zoran Dorcic, kada je serijom udaraca unistio Stanka Pavlovica. Marin Dosen, Zoran Majkic i na kraju Mario Princ nakon definitivno najnapetije K1 borbe veceri, gdje je nakon izjednacene borbe u dva poteza poljuljao Dragana Micica i pobijedio, upisali su dakle, bodove na konto Hrvatske.

 

Neocekivano su ih, medjutim prosula braca Ivic. Stipan Ivic morao je predati zbog slomljenog zuba, dok je brata Ivicu tehnickim nokautom rijesio Nislija Dimkovski. Gosti iz Srbije mahom su clanovi Kick boxing kluba Crvena Zvezda Delije.
U Bestu ih je docekao Thompson,

uz cije su se pjesme Bilic-Erici nabrijavali za mec.

Ali daleko do toga da s radilo o provokaciji,

cemu u prilog ide atmosfera koja je vladala u zagrebackoj diskoteci.

"Thompsona volim slusati, jos od malih nogu nabrijavaju me njegove pjesme i

zato nema govora o bilo kakvim provokacijama." -

kazao je nakon pobjede Mario Dosen

U prvim redovima improvizirane VIP loze sjedili su bivsi i aktivni sportasi poput Zvonimira Bilica, Bozidara Jovica i Marija Preskara, visoki i svaki drugi duznosnici te pregrst ljepotica, medju ostalima Tina Katanic i Ivancica Pahor, a  na stolovima nije nedostajalo martella, prsuta i ostalih delicija. Nakon uvjerljive dominacije hrvatskih K1 boraca na red su dosli i dugo najavljivani mecevi.


 http://www.youtube.com/watch?v=JB3LV1luAkg
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #167 on: 27-04-2007, 02:47:41 »
bravo, kripe. ja sam trazio te thompsonove pisme, reko, nema sanse da ih neke nalozene K1 ustase nisu kacile po you tubeu, medjutim, kad ukucas thompson - najgrdje sto dobijes je Cavoglave.
ali OVO - ovo je pravi biser.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #168 on: 27-04-2007, 02:52:39 »
kad se vec otkrivaju tajne, evo jos jedna thompsonova, za ljubitelje ratnohuskackog folka

http://www.youtube.com/watch?v=GUIl6Wf7D90&mode=related&search=
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #169 on: 02-05-2007, 13:22:01 »
Preksinoć sam pio sa Zlajom Timotićem na jednom partiju. :D
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #170 on: 19-06-2007, 07:29:55 »
...KURIR najavljuje dokumentarac o TOMI ZDRAVKOVIĆU iz pera novinara Draška Aćimovića u režiji Danila Bećkovića...Tomine pesme će pevati brat mu Novica i sastav "Đerdan", a o Zdravkoviću će govoriti Danka Novović, Usnija Redžepova, Ljiljana Blagojević...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #171 on: 19-06-2007, 11:44:30 »
Ja moram da se pohvalim da mi je u mobilnom telefonu u imeniku na prvom mestu sada "Aca Lukas" gde je smenio "Adžu" koji je do sada imao sve benefite abecednog rasporeda imena.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #172 on: 21-06-2007, 08:44:52 »
...vazda pošteni i skrajnuti MARKO BULAT je okrenuo novi list- osnovao je vlastitu izdavačku kuću SEBIAN MUSIC  i sam naslikao omot za svoj novi album NEBESKA KAFANA...

    „Na CD-u je anđeo koji na leđima nosi harfu, što predstavlja asocijaciju na naziv albuma „Nebeska kafana“. Tu su još dva anđela koji duvaju u trube i najavljaju dolazak „Nebeske kafane“. Pošto sam završio dizajnersku školu, ovo je jedinstvena prilika da iskažem svoju kreativnost“, objašnjava Marko.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 10.097
Narodna
« Reply #173 on: 22-06-2007, 19:05:42 »
Some things you have to do yourself.

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Narodna
« Reply #174 on: 25-06-2007, 00:36:17 »
Popularni italijanski tenor gost muzičkog festivala u Budvi
Patricio uživao uz narodnjake- Ovo je pesma Mileta Kitića! Obožavam srpski džez - uzviknuo je Patricio Buane preksinoć u jednoj budvanskoj kafani i zaigrao u ritmu turbofolka! To je bila kulminacija interesantne večeri koju je ekipa „Blica“ sprovela sa zvezdom italijanske kancone i gostom ovogodišnjeg Budvanskog festivala koji je sinoć počeo.
A počelo je... Hm... - Ima li neki dobar klub sa stranom muzikom da odvedemo Patricija? - pitali su ekipu „Blica“ ljudi iz njegovog menadžmenta. Kakva greška! Ekipa „Blica“ je rešila da se našali. Rekli smo da ih vodimo u jedan super džez klub i na prevaru ga odvukli u kafanu kao sa Ibarske magistrale i sa narodnjacima kao ispod šatora!
Nakon prvobitnog kulturnog šoka, Patricio se potpuno opustio i počeo da pevuši naše folk hitove. Kada je orkestar zasvirao pesmu „Vidovdan“, podigao je ruke i rekao: - Ova pesma mi se strašno sviđa. Uopšte volim srpsku i hrvatsku muziku. Odavno znam da Srbi imaju super harmonikaše. Sviđaju mi se Doris Dragović, Goran Karan i Mile Kitić. Sviđaju mi se i vaše devojke - rekao je Patricio i zagrlio voditeljku Irinu Krušku.
Za devojke nas sigurno nije slagao jer se cele večeri nije odvajao od zgodne voditeljke. Šaputao joj je nešto na uvo, pokazujući prstom na more, zvezde... Uh, kakva romantika! Italijanski zavodnik na delu, a Mile Kitić trešti sa zvučnika!
U pauzi grljenja i igranja sa Kruškom Buano nam je ispričao da mu prija da se druži sa Srbima jer smo temperamentni baš kao Italijani.
- Moja vrela napuljska krv mi je čak predstavljala problem ponekad. Recimo, u skandinavskim zemljama, gde su ljudi prilično hladni, više mi je vremena trebalo da izgradim karijeru nego u ostatku sveta - poverio nam se Patricio. A onda ga je opet pogodila pesma i zvezda kancona je digavši ruke na čistom srpskom dobacio društvu: - Hajde! Hajde idemo u p...u materinu! Igramo!
Nakon što je otplesao sa Irinom ispričao nam je: - Pevam na engleskom, italijanskom i španskom, govorim šest jezika i sada učim hrvatski. Ovaj, srpski... To je isto, zar ne?
Na našu konstataciju da važi za jednog od najvećih svetskih zavodnika skromno je rekao: - To prepuštam Rikiju Martinu. Ja želim da se o meni priča samo kao o dobrom pevaču. Pravo da vam kažem, godinama sam bio iskompleksiran jer imam veliki nos. Smešno mi je kada neko kaže da sam seks simbol.
A onda je opet zaigrao i dobacio nam: - Stvarno je super ovaj srpski džez!
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #175 on: 11-08-2007, 11:35:30 »
ne propustite koncert promotera, osnivaca i jedinih pripadnika YUZNOG TALASA, autora stiha i pesme godine "Zabav" (aka Nisam ja biro ovakav zivot), velikih STRASNIH HAREMSKIH CUVARA. dodjite u atlet-majicama, banalnim parolama istetoviranih misica, i dodjite da se guramo u prvom redu:

Strašni Haremski Cuvari

August, 11 2007
Svirka Cuvari + DzDz
Media cub, Ada Ciganlija, posle Bandzija, Beograd,
Cena: dz dz

Dodjite da se proveselimo.

 http://www.myspace.com/strasniharemskicuvari
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #176 on: 11-08-2007, 17:19:27 »
tumaro sam po sajtu jednoga od svojih omiljenih srbijanski bendova, vis na bis zvani Chinch, i nadjem Grozdjeve memoare sa nastupa u Pancevu, i tamo pasus o Grozdjevom stavu prema etno muzici. nastavlja se na diskuiju na ovome topiku o etnu, i eve ga sad za citanje:

"U nastavku je Tobić svirao neku kao etno stvar, bez mnogo teksta, sa nekim plemensko-divljim momentom, koju je lik na timpanima dobro pratio.

Dobro je to zvučalo. Kao, misliš, to je neka kao prava etno pesma, a ono zapravo zajebancija odrađena maksimalno ozbiljno, kao ovi novi etno bendovi koji sebe doživljavaju kao neke bitne nosioce izvorne matične kulture, a meni je to totalno sranje, ali ova stvar je baš ok.

Doživeo sam je kao odličnu parodiju na sve te etno gadosti, jer je meni sav taj kao etno džez i sva ta etno dešavanja nešto odvratno, cenim da je to pokriće za to što izvođači toga jesu u stvari neka varijanta estetskih čobana. Nisu u kontaktu sa muzikom koja se pravi napolju, ne osećaju taj život, suštinski nisu u Rocku, nisu ni u popu, nisu ni u čemu, nemaju vezu sa estetikom novih mladih bendova, nisu gledali MTV ni u jednoj njegovoj fazi, totalno su jedno ništa, i onda su kao etno.

I onda kao, nisu oni čobani, nego su oni kao etno, kao oni se bave izvornom našom muzikom, kao oni prate izvor, kao napili su se vode sa izvora našeg narodnog muzičkog početka, a zapravo su likovi koji nemaju veze ni sa čim.

To su likovi koji misle da time što kao sviraju sa još 50 muzičara, i svi kao drndaju gomilu instrumenata i kao dok sviraju, sa kao nekim pokretima prate sopstvenu svirku, da su zbog toga kao užasno bitni, da su neviđeni muzičari, da su ozbiljni, da su oni ti, a svi oni su stvarno nule, totalni minus, totalna kesa.

Meni je sve to potpuno bezvredno, ništa mi se u tome ne dopada, ne osećam nikakvu emociju, potpuno me ne dotiče, a vidiš oni se ubiše da dotaknu tvoj etno atom negde u dubini tebe, kao da pokrenu izvornog tebe koji ti zapravo jesi samo si negde uspavan, mislim sve je to meni zrelo za: "Marš u pičku lepu materinu!"

Mane to uopšte ne dotiče ni na jedan način, i čini mi se da nema načina da shvatim da je to ipak ok. Mene dotiče Oasis, Modest mouse, Muse, The Killers, Radiohead, TRAVIS, Coldplay...

E, zbog toga mi se svidela ona stvar koju je juče svirao Tobić.

Možda on i nije pravio parodiju, možda sam ja to samo tako doživeo pa me je to podstaklo da ispišem ovo što bih pre ili kasnije napisao o onome šta mislim o svim etno momentima.

E, samo još da dodam u vezi etna, a to je još jedan užas momenat, a to je situacija da niko ne govori kritički o tome, nego kao kad se pomene neki etno nastup, trube, Boban Marković i slično svi kažu da je to fantazija, da je to naš najveći vrh, da se mi sa time moramo da probijamo, kao to je naše, evo ovo je naše, žao mi je meni je to jako loše.

Kao, oni su fantastični muzičari, pa kako oni sviraju, pa magovi su na instrumentima, i slično a meni je to sasvim nevažno, potpuno ne delim takav stav.

I baš želim da napišem da je meni to jako loše i grozno, ne vidim u tome ama baš nikakavu vrednost.

Želim da čujem striktno bendove koji sa tim nemaju nikakve veze, koji su deo neke opuštene i ležerne gradske priče bilo da je to Sijetl priča ili London priča ili Mančester ili Dablin ili Oslo, ili Rejkjavik ili Pariz ili bilo koji drugi grad, naravno i Beograd, samo da nije ta nebulozna etno fama koja pokušava svima nama da objasni kolika je njena vrednost.

Nema tu nikakve vrednosti. Vrednost je u Pearl Jamu, u Trillsima u Belle and sebastian u Kings of convenience, u Stereolabu, u Depeche modeu u Yo La Tengo, u Sigur Rosu u Bjork u Artic Monkeys.

