Author Topic: UPRAVO ČITAM (A NIJE SF, F, H)...  (Read 313973 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.703
Re: UPRAVO ČITAM (A NIJE SF, F, H)...
« Reply #1850 on: 02-02-2020, 20:00:15 »
obhodjas, werhas, dimitrijevic, despot - ustaska vojnica 1, 2
oruzana sila ustaskog pokreta u nezavisnoj drzavi hrvatskoj 1941.-1945.
despot infinitus, zagreb, 2013, 2x 79,90 kncita se povijest vojnog krila revolucionarnog ustaskog pokreta u dva toma.

vrlo znanstveni pristup, zvucna imena autora. pri uvodu osvrt na svu postojecu literaturu i ocjena iste.
razvoj ustaskog pokreta u doba monarhisticke diktature, prerastanje iz pokreta u rezim, vojna osnova, bitke, sve uz pedantnu obradu arhivske gradje iz zg-a, bg-a i njemacke iz usa. vrlo strucno, izuzetno. veliko osvjezenje u moru jugokomunistice jednostrane propagandisticke literature. uveo bih u skole, velika preporuka, nenadmashiva cijena.

i mnostvo odlicnih fotografija.


12

 • 2
 • Posts: 22
Re: UPRAVO ČITAM (A NIJE SF, F, H)...
« Reply #1851 on: 02-02-2020, 22:20:01 »
a najekstremniji medju njima, bivsi srbi

klem

 • yeah
 • 3
 • Posts: 634
 • boss
Re: UPRAVO ČITAM (A NIJE SF, F, H)...
« Reply #1852 on: 14-02-2020, 17:29:02 »
čitam patriša hajsmit - sovin huk

zanimljiv triler
i'm hardcore

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.703
Re: UPRAVO ČITAM (A NIJE SF, F, H)...
« Reply #1853 on: 17-02-2020, 20:21:05 »
dr. imbro ignjatijevic tkalac - uspomene iz hrvatske
zagreb, matica hrvatska 1945.

dr. e. i. von tkalac - jugenderinnerungen aus kroatien
leipzig, verlag von otto wigand 1894.nabavio sam fototipsko izdanje tkalcevih uspomena u njemackom izvorniku iz 1894., te hrvatskom prijevodu koji objavljen u komunisticke matice hrvatske 1945. prije no sto i ta takva debilna ukinuta pa ih usporedjujem.

vrhunska zabava u nekoliko pogleda: ako pomisljate nabaviti fototipsko idanje: zabravite. nedostaje nekoliko stranica, druge duplirane, itd. morao sam uloziti prilicno truda nabaviti solidni pdf, raskupusati knjigu i urediti sve to. a i pdf u izdavaca fototipskog izdanja je manjkav, nije (samo) do tiska/uveza.
no vrijedi truda: tkalac bijese vrhunski predavac, stivo je zanimljivo, veze, plus bonus, imamo i to cenzurirano jugokomunisticko izdanje za usporedbu.

elem, autor opisuje van politickog previranja vrlo slabo poznato doba hrvatske (i panslavenske) povijesti balkana kroz osobnu obiteljsku pricu koja, tvrdim, za tri koplja tuce 99% bilo kojeg suvremenog predloska za kakvu ekranizaciju. tkalac bijese u vrlo povlastenom polozaju svjedociti dobu iz ugla "nebitnih" zbivanja, a koja sezu u historiografiju. rodom iz seljacko-kmetskog staleza iz centralne hrvatske, ali i plemickog (?), pa i trgovackog, pa i avanturistickog... pisac u bezbroj anegdota prepricava povijest i gibanja 18. i 19. stoljeca. vrlo cesto mameci smjesak.
od pradjeda koji postaje plemic (?), napusta plemstvo i odlazu u kmetsvo keglevicima, vraca se, bjezi u hajose, bogati se spekulacijama zitom, postaje brodovlasnik i trgovac... pa sve do tkalcevog djetinjstva, skolovanja, gimnazijskih dana, visih skola, austrije, njemacke (prvi hrvatski student u berlinu), francuske, italije, itd.

i definitivno bonus: komunisticki prepjev. vrhunski zanimljiva knjiga pruza jos savrseniji ugodjaj kad spoznamo boljsevicku cenzuru. prvo je izostavljen tkalcev predgovor, te ubacen predgovor nekakvog stanka dvorsaka (ili dvorzaka?).
sad, u tkalcevo doba hrvatska se je borila protiv germanizacije i madjarizacije, i to vrlo energicno, pri cemu je mnogo lobirala i za knezevinu srbiju. hrvatski romantizam, ilirski pokret, panslavenstvo, poslije jazu, itd. uglavnom, nisu ljudi jos spoznali beograd, malo idealizirali.
no sto je urnebesno: te tkalceve crte, gdje se pozitivno odnosi spram knezevine srbije, jugokomunisticka propaganda u uvodu karikira do perverzije, dok hrvatsku nacionalnu crtu, koja vise no prisutna, danas bi ga proglasili ustasom, presucuje na sve moguce nacine.
komunisticki uvod vrvi od idealizacije pojma srbije, u biti, sazeto se moze reci: postati srbin, to mora biti ideal i smisao svakog postenog hrvata i druga, "ugledajmo se na tkalca". to je glavna smjernica jugokomunistickog uvoda, opjevana u desetak presmijesnih crtica. mislim da nema veceg idiota pod suncom od hrvatskog komuniste, no to vi znate bolje od mene.

vrlo vrijedna knjiga, moglo bi jedno cestito izdanje, bez cenzure, ali nije bas politicki korektno. u izbacenom uvodu tkalac, primjerice, predbacuje nijemcima kako su slabo upuceni u pojam hrvatske, tek po schilleru, pa jos u negativnom smislu, tridestgodisnjem ratu, sedmogodisnjem, itd., dok postoji zivi interes za "divlja i stupidna plemena centralne afrike".

uglavnom, ja bih uredno izdanje bez cenzure i ekranizaciju (serija, dvije sezone), cita se u dahu, izuzetan covjek i autor.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.703
Re: UPRAVO ČITAM (A NIJE SF, F, H)...
« Reply #1854 on: Yesterday at 23:12:43 »
navukose me tkalac na hrvatske, nazovimo to, liberale 19. stoljeca. vrlo fascinanto razdoblje, a kako je autor iznijeo svoje dozivljaje, doslovno vrh, veliki uzitak. angedote za pamcenje.
vidim da je pisao i pod pseudonimom hektor frank, primjerice 1896. geschichten aus dem vatican - ernstes und heiteres. racunam da slicno dozivljajima, historiografija, plus skakljive pricice oko velikih malih ljudi.

uzitak pomalo kvari ekipa koja u nase doba svojata tkalca i slicne, iako je covjek, moze se reci, bio pravi ustasa protiv austrijskog i madjarskog terora, madjarizacije i germanizacije, i kao takav mnogo podrzavao i srpsku nacionalnu borbu. no to je sve bilo prije srpske izdaje jugoslavenske ideje i sjasi kurta bec da uzjasi murta beograd zbivanja.

a sjetili su ga se i sorosevi medijski teroristi:
Andrea Feldman - IMBRO IGNJATIJEVIĆ TKALAC: europsko iskustvo hrvatskog liberala 1824-1912.

Quote
"Tijekom većeg dijela života Tkalac je bio "proklet i zloglasan". Nakon njegove smrti veo zaborava prekrio je sjećanje na ovog vječnog lutalicu, erudita, političkog reformatora i buntovnika protiv svake religije.

U ovom ozbiljnom znanstvenom, ali pristupačnom djelu Andrea Feldman spašava od nezasluženog zaborava malo poznat svijet hrvatskih liberala sredine 19. stoljeća, njihove snove osuđene na propast - i fascinantan, ambivalentan i na neki način tragičan lik samog Tkalca - čovjeka koji je svoj dug život posvetio potrazi za izgubljenom idejom."

Marcus Tanner, urednik Balkan Insight, bivši je dopisnik novina The Independent s Balkana

Andrea Feldman magistrirala je i doktorirala povijest na Sveučilištu Yale (New Haven, CT, SAD). Autorica je i urednica nekoliko knjiga, između ostalih "Žene u Hrvatskoj: Ženska i kulturna povijest", (Zagreb, Ženska infoteka i Institut Vlado Gotovac, 2004) i "Povijesno gledamo : Razgovori s povjesničarima" (Zagreb: Izdanja Antibarbarus, 2007). Predavala je na sveučilištima u Bosni i Hercegovini, Kanadi, Velikoj Britaniji i SAD. Radila jer kao savjetnica ministra vanjskih poslova RH (2002-2004) i bila je izvršna direktorica Instituta Otvoreno društvo - Hrvatska (2004-2006). Danas predaje povijest na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

fuj, no dobro, nije covjek kriv, o tkalcu sve naj, srecom znam njemacki pa nisam ovisan o ovom smecu, mogu citati neiskrivljenog tkalca u izvorniku.

oko cijele ekipe tih, recimo, liberala, kao solidan izvor mi djeluje vlasta svoger:
Vlasta Švoger - Zur gesellschaftlichen Rolle der Peregrinatio Academica in Banalkroatien um die Mitte des 19. Jahrhunderts - Beispiel des Kreises um die Zagreber liberale Presse

u ovom clanku daje odlican pregled kruga aktera oko tkalca.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.703
Re: UPRAVO ČITAM (A NIJE SF, F, H)...
« Reply #1855 on: Today at 00:11:36 »
mislim, pogledajte to smece. tanner/feldman, sve kao bivsa direktorica instituta otvorenog drustva, vec u reklami knjige navode tkalca kao -  buntovnika protiv svake religije.
covjeka koji imao bezbroj rodbinskih i prijateljskih veza na najvishoj razini, bilo sa katolickim, bilo pravoslavnim najistaknutijim duznosnicima, medijski teroristi novog doba trivijalno sazimaju kao buntovnika protiv svake religije. vrlo objektivno i ni slucajno ne ulazi u njihovu manijakalnu agendu.

tkalac je vrlo opravdano kritizirao bezbroj pojava u crkvenih ekipa, ali ni priblizno na tragu danasnjih ludaka. primjer: kako u pricu o buntovniku protiv svake religije ulaze mnoge anegdote osobnih dozivljaja u samom srcu katolicke crkve, pozitivne i negativne, ili esej o mjesec dana provedenih u drustvu skolskog prijatelja sa zagrebacke gimnazije kod oca istog, srpskog pravoslavnog popa, i prenosenja esencije misli i razmisljanja istog o crkvenim i svjetskim temama koje nista manje aktualne ni danas. a tek odnos spram protestanata, mogao bi se nazvati - ljubav.

danasnja sorosevsko-manipulatorska ekipa svodi tkalca na trivijalni pamflet, isprazne uzrecice za budale, dok je tkalac izuzetno kompleksan i dubok lik.