Author Topic: BIOSKOPI?  (Read 26894 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« on: 19-01-2008, 18:06:17 »
Zašto su bioskopi u Srbiji propali?

http://www.popboks.com/tekst.php?ID=6164

Ovaj odličan tekst sa POPBOKSA, čiji je glavni kvalitet ispravna analiza nekih soc.ekonomskih odnosa u našoj zemlji, je dobar povod za još detaljniju analizu razloga propasti bioskopske distribucije filmova u Srbiji.

Mislim da autor teksta nije uočio još jedan bitan faktor (o tome nešto kasnije).

Inače ova tema, iako u vezi sa filmom, ne tiče se konkretnih filmova, već kulture uopšte, zato mislim da je bolje da je smeštena ovde.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.147
 • Enfant terrible
BIOSKOPI?
« Reply #1 on: 19-01-2008, 18:10:05 »
Mislim da je Osvetnik vec turio negde taj link...u svakom slucaju odlican tekst.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
BIOSKOPI?
« Reply #2 on: 19-01-2008, 18:29:22 »
.... potpisnik tog teksta je vidno zabrinut nad sudbinom preostale bioskopske mreze, a kada mu se ukaze prilika da stvori nesto sto bi se prikazivalo u tim bioskopima, on napravi  PRINCA OD PAPIRA... mislim, warum???
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Kunac

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.927
BIOSKOPI?
« Reply #3 on: 21-01-2008, 20:37:31 »
princ od toalet papira...

 :wink:
"zombi je mali žuti cvet"

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.147
 • Enfant terrible
BIOSKOPI?
« Reply #4 on: 31-01-2008, 18:18:49 »
Digitalni bioskop Jadran od 8. februara na Trgu Republike


Prvi srpski digitalni bioskop "Jadran 2K DPL" biće otvoren 8. februara na mestu nekadašnjeg bioskopa "Jadran" na beogradskom Trgu Republike, najavljeno je iz preduzeća "Beograd film".

Bioskop "Jadran 2K DPL" u vlasnistvu je "Beograd filma", preduzeća koje je prošle godine na aukciji Agencije za privatizaciju Srbije kupio Nikola Đivanović i na taj način postao vlasnik mreže od desetak beogradskih bioskopa.
Predstavnica "Beograd filma" Milena Rajić rekla je Beti da je namera Đivanovića da modernizacijom i obnovom bioskopske mreže u centru srpske prestonice vrati publiku u bioskope.
Rajićeva je rekla da novi vlasnik "Beograd filma" ima mnoštvo planova u vezi s oživljavanjem bioskopskih sala u mreži tog preduzeća, ali da će njihova realizacija zavisiti od uspeha pilot-projekta novog digitalnog bioskopa "Jadran".
"Digitalni bioskopi su sada standard u Evropi. 'Jadran' će imati nešto specifičniji repertoar u poređenju s ostalim domaćim bioskopima - umesto blokbastera, ponudićemo publici filmove snimljene u nezavisnim produkcijama i inostrane senzacije, kao što su filmovi koji pobeđuju na svetskim festivalima", rekla je Rajićeva.
Prema njenim rečima, bioskop "Zvezda", takođe u vlasništvu "Beograd filma", i dalje radi, ali je izuzetno slabo posećen, zbog čega je Đivanović odlučio da pokuša da oživi beogradsku bioskopsku mrežu nabavkom najsavremenije tehnologije i preuređenjem projekcionih sala.
Kupovinom najmodernijih digitalnih projektora 2K DLP formata iz Kanade, redizajniranjem sale u butik-bioskop u kojem će biti i posluženja hranom i pićem tokom projekcija, vlasnik želi da publici omogući "užitak kakav je odlazak u pozorište u Londonu".
Restauracijom bioskopske sale nekadašnjeg "Jadrana", kapacitet je smanjen na 120 mesta, između sedišta su ugrađeni stolovi na koje se mogu staviti piće i snekovi, ugrađeno je novo platno i ozvučenje.
Iz "Beograd filma" najavljeno je i mnoštvo specijalnih događaja, kao što je prikazivanje serije od osam popularnih opera koje su snimljene u milanskoj La Skali, u HDTV tehnologiji.
Bioskop "Jadran 2K DPL" biće otvoren 8. februara projekcijama prvog srpskog dugometražnog animiranog "Filma noar" Srđe Penezića i Riste Topaloskog i animiranog filma "Janitor" Nikole Vulovića.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.147
 • Enfant terrible
BIOSKOPI?
« Reply #5 on: 31-01-2008, 18:22:17 »
Kinoteka dobila dva miliona evra za digitalizaciju

Jugoslovenska kinoteka dobila je od Evropske agencije za rekonstrukciju dva miliona evra u opremi i stručnoj pomoći za projekat digitalizacije arhivske građe, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

"Ovo je veliki dan za Kinoteku u čijem se arhivu čuva oko 100.000 rolni filmova kao i fotografija i plakata od samog početka filma do danas, oni više neće biti samo inventarski brojevi jer ćemo od 15. februara početi njihovu digitalizaciju", rekao je Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke.
On je istakao da će donacija Evropske agencije za rekonstrukciju uz prethodnu pomoć francuske vlade i srpskog ministarstva kulture, koji su obezbedili sredstva za dogradnju depoa u Košutnjaku i donacije Vlade Japana kojom je kupljen montažni sto za Filmski arhiv, omogućiti da se ogromno blago prebaci u digitalnu tehniku.
Prema rečima Borislava Stanojevića, koji već godinu dana priprema uslove za realizaciju ovog projekta, digitalizacija znači nestanak straha od uništavanja filmskog blaga među kojima su i filmovi starosti od 100 godina ali i njihovu pristupačnost.
"Stručnjaci i radnici Jugoslovenske kinoteke od početka rada 1949. godine suočavaju se sa procesima destrukcije kulturnog blaga koje se ovde čuva", rekao je Stanojević i dodao da upravo stoga što je film sklon brzom propadanju digitalizacija filma je prioritetna stvarnost svetskih arhiva, kojoj se uz pomoć Evropske agencije za rekonstrukciju, pridružuje i naša Kinoteka.

Predstavnik Evropske agencije za rekonstrukciju u Srbiji Benoa Hambukers rekao je da ovo važan projekat koji će pomoći očuvanju neprocenjivog kulturnog, umetničkog i istorijskog blaga kojim raspolaže Jugoslovenska kinoteka.
"Novac za projekat digitalizacije na kojem će raditi strani i stručnjaci Kinoteke, dolazi iz budžeta za pomoć medijima Srbije, za koji je EU poslednjih godina izdvojila oko 17 miliona evra", kazao je Hambukers.
On je istakao da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za Srbiju i Evropu, za ukupno kulturno blago planete i dodao da je digitalizacija ne samo tehnološki već i kulturni fenomen koji će omogućiti lakše čuvanje materijala i olakšti njegovu dostupnost i distribuciju.
"EU je do sada finansirala obnavljanje saobraćajnica, energetskog sektora, renoviranje bolnica i škola, unapređenje rada državne uprave, ovaj projekat dokaz je naše posvećenosti očuvanju kulture i istorije, unapređenju kulturne saradnje kao i jačanje temelja evropskog nasleđa", rekao je Hambukers.
Ministar kulture Vojislav Brajović zahvalio je Evropskoj agenciji za rekonstrukciju što je prepoznala značaj kulturne baštine u Srbiji kao sastavnog dela evropske i svetske kulturne baštine i potrebu da se zaštiti od propadanja arhiv koji je među najbogatijima po materijalu koji čuva.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.147
 • Enfant terrible
BIOSKOPI?
« Reply #6 on: 12-02-2008, 17:05:26 »
I Kusturica gradi u Kragujevcu
Naš reditelj započinje „odbranu srpskog filma” u centru Šumadije – gradnjom multipleks bioskopa, a još dva namerava da podigne u prestonici


Kragujevac – „Ozbiljno razmatram mogućnost da u Kragujevcu izgradim jedan multipleks i tako započnem odbranu srpskog filma kroz prikazivačku delatnost“, otkriva za „Politiku“ reditelj Emir Kusturica. Kako pojašnjava, odbrana domaće produkcije kroz prikazivačku delatnost započeće u centru Šumadije, a biće osvedočena izgradnjom nekoliko bioskopa u Beogradu.

– Kao predsednik upravnog odbora Filmskog centra, na sebe sam preuzeo odgovornost da učinim nešto konkretno za domaći film. Moja namera je da domaći film vratim na mesto koje mu pripada. Nekada smo imali kvalitet i bili najveće tržište na Balkanu, a posle 5. oktobra 2000. ta pozicija je izgubljena. Dva multipleksa u Beogradu su pod uticajem trgovačkog lobija, a ja želim da srpski film ima ravnopravan položaj sa inostranim – najavljuje Kusturica.

Prema njegovim rečima, u razgovoru sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem, ozbiljno je razmatrana ideja da se u Kragujevcu izgradi jedan multipleks, dok bi u Beogradu, nakon toga, bila izgrađena dva moderna bioskopska centra, u kojima bi se prikazivali domaći filmovi.

– Gospodin Verko i ja smo ozbiljno razmatrali mogućnost da u Kragujevcu bude izgrađen jedan multipleks. Nadam se da će uskoro doći do realizacije ove ideje. Domaći film je već osam godina u drugorazrednom položaju u odnosu na inostrani, a ja to želim da promenim. Borbu za srpski film trebalo bi da završim u Beogradu, izgradnjom dva multipleksa – kaže Kusturica.

Kusturica je prošlog petka boravio u Kragujevcu, kada se sa gradonačelnikom Stevanovićem susreo u ovdašnjem poznatom restoranu „Pevac“. Kako kaže za naš list zamenik gradonačelnika Saša Milenić, zadužen za kulturnu delatnost gradske uprave, ovo nije prvi susret proslavljenog reditelja sa najvišim funkcionerima grada.

– Tokom poslednjih godinu dana najviši predstavnici grada više puta su se sreli sa Emirom Kusturicom. Bilo je govora o mogućnostima podizanja kulturne ponude grada, a mi smo mu izložili široku lepezu ideja. Najviše se razgovaralo o ulozi „Šumadija filma“, ali konkretnije detalje moći ćemo da iznesemo kada razgovori budu okončani, negde u martu ove godine – navodi Milenić.

politika.co.yu
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

De mi mur?

 • 2
 • Posts: 44
BIOSKOPI?
« Reply #7 on: 12-02-2008, 22:55:32 »
Bioskopi u Srbiji propadaju zato sto su misevi pokupovali video

Loengrin

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.825
BIOSKOPI?
« Reply #8 on: 12-02-2008, 23:57:58 »
Prva priča: Sećate li se onog filma sa Al Paćinom u kom on tokom celog filma samo što nije umro, a njegov unuk čeka da od njega nasledi novčić  kojim bi platio bioskopsku kartu. Koliko god vredeo to je ipak bio novčić.

Druga priča glasi: momak i devojka krenu u bioskop i puknu 500 dinara. Ok, nije to mnogo, reći ćete. Međutim, mnogo tih momaka i devojaka će rađe kupiti piratsku kopiju za 150 din, ili prazan disk na koji će narezati neku gledljivu kopiju s interneta, a za 500 din (koje često nemaju) će kupiti koješta drugo.

Treća priča: deca ipak imaju 500 din. i potom dođu u bioskop i gledaju tugaljivo druge kako kupuju kokice i piće. Eh, da su makar poneli 1000 sad bi mogli i to. Poneki bioskop ima jeftinije projekcije pa se tad kupuju i kokice, ali nekako onaj bedni osećaj ipak ostaje.

Četvrta priča: porodica od 4 člana želi da ide u bioskop... s druge strane, ne želim ni da počnem tu bajku.

Neću ni da pominjem kako smo nekad umeli i više puta da gledamo neki film, o sopstvenom trošku i da nas to ne zaboli.

I ne volim da mi se prodaje priča kako smo 90tih imali manje para. Ko se dobro seća od '95. su propadali video klubovi zbog neverovatno niskih cena bioskopa. Cene su bile spuštene da bi se gledaoci vratili u bioskope. Potom je otvoren Tuckwood, kasnije i ostali višesalni bioskopi, a neki drugi su renovirani, a onda je trebalo vratiti te pare i cene su vrlo brzo krenule da skaču.

Nemojte mi cene upoređivati sa zapadom, jer mi nismo zapad. Da ne pominjem kako ima stvari u kojima je sam zapad danas jeftiniji od nas.

Eh, nekad su ljudi zapucavali čak iz Mladenovca, ili nekog slično udaljenog mesta, u Beograd (s mesečnom autobuskom kartom) i za dž išli u bioskop, pa se posle moglo sesti i negde na kafu, a sad baš i nije tako.

Eto, šta sve ubija bioskop.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

DušMan

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.034
 • Urbana gradska faca
BIOSKOPI?
« Reply #9 on: 13-02-2008, 00:39:52 »
Quote
Hocu da zaglupavim
Hocu da se unistim
Da mi mozak rikne i srce da mi cikne
Ubijam sive celije
Delujem nezrelije
Al gledacu video sve dok budem video

Ja necu u bioskop
Jer tamo nema premotavanja
Vracanja i usporavanja
Tamo nema nicega jer nema zajebavanja

Kvarim oci sopstvene
Sve su mi crvenije
I na usi ne cujem a bas se tome radujem
Mozda sam debilcina
Ali nisam naivcina
Nece me bivsi pirati u bioskop prizivati
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #10 on: 13-02-2008, 00:40:24 »
Quote from: "Loengrin"
momak i devojka krenu u bioskop i puknu 500 dinara. Ok, nije to mnogo, reći ćete.

500 dinara!! MNOGO JE!!
Quote from: "Loengrin"
ne volim da mi se prodaje priča kako smo 90tih imali manje para. Ko se dobro seća od '95. su propadali video klubovi zbog neverovatno niskih cena bioskopa.


HMMMM! Eto kako život u BG dovodi do pogrešnih zaključaka. Zašto su klubovi propadali i tamo gde nema bioskopa?
Prvo i pre svega: filmska piraterija na svim mogućim lokalnim televizijama!
Kasnije: pojava Divx-a
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Loengrin

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.825
BIOSKOPI?
« Reply #11 on: 13-02-2008, 12:19:38 »
Ko je tada imao dobru zbirku porno filmova uspeo je da održi klub u životu.  :evil:

Ok, naravno, privatne televiziske kuće su zaista divljale u to vreme, priznajem, ali, mojne da se bijemo oko 500 dindži. Možda to tebi i nije nije mnogo, ali priličan je broj ljudi kojima ta suma uopšte nije zanemarljiva.

@DušMan
Gde iskopa pesmičicu luda je sto posto.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

DušMan

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.034
 • Urbana gradska faca
BIOSKOPI?
« Reply #12 on: 13-02-2008, 12:22:50 »
Atheist Rap.
Opšta kultura, Loengrin.  :evil:
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Loengrin

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.825
BIOSKOPI?
« Reply #13 on: 13-02-2008, 15:39:41 »
Vidim ja da mi je stvar poznata i da su prošle godine od poslednjeg slušanja i da lagano lapim  :P
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #14 on: 13-02-2008, 16:59:17 »
Quote from: "Loengrin"
mojne da se bijemo oko 500 dindži. Možda to tebi i nije nije mnogo, ali priličan je broj ljudi kojima ta suma uopšte nije zanemarljiva.


Samo da ne bude zabune. Ono gore o 500 din je bez ikakve ironije.

Za prosečan standard čoveka u Srbiji (uračunati i nezaposleni, koje  zvanična statistika ne priznaje) - 50-100 din je malo, 200 - 300 nije mnogo, a već preko toga ...
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Loengrin

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.825
BIOSKOPI?
« Reply #15 on: 14-02-2008, 03:37:22 »
Ah, tako! Sori za tumačenje po navici (uslovni refleks nastao postovanjem na ZSu).

Vidim da je BBrdo pominjano u pozitivnom konteksu, što je istina, a dodaću i da u samom bioskopu Roda ponedeljkom karte koštaju 100din. za sve projekcije.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
BIOSKOPI?
« Reply #16 on: 14-02-2008, 09:04:48 »
Што смо ми редовно у прилици да не користимо, јер идемо у Клабинг.  :x
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Loengrin

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.825
BIOSKOPI?
« Reply #17 on: 14-02-2008, 09:29:42 »
Probah da izbegnem lament i upotrebim veliku moć poricanja, ali pored tebe čovek ne može ni pošteno da se obmanjuje :cry:
xrotaeye
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Jake Chambers

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.489
BIOSKOPI?
« Reply #18 on: 14-02-2008, 09:42:12 »
Ja i dalje mnogo idem u bioskop, iako skidam iste filmove i s neta i gledam ih, nekad čak i pre bioskopa... ali opet odem i da vidim na velikom platnu i mislim da 250 dinara (da, Alexe, 250 dinara je JEDNA karta :p) nije mnogo, pa čak mi nije bilo žao dati ni 280 u Steru...
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Loengrin

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.825
BIOSKOPI?
« Reply #19 on: 14-02-2008, 09:44:27 »
Ma ti si čudo :mrgreen:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #20 on: 14-02-2008, 16:47:46 »
Quote from: "Jake Chambers"
Ja i dalje mnogo idem u bioskop, iako skidam iste filmove i s neta i gledam ih, nekad čak i pre bioskopa... ali opet odem i da vidim na velikom platnu i mislim da 250 dinara (da, Alexe, 250 dinara je JEDNA karta :p) nije mnogo, pa čak mi nije bilo žao dati ni 280 u Steru...


Nije mnogo u smislu - ja sam ljubitelj filma i nije mi žao da za dobar film i kvalitetnu projekciju dam XXX dinara - nego je mnogo u smislu - idem u bioskop, kupujem ovo - ono, ups odoše mi pare, deca mi gladna, računi neplaćeni  :?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #21 on: 14-02-2008, 16:51:16 »
By the way - mi iz unutrašnjosti znamo koje su cene i plate  u Beogradu i još mnogo toga u glavnom gradu, dok obrnuto nije slučaj. Sindrom Marija Antoaneta.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Jake Chambers

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.489
BIOSKOPI?
« Reply #22 on: 14-02-2008, 17:03:08 »
Sorry, nisam uzeo u obzir unutrašnjost, ali kod vas je stanje sa bioskopima toliko loše da ga svakako ne vredi razmatrati što se tiče cena.
A kad si kod plata, ja radim na državnom radiju koji je tek prošle godine dobio zvaničan status koji je izgubio tranzicijom SRJ-SCG. I plate su minimalac, i čim Koštunica pogrešno prdne, nema plata. Ali na sreću imam i drugi posao, no, nebitno.
Ljudima koji imaju decu i neplaćene račune svakako nije do bioskopa...
I ozbiljno, šta ti misliš, koja bi bila ispravna cena karata onda?
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #23 on: 14-02-2008, 17:08:13 »
Quote from: "Jake Chambers"
Sorry, nisam uzeo u obzir unutrašnjost, ali kod vas je stanje sa bioskopima toliko loše da ga svakako ne vredi razmatrati što se tiče cena.
A kad si kod plata, ja radim na državnom radiju koji je tek prošle godine dobio zvaničan status koji je izgubio tranzicijom SRJ-SCG. I plate su minimalac, i čim Koštunica pogrešno prdne, nema plata. Ali na sreću imam i drugi posao, no, nebitno.
Ljudima koji imaju decu i neplaćene račune svakako nije do bioskopa...
I ozbiljno, šta ti misliš, koja bi bila ispravna cena karata onda?


Pa zna se - Radoslav Zelenović je rekao da je 70-ih i 80-ih cena bioskopske ulaznice varirala između jedne marke i dolara.

Znači, da bi imali standard kao nekada, treba da plate (SVUDA) budu kao nekada, a karta između 42 i 58 dinara (po današnjem kursu).
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Jake Chambers

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.489
BIOSKOPI?
« Reply #24 on: 14-02-2008, 17:11:18 »
58 dinara? Mora da se šališ...
Kakve su inače cene kod tebe? I bioskopa i generalno?
I ovaj... plate su nekada bile previsoke za ono malo rada koje su ljudi davali od sebe. Zato mi danas plaćamo dugove.
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #25 on: 14-02-2008, 18:35:03 »
Quote from: "Jake Chambers"
58 dinara? Mora da se šališ...
Kakve su inače cene kod tebe? I bioskopa i generalno?
I ovaj... plate su nekada bile previsoke za ono malo rada koje su ljudi davali od sebe. Zato mi danas plaćamo dugove.


Stvarno se vidi da si još mladac. Prodali su ti te stereotipne priče. Ništa mi ne plaćamo, mi se još više zadužujemo.

U Trsteniku je bioskop 120 din. Cene u kafićima su jeftinije nego u velikim gradovima, možda zelena pijaca. Kupovna prehrambena roba je svuda ista, ali nema velikih marketa i popusta.

Međutim, mnoge stvari su skuplje - sve što se nabavlja u većim gradovima, a još se ugrađuju preprodavci, prevoznici i sl. - tehnička roba, oprema za kompjutere, neka odeća i sl. kao i neke dažbine koje se u BG dotiraju (grejanje, komunalije). Kablovska je 610 din (SBB).
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

DušMan

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.034
 • Urbana gradska faca
BIOSKOPI?
« Reply #26 on: 14-02-2008, 18:46:57 »
Barem vam je kablovska ista kao i u BGu.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Jake Chambers

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.489
BIOSKOPI?
« Reply #27 on: 14-02-2008, 18:47:09 »
Sorry, ali ne možeš donositi sudove o meni na osnovu jedne rečenice. Plus, niko mi nije prodao nikakve priče - da iole pažljivo čitaš šta ja gde pišem (ako već hoćeš da zaključuješ išta o meni), video bi da ja nikad ničije priče ne kupim. I kad sam rekao "plaćamo dugove", iako sam Bosanac, nisam mislio BUKVAlno na plaćanje novcem. Plaćamo generalno svime. Od malih plata do generalne neimaštine i neprihvaćenosti bilo gde u svetu.
Kablovsku plaćamo isto, u Bg infostan nije jeftin i ne znam otkud ti ideja da se komunalije ovde dotiraju.

Nego, da se vratimo na temu. Cena karte bioskopa ispod 100, ili čak i ispod 200 dinara je jednostavno nerealna.
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #28 on: 14-02-2008, 18:59:55 »
Quote from: "Jake Chambers"
Sorry, ali ne možeš donositi sudove o meni na osnovu jedne rečenice. Plus, niko mi nije prodao nikakve priče - da iole pažljivo čitaš šta ja gde pišem (ako već hoćeš da zaključuješ išta o meni), video bi da ja nikad ničije priče ne kupim. I kad sam rekao "plaćamo dugove", iako sam Bosanac, nisam mislio BUKVAlno na plaćanje novcem. Plaćamo generalno svime. Od malih plata do generalne neimaštine i neprihvaćenosti bilo gde u svetu.
Kablovsku plaćamo isto, u Bg infostan nije jeftin i ne znam otkud ti ideja da se komunalije ovde dotiraju.

Nego, da se vratimo na temu. Cena karte bioskopa ispod 100, ili čak i ispod 200 dinara je jednostavno nerealna.


Naravno da jeste nerealna, ali Zelenović nije lagao - 1990-e je strip Conan saga bio oko 1 marke (9 - 13 dinara, tokom meseci), a cena bioskopa je bila približna.

Da bi takva cena bila isplativa potrebna je velika posećenost bioskopa (kao nekada) i mnogo bioskopa (kao pre).

Toga više nema. A nema ga iz jednog razloga, zbog čega i pokrenuh ovaj topik (vidi početak), pa ne objasnih - zbog nedostatka filmske kulture kod Srba.

U stvari nedostatka i pada svake kulture.

Zato bioskopi nisu prazni u Americi i na zapadu, a ovde se gase.

Grejanje se subvencioniše. (Biću odsutan neki  sat...nastaviće se)
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
BIOSKOPI?
« Reply #29 on: 14-02-2008, 23:31:21 »
gledam oficijelne podatke u INTERNATIONAL FILM GUIDE-u, jednoj od najrelevantnijih publikacija vezanih za film u svetu, i ovo su prosečne cene bioskopskih ulaznica:
od srpskih – procenjenih na 3.2 $ u proseku, niže postoje samo u argentini (2.4) boliviji (2.2), kolombiji (3.0), u južnoj africi može da se nađe za 2.8 $ ako ste baš najcrnji crnac i gledate u nekoj šupi na čaršavu), a vrlo približno nama su samo bugarska i venecuela.
svuda drugde je mnogo više, od 4.5$ pa nagore, do oko 11-12$

Jake Chambers

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.489
BIOSKOPI?
« Reply #30 on: 15-02-2008, 00:09:40 »
Quote from: "Ghoul"
gledam oficijelne podatke u INTERNATIONAL FILM GUIDE-u, jednoj od najrelevantnijih publikacija vezanih za film u svetu, i ovo su prosečne cene bioskopskih ulaznica:
od srpskih – procenjenih na 3.2 $ u proseku, niže postoje samo u argentini (2.4) boliviji (2.2), kolombiji (3.0), u južnoj africi može da se nađe za 2.8 $ ako ste baš najcrnji crnac i gledate u nekoj šupi na čaršavu), a vrlo približno nama su samo bugarska i venecuela.
svuda drugde je mnogo više, od 4.5$ pa nagore, do oko 11-12$


Upravo zato i rekoh da je sve ispod 200 dinara apsolutno nerealno.
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

David

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.026
BIOSKOPI?
« Reply #31 on: 15-02-2008, 03:35:34 »
Quote from: "Ghoul"

svuda drugde je mnogo više, od 4.5$ pa nagore, do oko 11-12$


U SveCkoj su, informacije radi, kino-biljete za premijere od 8,5-10,5Eurona (80-100 sv. kruna), po kinotekama (ne-recentni, ne-premijerni filmovi, dakle) od 6,5-8,5E (60-80 sv. kruna).
Koliko je u Euronima tih 500 din., ako moze?
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
BIOSKOPI?
« Reply #32 on: 15-02-2008, 03:54:59 »
Quote from: "David"
Koliko je u Euronima tih 500 din., ako moze?


evrić je malko iznad 80 din, dakle 6E staje u 500 din.

Loengrin

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.825
BIOSKOPI?
« Reply #33 on: 15-02-2008, 05:09:49 »
500 din. je bilo navedeno za dve karte.

@Alex
Svako prebivalište ima svojih mana ali i prednosti. Ne bih generalizovala, mada sam svesna da ljudi iz manjih mesta Beograđane gledaju popreko. Zašto? Da li meni Tadić ili Koštunica dolaze na kafu? Ne. Da li me išta pitaju? Ne. Da li ijednog prosečnog stanovnika Beograda iko išta pita? Naravno da ne.

Da li Beograđanima zoveš i sve one koji su pobegli iz svojih mesta u poslednjih 5 godina i naselili se u Beogradu, pa se ponašaju pokondireno kad se jednom u 6 meseci pojave u rodnom mestu? Drugi problem je što mnogi novi Beograđani pomažu koliko mogu svojoj rodbini, pa čak i zemljacima, a ko će da se nađe Beograđaninu... pa da i ja jednom mogu da kažem "to će meni onaj moj Beograđanin da sredi". :roll:

Nikada nisam, niti ću ikad stanovniku npr. Čačka reći "e vi iz Čačka ste ovakvi ili onakvi", niti ćeš me čuti da kažem "e vi Nišlije..." kad se budem obraćala jednom čoveku iz Niša. Za mene je to loš manir. Što se tiče Beograda, velik je on i mi se utopismo u njemu, niko nas ne vidi zapravo, nikog nije ni briga, a pritom nas i svi okolo popreko gledaju i rugaju nam se. Da li je greh što opstajemo? Treba li da ne volimo rodni grad? Da li ti ne voliš svoje rodno mesto? A eto, igrom slučaja, to naše rodno mesto je i glavni grad države, šta da se radi.

Lepo je malopre rečeno. Sav biznis koji neke budže ovde organizuju, ne organizuju zbog naroda, već zbog sebe i svoje velike 'money&fame' žurke. Tako da te 'prednosti' koje vidiš da mi ovde 'ušmrkavamo', zapravo iskijavamo na drugu nozdrvu.

Samo toliko.
Jbg. nisam htela da zvučim ovako oštro.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Jake Chambers

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.489
BIOSKOPI?
« Reply #34 on: 15-02-2008, 12:24:04 »
Neka si. I trebalo je.

Ja živim u bg šest godina i volim ga kao svoj grad i i mene vređa kad tako neko počne da priča kao da ovde teče med i mleko i kao da smo mi koji smo u Bg krivi nekom negde što je njemu lošije/drugačije.
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Cornelius

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.599
BIOSKOPI?
« Reply #35 on: 15-02-2008, 13:04:20 »
Quote from: "Alex"

U stvari nedostatka i pada svake kulture.

Zato bioskopi nisu prazni u Americi i na zapadu, a ovde se gase.


Narodsko neodlaženje u biskop nije povezano sa padom kvaliteta filmova, niti sa padom svake kulture. Na Zapadu svi idu u bioskop, masovno, i gledaju sve gluplje i gluplje filmove. Najdebilniji filmovi zarade najveću kintu. To znači ne samo pad svake kulture, nego apsolutno negiranje postojanja ikakve kulture. Cene karata se kreću od 9 do 11 evra, a bioskopa ima ko šaše. Narod u 99,99 odsto slučajeva ide u bioskop da se zabavi, a ne da oseti dublje emocije i duhovna podrhtavanja. Umetničke filmove gledaju samo filmofili, kritičari i još neki od zalutalih. Ostalima se ta kulturna zabava gadi, jer ih ne zanima uzdizanje, no jednostavna, laka zabava i eskapizam.

U Srbiji je u pitanju nemaština. Kada se vidi za koju lovu rade ljudi, a koliko zabava košta, onda se odlučiš na piratske kopije pozajmljene od prijatelja ili skinute sa e-mula. Ali, svi smo ovo već znali. Nije nikakva novost.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #36 on: 15-02-2008, 17:16:11 »
Opa, kol'ko reakcija - biće fina diskusija.

@Cornelius

Korni, tvoji ekstremističko - elitistički pogledi na umetnost opće su poznati. Rekao bih da nisi u toku da, pošto je kultura poodavno pala na nivo da običan svet ne gleda umetničke filmove, da se art bioskopi gase i u Njujorku i tako to, da je u Srbiji nastavila da pada mnogo dublje ispod te granice. Usmeravanje teme na odnos popularne i visoke umetnosti u filmu i uopšte moglo bi nas odvesti  u besmislenu & beskonačnu diskusiju, pa zato nećemo sad. Dozvoli da neke pojave u Srbiji utvrdimo mi koji smo ovde, pa makar i u Beogradu.

@Loengrin

Evo, omače mi se i u prethodnoj rečenici. Ne gledam popreko na Beograđane i ne znam odakle to pronađe/pronađoste/ u mojom postovima - ali kad već pitaš: Beograđani - svi koji žive u Beogradu i doseljenici u zadnjih 5 god, ali i od ranije. Možda nije baš kulturno ili međugradski korektno, ali da bi utvrdili neke pojave mormo ih identifilovati kakve jesu, bez obzira da li se neko vređa (a nema razloga). Dabome da kad oni koji su pobegli u BG dođu "ovamo" jednom u 6 meseci, mogu zgodno da posluže za eksperimentalno posmatranje. Na njima su vidljivi tragovi prilično čudnog ponašanja i ne-razumevanja (kao da žive u Francuskoj :wink: ), pa je logično pomisliti da i Beograđani sa dužim stažom (mada to nema veze) ne sagledavaju stvari dovoljno iz svih uglova (Srbije), a da bi se neki složen problem proučio treba ga osvetliti odasvud, ne samo iz centra.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

David

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.026
BIOSKOPI?
« Reply #37 on: 15-02-2008, 17:31:38 »
Hvala, Ghoule!
Hvala i Loengrin!
A vjecno hvala Jehovi!
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #38 on: 15-02-2008, 17:35:33 »
Trstenik ima Dom kulture i u okviru njega bioskop.

Bioskop ima - mnogo lepu salu sa 600 i nešto mesta, pod amfiteatarskim nagibom u polukrugu, tapacirana sedišta su ponovo presvlačena početkom 90-ih, a kako od onda nisu mnogo habana jer ljudi ne idu u bioskop, još su kao nova - sve je lepo sređeno.

Projektori i projekcije su bili katastrofa i užas. Do skoro.

Možda niste znali da je ministarstvo kulture napravilo program za restauraciju bioskopa u koji je ušlo nekih (valjda) 20-ak, (možda više) gradova - bioskopa, među njima (preko političke veze) i naš bioskop.

Sad ima (od prošle godine):

- nov zvučni(čki) sistem surround, koji nije tako jak kao u Tuckwoodu i sličnim bioskopima, ne stiče se utisak da zvukovi dolaze sa svih strana (iako dolaze), dakle slabije snage je, ali nudi vrlo kvalitetan zvuk koji prija i koji je 1000 -puta bolji od prethodnog ozvučenja, koje je, verovali ili ne, bilo MONO (!) - samo jedan prastari zvučnik iza platna, i očajno, podrazumeva se.
- novo platno
- projektori (2 kom) su nažalost stari, ali restaurirani; sve što je moglo biti zamenjeno ljudi iz firme koja se time bavi, a koju je ministarstvo angažovalo, zamenili su (lampe, sočiva...), slaba tačka je ostala mehanika, transportni sistem, ali bože moj...

Projekcije su sada dobre, slika kao nekad, dok je bioskop bio mlađi, a zvuk još bolji.

Karta košta samo 120 din.

Da li je to uticalo na 1 promil veću posećenost?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Cornelius

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.599
BIOSKOPI?
« Reply #39 on: 15-02-2008, 18:29:44 »
Quote from: "Alex"

Korni, tvoji ekstremističko - elitistički pogledi na umetnost opće su poznati.


E, baš ti fala na etiketi, al ne mogu da promenim nick, jer već postoji jedan EKSTREMISTA, a vala i jedan elistista (PingvinPatuljak), pa me stra da me ne pobrkaju. Inače, proces stvaranja nije isti kod Tarkovskog i Kubrika, sa jedne strane, i John Landis ili Frederic Forestier, sa druge. Tako i krajnji ishod nije isti.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Loengrin

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.825
BIOSKOPI?
« Reply #40 on: 16-02-2008, 06:51:35 »
@David
Molim lepo  :)

@Aleks
Ja rekok šta rekok. Zaista je ovo jedna veoma jednostavna tema koju ljudi uvek nekako zakomplikuju. Mrzi me o njoj dalje da pišem iz prostog razloga što mislim da je nastavljanje ove teme samo gubljenje vremena, a za kraj bez ikakvih dvosmislenosti kažem - da, u pravu si... slon izgleda kao zid.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #41 on: 16-02-2008, 17:01:14 »
Ako nećete da se igrate nastavljam sam. xtwinkle
Quote from: "Alex"

Da li je to uticalo na 1 promil veću posećenost?


Nisam rekao kakva je posećenost (mom) bioskopu bila ranije.

90-ih i sve do skoro važio je cenzus 10. C10 je pravilo ustanovljeno u zlatno doba (tog) bioskopa, kada je više stotina ljudi dolazilo na projekcije, a znači da mora da ima bar 10 gledalaca da bi se prestava održala. Ovo pravilo je ustanovio, verovatno, neki ex-sfrj rukovodilac ko zna kada, a 3-4 zaposlena u bioskopu (sa osnovnom školom) su se smatrali dužnim da ovo sveto pravilo održe za večita vremena.

U praksi, to je značilo da se retko koja predstava održala, a mnogi filmovi nisu nikada prikazani, samo su dolazile rolne filmova i plakati, distributeru je plaćan fiksni minimum i vraćani su. Zaposleni su bili presrećni, jer to veče umesto da rade, mogli su da odu kući. Nekoliko gledalaca u pokušaju bi pokunjeno otišli kući ili u šetnju, ako je lepo vreme i dobro bi razmislili da li će ponovo dolaziti u bioskop, sa tako malom verovatnoćom gledanja filma, sem ako ne žive baš blizu, pa im je svejedno.

Vremenom (one ipak održane) projekcije su bivale sve gore, slika mračna i zamućena, ton slab. U sceni filma Derdevil gde D. stoji na zgradi nije se video Derdevil, samo se nazirala zgrada. U zadnjoj sceni Hulka - završni obračun u pustinji u mraku - nije se videlo ništa, kraj smo videli tek na DVD-u. Posle gledanja svakog filma imao se osećaj da je film odsanjan i ostajao je samo magloviti utisak koji se brzo zaboravljao.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #42 on: 16-02-2008, 17:13:05 »
Tako sam čak i ja (poslednji bioskopski mohikanac) u zadnjih godinu - dve te faze digao ruke od odlaska u propali bioskop. Srećom, kad bih otišao u Kraljevo, svratio bih uvek do njihovog KVART bioskopa, do skoro najboljeg u užoj Srbiji (nerentabilan, zatvaran, itd - to je druga priča).

Danas, posle renoviranja, opštinske vlasti su naredile zaposlenima da ukinu C10 i obavezale ih da moraju da puste film i za jednog gledaoca.

Zaposleni to ne poštuju, ali bar hoće da puste film i za 5-6 gledalaca, a ako su raspoloženi, a film nije predug i za 4- 5. Pošto danas ima još manje publike nego 90-ih, podjednako je teško da na projekciju dođe nekoliko ljudi, kao nekad 10 i više, pa smo na istom.

Veći hitovi, ako dođu dovoljno brzo imaju i više nego što treba publike i prikažu se, ali oni manje izvikani se opet vraćaju a da ih niko nije odgledao.

Dakle dobra slika i ton nisu ništa pomogli da se stanje promeni. A karta je jeftina. Ili bar nije skupa (120).
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.147
 • Enfant terrible
BIOSKOPI?
« Reply #43 on: 07-03-2008, 15:50:12 »
Da ne otvaram novu temu...Quote
Rekordna zarada bioskopa u 2007. godini


Bioskopi u Severnoj Americi u 2007. godini ostvarili su rekordnu zaradu od 9, 6 milijardi dolara. Bioskopi u Americi i Kanadi beleže rast zarade od 5,4% u odnosu na 2006. godinu. Na globalnom nivou zarada bioskopa je povećana 4,7% u odnosu na 2006. godinu i iznosi 26,7 milijardi dolara.
U udruženju ‘Motion Picture Association of America’ navode da je porast zarade pre svega došao od povećanja cena ulaznica za oko 5% kao i da je u Americi u protekloj godini prodato preko 1,4 milijardu ulaznica. U Americi i Kanadi u 2007. godini filmovi sa najvećom zaradom su ‘’Spider-Man 3’’, ‘’Shrek the Third’’, ‘’Transformers’’ i ‘’Pirates of the Caribbean: At World's End’’. Svaki od ovih filmova zaradio je preko 300 miliona dolara. U 2007. godini u Holivudu je snimljeno 603 filmska ostvaranje, cifra koja je približna cifri iz 2006. godine. Porast zarade bioskopa u 2007. godini beleže i bioskopi van Severne Amerike i to za 4.9% sa zaradom od 17,1 milijardu dolara.

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #44 on: 09-03-2008, 20:32:21 »
Trebalo bi ovu bioskop temu da privedem kraju i (već izrečenoj) poenti, sad kad se istrošila malo aktuelna tema o Kosovu (mada, sad je kljoknula vlada - uvek ima nešto...)

No nadovezujem se na drugu aktuelnu temu na Sagiti, onu o "propalim" novim generacijama, jednom pričom unutar priče pod nazivom

Majke

Da, osobe ženskog pola koje imaju decu! U mojoj kancelariji ima više majki - mlađih i ne tako mladih, ali čija deca idu u osnovne i srednje škole. Još pre neku godinu primetio sam da stalno jure neke kasete i diskove sa filmovima po knjigama koje su u lektiri, da bi im deca odgledala i lažirala čitanje. Dobro, i u moje vreme se izbegavalo čitanje lektire, mada majke nisu saučestvovale u tome. Kasnije sam primetio da na poslu pišu i sastave iz srpskog za svoju decu. Na pitanje "zašto" i na primedbu da će im deca ostati glupa i nepismena, odgovaraju, da ako to ne urade neka druga deca (kojoj majke pišu sastave) dobiće bolje ocene od njihove. A njihovi sinovi ionako ne znaju da pišu. Konstantno rade zadatke iz matematike za svoju decu, što im dođe normalno jer su tehnička struka. Vrhunac je bio kad je jedna koleginica donosila radove iz likovnog da crta za svoje dete a pokušavale su i mene da nagovore da budem ghost artist.
  Ako nije jasno, reč je o majkama boljih đaka. Danas je normalno i uobičajeno da klinci dođu do kraja srednje škole sa solidnim uspehom a da nisu pročitali knjigu ni iz lektire, ni van lektire, ali ni strip (!!) - jednostavno ništa!
   Ćerka jednog mog prijatelja (šesti razred) dobila je za rođendan knjigu o Hari Poteru i nije ni pomislila da je pročita (premda voli filmove) jer joj to teško pada. Kada je (na moj nagovor) i pokušala da čita, odustala je vrlo brzo. Njena majka kaže - neka, čitaće kad odraste(??!!). Ali tada će biti kasno u svakom pogledu. Devojčica ima sve petice.

Kakve veze ima to sa bioskopima?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #45 on: 09-03-2008, 20:40:44 »
Ima, utoliko što sam primetio da uglavnom jednocifrenu publiku mog bioskopa sačinjavaju retki odrasli pojedinci ljubitelji filma i bioskopa, mlađa deca koja nikad nisu videla bioskop, pa ih roditelji šalju da vide šta je to i parovi, u dvadesetim godinama i neki stariji koji "se izvode" u bioskop.

Onaj segment publike koga uopšte nema, apsolutno nikada, su generacije između 12 i 18 godina, stariji osnovci i srednja škola.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

drf

 • 5
 • 3
 • Posts: 992
BIOSKOPI?
« Reply #46 on: 09-03-2008, 20:47:28 »
Ispušteno.

Nažalost, jedini lek je organizovano odlaženje u kino. Za nekoliko generacija, poneko će se navući.
list-rujanski.com

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #47 on: 09-03-2008, 20:54:14 »
Svi znamo izlizanu priču koja se stalno ponavlja - da je najbolje i jedino pravo gledanje filma u bioskopu, na velikom platnu; da je to jedinstven audio - vizuelni i estetsko - umetnički doživljaj.

Ali da bi neko shvatio šta je to AV i EU doživljaj neophodan je minimum kulture i opšteg obrazovanja, bez toga to ne znači ništa.

Pošto minimuma nema, iz raznih razloga čije bi analiziranje zahtevalo posebnu temu, zato stripovi stoje po kioscima neprodati i niko ih ne kupuje, zato ljudi koji prave dobru muziku nikog ne zanimaju, a sluša se loša i zato su bioskopi prazni.

Dakle, loše tehničko stanje bioskopa, piraterija, niska platežna moć stanovništva, nedostatak rešenosti države i njenih institucija da pomogne filmu, bioskopima i kulturi, samo su delimični i nedovoljni razlozi za propast bioskopa.

Da se sve to reši, opet bi bioskopi bili prazni, sa ovako niskom kulturom naroda, posebno mladih , daleko nižoj nego u drugim zemljama u kojima jeste niska ili u padu, ali ne ovoliko.

kraj
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
BIOSKOPI?
« Reply #48 on: 09-03-2008, 20:58:24 »
Quote from: "Alex"
Onaj segment publike koga uopšte nema, apsolutno nikada, su generacije između 12 i 18 godina, stariji osnovci i srednja škola.


ovo je zapažanje tačno, ali je implicirani komentar problematičan.
dakle, tinejdžeri NE idu u bioskop – i DOBRO je što je tako, kad su već takvi kakvi su.
dakle, smoreni, kratkog attention spana, navikli na galamu, brzinu, mrdanje, torokanje... šta bi oni pa i radili u bioskopu?
šuškali bi kesama, razgovarali sa sadruzima, ili telefonom, kuckali sms poruke, cerekali se, šutirali sedišta ispred...
to nije naviklo da sedi sat i po na guzici i da posveti pažnju jednoj te istoj stvari (bio to film, knjiga, strip...) a da istovremeno ne zove nekoga telefonom, ne žvaće nešto, ne vrti se tamo vamo, ne brblja nešto...

sećam se kad sam išo da gledam SKY KEPTENA u bionji, ispred mene su bile neke 3 teen kokoške –verovatno došle zbog džada loua – i pošto su bile strašno smorene tim robotima i retro dizajnom i fantastikom NEPRESTANO su torokale međusobno i ne obraćajući pažnju na platno – ili na ostalu publiku.

dakle: daleko im lepa kuća.
neka budu glupi i nevaspitani negde u sekluziji svojih domova, a ne na javnim mestima koja dele sa mnom.
takvi kakvi su, i ne treba da idu u bioskop! jer, tu je već dockan. u kući nisu dobili vaspitanje koje im treba...
 :roll:

Alex

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.597
BIOSKOPI?
« Reply #49 on: 09-03-2008, 21:04:55 »
Ghoule, slažem se ja sa tobom, ali zna se da je taj segment publike uvek onaj koji pravi "gužvu", mislim gledanost, onaj koji bi trebalo da bude najbrojniji konzument svega.

Iz tvog posta se takođe vidi i činjenica koju sam ja implicitno rekao a to je da su glavni krivci za današnju omladinu i njihovo stanje duha njihovi roditelji i uopšte genaracije njihovih roditelja u svim mogućim institucijama.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture