Author Topic: Bahrudin Čengić R.I.P.  (Read 2176 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.800
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Bahrudin Čengić R.I.P.
« on: 29-10-2007, 04:16:15 »
IN MEMORIAM: BATO ČENGIĆ(1931.-2007.)
NEMIR I STRAST

Feral Tribune, 24. listopada, 2007.
Pre nekih četrdeset godina, palo je Čengiću na um da ustanovi kako živi radnička klasa Titove carevine, posebno ona rudarska. Pratio sam ga na tome putu, dok smo puzali po dubokim revirima, u crnoj tami ugljenokopa Breza. Tamo, u jednom uglu sedeo je skljokani starac, sasvim crn od kamene prašine. Bilo je to ono isto lice sa novčanice od hiljadu dinara, nekadašnji heroj rada Alija Sirotanović, kasnije sveden na nadzornika u toj zabačenoj rupi. Jedan drugi junak opšteg jugoslovenskog udarništva primio nas je u svom kućerku, hladnom kao u štenari, bio je hrom od udesa na poslu, a kada je otvorio orman, počele su po njemu i po nama da padaju onde natrpane diplome, počasne zastavice, kutije s ordenjem, stara krama jedne slave, njemu na kraju nepotrebne.

Hodali smo onda i drugde po toj zemlji, sedeli po radničkim menzama, umivali se u njihovim olupanim kupatilima, potom našli smo se u prostoriji veoma čudnog izgleda. Visoko pod stropom ljuljalo se pedesetak obešenih ljudi, lagano su se njihali na jesenjem povetarcu, onda smo razumeli: bile su to vešalice sa odelima rudara, svaki trudbenik morao je onde okačiti ih pre no što siđe u jamu. Ali ko je izmislio ovu bezumnu sliku! U oslobođenoj zemlji, u zemlji slobode njiše se mnoštvo tih stvorova, kao u surova ratna vremena. Sve se ljulja pred Čengićevim nogama, već vidim tu scenu, filmsku, nažalost nikada učinjenu. Jer i cenzori tog vremena vide ono što i mi, čak i nesnimljen, film je već zabranjen.
 
Tako je prošao život ovog reditelja, čije najslikovitije ideje bile su stavljane pod sumnju, osuđivane i progonjene. Sad mi tek postaje jasno zašto je neprestano išao s onom torbom, kao da je na begu. Mislim da je pored mnoštva beležaka uvek onde imao svoje najnužnije potrepštine, kao da nije siguran gde će zanoćiti. Bio je vitak, pokretljiv, prilično nervozan. Čini mi se da je bio ponešto detinjast. Gledao je, skupa samnom, goleme ruske brodove sa mosta u Lisabonu, nije mogao da se načudi otkud su toliko veliki. Voleo je onu scenu iz svoga filma kada iz tenka koji frkće na sve strane, iskoči gola devojka i počne da juri ulicom. Užasno mu je bilo stalo do epizode sa tetoviranjem, kada mladom skojevcu ispisuju po telu Staljinov lik. Kada goli partizani i partizanke jašu kroz plitku vodu. Kada ratni heroj otšarafi svoju veštačku nogu pa onaj patrljak počne da pere u olupanom lavoru. Sve je u njegovim prizorima bilo puno buke i besa, nove muzike, katkad je tražio da nečija vešta ruka docrta pojedinu stvar na traci, već snimljenoj. Kao da je želeo da prikaže sve te ludačke scene iz našeg života, a ipak, nije ih se odricao, pripadao je on toj sumanutoj zemlji, samo ona njega nije smatrala baš svojim. U vreme opsade Sarajeva pregovarao je sa opasnim bojovnicima da ga pripuste na brisani prostor između dve vatre, samo da snimi to ništa našeg života. Idi, govorili su mu, kad si lud! Zbog svega toga je ostao "neuračunljivi umjetnik", parija, sadrug onog junaka rada, zaturenog u uglu najdubljeg revira, rudničkog.
 
Nikako nije mogao da se pomiri sa stanjem stvari oko sebe, to ga je pokretalo, rastrojavalo, izluđivalo. Zato je uvek govorio s onoliko euforije, to nije bio čovek pauze, ni najmanje. Najviše je voleo da uzvikne "Ih!", ili "Uf!", kao da je Indijanac. Mislim da je duboko verovao u svetsku revoluciju koja ga je pregazila, grubo i bešćutno. Jednom je naterao svoga glumca da se popne na visoki dimnjak Bajlonijeve pivare, da bi onde razvio državnu zastavu, na sreću ovaj se nije stropoštao odande, sa zastavom znamo kako se završilo.
 
Bora Ćosić, 22. 10. 2007.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 10.378
Bahrudin Čengić R.I.P.
« Reply #1 on: 29-10-2007, 08:07:19 »
RIP
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 51.992
Bahrudin Čengić R.I.P.
« Reply #2 on: 29-10-2007, 10:49:00 »
Heh... naivna, prošla vremena.... RIP.