Author Topic: Valcer sa Basirom pobedio na Palicu  (Read 2551 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marlowe

  • 4
  • 3
  • Posts: 2.286
Valcer sa Basirom pobedio na Palicu
« on: 25-07-2008, 20:34:09 »


"Valcer sa Baširom" pobedio na Paliću

Zlatni toranj za najbolji film na festivalu Palić 2008. dedeljen je filmu "Valcer sa Baširom", reditelja Arija Folmana.

"Folmanov film je nagrađen za originalan, hrabar i, iznad svega, iskren pristup složenim temama kao što je mirenje sa 'istorijskim mrljama' u nacionalnom i individualnom sećanju. Ovo je autorski film u svom najboljem obliku", stoji u sopštenju međunarodnog žirija Festivala, koji je održan od 19. do 25. jula na Paliću.

Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je filmu "Sedmo nebo" reditelja Andreasa Drezena, "za njegov hrabri i beskompromisni prikaz ljubavi i životnih odluka koje se mogu doneti u bilo kojem starosnom dobu".

Specijalno priznanje dodeljeno je filmu "Bugi", reditelja Radua Munteana, "za dobro vođene dijaloge, glumu i fotografiju koji grade jedno životno filmsko iskustvo, prikazujući prekretnicu u ličnoj evoluciji jednog čoveka".

Nagrada za toleranciju priprala je filmu "Magnus", prvom igranom filmu estonske rediteljke Kadri Kusar. Specijalna nagrada je dodeljena filmu "Knjiga za leto" Sejfija Teomana, "za nežan i intiman prikaz sukoba tradicionalnog i modernog načina života u ruralnoj Turskoj".

Žiri ovogodišnjeg festivala je odgledao 11 filmova zvanične takmičarske selekcije, a radio je u sastavu: Dror Šaul, režiser iz Izraela i predsednik žirija, Martina Blajs, predstavnica Sajma produkcije Berlinala u Nemačkoj, Srđan Vuletic, režiser iz Bosne i Hercegovine, Lena Bogdanović, glumica iz Srbije i Marija Popistašu, glumica iz Rumunije.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.