Vrednosti i to baš apsolutno nikakve nema u našem etnou. Baš mi je žao, ali voleo bih da vidim kao ti naši etno likovi pune klubove po Londonu, po Sijetlu, po Rejkjaviku, po Mančesteru. To me baš jako zanima. E, a ako su negde i punili klubove i sale, i tada nema veze, i u tom slučaju je meni to bez veze i jako mi je to loše, i ne dira mi u emocije, i ne radi me i ništa, i to je potpuna glupost jedna. I dvratno mi je sve to i mučim se čak i kad slučajno čujem deo toga negde."
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #177 on: 11-08-2007, 19:23:59 »
Ja naravno mislim baš sve suprotno od ovoga i pitam se da nije u pitanju zajevancija, pogotovo u poslednja dva pasusa.

The Idiot

 • 1
 • Posts: 4
NARODna MUZIKA
« Reply #178 on: 12-08-2007, 10:21:13 »
Voleo bih da mi neko objasni sta je to NAROD, koja muzika je NARODNA MUZIKA, ako postoji "narodna muzika" mora postojati i "ne-narodna muzika", kako i zasto muzika postaje narodna....

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.351
  • Radioaktivna aleja
Re: NARODna MUZIKA
« Reply #179 on: 12-08-2007, 12:59:57 »
Quote from: "The Idiot"
Voleo bih da mi neko objasni sta je to NAROD, koja muzika je NARODNA MUZIKA, ako postoji "narodna muzika" mora postojati i "ne-narodna muzika", kako i zasto muzika postaje narodna....


Ti kanda tražiš mnoštvo preciznih definicija. Ajd ti prvo nama precizno definiši šta je MUZIKA, pa onda možemo eventualno da razgovaramo o podvrstama u njoj.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.351
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #180 on: 12-08-2007, 13:01:15 »
Aaaaaaaaaaa, sori, shvatio sam šta zapravo želiš! Izvinjavam se zbog prethodnog posta.

Dakle, ti si vanzemaljac koji je došao da izučava ponašanje ljudske vrste i njenu sklonost ka određenim vrstama muzike, pa želiš da saznaš što je moguće više o klasifikaciji, karakteristikama i tome slično. Right?

Rile

 • 4
 • 2
 • Posts: 299
Re: NARODna MUZIKA
« Reply #181 on: 13-08-2007, 01:00:22 »
Quote from: "The Idiot"
Voleo bih da mi neko objasni sta je to NAROD, koja muzika je NARODNA MUZIKA, ako postoji "narodna muzika" mora postojati i "ne-narodna muzika", kako i zasto muzika postaje narodna....


Vidi se da još razmišljaš na samoupravni način - tada su postojali narodni i nenarodni režimi (pa valjda i muzike - po inerciji), sada je to prevazidjeno. Jedino me hvata muka kad čujem ono što danas poturaju kao tu "narodnu muziku"
 bljakpink  bljakpink  bljakpink

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #182 on: 28-08-2007, 20:34:23 »
braćo moja napaćena, dođiti sutra (sreda, 29. avgust u 21h) u Kuglaš na Strašne haremske čuvare! dogodite se sa istorijom!
doći će YUžni talas, i više ništa neće biti isto!

Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Narodna
« Reply #183 on: 29-08-2007, 20:52:13 »
a, poop!  :x
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #184 on: 30-08-2007, 12:45:50 »
udri se omere, kad nisi sinoć bio da podržiš Pocerinu rodnu!
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Narodna
« Reply #185 on: 31-08-2007, 01:35:00 »
bio sam veče pre toga do kuglaša jer sam pogrešno razumeo da je koncert Danas svi znaju da igraju fudbal tu, mesto u dangubi. pa sam se prošetao, od hrama svetoga save do kuglaša, a onda, psujući sebe, uzbrdo do dangube. lakše bih ga našao da su mi rekli da je u podrumu biblioteke... bah...

nego, nije ni o tome reč, već da sam iz nepoznatog razloga apstinirao od znaka sagite do devet uveče... tu leeejt (tu fooOrnikeejt :wink: )

a u šapcu sam cijeli petak i vikend...  :? pojma nemam na šta će to da izađe... ortak me zvao da se izvini što mu ćale pravi ispraćaj, i što sam pozvan :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #186 on: 09-09-2007, 00:25:17 »
ne znam sto ne otvorimo specijalen topik za Strasne Cuvare, ali eto, bas mi se svidja da su na ovome topiku...

http://www.popboks.com/koncerti/shchzhk.shtml
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.426
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Narodna
« Reply #187 on: 09-09-2007, 00:37:44 »
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #188 on: 09-09-2007, 00:46:41 »
vratija se barba, ko bos po trnovitom moru...

evo jednoga teksta Strašnih čuvara, u maniru Arsena Dedića (kog su SHČ u ekskluzivnom razgovoru sa Kishobom Raantzem nazvali "bitanga iz Šibenika") i Duška Trifunovića.

VERONIKA

Dugo dugo stajala je sama
jednu pjesmu slušala i snila
na megdane djecake je zvala
mnogo snažna djevojka je bila

Prijatelje neznane i znane
varala je dnevno po tri puta
svaka njena životna je ljubav
trajala od 3 do 5 minuta

Veronika ja ti ljubim skute
i klanjam se tvojoj gadnoj cudi
sa sanjarem kao ja što jesam
Agresivna ti nadasve budi

Luda bejah kada voljeh žene
kada mislih da krhka su bića
zato budi VELIKA spram mene
uteha za nježnoga mladica

Kad vec patim da znadem zbog cega
jer na tvome licu maske nema
jer baš takva: okrutna i hladna
mojoj duši potrebna je žena.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #189 on: 14-09-2007, 01:54:41 »
upravo sam ispred zgrade kod Radio Šapca, čekajući druga kilketu das zvanično upoznamo putem kafane "Pod orajom", pronašao tuce razbacanih long plej ploča, takozvanih longplejki, koje su stajale pokraj izbušenog tabureta, pocijepane komode i nekoliko raskupusanih knjiga školske lektire, i na jednoj od tih gramofonki pronašao zapanjujuć podatak: pesmu "Nad izvorom vrba se nadnela", za koju bih levu bradavicu dao da je izvorna narodna, čista šumadijska dvojčica, a koju izvodi Silvana Armenulić, napisali su Toma i Andrija Bajić, poznatiji kao Braća Bajić  :?

mislim, likovi koji su pevali čuveni nacional-folk "Aoj, Švabo Genšeru, šta spremaš za večeru, Slovenija tako mala, cela bi ti stala - u stomak", zapravo su napisali jednu od najboljih i najduoviječnijih pijesama Silvane Armenulić.

ništa nije onako kako izgleda da jeste, i svako namazano parče leba ima dve strane.

a Silvana se na omotu ploče namestila u nedopustivo lascivnoj pozi, sa sve braon mini-suknjom i dugim nogama rasne plavuše. žao mi je što skenera nemam da omot skeniram, na zadovoljstvo širokom pučanstvu.

(usput, u prodavnici ispod oma domladine kupio sam i ploču na kojoj se nalazi pesma koja je proslavila Mila Kitića, "Mala iz Novog Pazara". kad sam je pustio onako analogno fantastično, podsetio sam se kakvo je ta pjesma remek-delo, i kakav neobičan narodnjak - rege-folk, ako smem da ga krstim na taj način, posve slobodno. evo, već četiri dana fascinirano je puštam iznova i iznova.)
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #190 on: 14-09-2007, 12:42:14 »
Žile, valjalo bi da se povežeš s kompiuterom i da te lepote sa vinila spaseš tako što ćeš ih digitalizovati i baciti u bespuća Interneta.

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #191 on: 14-09-2007, 13:31:37 »
ma i sam znaš koliko takijeh luđaka ima na srbskom kafeu. samo skidaju, imaju sve singlice, znaju sve godine, kompozitore, aranžmane... suvi profi enciklopedisti.

i pazi, još se nije pojavio pera janjatović novokomponovane narodne, ali kad se pojavi - biće to, siguran sam, pouzdana i profesionalna enciklopedija. i svi ti snimci moći će da se nabave vrlo lako, jer narod čuva svoje blago  :)

recimo, danima već tražim diskografiju Pilota, ili bar popis pesama, da znam šta je na kom albumu, i moram da se dovijam preko nekih diskografskih kanala - kao, vreme dostupnosti, a ne možeš naći bend koji je imao jedan od najvećih hitova kraja osamdesetih  :?

dočim, recimo, diskografiju mila kitića možeš lako i

http://www.selektor.net/forum/showthread.php?t=134

a i snimci mogu da se nađu - samo odeš na folkoteku ili na srbijan kafanu, zamoliš - braćo napaćena, rođaci, srbi, okačite pesmu - i neko je okači istog časa.
u sferi narodne muzke, izgleda, ništa nije bez veze, i ničega se ne treba lako odricati.

(tim je veće moje čuđenje što je neko tako odbacio ove divne vinile koje pronađoh.)

a sad pogledaj situaciju u rokenrolu... kripl kaže piloti - drvlje i kamenje. neko kaže bijelo dugme - čađ i ugalj. ja kažem kerber - niko me ne shvata ozbiljno. ne daj bože generacija 5, galija, YU grupa, Vampiri... to je, kao, nedovoljno urbano i pametno, i ajd onda da pobacamo sve snimke, i da se niko ozbiljno ne bavi tim bendovima.
 
i sad ti spasavaj rok od najezde kiča i šunda. (mislim, nije da bih ja spasavao, nego usput kažem.)
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #192 on: 14-09-2007, 13:53:54 »
Pa, jeste, u pravu si, kriterijumi u narodnoj muzici su mnogo zamagljeniji. Tu se gleda samo da li ti srce poskakuje u ritmu i da li ti duša plače zajedno sa violinom. Ali, kakvi bismo mi to snobovi bili kada bi nam to bilo dovoljno?

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #193 on: 14-09-2007, 16:47:48 »
pa da, kažem i to, a kažem i sledeće: jebeš kriterijume u kulturi, amen.
nego, kad reče o tome, sećam se jedne epizode Zvezdanijeh staza kad kapetan krk i klepmavi spouk sede oko vatre, i kapetan peva neku pesmicu. sluša spoki, slušam ja, slušali smo obadva, tek će spoki nadmeno: "u tom tekstu nema logike".
a krk mu odgovara, onako hirovito: "kakva logika, budalo! to je pesma, pravljena je zato da se peva i da se u pevanju uživa. nije to naučna rasprava!"
i spouk ućuta. posle je išao kod kirka da uči zen.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
Narodna
« Reply #194 on: 14-09-2007, 20:18:37 »
E da, sećam se i ja te scene iz ST 5 ili 6.

A gde se na netu mogu naći npr - Mustafa od Bebi Dol - originalan singl iz 1978-e,   Laki Pingvini - Možda, možda - singl verzija, produžena, Gari Garinča i razne druge stvari domaće iz 70-ih i 80-ih?

Pretpostavljam da je Necu Falk - Banane, Slomljena stakla itd lakše naći?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #195 on: 17-09-2007, 09:00:43 »
hm, probaj sa forumom www.svimarsnaples.com
ja imam, recimo, taj singl bebi dol, ali osim što se hvališem, od mene ti slaba vajda  :cry:
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Narodna
« Reply #196 on: 19-09-2007, 17:25:15 »
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

SRX

 • 4
 • 2
 • Posts: 361
Narodna
« Reply #197 on: 19-09-2007, 17:42:21 »
upozorenje!
Ovo je samo za mentalno i moralno jake osobe!
Ne dajte da vam ovaj video pogazi moral! Ima nade za ljudski rod, ne brinite!
http://youtube.com/watch?v=JauqDjZq7hM
"I medju njima se vodio ovakav razgovor."
K. Hamsun

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #198 on: 19-09-2007, 23:11:45 »
moj SRX, kad smo mi to apsolvirali...
ne pratiš topik, grešna ti duša!

osim klečanja na okomcima, za kaznu ćeš morati da, ove nedelje, preslušaš Best Of Kemala Malovčića.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

SRX

 • 4
 • 2
 • Posts: 361
Narodna
« Reply #199 on: 20-09-2007, 01:10:10 »
UPS! :oops:
Vidim 8 strana, ali mislio sam da je ovo bas dno dna...
Ali vi ste profi...
Nista, ceka me sutra Kemal Malovcic!
 :cry:  :cry:  :?
"I medju njima se vodio ovakav razgovor."
K. Hamsun

SRX

 • 4
 • 2
 • Posts: 361
Narodna
« Reply #200 on: 20-09-2007, 01:12:33 »
Ali sateliti... jeeeeeeeeeeeeee...
Koja je to psihodelija....
"I medju njima se vodio ovakav razgovor."
K. Hamsun

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #201 on: 20-09-2007, 09:42:29 »
eh, da, a moze se ici i dalje... prati link koji je dao zakk, odlicna stvar / mara i lole i hit "trese mi se lada". takodjer postoji i porno folk varijanta - braća bez gaća http://www.youtube.com/watch?v=qWafJ3lPS74

grđe, raspadnutije, vulgarnije od toga - ne može. a sateliti i celaa ta scena su ođe mrsomuđeni, otojič:

Quote from: "Zika Kisobranac"
diletantska neofolk scena neslucenih kemp potencijala je veoma razvijena u cijeloj bosni i delovima sada fiktivne "krajine" koja virtuelno zivi na mnogim teritorijama, posredstvom zavicajnog osecanja... sateliti su sjajni zbog zanimljivih inovacija - recimo, pesma "potukle se zene za barabu" prosiruje motive folka neslucenim WIP paralelama - ali neki od tekstova baje malog knindze nakon albuma "zbogom, oruzje" su ozbiljno razvijani u tom kemp pravcu.  (http://tekstovi.net/2,308,0.html)

pa onda drugi, poluprofi bendovi tipa Jandrino Jato, sa legendarnom pesmom "Napicu te jednom, zeno, pa da vidis sta je muka, Kad se oko tebe vrti cijela Banja Luka".
cela scena je vredna istrazivanja i uzivanja, jer ja ne znam za tezi andergraund u danasnjem folku.

koga nije sramota i moze sa tim da se izbori, nacionalisticka diletantska neofolk scena inspirisana bratoubilackim ratom/ tragicnim sukobom u bivsoj jugoslaviji, obiluje intrigantnim tekstovima, VI sastavima i umetnicima.
srpska varijanta moze se pronaci na www.vucjak.com , a muslimanska na www.bosnaprkosnaodsna.mine.nu/patriotskepjesme

hrvatske verzije jos trazim, ali te se nepodobstine vesto kriju, pa ako neko moze da mi otkrije - nek ne oklijeva.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

SRX

 • 4
 • 2
 • Posts: 361
Narodna
« Reply #202 on: 20-09-2007, 12:01:51 »
Ma, gledo sam Trese mi se lada, i slusao Bracu bez Gaca, ali Sateliti su mi vrhunac nenamerne psihodelije.
"I medju njima se vodio ovakav razgovor."
K. Hamsun

pilot babo

 • 5
 • 2
 • Posts: 379
Narodna
« Reply #203 on: 20-09-2007, 15:52:42 »
Oh, Braća bez gaća! Muzika moje mladosti! Naravno, SRX je u pravu, Sateliti su ipak neprevaziđeni.

Inače, što se bosanske neofolk scene tiče, ja se svakog vikenda napajam novim ostvarenjima gledajući emisiju ''Zavičaju, mili raju'' na BN-u, nedeljom oko dvanest. Prošlog vikenda sam se oduševio grupom Složna braća, koja pesmom ''Krajiški motori'', stiče status neke vrste krajiškog Manowara. Nisam zapisao tekst jer sam oduševljeno blenuo u ekran, ali evo nešto otprilike po sećanju:

''Ajde mala, nisi valjda luda,
da te vozim ne znam ni ja kuda!
Ajde mala, milo moje zlato,
Na motoru da te voza bato!!!

Kad je bilo na prvoj krivini,
kaže mala: majstore izvini!
Zar ti do života nije stalo?
Kuda juriš, krajiška budalo?!''
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Narodna
« Reply #204 on: 20-09-2007, 22:39:08 »
Rokeri ove pare ne mogu da uzmu. :-/
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

SRX

 • 4
 • 2
 • Posts: 361
Narodna
« Reply #205 on: 20-09-2007, 23:19:18 »
Daj, bre, zakk, ovde ima i maloletnih clanova... Imaj obzira...  :?  :?  :?
"I medju njima se vodio ovakav razgovor."
K. Hamsun

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Narodna
« Reply #206 on: 20-09-2007, 23:26:39 »
Quote from: "SRX"
Daj, bre, zakk, ovde ima i maloletnih clanova... Imaj obzira...  :?  :?  :?

 :shock:  :?
ti si prvi maloletnik ikad koji se bunio protiv sisa.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

SRX

 • 4
 • 2
 • Posts: 361
Narodna
« Reply #207 on: 21-09-2007, 00:01:00 »
Pa... to me i zabrinjava i raduje u istom trenutku... ne znam zasto.

U principu, meni te vestacke sise nisu uopste lepe! A sad, pricajte vi sta hocete!  :wink:
"I medju njima se vodio ovakav razgovor."
K. Hamsun

pilot babo

 • 5
 • 2
 • Posts: 379
Narodna
« Reply #208 on: 21-09-2007, 09:45:51 »
Quote from: "zakk"
Rokeri ove pare ne mogu da uzmu. :-/


A, jesil' ti bio na ovom veselju? Ko zna šta ova lepotica peva? Možda baš rok ili evergrin ili.... Da nemaš možda video ili audio snimak?

Quote from: "SRX"
U principu, meni te vestacke sise nisu uopste lepe!


Ma, kaki veštačke? Nisu, nisu, vidi se da je to majka priroda podarila!
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

SRX

 • 4
 • 2
 • Posts: 361
Narodna
« Reply #209 on: 21-09-2007, 09:52:02 »
Quote from: "pilot babo"

Ma, kaki veštačke? Nisu, nisu, vidi se da je to majka priroda podarila!

In your dream!  :wink:
"I medju njima se vodio ovakav razgovor."
K. Hamsun

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #210 on: 21-09-2007, 10:40:27 »
Ja sam priličan ljubitelj veštačkih grudi. I svega veštačkog generalno. Priroda je jako precenjena u pogledu dizajnerskih skillova. Jeste napravila neke genijalne stvari ali za to su joj trebali milioni godina.

pilot babo

 • 5
 • 2
 • Posts: 379
Narodna
« Reply #211 on: 21-09-2007, 14:49:28 »
Quote from: "SRX"
Quote from: "pilot babo"

Ma, kaki veštačke? Nisu, nisu, vidi se da je to majka priroda podarila!

In your dream!  :wink:


Viđećemo kad se DušMan pojavi. On važi za poznavaoca ove materije.
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

SRX

 • 4
 • 2
 • Posts: 361
Narodna
« Reply #212 on: 21-09-2007, 21:57:24 »
Quote from: "Meho Krljic"
Ja sam priličan ljubitelj veštačkih grudi. I svega veštačkog generalno. Priroda je jako precenjena u pogledu dizajnerskih skillova. Jeste napravila neke genijalne stvari ali za to su joj trebali milioni godina.

A dobro, Meho, ti si ipak car. Mislim da samo tvoj genijalan um moze smisliti ovakav odgovor.  :) Jednostavno, ne znam kako da ti oponiram. Svaka dosetka posle ove izgleda mala i beznacajna.
"I medju njima se vodio ovakav razgovor."
K. Hamsun

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #213 on: 22-09-2007, 09:27:02 »
Imam suviše slobodnog vremena u glavi... :(

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
Narodna
« Reply #214 on: 22-09-2007, 12:57:52 »
Pa to je Vesna Vukelić Vendi :?

jedna od najvećih intelektualki Srbije.

Tužan je ovo čas za našu zemlju kad i vrhunski intelektualci preživljavaju na ovakav način.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Kastor

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.590
Narodna
« Reply #215 on: 22-09-2007, 13:02:49 »
Gde pevaš?
- Pevam po opštenarodnim veseljima - od vašarskih do šatorskih manifestacija u našoj zemlji, a ove godine je bilo posla kao nikad do sada. Moja ciljna grupa su poljoprivredni proizvođači ( :!: )i ja to poštujem. Oborila sam rekord na šabačkom vašaru - šator gde sam pevala bio je najposećeniji. Vašari su trenutno najprofitabilniji.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #216 on: 20-10-2007, 10:19:50 »
UMRO NINO

Folk pevač Amir Rešić preminuo u bolnici u Bijeljini od perforacije pankreasa, izazvane dugogodišnjim alkoholizmom

Amir Rešić Nino, jedna od najvećih pevačkih zvezda turbo folka sredinom devedestih prošlog veka, preminuo je u četvrtak kasno uveče u bolnici u Bjeljini. Prema saznanjima Pressa, četrdesetrogodišnji pevač je preminuo od posledica perforacije pankreasa, izazvane dugogodišnjim alkoholizmom.

Kako je za Press rekao Simiša Kajmaković, direktor izdavačke kuće „Renome" iz Bijeljine, i jedan od najboljih Ninovih prijatelja, pevaču je pozlilo još u četvrtak ujutru, ali on nije želeo da ostane u bolnici:

- Nino me pozvao tog jutra, jer je imao jake bolove u predelu stomaka i zajedno smo otišli u Bijeljinsku bolnicu - kaže Kajmaković i dodaje:

FAKTI

- Nino je rođen kao Amir Rešić 22.1.1964. u Bosanskoj Dubici, a posle studija preselio se u Kruševac. Promenio je ime u Nikola, u trenutku kada je iz islama prešao u hrišćanstvo i postao pravoslavac. Pre tri godine vratio se u islam

- Izdao je ukupno 14 albuma, od kojih je prvi - „Mangup" izašao 1991, a poslednji „Jedan na jedan" 2006. Najveći hitovi: „Što mi noći nemaju svanuća", „Šta ću mala s tobom", „Usne vrele kao žar", „Kraljica Balkana"...

- Iz tri propala braka ima tri ćerke: Amelu, Sandru i Tamaru- Iako su lekari insistirali da ostane na lečenju, on je odlučio da ode kući, jer se plašio da će mediji napraviti dramu od toga što je u bolnici. Užasno mu je bilo stalo šta će mediji pisati o njemu - navodi on.

Kajmaković kaže da ga je iste večeri Nino ponovo pozvao, jer zbog velikih bolova, nije mogao da ustane iz kreveta, pa su pozvali hitnu pomoć.

- Nino je primljen na hirurgiju oko 22 sata, ali već je bilo kasno. Tokom vožnje do bolnice već je izgubio svest. Dežurni lekar opipao mu je stomak i pitao me da li je bio alkoholičar. Odgovorio sam potvrdno. Lekari su pokušali reanimaciju, ali pomoći više nije bilo. Inače, poslednjih nedelja, Nino je stalno pričao o smrti, kao da je predosećao šta će se dogoditi - potreseno navodi Kajmaković.

Kajmakovićeve reči potvrđuje i jedan od Ninovih najboljih prijatelja koji je želeo da ostane anoniman:

- Stalno je pričao o smrti, a čak je i pravio planove za svoju sahranu. Već dugo je bio bez pravog motiva za život, posebno otkako ga je ostavila druga žena Jasna. Pio je mnogo i alkohol ga je, eto, i uništio.

Kako saznajemo, Nino će biti sahranjen danas u rodnoj Bosanskoj Dubici.
(R. J.)
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #217 on: 20-10-2007, 10:25:48 »
Najveći skandal majstor na Balkanu, Nikola (Amir) Rešić Nino ne odustaje! Iako je bezbroj puta tvrdio da mu je "svega dosta", da se povlači u miran život i da je sa burnim životom i skandalima raskrstio, ponovo se, sasvim namerno i svesno, našao u centru skandala. Ponovo je promenio veru i vratio se imenu sa kojim je rođen – Amir. Skandale čiji je bio glavni junak, teško je i nabrojati. Brojni brakovi, avanture sa pevačicama (najuzbudljivija je bila sa Vesnom Zmijanac), sukobi sa saradnicima, zaboravljene ćerke o kojima nije vodio račina, pijanstva... Čak se i go slikao! Mnogi njegovi saradnici, među njima i njegov kum Zoran Bašanović, zaključili su da sa njim ne bi nikad više sarađivali ni za milion dolara!

