Author Topic: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...  (Read 558559 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.983
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.983
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3451 on: 31-10-2020, 04:05:11 »
ROADKILL Davida Harea, u formi četiri epizode za BBC moram priznati stoji kao najbolji Hareov rad koji sam do sada gledao. A Hare ima bogat i upečatljiv opus.

U ROADKILLy Hugh Laurie igra cenralnu ličnost, torijevskog ministra koji pilazi kroz jedan težak period pun veoma komplikovanih okolnosti, izdaja i nezgodnih oktrića koja bi ga morala koštati karijere.

U izvesnom smuslu, ROADKILL se nadovezuje na ovaj novi duh priča o političarima. Pre neki dan je HBO Max, kako bi podstakao izlazak na američke izbore, prikazao specijal WEST WINGa. ROADKILL je potpuna suprotnost toj seriji koja je pre neku godinu služila u Burmi za edukaciju kadrova kako bi administracija trebalo da radi.

ROADKILL nije ciničan prikaz vlasti kao recimo BBCjev HOUSE OF CARDS sa Ianom Richardsonom, seže mnogo više na realističnu stranu, ali Hare kao u uvek u pinterovskoj tradiciji gradi heightened realizam.

Glavni junak ovog filma možda najviše podseća na glavnog junaka Sorogoyenovog EL REINOa. Znamo da junak ima putera na glavi, ali ga simpatišemo jer vidimo da je njegov hibris pre svega u ambiciji i u okruženju a ne toliko u lošoj nameri.

S druge strane, za razliku od HOUSE OF CARDS nema ironije prema onima koji su u ovoj priči “pošteni” i “čisti” a malo ih je, ali njihova nesposobnost da ga pobede, da promene tok njegovog života u ozbiljnijem pogledu proističe iz slabosti, a nju glavni junak nema.

Hugh Laurie je u HBO seriji VEEP odigrao rolu u jednoj fazi serije ali ne bih rekao da je to bitna meta-momenat u seriji ROADKILL. Ono što međutim jeste svakako je glavna glumica koja je igrala premijerku u danskoj seriji BORGEN a ovde igra njegovu ljubavnicu.

BORGEN je bio danski WEST WING, ali njega nema i ona je sada deo jedne druge priče, premda ne igra političarku. Pa ipak, teško je umaći utisku o tome da glumica iz BORGENa igra u ROADKILLu, šta god da su bile namere ekipe zadužene za kasting.

Poseban adut ove četvorodelne serije je reditelj Michael Keillor koji donosi neuobičajen film look, sa dozom “patine” u svetlu koja svemu daje maltene dozu retro šmeka, kao da gledamo film iz osamdesetih. I pored ovog detalja u estetizaciji koji mi se veoma dopao, Keillor je snažan adut i u mnogim drugim apsketima kao što su vođenje priče i rad sa glumcima.

Otud je ROADKILL četiri sata pravog uživanja, koje podrazumeva i neke retke detalje, kao što je sigurno i veoma konkretno pripovedanje.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Labudan

 • 4
 • 3
 • Posts: 10.444
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3452 on: 09-11-2020, 13:44:13 »
ovaj Fear the Walking Dead sam tako krvnički izbindžovo, mislim da nikad brže nisam slistio seriju

a realno je teško sranje, patetika i neoliberalizam za siromašne

no izgleda da sam se navuko na zombije, ne znam šta ću kad i ovo završim
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.983
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3453 on: 15-11-2020, 16:25:55 »
ARE YOU AFRAID OF THE DARK je Nickelodeonov reboot MacHaleove stare serije koji je za nove generacije upriličio BenDavid Grabinski. X-faktor koji je svemu ovome dao naročit doprinos je Dean Israelite koji je privukao moju pažnju filmom PROJECT ALMANAC a potom je potvrdio da može da radi velike projekte sa rebootom POWER RANGERS.

U ovoj seriji, Israelite nastavlja taj uspešan kontinuitet u jednom formatu koji je sam po sebi veoma specifičan. Naime, ovo je horor za decu, za tzv. tween publiku, dakle ne baš za one za koje je Zemeckis snimio WITCHES ali opet ne za tinejdžera koji već gledaju slashere i "prave" horora.

