• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

najlošije kentaur knjige

Started by Truba, 31-03-2003, 03:31:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Truba

uh zaključio sam kako mi glavna radnja nije pretjerano zanimljiva ALI mi je politička situacija na planeti mnogo zanimljivja od probavnih smetnji kiborga  :roll:

Židovi u Damasku i Kairu  :!:  :!:  :!:  zanimljiva politička situacija

:lol:  idemo dalje sa nestrpljenjem  :idea:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truba

:roll:  ala me smorila ova Prašuma hugolika SF knjiga brajana aldisa
još je nisam završio smara me već dvadesetak dana  :x  ne odustajem alahami  :x
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Berserker

Jel to neka kentaurova knjiga? Ne secam se nijedne Oldisove knjige u toj biblioteci.

Truba

ma nije kentaurova nego koristim ovaj topik da ne pokrećem novi
neko hrvatsko izdanje je knjiga  :x

Alexdelarge

Quote from: Ghoul on 01-04-2003, 22:39:06
Kad već skrećemo diskusiju u tom pravcu, ne mogu da ne vas ne razveselim traumom koju je mojoj (tada) sedamnaestogodišnjoj psihi prouzročila sledeća epizoda:

Uđem ja, mlad i naivan, u knjižaru Gradine (u Nišu, naravno) i, ništa ne sumnjajući, upitam:
'Izvinite, imate li knjigu UTKANI SVET?'

Na to mi domaćica-prodavačica, tetka na intelektualnom nivou prosečne prodavačice u dragstoru, odvrati razrogačenih očiju i iskreno iznenađenog-uzbuđenog glasa:
'Jaooo, siiiiiiine – nemamo... Pa šta je to? Ko je to napisao?'

Ja, zbunjeno-postiđen, promrmljam:
'K.. Klajv Barker...'

'Ne, nemamo to. Pa kakva je to knjiga?'

Ja požurih da se povučem odatle. Do dana današnjeg mi nije jasno da li me tetka nije dobro razumela (ko zna šta je čula?), ili je mislila da je 'utkani' ko zna šta. I dan danas je ponekad vidim u snovima, nadnetu nad mene, izbuljenu kao da sam je pitao: 'Izvinite, da li bih mogao da analno onodim vašu kćer jedinicu?' kako exklamira: 'Jaoooo siiiiiine...'

Tako su počeli moji dani naručivanja knjiga pouzećem.
(Just for the record, u to vreme su mi i Zoki i Boban odobrili po 30% za prvu narudžbinu, kao učeniku. Ne znam da li je to i danas praxa...)

:!:

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Berserker

kakvo bedno vaskrsavanje teme :( Ako je več vaskrsavamo, iz ove prespektive mogu da kazem da sa izuzetkom Ćurčića i njegove zbirke priča, najlošije knjige u Kentauru definitivno jesu knjige domaćih pisaca, i manje više pola objavljenih Francuza. A kad vidim prvi post u temi, slatko se nasmejem, jer od četiri ''loše'' pobrojane knjige, dve su upravo fenomenalne, jedna vrlo dobra, i jedino francuz škripi.

Truba

Joj pričaj mi o francuzima...ali nisam ih odavno čitao pa ne mogu govoriti ali nije baš bilo neko iskustvo

Obnovio sam Olgu Larionovu... Leopard...ima tu materijala, fenomenalno na momente, ali nedostaje nešto da bude Lem...možda da je Lem malo virnuo u Olgu :D ... vjerojatno joj je i bio uzor Lem... ima tu i Povratka sa zvijezda a bome i Glasa gospodara barem u filozofiji

Totalka sam bio razočaran s Više nego ljudski... sad je u opticaju ova neka serija što je očito ukrala ideju u ovoj knjizi ali je ovdje realizacija ili prevod totalno mi stran... nisam zadovoljan

Truba

Gem... ne znam jel knjiga loša ili je prijevod loš ali definitivno nije na nivou što bi se reklo
odmah sam je prodao za 8 maraka
kao i sve nastavke Rame... ono je nečitljivo tu sam ubo 38 maraka

varvarin

Jebi ga, čudno.
Kad je moja generacija otkrila VIŠE NEGO LJUDSKI tamo početkom osamdesetih godina prošlog veka, otkidali smo na knjigu...
Ima ipak nešto u duhu vremena.
(Dodajem naknadno: Bilo je krajem sedamdesetih. Sećanje nije baš pouzdan svedok.)

scallop

Mda. Sterdžen i ta generacija umalo da od SF-a načine dobru literaturu. I onaj Vonegat, šta se kog vraga pačao u SF?   xcheers
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Berserker

Quote from: Black swan on 07-12-2015, 16:36:52
Joj pričaj mi o francuzima...ali nisam ih odavno čitao pa ne mogu govoriti ali nije baš bilo neko iskustvo

Obnovio sam Olgu Larionovu... Leopard...ima tu materijala, fenomenalno na momente, ali nedostaje nešto da bude Lem...možda da je Lem malo virnuo u Olgu :D ... vjerojatno joj je i bio uzor Lem... ima tu i Povratka sa zvijezda a bome i Glasa gospodara barem u filozofiji

Totalka sam bio razočaran s Više nego ljudski... sad je u opticaju ova neka serija što je očito ukrala ideju u ovoj knjizi ali je ovdje realizacija ili prevod totalno mi stran... nisam zadovoljan

Larionova je odlicna, prvi put da sam procitao roman koji je ispunjavao stroga rezimska pravila tadasnjeg SSSRa a istovremeno bio knjizevno jak. Kao poredjenje, Tahmasib brace Strrugacki (jedna od prvih knjiga objavljenih u Kentauru) je golo njesra, klasican komunisticki pamflet umotan u SF oblandu i uz to jako slabo napisan, mada ih ne krivim sto su morali da pisu po diktatu, ipak im je to bio jedan od prvih radova. A za Sterdzena...pa ako ti se vec nisu dopali Nova i Kolevka za Macu, ne vidim sto bi ti se dopao Sterdzen, kad je i on u istom paketu - remek dela zbog kojih sam i zavoleo SF kad sam poceo da citam Kentaur. Stvarno imas neki cudan ukus. Doduse, slazemo se oko Rame i Gema, pogotovo oko Rame - Klarka sam i ja voleo samo kao klinac, sa godinama se krug njegovih knjiga koje mi se svidjaju suzavao da bi na kraju ukljucivao samo odiseju 2001 i Kraj detinjstva, a da me danas neko pita, od njega bih zadrzao samo Kraj detinjstva.

Truba

maca i nova
ipak sam ih citao prije 15 i vise godina...to se ne racuna ali eto nije ostalo u dobrom sjecanju
mace se sjecam iako nisam procitao zadnjih nekoliko str
dok se nove ne sjecam ama bas nicega...
cudno
citao sam neki dan na rubu zaduzbine
sjecao sam se dvije recenice samo...ipak je proslo takodjer vise od 15 god
svaka planeta mirise na svoj nacin
i ubrzavanje planeta i zvijezda  u planetarijumu...
solidni nastavak dobre ideje

Truba

prodao sam vise nego ljudski za 10
kupio 1998 za 10

Truba

znal iko objasniti zasto je puz golac na urvini 50% iskasapljen

Truba

Quote from: Black swan on 27-09-2008, 17:07:47
evo nabavio sam Donje svetove
jos samo da dodje na red za citanje

:oops:
10 godina poslije...nista jos nije doslo na red

Truba

kad razmislim
problem s kentaurom je u tome sto su lose reklamirane...i kasapljene
recimo logor koncentracije...super knjiga ako ne citas smojlere na zadnjoj...
metuzalemova djeca slicno...
misliding

Truba

Nije vrijeme za heroje

kakvo je ovo sranje šta je ovo... e moj Zorane što si ostavio deci i budućim generacijama
sva sreća ovo niko ne skuplja pokoji manijak

Truba

Nedavno sam i Novu odustao
kakvo je ovo ludilo bilo... čovječe onde niko normalan

šta se sve uvaljivalo za vrijeme Juze kad nije bilo ni kriterija ni informacija + smojleri na poleđini knjige
jbt kakav doktor znanosti

Meho Krljic

E, jebi ga sad. Ako ti Dilejni nije dobar onda ne znam...

ridiculus

Quote from: Black swan on 14-02-2023, 11:16:40
šta se sve uvaljivalo za vrijeme Juze kad nije bilo ni kriterija ni informacija + smojleri na poleđini knjige

Za to sa da ži vi mo u do bu MO NU MEN TAL NIH kri te ri ju ma!   !                     !                                          !

Quote"Komijev život" - u rečniku pansrpske posturbane terminomitologije, produženi život (10-15 godina) koji se protraći na traženje iskustava koje unapred sigurno ne zadovoljavaju, ili čak razočaravaju, konzumenta. U prevodu, "kakvo gubljenje vremena".

Čujte, ja ću prvi da se ogradim od Živkovića - kao i (skoro) od svakog ko nam nabija na nos marksistička uverenja - ali nije baš sve bilo za odbacivanje.
Dok ima smrti, ima i nade.

Truba

Quote from: Meho Krljic on 14-02-2023, 12:18:24

Jesi citao Novu
Danas...ili kad si imao oko 45 godina

Truba

Deca ne znaju ko je danis tanovic
Pa ce fala nebesima i zvirkovic zloban biti prekriven snjegovima i sasom

Meho Krljic

Quote from: Black swan on 14-02-2023, 13:19:39
Quote from: Meho Krljic on 14-02-2023, 12:18:24

Jesi citao Novu
Danas...ili kad si imao oko 45 godina
Čitao sam sa recimo 18. Ne tvrdim da je to meni najdraži roman svih vremena, ali mi spada u omiljenije.

Truba

Procitaj opet pa se javi

Ja sam poceo i nisam mogao dalje ne znam 50ak str

Meho Krljic

Pa, pazi, stoji da je Kentaurov prevod skandalozan:

https://sf-knjige.github.io/knjige/nova/index0.html

Ali, naravno, ako bih je čitao u originalu, ne bi to bilo strašno.

dark horse

Trubo, batali SF.

Čitaj Murakamija.  :D
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Truba

dark horse

Truba

kako kod nas kažu kad ti nešto smeta
i tebe i njega :D na kamari

dark horse

E, baš to hoću da te pitam Trubo, uze mi reč iz usta, postoji li i jedan pisac ili knjiga koji ti se zapravo sviđaju ili barem ne smetaju?

Pošto redom ideš po Sagiti i sve živo pljuješ... red bi bio da čujemo šta je tebi vrh vrhova...

ridiculus

Sviđa mu se Line of Duty, ali to je televizija.  :lol:

Quote from: Black swan on 14-02-2023, 13:20:49
Pa ce fala nebesima i zvirkovic zloban biti prekriven snjegovima i sasom

Ubiše i sneg... sve ga je manje... uskoro će deca morati zimi da idu na visoke planine da bi ga videla uživo.
Dok ima smrti, ima i nade.

Truba

Ode denton ode moja ljubav prema seriji

Npr kentaur Solaris nemam niti sam je ikad vidio...zato sto je  dobra...a ona srañja po seriji A kao Andromeda u 20000 iskace iz pastete

Truba

Nedavno sam nabavio Teško je biti bog imam ovu knjigu u 4 različita izdanja mislim
ali najdraža mi je kenaturova koju naravno nisam pročitao već neko drugo izdanje...mislim da je film u njemačkoj koprodukciji nešto najbolje što postoji od istočnoeuropskog SF-a
a i knjiga nije loša prema sjećanju

ono što želim dodati da su me oduševili Endi Vir i Andrej Čajkovski sa svojim djelima Operacija Očajnički poduhvat i Deca vremena

nešto slično možda u Kentauru je pisao samo Lem... pada mi na pamet Nepobjedivi...
generalno govoreći Kentauri mi se sviđaju zbog opreme i činjenice da su nastali u jednom vremenu koje je iza nas
a i skupljao sam ih u djetinjstvu i sada imaju tu emotivnu vrijednost

12

Činjenica je da onog brutalnog i zločinačkog ima više na selu, nego u gradu. Na selu su brutalnost i nasilje osnova svega. Brutalnost u gradu nije ništa u poređenju sa brutalnošću na selu, a nasilje u gradu nije ništa u poređenju sa nasiljem na selu. Zločini u gradu, gradski zločini, oni nisu ništa u poređenju sa zločinima na selu, seljačkim zločinima

Tomas Bernhard - Poremećaj

za ovu humoresku tnx to Baudrillard

Truba

ja i?
kakve ima veze s temom?

12

a moglo je biti duhovito

ali rigorozni neki moderatori

citat je los pa je smesten medju najlosije knjige, cak i kentaur. inace, od onih je koji su losi da su dobri. retko se na takve naidje. mada, moguce da si posve u pravu, sta ce tako dobar citat medju najlosije knjige, pa jos i kentaur. ja bih se isto pobunio, da sam na tvom mestu

Truba

realno govoreći kentaur knjige su dizajnom top
ali prevodioci urednik i kasapljenje te guranje besmislenih knjiga (prva od 3...npr...ili da zadovolje regionalnu zastupljenost loše knjige) su uništili ediciju

12

ne znam nista o ovome te me zarko zanima kako je isla regionalna zastupljenost lose knjige? koji su, recimo, od regiona prednjacili?

Truba

To ti je vako hrvati budu 1998 srebrni jer su 1987.bili zlatni...ali zbog komunizma i bratstva jedinstva 1990. mora igrati jedan crnogorac jedan slovenac jedan makedonac...i na kraju penale ne znaju pucati
Tako i ovdje...zna se ko je najbolji...ameri i briti ali moraju gurati i istok i zapad...pa imamo lose svede ili francuze te japance...ima tu toga jos

12

ako smem da pogadjam, savicevic, prosinecki, pancev

12

nismo se ocito razumeli. pomislio sam da je rec o ditribuciji lose knjige po regionima, pa da nekog narocito zatrpavaju losom knjigom. to bi zaista bilo interesantno znati kada bi postojalo. a sigurno ne postoji

Truba

Da dodam Balard
Potopljeni svet

Dobro je to ali...je li kasapljeno?
Previse lokalizirana planetarna kataklizma

TRIFIDI...slicno...i zastarjelo