Author Topic: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...  (Read 458398 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.283
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3300 on: 27-05-2019, 12:44:05 »
John Hyams nije uspeo da pređe iz sveta DTVa koji je prerastao u bioskopsku produkciju u koju je hteo da ga plasira Nicolas Winding Refn ali je u Netflixovoj seriji BLACK SUMMER koju je ko-kreirao za Asylum sa autorom njihove serije Z NATION (i sa kojom BLACK SUMMER tobože ima veze) uspeo da pronađe sebe.

BLACK SUMMER je sačinjena o kadar-sekvenci koje čine pretežno izražajno sredstvo i nudi visceralnu a opet arty, varijaciju na zombi seriju. Ovde imamo početak zaraze, kada su ljudi tek upali u paniku i tek se suočili sa pretnjom, i prati se nekoliko sudbina uporedo, u ofmri kratkih poglavlja a svako stoji kao zasebna priča. Tek na kraju serije se iz snimljenih poglavlja sastavlja ukupna slika celovite priče.

John Hyams nije jedini reditelj serije ali on je radio najviše epizoda i uspeva da održi dosta visok nivo realizacije iako je sve rađeno u ekonomičnim uslovima, na kanadskim lokacijama.

Iz glumaca izvlači naturalističku glumu a akciju snima kuaronovski, estetizovano na tragu “povišenog realizma” i to čini ovih osam epizoda pravim osveženjem na polju žanrovske produkcije, i kad je reč o zombijima a i inače.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3301 on: 27-05-2019, 22:27:19 »
Za sada samo ukratko, pošto nisam mnogo pominjao:

1. The Chilling Adventures of Sabrina, prva sezona. Solidno, ali očekivao bih više. Ima problem sa tonom, jer ne znam da li serija ironična, komična ili sasvim ozbiljna. Možda nije ni bitno, ali svi ovi pristupi se smenjuju, i to sasvim proizvoljno, rekao bih. Ali ima dobrih scena i ideja. I verovatno najbolja uvodna špica od svih modernih TV serija, koja koristi ilustracije iz stripa.

2. Iron Fist. Stvarno ne znam šta je sa ovom publikom koja deli ocene izvučene iz nekih mračnih mesta koja nećemo pominjati ovde. Ovo se vodi kao najslabija saradnja Netfliksa i Marvela, a moguće i da je najbolja. Da, glavni lik nije posebno ubedljiv, pogotovo ne u prvoj sezoni, i njegovi glumački "tikovi"  mi ponekad idu na nerve (kad bih imao nerve, jel'te, ali u nekom prenosnom značenju, svakako), ali u ovakvim projektima, glavni glumac nosi samo 12,34% ukupnog kvaliteta serijala - naučno dokazano, nema zabune. Inače, da me glavni likovi odbijaju, ne bih pročitao ni 5% knjiga koje sam ukupno pročitao, a tih ima više od 20! I sigurno ne bih pročitao ona Martinova poglavlja sa ulaskom u um određenog sveštenika! Ali, iron Fist ima Jessicu Henwick, i to je već dodatnih 20% kvaliteta!  :!:  (Loša špica*, doduše, ali nije me posebno briga. - 0.5%)
*3D One Punch Man, koji je prethodno upao u kazanče sa katranom
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Usul

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.936
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3302 on: 28-05-2019, 03:41:29 »
1. Billions (Netflix)
Odlična analiza finansijskih mahinacija, politike i korupcije u SAD. Apsolutna preporuka.

2. What If? (Netflix)
Neuspeli pokušaj reciklaže nepristojne ponude sa prilično operisanom Rene Zelveger i buljukom klišea. Preskočiti

3. Bosch (Amazon prime video)
Odlična ekranizacija serijala knjiga Majkla Konelija. Kvalitet ne pada već raste sa novim sezonama. Vredi pogledati.

4. Black Summer (Netflix)
Još jedna serija o zombijima, raspadu svega itd. Jedva izdržah prvu epizodu. Totalni meh

5. Traitors (BBC/Netflix)
Veoma interesantno i uzbudljivo predstavljanje posleratnog perioda u engleskoj, špijunađa, KGB/CIA hladni rat. Vredi pogledati


God created Arrakis to train the faithful.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.283
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3303 on: 28-05-2019, 22:41:05 »
NOX je francuska krimi serija od šest epizoda koju kreirali doajen tamošnjeg filmskog krimića Fred Cavaye, Jerome Fansten i Croc Dang Tran. Serija govori o pariskom podzemlju, ispod ulica, pored i ispod metroa po kom lutaju prosjaci, migranti a na kraju i manijaci i serijske ubice.

Kada mlada policajka nestane u pariskom podzemlju tokom jedne zasede, njena majka - penzionisana policajka - i njen partner i povremeni ljubavnik kreću da istražuju nestanak i nailaze na bizarnu zaveru izopačenih ubica i korumpiranih policajaca.

NOX je neujednačena serija koja nažalost ima dva dometa, faze kad je krajnje neuverljiva i nategnuta i faze kad je solidna ali u okvirima očekivanog. Privukla mi je pažnju kao novi rad Mabrouka El Mechrija koji poslednjih godina dosta radi na francuskoj televiziji. Realizacija je solidna, seriji se prišlo sa velikom ambicijom, ali zbog samog koncepta i scenarističke realizacije, rezultat je ipak tek osrednji...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.283
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3304 on: 01-06-2019, 23:47:35 »
DOOM PATROL Jeremy Carvera adaptacija je DCjevog stripa čiji je najslavniji i danas bez sumnje najznačajniji run radio Grant Morrison. Uporedo sa serijom HAPPY u kojoj Morrison nastavlja da potvrđuje kako je na savremenoj televiziji našao idealno mesto za sebe, u DOOM PATROLu doživljava revival svojih likova koji dobijaju izvanrednu reinterpretaciju, uporedo naravno sa samim doompatrolovcima koje je on zatekao i relativizovao. Danny the Street i neke od najekstravagantnijih Morrisonovih kreacija ovde dobijaju svoju ekranizaciju, a naracija je takođe u njegovom duhu, sa razbijanjem četvrtog zida u paramparčad i pričom koja se širi u najrazličitijim slojevima i kriškama. Anarhičnost televizijske adaptacije ravna je Morrisonovim stripovskim zahvatima, kako u suštinskom tako i u formalnom pogledu.

DOOM PATROL je pre svega studija karaktera i neko zloban bi mogao reći da je prva sezona u stvari serija raznoraznih origin storyja. I to jeste tačno na nekom nivou, međutim, isto tako ovde je svaki od tih origin storyja deo priče i svaki od njih čini deo slagalice o Mr Nobodyju kog je kao story arc takođe vodio Morrison, i na kraju ova serija istovremeno uvodi likove i priča jasan zaplet i “priču”, slučaj koji rešava superherojski tim.

Produkcija je na vrlo visokom nivou. Realizacija je izvanredna. DCU je u TITANSu postavio visok standard a u DOOM PATROLu ga je ne samo zadržao već i prevazišao jer je ovde priča još raskošnija u pogledu zahvata koje iziskuje, pošto tu ima i epohe i snoviđenja i raznih dimenzija i mnogih drugih stvari.

Svaka epizoda je besprekorno realizovana u vizuelnom pogledu a glumačka ekipa koja je okupljena je perfektna. Zvezde po imenu su Brendan Fraser, Timothy Dalton i Matt Bomer, uz nezaobilaznog Alana Tudyka, ali  cela podela funkcioniše kao vrhunski ansambl i tu stvarno nema slabog mesta.

Neke Morrisonove zamisli koje nudi u ovoj seriji zaista stoje kao pripovedački izazov za film i televiziju. Ova serija je dorasla tom izazovu i samim tim se kvalifikuje za jedno od najuzbudljivijih ostvarenja sezone koje je po mnogo čemu promenilo svet ekranizacija stripova ali je pomerilo okvire i televizijskih serija.

Ne znam koliko DCU kao novi brend sa nizom inherentnih nedostataka može izgurati ovu seriju do neke Emmy prominencije, ali mislim da će svako ko je pogleda do kraja sezone imati na umu da je gledao nešto zaista posebno.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

raindelay

 • 4
 • 3
 • Posts: 948
 • Disco Inferno
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3305 on: 02-06-2019, 09:53:20 »
Kriple, pusti ta sranja i gledaj "Au service de la France".
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.283
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3306 on: 10-06-2019, 17:01:28 »
HAPPY! je ukinut posle druge sezone. Ima još uvek šanse da ga preuzme Netflix i da se nešto desi, videćemo.

Kad se govori o ukidanju HAPPYja, mislim da je ključna stvar to što je uopšte ikada i odobren taj pakleni miks Granta Morrisona i Briana Taylora gde su zamisli škotskog strip velikana dobile adekvatno anarhičnu rediteljsku realizaciju kod čoveka koji je sa Neveldineom snimio CRANK i GAMER. Kasnije, snimio je i GHOST RIDER ali HAPPY! će ostati njegova najznačajnija stripovska ekranizacija, u najmanju ruku zato što je reč i o jednoj od najznačajnijih u istoriji pokušaja dramske umetnosti da se poduhvati sa devetom.

U drugoj sezoni koja je podrazumevala proširenje u odnosu na strip, Morrison i Taylor su itekako uspeli da očuvaju i tonus, kako u pogledu ludila tako i realizacije.

Stoga, ne treba tugovati ako serija bude ukinuta već slaviti incident da je odobrena.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam