Author Topic: SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!  (Read 40774 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.880
 • Enfant terrible
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #50 on: 08-10-2007, 20:32:01 »
Quote from: "Ghoul"
dođavola, pa zar je dotle došlo?

ako bi me vređao svako ko se ne slaže sa mnom, ja bih se vređao bar tuce puta dnevno!

BRING IT ON!
mislim, raspravu, ne vređanje.

italo horori su kao death metal (ili noise; ili industrial...): treba ti duža izloženost tome da se (eventualno, if at all) navučeš, i da prestane da ti smeta ono što na prvi pogled/sluh smeta, i da počneš da uviđaš ono ispod prvog utiska, sistem ispod kakofonije, melodiju ispod buke, skrivene kvalitete itd.


Ma salim se...nego pri ,vrednovanju nekog filma ja se mnogo oslanjam na osecanja,jer teorijskog znanja nemam,pa ako mi se neki film svidi , ja ne mogu protiv toga,cak i ako neko od autoriteta kaze drugacije i vice versa,rizikujuci da ispadnem glup u drustvu i sa losim ukusom.

Sto se tice italo horora pogledao sam ponesto i nisam bas toliki ignorant.Konkretno od Soavija mi se vise svidjaju Cemetery Man i The Church od Stagefrighta.Nekako mi je u tom filmu sve jadno i plitko,a i kad covek pogleda Noc Vestica , Petak 13 i druge neke slashere,izgubi interesovanje za italijanske psihopate.Ja kod italo horrora/gialla volim sto su kao snovi,sa crtom apsurdnosti i iracionalnosti,a narocito one jarke boje(kao kod Bave i Argenta)i ako toga nema,onda mi je film los i podseca na bledu i neuspelu americku kopiju.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #51 on: 09-10-2007, 01:24:19 »
znaš šta, odaću ti jednu tajnu ako obećaš da je nećeš širiti dalje:
i ja na filmove pre svega reagujem instinktivno, emotivno, afektivno, 6. čulom ili već čime: i tek onda kada/ako mi se dopadnu, tražim 'racionalne' razloge za to dopadanje. nekad ti razlozi imaju više a nekad manje smisla, ali nikada se ne obmanjujem da su oni suština: ja filmove gledam pre svega zato što ih VOLIM (kad su dobri) a ne zato što ih nešto PROUČAVAM (što je došlo kasnije, i uvek će biti sekundarno u mom bavljenju filmom).

konkretno:
baš pre neki dan mi je sinulo da mi se haute tension toliko dopada NE zbog bilo kog racionalno-teoretski-zasnovanog razloga, zbog inovacija u tretmanu izlizanih žanrovskih toposa i šta ti ja znam (it HELPS, but it's not CRUCIAL!), već zbog toga što film prelepo izgleda, što ga je uživanje gledati, što me je kupio već prvim kadrovima onog trčanja kroz jutarnje-magličasto-isprano-zelenu šumu, i prvim prizorima prelepe-okrvavljene sesilije, i implikacijama krvave romanse i ludila jasnih već iz prvih reči koje hipnotički ponavlja: frenetičnost tih prizora, njihov vizuelni kvalitet (i potencijalne konotacije, ali to sekundarno), kao i odlični sound-design i, odmah zatim, fascinantna muzika tokom špice mene su TOLIKO FASCINIRALI U UVUKLI U FILM da sam se ja zaljubio-na-prvi-pogled.
na svu sreću, ostatak filma me nije izneverio niti ostavio kao neka fufica, već mi je stalno davao nove razloge da ga (još više) volim, i pošteno me je odveo do kraja, kao prava ljubavnica.
(neki su se, istina, osetili donekle ostavljenim tim 'trik' krajem, ali ja i dalje tvrdim, a jednog dana ću to možda negde i napisati, da taj kraj uopšte nije toliko prljav trik, da ima dovoljno smisla, ili barem onoliko koliko neki ne-baš-najfiniji čin koji učini žena koju obožavate i koji joj opraštate ZATO što je obožavate. pošto sam do tog trenutka, na kraju, već bio head-over-heels sa haute tension, taj kraj sam prihvatio kao neraskidivi deo cele te priče, takav kakav jeste, a naknadnom racionalizacijom uspeo čak i da ga racionalizujem – mada sve i da nisam, ostaje da je to jedan prelep, božanstveno usnimljen i režiran i tempiran film kome bih bio spreman da oprostim i mnogo više od te jedne neuklopive scene sa odsečenom glavom-pušiteljkom na početku koja zaista štrči iz bilo kakvog racionalno konstruisanog tumačenja…)

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #52 on: 09-10-2007, 03:34:18 »
ima bar 5 godina kako nisam gledo ORGAN, a pošto treba za kfcc da pišem o ID-u, od iste autorke, rekoh pravi je trenutak da se podsetim.

pa, priznajem da sam malkice zaboravio KOLIKO je ovo bolestan film; mislim, DUBOKO bolestan, ne fensi šmensi SAW/HOSTEL splatter-za-retarde bolestan; pošto mi je to bio 1 od prvih novojapanskih horora koje sam uopšte gledao, na samom početku tog plimnog vala, mislio sam da je utisak koji mi je ostao u glavi donekle tako žestok i zbog tog šoka novine, koji danas, posle tolikih azijata i dr. boleština više neće imati TO dejstvo.
pa, srećan sam da prijavim, učinak nije nimalo umanjen, ovo je ŽESTOKO, složeno morbidan i ogavan film – IN A GOOD WAY!

šteta što je toliko nekoherentan, tj smišljeno nelinearan – mada ni približno onoliko koliko mi se nekad činio; na treće gledanje brojne elipse postaju očiglednije.

u svakom slučaju, 'catrepillars in my belly… coming out… coming out' ostaje jedna od 5-6 najdražih mi scena ikada i igde, baš kao i mjuz koji ide uz nju! to su 2-3 minuta za antologiju!

Franz Xaver von Baader

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.774
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #53 on: 09-10-2007, 12:35:01 »
Quote from: "Ghoul"
znaš šta, odaću ti jednu tajnu ako obećaš da je nećeš širiti dalje:
i ja na filmove pre svega reagujem instinktivno, emotivno, afektivno, 6. čulom ili već čime: i tek onda kada/ako mi se dopadnu, tražim 'racionalne' razloge za to dopadanje. nekad ti razlozi imaju više a nekad manje smisla, ali nikada se ne obmanjujem da su oni suština: ja filmove gledam pre svega zato što ih VOLIM (kad su dobri) a ne zato što ih nešto PROUČAVAM (što je došlo kasnije, i uvek će biti sekundarno u mom bavljenju filmom).


znaš što,
ja ti vjerujem! jer već i sam znam "tajnu"

Alexdelarge se, ovdje, tako lijepo uklapa u ono žižekovsko-otkrivanje-istine-iz-pogrešnog-uvida, da je to milina
alex pretpostavlja da ghoul zna tajnu (dobrih filmova) i ispituje ga itd... ovo sad može potrajati  dugo, dugo, mislim, ghoulovi odgovori... na žalost, ghoul je ovdje malo zbrzao i ekspresno otkrio tajnu... koju alex ionako već zna, no da bi to stvarno znao, on ipak treba ispitivati ghoula - do istine treba doći dvostrukim obratom: kroz prijenos (između ghoula i alexa) i kroz fantazmu (skužiti da je ghoul rekao tajnu pa iako je prodavao muda za bubrege, tj. pacijent je već znao tajnu)

eto, alex je donekle prošao kroz prijenos... sad mu još samo preostaje proći kroz fantazmu i znat će tajnu dobrih filmova (međutim, tu se pojavila zanimljiva situacija, u kojoj je ghoul zbrzao s rješenjem, te time možda zapriječio prijenos, i nisam siguran kako će se slučaj razrješiti; tj. hoće li alex doseći tajnu dobrih filmova)

...

inače,
puno si filmova pogledao, mister ghoule, pa i previše...
ipak, i tu leži paradoks, ti si prinuđen gledati ih i dalje, te prihvatiti iluziju, tj. "tražim 'racionalne' razloge za to dopadanje" kako bi postigao tzv. objektivnost ili ozbiljnost. naime, ti već znaš "tajnu", ali ju svejedno trebaš nekako fiksirati, pretočiti u konzistentnost, te naposljetku svesti na "mišljenje autoriteta" - autoritet je taj koji potvrđuje validnost kriterija... ti znaš tajnu, ali si prinuđen postupiti kao da je ne znaš i pozvati se na autoritet: film nije dobar zato što je dobar, nego je film dobar jer (i kada) tako kaže autoritet; to bi bilo tako nekako (i nema se razloga sumnjati, upravo kroz autoritetstvo se potvrđuje autoritet)

eh da, daj autoritativne razloge za Cannibal Holocaust, autentičnu racionalizaciju za dopadanje tog pis-of-šita
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #54 on: 09-10-2007, 12:56:42 »
Quote from: "PingvinPatuljak"
eh da, daj autoritativne razloge za Cannibal Holocaust, autentičnu racionalizaciju za dopadanje tog pis-of-šita


evo texta koji sam piso pre par godina, ne smem da ga čitam ponovo i vidim da li se još uvek slažem sa sobom, ali slagao sam se tada kad sam pisao, pa valjda se to još drži.
originalno objavljeno u PRESSINGu:Kanibalski holokaust

(Cannibal Holocaust, 1980)
Režija: Ruđero Deodato
Scenario: Đanfranko Kleriči
Muzika: Riz Ortolani
Uloge: Robert Kerman, Frančeska Kiardi, Gabriel Jork...

Postoje filmovi, retki ali tim vredniji, čiji se uticaj može uporediti sa udarcem pesnice: tresnu vas u lice, ili stomak, ili niže, i na neko vreme ošamute, i pitate se šta vas je to snašlo. Čak i kada se povratite, repriza nije bitno blaža od prvog udarca: svaki put iznova uspevaju da vas pomere iz mesta, zato što je na sirovu brutalnost njihovih postupaka nemoguće oguglati. Površni posmatrač reći će da nema ništa jednostavnije: da je šok - linija najmanjeg otpora za kojom posežu najnetalentovaniji. Ova predrasuda je, naravno, glupost. Da je istinita, šokantnih filmova koji vas treskaju u lice svaki put iznova bilo bi mnogo, mnogo više. A nema ih. Iz prostog razloga što postoji razlika između pukog iznenađenja (BU!!!), ili prizemne upotrebe brutalnosti i splatera, i dosledno sprovedene estetike šoka, u kojoj se brutalnost tematike i ikonografije pretvara u brutalnost forme; i tek onda kada forma – samo tkivo filma- bude prožeta tom estetikom dobijamo one retke alhemijske ekstrakte čije dejstvo ne izvetri nakon prve upotrebe. Ruđero Deodato spada u one koji su samo jednom u životu uspeli da sve kockice slože na savršeni, besprekorni način – poput Rubikove kocke koja se reši, gotovo slučajno, ili vođena nekom višom silom, samo jednom, i nikad više. Temom kanibala iz džungle bavili su se mnogi, i pre i posle ovog filma, ali niko nije uspeo da od blata, znoja, krvi, iznutrica, nasilja nad životinjama, mučenja i kastriranja, silovanja i komadanja proizvede eliksir za sva vremena kakav je Deodatov HOLOKAUST.

     Veliki deo tajne uspeha sastoji se u (prilično) dosledno sprovedenom kvazi-dokumentarizmu: dok su drugi pokušaji kanibalizacije ove tematike posezali za otrcanim žanrovskim klišeima (akcija, avantura, horor), Deodato se samosvesno osvrće na korene ovog pod-žanra, odnosno na dokumentarac PASJI SVET (MONDO CANE, 1962) iz koga je proistekao pod-žanr 'šokumentaraca' poznatih kao mondo-movies. Glavna poenta ovih šokumentaraca bile su scene ekscesa, sa naglaskom na bizarnim običajima vezanim za dva najveća tabua: seks i smrt. Glavne atrakcije su autentični prizori nasilja nad životinjama i ljudima, prošarani cinično-humorističkim osvrtima na seksualne rituale, uz mnoštvo 'divljaka' u Adamovom i Evinom kostimu (često bez smokvinih listova!), i sve to podvučeno pompezno-moralizatorskim, a zapravo hipokritičkim komentarom naratora. Desetine ovakvih produkata, pretežno italijanskih, tokom šezdesetih i sedamdesetih inkasiralo je na eksplicitnim prizorima kakve igrani filmovi nisu smeli sebi da priušte. Tek početkom sedamdesetih javljaju se i prve eksploatacije u formi igranog filma: ČOVEK IZ DUBOKE REKE Umberta Lencija vredan je pomena samo kao prvi. Tek je Ruđero Deodato, sa POSLEDNJIM KANIBALSKIM SVETOM, a potom i sa HOLOKAUSTOM, doneo svež pristup, energiju, smelost (bezobrazluk?) i žestinu koje će epigoni kasnije (uzalud) pokušavati da dosegnu.

     Zamišljen kao kritika mondo filmova, i senzacionalističke eksploatacije nasilja iz stvarnog života, Deodatov film pokušava da bude i riba i devojka, koristeći ista ona preterivanja i iživljavanja kakva osuđuje kod drugih. Zbog toga su ga mnogi optuživali za hipokriziju, a nimalo mu nisu pomagale scene kakve su: klanje malog glodara, beskrajno čerečenje (naživo) sluzavih iznutrica džinovske kornjače, pucanje u vezano svinjče i otvaranje lobanja živim majmunima pomoću mačete. Deo notornosti HOLOKAUSTA vezan za nabrojane prizore nije lako braniti: čak i Deodato se, iz današnje perspektive, kaje zbog njih. Ipak, mora se priznati da svaki od njih (izuzev onog sa glodarom) ima narativnu funkciju u filmu: lov na majmunske mozgove je standardna praksa pojedinih primitivnih plemena, a čerečenje kornjače i pucanje u svinju služe za karakterizaciju 'zlih' belaca koji dolaze u džunglu i unose nepoštovanje i nepotrebnu surovost da bi ih, ubrzo, ispoljili i prema ljudima ('divljacima'). Čitava druga polovina HOLOKAUSTA, koja prikazuje film-u-filmu, sa snimcima prethodne ekspedicije, ima strukturu horor-filmova osvete kakvi su POSLEDNJA KUĆA LEVO ili PLJUJEM NA TVOJ GROB: veći deo zauzimaju brutalnosti koje protagonisti nanose drugima, da bi na kraju oni sami bili još gadnije kažnjeni za to. Seks, nasilje, katarza, pa još i naravoučenije o tome da nije lepo ne biti fin – sve u jednom filmu – šta ćete više?

     Pritom eksplicitnost nasilja prema životinjama služi još i da podupre kvazi-dokumentarizam opšteg pristupa. Smelo poigravanje sa nivoima prikazane stvarnosti iskazuje se kroz korišćenje različitih filmskih formata (16mm snimci zajedno sa filmskom trakom od 35mm), arhivskih dokumentarnih snimaka, zatim kroz TV forme (razgovor u studiju; intervju sa porodicama 'dokumentarista' koje 'reporteri' nalaze na kućnim adresama ili na ulici…), kroz korišćenje autentičnih lokacija džungle (maksimalno oživljenih izvanrednom kamerom Serđa d'Oficija) umesto studija ili prvog šumarka izvan grada, a to uključuje i lokalne domoroce umesto našminkanih belaca u ulozi urođenika, kao i domaću faunu čije stradanje pred kamerama najavljuje i ubedljivijim čini predstojeće živopisno klanje ljudi. Potonje je dokumentarizovano ubedljivošću inscenacije (kamera iz ruke, trčanje, bežanje, vrištanje, sve to 'in real time', bez rezova) i frapantnom realističnošću efekata maske (potpomognutih pravim, životinjskim iznutricama).

     HOLOKAUST počinje kao TV reportaža koja smesta najavljuje intelektualnu temu (u doba svemirskih letova, na samo par sati leta od Njujorka neki ljudi još uvek žive u kamenom dobu), produžava kao avanturistički triler, sa misterijom nestale ekspedicije, a onda dolazimo do ingeniozno estetizovanog 'oltara' načinjenog od ljudskih ostataka slepljenih sa delovima filmske kamere (predivno-makabrični spomenik totalnoj posvećenosti filmu!) i od tada HOLOKAUST postaje prožet senkom zlokobnosti dok posmatramo čak i najnedužnije snimke ljudi za koje unapred znamo da su mrtvi, i da gledamo njihove poslednje dane. Mnoge od ovih trikova kasnije će pokupiti tvorci PROJEKTA VEŠTICA IZ BLERA, i drugi, ali Deodato je bio prvi koji je dokumentaristički pristup upotrebio na ovako kompleksan i dosledan način za građenje jedinstveno opresivnog, mučnog, šokantnog i zlokobnog filma. Kruna svega toga je kulminacija HOLOKAUSTA: masakr nad filmskom ekipom, zabeležen njihovim sopstvenim kamerama, kao vrhunski dokaz Deodatove ingenioznosti i talenta i nešto što ni prilikom desetog gledanja ne može da vas ostavi ravnodušnim baš zato što je visceralnost prizora preslikana na visceralnost filmskog jezika. Jednom rečju, ovo je klasik za sva vremena i remek delo koje transcendira žanrove.

(c) DEJAN  O G NJ A N O V I Ć

Franz Xaver von Baader

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.774
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #55 on: 09-10-2007, 13:28:14 »
da, znaš znanje
naravno da se na kraju treba potvrditi autoritet "Jednom rečju, ovo je klasik za sva vremena i remek delo..."

naravno da to sve stoji KADA bi CH meni bio "udarcem pesnice: tresnu vas u lice, ili stomak, ili niže, i na neko vreme ošamute..."

no, kako on to meni nije, naime, "ne pomiče me iz mjesta" i sve ostalo se instatno ruši, surva u bezdan
još jednom snaga istine (tvoje apologetske recenzije), pokazuje se u početnim pretpostavkama - zato se "pravo" obaranje ne vrši napadom na zaključak, nego negiranjem početne pretpostavke (i naravno, time se ne pokazuje da ti nisi u pravu, tj. ne pokazuje se ne-istinitost teksta, već samo njegova uvjetovanost o ...itd)

uglavnom,
ti si stavio autoritativne razloge zašto je CH dobar, ja ti ne vjerujem (jer ja već znam tajnu hehe), no to ne znači da ti neće vjerovati netko treći (naime, većina ljudi ne zna tajnu; nego ju upravo saznavaju kroz takve tekstove...)

usput, imaš li kakav tekst o serijalu Phantasm?
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #56 on: 09-10-2007, 13:30:24 »
Quote from: "PingvinPatuljak"
usput, imaš li kakav tekst o serijalu Phantasm?


nemam. možda ću nekad pisati o 1. i 2. delu, ako završim serijal textova o kultnim filmovima, ali odmah da ti kažem, ne ljubim ja to preterano, sem nešto malo 2. deo.

Franz Xaver von Baader

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.774
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #57 on: 09-10-2007, 13:57:31 »
Quote from: "Ghoul"

 možda ću nekad pisati o 1. i 2. delu, ako završim serijal textova o kultnim filmovima, ali odmah da ti kažem, ne ljubim ja to preterano, sem nešto malo 2. deo.


ma to nije pretjerano važno, voliš li ili ne voliš...kao što u slučaju teksta CH moram priznati da "znaš znanje", tj. poznaješ horror žanr i lagano kliziš njime (bez poteškoća), bez obzira što je CH meni bezveze
u ono vrijeme kad sam gledao serijal, bilo mi je s u l u d o... možda da ga pogledam ponovo (što ću jednom sigurno učiniti) i ponudim epohalnu -PingvinPatuljak- analizu sličnu onoj o 1408... iako, izgleda da forum ne bi mogao podnijeti tako nešto dva puta
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Shozo Hirono

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.759
  • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #58 on: 09-10-2007, 17:13:58 »
Cannibal Holocaust je i tada,a i dan danas deli fanove horora na ILI i ILI....znaci nema neke objektivne sredine,ili ga shvatas i postujes ili ti je potpuna bljuzga,exploatacija sexa,smrti,nasilja,sebicnosti,vulgarnosti i izopacenosti ljudskog bica....ja se u ovom slucaju do slovce slazem sa Ghoulom,ALI,ono sto me iznenadlo jeste dovodjenje i rangiranje Delirije ili jos drasticnije Repulsion u rang sa I Spit on Your Grave (3+),i mislim Last House on the Left......za razliku od CH,ciji sklop kockica postize idealnu harmoniju u filmskom univerzumu,doticna 2 filma ostavljaju coveka hladnim i potpuno ravnodusnim,ili jos bolje rupa u dusi koja je trebala biti popunjena brutalnom osvetom ostala je prazna,barem kod mene......
Roditelji u filmu Last House on the Left su se "osvetili",da jesu,ali mislim da je Wes bio toliko umoran brutalnim kasapljenjem i mrcvarenjem devojaka,da je potpuno zaboravio da prosecan gledalac zeli jednako,AKO NE zesce zadovoljenje u vidu,pa najmanje polucasovne Pasolinijevske razgradnje i destrukcije zlog kvarteta.....umesto toga Craven nam nudi 2 glupa pandura,koji imaju problema sa gomilom kokosaka !!! :x
A osveta je smusena,kratka,brza,NEexplicitna....i upravo sve ono sto nije smela biti. :cry:
I Spit on Your Grave silovana devojka se osvetila za 15-20 minuta,a preko sat vremena smo gledali njeno silovanje,i silovanje i silovanje i silovanje....i onda ona obesi onog retarda,a stekao se utisak da joj je on pomogao,jer odokativno bih rekao da je barem 20 kg laksa od njega.....ali adrenalin cini chuda !!! :x
Najsmesnija je scena kastriranja u kadi,gde je lik par sekundi posle obezpenisivanja prozborio:"Uh yeah I feel so worm." :x
Aj,aj sve bi to oprostio Zeiru,ali bre ona scena na jezeru mi lici kao da su se svi zestoko umorili od snimanja i onda je veliki reziser prozborio:"Ej,aj malo brze,podavicemo se bre na ovim starim camcima,a i sunce je vec odavno zasijalo i udara u glavu,mnogo zesce no sva ona droga i alkohol od sinoc.....zajebite vise,jebes selo,idemo nazad u grad !!!" :)

Shozo Hirono

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.759
  • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #59 on: 09-10-2007, 17:22:48 »
THE LAST HOUSE ON THE LEFT
W. Craven
**
2+
V
17.05.

MOJA GRESKA !!!! :x
Realno !!!

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.880
 • Enfant terrible
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #60 on: 09-10-2007, 17:23:19 »
Quote from: "Ghoul"
Quote from: "PingvinPatuljak"
eh da, daj autoritativne razloge za Cannibal Holocaust, autentičnu racionalizaciju za dopadanje tog pis-of-šita


evo texta koji sam piso pre par godina, ne smem da ga čitam ponovo i vidim da li se još uvek slažem sa sobom, ali slagao sam se tada kad sam pisao, pa valjda se to još drži.
originalno objavljeno u PRESSINGu:Kanibalski holokaust

(Cannibal Holocaust, 1980)
Režija: Ruđero Deodato
Scenario: Đanfranko Kleriči
Muzika: Riz Ortolani
Uloge: Robert Kerman, Frančeska Kiardi, Gabriel Jork...

Postoje filmovi, retki ali tim vredniji, čiji se uticaj može uporediti sa udarcem pesnice: tresnu vas u lice, ili stomak, ili niže, i na neko vreme ošamute, i pitate se šta vas je to snašlo. Čak i kada se povratite, repriza nije bitno blaža od prvog udarca: svaki put iznova uspevaju da vas pomere iz mesta, zato što je na sirovu brutalnost njihovih postupaka nemoguće oguglati. Površni posmatrač reći će da nema ništa jednostavnije: da je šok - linija najmanjeg otpora za kojom posežu najnetalentovaniji. Ova predrasuda je, naravno, glupost. Da je istinita, šokantnih filmova koji vas treskaju u lice svaki put iznova bilo bi mnogo, mnogo više. A nema ih. Iz prostog razloga što postoji razlika između pukog iznenađenja (BU!!!), ili prizemne upotrebe brutalnosti i splatera, i dosledno sprovedene estetike šoka, u kojoj se brutalnost tematike i ikonografije pretvara u brutalnost forme; i tek onda kada forma – samo tkivo filma- bude prožeta tom estetikom dobijamo one retke alhemijske ekstrakte čije dejstvo ne izvetri nakon prve upotrebe. Ruđero Deodato spada u one koji su samo jednom u životu uspeli da sve kockice slože na savršeni, besprekorni način – poput Rubikove kocke koja se reši, gotovo slučajno, ili vođena nekom višom silom, samo jednom, i nikad više. Temom kanibala iz džungle bavili su se mnogi, i pre i posle ovog filma, ali niko nije uspeo da od blata, znoja, krvi, iznutrica, nasilja nad životinjama, mučenja i kastriranja, silovanja i komadanja proizvede eliksir za sva vremena kakav je Deodatov HOLOKAUST.

     Veliki deo tajne uspeha sastoji se u (prilično) dosledno sprovedenom kvazi-dokumentarizmu: dok su drugi pokušaji kanibalizacije ove tematike posezali za otrcanim žanrovskim klišeima (akcija, avantura, horor), Deodato se samosvesno osvrće na korene ovog pod-žanra, odnosno na dokumentarac PASJI SVET (MONDO CANE, 1962) iz koga je proistekao pod-žanr 'šokumentaraca' poznatih kao mondo-movies. Glavna poenta ovih šokumentaraca bile su scene ekscesa, sa naglaskom na bizarnim običajima vezanim za dva najveća tabua: seks i smrt. Glavne atrakcije su autentični prizori nasilja nad životinjama i ljudima, prošarani cinično-humorističkim osvrtima na seksualne rituale, uz mnoštvo 'divljaka' u Adamovom i Evinom kostimu (često bez smokvinih listova!), i sve to podvučeno pompezno-moralizatorskim, a zapravo hipokritičkim komentarom naratora. Desetine ovakvih produkata, pretežno italijanskih, tokom šezdesetih i sedamdesetih inkasiralo je na eksplicitnim prizorima kakve igrani filmovi nisu smeli sebi da priušte. Tek početkom sedamdesetih javljaju se i prve eksploatacije u formi igranog filma: ČOVEK IZ DUBOKE REKE Umberta Lencija vredan je pomena samo kao prvi. Tek je Ruđero Deodato, sa POSLEDNJIM KANIBALSKIM SVETOM, a potom i sa HOLOKAUSTOM, doneo svež pristup, energiju, smelost (bezobrazluk?) i žestinu koje će epigoni kasnije (uzalud) pokušavati da dosegnu.

     Zamišljen kao kritika mondo filmova, i senzacionalističke eksploatacije nasilja iz stvarnog života, Deodatov film pokušava da bude i riba i devojka, koristeći ista ona preterivanja i iživljavanja kakva osuđuje kod drugih. Zbog toga su ga mnogi optuživali za hipokriziju, a nimalo mu nisu pomagale scene kakve su: klanje malog glodara, beskrajno čerečenje (naživo) sluzavih iznutrica džinovske kornjače, pucanje u vezano svinjče i otvaranje lobanja živim majmunima pomoću mačete. Deo notornosti HOLOKAUSTA vezan za nabrojane prizore nije lako braniti: čak i Deodato se, iz današnje perspektive, kaje zbog njih. Ipak, mora se priznati da svaki od njih (izuzev onog sa glodarom) ima narativnu funkciju u filmu: lov na majmunske mozgove je standardna praksa pojedinih primitivnih plemena, a čerečenje kornjače i pucanje u svinju služe za karakterizaciju 'zlih' belaca koji dolaze u džunglu i unose nepoštovanje i nepotrebnu surovost da bi ih, ubrzo, ispoljili i prema ljudima ('divljacima'). Čitava druga polovina HOLOKAUSTA, koja prikazuje film-u-filmu, sa snimcima prethodne ekspedicije, ima strukturu horor-filmova osvete kakvi su POSLEDNJA KUĆA LEVO ili PLJUJEM NA TVOJ GROB: veći deo zauzimaju brutalnosti koje protagonisti nanose drugima, da bi na kraju oni sami bili još gadnije kažnjeni za to. Seks, nasilje, katarza, pa još i naravoučenije o tome da nije lepo ne biti fin – sve u jednom filmu – šta ćete više?

     Pritom eksplicitnost nasilja prema životinjama služi još i da podupre kvazi-dokumentarizam opšteg pristupa. Smelo poigravanje sa nivoima prikazane stvarnosti iskazuje se kroz korišćenje različitih filmskih formata (16mm snimci zajedno sa filmskom trakom od 35mm), arhivskih dokumentarnih snimaka, zatim kroz TV forme (razgovor u studiju; intervju sa porodicama 'dokumentarista' koje 'reporteri' nalaze na kućnim adresama ili na ulici…), kroz korišćenje autentičnih lokacija džungle (maksimalno oživljenih izvanrednom kamerom Serđa d'Oficija) umesto studija ili prvog šumarka izvan grada, a to uključuje i lokalne domoroce umesto našminkanih belaca u ulozi urođenika, kao i domaću faunu čije stradanje pred kamerama najavljuje i ubedljivijim čini predstojeće živopisno klanje ljudi. Potonje je dokumentarizovano ubedljivošću inscenacije (kamera iz ruke, trčanje, bežanje, vrištanje, sve to 'in real time', bez rezova) i frapantnom realističnošću efekata maske (potpomognutih pravim, životinjskim iznutricama).

     HOLOKAUST počinje kao TV reportaža koja smesta najavljuje intelektualnu temu (u doba svemirskih letova, na samo par sati leta od Njujorka neki ljudi još uvek žive u kamenom dobu), produžava kao avanturistički triler, sa misterijom nestale ekspedicije, a onda dolazimo do ingeniozno estetizovanog 'oltara' načinjenog od ljudskih ostataka slepljenih sa delovima filmske kamere (predivno-makabrični spomenik totalnoj posvećenosti filmu!) i od tada HOLOKAUST postaje prožet senkom zlokobnosti dok posmatramo čak i najnedužnije snimke ljudi za koje unapred znamo da su mrtvi, i da gledamo njihove poslednje dane. Mnoge od ovih trikova kasnije će pokupiti tvorci PROJEKTA VEŠTICA IZ BLERA, i drugi, ali Deodato je bio prvi koji je dokumentaristički pristup upotrebio na ovako kompleksan i dosledan način za građenje jedinstveno opresivnog, mučnog, šokantnog i zlokobnog filma. Kruna svega toga je kulminacija HOLOKAUSTA: masakr nad filmskom ekipom, zabeležen njihovim sopstvenim kamerama, kao vrhunski dokaz Deodatove ingenioznosti i talenta i nešto što ni prilikom desetog gledanja ne može da vas ostavi ravnodušnim baš zato što je visceralnost prizora preslikana na visceralnost filmskog jezika. Jednom rečju, ovo je klasik za sva vremena i remek delo koje transcendira žanrove.

(c) DEJAN  O G NJ A N O V I Ć


Ti si kao onaj crtani junak,Sport Billy,stalno vadis cuda iz zute torbe...voleo bih da zavirim u tvoju arhivu,svakakva se tu blaga izgleda skrivaju...bas sam sinoc uspeo da odgledam I spit on your grave,malo podseca na Oslobadjanje,doduse ovde domoroci nisu onako ogavni kao redneckovi iz Deliverance-a,ali su podjednako surovi.A sto se tice CH to mi je nesto najbolesnije sto sam do sada gledao.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

Shozo Hirono

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.759
  • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #61 on: 09-10-2007, 17:26:38 »
Deliverence je ozbiljan i odlican film,a I Spit on your Grave je FOR SPITTING !!!! :)

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #62 on: 09-10-2007, 17:52:26 »
ocena napisana ovako: **  (2+) zapravo znači, slovima rečeno, JAKA DVOJKA, i slabija je od **(*) (2+) koja znači DVA PLUS.

iako se sa šozom skoro nikad ne slažem u ocenama filmova, mislim da je ovde vrlo lucidno pinpointovao neke od glavnih problema i LEFTA i SPITA, s tim što su kod krejvena ti nedostaci krucijalni, dok kod zarčija nisu toliko: zarči, ako ništa, barem ima unity of tone, ima purpose, ima streamlined narrative (iako se slažem, stoji to za predugo silovanje a prekratku osvetu, a posebno za razočaravajući sam-samcit kraj).

mr no: biće još mnogo čuda iz sport-bili torbe, kad uskoro (nadam se, jer ne zavisi samo od mene) realizujem svoj SAJT.

pilot babo

 • 5
 • 2
 • Posts: 379
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #63 on: 09-10-2007, 18:17:56 »
Quote from: "Shozo Hirono"

Najsmesnija je scena kastriranja u kadi,gde je lik par sekundi posle obezpenisivanja prozborio:"Uh yeah I feel so worm." :x


Meni je to bilo vrlo gadno. Čini mi se da nisam odmah provalio šta će mu uraditi, mislio valjda nešto kao 'još malo će da ga loži pa tek onda da mu jebe kevu', a onda, ugledavši kako voda postaje crvena, shvatio da je lik osto bez ponosa i kazo: 'u jebo ga bog'.  Na mene ova scena jeste delovala, čak mislim da je bila jedina efektna iz celog filma zato što nije eksplicitna, kastracija se ne vidi jer se odigrava ispod vode, ali te navede da zamisliš šta se dole dogodilo.

Naravno, nisam sasvim poverovao reditelju da je moguće da ga nekome odsečeš u toploj vodi, a da on to odmah ne provali. Meni se nikad nije desilo. Ima li neko da je to iskusio? Je li odma provalio šta su mu uradili ili tek kad je viđo krv?
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

Shozo Hirono

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.759
  • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #64 on: 09-10-2007, 18:56:09 »
Quote from: "pilot babo"
Quote from: "Shozo Hirono"

Najsmesnija je scena kastriranja u kadi,gde je lik par sekundi posle obezpenisivanja prozborio:"Uh yeah I feel so worm." :x


Meni je to bilo vrlo gadno. Čini mi se da nisam odmah provalio šta će mu uraditi, mislio valjda nešto kao 'još malo će da ga loži pa tek onda da mu jebe kevu', a onda, ugledavši kako voda postaje crvena, shvatio da je lik osto bez ponosa i kazo: 'u jebo ga bog'.  Na mene ova scena jeste delovala, čak mislim da je bila jedina efektna iz celog filma zato što nije eksplicitna, kastracija se ne vidi jer se odigrava ispod vode, ali te navede da zamisliš šta se dole dogodilo.

Naravno, nisam sasvim poverovao reditelju da je moguće da ga nekome odsečeš u toploj vodi, a da on to odmah ne provali. Meni se nikad nije desilo. Ima li neko da je to iskusio? Je li odma provalio šta su mu uradili ili tek kad je viđo krv?

Strela osvete koja je pogodila glavnog silovatelja je najzesca i najbolnija svakako u celom filmu,ali kada je bio explicitan u silovanju,zasto je stao na tome samo,kada je i onako vec sebi zagarantovao x-rating,trebao je ici do kraja,kao recimo Waters(naravno,na svoj nacin,a u to vreme !!!),i nije imao potrebe da nas ostavlja da nagadjamo sta se desilo ispod,a sto se tice naivnog zavodjenja,iz aviona sam provalio na sta moz' zensko u potrazi za osvetom prvo da udari.... :) I bi....

Franz Xaver von Baader

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.774
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #65 on: 09-10-2007, 19:01:22 »
je, to je dobro rečeno u vezi LeftHouse i SpitGrave - osveta gubi svoju funkcionalnost naspram predugog čina-pripreme za osvetu. prosječan gledatelj to ne želi. ali, prosječan gledatelj ne želi niti iživljavanje koje traje i traje... meni je već samo izvođenje, po-stavljanje filma, isprazno, ništa novo pod suncem te i temeljno besmisleno
ali, ja se i ne doživljavam kao "horror-fan", kao onaj koji promatra u okviru žanra (premda sam pogledao tone horrora, te i 90% s ghoulove (ovdje u smislu The Horror Autoriteta) top 150 ljestvice strave-koju-vidimo-zbog-tromosti-oka
štoviše, SpitGrave nisam ni pratio pomno, odmah sam mu dodijelio ispraznost-nad-ispraznošću, a LeftHouse je tek podnošljiv: i to je ispraznost, a možda sam pogledao eto zbog Cravena; ne sviđa mi se ni najmanje taj tobože objektivni pristup, promotrimo nasilje sa distance. nekako je to pussy, bez jaja, nije smognuta snaga da se zauzme stav, donese sud lupljen čekićem... s druge strane, Bergman je to moćnije odradio, tamo već ima dubine, nije nametnuta /lažna/ distanca. LeftHouse je tek sjena Virgin Springa.
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #66 on: 09-10-2007, 19:01:57 »
Quote from: "Shozo Hirono"
nije imao potrebe da nas ostavlja da nagadjamo sta se desilo ispod,a sto se tice naivnog zavodjenja,iz aviona sam provalio na sta moz' zensko u potrazi za osvetom prvo da udari.... :) I bi....


…pa naravno da će da ga udari gde je najtanji!

ako ti je baš do explicitnih scena kastracije, imamo čitav zaseban topik o tome, pa potraži malo po forumu, odavno nismo imali nove priloge za tu temu, a siguran sam da je bilo zanimljivih kastracija recently, ako samo malo napnemo mozgove.
 :evil:

Brock Landers

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.210
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #67 on: 09-10-2007, 20:03:05 »
Što se tiče tog Last House on the Left, još uvijek ne mogu da pronađen NIJEDNU JEDINU pozitivnu karakteristiku tog filma i kod mene je to jedan od rijetkih nebosanskih filmova kojima bih dao čistog keca. Shozo je ponešto napisao gore, ono za osvetu i sl., ali tu ima još brdo stvari.

Virgin Spring je vrlo lijep film (pogotovo vizuelno), ali i tu su mi zasmetale neke slične stvari kao u LHOTL - i tamo se Maks fon Sidou čitavu vječnost priprema za čin osvete (sa sve kupanjem i golišavim mlaćenjem brezovom grančicom) i onda se na kraju pokaje, kao "Vidi jada, pa nisam trebo!". Kao da nije imao vremena da razmisli. Doduše, moguće je da se pokajao zbog onog malca, pa u tom slučaju gornja opservacija ne stoji.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.880
 • Enfant terrible
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #68 on: 09-10-2007, 20:13:23 »
Quote from: "PingvinPatuljak"
je, to je dobro rečeno u vezi LeftHouse i SpitGrave - osveta gubi svoju funkcionalnost naspram predugog čina-pripreme za osvetu. prosječan gledatelj to ne želi. ali, prosječan gledatelj ne želi niti iživljavanje koje traje i traje...