Nikola Rešić – Nino: Ali, ja sam samo hteo da budem srećan, zadovoljan, shvaćen i voljen! Pa to je cilj svakog čoveka! A skandale nikad nisam smišljao. Prosto sam u njih upadao, radeći po diktatu srca. Ljudi me nikad nisu razumeli, samo su me osuđivali, kritikovali i pljuvali!

"Ništa meni bez Jasne!"

Iako se šuška kako se Nino vratio ženi sa kojom je nekada živeo, Vesni Zmijanac, pevač kaže da se više ni ne seća ko je ona i da je njegova veza sa Jasnom, sa kojom živi već par godina, čvršća nego ikada!

Nikola Rešić – Nino: Oko mene stalno neki tračevi, iako ničim i nikom ne dajem povoda! Neka priča ko šta hoće, ali ja sa Jasnom uživam. Ona mi je u životu kao melem na ranu! Nema meni ničeg bez nje! Fantastično se slažemo i kada sam ja vatra, ona je voda! Trudi se da me poštedi svega, mnoge delikatne stvari je preuzela na sebe. Sredili smo svoj život kako se samo poželeti može. Ne tražimo mnogo – mir, sreću, harmoniju... Za mene su prošla dramatična vremena, smirio sam se, davno prestao da pijem i sad jednostavno mirno tečem, bez trzavica. Prija mi ova mirna faza i nema šanse da je bilo čim nepotrebno razdrmam. U stvari, to više nije faza, već, nadam se, trajno stanje!
Ja sam covek Holivud!


“Ne morate ni praviti intervju sa mnom”, rekao nam je Nikola Rešić-Nino na početku intervjua vodjenog telefonom na relaciji Beograd-Kruševac. “Novinari su me toliko puta do sada povredili, da nema potrebe da se trudim i odgovaram na vaša pitanja. Slobodno prepišite komentare vaših kolega o mom radu i životu i mirno spavajte, kao da ste profesionalno obavili svoj zadatak! I, nijednog trenutka nemojte da se obazirete što ću ja, možda, biti duboko povređen zbog vašeg pisanja. Neće mi biti prvi put... Navikao sam da me predstavnici sedme sile blate kad god i gde god stignu. Jedna kritika manje-više neće me dotući. Kad su novinari u pitanju, ja sam odavno dotučen!” bio je iskren Nino, želeći da jedan dan pošto je njegova kćerka Sandra proslavila malu maturu izbegne novo nerviranje zbog potencijalne mogućnosti da se na sajtu Balkanmedie neće pojaviti ono što je, inače, planirao da kaže. Posle našeg insistiranja, pristao je da odgovori na nekoliko pitanja, a onda je, tokom razgovora, kao i svaki profesionalac i emotivac, nametnuo na desetine tema i po ko zna koji put potvrdio da je jedan od najzahvalnijih estradnih sagovornika.

Od izlaska vašeg novog albuma prošlo je nepunih pola godine. Da li ste zadovoljni pesmama i imate li posla kao ranijih godina?

Nino: Album “Sipajte mi 0,5” odlično je prošao kod publike, ali posla nema kao ranije. Iskreno rečeno, u poslednje vreme estrada ide nizbrdo. Ljudi su se zasitili muzike, gledaju samo kako će da prežive, i vrlo retko odlučuju da odu na neki narodnjački koncert. Doduše, tu smo krivi i mi pevači, jer jedno vreme nas je toliko bilo u inostranstvu, da samo što nismo nastupali po kućama! S druge strane, i cene karata za nastupe su previsoke. Uzmimo kao primer koncerte Cece Ražnatović po Evropi. Ona je sjajan pevač, vrhunska zvezda, nije je bilo na nastupima desetak godina, ali se ljudi teško odlučuju da izdvoje 50 eura da bi došli na njen koncert. Naš narod u inostranstvu je osiromašio, i uprkos silnoj želji da dođu da slušaju pevače iz Jugoslavije, finansijske mogućnosti im to ne dozvoljavaju. Zato i ne radim “preko”.

Ipak, informacije koje mi imamo govore da vrlo često nastupate u Sarajevu. Nino: Sarajevo je grad u kome trenutno živim sa novom izabranicom Jasnom, i istina je da nastupam u tamošnjim lokalima, ali morate znati da su Sarajlije specifične i da nikoga od nas ne doživljavaju kao zvezdu. U tom gradu mnogo je lepo i živeti i raditi. Prija mi kad sa Jasnom prošetam Baš čaršijom, sednem u neki lokal, ručam, a niko ne obraća pažnju na mene. U Sarajevu sam pronašao duševni mir, prija mi klima, prijaju mi ljudi...

Čini se da nešto želite da prećutite. Naime, od vašeg odlaska u Sarajevo priča se da imate problema sa nekim ljudima odande…

Nino: Nisu to problemi, pre bih rekao da se radilo o provokacijama. Kao što se zna, ja sam u emotivnoj vezi sa Jasnom, bivšom suprugom Šerifa Konjevića, i to nijednog trenutka nisam želeo da krijem. Pošto mi u braku sa Sarom nije išlo, podneo sam zahtev za razvod i ovih dana očekujem poziv za prvo sudsko ročište. U međuvremenu, upoznao sam Jasnu i započeo vezu sa njom. Ali, Šerifu je očigledno zasmetalo što je ona našla čoveka koji je voli, pa je pokušao da me provocira. Čak mi je slao i neke ljude da me “prevaspitaju”, ali se ispostavilo da su “prevaspitači” moji prijatelji, tako da od Šerifove osvete nije bilo ništa. Da bih rešio mučnu situaciju, pozvao sam kolegu Konjevića i pitao ga zbog čega se ljuti na mene. Uporno je poricao da mi je slao “prevaspitače”, tvrdeći da će se razračunati sa mnom kada on to bude hteo. Stigao je da mi ispriča i način naše potencijalne “komunikacije”: navodno, poslaće “neke ljude” koji će me strpati u gepek i dovesti njemu “na noge”!

Plašite li se da bi Šerif mogao da obistini sve pretnje?

Nino: Ne plašim se nikoga na svetu, jer sam čist kao suza! Pobogu, pa Jasna i Šerif su punih 12 godina sudski razvedeni, i ne mogu da razumem zašto se gospodin bivši ljuti na mene. Možda zato što se šerifovski ponaša, kako mu i ime kaže… Ali, i to ću preživeti, i takve stvari će morati jednog dana da prestanu. Meni je trenutno najbitnije da volim i da sam voljen, da uživam sa Jasnom i dobronamernim ljudima.

Viđate li kćerke?

Nino: Sa Amelom i Sandrom sam u redovnom kontaktu, čujemo se, viđamo, družimo. Jedino Tamaru nisam ni video ni čuo pet meseci. Od kako sam napustio Saru, podneo tužbu za razvod braka i otišao iz Nemačke, moja najmlađa kćerkica postala je “nečijom” voljom za mene nedostupna. To mi mnogo teško pada, jer je od sve tri kćerke jedino ona rasla uz mene od prvog dana. I to mnogo boli… S druge strane, sa starijim kćerkama imam super komunikaciju. One me kapiraju, uvek su tu da popričaju sa mnom kada se bilo ko od nas oseća loše, postali smo prijatelji. Niti one imaju frku od mene da mi priznaju neke stvari, niti ja imam frku od njih. Sjajne su kao ljudi i mislim da su njih dve, Amela i Sandra, moji najveći i najiskreniji prijatelji. Verujem da ću isto to misliti i o Tamarici, ali ona je još mala, ima svega pet godina i ne može da razume zašto njeni roditelji nisu više zajedno.

Zbog čega ste napustili Saru?

Nino: Jednostavno, nismo bili jedno za drugo. Ona “bela”, ja “crn”… Šalim se, naravno. To su previše intimne stvari i ne bih govorio o njima.

Pa ipak, pročulo se da ste pre izvesnog vremena posle jedne svađe sa Sarom završili na Vojno-medicinskoj akademiji, gde su vam, navodno, ispirali želudac. Trač ili istina?

Nino: Nažalost, istina je. Ne sećam se kada je to tačno bilo, ali znam da sam popio gomilu tableta i pozvao koleginicu Snežanu Đurišić da joj kažem šta sam uradio. Ona je, kao i svaki dobar čovek i dobar psiholog, na vreme reagovala. Pozvala je Hitnu pomoć, čiji su me službenici prevezli na Vojno-medicinsku akademiju, gde su mi isprali želudac i nekoliko dana ostavili na odeljenju. Sećam se, kad sam se razbudio, osetio sam užasan bol koga je prouzrokovao kateter…

Vaše jednodecenijsko estradno iskustvo sa medijima pokazalo je da ste bili vrlo iskreni kada je priznavanje poroka u pitanju. Da li ste se ikada pokajali što ste otvoreno priznali da volite da popijete?

Nino: Da sam prećutkivao, ne znam koga bih lagao: sebe ili druge? Sebe, naravno! Morao sam da se suočim sa tim, da priznam sebi da umem da preteram kad je votka u pitanju, da bih mogao i da se obuzdam, da “prikočim”. I ne kajem se zbog toga! Ja sam, znate, čovek Holivud! Kod mene je ludilo normalna stvar. Navikao sam na skandale, na tračeve, na užasna, ekstremna preterivanja (ovo nemojte shvatiti kao pleonazam, samo pokušavam da objasnim da sam probijao sve moguće granice i barijere u ponašanju). Takav sam postao zahvaljujući sceni. U duši sam, pak, sasvim drugačiji i teško preživljavam svaku nepravdu, ne samo onu meni nanetu, već i ljudima koje apsolutno ne poznajem…

Hoćete da kažete da se ne uklapate u estradni milje? Istina, pevate daleko emotivnije od većine kolega, uspeli ste da očuvate autentičan način interpretacije neophodan za narodnu muziku, ali ste oduvek gradili imidž mačo-mena, a ne sentimentalnog ranjivka?

Nino: Užasno sam stidljiv, ali sam svojevremeno morao da budem ono što inače nisam! Teško mi je da pričam o tome, jer događaji pripadaju nekim davnim vremenima kada nisam mogao da biram hoću li biti ovo ili ono, ovakav ili onakav… O mom životu i mojoj sudbini odlučivali su drugi ljudi. Situacija u kojoj sam se nalazio nije mi pružala dovoljan manevarski prostor da se suprostavim i uradim onako kako sam sam mislio da je najbolje. To mi se i te kako olupalo o glavu, ali sam naučio da se svaka škola plaća.


Da li ste razmišljali da napišete romansiranu autobiografiju, kao što je to učinila Vesna Zmijanac i u njoj obnarodujete sve ono što vas je peklo i tištalo?

Nino: Jesam, ali nikako u stilu kojim je radila Vesna! Ako već pišem, onda ću biti iskren do koske, pomenuti sve ljude, sve događaje, i one u kojima sam pozitivan lik, ali i one gde sam totalni destruktivac, negativac… Veki to nije uradila. Zašto, ne bih znao da kažem. U mojoj knjizi biće dovoljno mesta za sve ljude, pa kom obojci, a kom opanci!

Kad se očekuje izlazak i promocija vašeg književnog prvenca?

Nino: Ne znam tačno. Ovoga leta ići ću u Ameriku i Australiju, a za knjigu je ipak potrebno dosta vremena i pažnje. Verovatno će biti gotova na jesen, kad budem počeo da prikupljam pesme za novi album.

Hoćete li menjati muzički stil?

Nino: Ne, nikako. Svestan sam da više nisam zvezda, da nisam u stanju da proizvedem euforiju koja je bila prateći efekat na koncertima sa Draganom Mirković, ali ću se truditi da odaberem lepe stihove i lepe melodije, baš onakve kakve moja verna publika voli.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Narodna
« Reply #218 on: 21-10-2007, 08:22:53 »
RIP, Nino... Bio je lik.

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #219 on: 15-11-2007, 17:44:35 »
otkud pasoš mire škorić u tašni nataše kojić kebe? da li je na pomolu prva folk-lezbo veza u nas?


13.11.2007.
Izvor: PRESS
FOLK ŠEPRTLJA

Nataša Kojić privedena kada je prošlog vikenda pokušala da uđe u Bosnu sa pasošem svoje koleginice Mire Škorić

Folk pevačica Nataša Kojić Taša privedena je prošle nedelje na informativni razgovor kada je pokušala da pređe srpsko-bosansku granicu sa tuđim pasošem. Kako Press saznaje, Kebina ćerka je u subotu po podne, krenuvši na zakazan nastup u bijeljinskoj diskoteci „Rič", na granici, umesto svog, carinicima i policiji greškom na uvid pokazala pasoš svoje koleginice Mire Škorić, koji se danima nalazio u njenoj tašni.

- Carinik je odmah video da se slika u pasošu ne podudara sa izgledom atraktivne pevačice, pa ju je poveo u zgradu policije na informativni razgovor kako bi se ceo slučaj razjasnio - navodi sagovornik Pressa. - Nataša je u prvi mah pomislila da se radi o šali, pa čak i o skrivenoj kameri, ali je brzo shvatila da je za nesporazum sama kriva. Ispostavilo se da je greškom u tašnu spakovala pasoš svoje koleginice Mire Škorić, koji je ova zaboravila kod nje dve nedelje ranije. Taša je odmah pozvala svog brata Igora, koji je pronašao pasoš i u roku od tri sata stigao na granicu, pa je bez većih problema uspela da nastavi put - zaključio je sagovornik Pressa.

Celu priču kroz osmeh nam je potvrdila i Kojićeva, rekavši da će jednog dana napisati knjigu svih svojih anegdota.

- Zvuči smešno, ali je živa istina. Slučajno sam umesto mog ponela Mirin pasoš. Sve se brzo razjasnilo, a carinici su bili jako ljubazni. Verovatno su bili popustljiviji jer su me prepoznali, i nisam sigurna kako bih se provela da sam istu glupost napravila na nekoj drugoj evropskoj granici. Više od dva sata kasnila sam na nastup, ali mi moja publika to nije zamerila. Po običaju, odlično smo se provodili do ranih jutarnjih sati - navela je Kojićeva za Press.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Narodna
« Reply #220 on: 15-11-2007, 17:47:06 »
super mi je ova priča za vlajčića, inače velikog ljubitelja jazza...

13.11.2007, BEOGRAD
Izvor: PRESS
IINTERVJU - Miroslav Ilić, folker u Areni
FOLKER U ARENI

Poznati pevač prvi je narodnjak koji će nastupiti u „Beogradskoj areni", 10. decembra, na koncertu kojim obeležava 35 godina radaJedan od najboljih interpretatora narodne muzike Miroslav Ilić 10. decembra u beogradskoj „Areni" obeležiće spektakularnim koncertom 35 godina svog umetničkog rada. On će biti prvi pevač narodne muzike koji će nastupiti u „Areni". U intervju za Press Miroslav najavljuje da će se ovaj koncert razlikovati od svega što je do sada radio.

- Velika mi je čast što su mi čelni ljudi „Arene" ukazali poverenje, posle brojnih svetskih zvezda koje su u njoj nastupile.

n Po čemu će se ovaj koncert razlikovati od dosadašnjih?

- „Arenu" sam izabrao jer će ovaj koncert predstavljati pravi spektakl. Pripreme su u toku, scenografija je u izradi, a za nju će se pobrinuti poznati scenograf Goran Joksimović. Koncert će biti sniman tako da će ga videti i brojna TV publika.

n Održali ste bezbroj koncerata. Kako reagujete na kritike?

- Kada je 80-ih godina došlo do ekspanzije narodne muzike, počeli su da se javljaju brojni sociolozi i kulturolozi koji su na različite načine počeli da vređaju moju branšu. Međutim, samo je jedan od njih, Milan Vlajčić, uradio nešto što ću ja pamtiti do kraja života. Sasvim diskretno, pre 20 godina, kupio je kartu za moj koncert u „Domu sindikata", odslušao ga od početka do kraja i napisao sledeće: „Posle ovog koncerta nisam postao ljubitelj muzike Miroslava Ilića, ali sam neke stvari shvatio. Nikada nisam doživeo takvu pozitivnu energiju koja je te večeri bila na njegovom koncertu." Zato se nadam da ću i na ovom koncertu doneti mnogo pozitivne energije, jer ću pevati srcem i dušom.

n Ko će biti gosti koncerta?

- Na bini će se pored mene naći trubači, sa kojima ću otpevati dve svoje pesme, a oni će uz zvuke truba ispratiti goste iz „Arene". Takođe pripremam specijalne goste, koji nisu iz moje branše, ali zasad neću otkrivati njihova imena. U svakom slučaju, gosti će biti potpuni šok za publiku te večeri, a na moju veliku radost.

n Da li će vam te večeri ipak neko nedostajati u „Areni"?

- Puno ljudi koji su odgovorni za moju karijeru, a nažalost nisu više među živima. To su, između ostalih, Radmila Babić, Predrag Vuković i legendarni Raka Đokić, čije se ime sve manje spominje.

n Na vašim koncertima uvek ima i političara. Da li će tako biti i ovog puta?

- Ja ne zovem političare na moje koncerte. Oni sami dođu. Naravno da će tu biti moj zet Dragan Šutanovac, sa mojom ćerkom i unucima, ali ja njega ne doživljavam kao političara, već kao svoju porodicu. Jedino sam pozvao bugarskog ambasadora i njegovu porodicu, jer smo veliki prijatelji.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

vilja

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.277
Re: Narodna
« Reply #221 on: 26-08-2009, 23:15:46 »
Eto bila sam radoznala pa sam zavirila na ovaj topik... :lol:
Narodnjake ne slušam, da ne bude zabune, ali ...evo o čemu se radi. Ja sam se jedno vreme baš ložila na finski goth metal( entwine, 69 eyes, apocaliptica...) pa sam nabavila i neki finski bend SLOBO HORO(album - DIVANE 2000.) samo zato da čujem kako su obradili OSMAN AGU (!!!).Ceo album čine obrade romskih, srpskih, finskih a ima i jedna albanska pesma (Emin Duraku). E sad, vidim da ovde ima odličnih poznavalaca narodne muzike, pa me zanima ko u originalu peva ZBOGOM? Počinje ovako :

SOKAK MIRNO SPAVA
SIJA MESEC ŽUT
ZBOGOM, ZBOGOM ODLAZIM
NA DALEKI PUT....itd.

Ja blagog pojma nemam, nikad nisam čula tu pesmu...Enyone?
Inače obrade su baš super, hehe.. :lol:

vilja

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.277
Re: Narodna
« Reply #222 on: 26-08-2009, 23:59:26 »
Inače, sviđa mi se Ghoulova ideja da neki ghot, ebm ili dark wave bend obradi ove nacrnje narodnjake (patos i sve u tom duhu). Bilo bi zanimljivo čuti...

Ili npr. da neki od baš hard narodnjaka (niko mi ne pada na pamet, ali to i nije bitno) obradi SISTERS OF MERCY. Imaju oni dosta patos/parastos pesama. Ili LAST DANCE, oni su još prijemčiviji...pa ROSETTA STONE, hehehe, BAUHAUS. To bi bio jedini način da i ja slušam narodnjake.... :lol:

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Re: Narodna
« Reply #223 on: 27-08-2009, 00:07:14 »
Quote from: Vilja
E sad, vidim da ovde ima odličnih poznavalaca narodne muzike, pa me zanima ko u originalu peva ZBOGOM? Počinje ovako :

SOKAK MIRNO SPAVA
SIJA MESEC ŽUT
ZBOGOM, ZBOGOM ODLAZIM
NA DALEKI PUT....itd.

Ja blagog pojma nemam, nikad nisam čula tu pesmu...Enyone?
Inače obrade su baš super, hehe.. :)

Ljubiša Stojanović zvani Louis, 1988 na albumu Kamerav ;)

http://rapidshare.com/files/64487781/Louis__Ljubisa_Stojanovic__-_1988_-_Kamerav__Upload_by_Holbyco_.rar


A ja nastavljam da slušam Sólstafir
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Truman

 • 4
 • 3
 • Posts: 9.017
Re: Narodna
« Reply #224 on: 21-07-2010, 22:23:24 »
Zanimljiva tema, nažalost nisu mi toliko poznati stariji pevači kojih više nema. Od živih bi izdvojio Miroslava Ilića, a od mladih Tanju Savić. Jeste da je zvezda Granda, al sviđa mi se boja njenog glasa. Imam li istomišljenike?
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Savajat Erp

 • gospodar izgubljenog vremena
 • 4
 • 3
 • Posts: 5.679
Re: Narodna
« Reply #225 on: 22-07-2010, 22:01:29 »
за овог живог имаш, а за ову од младих, јок!
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Truman

 • 4
 • 3
 • Posts: 9.017
Re: Narodna
« Reply #226 on: 22-07-2010, 22:30:24 »
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Savajat Erp

 • gospodar izgubljenog vremena
 • 4
 • 3
 • Posts: 5.679
Re: Narodna
« Reply #227 on: 22-07-2010, 22:36:15 »
...and I`m out!
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Narodna
« Reply #228 on: 27-01-2012, 15:01:31 »

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.757
Re: Narodna
« Reply #229 on: 27-01-2012, 15:22:56 »
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Narodna
« Reply #230 on: 19-04-2012, 13:52:56 »

Dr00d

 • 4
 • 3
 • Posts: 957
Re: Narodna
« Reply #231 on: 19-04-2012, 14:26:41 »
There's no saint like a reformed sinner.

RedSonja

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.434
Re: Narodna
« Reply #232 on: 19-04-2012, 14:39:03 »
ja stvarno umem da volim šabanov glas i kodićevu harmoniku i to neke bošnjačke rodoljubive i volela bih to da čujem lajv na nekoj belosvetskoj gastos svadbi

ali

ja sam sugradjanka tome nikolića ( valjda se prepoznaje isti ili da ne uvredim tomu , sličan grobljanski senzibilitet) tako da... i ja bi da karam vesnu zmijanac, al ne ide.
 
nego, evo, ontopično, ove

Toma Zdravkovic- Zena prijatelja mog

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Narodna
« Reply #233 on: 20-04-2012, 14:32:23 »
Ovo sam sad čuo na radiju (kod nas se u kancelariji sluša narodna muzika kad je knjiženje u toku). Kakav hardkor:
 
Kosmajac - Lutam

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.393
Re: Narodna
« Reply #234 on: 20-04-2012, 20:33:54 »
I posle dokaži nekome da niste nevladina organizacija...  :(
Mica

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Narodna
« Reply #235 on: 20-04-2012, 21:06:26 »
Uz Radeta Kosmajca čak i ministarstva deluju kao NVO-i.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Narodna
« Reply #236 on: 24-04-2012, 14:54:08 »
Miletu su se mnogi smejali ali imaju li ti koji se smeju ovakve pesme?
 
Mile Kitic - Bomba (2011)

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Re: Narodna
« Reply #237 on: 24-04-2012, 14:58:53 »
Pogrešan spot Meho, pobogu...

Mile Kitic - Bomba [OFFICIAL HD VIDEO]
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Narodna
« Reply #238 on: 24-04-2012, 15:12:58 »
A, nisam ni znao da ima spot. Sad sam je čuo na radiju jer moj kolega opet knjiži, pa sam ukucao refren na JuTjub i okačio prvi klip koji je izašo. Ali spot sve čini još 200% boljijim!

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #239 on: 26-04-2012, 15:52:09 »
Mnogo ste mi zastranili od pravih vrednosti. Ovo sam danas objašnjavala starijem detetu.
Esma Redzepova I Gogo Zafirovski-Biljana Platno Belese


A ovo je, ljudi, ŽENSKI VOKAL za sav kapslok na ovome svetu. (Peva i Cune, doduše.)

Predrag Cune Gojkovic i Esma Redzepova - Kazi, kazi libe Stano

Dr00d

 • 4
 • 3
 • Posts: 957
Re: Narodna
« Reply #240 on: 26-04-2012, 16:25:16 »
There's no saint like a reformed sinner.

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Narodna
« Reply #241 on: 26-04-2012, 21:46:35 »
свака част јевтрo  xcheers


моје две паре

Sejdefu Majka Budjaseовај 'постављач' је мало омашио назив песме


ZAIM IMAMOVIC ... Oj golube
...barcode never lies
FLA

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #242 on: 26-04-2012, 22:00:56 »
Ja ću iskoristiti luphoul, pošto nigde ne piše da mora domaća narodna muzika, i okačiti ovo:

Az der Rebe, canzone Yiddish
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #243 on: 27-04-2012, 09:24:47 »
Evo je još jedna verzija iste pesme, da se ima

Leo Fuld - Az der rebbe tanst
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #244 on: 28-04-2012, 10:46:26 »
@Dejan: ovo "Oj golube" baš se razlikuje melodijski od meni poznate varijante? A tekst skoro isti!
Meni je najdraža verzija Mare Đorđević:

Mara Djordjevic - Oj golube, moj golube

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #245 on: 01-05-2012, 08:51:36 »
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Narodna
« Reply #246 on: 02-05-2012, 23:38:34 »
да, та марина верзија је сјајна и рамишљао сам њу да ставим (једна ми од омиљених старих песама), онда сам се сетио да је заим снимио своју верзију, па реко' да њу ставим, мање је позната.
NO Carevac i Dusan Nikolic - Mami momce, devojce, na svileno jagluce
ништа без македонских
Vasilija Radojcic i NO Carevac - Magla padnala v dolina
...barcode never lies
FLA

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Re: Narodna
« Reply #247 on: 04-05-2012, 10:24:33 »
zabrljali ste na etno, izvorne, stare i kulturne, i to se mora dovesti u red. znači, ovo je live, kidanje, a obratite pažnju na hedbengin na 1:31

http://youtu.be/tjl-YpwJUXs


Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #248 on: 04-05-2012, 13:29:19 »
Uh, kakav hardkor od Zike.  :lol:


Elem, idemo dalje, Teodor Bikel:

Theodore Bikel - Shabes Shabes
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #249 on: 08-05-2012, 10:07:08 »
Eh. Taman kad sam htela da napišem kako sam u "Donna, Donna" prepoznala pesmu koju sam u detinjstvu često slušala na radiju, ali u ženskoj akustičarskoj verziji, i kako me je sad Internet podučio da je to verovatno verzija Džoan Baez, i kako su usled toga prošle nedelje počela i moja deca da je pevaju po kući, i da je moja majka kad sam je pitala da li je se seća... počela da mi je peva preko telefona, vratio se Žika ekskluzivno da se požali kako mu kvarimo topik  :(  pa onda, budući korektna, neću više.  :(

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #250 on: 08-05-2012, 10:26:36 »
Ma hajte molim vas, Žika bi se, uveren sam, složio da je ova tema dovoljno velika i za Srbe i za Jevreje, Makedonce, Bošnjake, i sve ostale.  :lol:


Evo, za Žiku:

Silvana Armenulic - Ciganine sviraj,sviraj
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Narodna
« Reply #251 on: 08-05-2012, 12:23:05 »
Ja to prizemno, u koordinatnom sistemu sina Dragana. Mislim, zbog ovog mi se smejali još u armiji, i to oni iz Moravskog "Gvozdenog" puka, kazli mi da sam seljačina  :)


Miroslav Ilic - Devojka iz grada [HQ]
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #252 on: 10-05-2012, 21:31:40 »
Nisam znao do pre pet minuta ko je Himzo Polovina. U to ime, ovo je totalno dobro:


Himzo Polovina - EMINA
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #253 on: 10-05-2012, 21:37:01 »
Crni Jape, ovo ti je gore nego za neutralnu pavlaku.
ovo mi je svakako jedna od top pet sevdalinki:
Himzo Polovina-Snijeg pade na behar na voce
 
i sam vrh životne mudrosti -
a kog neće nek se ne nameće/od nameta nema selameta.
 

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #254 on: 10-05-2012, 21:46:42 »
Vidiš, za neutralnu pavlaku sam zaboravio još tad. Sad kad pročitah opet sam se malo iznenadio.  :lol:

Hm, verzije pesme koju htedoh sad da okačim nema na Jućubu. I'll be back in five...
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Narodna
« Reply #255 on: 10-05-2012, 21:53:36 »
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Narodna
« Reply #256 on: 10-05-2012, 21:56:03 »
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Narodna
« Reply #258 on: 10-05-2012, 22:12:50 »
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #259 on: 10-05-2012, 22:22:27 »
A sad nešto potpuno drugačije. Argentina:

Jamas Los Chalchaleros
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #262 on: 10-05-2012, 22:41:55 »
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Narodna
« Reply #263 on: 10-05-2012, 23:05:30 »
Od ove Jevtre me džmarci podilazu. Armija, Tuzla, kasna 1990., pet zajtra i trandža. Brrr....


Vidim da se zastranjuje, ja umislio da se ovde ljudski seljači. E, pa onda


HODEN ŽE - MIZAR (1988)


Divna Ljubojevic~Aksion Estin ♫ Kyrie Eleison ♫


Валаамский хор. Мария дево чистая.avi
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Narodna
« Reply #264 on: 10-05-2012, 23:08:07 »
јуче сам хтео да поставим мало севдалинки (све са дамиром имамовићем, била нека емисија на хисторију, сузе да крену од мерака), онда се сетих да се жика противио киднаповању топика и одустадох...али ето џејп....

и ето заима

Zaim Imamović- U Stambolu Na Bosporu
...barcode never lies
FLA

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #265 on: 10-05-2012, 23:22:33 »
Od ove Jevtre me džmarci podilazu. Armija, Tuzla, kasna 1990., pet zajtra i trandža. Brrr....


Vidim da se zastranjuje, ja umislio da se ovde ljudski seljači. E, pa onda
Molim prevod za "zajtra".
A inače - otkad "Devojka iz grada" spada u ljudsko seljačenje? Nama je omiljena profesorka srpskog u gimnaziji dokazivala kako je to umetnički vredna pesma uz kontrastno poređenje sa "Dodirni mi kolena".
 

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Narodna
« Reply #266 on: 10-05-2012, 23:25:33 »
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Narodna
« Reply #267 on: 10-05-2012, 23:26:09 »
ваљда ујутро
...barcode never lies
FLA

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Narodna
« Reply #268 on: 10-05-2012, 23:26:39 »
и транзистор (надам се) :)
...barcode never lies
FLA

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Narodna
« Reply #269 on: 10-05-2012, 23:34:37 »
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Narodna
« Reply #270 on: 10-05-2012, 23:51:14 »
Od ove Jevtre me džmarci podilazu. Armija, Tuzla, kasna 1990., pet zajtra i trandža. Brrr....


Vidim da se zastranjuje, ja umislio da se ovde ljudski seljači. E, pa onda
Molim prevod za "zajtra".
A inače - otkad "Devojka iz grada" spada u ljudsko seljačenje? Nama je omiljena profesorka srpskog u gimnaziji dokazivala kako je to umetnički vredna pesma uz kontrastno poređenje sa "Dodirni mi kolena".
 Pa da, zajtra, izjutra, kako god. Al zajtra je ranije neg izjutra, pa ti sad vidi.
Po pitanju "Devojke iz grada", naravno da je umetnički vredna - seljačenje od esencijalne vrednosti. Nego, koja je veza sa dodirivanjem kolena?!  :!: :!: :!: Živo me interesira!
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #271 on: 11-05-2012, 00:01:04 »
pa kontrast. Devojka iz grada ima prste kao dirke i to je tako lepa metaforaedit: poređenje... a ovamo bukvalno "dodirni mi kolena/to bih baš volela" i profesorka žučno dodaje "samo fali da kaže TAČNO ŠTA bi volela!" a seda punđa krene da joj se raspliće od besa. Nadam se da nikad nije čula ništa od Grua, šta drugo reći.

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Narodna
« Reply #273 on: 11-05-2012, 00:13:34 »
pa kontrast. Devojka iz grada ima prste kao dirke i to je tako lepa metaforaedit: poređenje... a ovamo bukvalno "dodirni mi kolena/to bih baš volela" i profesorka žučno dodaje "samo fali da kaže TAČNO ŠTA bi volela!" a seda punđa krene da joj se raspliće od besa. Nadam se da nikad nije čula ništa od Grua, šta drugo reći.


Žena od svetonazora, rišpekt  xjap Takvi smo mi iz "Stare kovnice".
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Narodna
« Reply #274 on: 11-05-2012, 00:40:40 »
Kraj dinastije Obrenovic - Blago meni i tebi devojko

 Zasto se oficiri vesele ....
Primili plate unazad za tri meseca .....
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #275 on: 10-06-2012, 19:20:39 »
Da bampujemo topik:


HIMZO POLOVINA - AZRA
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #276 on: 10-06-2012, 21:58:44 »
Ehh. "Zajdi, zajdi" sigurno je na ovom forumu kačeno u petnaest varijanti, ali meni je ovo (verovatno) bila prva pa sam i dalje sentimentalno vezana za nju.
Ljubisa Stojanovic Louis - Zajdi zajdi

Kažem "verovatno" jer mi se čini da je verzija koju sam slušala bila još sporija i sa više sintisajzera, tipične rane osamdesete kad ljude nije bilo blam da stavljaju sintisajzer intro od dva minuta :) u svakom slučaju, sećam se kako smo sestra i ja puštale taj Luisov LP na 45 obrtaja (odbijam da objašnjavam maloletnim fonetičarima) i pesma i dalje nije prelazila npr. andante. Genijalno. Dobro, posle sam naučila i ko je Sarievski i sve to, ali ipak.


scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.914
Re: Narodna
« Reply #277 on: 10-06-2012, 22:13:54 »
Ja imam Zafira.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #278 on: 10-06-2012, 22:19:19 »
Samo sam čekala da se Scallop javi pa da ovo okačim.

Macedonian Folk Song - Jovano, Jovanke

Tražila sam neku stariju verziju da pustim detetu i našla ovo. Jeste, priznajem, i suzu sam pustila. Bah, nikad od mene čovek.

Dekac

 • 4
 • 2
 • Posts: 375
Re: Narodna
« Reply #279 on: 10-06-2012, 22:24:45 »
Ja sam nekako usput upamtio ovu Luisovu. U stvari, svideli su mi se ženski vokali sa kraja.

luis-hanovi

Perin

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.976
  • Klub Knjige
Re: Narodna
« Reply #280 on: 10-06-2012, 22:32:08 »
Hm....jest sevdah, ali je i punk!!!

kultur shock zumbul

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #281 on: 10-06-2012, 22:59:12 »
sećam se kako smo sestra i ja puštale taj Luisov LP na 45 obrtaja (odbijam da objašnjavam maloletnim fonetičarima) i pesma i dalje nije prelazila npr. andante.

Aw, pa ti se sećaš vinila. How quaint.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Savajat Erp

 • gospodar izgubljenog vremena
 • 4
 • 3
 • Posts: 5.679
Re: Narodna
« Reply #282 on: 13-06-2012, 10:07:09 »
Ко је помињ`о сељачење? :)

(рече Савајат и накриви замишљену шајкачу)  :)

Моју малу излуђује кад изнебуха запевам:" дођи, мала, мала, путићем у реку, реку...." :)

Predrag Zivkovic TOZOVAC - Idem Putem Subara Me Kvari

Овде ме посебно у срце дира "сиротица нема дара, нема дара, нема дара, ја сирома немам пара"  :cry: ах, мајку му...

Miroslav Ilic - Oj Moravo tija reko

А ово је већ Ј-Е-Б-Е-Н-О! :)

Usnija Redzepova - Zivote moj
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #283 on: 16-06-2012, 15:21:26 »
јуче сам хтео да поставим мало севдалинки (све са дамиром имамовићем, била нека емисија на хисторију, сузе да крену од мерака), онда се сетих да се жика противио киднаповању топика и одустадох...али ето џејп....

и ето заима

Zaim Imamović- U Stambolu Na Bosporu

Ima nešto kod Himza Polovina što čini da mi njegove verzije svih ovih klasika budu omiljene, ali evo ovde najstarije verzije koju sam uspeo da nađem:

Edo Ljubić - U Stambulu
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #284 on: 16-06-2012, 15:26:51 »
Jao, ima još od njega na Jućubu, recimo ova pesma koju svi valjda znamo preko Zvonka Bogdana:

Edo Ljubić - Mladi Lovac


Ima i Tamo daleko, samo sa izmenjenim tekstom "ljubav moja" mesto "Srbija".
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #285 on: 18-06-2012, 07:32:06 »
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #286 on: 18-06-2012, 10:28:47 »
Ti se baš trudiš oko ovog topika.  :lol:
Evo od mene za danas "Lastavica":
 
Preleteše ptice lastavice - Jelena Stefanović
 
 
Ovo je u stvari stravično teška pesma za izvođenje i slabiji ili nervozniji (brr Ceca Slavković brr) pevači ne treba ni da je se mašaju. Ali je istovremeno i fenomenalno dobra. Sećam se tačno kako me je zgromila kad sam je prvi put čula i to uživo, a pričala sam sa čovekom koji ju je prvi put čuo dok je sa drugarima igrao košarku, kroz otvoren prozor, sa tranzistora, i odmah proglasio za svoju omiljenu pesmu.  :lol:

Dacko

 • 4
 • 3
 • Posts: 572
Re: Narodna
« Reply #287 on: 18-06-2012, 11:08:36 »
После силних певања на екскурзијама мени више песма Зајди, зајди не иде без Калеш бре Анѓо, па ево је:

http://youtu.be/kGW6soeKgHs

Иначе ми се цело преподне не ради, па слушам свашта, кренем од песама постављених овде, па стигнем до Дивне Љубојевић, или до ужасно лошег а свеједно дирљивог снимка Прелетеше птице ластавице кад је изводи дечји хор Бранко, хвала Јевтри што ме подсети на ту песму.

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #288 on: 19-06-2012, 14:59:28 »
Ti se baš trudiš oko ovog topika.  :lol:

Našao sam neku kompilaciju, pa kako mi se nešto svidi okačim ovde. Evo za danas jedne lepe pesme o silovanju:

NEDZAD SALKOVIC ... Suljagina Fata *(sevdalinke*)

(obično ova pesma ide pod nazivom Lijepi li su mostarski dućani)
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Narodna
« Reply #289 on: 19-06-2012, 15:52:39 »
Da, beše, ima poslednji sinister stih "za njom Mujo zamandali vrata". Eh, pa nek kažu da na Balkanu mizoginija nije izdignuta na nivo umetnosti.

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #290 on: 19-06-2012, 16:55:00 »
Mda, u najboljem slučaju možeš da je provučeš kao cautionary tale.

Elem, neki od vas su sigurno gledali onaj dokumentarac koji su puštali na TVu više puta, Čija je ovo pesma, o numeri koju mi znamo pod imenom Ruse kose curo imaš, a koju u svojim verzijama, od kojih svaka ima različit naziv*, imaju Makedonci, Bošnjaci, Albanci, Bugari, Grci i Turci.

U svakom slučaju, otkrio sam pre nekog vremena da postoji i jevrejska verzija, koja se za razliku od ovih ostalih uglavnom izvodi instrumentalno. Naziv? Der Terk in Amerika.  :lol:

08 - Der Terk In America (King Of The Klezmer Clarinet, 1922) - Naftule Brandwein


* Na makedonskom je Ој ти Пацо Дреновчанке, a u Bosni Anadolka, ostalih se naziva ne sećam.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #291 on: 20-06-2012, 10:55:29 »
Eee, zar sam ja jedina koja ovu pesmu (najbolje u verziji Ibrice Jusića) vidi kao priču o konsenzualnom seksu?
Prvo, naglašava se da je momak najlepši što je u narodnim pesmama uvek, ali uvek =najbolji, moralan lik, pozitivac. U najmanju ruku nema potrebe za silovanjem.
Drugo, mislim dobro, to možda zavisi i od izvođača, odnosno načina na koji se pesma peva, ali meni je njihov dijalog školski primer za razgovor u kome je presudan govor tela, ton glasa, a ne ono što se govori.
- Bolan Mujo, daj mi oku zlata! - Dajte ljudi, ko bi još tražio oku zlata, pa to je potpuno nesuvisao zahtev koji je očigledan izgovor za dolaženje i stupanje u razgovor. Kao i Mujin odgovor "pa se nešto terezija kvari", ma kako da ne.

E sad, stvarno mnogo zavisi od izvođača, ja sad ne mogu da preslušam ovu okačenu varijantu ali Ibrica pesmu peva tako prpošno i veselo, naprosto vokalno namiguje i podgurkuje tokom "razgovora", da meni nikad nije ni na um palo da je u pitanju silovanje. Čak ni zlikovačko zavođenje nego, baš ono, sastanak dvoje mladih i zaljubljenih naočigled cele čaršije, sa krajnje providnim pretvaranjem da se Vlasi ne dosete.

Irena Adler

 • 4
 • 2
 • Posts: 405
Re: Narodna
« Reply #292 on: 20-06-2012, 11:15:26 »
Nisi. Meni je to isto palo na pamet - ona traži baš njega itd (tj. sve ovo što si ti napisala)...

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #293 on: 20-06-2012, 11:30:05 »
Ma sve je to fino, ali vidi poslednje strofe:

    Prevari se Suljagina Fata,
    prevari se, žalosna joj majka.
    Uđe Fata u magazu sama,
    za njom Mujo zamandali vrata!

Prevari se? Žalosna joj majka? Ajde da je samo "žalosna joj majka", pa da kažemo da je konsenzualan, ali sa "prevari se"?
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.393
Re: Narodna
« Reply #294 on: 20-06-2012, 11:46:56 »
Kakav si ti, bre, muškarac? Vidiš da su se žene složile da se Fata složila...  :)

Mica

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Narodna
« Reply #295 on: 20-06-2012, 12:10:27 »
Plus, ako je konsenzualni snošaj u pitanju, čemu zamandaljivanje vrata? Ja sam to uvek tumačio u smislu "Aha, navuko sam je, sad da se osiguram da ne pobegne kada joj pokažem u šta se stvarno upustila". Možda ona želi samo laki peting a Mustafa/ Muharem nema vremena za te tinejdžerske zajebancije i odmah hoće da hitne lopticu u šumicu.
 
Doduše, ova je psema možda tek Roršahov test...

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.914
Re: Narodna
« Reply #296 on: 20-06-2012, 12:15:54 »
Kakav si ti, bre, muškarac? Vidiš da su se žene složile da se Fata složila...  :)
Složio se i Mujo, ali da ne plati.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #297 on: 20-06-2012, 12:19:00 »
Đape, pobogu, give the narodnom pjevaču some credit što nije osećao potrebu da nam baš sve crta.  :cry:
Dobro, naravno, može taj završetak i tako da se tumači, ali meni je i on u namig-podgurk ključu izokolnog opisivanja sporazumnog predbračnog seksa koji tada, jelte, baš nije bio društveno poželjan.
Jer ako rekapituliramo pesmu u skladu sa tvojim čitanjem onda ispada "bio jedan momak najlepši od svih, i jedna devojka krenula u grad sama da bi njega našla, i našla ga posle dosta traženja, porazgovarali su pa ušli zajedno u praznu prostoriju i on je zaključao vrata, ergo, on je nju silovao!!!"
Ali. Ali. Vrlo je moguće (u nedostatku neke duže varijante) da se varam a da ni ti nisi u pravu. :) Pojma nemam kad je ova pesma nastala, ali valjda možemo da se složimo kako se nekada granica između silovanja i sporazumnog seksa mnogo drugačije definisala nego danas. Za žaljenje I OSUDU bila je bilo koja ženska seksualna aktivnost van braka, bilo dobrovoljna bilo prinudna (jedino odstupanje bilo je moguće u komično-erotskom ključu kakav ja ovde nalazim a ti ne). To što mi danas ovako percipiramo ove pesme, to je naš problem. Ali svi primeri kojima bih ovo mogla potkrepiti već spadaju u epske pesme, a to je ipak sasvim druga priča...
 
Re Mehina opaska: pa šta ja znam, meni je logično da se zaključavaš i da ti ne bi ušao neko nepozvan, a ne samo da neko ne bi izašao... Roršahov test, zbilja.

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #298 on: 20-06-2012, 12:43:30 »
ali valjda možemo da se složimo kako se nekada granica između silovanja i sporazumnog seksa mnogo drugačije definisala nego danas. Za žaljenje I OSUDU bila je bilo koja ženska seksualna aktivnost van braka, bilo dobrovoljna bilo prinudna (jedino odstupanje bilo je moguće u komično-erotskom ključu

To jeste tačno, kao i ovo da ne bi imalo mnogo smisla onda da pesma počne sa tim kako je ona pošla u grad da traži najlepšeg prodavca koga zna poimence itd. But still.

U svakom slučaju se možemo složiti da je podatnost različitim tumačenjima odlika dobre umetnosti.  :lol:EDIT: Nađoh u jednom članku u Vremenu da je pesmu zabeležio prvi upravo Himzo Polovina, Mostarac jelte, čuvši je ko zna od koga, a u članku vele

Quote
...pogledajte Mostarske dućane i nesrećnu Suljaginu Fatu koja pada žrtvom svoje naivnosti kombinovane sa slepom zaljubljenošću

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=473636

Mislim treba imati u vidu da sevdalinke načelno idu na tragičnost i melanholiju, a ne komiku i šaljivost.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Irena Adler

 • 4
 • 2
 • Posts: 405
Re: Narodna
« Reply #299 on: 20-06-2012, 13:49:08 »
Ja sam i to "prevari se, žalosna joj majka" ukapirala više kao društvenu osudu nego kao...ovo drugo. Ali ste ispisali u međuvremenu sve što bih i ja tako da... ništa.  :)

Nego kad smo već kod sevdalinki i stihova podložnih psihološko/sociološkoj analizi:

Ali Pasa na Hercegovini

"Da me prosiš ne bih pošla za te, da s' oženiš bih se otrovala."  :mrgreen:

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #301 on: 21-06-2012, 08:54:04 »
Erm... imam molbu. :oops: Naime, tražio sam, po Jetvropijevićkinoj preporuci, verziju one pesme u izvođenju Ibrice Jusića, i vidim da on na svom albumu Amanet pored nje ima i Eminu i U Stambolu na Bosporu, pa bih rado nabavio ceo taj album. Stvar je u tome što ne mogu nigde da ga nađem online, tj. onaj rapidshare link koji se može lako naći je mrtav, a na Soulseeku ga niko nema.

Pa ako ga neko od vas slučajno ima, bio bih mu vrlo zahvalan ako bi mogao da ga uploaduje.  :oops:


Za danas, evo malo Silvane:

Silvana Armenulic - Sinoc ja i moja kona
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #302 on: 21-06-2012, 09:50:50 »
@Irena: Da, da, sve je tako, ali najstrašnije je što sad čim vidim kako se ljubavnici zovu jasno mi je o čemu se radi, a kad sam bila klinka nisam ni Dackin "Kaleš bre Anđo" kapirala.  :cry: :cry: :cry:  Moj dobar drug, dok je radio u školi, učio je decu da koriste glavu na primeru Anđe i Žutih dunja. Bio je mnogo popularan nastavnik. xnerd
 
A Ibrica... hm, ja ne umem da aploudujem ništa, ali me je ovo inspirisalo makar da odem na onaj drugi topik.

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #303 on: 21-06-2012, 10:09:00 »
Ček, jasno mi je za ove dve... a je l' mi nešto promiče u Žutim dunjama?

