• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

sekte i kultovi- trgovina polovnim dushama

Started by sigismundus, 23-05-2003, 08:35:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sigismundus

najavljujem:

sekte i kultovi, zloupotrebe i manipulacije mozgom i dushom

od Hari krishne do Sai Babe
Od Shri Chin Moya do Osha
od raja do pakla

pandorina kutija je otvorena
vrag je izasao iz pakla

za deset dana

sigismundus
onaj, koji sniva tudje snove

Nyarlathotep

Quote from: "sigismundus"
pandorina kutija je otvorena
vrag je izasao iz pakla

... da najavi mene i vremena koja donosim.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Ghoul

Ej, Nyarla, ti si mi drag drug i sve, ali – nemoj da upadaš u moj sektor! :wink:
https://ljudska_splacina.com/

taurus-jor

Ko ceka taj doceka.
Al' samo kad radi lift
    (grafit u mojoj zgradi)
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

sigismundus

Dogadjaji, koji su me pocetkom devetdesetih priveli do blizeg poznavanja sekti, kultova i drugih organizacija duhovnog zivota, zapravo su poceli vec sredinom sedamdesetih godina. Tada se desilo na prvi pogled nesto sasvim beznacajno, sto je kasnije, igrom slucaja, prerastlo u vir informacija, koje do tada nisu bile dostupne javnosti. I koje su onda tekom godina prodrle do mene in na mene ostavile neizbrisiv pecat.
Bila je to 1976 godina, kada je visoki  oficir u sekti vecne istine( The Unification Church), ili kako su jih zvali "moonies", dozivio tesku saobracajnu nesrecu. Bio je na tajnom zadatku i niko nije zapravo znao gde se nalazi. Momak nije spavao vec dve noci, bio je preumoran i svojim kombijem naletio je straga punom brzinom na teretnjak. Kombi je bio potpuno unisten, a momak je bio uhvacen u kolima. Bol je bio nepodnosiv i prvo su morali testerom, da odstrane vrata, a specialnom spasilackom timu je i posle toga trebalo vise od pola sata, da su nesretnika oslobodili i izvukli van. Slijedio je bolnicki tretman. Operacije. Samoca. Slobodno vreme. Indoktrinacija je pocela polako popustati. Nekim cudom, njegovi roditelji, koji jos uvek posle niz godina nisu pali u ocaj i cinili su sve, da ga spasu, uspeli su uspostaviti kontakt sa njim. Uglavno je to bila zasluga njegove sestre, koja se nikad nije otvoreno izjasnivala protiv moonija, da je Steven Hassan, kako se zvao oficir crkve vjecne istine, prihvatio da se sretne sa ostalom familijom. Koju su njegovi sumisljenici ionako okarakterizovali kao satansku. Ali posto jih je on jos uvek volio, zelio jih je spasti satanskog uticaja i uvuci u svoju sektu. Pored svega toga treba napomenuti, da taj oficir vise nije bio pod nenehnom skrutinizacijom i ojacavajucim programom sekte, te da se poceo opustati i vise razmisljati o sebi. A jos je jedan faktor radio u njegovu korist, mada to tada nije znao. Znacajno je bilo, da je bio nepokretan, sa berglama i jednostavno nije mogao pobjeci, kad su ga roditelji jednostavno kidnapovali i sa grupom prijatelja i deprogramera, pokusali da sinu vrate slobodnu volju. No, daleko je to bilo jos do spasenja. Steven je priznao, da je tada bio ubedjen, da ga sam satan kusa i da je u jednom trenutku bio spremam ubiti svog oca. Kao sto su ga naucili, uopste nije slusao sta mu govore jer ni u kojem slucaju nije hteo dopustiti, da ga sile zla odvrnu od njegove vere u boga. Negde u tom trenutku, otac mu se sav zaplakan obratio i pitao ga: Pa sine, kazi mi sta bi ti uradio, ako bi tvoj sin otisao preko vikenda na radionicu, i nikad se ne bi vise vratio. Da ne bi vise htio cuti za tebe, da bi ostavio studije, posao i poceo raditi za neku tajnu, subverzivnu organizaciju. Sta bi ti uradio? Hassan je neko vreme cutio, pa onda priznao, da bi vjerovatno uradio isto. I na pitanje, sta hocu od njega, kazali su mu, da hoce samo razgovor. Koji ce potrajati pet dana. I poslije koga se moze vratiti bilo gdje, kamo ce hteti. To se Hassanu cinilo prihvatljivo, jer je bio ubedjen, da ga nista ne moze pokolebati u njegovoj veri prema bogu. I pristao je. I tako je iduce dana provodio u razgovorima sa ljudima, koji su ostavili sekte, i na svoje iznenadjenje otkrivao, da su to sretni ljudi, koji vole zivot i ljude oko sebe. Za to vreme diskutovalo se i o Hitleru, a u detajle su proucili knjigu Reforma misljenja, psihologija totalitarizma, Roberta Jay Liftona. Tih pet dana bio je zapravo kratak kurs deprogramiranja njegovog mozga, kojeg su sektasi psiholoskim i subliminalnim metodama potpuno poredili ciljima svog voljenog vodje. I Hassan se seca, da je cetrvti dan izjavio, da mu je potpuno svejedno, ako je Moon jednak Hitleru, sledio bi ga do smrti. I kaze, da je tada, kad je cuo te svoje reci, prvi puta osetio žmarce zbog neke svoje izjave. Poslednji dan trojica ex-moonija cijeli su dan razpravljali s njime, iznosili mu dokaze, citale govore velikog vodje, u kojima je Hassan vec nazirazo manipulacije, lazi i gluposti. I slomio se. Hassan je ostao kuci. Nije i nije mogao shvatiti, kako je indoktrinacija nad njim bila tako potpuna. Gonio ga je osjecaj krivnje zbog svih ljudi, koje je prevario, kojima je lagao, kojima je krao u ime sekte i koje je zavodio, da su postali clanovi. U jednom trenutku odlucio je posetiti Liftona, autora knjige o kineskim metodama pranja mozga. Kad mu je Hassan ispricao, kakve metode upotrebljavaju moonije u svojim trodnevnim radionicama, pa pa sedam dnjevno radionicoma, pa trosedmicnom radionicoma, Lifton je bio zapanjen. Priznao je, da su te metode daleko vise sofisticirane i efikasnije, sto bi on mogao zamisliti.
Da ne duljim. Steve Hassan se odvrnuo od crkve vecne istine. Posto je bio u samom vrhu te organizacije, znao je prakticki sve. Napisao je sta su radili, kakve su metode upotrebljavali. I, neverovatno, postao je jedan od retkih strucnjaka za deprogramiranje indoktriniranih ljudi, kojima su desktruktivne organizacije uzele slobodu vlastitog misljenja. Danas radi za vladu Sad kao, ko sto on voli da kaze, savetnik za izlazenje iz destruktivnih kultova, putuje po svetu i predaje o harmonicnom zivotu i toleranciji. I spasava ljudske duse.
Vec je tri puta bio u Sloveniji, i to sto sam dosao do njegovih zapisaka, do saznanja koje je platio delom svog zivota, beskrajno sam mu zahvalan. I mnogo toga, sto cu jos kazati na ovom prostoru su njegova saznanja, njegova iskustva.
Jos se jedan dogadjaj poigrao sa mojom sudbinom. Bio je to pocetak devetdesetih godina. Pao komunisticki sistem. Zavladao je nekakav vakum, koji su u Sloveniji i drugdje pocele koristiti sekte. Da ljudima pruze duhovnost. I ljudi zeljni neceg novog, nekriticki prihvatili. Za to vreme jedan moj prijatelj, novinar na TV, iznimno inteligentan i sposoban momak, iznudio je intervju sa vodjem Hara Krishne u Ljubljani. Na TV. I u razgovoru suptilno ga naveo, da je medju recima priznao, da sledbeniki Hara Krishne moraju svoje materijalne stvari ostaviti sekti. Kad je taj covek shvatio, sto je blenuo, odmah je zatrazio, da se to iscrta. Jer reklama to ipak bas nije dobra. Moj prijatelj jednostavno je tada polozio svoju radnu knjizicu i kazao : ili ceo intervju ili ja idem. Intervju je isao i prva je steta sektama napravljena. Prvo saznanje, da je nije sve tako, kako izgleda. Prijatelj nastavljajo sa emisijama, dok ga jednom skoro nije pregazio automobil. Bila je to opomena. Kaze, da je jedva odskocio na trotoar. Onda je zazvonio telefon. Imas mamu, zar ne? Potrudi se, da jo se nesto ne dogodi. Razgovarao sam sa njim kakvu godinu poslije toga. Objasnio mi je, zasto ne smije vise raditi, sta bi hteo. I posto sam se ja nasao u uzasnom skripcu, za koji nisam siguran, da cu vam ga ikad ispricati,jer je to previse bolno, predao mi je svu svoju literaturu, svoja otkrica. I dao mi mogucnost, da pomognem sam sebi i po mocucnosti nastavim njegov posao.
Nek jos samo kazem, da mu je majka umrla naravne smrti posle pet, sest godina, i prva stvar, koju je uradio je bila ta, da je pustio na televiziji opet onu emisiju o hara krishni. Da se zna, da se vratio.
I tako, sada sam ja na redu, da pisem sta se dogadja na polju duhovnosti, o zloupotrebama i manipulacijama. I nek ovo bude pocetak.

sigismundus

sigismundus

Sta je to zapravo kontrola mozga?
Postoje mnogo, mnogo nacina i obicno ljudi odmah pomisle na ono najslabije. Pranje mozga, koje je postalo poznato tekom korejskog rata. I nije nuzno, da su sve vrste kontrole mozga lose. Kao kako nije nuzno, da su sve oblike okupljanja lose. Nisu sve grupe sa zajednickim interesima, pa bili religiozni ili ne, lose. Da je tako, i društvance za znanstvenu fantastiku bi imalo lose karakteristike. Najvaznije od svega, u svim oblicima okupljanja, je to da pojedinac sam odlucuje o stvarima, koje se ga ticu. A kontrolu mozga mozemo razumeti kao sistem utjecaja, koji transformira identitet pojedinca i zamjeni ga novom identitetom, koja je po obicaju sasvim suprotna prijasnoj identiteti. U toj seriji zapisa bavicemo se negativnom manipulacijom, negativnim oblicima kontrole mozga. A samim time i destruktivnim kultima i sektama. Naime nista nije pogresno, da se posluzite hipnozom, da se odviknete pusenja, sve dok ste u stanju sami donositi odluke i kontrola ostaje kod vas. No, mi cemo se baviti duhovnim sektama, koje menjaju identitet pojedinca, koje destruktivno unistavaju licnost, i iskoristavaju ljude, koji su poklonili poverenje svom ucitelju. Mislim, da je to najgore, sto moze zadesiti coveka. Da ti ukradu mozak.
Verovatno mnogi od vas misle, da imaju jaku volju, i da nikad ne bi podlegli pranju mozga. E, moram vas razocarati. Prva i najvaznija istina je ta, da svaki klone pod manipulacijom. Samo treba izabrati pravi metod, u pravo vreme i dovoljno dug period. I nikome nema vise pomoci. Da vas podsetim, da su tekom korejskog rata ameriski profesionalni vojnici pod uticajem pranja mozga mijenjali identitete i lojalnosti i postajali druge licnosti. I da su se borili protiv i ubijali svoje prijatelje. A metode manipulacije bile su tada jos neprofinjene. I za danasnje pojmove potpuno zastarjele.
Za pocetak, dajmo se pozabaviti pravim vremenom za manipulacijum. Sekte i kultove obicno ne bave se pojedincima, koji odstupaju od norme. Suvise je to veliki napor. Sem ako imaju specialnog interesa i ta osoba je kljucna za njih. Ali, oni rade na veliko. Po mome postoje cetiri primarne grupe, koje se tangiraju.
Prva grupa ljudi, koje targetuju sekte, su omladina, tako od 15 do 18 godina. Nista lakse. Skolska omladina, tek iz osnove skole. Tek su pridobili samostalnost, uglavnom su na srednjim skolama, pokazuju svoju volju i identitet i opiru se roditeljima, jer zele ziveti po svoje. Pubertet. Sta je lakse, nego pristupiti takvom mladicu ili devojki, tako pred gimnazijom, podeliti par letaka i povabiti jih na sastanak, gdje, kako pise, podupirate jih u nastojanjima, da se osamostale. Da jim pomognete na tisuce nacina. Jer ste i vi takvi, da vas roditelji ne razumiju. I tako cete lakse odabrati svoj zivotni tok i postici stupanj duhovne rasti, koji vasi roditelji nemaju i onemogucavaju vam, da ga dostignete. Ovde sve pocinje na malim stvarima. Na izletima. Na pisanju pesama. Na stvarima, koje su u principu pozitivnog znacaja i koje ne mogu promasiti. No, od vas se vec nesto zahteva. Da roditeljima, u prvoj fazi, ne kazete za njih. Ili ako se to vec desi, onda ste grupa koja voli prirodu i izlete, putuje svetom i slicno. Ili se borite za mir, znate, trcite za mir, kao vasi sumisljenici po celom svetu, i time pravite nekakav svetski krug borbe za mir.  Rado ce ko, organizator puta, ili zgodna devojka ili decko,  doci u goste roditeljima, jer ce za put u inostranstvo trebati dozvolu njih, zbog godina pubertetnika naravno.
Druga je grupa ljudi u srednjim godinama. Muskarci u kriznim godinama. Tako od 45 do 50 godina. Moje godine. Taman sam jih prosao. To je vreme, kada se ljudi razvode, kada muskarci gledaju unatrag i skuze, da u zivoti zapravo nisu bas dosta postigli, a vremena nema bas vise mnogo. Nek dodje do raspada porodice, do tragedije sa sinom ili hceri, i taj je covek vas. Ako vec ne pomislja na samoubistvo, prihvatice pomoc.
Treca grupa su zene u srednjim godinama. Mada se obicno zene udaju mladje, do krize dolazi u slicnim godinama. Jer je to vreme feminizma. I one dobivaju time jos nekih pet godina, prije nego dodje do krize. Mnoge zene misle, da jim je dopusteno sve, da su bile iskoristavane, da nemaju nista od zivota. Da su bile preopterecene radjanjem i uzgojom dece, da su sve davale familiji, da nisu mogle praviti karijere, i da je sad dosta. Nadju se sa prijateljicima i evo ti zenskog drustva. Muskarac je jedno obicno govno i odsada ce one uzivati u zivotu. Kao, da je muskarac imao mnogo uzivancije u zivotu. Znaci razvod, dobijaju decu i stan, alimentacije...Tako, prije nego dodje do saznanja, da nije prije bas sve bilo lose, prodje par godinama, dodje jos koje razocarenje i kriza je tu. No, mnoge zene ne cekaju ni tako dugo, nego se u zelji za novim spoznajama same uclanjuju u sekte, raznorazne duhovne organizacije, a poznajem mnogo primera, da tamo odvedu i decu. Mnogo vise to rade od muskaraca. Naravno ima i takvih, koji zapadaju u krizu, jer nisu vise mlade i lepe, familija i odredjeni smisao zivota je propao, pa traze utehu u nekakvom novom bogu.
Cetvrta grupa su stariji ljudi. Kojima je obicno umro partner. I dobre su tu stranke. Imaju kuce, pare i bespomocni su. Sto se tice nacina, kako doci do njih, ima vise proverenih nacina. Tu su posete na domu i nudenje pomoci. Mene je najvise dojmio elegantan princip, kad se dve devojke priblizu starici, koja nosi vrecke sa hranom iz samoposluge i ponude se, da joj pomognu. Tako stizu do kuce, pitaju, da li treba jos sta pomoci, i nude se, da je kad posete. A vec sve znaju o joj. Starica je obicno zadovoljna i prihvata besplatnu pomoc, a devojke kasnije kazu, da se druze i sa drugima, koji zele pomoci i stvar je krenula.
To bi donekle bile ciljne grupe sekti. Treba takodje znati, da ljudi, koji novace nove clanove, vec prije detaljno prouce kome se prblize, i da vjerovatno vec unaprijed znaju vise o tom covjeku i njegovoj familiji, nego sto bi on ikad pomislio. Takodje ljudi, koji dobivaju clanove za sekte, veoma rado traze ljude, kojima su se dogodile tragedije. Jer su ti odlican materijal za nove clanove. Na granici ocaja i trebaju pomoc.
Iduci puta bavicemo se nacinom i praktickim metodama, da se ljudi, koje smo vec kontaktirali, odvrnu od familija i prikljuce sekti. Bavicemo se alienacijom.
Tako za nekih sedam dana.  

sigismundus

Achenaton

Ova tema mi je veoma zanimljiva jer sam svojevremeno bio deo jedne takve grupe, da ne kazem sekte.Naime radi se stazi pod vodjstvom Sri Chinmoy-a.Ta prica je trajala nekoliko godina i na moju srecu odavno je vec zavrsena.Ako nekog zanimaju ta iskustva mogu ovde nesto od toga da podelim sa vama.

SANdMAN

taurus-jor

hareee hareee. :?

Bez zezanja, dajmo malo o tome. Poznavao sam u srednjoj skoli devojku koja je prishla Hare Krishni. Nju je u to uvukao tadasnji momak. On se ubrzo potom "skinuo", a ona je ostala i postala tri put gora od njega. K'o da su joj mozak isprali. Samo je ishla, popovala i vrbovala. Na kraju su svi poceli da je izbegavaju.

Druga devojka, drugarica moja bivse devojke, prishla je Subotarima. Moje godishte. Kada sam se upisivao na faks, prijemni je bio u subotu. NARAVNO da se ona na faks upisala sledeche godine...

:x  :x  :x
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

DUNADAN

govoriti o ispiranju mozga, pri chemu se ogranichiti iskljuchivo na sekte zaobilazeci organizovanu religiju je bezobrazluk.
metod koji sekte koriste za vrbovanje buducih chlanova nije drugachiji od metoda koji se koristi u, recimo pravoslavnoj crkvi.
Two tears in a bucket, motherfuck it.

Ghoul

Dun, you're my man!
PRECISELY!

Cela ta priča o tome ko je sekta a ko institucionalizovana religija ima veze samo sa pitanjem MOĆI – slična stvar kao da neko pravi razliku između 'vladajuće stranke/stranaka' i 'opozicije'.
Sve su to ista GOVNA, sa istim metodama i istim ciljevima, i sve ih podjednako treba istrebiti do poslednjeg, dok se ne izgazi i poslednji oltar i poslednja mantija i poslednji 'Božji' čovek!
Fuck them all up their stupid asses, NOW!
Kao i ovce koje ih održavaju u postojanju.
https://ljudska_splacina.com/

SANdMAN

kao ubedjeni ateista podrzavam vasa zdravorazumska stremljenja ali reci da sekte i zvanicne crkve koriste sasvim iste metode je preterivanje. pritisak je ipak znatno manji u zvanicnim crkvama i dolazi vise kroz tradiciju, drustvene norme, socijalni polozaj nego direktno ispiranje mozga kroz doktrinu. manipulacija sekti je gora jer vecinom pokusavaju da drustveno izoluju svoje clanstvo, znaci otvorena, neprikrivena destrukcija...

ace

Quote from: "SANdMAN"kao ubedjeni ateista podrzavam vasa zdravorazumska stremljenja ali reci da sekte i zvanicne crkve koriste sasvim iste metode je preterivanje. pritisak je ipak znatno manji u zvanicnim crkvama i dolazi vise kroz tradiciju, drustvene norme, socijalni polozaj nego direktno ispiranje mozga kroz doktrinu. manipulacija sekti je gora jer vecinom pokusavaju da drustveno izoluju svoje clanstvo, znaci otvorena, neprikrivena destrukcija...
:?

Achenaton

Ova diskusija poprima zanimljiv tok.Dunadan, slazem se sa tobom delimicno.Ipak ne bih rekao da je u pravoslavnoj crkvi recimo, ispiranje mozga glavna tehnika.Ne treba zaboraviti da vecina ljudi (ovo naglasavam) dobrovoljno pristupa crkvama i sektama.Ako su te recimo roditelji krstili i od malena vodili u crkvu i time ti nametnuli religiju kojoj ces pripadati, kada odrastes imas svoju slobodu da izaberes taj put ili neki drugi.Sve slobode i ogranicenja su samo u nasim umovima pa tako oni koji se recimo plase suda svojih roditelja, nikada nece imati snagu da ucine nesto sto je suprotno njihovoj volji.

Pripadnost odredjenoj crkvi ili sekti danas je uglavnom stvar licnog izbora.Inkvizicija vise ne postoji i sve se manje osudjuju i neki ekstremniji oblici ponasanja i ispoljavanja svoje licnosti nego sto je pripadnost odredjenoj organizaciji.U nasem Srpskom narodu je recimo jedan od najvecih problema taj sto je politicka pripadnost podignuta na nivo dogme.Komunisticka partija je recimo imala mnoga obelezja sekte u nacinu svog funkcionisanja - ispiranje mozga, afirmisanje grupe na ustrb pojedinca, nepostojanje zdrave kritike sistema itd.Danas te vise osudjuju ako si pripadnik neke odredjene politicke partije nego ako se deklarises kao ateista.U Boga mozes i da ne verujes, ali u Promene, ahhh kakava jeres  :evil:

Sto se tice mog iskustva, smatram ga dragocenim, iako je na odredjeni nacin bilo i pomalo mucno.Ipak, kao i sva iskustva gde kroz patnju dodjemo do odredjenih saznanja, smatram ga u krajnjoj liniji pozitivnim.A pocelo je ovako : moj tadasnji cimer je video jedan plakat u gradu na kome je bio poziv na besplatan (ovo je bio bitan faktor u to vreme - Srbija sredinom '90-ih) kurs meditacije.Posto su me i inace u to vreme zanimale takve stvari, odlucio sam da odem i vidim o cemu se tu radi.Ionako je besplatno pa me nista ne kosta da probam.Upravo na ovo su i racunali oni koji vode tu igru.Cimer je otisao na prvo uvodno predavanje a ja sam igrom slucaja bio sprecen.Trebalo je to da uvidim kao upozorenje sudbine, ali nisam.

Otisao sam na drugi sastanak i to najvise iz jednog veoma prizemnog i sebicnog razloga: bio sam solo u to vreme i pomislio sam da bih tamo mozda mogao da upoznam neku zanimljivu devojku :-) Mrak koji je obavijao Srbiju tih dana izrodio je ogromnu kolicinu sponzorusa i slicnih spodoba pa se jednostavno nisam pronalazio u tom filmu.Sve teze je bilo upoznati normalnu i zdravu osobu jer smo svi vec bili poluludi od zivota u ruzicastom i jula u julu i preko cele godine uostalom.

Na tom, za mene prvom susretu sa tim ljudima, isprva nisam osetio nikakvu opasnost.Jedino sto mi je odmah upalo u oci u tom stanu je bila ogromna (otprilike 100 x 150 cm) fotografija lica nekog celavog, meni nepoznatog coveka.Ta fotografija je zauzimala centralno mesto u prostoriji.Usli smo unutra, izuli se i posedali po podu na jastucice koje su nam podelili.Prvo je jedna zena srednjih godina govorila o tome sto oni nazivaju "staza duhovnog prosvetljenje Sri Chinmoy-a", o tome ko je on, koji je njegov cilj i slicno.Prica je bila ok, mir , ljubav, sve te lepe i vec izlizane reci.Sve je to lepo, mislio sam, ali je daleko od realnosti.Pa pogledajte samo oko sebe gde zivimo, u kakvim uslovima, i recite mi da ce se stvari promeniti na bolje ako ja i svi slicni meni nastavimo da budemo "dobri, mirni i volimo sve oko sebe".U to vreme si imao samo tri izbora: ili ces se baviti kriminalom i imati novac, ili ces biti ovca i neces imati nista, ili ces otici iz zemlje.Posto sam duboko u sebi osoba koja ne voli konflikte, ipak sam donekle progutao pricu koju su nam servirali.No nije to bilo ono sto me je navelo da nastavim da dolazim na to mesto, nesto drugo se desilo.Drugi deo tog susreta se odvijao na taj nacin sto smo uz neku mirnu muziku i miris upaljenih stapica poceli da radimo vezbe disanja (pranayama) i pocnemo da meditiriamo.Ta zena nam je davala instrukcije da vizualizujemo ovo ili ono, opustimo se i pokusamo da osetimo to nesto.

Ne znam kako ali meni se nesto desilo.Taj osecaj je tesko opisati onima koji ga nisu iskusili.Onima koji imaju predrasude prema takvim stvarima bezveze je bilo sta govoriti.Istina je da sam imao neko iskustvo koje nisam mogao da uporedim ni sa cim sto sam do tada iskusio.To me je zaintrigiralo pa sam nastavio da odlazim na te susrete.

Kada se prica o meditaciji i tehnikama za dostizanje oslobodjenja ili prosveteljenja koje dolaze sa istoka, dobro je ako imate bar neko predznanje o tome.Necu sada duziti o tome ali moram reci samo nekoliko stvari da bi dalja prica bila jasna.Sri Chinmoy poucava tehniku meditacije gde je potrebno skoncentrisati se na srcanu ili Anahata chakru, koja se nalazi u sredini grudi.Po njegovim recima ako svoju svest smestis na to mesto, svi tvoji postupci i razmisljanja ce biti prozeti ljubavlju i pozitivnim osecanjima, koja i izviru iz te chakre.To dovodi do toga da zivis u harmoniji i siris je oko sebe a time cinis i ovaj svet lepsim mestom za sve ljude.Ova ideja je lepa sama po sebi ali to nije sve.

Sama sustina ucenja je sledeca:
Da bi dostigao konacno oslobodjenje i prosvetljenje na stazi Sri Chinmoy-a, on kaze da je dovoljno samo to da se u potpunosti predas njemu a on ce sve uciniti umesto tebe ??? Iako je istina da je takav nacin naveden u mnogim ucenjima sa istoka kao jedan od nacina, on je adekvatan samo u slucaju kada je ucitelj ili Guru autentican.U suprotnom to je kao da "slepac vodi slepca".U slucaju Sri Chinmoy-a moje iskustvo je da on nije autentican ucitelj.Prica bi bila predugacka kada bih navodio razloge zbog kojih ovako mislim i sve sto sam iskusio tih godina.Sem toga neko moze sa pravom upitati kakav sam ja uopste autoritet da nekog proglasim varalicom ili ne ? Odgovor je da je to samo moje licno iskustvo.Sve dok se sam ne opeces prvi put ne znas kako to izgleda.Zato oni koji sumnjaju u moje reci imaju svu slobodu da sami steknu svoje iskustvo.

Ono sto je mene nateralo da napustim tu stazu je sledece: jako losi odnosi medj ucenicima na stazi,nedostatak bio kakvog preispitivanja onog "sto je Guru rekao da treba da se uradi" - slepo pracenje, lagano stvaranje atmosfere kao u SSSR gde je svako bio spijun i svako potencijalni "zlocinac".Ljudi dolaze na stazu sa navodnom zeljom da se produhove a zapravo samo nastave da pumpaju svoj ego na jedan novi nacin.Ambicije se mnoze kako prolazi vreme pa tako oni koji su duze na stazi smatraju da imaju neka veca prava od ostalih iako to nema nikakve veze sa duhovnim rastom.Za one koji su citali "1984" neka se sete svinja koje su se proklamovale za "jednakije od drugih" iako su svi kao bili jednaki.Znaci sve u svemu, organizacija kao i svaka druga.A cim je nesto organizovano, u tome vise nema istine, autenticnosti ni zivota.To postaje mrtva stvar.

Upoznao sam mnoge jako dobre ljude za to vreme.Jedna od dogmi je i ta da ucenici na stazi ne smeju da se druze niti vidjaju sa bivsim ucenicima.Tako sam sa svima izgubio kontakt i to smatram licnim gubitkom jer su mnogi od njih izuzetne osobe.

Zasto se ljudi uopste odlucuje za pristup raznim sektama i crkvama ? Razloga je vise a jedna od najcescih i najlosiji je iskonski strah od nepoznatog i pokusaj da se taj strah eliminise kroz osecaj pripadnosti nekoj grupi - krdu.U coporu si jaci pa je i opasnost manja.A svaki copor ima svoja pravila pa ako ne zelis da ih postujes mozes da se vratis svome strahu.To vremenom postaje zatvor u kome mnogi prozive svoj zivot.

Za one koji su ostrasceni protivnici crkve i slicnih dogmatskih organizacija zelim da kazem sledece: nije problem u crkvama kao takvim, kada ne bi  postojali ljudi kojima su one potrebne, ni one ne bi postojale.To je isto kao kad se osudju i progone kurve - da ne postoje musterije, one ne bi ni imale posla pa ih ne bi ni bilo.Dok god postoje ljudi koji se plase zivota, ljudi koji zele da im neko proda neku iluziju, do tada ce postojati i oni koji tu robu nude.

ace

Quote from: "DUNADAN"govoriti o ispiranju mozga, pri chemu se ogranichiti iskljuchivo na sekte zaobilazeci organizovanu religiju je bezobrazluk.
metod koji sekte koriste za vrbovanje buducih chlanova nije drugachiji od metoda koji se koristi u, recimo pravoslavnoj crkvi.
pa kog ce ti vraga onda sekta.  :wink:

sigismundus

Moram nesto priznati. Tesko, da ima koga izmedju vama, da toliko mrzi sekte i kultove kao i ja. A nije mi ni tesko to kazati za sve oblike religije. Oficijelne i neoficijelne. Samo se krajnim naporom suzdrzavam, da ostajem koliko toliko objektivan. Zbog sekta razbila mi se familija, unisten mi je sin. Nemam sta vise, da kazem. Sad poznajete razloge za moju tamnu stranu. Za moj bol.
No, ipak, nek to bude katolička ili pravoslavna religija, ona je avtohtona na nasim prostorima. Nek to bude ili u Sloveniji ili Srbiji. Ona je deo nase kulture, i mada se uveliko sluzi istim metodama i ima daleko vecu moc i vlast, i pored toga da su pisali novu, krivotvorenu istoriju, da su pozivali na rat, da je u ime boga umrlo vise ljudi, nego zbog bilo kojeg drugod razloga, ipak su avtohtone religije deo nas. Uspeli su da odstrane one najekstremnije privrzenike, priznaju versko ludilo, i mnogi ljudi u teskom osobnom bolu u njima ipak nalaze utjehu.
Nikad jih necu braniti, nikad necu zaboraviti scene iz jednog slovenackog filma, gdje se u ime jednog i istog boga sukobljavaju dve armije i nemilosrdno se ubijaju medju sobom.
A sto se sekta tice, ili bilo kojih drugih neavtohtonih religija, protiv sam. Nek ostanu gdje su. Ne treba prodavati banane tamo gdje rastu jabuke. Novodobne sekte su delo ucenika, koji su izdali svoju veru, svoje ucitelje. Koji trguju dusama. I mada jim zelim samo ono najslabije, jer od njih nisu u sigurnosti ni clani moje familije, ni moji prijatelji, ni moje kolege, ni saradnici, pa ni stranci, kojih nikad necu upoznati, pokusacu, da donekle objektivno razradjujem taj problem. Znam, da cu sada navuci bes mnogih od vas, ali isto tako sam odlucno protiv, da se u Sloveniji grade djamije. To sto su bosanci prebegnuli u Sloveniju, sto jih vise nema samo par deset hiljada, nego negdje od 200.000 do 300.000 hiljada, ne pravi jih avtohtonim narodom. Slovenci ne trebamo muslimanskih djamija na svojim prostorima. Kao ne crkava i svetista religija, koje nikad nisu bile kod nas.  
Zbog toga mi se i toliko svidjaju serijali, kao sto je Preacher, gdje se pod pitanje postavlja dobrota boga i istrazuje prava narav njegove bozanstvene licnosti. Zbog toga sam vam iznimno zahvalan za to sto ste napisali gore, jer pocinjem verovat, da sam napravio pravo, sto sam otvorio ovaj topic. Jer ljudi moraju znati sta se dogadja. Sta jih ugrozava. Njih i njihove voljene. Da se odbrane.

sigismundus

S.

Hm, teske su price kad se ukljuci i licna tragedija. :(

Sacekala bih i nesto detaljnije objasnjenje o samom nacinu programiranja/ispiranja mozga, ali me vec sada nakon procitanog Achenaton-ovog posta svrbi negde u malom mozgu - povecana kolicina kiseonika u krvi koju dobijamo ako duboko disemo vodi ka - cemu? Ne mogu da se setim. :( Mirisljavi stapici/mirisi su takodje deo price...

phuzzy

Tyler: You know why they put oxygen masks on planes?

Narrator: So you can breathe?

Tyler: Oxygen gets you high. In a catastrophic emergency your taking giant panic breaths, Suddenly you become euphoric, docile, you accept your fate. It's all right here. (points at safety card) Emergency water landing, 600 miles an hour, blank faces, calm as Hindu cows.

S.

Quote from: "phuzzy"...calm as Hindu cows.

:mrgreen:    valjda je to - to. 'ajde, ako natrcis na neku hard core science vezano za temu ... zanima me sam mehanizam.

DUNADAN

o pranajami ili pravilnom nachinu disanja.

I - Pranayama

Pranajama je naziv preuzet iz Joge, u kojoj je ucenje pravilnog ritma i nacina disanja prvi i kljucni stepen bilo kakvog napretka. Savladavanje osnova pranajame je takodje i uslov za bilo kakav uspeh u Raidu, posto bez pravilnog disanja nije moguce postici nikakvo iole dublje stanje meditacije.
Neki ce se mozda iznenaditi na ideju da postoji "pravilan" i "nepravilan" nacin disanja; na zalost, itekako postoji nepravilan nacin disanja, stavise on je preovladjujuci u nasim krajevima - disanje grudima. Cak i nase jezicke forme pokazuju ovo (recimo, "gledati kako se grudi podizu i spustaju"). Vazduh se pravilno udise pomeranjem dijafragme, koja se nalazi na granici grudnog kosa i stomaka. Dijafragma se pokrece nadole, ne nagore, tako da je deo tela koji treba da se "izdize" prilikom udisanja stomak. Samo stomak! Tek kod dubljih udisaja dolazi do pomeranja grudi, a ni tada to pomeranje ne treba da bude previse naglaseno. Uobicajeno "plitko" disanje, onakvo kakvim verovatno disete sada dok citate ovaj tekst sa ekrana, se obavlja iskljucivo pokretanjem stomaka.
Vaznost ovoga ne moze biti dovoljno naglasena. Disanje stomakom povecava protok kiseonika kroz pluca, poboljsava cirkulaciju, smanjuje nepotreban dodatni napor za srce, i ukratko dovodi do vidljivo boljeg zdravlja, znatno vece kondicije, a nije nemoguce da prosto ukloni manje respiratorne probleme. Beneficije koje dolaze sa savladavanjem ove proste tehnike disanja su razlog sto se zapadnjaci toliko odusevljavaju Jogom, i sto se kunu da im se zdravlje "odmah poboljsalo" - to, u stvari, nije dejstvo same Joge, cije beneficije dolaze tek nakon duzeg perioda vremena, vec upravo pranajame, pravilnog i prirodnog nacina disanja.
   Uvezbavanje novog nacina disanja je lakse nego sto to na prvi pogled izgleda. Uzmite i privezite sebi, recimo, parce konca oko malog prsta na levoj ruci; ili zakacite za rukav neki bedz; ili uradite bilo sta sto ce vas nekoliko puta dnevno podsecati na vezbu disanja. Kad god pogledate na taj predmet i setite se disanja, koncentrisite se na to da disete stomakom; nemojte sebe kaznjavati ako se uhvatite da opet disete grudima, samo se odmah prebacite disanje stomakom. U roku od nekoliko dana, maksimalno dve nedelje, velika vecina ljudi uspesno promeni sistem, i odmah pocne da oseca beneficije. Brzina prelaska na novi nacin disanja nije slucajna: to je prirodan nacin, od koga decu oduci posmatranje odraslih oko sebe, pantalone zategnute kaisevima, preuske haljinice, i pogresne ideje koje pruzaju sami govorni idiomi. Cim mu se pruzi prilika, organizam ce se brzo vratiti na prirodni sistem.

Spider Jerusalem

Quote from: "phuzzy"Tyler: You know why they put oxygen masks on planes?

Narrator: So you can breathe?

Tyler: Oxygen gets you high. In a catastrophic emergency your taking giant panic breaths, Suddenly you become euphoric, docile, you accept your fate. It's all right here. (points at safety card) Emergency water landing, 600 miles an hour, blank faces, calm as Hindu cows.

Illusion of safety ;)

Spider Jerusalem

Quotenemojte sebe kaznjavati ako se uhvatite da opet disete grudima

Ja bih ovaj savet za one sa mnogo mrznje upravljene ka sebi preformulisao:

"'U'vatite li sebe da u bilo kom trenutku dana NE disete na stomak, za kaznu udahnite i ne disite sledecih pola sata'.  :evil:

DUNADAN

:lol:  :lol:
nisam pisala text
imam ga odavno mada se nikad nisam ozbiljnije bavila tom tehnikom

SANdMAN

Quote from: "DUNADAN"mada se nikad nisam ozbiljnije bavila tom tehnikom

we figured that out... mislim, NA KOJE TO IMAGINARNE GRUDI bi pak i postojala opasnost da dises? ipak niko nema TOLIKO bujnu mastu...  :evil:

DUNADAN

mda
Sandman strikes back.
presushile rezerve litijuma?

Achenaton

Ovo sto je Dunadan napisala je ok, mada mi se ne svidja ton u kom je tekst pisan, nekako kao da te navodi da moras sebe prisiliti da radis tu vezbu.Sve sto ide na silu tesko daje rezultate.

Sto se tice same pranayame, uverio sam se u njen pozitivan uticaj.Sad, neka je to samo i povecan nivo kiseonika u krvi, wtf, ionako nam lekari preporucuju boravak u planinama upravo iz tog razloga.Zasto bi onda bilo lose to praktikovati i u svojoj sobi ? Jeste da se kvalitet vazduha razikuje u recimo Bg i na Staroj planini ali na oba mesta disanje punim plucima daje pozitivne rezultate :-)

Da ne bude zabune, pranayama je samo jedna vezba koja pomaze poboljsanju opsteg psiho - fizickog stanja.Prodavanje "prosvetljenja" i "spasenja duse" od strane sarlatana i varalica je nesto sasvim drugo.Istok poseduje mnoga veoma korisna znanja koja svi mozemo upotrebiti za poboljsanje kvaliteta svojih zivota (uzmimo samo akupunkturu za primer), ali postoji i mnogo "vidovitih Zorki" i "Kleopatri" i u tom delu sveta.Meni je zao sto mnogi ljudi sude o citavoj istocnoj kulturi samo na osnovu ovakvih, negativnih primera.

Vazno je umeti razluciti prave stvari od falsifikata.To se ne moze drugacije nego licnim iskustvom, nesto moras probati.Ali tu uvek postoji rizik da zaglavis na pogresnom mestu sa pogresnim ljudima.Kako ce se stvari potom odvijati zavisi od mnogo cega a najvise od toga koliko si jaka licnost.Sta da kazem, mene su sve stvari vezane za meditaciju i sl. privlacile oduvek.Zato sam u sve to uleteo punim bicem.Mozda su me  samo ta moja iskrenost i posten pristup svemu tome i sacuvali od propasti.Na internetu sam nasao nekoliko foruma na kojima se okupljaju bivsi ucenici Sri Chinmoy-a iz celog sveta.Neki su bili na stazi i preko 20 godina.Da bi vam bilo jasno sta to znaci, treba da znate da je jedan od uslova da se bude njegov ucenik i taj da ne smes imati emocionalne veze - znaci nema devojaka (momaka), nema seksa, nema zenidbe/udaje :-) Mnogi su proveli godine ziveci u NY gde je glavni centar, radeci u restoranima sekte za stan i hranu godinama i kada su se jednom probudili i videli gde se nalaze, to je bio kosmar: bez posla, bez prijatelja, bez sredstava za zivot - a godine prosle u nepovrat.

Meni je to iskustvo bilo dragoceno jer sam mnogo naucio o sebi a mogu reci da poznajem i taj deo zivota.Hvala Bogu, postojanju, Univerzumu - ne znam kome, sto sam se izvukao na vreme i bez vecih posledica.Zao mi je onih kao sto su Sigismundusov sin recimo, ili moj najboji prijatelj, ljudi koji se nisu izvukli.

SANdMAN

Quote from: "DUNADAN"
presushile rezerve litijuma?

mneee... dosadna si mi bre ovako....  :roll:

sigismundus

ima da nastavim da radim, sto sam obecao

ali prije samo mala zahvala Achenatonu, sto se ukljucio u diskusiju. Njegovo iskustvo je zlata vredno. Naravno prvo za njega samog, i imamo srece sto to mozemo i mi podeliti sa njim.
Sto se shri chin moja tice, on je nesumnjivo velika licnost, inace sigurno ne bi uspeo iz ostavstine shri Aurobinda napraviti taku ogromnu organizaciju. No, nemojte mi zamjeriti, meni su uvek isli na zivce debeljki, koji propagiraju zdravu ishranu i gladujuce postove, koji komercializuju duhovnu bastinu svojih ucitelja, govore o skromnosti a unaokolo se vozakaju mercedisima. Imao sam jednom posla sa ucenikom shri chin moya, i zelio sam ga isprovocirati. Kazao sam mu, pa covece, kako je moguce, da se shri cin moy fotografise, kako je jednom rukom podigao jednu tonu (ili tako nesto). Pa zar to nije ocita glupost, a uz to, zar to nije prikaz cistog egoizma? Ispao sam totalna budala, jer je momak potpuno ubedjeno odgovorio, da je on jednom rukom digao tu tonu samo zbog toga, da bi prikazao svoju veliku duhovnu moc. Verovao je u to potpuno. A mili bog, pa ni materijal to ne bi izdrzao, kamoli covece misice! Zbog toga sam morao pronaci testove, koji razotkrivaju, u kojoj je meri covek opsednut sa duhovnoscu, na kojem se stupnju u sekti vec nalazi. Ti su testovi dosta jednostavni i cim dodjem dovoljno daleko sa svojim piskaranjem, podrobno cu jih opisati.
Nek jos samo kazem, da je Achenaton odlicno uocio, da se u shri chin moyevima ograncima njegovih sekti ispoljavaju sasvim drugi ljudi kao vodje, i da to ne moze voditi duhovnim spoznajama, jer te ljude uglavnom gone drugi principi i potrebe. U ljubljani su se formirala dva ogranka shri chin moya. Jednog je vodila neka zena trideset petih godina, kojoj je to bio vise hobi. Malo se zezala jogom i meditacijom, a posto joj je ta mala grupica bila dovoljna, nije se ni trudila bas mnogo. Nasla je svoj vrtic za popunjavanje svog ega i praznog zivota. Ona nije bazirala meditaciju na srcanoj cakri, ali se ubrzo pojavila jedna druga grupa(takozvani ucitelj dosao iz Austrije) i tako je pocelo masovno novacenje. Meditacija je bila na srcanoj cakri, sto je zapravo najopasnije, u odsustvu tog austrijskog vodje, sve su vodile jedna devojka od 19 godina i njen kolega istih godina. A novacili su omladinu, koja je dolazila u srednje skole. Sta cete reci, ako vam kazem, da su se takodje bavili regresivnom psihoanalizom? Molim vas, djeca da to rade, a uvazeni psihiatri i psiholozi, sa desetinama godinama iskustva, od toga prezaju. I da od njih ucimo? Mili boze!

No, moram nastaviti sa praktickim prikazima,
dakle alienacija:

Recimo, da sekta pridobije novog clana. Za sada je to jos samo potencijalni clan, jer ima suvise veza sa familijom, prijateljima, skolom ili poslom... kao prvi stepenj, treba ga alienirati od familije. Ovde prvo stupa na scenu nacin oblacenja. Jer treba, da se vizuelno razlikuje od svih, koji ne pripadaju sekti. Dakle, oblaci se u belo, dok clani familije nose druge boje. Jer bela boja je boja duhovnosti, zar ne? A neko, ko ne nosi belu boju, ta nije od boga. To se jos ne smije reci glasno, ali ko ne nosi belu boju, taj je od djavola, i taj me ometa u mojoj duhovnosti. Znaci roditelji vec samim tim, sto nose druge boje, ometaju svog sina ili hcerku, da se duhovno izgraduje. Pa oni su mu neprijatelji.
Dalje, treba potencijalnog clana alienirati jos vise. Dajmo sa ishranom. Pa naravno vegetativnom ishranom. Puno ce se ovde razloga navoditi. Pravilna ishrana, zdravija ishrana, ne ubijaju se zivotinje. Cela je industrija to prihvatila. A kobajagi sve se beljakovine nalazi i u vegetativnoj prehrani. E, nije tako. Postoje bar tri zivotinjske beljakovine, koje su odlucujuceg znacenja za razvoj mozga sve do 23-godine, koje su nenadomestive sa vegetativnom ishranom. Uostalom poznati su i slucajevi (u sloveniji), gdje su novorodjendjad umrla zbog forsiranja vegetativne ishrane sa strane majki). No, nije mi sad smisao, da se nabedjujem o smislovima i dobrobitima vegetativne ishrane, zelim da kazem, da time, sto novog clana naviknu na vegetativnu ishranu, on gubi kontakt sa nacinom ishrane u porodici. U pocetku skoro svi roditelji prihvacaju novi nacin, i za svoje dete pocnu spremati novi nacin ishrane(da ostanu bliski sa detetom),  ali onda dolazi novi korak, koji jih i ovde onemogucuje. Naim, novi termini ustajanja, ishrane, obaveza. Recimo Hara Krisha ima tako razradjen terminski plan zivota, da clanovi uopste nemaju vremena, da i pomisle, da rade nesto svoje. Jer nemaju slobodnog vremena. A ako vase dete mora, da ustane  u pet, da pola sata meditira, da onda jos jedan sat trci po okolini, pa onda da prezalogaji nesto vegetarinajsko, kako  cete srediti to sa njim, da ostane u familijarnom krugu. Pa vi morate na posao, a sekta se uporno trudi, da vam onemoguci sticne tacke sa vasim detetom. I dok vi imate samo po par sati dnevno na razpolaganju za dete, oni imaju celi dan. I dok ste vi sami, njih ima mnogo. Dok vi nesto malo uradite, clanovi sekte ce to unistiti za tren oka.
Sto se tice vegetativne ishrane, uvek sam se dobro zabavljajo sa iducom usporedbom. Prvo clan sekte pije mleko. Znate ono pravo mleko. Od krave. Onda prelazi na mleko kupljeno u trgovini. Ono sa 3,2 mascobe. Onda dolazi na red lako mleko. Sa 1,6 masti. E, vec smo kod alpskog mleka. Pa lakog alpskog mleka. Onda polako dolazi saznanje, da je voda najbolja. Znate ona iz cesme. Pa onda ni to nije vise dovoljno dobro. Samo specialno pakovana, u bocama, sa proverenih izvora. E, tako to ide.
Na svim nivojima.
Na taj nacin se dete polako alienira od prijasnih prijatelja, familije. Po tome, kakvu garderobu nosi, sta jede, kada ustaje i kakav termin zivota ima. Neke sekte priredjuju i nedeljne rucke, tako da se clanovi polako uklapaju u njihovu sredinu. Iz pouzdanih izvora znam, da su ti rucki drogirani, da su adiktivni i da se clanovi tako navikavaju na ukus, da skoro ne mogu izdrzati bez tih obroka. Jedan mi sledbenih Hari Krishne govorio, da je hrana ocajna, ali da bez nje ne moze. Sta cemo, jos malo pa su njihovi.
Sada je vec red na stvarnom programiranju novih clanova. To se zove defreezing, changing, refreezing. Mozga, jasno. Prvo treba promeniti dozivljavanje stvarnosti. Clana treba potresti. Najlakse je to, ako mu ne pustimo, da spava. Trebamo kontroliranu okolinu. Zbog toga i sekte prave izlete, tako po sedam dana, da u to vreme spreme kontrolirani mileu. Moze to biti zabacena kucica ili hotelska soba. Znaci slom se moze dostici ili nespavanjem, gladovanjem, niskoproteinskom ishranom. Upotrebljava se i hipnoza, sugestija i subliminalne poruke. Za pocetak se osobi namece, da je sretna. To joj se non stop ponavlja. Za vreme meditacije, spavanja, kad se slusa ona monotona muzika. Tako i kasnije, kad slusaju svoje kasete, i kad ne bude sa njima njivog vodje, a ni subliminalnih poruka, oni ce se osecati sretnim. U svakom slucaju treba jim zaokupiti mozak, pa je to i jedan razlog, da sledbenici hare Krishna moraju po sto znam par hiljada putna dnevno ponavljati ime Hari krishna. To je vec vreme promene, u pocetku suptilno, onda agresivnije. Ta osoba, novi clan, dobiva i novo ime. Duhovno ime.  Onda se pocnu minimizirati one pozitivne dobre stvari, koje je clan imao u prijasnom zivotu, i maksimizirati lose stvari. Jer je tada sve bilo slabo. Treba pobuditi osecaj krivnje. Veoma je efikasno, ako se vodje programa pointeresiraju u proslosti novog clana i u nekom spiritualnom razodetju kazu nesto, sto novi clan zna, da nije ispricao njima. Recimo o samoubojstvo brata, ili nesto slicno. To ce djelovati kao bozje cudo, kao razodetje. Sto veoma ubedljivo djeluje na novog clana. Koji gubi familiju, i dobiva novu. Tako, recimo, i ja nisam bio vise otac svome sinu, nego je to bio vodja kulta.
No, jos samo par reci. Malo prije mi je "uspelo" izbrisati gomilu materijala, tako da cu na brzo zavrsiti. Takav novi clan mora meditirati u odredjene satove, odredjeno dugo, mora slusati svoju muziku. I kad sam ja poceo odstranjivat kasete sa onom hipnotickom glasbom, momak se odjednom promenio, postao nasilan, a onda je dobio korisnije upute od svojih vodja. Poslusao je kobajagi klasicnu muziku, a tamo negde na sredini je imao snimljeno ono svoje, tako da neko vreme uopste nismo primetili sta se dogadja.  Pa morao sam poslusati sve one bezvezne kasete, da sam video, gdje je snimljeno ono, sto ga cini indoktriniranim. I kada smo se sa prijateljom poceli baviti ucinkima meditacije, obratili smo se odredjenim institutima u SAD, koji su na nase direktno pitanje, sta znaci meditacija za mozak, direktno odgovorili, da dugotrajna meditacija za uvek osteti mozak. Secam se jos onog momka od Hari Krishne, koji mi je pricao o nedeljskim ruckovima , kako je kazao, da je jednom meditirao tri dana, pio samo kafu, i da se osecao ko leptir. I naravno poleteo. Sa treceg kata kroz prozor. I prvo zavrsio u bolnici, pa onda u ludnici(ako smijem tako kazati).

No, za iduci put moram jos razmisliti, sta cu ispricati. Jer ne kanim jos preci na odredjene sekte. Ako vas to naravno jos uvek (uopste?)interesuje.

sigismundus

sigismundus

evo me, opet.
Odlucio sam, da objavim skraceni terminski plan jednog dana u Hara Krishni.
Tako, da se ubedite, da covek, koji je unutra te sekte, nema vremena vise za svoj prijasni zivot. Uvodjenje u takav zivot naravno dolazi polako, ne odmah, ali kad je novi clan vec daleko, skoro, da mu nema vise izlaza.

Dakle:

u
4.00 casova ujutro: ustajanje i tusiranje
4.30 mangala arati- susret sa gospodinom u rane jutranje satove, sto donosi srecu, pjevaju se mantre, molitve, moli se za prastanje svih uvreda, sto su jih naneli prijasni dan.
5.15mantranje na japi
7.00 molitve za sadasnjeg duhovnog ucitelja
7.15 pozdrav bozanstvima
7.20molitve za ustanovitelja
7.35 sledi predavanje bhaktija, koji je tog dana u planu. Ovde se pisu verzovi na table, ponavljaju, pjevaju, predavac podaje svoje tumacenje verzova, onda slede pitanja. Ako nema nikog sposobnog(to je spremnost) da predava, onda svi skupa pevaju i spremaju se. Jer je nespremnost i spekuliranje groznije od smrti i takvi skoncaju u najgorim delovima pakla.
To traje tako oko pola sata, a moze i vise. Onda sledi ciscenje, i posto je hram kao ciscenje srca, svetiste ce biti cisto apsolutno u narednih 20 minuta. Tako ce poborniki imati vise vremena da se posvecuju molitvam i sluzenju krishne, a i atmosfera u svetistu-hramu je zapravio samo korak od ciste bozanstvenosti.
Jer, nema vece askeze nego sluzenje krishni svih 24 casova dnevno. Sledi dorucak i onda slede dnevne obaveze i posao.Rucak je po dogovoru.
Prekid rada je obicno od 18-00 do 18.30. Tada se treba iznova istusirati i spremiti za vecerni program.
Koji obuhvaca
-molitve za bozanstva arati in mantranje
-recitacije i molitve
-predavanje iz Bhagavatame. To je slicno jutranjem predavanju, samo da je to sad druga knjiga.
Poslije predavanja svi se skupe u sobi za cascenje prasadame i pijejo vruce mleko i slusaju knjigu o Krishni. Tako mogu otici na spavanje pri punoj duhovnoj svesti i da se spreme za nov dan u blazenom zivotu krishnovih bakht.

sigismundus

Spider Jerusalem

Tja. Zameni molitve sa 'pivo', recitacije sa 'drkanje', i 'citanje Baghadvaghite' sa 'gluvarenje', i dobijes tipican dan jednog Beogradskog blejacha.

A ja ovih dana ustajem cak ranije i od celavih plesaca na aerodromima; u 3.00am

Lurd

Quote from: "sigismundus"No, za iduci put moram jos razmisliti, sta cu ispricati. Jer ne kanim jos preci na odredjene sekte. Ako vas to naravno jos uvek (uopste?)interesuje.

Naravno. Samo nastavi. Obicno su pljuvaci glasniji od onih drugih, ali ima i nas. Mene ova tema jako zanima, posto pomalo izucavam tematiku, ali sa jedne druge strane. Tvoja istrazivanja i iskustva, kao i iskustva drugih su mi jako vazna.
My trees...They have withered and died just like me.

...

Sekta je DALEKO opasnija od bilo koje religije. Sto se tice pranayame, neko vreme sam bio na casovima joge i iako je sve ugl bilo kao fizicko vezbanje, instruktor je sve vise i vise pokusavao da te uvlaci u svoj film i da prica o teleportaciji, energijama i sl. Hocu reci, sve je pocelo da prima smrad sekte u kojoj je najpametniji instruktor a ovi ostali ga slepo slusaju i dive mu se.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Meho Krljic

Ne znam kako se meri nivo opasnosti, ali po mojoj računici još ni jedna sekta nije povela ni jednu naciju u rat dok su, pak "religije" odgovorne za popriličnu količinu ratova i ogromne brojeve mrtvih & materijalnu štetu.

drf

Bre, Meho, umeš ti bolje. Ratovi se vode da se uzme tuđe. Zemlja, blago, bilo šta. Religija je samo jedan od mobilizacijskih faktora.
A i nema to veze s temom (Zigi, ako možeš, nastavljaj). To što pedofili nisu poveli nijedan rat (zvanično), ne znači da ih ne treba secirati na Temi o njihovim načinima.
Neobično je, mada redovno, to rzvodnjavanje bilo čega.

Meho Krljic

Reagovao sam na trotačkinu tvrdnju da su sekte mnogo opasnije od religija. Poređenjem bilo čega što je uradila ijedna priznata sekta, uključujući AUM Širinkjo napad na metro nervnim gasom, sa krstaškim ratovima ili čak samo jedanaestim Septembrom mislim dovodi stvari u perspektivu. Naravno da religija ne može da se svede na ratovanje i naravno da se mogu naći i lepe stvari u svakoj religiji čak i ako ste pinko komi fegot, ali ako pričamo o nekakvoj opasnosti onda treba imati osećaj za proporciju.

...

Da, slazem se da su u ime religije vodjeni ratovi ali ima ona cuvena 'Losa crkva, losa drzava'. Ili bese obrnuto? Ja sam govorio o uticaju sekte na pojedinca, npr u danasnje doba, ne sa globalne tacke gledista, ali i tu moze da se diskutuje. Cilj svake sekte je da te ojadi za pare, ispere mozak i napravi od tebe agitatora sekte.

Rat su uvek pokretale dominantne klase u drustvu (nekad plemici sad lihvari i krupni kapitalisti) radi pljacke i ni zbog cega drugog. Crkva je samo mogla da podrzi ili da cuti. Religija, ideologija, demokratija - to su samo bile fasade, rat se vodi da bi se pljackalo i iz koristi. Omiljena recenica mi je ona iz Full Metal Jacket, kad lik kaze, 'Mi im donosimo slobodu a oni nas gledaju popreko'.

Meho Krljic

Quote from: ... on 31-07-2009, 12:39:49
Cilj svake sekte je da te ojadi za pare, ispere mozak i napravi od tebe agitatora sekte.

Cilj svake crkve je da te ojadi za pare, ispere mozak i napravi od tebe agitatora crkve. Ako misliš da je ovo suviše poopšten iskaz, ja isto to mislim o tvom citiranom iskazu.

Pokaži mi kada su poslednji put sledbenici Šri Činmoja (ili Jehovini svedoci) nekoga napali, uvredili, tražili povlačenje neke knjige, filma, ili igre iz distribucije. Kada su poslednji put sajentolozi napravili mejdžr film ili igru koja propagira njihovu religiju? Onda to uporedi sa ovim činovima počinjenim od strane predstavnika 'pravih' religijskih zajednica u poslednjih nekoliko godina.

Šta je opasnije?

drf

Mislim, a slobodan sam da procenim da je i Zigi tako pristupio, na posledice na pojedinačnom planu. I to je složeno; nikad nije jedan razlog ukopavanja. Neću uopštavati, no poznajem par ljudi koje su sekte malo gurnule preko ivice, pripomogle.
Nije ovo priča "ali religija je gora". Naravno, i o tome se da topic otvoriti. Primera radi, narko kultura je u Užicu ubila više ljudi od ratova i saobraćajki. Ako o tome neko želi da popriča, besmisleno je uzvraćati pričom o farmaceutskoj mafiji.
Uvođenje religija ima smisla ako su one postupile isto kao neke sekte prema konkretnim bićima: odvojile ih od porodice i razuma, od imovine i budučnosti i poslale ih na teren kao komercijaliste. Iskreno, ni u jednoj religiji prisutnoj u mom okruženju (3 kom) nisam naleteo na te slučajeve, što ne znači da ih negde nema.
Naravno, voleo bih da pročitam i o dobrom primeru, gde je sekta uzdigla darovitog pojedinca iz naroda...

...

Ok, i u pravoslavnoj crkvi imas uzasne duhovnike, koji dominiraju zivotom ljudi slabe volje, znam i za zene koje daju sve pare za crkvu a pop to uzme i ostavi je bez hleba, znam i za popove koji bogatima citaju celo opelo a siromasnima preskacu delove opela na pogrebu, ima svega. Imas i taj pojam, sto kaze Meho, da se prica da je rat dobar i da treba pucati po Arapima, kao i to da se ljudi iz crkve groze seksa ali je nasilje na TVu sasvim ok. Ovde sta se desavalo u poslednjih 20 godina je da places. Mislim, shvatam sta Meho kaze, ali ne mislim da su sekte cool i bezopasna stvar...jednostavno, mislim da su razornije. Napravi misaoni eksperiment i zamisli da imas Hare Krishna crkvu umesto npr pravoslavne, muslimanske....svako ima pravo na svoje misljenje, nije mi cilj nikom da kontriram zabave radi...a nisam ni hiperreligiozan.

Eriops

Da Meho, ali mnogo je lakse i bezbolnije napustiti recimo SPC ili Rimokatolicku Crkvu
nego sektu. SPC recimo kao crkva vecinskog naroda, vrsi preko raznih drustvenih kanala pritisak na ljude, ali opet ostaje sloboda delovanja pojedincu. Recimo, Crkva ne moze da me natera da se vencam u njoj, ako ja to necu. Takodje, predstavnici crkve mi ne dolaze na vrata nudeci propagandne materijale, ne presrecu me na ulici,
itd. Mislim da ljudi u sektama gube svaku slobodu. Dobro, svako ima izbor, ali koliko ima licne slobode ? Gledao sam emisiju o Jehovinim svedocima. Oni bukvalno zive zatvoreno u svom krugu, druze se samo medjusobno, deca ne smeju da slave rodjendan, ne smeju pevati u horu, pred spavanje im citaju te verske stvari..
Jesu li ta deca imala slobodu izbora ? Mozda neka od njih pate, mozda bi neka volela da slave rodjendan kao i njihovi drugovi. Moji su recimo pravoslavci, ali nikad nisu vrsili taj pritisak na mene da " moram " ovo ili ono, u verskom smislu.

Moj drug je bio u sekti, uvukla ga je jedna lepa devojka, vrlo zgodna, 96-e. U trenutku sumnje, jednom se pitao preda mnom, a sto mu je prisla, tad je izbegao, nit je imao para, nit nesto lep i zgodan. Ali to je kratko trajalo, ta sumnja, nastavio je ici kod njih, i niko ga nije mogao odvratiti. Mlad covek, bez igde icega, pun ogorcenja, laka je meta i zeli bezbednost i zastitu " grupe ". Poginuo je kasnije u saobracajki, koja zaista nije imala nikakvu vezu sa sektom. Na sahrani je bio i jedan njegov drug iz sekte, i to je nesto sto nikad necu zaboraviti. Gore od narkomana.
Prazan, totalno odsutan, kao da pricas sa zivim mrtvacem. Ja tako nesto u zivotu nisam video, to je katastrofa, rusevina od coveka. To nije bila tuga za poginulim drugom, vec totalna praznina.

Tema su sekte, a ne takmicenje ko je gori, crkve ili sekte. To sto je crkva pobila vise ljudi, ne znaci da zbog toga sad trebamo aminovati sve lose u sektama. Po meni su one vrlo opasne. Naravno treba biti obazriv, nisu sve manje verske zajednice sekte, ni opasne.

Son of Man

Primer da su zvanicne religije koje su nekad i same bile sekte trenutno mnogo opasnije od sekti koje ce u buducnosti postati religije, je u tome da taj pop, vladika, papa, il koji vec qrac, ima mnogo vise para i ovlascenja (a nije ga birao narod) od ovog lidera sekte. Znaci ima prevelik uticaj na drustvo samim tim sto je "od Boga", i aj da ga je neko birao na nekim izborima pa da kazemo OK, ali NE, on je tu dosao tako sto se buljouvlakachio svima, zato sto je bio namazan, prepreden i tome slicno, sto nam govori sta - da samo najgori od najgorih vode Crkvu, uostalom tako je i u biznisu, da bi dosao na polozaj mora da gazis po ljudima.

Son of Man

Quote from: tiha voda on 31-07-2009, 13:25:47
Da Meho, ali mnogo je lakse i bezbolnije napustiti recimo SPC ili Rimokatolicku Crkvu
nego sektu.

A ti to znas kako ?

QuoteSPC recimo kao crkva vecinskog naroda, vrsi preko raznih drustvenih kanala pritisak na ljude, ali opet ostaje sloboda delovanja pojedincu. Recimo, Crkva ne moze da me natera da se vencam u njoj, ako ja to necu. Takodje, predstavnici crkve mi ne dolaze na vrata nudeci propagandne materijale, ne presrecu me na ulici, itd.

Pa naravno da ne dolaze kad su mainstrim crkva, i kad ih svuda ima, svuda Crkve, Hramovi, emisije po TV-u i valjda je logicno da ove malobrojnije zajednice imaju samo tu jednu opciju da privuku sebi ljude, da presrecu, da startuju na ulici i to...uostalom tako su sve te danas priznate religije pocele, isto ko sekte...setimo se kako su rani hriscani delovali...

QuoteMislim da ljudi u sektama gube svaku slobodu. Dobro, svako ima izbor, ali koliko ima licne slobode ?

Naravno da gube dosta licne slobode, ali takva je religija, moras slepo da pratis te nebuloze, ako patrijarh kaze jedite govna to produhovljuje - sta mislis kolko ce ljudi u Srbiji pojesti govno ? Ja mislim dosta, i zato se crkva puno i ne razlikuje od sekti, samo sto je sekta manja pa mora da bude agresivnija da bi zadrzala svoje sledbenike, dok ih crkva ima na milione tako da je zabole ako par desetina otpadne, uvek ce da ima taj odredjeni broj slepaca koji ce da isprate bilo sta sto kaze patrijarh ili koji vec vladika...a posebno ti stariji ljude, babe i ta ekipa...a slozices se takvih vernika ima mnogo vise nego ovih sekstasa...

drf

Sine, otvori, bre topic "Strašni patrijarh". Nivo poslušnosti u crkvama i sektama nije isti; odbijanje jedenja govana ne povlači iste posledice. Ako ćeš da odbraniš sekte(u), daj te pozitivne primere njihovog delovanja. Ovako je besmisleno.

Meni je interesantan slučaj mog pokojnog druga. Mlad, imao je tešku operaciju. Kad je došao kući, posetili su ga neki izbavitelji. On ih je, veselnik primio, učestali su. Jedared su prešli njegovu neverničku crtu i najurio ih je i umalo istemzao.
Ono što mi je upalo u vidokrug je njegova rečenica da su skoro svi s tog odeljenja po dolasku kući imali posetu iste izbaviteljske divizije. Reč je o eminentnoj bg ustanovi. Zaključili smo da imaju tamo nekog ko ih filuje imenima i adresama ranjivih, što je stvarno nečuveno.

mac

@Son

1. Patrijarh to ne bi rekao
2. Ako bi i rekao pobunili bi se arhiepiskopi (pitali bi se gde to piše kod svetih otaca)
3. Ako bi tamo gore svi poblesavili pa se složili, pobunili bi se jerarsi i igumani (pitali bi se jesu li tamo gore svi poblesavili)
4. Ako bi ČITAVA CRKVA to počela da propoveda, A NAROČITO i sama da praktikuje, velike su šanse da bi se narod podelio na tako osetljivom pitanju (što je i primarni razlog zašto patrijarh to ne bi rekao)

Zaključak: u crkvi imaš i hijerarhiju i demokratiju i zdrav razum, i zna se neki red. Sekte su nešto SASVIM drugo.

Son of Man

U ovom boldovan gore sam objasnio zasto je to tako, e sad ako to nije dovoljno ja mogu nashiroko.

Znaci Crkva regularna NE MORA da juri svoje clanove, oni sami prilaze (obicno pred smrt kad ih uvati frka), sekta mora jer joj ne prilaze ako se ona sama ne iscima.

A ja nigde nisam branio sekte, samo kazem da su iste ko i zvanicne religije, znaci DNO. E sad sto ako u sekti ne pojedes govno ti ces biti izopsten a u SPC ako ne pojedes govno nece se neko potresti, jer ima dosta onih koji ce pojesti govno, to opet ima veze sa onim sto sam boldovo. Znaci ako imas milion vernika zabole te, ali ako imas 30 svaki ti je bitan i mora da bude mnogo strozije nego u mainstrim religijama, e upravo zato Jehovini Svedoci imaju te akcije da se druze samo medjusobno, i da je sve unutar zajednice, jer ako izadju iz zajednice videce razne druge zanimljive stvari i ima da odjebu religiju, dok SPC taj problem nema, cela Srbija je zajednica, i iako ima anti-hriscanskih elemenata oni su isuvise mali da nbi poremetili tih milion ljudi, jeste ima svega, ima seksa, ima svih "zala" zapadne civilizacije, ali na kraju kad omatore, svi ti sada neobuzdani mladi ljudi ce se vratiti bogu, ili mozda ne vratiti u pravom smislu te reci, nego cisto da obezbede sebi mesto u raju.

@Mac - dao sam bre najbanalniji primer, alo  xrofl

EDIT : S'tim sto bi deo naroda to ipak prihvatio.
I da bas bi se izuzetno potresao patrijarh i arhiepiskopi sto bi se igumani uzjogunili  :mrgreen:

drf

Jebiga, Sine, možeš li da zaboraviš SPC (i ostale) na topiku o sektama? Kasno sam se uključio, Zigi se dugo nije oglašavao, a meni je ovde bitno neposredno iskustvo ili opažanje. Dobro i loše.
Ako bude kakve priče vezane za temu, možda je važno razlučiti sektu kao teološki pojam od sektaškog metoda bez obzira na učenje. Teolozima je važno koliko sekta odstupa od dogme, smrtnicima je bitno da prepoznaju metod topljenja nevezano za put izbavljenja.

Son of Man

Evo reci mi ti sta tebe konretno zanima o sektama i ja cu ti reci. Mada opet kazem smesno mi je pricati o sektama kao o necemu pogubnome pored tolkih religija koje su i same nastale od sekti, ali mozda tebe zanimaju neki detalji o sektama ovako cisto informativno ? reci...

EDIT : E da bre, kako bre da zaboravim na SPC kad je SPC najveca sekta u Srbiji ?  :? :evil:

mac

Drf traži ovako nešto, pretpostavljam:

Sećam se kad mi je otac umro od raka neko vreme kasnije (posle 40 dana) došle su dve prijatne gospođe da nam eto kažu par stvari. Ugostimo ih mi, lepo popričamo, sad se ne sećam dal su Jehovini, ili Subotari, mislim Jehovini, ne pričaju o nekim teološkim detaljima, ali pričaju o duši i tako mekim temama, ali sve kulturno i nenametljivo. Ja učestvujem u raspravi sa pozicije agnostika (tek sam kasnije saznao za tu definiciju), majka je takođe ateista ali nije mnogo razgovarala, jer zna da ja obožavam diskutovanje pa me pustila da se igram. Sećam se da su gospođe u jednom trenutku bacile udicu, ne sećam se šta su rekle, ali sećam se da sam im na licu pročitao da je to u pitajnu neka udica koja mi trenutno nije jasna. Moj je odgovor bio nešto u smislu "jel vi to pokušavate da me preobratite", a one se nasmejale, "ne, bože sačuvaj, samo pričamo". Tu je razgovor nastavio svom kraju i lepo smo ih ispratili. Mislim da je neko dolazio još jednom, ne sećam se sad, nisam bio prisutan, ali ni tad se ništa spektakularno nije desilo.

Son of Man

Quote from: sigismundus on 25-06-2003, 21:57:43
evo me, opet.
Odlucio sam, da objavim skraceni terminski plan jednog dana u Hara Krishni.
Tako, da se ubedite, da covek, koji je unutra te sekte, nema vremena vise za svoj prijasni zivot. Uvodjenje u takav zivot naravno dolazi polako, ne odmah, ali kad je novi clan vec daleko, skoro, da mu nema vise izlaza.

Dakle:

u
4.00 casova ujutro: ustajanje i tusiranje
4.30 mangala arati- susret sa gospodinom u rane jutranje satove, sto donosi srecu, pjevaju se mantre, molitve, moli se za prastanje svih uvreda, sto su jih naneli prijasni dan.
5.15mantranje na japi
7.00 molitve za sadasnjeg duhovnog ucitelja
7.15 pozdrav bozanstvima
7.20molitve za ustanovitelja
7.35 sledi predavanje bhaktija, koji je tog dana u planu. Ovde se pisu verzovi na table, ponavljaju, pjevaju, predavac podaje svoje tumacenje verzova, onda slede pitanja. Ako nema nikog sposobnog(to je spremnost) da predava, onda svi skupa pevaju i spremaju se. Jer je nespremnost i spekuliranje groznije od smrti i takvi skoncaju u najgorim delovima pakla.
To traje tako oko pola sata, a moze i vise. Onda sledi ciscenje, i posto je hram kao ciscenje srca, svetiste ce biti cisto apsolutno u narednih 20 minuta. Tako ce poborniki imati vise vremena da se posvecuju molitvam i sluzenju krishne, a i atmosfera u svetistu-hramu je zapravio samo korak od ciste bozanstvenosti.
Jer, nema vece askeze nego sluzenje krishni svih 24 casova dnevno. Sledi dorucak i onda slede dnevne obaveze i posao.Rucak je po dogovoru.
Prekid rada je obicno od 18-00 do 18.30. Tada se treba iznova istusirati i spremiti za vecerni program.
Koji obuhvaca
-molitve za bozanstva arati in mantranje
-recitacije i molitve
-predavanje iz Bhagavatame. To je slicno jutranjem predavanju, samo da je to sad druga knjiga.
Poslije predavanja svi se skupe u sobi za cascenje prasadame i pijejo vruce mleko i slusaju knjigu o Krishni. Tako mogu otici na spavanje pri punoj duhovnoj svesti i da se spreme za nov dan u blazenom zivotu krishnovih bakht.

sigismundus

Ovo je sve tacno, ali zar ista situacija nije i po pravoslavnim manastirima ? Kad se ustaje u Hilandaru i kakve su im dnevne aktivnosti ? Zar nisu i oni odvojeni od spoljasnjeg sveta ?

A drugo, ovaj plan rada se odnosi samo na "monahe", znaci na ljude koji zele da budu inicirani, a koji u vecini slucajeva i zive u tom hramu, a ne i za obicne ljude koji svrate tu i tamo, tako da je u sustini sve to jako slicno kao i kod priznatih religija, samo sto je ovo na neuporedivo manjem nivou.