Zahvaljujući pandemiji - tj. nemanju pametnijeg posla nego da sedim kod kuće u slobodno vreme - ove godine sam gledao nekoliko desetina serija, u različitom obimu. Neke sam pogledao cele, druge samo po nekoliko epizoda. Neke su imale nekoliko sezona, druge samo jednu. Neke sam jednim delom reprizirao (i nastavio od mesta gde sam bio stao prvi put), ali većina je bila za mene nova. Oko nove godine ću baciti pogled unazad, pa ću sabrati utiske. Verujem da će tada cifra biti preko pedeset.
Dosta materijala koji sam gledao je produciran za Cinemax (Banshee, Strike Back, The Knick, Jett, Warrior...), Amazon Prime (Marvelous Mrs Maisel, The Expanse*, The Boys, Patriot, The Last Tycoon, Tom Clancy's Jack Ryan...), Starz (Black Sails, Spartacus, Ash vs Evil Dead, The Girlfriend Experience, Party Down...), i HBO (
ok, znamo svi šta su oni pravili). Nema Netflixa?!

Gledao sam i nekoliko njihovih serija, ali mi u globalu nisu ostavile dobar utisak kao ove nastale za potrebe drugih mreža ili servisa. Cursed je jedna od najgorih serija koje sam gledao ove godine, a - da se osvrnemo na isti žanr - ni The Witcher nije ništa posebno.
Sa pozicije konzumenta, čude me da Amazon Prime nema više odziva kod nas. Nekoliko serija koje sam gledao nisu imale srpske titlove, pa to može biti veći nedostatak za šire prihvatanje, ali ne znam da li je to globalna pojava, pošto za neke druge serije se nisam setio da pogledam. U svakom slučaju, engleski titlovi su uvek tu. Servis je jeftiniji od Netflixa, a ima bolji interfejs. I izbor nije samo ograničen na njihove originalne serije, već su tu i House, Two and a Half Men, Justified, The Good Wife, Battlestar Galactica, i mnogi drugi poznati programi. Nisam mnogo istraživao filmsku ponudu, ali kao i kod drugih sličnih servisa, nema mnogo filmova od pre 2000. HBO nam (bar u Srbiji) donosi i neke od serija rađenih za Hulu, ali ne sve, i neke stvari koje sam želeo da vidim su mi nedostupne (bez pirata).
Dve serije koje pratim "u realnom vremenu" su The Boys i Warrior. Dakako, nema mnogo serija na ovim servisima koji se mogu gledati tako, nedelja za nedeljom, ali Amazon je za drugu sezonu The Boys uradio tako nešto, a HBO to uvek praktikuje za svoje serije (budući da je u pitanju kablovska televizija; da ne ulazimo sad u analizu kakva je strategija HBO Max-a, njihovog novog servisa za striming).
The Boys nude satirični pogled na superherojski žanr, ali za razliku od istoimenog stripa, ovde su pokušali da neke likove učine simpatičnim, pa je rezultat nešto između satire i romanse**. U svakom slučaju, ovo je trenutno najpopularnija serija na svetu i jedna od najgledanijih, i po meni trenutno najbolja superherojska serija. Ne Doom Patrol, kao što neki verovatno misle, zbunjeni svom tom rafalnom paljbom koncepata, jer umetnost je u izvedbi, u strukturi, ne u praznom konceptu koji popunjava mašta gledaoca kako joj dune, jer bi u suprotnom nečiji odlazak u WC mogao biti vrhunska umetnost. Sad, kad smo to objasnili, moram da kažem da je prva sezona The Boys verovatno bolja od ove tekuće, i upravo zbog te strukture. Ne mogu biti sasvim siguran, jer ostaje još jedna epizoda da se pogleda, i možda nekako uspeju da pohvataju sve te niti radnje sa različitim likovima. Ali mnogo su se oslonili na neke aktualne političke i društvene tendencije - recimo, opsednutost neo-nacizmom - za koje ne mislim da će dobro da se drže kao elementi serije, gledano dugoročno.
Ova serija je napravila zvezde od Erin Moriarty i Antony-ja Starra (gle ironije!), kojeg sam veliki fan počev od Banshee-ja - što će reći od aprila ove godine, da ne bude zabune.

Aya Cash je dobra glumica, za tu ulogu koja joj je data, ali to ni izbliza ne opravdava slavu koju uživa. Verovatno ima neke veze sa tim masovnim strahom od neo-nacizma i lakše je naći stožera za svu tu mržnju. Jack Quaid kao protagonista je solidan i zapanjujuće neinteresantan. Karl Urban je dobar u ulozi najnesimpatičnijeg lika u seriji posle Stormfront, verovatno, ali naglasak mu je užasan i "all over the place". Efekti su odlični, a muzika je upečatljivo nostalgična, budući uglavnom iz 70-ih i 80-ih, što je vreme kad je tvorac serije, Eric Kripke (poznat po Supernatural) rastao.
O Warrioru drugi put - već sam se raspisao, Meho-style. Ionako sutra izlazi druga epizoda, pa ću spojiti utiske sa prvom.
*ovo je zapravo nastalo za Syfy, ali je Amazon kasnije preuzeo
**ne u ljubavnom smislu, već kao kategorija gde protagonisti mogu da nadvladaju okruženje, koliko god to nemoguće izgledalo