A slušam ga sad na onom drugom topiku, nije ti loš taj Ibrica.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #304 on: 21-06-2012, 10:15:00 »
Jedina pesma za koju sam slušala više tumačenja nego za Žute dunje je Haustorova Ena.  :lol:  Ideja mog druga jeste da je Fata - Fata a da je dragi verovatno pravoslavac, čim mu se ime prećutkuje i čim je imao tolike probleme da ode do Stambola i vrati se. Znam ženu koja je tvrdo ubeđena da su njega zapravo odveli u roblje pa mu je trebalo tri godine da pobegne itd. itd.
Naravno, to je sve više odraz ljubavi koju ljudi osećaju prema tim pesmama nego neko utemeljeno razmišljanje, ali meni je uvek simpatično kad npr. u društvu krene priča o 3N i Pauli Horvat i skoro odmah se pretvori u svađu, jer svako ima neko svoje krajnje precizno i ni na čemu zasnovano tumačenje.  :lol: :lol: :lol:

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #305 on: 21-06-2012, 10:19:34 »
Hm, da, vidiš.... još mi pada na pamet mogućnost da je on u Carigradu našao drugu, i skućio se tamo.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #306 on: 21-06-2012, 10:33:00 »
ne počinji.  :lol: :lol:
Da se vratimo topiku, evo kako vrlo, vrlo mlada Džoan Baez peva jednu Čajldovu baladu, sa sličnim motivom:
AMERICAN MASTERS : Joan Baez: How Sweet the Sound | ...

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Narodna
« Reply #307 on: 21-06-2012, 10:59:38 »
oче, имаш пм са нешто дужим упутством
...barcode never lies
FLA

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #308 on: 21-06-2012, 11:11:18 »
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Narodna
« Reply #309 on: 23-09-2012, 00:36:47 »
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Narodna
« Reply #310 on: 23-09-2012, 13:40:06 »

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.757
Re: Narodna
« Reply #311 on: 23-09-2012, 15:04:21 »
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.757
Re: Narodna
« Reply #312 on: 23-09-2012, 15:50:37 »
nisam znao da postoji ovakva verzija pesme

HIMZO POLOVINA ... Anadolka
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 10.097
Re: Narodna
« Reply #313 on: 23-09-2012, 16:04:44 »
prosle subote, ovo su mi svirali na uvce u zemunu:
http://www.youtube.com/watch?v=MSPkvubUXKg#
dno, receno mi je vec! jevtro, reaguj!!!
Some things you have to do yourself.

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #314 on: 28-09-2012, 22:56:13 »
Dno, nego šta! Ako već mora Tozovac, onda nešto ovako, pošteno:
Predrag Zivkovic TOZOVAC - Imao Sam Devet Zena

Melkor

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.540
Re: Narodna
« Reply #315 on: 28-09-2012, 23:30:47 »
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #316 on: 28-09-2012, 23:43:23 »
Sad bi pao jedan težak smajli, da su aktuelni. -.-

Barbarin

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.647
Re: Narodna
« Reply #317 on: 28-09-2012, 23:52:38 »
Sad već moram da pitam kakvih problema sa smajlijima imate, jel su izbačeni neki ili nešto drugo, pošto ja ih ja normalno vidim.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Narodna
« Reply #318 on: 29-09-2012, 00:00:04 »
Samo se foliraju, Barbarine, samo se foliraju. Znaš ono na FBu kad ženske krenu da meću isti status, u zadato vreme. Ili citiraju iz knjige prvi pasus (to već rade svi, bez obzira na pol). Slično ti je i ovo sa smajlijima. Ostalo im iz Lovca.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Barbarin

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.647
Re: Narodna
« Reply #319 on: 29-09-2012, 00:01:30 »
Neka interna zavrzlama  xwink2
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #320 on: 29-09-2012, 00:03:56 »
Na foliraži svet ostaje. -.-
Azra - Sardisale Lesockiot Manastir

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.325
Re: Narodna
« Reply #321 on: 29-09-2012, 00:13:53 »

Biki

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.194
Re: Narodna
« Reply #322 on: 29-09-2012, 00:51:45 »

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #323 on: 30-09-2012, 17:12:12 »
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Narodna
« Reply #325 on: 08-01-2013, 12:07:16 »
reprizirala sekulu i njegove zene,prvom prilikom moram da postavim na yt insert iz filma .nada je carica

Nada Topcagic - Saram, saram, varam
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Re: Narodna
« Reply #326 on: 09-01-2013, 10:57:48 »
Nabasah, pa ga evo ovde:


Očenaš na aramejskom uz tradicionalnu melodiju Sirijske pravoslavne crkve

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Aboun.ogg
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Narodna
« Reply #327 on: 09-01-2013, 11:59:01 »
Po religijskom sastavu u Siriji ima oko 10 % hriscana ,e sad, koliko je pravoslavaca ...to ne znam.
Na primer u  Egiptu (Hurgadi ) sam primetila da ih ima poprilicno ortodoks ,mahom drze zlatare,(posto sam overila gotovo sve u Memsi u potrazi sa savrsenim prstenom sa Ramzesom II) te sam primetila da  imaju istetoviran krst u predelu sake izmedju palca i kaziprsta,pa sam tako usla u diskusiju...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Narodna
« Reply #328 on: 12-01-2013, 16:57:53 »
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #329 on: 28-01-2013, 18:08:20 »

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.024
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Narodna
« Reply #331 on: 15-02-2013, 18:50:46 »
Setimo se ovog sjajnog krosovera iz ratne 1999. godine:
 
Twins - Plavi slon
 
A ima i ova "živa" verzija iz Siti Kluba koja je još više fanki
 
Twins i Era - Plavi Slon [City Club]
 
Eh, koliko samo slojeva tu ima..

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Re: Narodna
« Reply #332 on: 16-02-2013, 00:05:59 »
ma daj  xfrog
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Narodna
« Reply #333 on: 16-02-2013, 08:57:19 »
Не знаш ти, био си дијете.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.757
Re: Narodna
« Reply #334 on: 16-02-2013, 14:38:49 »
videh danas Muharema na TV, pa sam se setio ovoga. odlična B strana singla "Zašto su ti kose...".

MUHAREM SERBEZOVSKI - Džingo, Džingo, mango Džingo (PGP-RTB / S-10469 / P.1977.)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Melkor

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.540
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.736
 • Mejnstrim Paša
Re: Narodna
« Reply #336 on: 16-02-2013, 23:44:57 »
Azijska instrumental interpretacija francuskog hita iz 70-tih.
Ko da je kineska narodna...

12 Girls Band - 女子十二乐坊 - Un banc, un arbre, une rue (complete version)

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Narodna
« Reply #337 on: 17-02-2013, 00:03:11 »
ma daj  xfrog

+1


Boli me ovo neprepoznavanje umetničke dubine Twinsa koji su Eru ovde koristili samo kao diverziju. Ali... valjda ste bili mladi.

Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Re: Narodna
« Reply #338 on: 17-02-2013, 00:15:31 »
Nismo bili baš toliko mladi...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.757
Re: Narodna
« Reply #339 on: 18-02-2013, 23:47:20 »
kad već pomenuh Muharema Serbezovskog nekoliko postova ranije, evo kako izgleda izvod iz njegove diskografije na vikipediji

What will my fortune (EP, PGP RTB, 1969)
I still love you / Come the day of the year / tragic love / Give me the loving (EP, PGP RTB, 1970)
Sleep, child, sleep (EP, PGP RTB, 1972)
Ramu frame (EP, PGP RTB, 1974)
Let us all sing (single, PGP RTB, 1975)
Ramayana / Izdajico my heart (single, PGP RTB, 1977)
Why are you hair hang pobelele (single, PGP RTB, 1977)
Susan, I love you (single, Records, 1979)
Why do these hair pobelele socialize (album, PGP RTB, 1984)

izgleda je radio gugl translejt. mislim, "Ramu frame"  :x

http://en.wikipedia.org/wiki/Muharem_Serbezovski
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

sandjama

 • 4
 • 3
 • Posts: 802
Re: Narodna
« Reply #340 on: 19-02-2013, 02:13:42 »
ja bio u prolazu, pa se obradovao temi :). daklem, kidanje:

Tanino oro ( Bata Kanda )ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

sandjama

 • 4
 • 3
 • Posts: 802
Re: Narodna
« Reply #341 on: 19-02-2013, 02:23:11 »
ovo je nekako za entropijevicku, ona zena rek'o bi' ima prefinjenu dusu i ono, taj neki razvijen osecaj za tragediju:

Borka Trickova - Marko kosi treva detelina
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

sandjama

 • 4
 • 3
 • Posts: 802
Re: Narodna
« Reply #342 on: 19-02-2013, 02:28:36 »
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

sandjama

 • 4
 • 3
 • Posts: 802
Re: Narodna
« Reply #343 on: 19-02-2013, 02:35:14 »
ovo mi je zivotna zelja da obradim:

Vida Pavlovic-Sreco moja, moje zlato

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

sandjama

 • 4
 • 3
 • Posts: 802
Re: Narodna
« Reply #344 on: 19-02-2013, 02:46:30 »
da se nadovezem jos na stevu - super ja ta verzija "puza" - pogotovo kad kaze "na kartaaaama, na barbuuut...", uh jebem ti sve! sa istog izdanja:

Saban Bajramovic - 1983 - 2.Aman be Ali
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Narodna
« Reply #345 on: 19-02-2013, 20:10:33 »
ovo je nekako za entropijevicku, ona zena rek'o bi' ima prefinjenu dusu i ono, taj neki razvijen osecaj za tragediju:
Nego šta nego je za mene! Skroz si potrefio! Ne znam šta je bolje, glas, harmonika ili sama pesma! I još o incestu!!! :-| Fenomenalna stvar, hvala ti!
(Htela sam da vidim više o pevačici i ko ovako rastura harmoniku, i imam šta da vidim!)
Didi Kushleva - Borka Trichkova - Ogreyalo yasno slance

sandjama

 • 4
 • 3
 • Posts: 802
Re: Narodna
« Reply #346 on: 19-02-2013, 22:47:24 »
jeste, o incestu - kako sve znas :) . nema na cemu, drago mi je da ti se svidela - borka rastura sa vokalnom interpretacijom, didi s'aranjuje 'armuniku, al' ovaj basista iz drugog videa je ipak najveca faca :) .

oduvek mi bio fascinatan taj spooky momenat u rumunskoj muzici:

Ioana Radu - Bulgaras de gheata rece
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.325
Re: Narodna
« Reply #347 on: 19-02-2013, 23:18:03 »
ovo je nekako za entropijevicku, ona zena rek'o bi' ima prefinjenu dusu i ono, taj neki razvijen osecaj za tragediju:
Nego šta nego je za mene! Skroz si potrefio! Ne znam šta je bolje, glas, harmonika ili sama pesma! I još o incestu!!! :-| Fenomenalna stvar, hvala ti!
(Htela sam da vidim više o pevačici i ko ovako rastura harmoniku, i imam šta da vidim!)

Cinkusi - Bratec kosi (2008)

sandjama

 • 4
 • 3
 • Posts: 802
Re: Narodna
« Reply #348 on: 19-02-2013, 23:34:02 »
djavo bi ga znao na kakvu si kosidbu ti mislio zosko.
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

sandjama

 • 4
 • 3
 • Posts: 802
Re: Narodna
« Reply #349 on: 10-03-2013, 01:39:58 »
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

sandjama

 • 4
 • 3
 • Posts: 802
Re: Narodna
« Reply #350 on: 29-03-2013, 21:17:33 »
'bem ti, kakav aranzman, k'o scott walker:

www.youtube.com/watch?v=OIOixrdpJA8
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.011
 • Enfant terrible
Re: Narodna
« Reply #351 on: 05-04-2013, 16:11:09 »
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

sandjama

 • 4
 • 3
 • Posts: 802
Re: Narodna
« Reply #352 on: 29-04-2013, 20:08:48 »
@adl
imaju marsya super verziju te pesme (na albumu "visoko drvo"), samo ne mogu da se setim kako se zove njihova varijanta.

keva si bila vido i ostala u to nemaj sumnje:

www.youtube.com/watch?v=rU_lu278r7E
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Narodna
« Reply #353 on: 28-05-2013, 21:42:47 »

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Narodna
« Reply #354 on: 04-06-2013, 21:59:57 »

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.757
Re: Narodna
« Reply #355 on: 04-06-2013, 22:15:34 »
Juzni Vetar - Nek' puknu dusmani (Official Video)

Šemsa, Dragana, Mile i Sindža (i još po neki akteri u spotu koje ne prepoznajem) imaju iste frizure  :-|
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Jake Chambers

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.489
Re: Narodna
« Reply #356 on: 05-06-2013, 00:03:00 »
Erm... Kemal i ostatak Južnog Vetra?  :roll: :roll: n00bovi...
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.757