Hm...nisam siguran.Kad sam gledao u bioskopu Showgirls,pred kraj filma ima ono silovanje,iz publike su sa egzaltacijom navijali za silovatelja :evil: ...u I spitu je zanimljivo to sto kad se pomisli da je sa napastvovanjem zavresno,ono se opet nastavi
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

Franz Xaver von Baader

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.774
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #69 on: 09-10-2007, 21:17:31 »
Quote from: "Alexdelarge"

Hm...nisam siguran.Kad sam gledao u bioskopu Showgirls,pred kraj filma ima ono silovanje,iz publike su sa egzaltacijom navijali za silovatelja


to je privid. ne može izdržati pomniji pogled, tzv. Prodiruće-Oko
radi se o bedastom djetinjastom frajerisanju... tu se gubi identitet prosječan-gledatelj-pojedinac a na njegovo mjesto stupa identitet čopora... čuveni "kolko nas ima" ili suprotna varijanta "mnogo smo jaki"

a zašto pojedinac (kliničke slučajeve isključujem) ne može "navijati za silovatelja", čim ostane prepušten sam sebi (i postane popišana ptica kakva inače jest), i odmah, začudnom aritmetičkom vještinom, doseže uvide (makar mu nije uopće jasno kako je došao do tih uvida)?
ne zato što je on dobar, što su ljudi dragi, sveci - nego jer taj naš obični a proračunati pojedinac, kuži da on nije EsencijalnaSnaga, i ne može računati da će on uvijek biti aktivna strana (silovatelj), već da po nuždi može biti i pasivna (silovani) - tako je on, na neki način, prinuđen odabrati ono ispravno
ovi pak koji su "od finijeg materijala" već po prirodi stvari teže i podržavaju moralnije činove

i tak...
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

pilot babo

 • 5
 • 2
 • Posts: 379
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #70 on: 09-10-2007, 21:32:48 »
Quote from: "Shozo Hirono"
Strela osvete koja je pogodila glavnog silovatelja je najzesca i najbolnija svakako u celom filmu,ali kada je bio explicitan u silovanju,zasto je stao na tome samo,kada je i onako vec sebi zagarantovao x-rating,trebao je ici do kraja,kao recimo Waters(naravno,na svoj nacin,a u to vreme !!!),i nije imao potrebe da nas ostavlja da nagadjamo sta se desilo ispod


Sve te silne eksplicitne scene silovanja su me ostavile manje-više ravnodušnim, dok je ova kastracija bila jedina stvar u filmu na koju sam se stvarno naježio. Imadem utisak da bi me to  kurcoodsecanje, u slučaju da je i ono bilo zumirano, ostavilo istu ravnodušnost kao i ostala hrpa nasilja...

Sad se setih kako sam se npr. smejao sceni kastracije u nekom kanibalskom filmu, čini mi se da je to bio 'Mountain of the Cannibal God', a da se to se nije desilo u 'Cannibal Holocaustu', gde je kastracija samo deo mučnog vrhunca filma...
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #71 on: 10-10-2007, 06:02:27 »
pogledah ponovo haute tension - ako se ne varam po 4. ili 5. put.
ništa ne može da se uporedi sa premijernim gledanjem u Castro theatre-u u San Francisku, ponoćna projekcija, tamo negde na proleće 2004. ali ova DVD repriza je bila zanimljiva, jer ga sad odgledah sa komentarom aže i sesilije.
neverovatno je koliko sladak, grleni, detinjasti kikot ima sesilija, i s koliko iskrene radosti i veselja priča o filmu i svojoj ulozi; prosto je neodoljivo kako 'muscle' izgovara 'masKl'! (a aža, kad sam kod toga, nekoliko puta izgovara 'clever' kao 'klIver'! :)  ). drago mi je da vidim da se i sesilija slaže sa mnom da je početak pregenijalan, da su boje prelepe: ta šuma, ta atmosfera, itd.

sve u svemu, nemam šta da dodam ranijim opservacijama, sem da je prosto zaprepašćujuće da je ovo 1 od možda 10 NAJLEPŠIH horora ikada, a da ga je snimio momak kome je to bio prvi posao kao director of photograhy (ok, radio je II unit ranije, ali nikad glavni posao)! fascinantno! bukvalno svaki kadar je izvanredan, i jedna od većih misterija su mi ljudi koji su ravnodušni ili neprijateljski prema ovome skoro-remek delu!

PS: dođavola, tek sad shvatih da je za mnogočekani À l'intérieur  muziku raio isti đenije, François Eudes, kao i za HT!  :!:

mac

 • 3
 • Posts: 10.152
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #72 on: 10-10-2007, 08:45:11 »
Da, ni meni nije jasno zašto me ne dotiče. Sećam se da sam ga gledao samo zato što je ovde bio izhajpovan, i da sam posle projekcije obrazlagao sebi zašto je vredelo da odgledam film, ali sad da me ubiješ (i odsečenu glavu baciš u kukuruz) ne mogu da se setim. Jeste da ima napetost i obrt, ali mučan je, i ne znam nekako besmislen.

pilot babo

 • 5
 • 2
 • Posts: 379
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #73 on: 10-10-2007, 09:35:48 »
Quote from: "mac"
ali mučan je, i ne znam nekako besmislen.


Pa ja imam utisak da su svi slešeri donekle besmisleni, ali da odsustvo smisla i nije ono što sprečava čoveka da uživa u njima. Do duše, zavisi i koji je čovek u pitanju...
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

Brock Landers

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.210
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #74 on: 10-10-2007, 10:10:11 »
Moguće da sam ja gledao neki ne pretjerano kvalitetan snimak. Oko radnje i sl. možda mogu da postoje neka razilaženja u mišljenju, ali vizuelna ljepota je nešto što mi rijetko promakne.
Btw, želim da napomenem da sam ja u više navrata voršipovao početak tog filma.

marduk

 • 4
 • 3
 • Posts: 804
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #75 on: 10-10-2007, 14:31:19 »
Ne mogu a da ne primetim da se u stopostotnoj potpunosti (ako nesto takvo postoji!) slazem za Ghouletom po pitanju kvaliteta Haute Tension.
Eto, ja sam ga gledao samo tri puta, a trejlere jedno 10ak puta, prikazujuci ih sebi i prijateljima/rodbini.

Raduje me sto francuski Inside izgleda ide istim stopama...
mislim - i nadam se- stopama istih, ili slicnih, kvaliteta.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.880
 • Enfant terrible
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #76 on: 20-04-2008, 13:13:55 »
Da ne otvaram novu temu...Ghoule koji je po tebi najbolji film o Dr Jekyll-u and Mr Hyde-u?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #77 on: 20-04-2008, 13:30:03 »
pravo da ti kažem, meni je DŽ&H najnezanimljivije delo klasičnog horora u prozi, a isto važi i za filmske verzije.
već 5 godina mi na divxu čame one 2 klasične verzije, iz 1920. i 1932. – i još uvek se nisam naterao da ih pogledam. povremeno se pdosetim na tu činjenicu, i da bi krajnje vreme bilo – ali uvek me neki veći prioritet odvede na drugu stranu. gledo sam, od tih klasičnih, samo flemingovu sa trejsijem, koja je eto tako jedna melodramsko-romantična, fina, crowdpleasing, konvencionalno-holivudska verzija. ove druge 2 pogledaću već jednom, valjda, u nekom bliskobudućem periodu.
od novijih, ima onaj edge of sanity sa perkinsom, koji je trashy kinky vulgarizacija DŽ&H – a hamerov dr. jekyll and SISTER hyde mi i dalje stoji na gomili neodgledan. verujem da je tek to KINKY pa evo, ako je kunac gledo, nek ti on kaže.

Shozo Hirono

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.759
  • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #78 on: 22-04-2008, 08:58:11 »
Quote from: "Alexdelarge"
Da ne otvaram novu temu...Ghoule koji je po tebi najbolji film o Dr Jekyll-u and Mr Hyde-u?


Opet je tu stvar tvog licnog ukusa,meni je zao sto recimo Lon Chaney nije oziveo likove Dr.Jekylla i Mr.Hyda u ono vreme,s obzirom na remek dela stvaranja Kvazimoda i Phantoma iz Opere,ali ako vec pitas najbolja je Rouben Mamoulianova verzija !!! :evil:

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.880
 • Enfant terrible
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #79 on: 03-02-2009, 15:36:46 »
...da se ne zagubi topik i da pomognem onom liku sto pravi svoju listu od 3500 horora...
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #80 on: 03-02-2009, 16:04:09 »
Quote from: "Alexdelarge"
...da se ne zagubi topik i da pomognem onom liku sto pravi svoju listu od 3500 horora...


njemu nema pomoći.

akhnaton

 • Against all
 • 4
 • 3
 • Posts: 2.589
 • I Walk Alone... and not give a damn...
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #81 on: 03-02-2009, 18:24:00 »
Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Alexdelarge"
...da se ne zagubi topik i da pomognem onom liku sto pravi svoju listu od 3500 horora...


njemu nema pomoći.


Misliš, ili znaš?
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #82 on: 03-02-2009, 19:38:54 »
tvrdim i potpisujem!

patareni

 • 4
 • 2
 • Posts: 308
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #83 on: 03-02-2009, 19:49:47 »
I ja mislim da ovom patarenu nema pomoci!

akhnaton

 • Against all
 • 4
 • 3
 • Posts: 2.589
 • I Walk Alone... and not give a damn...
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #84 on: 03-02-2009, 22:44:55 »
Quote from: "Ghoul"
tvrdim i potpisujem!


Kad je tako, onda nema nikakve potrebe da traži drugo stručno mišljenje.
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

acaciA

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.295
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #85 on: 05-02-2009, 01:43:39 »
I?
Gde je lista?

patareni

 • 4
 • 2
 • Posts: 308
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #86 on: 05-02-2009, 02:19:41 »
Trazis od mene da kompletnu listu iz sveske (imam nesto u wordu) prekucam zbog tebe, ali posto sam moronski ego-mozak dobijas je!

acaciA

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.295
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #87 on: 05-02-2009, 02:25:56 »
Da, tražim.

Nadam se da brzo kucaš.

patareni

 • 4
 • 2
 • Posts: 308
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #88 on: 05-02-2009, 02:30:27 »
Salio sam se, gledao sam samo jedan horror a to je Strava u ul. Brestova I (jel to bese sa onim manijakom iz snova?), nema liste!!!

acaciA

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.295
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #89 on: 05-02-2009, 02:34:16 »
Ok, znači sporo kucaš.

:idea:
Možda da skeniraš to iz sveske pa nam postaviš ovde, a?

patareni

 • 4
 • 2
 • Posts: 308
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #90 on: 05-02-2009, 02:43:06 »
Ako kasnije svi mi raspravljamo o spomenutim filmovima - kucam! (nisam tol'ko spor), a ako je dokazivanje - boli me dupe!
Ognjanovicu, Ognjanovicu...

acaciA

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.295
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #91 on: 05-02-2009, 02:54:20 »
Ognjanoviću? Promiče mi poenta...

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #92 on: 05-02-2009, 03:00:44 »
Quote from: "acaciA"
Ognjanoviću? Promiče mi poenta...


otkud ti ideja da ovaj moron, pataren, ima ikakvu poentu u bilo kom svom postu, ili ičemu što je napisao?

patareni

 • 4
 • 2
 • Posts: 308
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #93 on: 05-02-2009, 03:03:07 »
Jebala te poenta! U STA TI SE ZIVOT PRETVORI VISECI NA RACUNARU!!!

acaciA

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.295
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #94 on: 05-02-2009, 03:17:29 »
Eto. Upropastio si mi priliku da saznam šta je dečko hteo reći, imalo to poentu ili ne. :lol:

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #95 on: 05-02-2009, 03:35:04 »
Quote from: "patareni"
Jebala te poenta! U STA TI SE ZIVOT PRETVORI VISECI NA RACUNARU!!!


samo polako, adsl je tek stigao u babušnicu!

videćeš, vremenom, u šta će život da ti se pretvori.
"ajd da skinem još ono govno, pa još ono sranje, pa samo još ovaj treš i još onaj drek…" i dok si tre'nuo: ode život niz kanalizaciju ŽLJ-horor treša!
 8)

akhnaton

 • Against all
 • 4
 • 3
 • Posts: 2.589
 • I Walk Alone... and not give a damn...
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #96 on: 05-02-2009, 09:10:32 »
Quote from: "Ghoul"
Quote from: "patareni"
Jebala te poenta! U STA TI SE ZIVOT PRETVORI VISECI NA RACUNARU!!!


samo polako, adsl je tek stigao u babušnicu!

videćeš, vremenom, u šta će život da ti se pretvori.
"ajd da skinem još ono govno, pa još ono sranje, pa samo još ovaj treš i još onaj drek…" i dok si tre'nuo: ode život niz kanalizaciju ŽLJ-horor treša!
 8)


Pa njemu ode život na govna!? Kad mu je već takva jelte situac'ja, što ne ode na facebook?  8)
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Brock Landers

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.210
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #97 on: 25-02-2009, 17:20:22 »
Heh, sad baš otvorim ovaj topik da vidim koju je ocjenu Ghoul dao filmu Psiho, kad ono - trojka!  :?  Nekoliko puta odmahnem glavom u nevjerici i tek onda skontam da je u pitanju Psiho 3  :lol:  a da kod jedinice stoji potpuno zaslužena i jedino moguća - petica.

Bab Jaga

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.398
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #98 on: 26-02-2009, 10:00:30 »
Tako ti je kad si površan.  :wink:
Ghoul fhtagn!

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
Re: SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
« Reply #99 on: 24-04-2010, 08:22:52 »
Tako ti je kad si površan.  :wink:

kod babe nema džabe! :)