Ovo je delikatan balans i Israelite ga rešava tako što priču tretira maksimalno ozbiljno, i koristi se pravom horor estetizacijom, ali je zaplet dovoljno tropey, dosta oslonjen na neke žanrovske konvencije u pogledu karaktera pretnje, i nije uznemirujući u prevelikoj meri. U tom smislu, ARE YOUR AFRAID OF THE DARK se može porediti sa STRANGER THINGS, i razlika je evidentna jer je serija braće Duffer ipak namenjena starijoj deci i uvodi motive koji su prosto "odrasliji" i pretnje koje su opasnije.

U svakom slučaju, ko god se interesuje za bavljenje tim nekim žanrovskim crossoverima za decu i mlade, svakako treba da pogleda ovu seriju i da vidi koje se sve nijanse tu javljaju.

Međutim, za razliku od onoga na šta smo navikli u Nickelodeon brendu, ovo nije neki stupidni sitkom za malu decu, ovo je jako ozbiljno napravljeno i Israelite poštuje dečku publiku kao da sve ovo snima za Showtime a ne za Nickelodeon.

Serija se dešava u mestu koje se zove Argento. Miya Cech koja je igrala malu Kineskinju u McGjevom RIM OF THE WORLD igra devojčicu koja režira horor filmove, tako da se kroz imena pravi dosta posveta horor žanru koje deci mogu biti jako zanimljive.

Za razliku od velikog dela "potrošne" Nickelodeonove produkcije, ova serija će živeti, naročito jer joj svake godine dolazi nova publika kojoj će biti zanimljiva, a taman apdejtuje izvornik na savremene okolnosti, uvodeći internet i mobilne telefone, i verujem da će trajati još dugo.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.983
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3454 on: 20-11-2020, 14:15:45 »
Da li je MANGROVE film ili televizija?

To je pitanje koje će se otvarati posle premijere McQueenove petodelne antologije televizijskih filmova SMALL AXE. MAGROVE je uz LOVERS ROCK bio selektiran u počasnu postavku ovogodišnjeg kanskog festivala koji nije održan i tamo je mogao imati status filma. S druge strane, na kraju je izašao na BBCu i Amazonu, kao televizijski rad.

Od McQueenovih filmova, samo sam WIDOWS gledao u bioskopu i on stvarno jeste bio movie. Ni u slučaju SHAME ni u slučaju HUNGERa nisam imao dileme. 12 YEARS A SLAVE koji mi se nije dopao takođe nije otvarao tu dilemu.

MANGROVE mi je ipak otvara. U određenom smislu, film je sličan kao Sorkinov THE TRIAL OF CHICAGO 7, u većem delu toka je sudska drama, i u tom domenu je izvanredno izveden. Za razliku od Sorkina, film rekonstruiše život na Notting Hillu dok su njime dominirali crni doseljenici sa Kariba i prikazuje incidente oko kafane Mangrove koji su rezultirali protestima i suđenjem.

Ako nešto nije film-like u ovom filmu jeste relaksirana struktura unutar scena. Verujem da bi film bio "zategnutiji", naročito u tom uvodnom delu, i da bi kadriranje bilo nešto "šire" u pogledu kompozicije kadra, dočim je ovde više krupnih planova kao osnovne građe.

Elem, lako bih zamislio ovaj film i na festivalu, ali dok sam ga gledao na malom ekranu za razliku od HUNGER i SHAME ipak mi je vukao na - nesumnjivo - vrhunsku televiziju.

Kod McQueena uvek ima šta da se vidi, u pogledu rešenja koja su obično jednostavna, veoma efektna i visokoestetizovana. Ima tu da se vidi dosta i u pogledu glume i u pogledu priče. I baš zbog toga, MANGROVE je uživanje za gledanje, u koju god formu da ga smestimo.

Isto tako inspirisao me je da repriziram seriju GUERILLA Johna Ridleya.

Ako je film, zaslužuje * * * / * * * * ali ću ga ja u svojoj evidenciji voditi kao televizijski rad.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam