Author Topic: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti  (Read 368366 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« on: 16-02-2008, 13:31:03 »
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti

stigao mi je INTERNATIONAL FILM GUIDE 2008: THE DEFINITIVE ANNUAL REVIEW OF WORLD CINEMA.

o ovom kapitalnom izdanju kazaću koju na nekom drugom topiku.

ovde bih izneo par opservacija o tome kako bosanski, hrvatski i srpski izveštači predstavljaju svoje kinematografije u ovom izdanju.

bosanska odrednica (na 2 strane) je predvidivo plačipičkasta, više politički pamflet nego filmski izveštaj.
autorka ovih vagininih monologa je rada sesić, nadležna za dokumentarce na sarajevskom festivalu i glavna selektorka festivala u bukureštu.

GRBAVICA, predvidivo, zauzima pola strane. uz obilato prepričavanje, autorka smatra važnim da istakne i ovo: 'The film stirred heated debates in the press, particularly after its screening at FEST in Belgrade.'
(autorka NE pominje da je film tu zapravo bio vrlo toplo primljen itd.)

takođe u ovom izveštaju ona dodaje: 'It was refused a release in the Republic of Srpska, a political entity within BiH'...

za nju je važno napomenuti i da je jasmila 'campaigning for women raped during the war to be officially recognized as war victims'.

kao kruna ovog pamfleta je sledeće: SVAKA ODREDNICA u zborniku ima obaveznu celinu - quote of the year.
šta mislite, koji je citat obeležio bosansku filmsku godinu?
...
the suspense...
the drama...
the expectation...
malo epp-a dok razmišljate...
(Glasajte za Ghoula!)
...

da ne dužim, NARAVNO da je citat koji je po ovoj pčpčki obeležio BiH kinematografiju u 2006-oj - ono jasmilino prozivanje evrope što još nije uapsila ratka i radovana.

na stranu političke dimenzije, ceo izveštaj je odurno pamfletaški skrojen, bez ikakve mere: 'the last two years have seen a handful of IMPRESSIVE PRODUCTIONS...' pominje da je GRBAVICA 'performed well internationally' (nije mi poznato da je to imalo neki bitan box office izvan festivala!), 'film audiences in B&H are remarkably supportive and enthusiastic towards domestic films' itd itd.
sve je ružičasto i zlatno, sve je blistavo i obećavajuće, kao u zlatno doba propagande druga tita... niti najmanje trunke KRITIKE bilo kog od navedenih filmova (TEŠKO JE BITI FIN, NAFAKA, SNIJEG...). sve u najsjajnijim bojama.

inače, samo da pomenem, uzgred, da su nezdravo, iritirajuće preskromni RUMUNI -koji su jedno od najvećih otkrovenja i najvitalnijih filmskih poprišta u poslednje vreme- za predstavljanje svojih beskrajno boljih i vrednijih filmova takođe upotrebili 2 strane (kao bosanci), sa znatno kraćim prepričavanjima mnogo boljih zapleta, i bez ikakvih političkih komentara (komunizam ovo, čaušesku ono...) - nikakve gorčine, nikakve osude, pamfleta, ničega, samo faktografija - za moj ukus čak i previše štura. dođavola, rumunima je trebalo da daju 4 strane!!!

no, idem dalje:
hrvati takođe imaju 2 strane za svoju novu produkciju.
piše tomislav kurelec, vrlo pristojno.
nacionalnih strasti nema, bar ne u explicitnom bosanskom maniru, mada je signifikantno da on UOPŠTE ničim ne pominje da je KARAULA bila koprodukcija sa srbijom. srbija se uopšte ne navodi, a tek poneki upućeniji inostrani čitalac ovoga će se možda zapitati otkud HRVATSKI film o događajima na granici Yu-Albanija.

takođe, za njega je GRAĐANSKI RAT na ex-Yu prostorima zapravo - 'war between the states'. time se negira da su zapravo RATOVALI GRAĐANI UNUTAR DRŽAVA (hrvatski srbi protiv hrvatskih hrvata, bosanski srbi protiv bosanskih muslimana i hrvata), implicitno se briše srpsko prisustvo u krajevima iz kojih su proterani i implicira klasična holivudska 'agresija' crnih na bele, zločinaca na žrtve...

ostatak pregleda je lišen ovakvih implikacija, a od zanimljivosti izdvajam to što film ŽIVI I MRTVI proglašava za 'arguably one of the finest Croatian war films ever produced.' (istina, ja ne znam koji bi još bili ostali ozbiljniji kontenderi za tu titulu?)

njegov quote of the year glasi:
'this film was not made to be liked. it's about the cruelty of war, the apocalypse of war.' (autor filma ŽIVI I MRTVI)


najzad, srbija.

ili, kako se ovde zove 'serbia & MONTENEGRO'.

dakle, još uvek po nečijoj inerciji vučemo te albatrose oko vrata, iako knjiga pokriva period 2006-07, i u textu se explicitno pominje CG neovisnost.

autor texta je g. gocić.

za razliku od pamfletaško-promotivnog bosanskog i kultivisano civiliziranog suzdržanog hrvatskog texta, ovaj srpski je -tipično- pun kritičkih intonacija prema filmovima o kojima govori, pa i o samoj srbiji.

prepričavajući OPTIMISTE, kaže '5 unrelated episodes on the brutality and stupidity of his (Paskaljevic's) compatriots' koji je 'tested the patience of domestic viewers'.

SEDAM I PO is 'lacking the misanthropy shared by its colleagues'.

ODBAČEN 'could easily have been called 'Serbian zombies'' - 'yet another introspective drama on despair' - 'unlikely to play well with audiences'...

ZAVET se opisuje kao 'flop', Mećavnik je definisan kao kustin 'Wild West retreat', KARAULA se (kako i treba) navodi kao koprodukcija sa hrvatskom, pominje se mogući holivudski rimejk KLOPKE (izvor: kriplove dnevne novine?), 4. ČOVEK se prepričava u jednoj rečenici, ŠEJTANOV RATNIK se iz misterioznih razloga prevodi kao 'devil's warrior'...

kao najbolji filmovi se navode:
klopka
bel epok
7 1/2
šutka

citat godine: vest iz večernjih novosti o 40.000 džaba karata za HADERSFILD za srpske đake.


dok ostali biraju neke fine i slatke medene fotke da ih vizuelno reprezentuju, ovaj text (na 3 strane!) ilustruju:
1. žestoko izbečena ružna muška faca iz 7 1/2
2. kreveljeće izbečena a. janković (odbačen)
i 3. jedino prijatno lice ovde, stefan - agi i ema.


šta iz ovog zaključiti?

dok se drugi hvale iz petnih žila i prče i upinju da se naduju kao žaba za potkivanje, mi za šminku ne znamo, nego odma znoj i smrad i rugoba. da se zna.

šta ćemo, kad smo istinoljubiv narod.
verujemo u snagu ISTINE, pa to ti je.
istina će pobediti... jednog dana...
 :roll:

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.554
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #1 on: 16-02-2008, 16:35:10 »
Quote
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti


And what else is new?

Btw, ja sam već u nekoliko navrata isticao svoje najiskrenije čuđenje izvještajima o pomenutom dobrom prijemu Grbavice u Beogradu. Pojma nemam ko je bio u tom pustom Sava centru na toj projekciji, ali sigurno nije bio niko sa ovog foruma jer su ljudi ovde mostly inteligentni i filmski obrazovani te bi lako uvidjeli da je ta Grbavica SLAB film.

Nego, koji su sve bosanski filmovi tu spomenuti? Možda bi bilo interesantno sastaviti nekakav odgovor na to, pa ga metnuti na forum i proširiti riječ. Or something... Naravno, reći ćeš "Zašto trošiti vrijeme na prepiranje sa idiotima?" i bićeš potpuno u pravu, ali meni se jednostavno kosa diže na glavi od tog bolesnog "patriotizma". Eto, baš neki dan je neko na jednom drugom forumu rekao da je svako ko ne voli Ničiju zemlju "nacionalista koji nema pojma s filmom".

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.389
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #2 on: 16-02-2008, 17:46:48 »
Тешко је разбити аутостереотипове које београдска и сарајевска чаршија имају о себи. У суштини је реч о једној (пост)комунистичкој генерацији која само наставља да игра оне познате садо-мазо улоге које овде постоје још од Дрезденског конгреса КПЈ.

Кад се на то накалеме реалне трагедије као што је то у БиХ било и јака медијска машинерија, онда је све то ирационално, дубоко укопано у предрасуду.

Али ове две чаршије су тек делић југопростора и не треба бити заваран њиховом гласношћу. Решење за ово је здрав разум и преиспитивање свих појава независно од медијске халабуке и (ауто)стереотипова.

Али не јављам се због тога, већ да напоменем да су ствари на личном нивоу много сивље, да имају нијансу.

Недавно сам имао прилике да се дружим са поменутом Радом Шешић (била нам је председник жирија на Астерфесту 2007), истом дамом коју колега овде назива плачи***ом.

Оставила је врло пријатан утисак на мене својом проницљивошћу и непосредношћу. Опет, мислим да њен став о БиХ кинематографији произилази из њене биографије, не из њеног критичког апарата или идеологије, јер је она Сарајка која је живу главу спасла емиграцијом (те сад живи између Холандије и Индије).

Њену женско-локалну болећивост једино бих могао објаснити личним разлозима а они су увек дубљи него било чији критички апарат.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

Loengrin

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.825
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #3 on: 17-02-2008, 12:27:16 »
Ceo Ghoulov tekst je dobar i u mnogome tačan,
ali je i on zapravo najvećim delom plačan.
 :cry:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #4 on: 17-02-2008, 13:22:11 »
Quote from: "Loengrin"
Ceo Ghoulov tekst je dobar i u mnogome tačan,
ali je i on zapravo najvećim delom plačan.
 :cry:


a cry in the desert! :cry:  :cry:  :cry:

Loengrin

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.825
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #5 on: 17-02-2008, 13:42:48 »
Dakle zađabe, zađabe bolan ili ti fruitless što bi rekli drugovi Englezi.

Sve što si napisao je svima već odavno jasno, ništa povodom takvih primera ne može da se uradi. Tema ne vredi tolikog teksta koji je pritom malo predugačak. Čak i bez žalopojke nad žalopojkama i upola kraći bi bio sasvim jasan. Ali opet... čemu?
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #6 on: 17-02-2008, 14:11:22 »
Quote from: "Loengrin"
Sve što si napisao je svima već odavno jasno, ništa povodom takvih primera ne može da se uradi.


svašta!
ne delim tvoj defetizam: želim da verujem da KRITIKOVANJEM i ukazivanjem na probleme MOŽE nešto da se promeni.
zato, SVAKI put kad se vidi tako nešto, mislim da TREBA da se na to ukaže.
dal će narod pozlatiti moj 'glas vapijućeg u pustinji' - ili će kao loengrin kukati 'o, čemu?' i 'o, zašto?' – manje je bitno.
ja kazah, i spasih dušu svoju!

ps: loengin, ako veruješ da si ti na ovom forumu ikada napisala nešto novo, što do tada nije bilo jasno i opštepoznato, moram da te razuverim.
tvoj track-record baš ne vrvi od originalnih misli i neslućenih otkrića.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.213
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #7 on: 17-02-2008, 14:31:50 »
Glasam za Ghoula!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #8 on: 17-02-2008, 14:45:17 »
U principu se slažem sa Ghoulom, ali problem je u tome što kad čovek jednom krene da kritikuje brzo shvati da mu neće biti dovoljan ni čitav životni vek za taj posao, a da ne pričam za vreme koje je ipak bolje utrošiti na stvaranje nečeg pozitivnog (što je često i najbolja (i najteža) konstruktivna kritika).
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #9 on: 17-02-2008, 15:01:46 »
Quote from: "scallop"
Glasam za Ghoula!


dakle, deluju ove sublimirane poruke u epp-u!
a ni biblijske aluzije ne mož da škode!

Loengrin

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.825
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #10 on: 17-02-2008, 15:11:50 »
Quote from: "Ghoul"

ne delim tvoj defetizam: želim da verujem da KRITIKOVANJEM i ukazivanjem na probleme MOŽE nešto da se promeni.
zato, SVAKI put kad se vidi tako nešto, mislim da TREBA da se na to ukaže.

Otud mislim da si to mogao malo sažetije da napišeš, možda bi imalo onaj efekat koji si hteo da postigneš, ovako si se malo više rasplinuo.

Quote from: "Ghoul"
dal će narod pozlatiti moj 'glas vapijućeg u pustinji' - ili će kao loengrin kukati 'o, čemu?' i 'o, zašto?' – manje je bitno.
ja kazah, i spasih dušu svoju!

Ne mislim da ne treba kritikovati, ali ubijaš vrednost kritike ismevanjem, na koje imaš pravo ako baš hoćeš, ali nemoj onda da očekuješ da će ti tekst zadržati željenu snagu i svrhu.

Nemoj mi reći da si moje reči protumačio kao moj revolt što uopšte vidim tvoje tekstove na ovom forumu (kao da bi te to zaustavilo da je istina), jer bih smatrala da ti je pristrasnost pomutila rasuđivanje. Ili te možda vređa samo saznanje da se neko kao ja usuđuje da čita tvoje tekstove, a kamo li da ih prokomentariše.

Quote from: "Ghoul"
ps: loengin, ako veruješ da si ti na ovom forumu ikada napisala nešto novo, što do tada nije bilo jasno i opštepoznato, moram da te razuverim.
tvoj track-record baš ne vrvi od originalnih misli i neslućenih otkrića.

Lepo, izgleda da sam ipak u pravu, tebe vređe sama činjenica što sam čitala tvoj post. Zaista, ako  treba da napišem dvadesetak originalnih topika na ovom forumu da bih ti se obratila, onda ni ti ne bi trebalo da kritikuješ filmove jer ih nisi snimao. Ipak, čovek može znati ponešto o stvarima kojima se direktno ne bavi, zato ti ovaj poslednji argument bolje sačuvaj za neku bolju priliku.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #11 on: 17-02-2008, 15:30:28 »
Quote from: "Milosh"
U principu se slažem sa Ghoulom, ali problem je u tome što kad čovek jednom krene da kritikuje brzo shvati da mu neće biti dovoljan ni čitav životni vek za taj posao, a da ne pričam za vreme koje je ipak bolje utrošiti na stvaranje nečeg pozitivnog (što je često i najbolja (i najteža) konstruktivna kritika).


Još samo kada bi ovde definisao to “pozitivno”, pa da se uopšte ne dvoumim u podršci tvom stavu...

Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #12 on: 17-02-2008, 15:37:11 »
Quote from: "Đehouva"
Quote from: "Milosh"
U principu se slažem sa Ghoulom, ali problem je u tome što kad čovek jednom krene da kritikuje brzo shvati da mu neće biti dovoljan ni čitav životni vek za taj posao, a da ne pričam za vreme koje je ipak bolje utrošiti na stvaranje nečeg pozitivnog (što je često i najbolja (i najteža) konstruktivna kritika).


Još samo kada bi ovde definisao to “pozitivno”, pa da se uopšte ne dvoumim u podršci tvom stavu...


Pa sad, to je prilično individualna stvar, zato sam i stavio tako uopštenu odrednicu. Nije to ona priča da oni koji ne umeju bolje ne treba da kritikuju (jer čemu onda profi kritičari?), već prosto da je lepše utrošiti vreme za razvijanje u konkretno delo nekih sopstvenih ideja; više ispunjava čoveka, valjda.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #13 on: 17-02-2008, 15:44:39 »
Quote from: "Milosh"
Quote from: "Đehouva"
Quote from: "Milosh"
U principu se slažem sa Ghoulom, ali problem je u tome što kad čovek jednom krene da kritikuje brzo shvati da mu neće biti dovoljan ni čitav životni vek za taj posao, a da ne pričam za vreme koje je ipak bolje utrošiti na stvaranje nečeg pozitivnog (što je često i najbolja (i najteža) konstruktivna kritika).


Još samo kada bi ovde definisao to “pozitivno”, pa da se uopšte ne dvoumim u podršci tvom stavu...


Pa sad, to je prilično individualna stvar, zato sam i stavio tako uopštenu odrednicu. Nije to ona priča da oni koji ne umeju bolje ne treba da kritikuju (jer čemu onda profi kritičari?), već prosto da je lepše utrošiti vreme za razvijanje u konkretno delo nekih sopstvenih ideja; više ispunjava čoveka, valjda.Vidi, čini mi se da u tom savetu i leži ceo paradoks problema; kritika je upravo i postala zahtevna i nadasve surova baš zbog tog opšteprihvaćenog stava da se svako (ali ama baš svako) treba uglavnom posvetiti trošenju vremena na razvijanje sopstvenih ideja u neko konkretno delo(vanje).

Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #14 on: 17-02-2008, 15:59:38 »
Quote from: "Đehouva"
Vidi, čini mi se da u tom savetu i leži ceo paradoks problema; kritika je upravo i postala zahtevna i nadasve surova baš zbog tog opšteprihvaćenog stava da se svako (ali ama baš svako) treba uglavnom posvetiti trošenju vremena na razvijanje sopstvenih ideja u neko konkretno delo(vanje).


Da, shvatam šta hoćeš da kažeš, i to je skroz tačno; doduše, moj savet (ako se to tako može nazvati) je pre svega bio upućen onim kreativnim individuama (dakle, ne svakom) koje već imaju valjano izgrađen kritički aparat i potencijal da stvore nešto kvalitetno. Ali, treba da postoji i kritika, naravno, samo se ne treba skroz kreativno iscrpeti kroz istu, sebe radi.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #15 on: 05-03-2008, 12:49:54 »
na celoj 1. strani kulturnog dodatka u danasnjim VECERNJIM NOVOSTIMA nalazi se moj text "Samopromocija ili samokritika" u kome se kontrastira način prikazivanja srpske i bosanske kinematografije u INTERNATIONAL FILM GUIDE-u...

parče toga, za ukus:


Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.554
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #16 on: 05-03-2008, 12:55:21 »
Kaćemo dobit cio tekst?

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Hm...
« Reply #17 on: 05-03-2008, 13:15:30 »
Quote from: "Harvester"
Kaćemo dobit cio tekst?


zar se barem u srpskoj bosni ne prodaju VN?
voleo bih da ovo vide svi srbi u bosni, koje god vere bili...

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.554
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #18 on: 05-03-2008, 14:22:49 »
Nemam pojma, ću da pogledam.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Hm...
« Reply #19 on: 05-03-2008, 22:49:53 »
Quote from: "Harvester"
Kaćemo dobit cio tekst?


evo, samo za harva - ali i za ostale koje text može zanimati, okačen je u celosti na nove kadrove:

http://www.novikadrovi.net/razno/8-razno.php

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.554
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #20 on: 05-03-2008, 23:36:50 »
Not bad, mada me pojedine rečenice (kao npr. ona u kojoj se riječ "očigledno" pojavljuje dvaput) navode na misao da je tekst pisan u brzini.

Quote
Film je, po Gociću, "stavljao na probu strpljenje domaćih gledalaca." Možda bi u Bosni imao više uspeha? Tamošnja publika je puna entuzijazma!


Ovakvih stvari nam treba više!  :!:

Elem, ako se Večernje čitaju ubosni, očekujemo vrlo brzu reakciju odavde  :!:

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #21 on: 05-09-2008, 16:46:18 »
Snow

Snijeg (Bosnia-Herzegovina-Germany-France)
A Pyramide Distribution release (in France) of a Mamafilm (Bosnia-Herzegovina)/Rohfilm (Germany)/Les Films de l'Apres-Midi (France) production. (International sales: Pyramide Intl., Paris.) Produced by Elma Tataragic, Benny Drechsel, Karsten Stoeter, Francois d'Artemare.
Directed by Aida Begic. Screenplay, Begic, Elma Tataragic.
 
With: Zana Marjanovic, Jasna Ornela Bery, Sadzida Setic, Vesna Masic, Emir Hadzihafizbegovic, Irena Malamuhic, Jelena Kordic, Alma Terzic, Muhamed Hadzovic, Jasmin Geljo, Dejan Spasic.
(Serbo-Croatian dialogue)

 
By VARIETY STAFF
A polished but often tedious outing that may leave some auds cold, "Snow" depicts the daily hardships of a war-torn Bosnian village where all that remains are widows and their memories. Debut feature by writer-helmer Aida Begic offers up female insights and a local point of view on the (literal) no man's land left by the mid-'90s conflict. Yet strong performances and craftsmanship cannot save a paper-thin narrative that plays like heavy-handed Abbas Kiarostami without the Iranian auteur's poetic virtuosity. B.O. potential looks to be on the cool side, with possible flurries in fests and arthouses.

ako nekog zanima ostatak, evo:
http://www.variety.com/index.asp?layout=festivals&jump=review&id=2863&reviewid=VE1117937212

da li se to svet polagano HLADI na ova sranja, ili je samo ovaj konkretni primerak izrazito ogavan... ostaje da se vidi... tj ostaje harvu da vidi, pošto ja ovo ne bi gledo ni da mi plate.

u svakom slučaju, ovo zvuči kao negledljivo-dosadni plačipičkasti counterpart ČARLSTONA ZA OGNJENKU!

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #22 on: 06-12-2008, 12:44:28 »
Доминантно женска, пак, визура испостављена је у остварењу младе босанскохерцеговачке ауторке Аиде Бегић, Снијег. Ова филмска прича (сериозна реплика на умногоме специфично остварење домаће продукције Чарлстон за Огњенку) потврђује социјални модел мушкарца као ловца и ратника, и жене као чуварке огњишта. У забитом селу Славно (имагинарни топоним, баш као и Покрп из поменутог Чарлстона), након завршетка рата у Босни, неколицина муслиманских жена опстаје у својеврсној комуни, ишчекујући повратак својих мужева, синова и браће, иако је посве сигурно да су они погинули. Мушкарац овде постаје фантазија, и његово одсуство је толико снажно да управо присуством боји сваки кадар Снијега. Жене поседују простор, али мушкарци запоседају време и успомене. Мајсторска мизансценска оркестрација Аиде Бегић сугерише чежњу сваке жене, не само главне јунакиње, младе удовице Алме. Снијег је својеврсна инверзија вестерна, ексклузивно мушког жанра – Алма на својеврстан начин постаје вестерн хероина огњишта која ће се бринути о добробити читаве заједнице.

...

Весна Перић
[објављено: 06/12/2008]
http://www.politika.rs/rubrike/Kulturni-dodatak/Mushkarac-u-vremenu-i-zena-u-prostoru.sr.html

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.554
  • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #23 on: 06-12-2008, 13:48:35 »
Quote
tj ostaje harvu da vidi, pošto ja ovo ne bi gledo ni da mi plate.


Nažalost, u međuvremenu je i dotična osoba (tj. ja) odustala od trošenja svog mladog života na idiotske filmove.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.843
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #24 on: 06-12-2008, 14:00:45 »
Vestern kao ekskluzivno muški žanr?  :D

Inače, Pokrp zaista postoji u okolini Aranđelovca. Vrlo bizarno mesto kojim vladaju neka vrlo intrigantna braća.

Možda bi bilo zanimljivo kao u jdnoj nursery rhyme koju Harvi sigurno zna da se selo kod Aide zove Ravno... :D
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #25 on: 21-08-2009, 18:45:22 »
kako pobediti u sarajevu?
lako.
prikaži nam srbe kao zlikovce, govori nam još malo o srpskim extremistima, srpskim zločincima, srpskim ubicama i silovateljima - i ništa lakše.

Obični ljudi najbolji u Sarajevu

Debitantsko ostvarenje reditelja i scenariste Vladimira Perišića Ordinary People proglašeno je za najbolji dugometražni igrani film u Takmičarskom programu 15. Sarajevo Film Festivala.

Odluku o pobedniku doneo je žirij u čijem su sastavu bili glumica Mirjana Karanović, mađarski reditelj Benedek Fliegauf, direktor filmskog sektora festivala u Kanu Christian Jeune, rumunska glumica Anamaria Marinca i nemački reditelj Wieland Speck.

U obrazloženju nagrade Srce Sarajeva za najbolji film festivala, žiri je istakao da su Perišićevi Ordinary people „ blistavi trenutak kinematografije koja istražuje univerzalnu zloupotrebu mladih muškaraca u vojsci."

Glavni glumac u filmu Ordinary people, Relja Popović dobitnik je Srca Sarajeva za najbolju mušku ulogu.

Nagrada za ljudska prava otišla je srpskom dokumenatrnom filmu Vrela krv reditelja Marka Mamuzovića, koji govori „o porastu ekstremizma u srpskom društvu“.

"Žiri nije imao nikakve sumnje u dobitnika ove nagrade", pomenuto je u obrazloženju nagrade za ljudska prava.

mac

 • 3
 • Posts: 11.081
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #26 on: 21-08-2009, 19:09:24 »
Jebeš Bosnu bez Srba ekstremista.

Franz Xaver von Baader

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.888
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #27 on: 21-08-2009, 19:38:31 »
univerzalnu zloupotrebu mladih muškaraca u vojsci

ovo je tako pederski formulirano
baš u skladu sa današnjim danom na znaku sagite - Day of the Peder
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.843
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #28 on: 21-08-2009, 20:20:02 »
Moram priznati da sam ja u dubini duše nekako verovao da se neće dogoditi očigledno, da će biti neki twist, ali nije ga bilo.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #29 on: 21-08-2009, 20:22:04 »
bosanci su jebeno predvidivi! :(

EKSTREMISTA

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.006
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #30 on: 21-08-2009, 21:30:11 »
Ovo bre saopštenje što je Gul pejstovao podseća na neke od onih šaljivih izmišljenih tekstova koje Osvetnik objavljuje na svom blogu.
Ali ne, ovo je STVARNO! :shock:
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #31 on: 21-08-2009, 21:50:01 »
indid, exkremisto: meni je savršeno prajsles ovaj pančlajn povodom srpskog filma koji govori „o porastu ekstremizma u srpskom društvu“.

"Žiri nije imao nikakve sumnje u dobitnika ove nagrade", pomenuto je u obrazloženju nagrade za ljudska prava.

a ni ja nisam imao nikakve sumnje da su oni imali ikakve sumnje.
sve je jasno kao dan.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #32 on: 07-09-2009, 15:53:07 »
Sevdah
 (Documentary --  Croatia-Bosnia-Herzegovina)
By ALISSA SIMON

A Studio Dim (Croatia)/Fabrika (Bosnia-Herzegovina) production in association with Sarajevo Cinema Fund, Office for Education, Culture and Sport, City of Zagreb, Croatian Audiovisual Center with the support of Radio and Television of Bosnia-Herzegovina. (International sales: Studio Dim, Zagreb.) Produced by Darija Kulenovic Gudan, Marina Andree. Executive producers, Nives Zemba, Petar Milic, Perla Ovadija Mosca, Nevena Duric Hrisafovic. Co-producers, Senad Zaimovic, Bojan Hadzihalilovic. Directed by Marina Andree. Written by Jelena Paljan, Andree, inspired by the stories of Farah Tahirbegovic.
 
With: Damir Imamovic, Hasim Muharemovic, Nedzad Imamovic, Slobo Stancic, Amira Medunjanin, Vanja Muhovic, Vesna Andree.
 
A lyrical personal docu about yearning, memory and emotion expressed through the unique Bosnian musical form known as sevdalinka, "Sevdah" uses the experience of Sarajevo-born, Zagreb-based helmer Marina Andree and musician Damir Imamovic to explore both the Bosnian soul and the country's recent tragic past. Mixing B&W homemovies, archival images and contempo concert footage, the pic considers what sevdalinka means to the Bosnian diaspora and provides a short history of the music's evolution. Festivals and broadcasters should welcome this intimate celebration of Bosnian culture and traditions, which nabbed the audience award at the Sarajevo fest.

Andree and Imamovic, an acclaimed third-generation sevdalinka artist, began the film after death of their mutual friend Farah Tahirbegovic, a charismatic writer and singer. Currently playing a kind of sevdah-fusion with a trio comprising guitar, cello and violin, Imamovic also demonstrates the saz, a Middle Eastern string instrument constituting part of the sevdalinka sound during the Ottoman Empire. After the Austro-Hungarian conquest, the music switched to a West European tone system, and accordion replaced saz. During the late 20th-century Balkan wars, sevdalinka epitomized the multiethnic character of the threatened country. Tech credits are fine.

Camera (color/B&W, HD-to-Digibeta), Sandi Novak; editors, Stasa Celan, Andree; music, Damir Imamovic Trio. Reviewed at Sarajevo Film Festival (competing), Aug. 13, 2009. Running time: 66 MIN.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.843
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #33 on: 14-09-2009, 20:41:03 »
Triage
13 September, 2009 | By Tim Grierson

 
Dir: Danis Tanovic. Ireland/Spain/France. 2009. 98 mins.


Where his 2001 Oscar-winning No Man’s Land tackled the horrors of war with dark humour, writer-director Danis Tanovic returns to the frontline with a much soberer outlook in Triage, a glum drama that smoulders with angst but never quite catches fire. Using a photojournalist’s harrowing encounter in a combat zone as the focal point for a larger examination of psychic trauma experienced on the battlefield, Triage lacks the insights to add much to our shared cinematic knowledge of war’s corrosive effects.

Even Tanovic seems muted by all the furrowed-brow high-mindedness
Triage will benefit from star Colin Farrell’s commercial viability and from upscale moviegoers’ familiarity with Tanovic’s No Man’s Land, which won the Best Foreign Language Oscar. But the film’s subject matter presents a major marketing challenge – it’s a mournful anti-war movie set partly in the Middle East – which may prove a tough sell for audiences adverse to such difficult subject matter.

In 1988, war photographer Mark (Farrell) returns to Ireland after barely surviving a close call in Kurdistan. Though happy to see his beautiful wife Elena (Paz Vega), Mark is profoundly physically and emotionally battered from the experience, despite having experienced similar situations on earlier assignments.

Adding to his unease, his best friend and fellow photojournalist David (Jamie Sives) has yet to come home, even though he left Kurdistan a day earlier.

Tanovic based Triage on the 1998 novel by war journalist Scott Anderson, crafting the narrative as a portrait of one man’s spiritual recovery after barely escaping death. Until the introduction of Elena’s tough-love therapist grandfather (played by Christopher Lee) during the movie’s second half, Triage almost completely avoids the jocular energy of No Man’s Land, a technique that made that film’s bleak attitude toward war all the more incisive.

By comparison, Triage is so mournful that it turns dull, confusing abundant sombreness for meaningful artistic expression.

Triage’s plot runs aground once it becomes obvious early on that Mark’s dark mood stems from something more than just nearly losing his life. Tanovic includes brief poetic interludes of rushing rivers and slow-motion debris that, added to the fact that Mark never completely explains how he received his extensive wounds in Kurdistan, suggests Triage is pointing toward a major plot revelation that gets easier to predict as the story creeps toward its conclusion.

After two underrated recent performances as well-intentioned screw-ups in Cassandra’s Dream and In Bruges, Farrell drifts back into the amorphous brooding that has hampered previous roles. In part, the problem lies on a screenwriting level since Mark’s passion for war photography remains frustratingly opaque.

Does he do it for the glory? The danger? The need to expose the brutality of war? Since we can never pinpoint what drives him, these unanswered questions significantly undercut audience sympathy for his mysterious rudderless melancholy.

Although the rest of the cast delivers equally sad-eyed performances, Lee’s late arrival as a psychiatrist with a dark past provides Triage with its strongest signs of life. Unfortunately, Tanovic seems so determined to prove that war is no laughing matter that even he seems muted by all the furrowed-brow high-mindedness.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #34 on: 06-02-2010, 20:10:07 »

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #35 on: 12-02-2010, 01:50:12 »
jasmila žbanić got served by a. janjić!

http://cultofghoul.blogspot.com/2010/02/grbavica-2006.html

:)

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.554
  • Radioaktivna aleja
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #37 on: 14-02-2010, 10:57:31 »
Rivjui su se ukazali na IMDb-u!

http://www.imdb.com/title/tt0464029/externalreviews

http://www.imdb.com/title/tt0426470/externalreviews

Grbavica je krcata eksternim rivjuima, ali Go West ima samo 4, tako da vjerujem da će neko vrlo brzo da primijeti ove moje škrabotine! Oduvijek sam želio da budem bogat i slavan - ostaje mi još samo da se obogatim.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #38 on: 14-02-2010, 12:47:23 »
Oduvijek sam želio da budem bogalj i slavan - ostaje mi još samo da se obogaljim.

korigovao sam tvoju izjavu u skladu sa nekim komentarima koji su se na blogu javili na tvoj rivju GRBAVICE.
obrati pažnju.

Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #39 on: 14-02-2010, 13:03:59 »
Tako mu je to kad hoće da bude kritičar... Mada, ovo mi se čini kao benigni komentar tipa koji zvuči kao preveliki intelektualac da bi i muvu zgazio (mislim, završava uz poređenje sa Almodovarom).
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #40 on: 14-02-2010, 13:09:59 »
tako je, miloše.
sad će konačno i on shvatiti šta STVARNO znači biti filmski kritičar.
to nije samo slava, kokteli, prijemi, zabave, zvezdana prašina, alkohol, droge i orgije... ne!
sada će otkriti i naličje tog poziva: stalno osvrtanje iza leđa, zazor od mračnih haustora i još mračnijih uličica, paranoju, priviđanje žrtava tvojih rivjua u svim licima koja u magnovenju spaziš oko sebe, sedanje leđima uza zid na svim javnim mestima i ostale paranoično-predostrožne mere svakog pravog (dakle, istinoljubivog, pa time i nemilosrdnog, što će reći - enemy-making) filmskog kritičara!

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.554
  • Radioaktivna aleja
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #41 on: 14-02-2010, 14:20:50 »
Intelektualac možda jeste, a da li je čovjek ili B92ovac vidjećemo ako se bude predstavio punim imenom i prezimenom.

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.554
  • Radioaktivna aleja
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #42 on: 14-02-2010, 14:24:21 »
Btw, pojedine njegove primjedbe stoje, a pojedine su potpuno idiotske, tako da je vrlo upitno da li je idiotskiji moj tekst ili njegov napad na njega. Odgovor (na blogu) slijedi večeras.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #43 on: 15-02-2010, 22:22:33 »
jasmila žbanić got served by a. janjić!

http://cultofghoul.blogspot.com/2010/02/grbavica-2006.html

:)

samo da skrenem pažnju da se ispod rivjua GRBAVICE razvio vrlo vatren i elaboriran okršaj sa jednim čitaocem koji je indiginiran harvijevim 'nacionalizmom' i negacijom genocida i u kome harv za sada kao da gubi... izgleda da ću morati i ja da se umešam...

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.554
  • Radioaktivna aleja
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #44 on: 15-02-2010, 23:16:21 »
Hahaha - PEŠČANIK!!! :!:

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.554
  • Radioaktivna aleja
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #45 on: 15-02-2010, 23:18:10 »
Btw, lik je stvarno piece of work, ja ću još jednom što je moguće kraće pokušati da mu objasnim neke stvari koje su valjda očigledne i trogodišnjem djetetu, a onda se ti sa njim preganjaj ako imaš živaca.

Tex Murphy

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.554
  • Radioaktivna aleja
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #46 on: 15-02-2010, 23:19:17 »
Doduše, predstavio se punim imenom i prezimenom, što štujem, samo je pitanje jel' to bilo spontano ili je reagovao na prozivku s ovog foruma :-)

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #47 on: 15-02-2010, 23:24:13 »
molio bih te da probaš da budeš nježan, mada je sada već dockan za fin diskurs pošto teške su reči pale s obe strane.
ajde, budite ljudi, iako ste srbi.
bar dok ja ne dođem.

Son of Man

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.957
 • See ya in Bambiland...
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #48 on: 16-02-2010, 00:18:10 »
Raja, sta jos valja pogledati od ovog boshnjackog djubreta, skino sam Grbavicu i Go West, sta jos ima tako u tom dno-patetika-jadni mi-zli srbi fazonu ?  xnerd

EDIT: Chetnixploatation definitivno novo ime za ovaj podzanr  :!: :|

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Bosanske plačipičke i srpski mazohisti
« Reply #49 on: 16-02-2010, 00:22:42 »
crni sine, opet te spopadaju suicidalne misli! :(