Author Topic: Independent games  (Read 5891 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mafija_x

 • 4
 • 2
 • Posts: 341
Independent games
« on: 11-09-2008, 12:35:12 »
Mislio sam da bi bilo dobro da imamo i jedan topic o takozvanim nezavisnim igrama. Posto medju njima ima stvarno nekih bisera koji mogu da se nose i sa najboljim komercijalnim naslovima, ako ne po grafici, a ono barem po gameplayu i duhu.
U slucaju da znate neke dobre nezavisne igre podelite to sa nama.

Evo od mene nesto:

IJI

http://www.remar.se/daniel/iji.phpIji is an action-packed strategic platform shooter with a detailed story, large levels with multiple paths, powerful bosses and lots of secrets. There are alternate gameplay events, dialogues and scenes depending on what you do, a wealth of extras and bonus features, and seven stats to upgrade through a leveling system. Iji herself has superhuman strength and abilities, and can crack Nanotechnology, use her enemies' most devastating weapons against them, and be a pacifist or a killer which changes her mood and the fate of those around her. Soundtrack by Chris Geehan and Dan Byrne McCullhough, songs also by Tom Mauritzon and Captain Goodnight (and LifeForce, but their song was not originally recorded for Iji).
izgubili smo se u sirini ideje

morbius

 • 4
 • 2
 • Posts: 427
  • http://www.morbius.dzaba.com
Independent games
« Reply #1 on: 11-09-2008, 15:21:56 »
Čitao sam o dosta interesantnih indie igara, ali ih nisam mnogo probao.

Recimo Capoeira Fighter serijal borilačkih igara je vredan pomena, odlična makljačina rađena u Flash-u.

Lost in Static je interesantna eksperimantalna igra, ali mi se oči brzo zamore od nje.

Koga interesuje može da baci pogled na ovu listu indie igara:
http://www.indiegames.com/play.htm
Why me?

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.314
  • Strahoslovni domen999
Independent games
« Reply #2 on: 12-09-2008, 12:49:57 »
Meni Darwinia pada na pamet. I Mutant Storm. Takođe, bilo šta što Jeff Minter napravi može da se smatra nezavisnim, pošto je u pitanju one-man tim.

EDIT: Izvinjavam se na sažetosti, ali neko vreme ću morati tako, a onda ću imati o čemu da pričam.  :lol:
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Independent games
« Reply #3 on: 12-09-2008, 23:25:13 »
E, dok ja stigoh da aploudujem neke od mojih favorita. Evo.. Za svakog po nešto, a za nekoga, kako se to kaže - sve:

Black Shades

Vrlo neobičan FPS u kome ste u ulozi G-mana sa parapsihološkim moćima koji treba da spreči atentat na VIP-a, ubijanjem terorista ili bacanjem mete na ulicu.Clean Asia

O ovoj igri sam već pisao onomad, pa evo:

Quote
Sa svoje strane Jonatan Soderstrom, mladi švedski dizajner (za sada) freeware igara sam veli da su mnoge od njegovih igara samo pokušaji i eksperimenti koji možda i nisu zaista prave igre. Neka vas to ne uplaši. Pored nekih manje razrađenih koncepata, ovaj genijalni klinac je do sada uradio i nekoliko naslova koji su ništa manje nego impresivni u svom kvalitetu i viziji.

(...)

Isto važi i za Clean Asia!, još uvek jedan od najboljih i najpopularnijih naslova iz Soderstromove kuhinje. Ovom igrom, pravljenom dva meseca on je i pobedio na Autofire 2007 takmičenju koje je organizovao sajt www.shmup-dev.com. Čim budete zaigrali biće vam jasno zašto je tako.

 

Slično pomenutom Warning Forever ili jednoj novijoj Soderstromovoj igri, Fractal Fighter, Clean Asia! se najvećim delom sastoji od borbe protiv velikih bossova. Vizuelno, igra vrlo zadovoljavajuće koristi prednosti apstraktnog, geometrijskog dizajna, dopuštajući igraču da se koncentriše na gameplay. A gameplay je težak kao crna zemlja i pakleno adiktivan. U ovoj igri naš brod može da igra u dva moda, od kojih je jedan sasvim uobičajen za shootemupove i ni po čemu originalan. U drugom modu (koji je zapravo default mod igre) vaš brod nema mogućnost da puca već samo da se velikom brzinom zaleće u neprijatelje i udaranjem o njih odvaljuje im delove strukture. Pritiskom na drugi taster aktivira se magnet koji zatim odvaljeno smeće privlači brodu i ono se zatim može koristiti kao pojedinačna municija ili ispaljivati u kolektivnim hicima nalik predimenzioniranoj sačmi. I to je, uglavnom sve, ali nemojte me ni pitati koliko sam sati izgubio grčevito se boreći protiv zavojevača iznad azijskog kontinenta, psujući sebe što ponovo nisam dobro procenio daljinu do koje moj brod može da izvede svoja zaletanja (u kojima je nepovrediv) i tapšući sebe po plećima zbog dobro izvedenih hitaca metalnim otpadom. Clean Asia! je teška ali vrlo adiktivna pucačka igra koja pokazuje da nema istrošenih koncepata koje nije moguće revitalizovati svežim idejama.
Pa onda Dwarf Fortress koju, pretpostavljam ne moram posebno da predstavljam.Pa onda Grid Wars 2, igra koja je izazvala priličnu kontroverzu kad je urađena jer je predstavljala najsavršeniji klon nenezavisnog i naplativog geometry Wars koji je u to vreme pstojao samo za Xbox 360. Autor je bio nateran da svoju igru ukloni sa svog sajta jer je izdavač planirao i PC verziju GeoWars. Koja je i izašla prošle godine, i ma kolik dobra bila, Grid Wars 2 je meni i dalje za nijansu bolja jer su kontrole jednostavnije.Onda n, igra koja je pre par nedelja izašla u verzijama za PSP i Nintendo DS, ali ovo je originalna, besplatna flash verzija i ujedno jedna od najboljih flash igara koje sam ikada video. Old skool platformska igra sa odličnom fizikom, ultraminimalističkom grafikom i odličnim dizajnom soba.Protoganda Strings

Još jedna igra Jonatana Soderstroma:
Quote
Protoganda: Strings (pravljena čitavih mesec dana) je uprkos svom relativno neoriginalnom gameplayju (konstantna borba protiv sve većih i kompleksnijih bossova, dosta nalik japanskom freeware hitu Warning Forever) apsolutno neodoljiv naslov zahvaljujući svojem prelepom vizuelnom dizajnu koji dovitljivo referira na predratne sovjetske eksperimentalne filmove (sa sve titlovima). Sama borba je sasvim hardcore ukusa, sa sve surovim bullet hell momentima i nadrndanim neprijateljima i bilo koji, makar i usputni ljubitelj shootemupova ne bi trebalo da ovo propusti.
Pa onda gorepomenuti Warning Forever koja je jako minimalan ali jako elegantan šuter koga već godinama imitiraju.A kad smo već kod japanskih šutera, evo nekoliko radova čoveka po imenu Kenta Cho koji je prava superzvezda indie scene i čovek koji je toliko skroman da tvrdi da njegove igre nisu dovoljno dobre da bi bile prodavane.

Tumiki Fighters


Tumiki Fighters je meni jedan od najdražih šutera u poslednjih par godina jer kombinuje klasični horizontalno skrolujući mejhem sa mehanikom lepljenja sličnom, recimo Katamari Damacy. Dakle - kad protivnika razbijete na komade, možete na sebe da zalepite njegove delove i da ih koristite kao štit. Neverovatno koliko ovo obogaćuje taktiku. Plus, igra kao i sve njegove ima prelep audiovizuelni dizajn.Iz iste kuhinje stiže i Gunroar koji je vertikalno skrolujući šuter u kome možete da pucate u različitom smeru od kretanja i bizarno je adiktivan. Takođe sjajna grafika i muzika.I konačno, jedan od najnovijh Choovih radova, izvrsni Titanion. Ova igra je šuter na statičnom ekranu ali ima nekoliko maštovitih modova borbe, od uobičajenog savremenog bullet hella, pa do prilično old skool varijacija i vrlo je dobra.
Eto, tako, ako se ovo nekome dopadne, aploudovaću još. Sve ove igre su free, dakle nikome ne uzimate lebac sa stola.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.314
  • Strahoslovni domen999
Independent games
« Reply #4 on: 01-10-2008, 02:18:55 »
Najavljeni su finalisti za "Sense of Wonder Night 2008", prikaz nezavisnih igara koji će biti održan u okviru Tokijskog sajma igara 9-12. oktobra. Cilj ovog događaja je predstavljanje kreativnog i eksperimentalnog igračkog softvera. Dakle, finalisti:

    * Camera - Yareyare (Japan)
    * Genocide Automation - Naoya Sasaki (Japan)
    * The Misadventures of P.B. Winterbottom - The Odd Gentlemen (U.S.)
    * Nano Smiles - Yu Iwai (Japan)
    * Randy Balma: Municipal Abortionist - Mark Essen (U.S.)
    * WhiteSpace - Ian Dallas (U.S.)
    * Depict - Jesus Cuauhtemoc Moreno Ramos (Mexico)
    * Trash Box - Trash Box Team (Japan)
    * Moon Stories - Daniel Benmergui (Argentina)
    * PixelJunk Eden - Q Games (Japan)
    * Futago To - Omega (Japan)
    * World Icelansista - Ambition (Japan)

Očekujte više o ovome. Za sada sam video samo PixelJunk Eden.

Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Independent games
« Reply #5 on: 01-10-2008, 10:03:36 »
PJE je izazvao prilično oprečne reakcije time što je, koliko sam mogao da shvatim iz pisanija, prilično old skul platformer na tragu Bugaboo (ili Roland in the Caves, ako ste bivši vlasnik Amstrada, kao ja), sa prelepom savremenom 2D grafikom. E, sad, Bugaboo je bio lepa, maštovita (za ono vreme) ali frustrirajuće teška igra i PJE deluje kao da je pokupio i ove osobine od njega. Naime, izgleda kao da je fizika malčice... čudna i da kontrolisanje glavnog like ispada znatno teže nego što bi bilo normalno. No, jednom kada pazarim PS3 (ili kada ovo portuju na PSP), isprobaću jer zaista deluje prelepo.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.314
  • Strahoslovni domen999
Independent games
« Reply #6 on: 01-10-2008, 12:03:05 »
Da, to je neki post-LocoRoco stil. Nisam igrao Bugaboo, ali vidim sličnost (makar površnu) sa Rainbow Islands, pošto se lik kojim upravljate penje na gore.
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Independent games
« Reply #7 on: 01-10-2008, 12:33:13 »
Pa, sad... I u Danki Kongu se penješ na gore... Rainbow Islands je bila sjajna igra u ono vreme, ali ovo je zaista više nalik Bugaboou, jer podrazumeva dugačke skokove i kešanje o nekakve lijane or samting (koga, priznajem, nije bilo u Bugaboou, ali KAO da jeste).

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.314
  • Strahoslovni domen999
Independent games
« Reply #8 on: 01-10-2008, 13:27:58 »
Ma, verujem da si u pravu. Ja sam samo napravio površno poređenje sa prvom stvari koja mi je pala na pamet. Poenta u Duginim ostrvima je što ne možeš (=ne smeš, sem ako nisi lud) da ideš puno na dole.
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Independent games
« Reply #9 on: 01-10-2008, 13:45:14 »
Poenta u Bugaboou je bila, a ona, ako sam dobro razumeo važi i za PJE, u tome što se penješ, penješ, penješ, a onda u jednom trenutku pogrešno oceniš daljinu u skakanju i padneš sve do dna pa moraš da se penješ iz početka... Ahhh, srećna vremena moje mladosti..

mafija_x

 • 4
 • 2
 • Posts: 341
Independent games
« Reply #10 on: 18-10-2008, 12:37:00 »
World of Goo

World of Goo is a physics based puzzle / construction game. You are in control of cute little black goo balls(and variations of it) with which you can create interesting structures to solve puzzles. For example build bridges to overcome an obstacle or build and destruct parts of a structure to climb up between two walls. It's kind of a mix between Bridge Builder and Lemmings. Besides the fun puzzles you will also notice the joyful artwork and story which adds to the charm of this game. The music is awesome, too.

The game consists of 5 chapters and an additional competitive tower building mode. Each chapter will be fundamentally different as rules change and new things get introduced.Code: [Select]
http://rapidshare.com/files/154253257/WoG_DC.rar
izgubili smo se u sirini ideje

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Independent games
« Reply #11 on: 18-10-2008, 18:33:11 »
Da, da, već pomenuto na topiku Soul Calibur IV. Mada ja nisam bio tolko drzak da ostavljam link. :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

mafija_x

 • 4
 • 2
 • Posts: 341
Independent games
« Reply #12 on: 18-10-2008, 19:13:25 »
Evo igram ceo dan danas. Igra je carobna!  :!:
izgubili smo se u sirini ideje

morbius

 • 4
 • 2
 • Posts: 427
  • http://www.morbius.dzaba.com
Independent games
« Reply #13 on: 18-10-2008, 22:57:23 »
Još jedna preporuke za World of Goo.
Why me?

mafija_x

 • 4
 • 2
 • Posts: 341
Independent games
« Reply #14 on: 21-10-2008, 11:47:28 »
Izasao je prikaz na ign-u. Ocena je neverovatnih 9.0!
izgubili smo se u sirini ideje

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Independent games
« Reply #15 on: 21-10-2008, 12:06:25 »
Osećam se totalno ponosno što sam Tower of Goo hajpovao još prošle godine  :lol:

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.314
  • Strahoslovni domen999
Independent games
« Reply #16 on: 24-10-2008, 15:04:21 »
Zajedno sa predstavljanjem Game Boy Advance Micro modela, Nintendo je pre par godina predstavio seriju igara Bit Generations, tačnije dve serije. Iako ne pripadaju sve istom žanru, neke su čiste pazl igre, a zajednička im je jednostavnost osnovne ideje i visoka stilizacija prezentacije, do nivoa da predstavljaju apstraktne manipulacije bojama i zvukom. Zvanično su izašle samo u Japanu po nižoj ceni od 2 000 jena (oko 20 dolara). Međutim, objavljeno je da će Nintendo neke od njih dovesti na Zapad preko WiiWare-a, pod brendom Art Style.

Prva serija se sastojala od sledećih igara:
- Dotstream
- Boundish
- Dialhex
Drugu seriju su činile:
- Coloris
- Orbital
- Digidrive
- Soundvoyager

Dotstream je trka tačaka različitih boja, koje iza sebe ostavljaju pune linije, inspirisana Tronom.


Boundish je potpuno apstraktan tenis, nalik na Pong.

Dialhex jeste puzl-igra, u kojoj slažete trouglove unutar šestouglova tako da se iste boje ponište. Možda najtradicionalnija u čitavoj skupini.

Coloris je takođe pazler tematski vezan za "čišćenje" blokova iste boje (ali zvučnu podlogu je radio Keigo Oyamada - Cornelius).Orbital vam daje planetu na raspolaganje i koristite gravitacionu silu većih tela i koliziju sa manjim da biste je pomerali. Prva igra za WiiWare iz Art Style serije je redizajn ove igre i zove se Orbient.

Digidrive je neka vrsta kontrole saobraćaja (kako bi se ponašao saobraćajac da zamišlja da igra Tetris!)

Soundvoyager je možda i najčudniji - igrač biva navođen zvukom - grafika je nebitna (prava audio-igra, u stvari)!

Nintendo je izradu igara poverio nezavisnim kompanijama Q-Games (tvorci PixelJunk serije) i Skip Ltd.

Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.314
  • Strahoslovni domen999
Independent games
« Reply #17 on: 01-02-2009, 05:50:23 »
Sajt koji mi je privukao pogled zove se YoYo Games. Posvećen je distribuciji softvera za amatersko pravljenje igara, Game Makera, i hostuje i više hiljada igara rađenih pomoću njega. Održavaju se i takmičenja istih. Skrenuću pažnju na rad Jesse-a Venbrux-a, holanskog studenta dizajna igara, poznatijeg kao 2Dcube, koji privlači prilično pažnje zadnjih godinu dana. Većina njegovih igara je pazl/platformski hibrid.

DeathsU igri srećete poslednjih 50 igrača koji su poginuli.  :twisted:Karoshi"Smrt od previše rada" - tako glasi prevod ove japanske reči. Serija od nekoliko igara, ali u svima je cilj rešiti problem ... kako se ubiti. . :lol:
Ovim sam se najduže zanimao, i dok su neka rešenja potpuno nepotrebna, neka su zadovoljavajuće zahtevna.


PazzonVizuelno zanimljiv platformer.


FrozzdVrlo uglađena grafika, više klasična, ali opet puna duha. Od svega što sam video (a to su gornji primeri), verovatno najprofesionalniji njegov rad, mada je idejno najstandardniji.


Tu su i druge igre i eksperimenti nalik na igre, kao što su Mabbly Tower, Execution, Paperblast, You Made It, Leviathan, Torque, itd, koje sve možete probati besplatno na gore spomenutom sajtu.
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Independent games
« Reply #18 on: 02-02-2009, 11:04:56 »
Karoši je dosta popularan, čuo sam da ga ljudi pominju. A ove ostale... isprobaćemo.

morbius

 • 4
 • 2
 • Posts: 427
  • http://www.morbius.dzaba.com
Independent games
« Reply #19 on: 25-02-2009, 10:20:20 »
Naleteo sam na još nešto što vam najtoplije preporučujem da probate i preneste dalje ako vam se dopadne.

http://savage2.com/en/main.php

Igram je par dana i ne pamtim da mi se neka igra toliko svidela još od KOTOR-a i UT. Izuzetna grafika, odličan gejmplej, intenzivna i dobro osmišljena borba, inovativni sistem igranja koji kombinuje RTS, FPS i RPG. Kao šlag na tortu, igra ima i klijente za Linux i Mac OS, kod mene na Ubuntu 8.10 radi super. Što je najbolje, igra je već par meseci potpuno besplatna, ali ako se izvežbate verovatno ćete poželeti online rangiranje i neke sitnice koje se dobijaju uz premium nalog koji košta svega 10 dolara i traje neograničeno.
Why me?

mafija_x

 • 4
 • 2
 • Posts: 341
Re: Independent games
« Reply #20 on: 06-05-2009, 10:56:32 »
11th Independent Games Festival Awards Topped By Blueberry Garden

Erik Svedang's Blueberry Garden, a charming exploration game set in an ever-changing ecosystem, received top honors - the $30,000 Seumas McNally Grand Prize for Best Independent Game - at the 2009 Independent Games Festival Awards.

The winners were announced this evening at the eleventh Annual IGF Awards ceremony, hosted by the Game Developers Conference at the Moscone Convention Center in San Francisco.

The IGF awards are often referred to as the Sundance Festival of the video game industry, and offer both global exposure and over $50,000 in cash prizes to each year's winners.

Previous breakout IGF award-winners include titles such as Braid, Audiosurf, Castle Crashers, and World Of Goo, and this year's awards saw 226 Main Competition entries from all over the world - and over 450 entries in total.

Other IGF award recipients for 2009 include Amanita Design's evocative adventure game Machinarium, which took the Excellence in Visual Art Award, and KranX Productions' Musaic Box, which won the Excellence in Design Award thanks to its cunning combination of music game and block puzzler.

The first ever Innovation (Nuovo) Award, honoring a title that advances the art of gaming, went to Jason Rohrer's two-player collaborative title Between, while Digital Eel's BrainPipe received the award for Excellence in Audio, and Data Realms' Cortex Command was recognized for Technical Excellence, also picking up the Audience Award, after receiving the largest share of thousands of public votes cast at IGF.com in recent weeks.

Finally, the award for the Best Student Game went to DigiPen Institute of Technology's paint-splattering action title Tag: The Power of Paint, and download sponsor Direct2Drive's $10,000 D2D Vision Award was won by Hemisphere Games' Osmos.

The IGF judges are made up of over 50 industry game creators and journalists, including the makers of previous IGF honorees World Of Goo, Braid, Aquaria and N+; industry veterans from studios including Maxis and SuperVillain Studios; and noted writers from Wired, Kotaku, Newsweek, Joystiq and MTV.

"Yet again, we've been blown away by the quality and diversity of entries in this year's Independent Games Festival," said Simon Carless, IGF chairman. "Every year, indie games seem to get more and more vital, and we're pleased to be able to help honor the very best."

The IGF awarded the following games in each category of the main competition - each received a cash prize of $2,500 as well as sponsor-related prizes, apart from the Grand Prize of $20,000:

Seumas McNally Grand Prize ($30,000)
Blueberry Garden, by Erik Svedang

Innovation (Nuovo) Award ($2,500)
Between, by Jason Rohrer

Excellence in Visual Art ($2,500)
Machinarium, by Amanita Design

Excellence in Audio ($2,500)
BrainPipe, by Digital Eel

Technical Excellence ($2,500)
Cortex Command, by Data Realms

Excellence in Design ($2,500)
Musaic Box, by KranX Productions

Best Student Game ($2,500)
Tag: The Power of Paint, by DigiPen Institute of Technology

Audience Award ($2,500)
Cortex Command, by Data Realms

D2D Vision Award ($10,000)
Osmos, by Hemisphere Games


Mene sad zanima da li cemo mi ikada moci da igramo nesto od ovoga?
izgubili smo se u sirini ideje

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.314
  • Strahoslovni domen999
Re: Independent games
« Reply #21 on: 07-05-2009, 03:13:51 »
Nešto verovatno nikad. A nešto možda i hoćemo. Čitao sam prikaze nekih nezavisnih igara, recimo onih koje su se pojavile na festivalu koji krajem svake godine organizuje grupa Kokoromi i tematske je prirode. Poslednja tema, za sada, bile su anaglifske 3D igre - dakle sa kartonskim plavo-crvenim naočarima sa kakvim smo gledali Ajkulu 3. Praktično nepristupačno široj javnosti, ako niste bili tamo.

P.S. O 3D igrama (i tehnologiji uopšte) pisaću jednom prilikom. Za sada samo informacija da se kuvaju neke velike stvari: Sonijeva Xpol tehnologija i Blitzova RealD (nalik na tehnologiju koju Kameron koristi u Avataru).
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd