Author Topic: Amerika na ivici propasti?  (Read 220132 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Amerika na ivici propasti?
« on: 16-09-2008, 01:12:43 »
Nova velika ekonomska kriza?

Meltdown in US finance system pummels stock market

By PATRICK RIZZO and JOE BEL BRUNO, AP Business Writers

NEW YORK - The upheaval in the American financial system sent shock waves through the stock market Monday, producing the worst day on Wall Street in seven years as investors digested the failure of one of its most venerable banks and wondered which domino would be next to fall.

The Dow Jones industrial average lost more than 500 points, more than 4 percent, its steepest point drop since the day the stock market reopened after the Sept. 11, 2001, attacks. About $700 billion evaporated from retirement plans, government pension funds and other investment portfolios.

The carnage capped a tumultuous 24 hours that redrew U.S. finance. Lehman Brothers, an investment bank that predates the Civil War and weathered the Great Depression, filed the largest bankruptcy in American history. A second storied bank, Merrill Lynch, fled into the arms of Bank of America.

It was by far the most stomach-churning single day since a financial crisis began to bubble up from billions of dollars in rotten mortgage loans that have crippled the balance sheets of one bank after another and landed mortgage giants Fannie Mae and Freddie Mac under the control of the federal government.

"We are in the middle of a deep, dark recession, and it won't end soon. Here it is, and it is pretty nasty," said Barry Ritholtz, who writes the popular financial blog The Big Picture and is CEO of research firm FusionIQ.

And the fallout was far from over. American International Group, the world's largest insurer, was fighting for its very survival: New York Gov. David Paterson moved to allow the company to tap one of its subsidiaries for an emergency loan to stay above water.

"AIG still remains financially sound," Paterson said, even as the company's stock tumbled almost 60 percent. Almost $20 billion was wiped off AIG's balance sheet on Monday.

In Washington, Treasury Secretary Henry Paulson, who refused to toss a financial lifeline to Lehman, was unapologetic as the Bush administration signaled strongly that Wall Street shouldn't expect more rescues from Washington.

The American people should remain confident in the "soundness and resilience in the American financial system," Paulson told reporters at the White House.

Six months ago, Paulson moved to prevent the collapse of Bear Stearns, brokering a deal for JP Morgan Chase & Co. to buy the firm at a fire-sale price with Federal Reserve backing. Earlier this month, he stepped in to help the government seize Fannie and Freddie in hopes of reversing the housing and credit crises.

But Monday, Paulson said he "never once" considered it appropriate to put taxpayer money at risk to resolve the problems at Lehman Brothers, which was saddled with $60 billion worth of soured real estate holdings.

The result was one of the most momentous days in Wall Street history since legendary banker J. Pierpont Morgan helped broker the rescue of financial markets during the Panic of 1907.

The Dow industrials dropped 504.48 points to close at 10,917.51, the first time since July they have finished under 11,000. It was the sixth-largest point drop ever and the worst since Sept. 17, 2001, when the average fell 684.81 points on the first day of trading after the terror attacks.

In percentage terms, the fall for the Dow on Monday was its worst since the summer of 2002. The index has shed nearly a quarter of its value since its record high last October.

Broader stock indicators also fell. The Standard & Poor's 500 index lost more than 4 1/2 percent, and the Nasdaq composite index lost more than 3 1/2 percent.

Financial stocks fell as investors worried about the strength of banks' balance sheets. Washington Mutual Inc. 27 percent to $2 a share, while Wachovia Corp. fell 25 percent to $10.71.

While Lehman Brothers was filing for Chapter 11 and AIG was scurrying to find financing to stay afloat, Merrill Lynch was avoiding a similar fate with a $50 billion transaction to become part of Bank of America Corp.

The deal would create a financial giant rivaling Citigroup Inc., the biggest U.S. bank in terms of assets. Bank of America has the most deposits of any U.S. bank, while Merrill Lynch is the world's largest and most widely recognized brokerage.

"It was an opportunity of a lifetime," said Ken Lewis, Bank of America's chairman and CEO.

Lewis made the announcement at a news conference where he was flanked by a smiling John Thain, Merrill's chief executive. The two put the deal together in 48 hours, while they were taking part in marathon discussions at the New York Federal Reserve over the weekend to save Lehman Brothers. Merrill stock rose a penny Monday.

One huge concern is that the Lehman bankruptcy will probably trigger even tighter credit — making it more difficult for everyone from large companies to small businesses to American homebuyers to borrow money.

It was a dark day for Lehman workers, too. Many of them brought gym bags, shopping totes and Lehman travel bags to cart home personal files and pictures from their desks at the company's midtown Manhattan headquarters. Gawkers lined up behind metal barricades, and bystanders took pictures with their cell phones.

The failure of Lehman and probable job losses at Merrill are also a blow to the New York City economy, which is still trying to absorb a blow from shrunken tax revenues after the collapse of Bear Stearns in March. The city and its outlying suburbs rely heavily on taxes paid by workers in the financial services industry.

In marathon sessions Friday night, Saturday and Sunday, government officials and the chief executives of major U.S. and foreign banks huddled at the New York Fed's fortress-like building in downtown Manhattan, trying to work out a way to save Lehman.

They failed at that. But a group of 10 banks that includes JPMorgan, Goldman Sachs and Citigroup formed a $70 billion pool that banks or brokerages can tap to cover short-term funding needs.

There were also worries that Lehman's problems would infect other financial companies and spread to global stock markets, further harming the U.S. and global economies.

The Fed meets Tuesday to decide interest rate policy. It's widely expected to keep rates at 2 percent, but some economists believe it could lower them to soothe Wall Street's frazzled nerves.

The financial turbulence could also further derail consumer confidence in the economy just as stores prepare for the critical holiday shopping season. The upheaval in the financial system also means that those consumers with marginal credit history will have an even harder time getting loans, cutting into consumer spending.

"The backdrop even without this was tough. This certainly adds to the worry level," said Michael P. Niemira, chief economist at The International Council of Shopping Centers.

Republican presidential nominee Sen. John McCain assailed "greed and corruption" on Wall Street and promised to clean it up, while his Democratic opponent, Sen. Barack Obama, blamed White House policies and said his opponent would only deliver more of the same.

Obama called it "the most serious financial crisis since the Great Depression." McCain declared in a new TV ad that "our economy is in crisis" and that only he and his running mate, Alaska Gov. Sarah Palin, could fix it. McCain also told voters in Jacksonville, Fla., "The fundamentals of our economy are strong."

šta vele ekonomski stručnjaci i politički analitičari sa ovog foruma???

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #1 on: 16-09-2008, 01:32:10 »
Nadajmo se da jeste. Smrt Americi, sloboda šumama!

tragac

• 4
  • 2
« Reply #2 on: 16-09-2008, 08:19:20 »
Pre 40 godina, isao sam u osnovnu skolu, pamtim jos iz tog vremena da je Amerika "pocela da propada" (predpostavljam da je pocela i ranije)... I tako, do danasnjih dana, svako malo, Amerika propada... A svo to vreme mi smo "zemlja u razvoju", i to pod razlicitim nazivima, "buducnost je pred nama", isto pod razlicitim nazivima...napredak, progres, bratstvo i jedinstvo, tekovine revolucije....idi mi - dodji mi... Nama je sve bolje! A, Amerika propada, iz godine u godinu...
Ko je ovde lud?
Kada cemo prestati da prizivamo nevolje drugima? Ili, da se njima nasladjujemo? Kada cemo se okrenuti svojim nevoljama?

"...uglavnom, kuga je bila uspeh za njega, jer, od usamljenog coveka, a sto on nije zeleo da bude, ona je stvarala saucesnika. I to saucesnika koji se nasladjuje..."   Kami, "Kuga"

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #3 on: 16-09-2008, 08:21:41 »
Po recima Josepha Stiglitza, američka finansijska kriza neće imati amplitudu one iz 29-e godine. Umreženi kapital je stvorio ne samo globalne finansijske proizvode, nego i zaštite, pa će se tako šteta ograničiti.

Je si li sada mirniji, Ghoule, kada si saznao istinu i to ne bilo koju, nego od vrhunskog stručnjaka?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4 on: 16-09-2008, 09:35:08 »
Quote from: "Cornelius"
Po recima Josepha Stiglitza...

Sad znamo kako cvrkuće Štiglic. A, šta su rekla "dva vrana Gavrana"?

Je si li sada mirniji, Ghoule, kada si saznao istinu i to ne bilo koju, nego od vrhunskog stručnjaka?

Ne daj se, Ghoule! Poklonike horora ne treba da teše "ružičaste" i "narandžaste" vizije. Za njih znamo šta proizvode. Daj nešto crnpurasto...! Tvoj fan će da ti delne jednu mrčnu:

Gore navedeni cvrkutan pod spasonosnim globalnim umrežavanjem svetskih ekonomija misli da ekonomija SAD neće da rikne sama, kao prošli put. Ima svi da riknu, neće tamo neki Nikkei, Dax ili, ne dao Črnbog, neki Belef da preživi ako Dow Jones pukne. Jest', pa da bude 1$=1dinar, a prosečna plata 33.000 hiljade!
Pošto pored gravitacije na Zemlji postoji i otpor vazduha, što znači da postoji terminalna brzina, SAD ima nekoliko vrsta padobrana koji će usporiti stvar:
1. Ima da nađemo Higsov bozon - "božansku česticu", pa će da prodajemo 25$ funtu;
2. Samlećemo Aljasku i iscediti i poslednju kap nafte iz tamošnjih uljanih škriljaca (koje smo mi u Srbiji zaboravili da postoje i kod nas, pa će oni morati da dođu kod tebe u okolinu da to iscede);
3. Možda će Rusi da udele pola Sibira, pa da cedimo odatle. Nekako ne idu napori da se u Sibir uđe preko Koreje, Vijetnama, Kambodže, Irana, Avganistana, Iraka... a onaj Zulu Šaka cvili i nije ni za šta... Frak!
4. Onaj posao sa akcijama bez vrednosti nikako ne ide. Malo, malo, pa nam rikne neki Enron, Merril Linch, a o avio kompanijama da ne govorimo. Kako je krenulo, za deset godina jedini transport preko Okeana će ići preko Pirata sa Kariba (Kolumba nismo zombirali na vreme, a za Škote znamo da će da plivaju), a i to će voditi ona komunjara Džoni Dep ili neki južno od Kariba, koji hoće da nam skoro mufte isporučuju trave, a neće da poseku Amazon ili nam bar daju naftu...
5. Još ako poverioci budu tražili da vrate dugove koje smo napravili štampajući petrodolare, ima sve da izbombardujemo, pa da pokrenemo New Deal. Za to znamo da funkcioniše, a i svetska populacija će biti podnošljivija.

A, sad, "nešto sasvim drugačije"
1. pošto će globalno zagrevanje da potopi Holandiju i Belgiju, Srbija ima k'o od šale da dobije saglasnost o primeni Prelaznog Sporazuma i time konačno budu zadovoljni oni koje su "prešli".
2. Mrka će završiti koridor 10 (od Horgoša do Paprikaša), na kome ćemo napasati stoku, jer ko će voziti kola bez goriva? Železnicu ima skroz da rasturimo, umesto nju da sredimo. Šine već kradu, a ni pragovi nisu za bacanje. Ima da vozi jedino Kustin ću-ću trejn, ako mu sve ne razbiju lokalni hilbili i usput mu istegnu uši (da skiči dok ga vozaju). Po ostalom delu Srbije, bez ko-zna-čega-sve imaju da saobraćaju magarci, jer to uspešno gajimo i usavršavamo.

Jel' OK, šefe? Mogu ja i bolje! Za svako mesto gde se ugasi ima po nekoliko mrakova... Da napišem ja Prokleti sa Prokletija?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #5 on: 16-09-2008, 10:32:37 »
Quote from: "scallop"
Da napišem ja Prokleti sa Prokletija?

Crnji od najcrnje noci, Prokleti sa Prokletija... A, ti li si to Bate Hlojge?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #6 on: 16-09-2008, 10:43:21 »
ja kao sveopći laik mislim da ako amerika padne da će sve pasti s njom i da se vraćamo u 1929
a poslije 1929 logički dolazi i 1933 i 1939

ps. neće pasti  :)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

lou benny

• 4
  • 3
« Reply #7 on: 16-09-2008, 12:36:06 »
Quote from: "Truba"
ja kao sveopći laik mislim da ako amerika padne da će sve pasti s njom i da se vraćamo u 1929

pa ne dolaze '33 i '39... nema valjda više toliko jevreja?  :evil:
put duha sa sekirom je zaobilazni put

scallop

• 5
  • 3
« Reply #8 on: 16-09-2008, 12:50:07 »
Da napišem ja Prokleti sa Prokletija?

Crnji od najcrnje noci, Prokleti sa Prokletija... A, ti li si to Bate Hlojge?

Da se nagnemo na nj'g? 1984. bi to bila pedofilija. S'g je pravo vreme.

Radoznali da vide obim tsunamija neka se obaveste sa www.nytimes.com.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #9 on: 16-09-2008, 13:03:50 »
Quote from: "Truba"

ps. neće pasti  :)

Duvaj, Trubo! Ovih dana će da pukne i ploča na Titovom grobu. Pa, ćemo imati bratstvo i jedinstvo... PS. ti je goli optimizam. Jel' ćeš bolje da razumeš ako ti kažem da sam ovog proleća, u SAD, gledao izjavu lokalnog radnika koji je počeo da jaše svog konja do posla i nazad. U Vel. Britaniji jedan grad pustio u promet lokalni novac, ne bi li zaštitio lokalnu privredu. Meni su izvesnije neke Skrobonjine vizije. Ali, šta vredi, domaće autore niko ne čita. Naši bolje znaju engleski.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #10 on: 16-09-2008, 13:09:57 »

Jel' ćeš bolje da razumeš ako ti kažem da sam ovog proleća, u SAD, gledao izjavu lokalnog radnika koji je počeo da jaše svog konja do posla i nazad. U Vel. Britaniji jedan grad pustio u promet lokalni novac, ne bi li zaštitio lokalnu privredu. Meni su izvesnije neke Skrobonjine vizije.

Evo sta u jednoj Skrobonjinoj knjizi peva Prorok u transu:

"Amerika i Engleska,
bice zemlja proleterska."

lou benny

• 4
  • 3
« Reply #11 on: 17-09-2008, 00:31:52 »

Gore navedeni cvrkutan pod spasonosnim globalnim umrežavanjem svetskih ekonomija misli da ekonomija SAD neće da rikne sama, kao prošli put.

pa nije ni '30ih crkla sama. rekao bih da je depresija prva iznela na videlo globalnu umreženost nekog fenomena koji su ljudi stvorili - mislim na ekonomiju (pored globalnog gasnog omotača u kom su učestvovali disanjem i prdenjem pre depresije još).

ali činjenica je da bi danas veći broj drugih tržišta imao teže posledice nego onomad.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #12 on: 17-09-2008, 08:44:36 »
Nacionalne ekonomije su se globalno umrežile prvi put u istoriji, početkom 20. veka. Posle se samo nastavilo, pa se tako i prdnulo u čabar 29.

Kažu stručnjaci da se ovoga puta razlikuju prilike, pre svega, što je svetska ekonomija u usponu, nisu sve ekonomije u recesiji, za razliku od 29, kada su svi bili u negativi. Potom, kažu da su 29. godine države stisle pare i nisu pomagale banke, dok se sada sve države bave pumpanjem love u najvažnije gubitaše. Takodje, velike banke su stvorile fondove sa po 50 do 80 milijardi dolara, iz kojih gubitaši mogu da se zajme.

Zato se smatra da je ovo ljuta kriza, ali različitog tipa od one iz 29, uprkos činjenici da su zemlje zaduženije danas, nego što su bile u ono vreme. Tako, Amerika neće da propadne kao muda kroz pocepane gaće, što bi volelo bar 5 milijardi stanovnika naše planete (i ja takodje). Njih će, lagano, da otkupe Kinezi. Uslugu, po uslugu; preduzeće, po preduzeće.

xjap

tragac

• 4
  • 2
« Reply #13 on: 17-09-2008, 08:54:57 »
Ovo je potpuno tacno.

Rile

• 4
  • 2
« Reply #14 on: 17-09-2008, 09:02:17 »

Amerika neće da propadne kao muda kroz pocepane gaće, što bi volelo bar 5 milijardi stanovnika naše planete (i ja takodje). Njih će, lagano, da otkupe Kinezi.
xjap

Ti hoćeš da kažeš kako će stvarno postati zemlja proleterska, ili će bar sva rukovodstva to biti - na čelu svih velikih američkih firmi drugovi članovi Komunističke Partije Kine!
Da to vidim, pa da mirne duše "bacim kašiku""!

scallop

• 5
  • 3
« Reply #15 on: 17-09-2008, 09:25:42 »
Evo sta u jednoj Skrobonjinoj knjizi peva Prorok u transu:

Brate Kajsije, brinem ozbiljno za tebe. Krkaš toliko te trave da se ponašaš kao biljojed. Nemoj da izmišljaš Skrobonju, jer to nije fer prema njemu. Radi se o ciklusu "slobodnih srezova", a Mića će mi već objasniti da se to tako ne zove i da pojma nemam. Priče su bile o raspadnutoj Srbiji, a ja sada u njima vidim "slobodne srezove Amerike". Mogao bih to natenane da objasnim, ali bi to bilo mnogo za forum u kome niko nema pojma šta je zapravo "globalna finansijska mreža", šta se radi na Berzama u svetu itd. U našoj zemlji se bez finansijskih berzi živelo 50 godina, a i ovo što imamo je samo karikatura. Od saznanja imamo jednu TV seriju o berzanskim ekspertima i njihovim problemima, kako se "iscrpljuju radeći" i dolaze svakodnevno na "ivicu nervnog sloma". Oni koji veruju da su tu seriju "razumeli" imaju sliku o "šibicarenju" što berza, zapravo, i jeste. Radi se o tome da se između onih što bi da nešto rade i proizvedu i onih koji to žele ili mogu da kupe, umuvava enormni broj onih koji bi da na brzaka nešto od toga drpe. Da daju "povoljan zajam", da taj zajam osiguraju kod osiguravajućih firmi, da osiguravajuće firme ta osiguranja "reosiguraju" kod velikih osiguravajućih firmi, da kupe "na zeleno" neku proizvodnju kojoj fali "malo obrtnih sredstava", da u to ulože 5% buduće vrednosti proizvoda, da taj ulog preprodaju za 6,5% nekome ko će to da preproda za 7,2%, a stvarna buduća vrednost proizvoda tiče se samo krajnjeg kupca koji će na tome zaraditi svojih nekoliko procenata, ili izgubiti ako proizvod ne postigne projektovanu prodajnu cenu (projected retail price). Još nisam video proizvod u SAD koji je neko kupio po toj ceni. U celom tom procesu muntanja, veliki šefovi podele unapred bonuse zbog dobro izvedenog biznisa, pa ako sve pukne, onda najebu zaposleni, proizvođači i slični.
Nije čudno što u SAD dođu u dubiozu upravo veliki koncerni za investicije i reosiguranje. Oni koji će da me koriguju neka prvo pročitaju dokumentaciju o "Enron"-u, "Merril Linch"-u, "A.I.G" i sličnim, a meni ne mogu ništa: ja se ne zadužujem i pišem SF, a naukom se ne bavim.

A sad, samo SF: "Slobodni američki srezovi" će se generisati iz troškova prevoza od kuće do posla. Već sam pomenuo čoveka koji zbog cene prevoza svakog dana sedla konja. Pomenuću vam slučaj žene koja živi na severozapadu Pensilvanije, Milford, otprilike (svaka od država SAD ima Milford), a radi, slabo plaćen posao na Menhetnu, Njujork. Na TV je izjavila da više ne može da izdrži da svakog radnog dana radi devet sati (lunch included) i šest sati putuje. I, treće i poslednje, ako isključimo neke od velikih gradova na obalama dvaju okeana koji su "ušoreni", svi gradovi su isparcelicani na blokove veličine square mile, pa kad neko živi u 121 South Av. do radnog mesta u 41 North Av. ima da potegne 26 kilometara, ako je put straight, a ako je u "šreh", zna se - kvadrat nad hipotenuzom... Ta organizacija ima da lokalizuje do desetak blokova u "slobodne američke srezove", što je sasvim u skladu sa Skrobonjinim vizijama.

Ja kad davim - davim. Neka vam bude za utehu, da bih mogao i više.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #16 on: 17-09-2008, 13:00:22 »
Ljudi su radili daleko od mesta gde zive jer je gorivo bilo smesno jeftino. Sad je gorivo skluplje, i zato ce ljudi da nalaze poslove blize svojoj kuci. Ovo za posledicu ima da ce ljudi manje vremena da trose na putu, a vise sa svojom porodicom. Ja glasam za recesiju!

lou benny

• 4
  • 3
« Reply #17 on: 17-09-2008, 14:28:46 »
Quote from: "mac"
Ljudi su radili daleko od mesta gde zive jer je gorivo bilo smesno jeftino. Sad je gorivo skluplje, i zato ce ljudi da nalaze poslove blize svojoj kuci. Ovo za posledicu ima da ce ljudi manje vremena da trose na putu, a vise sa svojom porodicom. Ja glasam za recesiju!

plemenito :!:

Albedo 0

• Guest
« Reply #18 on: 17-09-2008, 15:19:48 »
pala jedna banka zbog duga od 600 milijardi... na tržištu od nekoliko stotina triliona... evo pucaju, sve trče pa zapinju...

Ameri su 1997. napisali Project for the New American century. Ne gledaju oni kao naši politikanti šta će da rade sutra i prekosutra... odmah je jedan ekonomista rekao ''niko se ovoga neće sjećati kroz 10-20 godina''.

Činjenica jeste da su vizantijski ''neoliberalizam'' i srpski ''velikaši'' na komate razdrobili carstvo, i da se slična faudalizacija vrši pod zastavom neoliberalizma, ali nije SAD Vizantija bre... Ona može biti i bolja i gora, a šta će biti, vidjećemo. AKo gledaš MTV - biće gora.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #19 on: 17-09-2008, 15:22:26 »
A ako gledaš rat u Iraku i Avganistanu, USA će biti siromašnija. Jedan dan ih košta 450 miliona dolara.

Albedo 0

• Guest
« Reply #20 on: 17-09-2008, 15:27:15 »
da, ali npr da je došlo do povezivanja Irak -Iran-Avganistan, to je region koji ima više stanovnika od Rusije, veći su fanatici, a hoće da grade nuklearke.

SADu ne odgovara ujedinjenje islamskog svijeta i to vrijedi i više od tih 450 miliona.

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #21 on: 17-09-2008, 15:30:26 »
Ja sam se uvijek čudio poslodavcima koji između 2 relativno slična kandidata ne izaberu onoga koji im je bliži
ne moraju plaćati benzin ili tramvajsku kartu mjesečno

u našem slučaju godišnja tramvajska karta iznosi kao jedna plata... a u firmama koje imaju više radnika skontajte koja je to suma... tako sam prestao plaćati kartu i nakon godine imam biciklo od 300 eura

a da ne govorimo o ministarstvima koja još plaćaju za odvojen život i smještaj svojim savjetnicima i parazitima .....
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

lou benny

• 4
  • 3
« Reply #22 on: 17-09-2008, 16:01:17 »
daj mi telefon tvog šefa da te pohvalim

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #23 on: 17-09-2008, 17:16:32 »
Quote from: "Albedo 0"
SADu ne odgovara ujedinjenje islamskog svijeta i to vrijedi i više od tih 450 miliona.

Rat do sada košta američke gradjane preko 1.000 milijardi dolara. A posle će imati da plaćaju sve one invalide (2 miliona je prošlo kroz ratište i 80 % je tražilo invalidu; dobiće većina), da plaćaju sve veći broj privatnih preduzeća koji iznajmljuju ubice, da plaćaju sve veći broj privatnika koji će obavljati opasne poslove, da bace u djubre svu onu tehniku... I još mnogo drugih troškova. Zar si ti zaista ubedjen da USA investira u ovaj rat iz ideoloških i verskih razloga?

Albedo 0

• Guest
« Reply #24 on: 17-09-2008, 18:17:57 »
nisu to ideološki ni vjerski razlozi, to su geostrateški razlozi.

Pa šta misliš, zašto se ratovalo u Koreji, Vijetnamu, zašto je Tajvan nezavisna država, iako pripada Kini, zašto je Japan američki saveznik? Pa pogledaj kartu pa će ti se samo kasti...

Ujedinjeni, muslimani bi bili najjača sila na planeti, jača i od Kineza.

Razlog je moć. Plain and simple.

Sad se tek vidi da je od Koreje i Vijetnama još započelo to opkoljavanje Rusije i Kine kao dva najveća giganta, onda je došao na red Avganistan 1979. pa odmah i Irak, pa su Saudijci postali demokratska država preko noći... U Turskoj su još ranije imali rakete, sad će ih imati i u Češkoj i Poljskoj. Krug je završen. To je inače Kenanova doktrina.

Sad Rusija nije jedini ni tako velik tamkac kakva je bila, pa su se opet koncentrisali na onesposobljavanje muslimana.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #25 on: 17-09-2008, 18:25:17 »
Ma, nisu njima muslimani takmaci. Njihov novi takmac su Kina, Indija, Rusija i Brazil. Četiri nove imperije koji grupišu više od polovine čovečanstva i koje drmaju svetskom ekonomijom sve više. USA može da drnda Arape i da tako ukazuje na svoju veliku moć (tandara broć, tandara broć), ali ne sme da podje na ove velike, jer će da popije maru.

Stvari se menjaju i došlo je vreme, što reče jedan moj drugar - vo da legne, mače da ga ljulja.

Albedo 0

• Guest
« Reply #26 on: 17-09-2008, 18:41:14 »
Indija je ipak bivša britanska kolonija, te i nisu neka opasnost. Brazil je daleko od pravog takmaca, Rusija i Kina su regionalni lideri, a nikad neće biti primamljivi kao ''avatar modernosti'', kako nazivaju AMeriku. Avatar modernosti ima mnogo više da ponudi.

Nikoga ne zanima kineski i ruski jezik, kultura i religija (to su oružja u međunarodnim odnosima), a i nemaju baš neku demokratsku reputaciju.

Islamske zemlje - u to možeš da računa i EU, ako će 2050 muslimani biti većina po sadašnjem stanju stanovništva. One su fanatične, bukvalno se približavaju šerijatskom pravu u BiH.... i naravno nafta, koje su Irak i Avganistan puni.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #27 on: 17-09-2008, 19:27:09 »
Albedo 0, uzeo si mnogo pretenciozan nick. Sigurno znaš da su: nigredo - rubedo i albedo, tri osnovne faze alhemijskog procesa (opet alhemija!). Daleko si od kamena mudrosti. Osim, ako ono 0 nema značenje da je puk'o eksperiment.

Kad napišeš da su muslimani opasnost, jer bi mogli da se ujedine, to je kao kad bi rekao da su hrišćani opasnost jer bi mogli da se ujedine. Ili, da su budisti opasnost... izvinjavam se, ne mogu da nastavim...

Kad pomeneš naftu (energiju - ne zaboravi da su i svi ostali vidovi energije, osim vode, kod njih) to već ima smisla. Šta će njima tolika nafta, kad bi Ameri to mogli bolje da izarče?

Ovo je za one koji ne znaju da je prostor od Stenovitih planina do lanca Apalachian bukvalno prazan. Svaki grad koji na karti vidite ima natakaren downtown da izgleda kao grad, a sve ostalo je tako udaljeno jedno od drugog da ne postoji "bliže radno mesto". Po Majklu Muru uskoro neće postojati ni "radna mesta". Kad vidite tumble weed kako se kotrlja po vašim ekranima, to je surova realnost.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #28 on: 17-09-2008, 19:34:27 »
Mislim da "albedo 0" znači "najcrnje crnilo". Al' opet ispadne pretenciozno :)

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #29 on: 17-09-2008, 19:40:46 »
:roll:  taj brazil se diže 20 godina otkako pratim "dizanje uspavanih divova"
do tad neki i padoše i podigoše se a brazil se i dalje diže i opet je ispod ovih što padoše mada ne kažem da je loš  :wink:

Albedo 0

• Guest
« Reply #30 on: 17-09-2008, 20:24:50 »
scallop, albedo je fizička mjera, kao vat ili volt i slično... nije alhemija

sami Amerikanci, naravno ne oni u State Departmentu, nego njihovi profesori političkih nauka, tvrde da će npr SAD uvijek podržati muslimane na Balkanu zato da bi pokazali kako oni u stvari nisu neprijatelji islama, nego npr diktatora Huseina ili terorizma, ali ne i islama. Takve zahtjeve za podršku Bošnjacima i Šiptarima su dobili od Saudijske Arabije na primjer.

Dakle, ajde što ja lupam, ali zašto oni to rade ako ne žele da osakate islamski svijet? Itekako računaju na njihovu moć jer je islam u stvari jedina religija ili ideologija od pomenutih (Rusa, Kineza...) koja može da ugrozi američku ideologiju. Mnogo je lakše prihvatiti islam i odbiti amerikanizam, nego prihvatiti konfučijanstvo ili pravoslavlje. To oni znaju i zbog porasta muslimana u sopstvenoj zemlji.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #31 on: 17-09-2008, 20:26:21 »
Quote from: "mac"
Mislim da "albedo 0" znači "najcrnje crnilo". Al' opet ispadne pretenciozno :)

Volim te, БЛЛЛЛ! Nabavi "Rašane" kad se pojave na Sajmu knjige, a ja ći ti lično napisati posvetu.

Nigredo je faza crnila, zemlje iz koje treba istisnuti zlato ili "kamen mudrosti", rubedo je uzarena crvena međufaza, a albedo je belo usijanje! Konačno rešenje.

Albedo 0

• Guest
« Reply #32 on: 17-09-2008, 20:39:19 »
fizička mjera!  :lol:

The word albedo is a general term for the ratio of reflected/scattered power.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #33 on: 17-09-2008, 20:43:47 »

Ovo nije tačno. Albedo je - alhemijski termin.

sami Amerikanci, naravno ne oni u State Departmentu, nego njihovi profesori političkih nauka, tvrde da će npr SAD uvijek podržati muslimane na Balkanu zato da bi pokazali kako oni u stvari nisu neprijatelji islama, nego npr diktatora Huseina ili terorizma, ali ne i islama. Takve zahtjeve za podršku Bošnjacima i Šiptarima su dobili od Saudijske Arabije na primjer.

Ovo je tačno.

Dakle, ajde što ja lupam, ali zašto oni to rade ako ne žele da osakate islamski svijet? Itekako računaju na njihovu moć jer je islam u stvari jedina religija ili ideologija od pomenutih (Rusa, Kineza...) koja može da ugrozi američku ideologiju. Mnogo je lakše prihvatiti islam i odbiti amerikanizam, nego prihvatiti konfučijanstvo ili pravoslavlje. To oni znaju i zbog porasta muslimana u sopstvenoj zemlji.

Islam ima isto toliko nepomirljivo suprotstavljenih frakcija koliko i hrišćanstvo. Oni će se poklati oko Muhamedovih naslednika, bio to Alija ili Mahdi ili neki drugi mula, kao i mi zbog toga da li se krstimo s leva na desno ili s desna na levo. Muslimani (kao što sam već napomenuo i ja i neki drugi) drže rezerve nafte i počeli su da rade nešto nezgodno - sve manje bacaju pare, a sve više grade budućnost svojih populacija. Takođe, posađeni su uz južne ruske granice, a Indija i Kina imaju po milijardu stanovnika i bombe, pa je teško kroz njih. Evo, sad će da probaju sa Pakistanom, pa ćemo videti.
Tu ne računam američki lokalni protestantizam, koji u dobroj meri gravitira najbližem ćošku gde se nalazi neka od crkava. Takve crkve su mesto okupljanja, socijalizacije, a najčešće statusni objekt. Treba li da ti objašnjavam da ćerkina porodica ide u prezviterijansku crkvu, zato što su Stewart i zato što to utiče na porodični ugled. Najmlađi unuk je u obdaništu pri baptističkoj crkvi, jer je to najbliže mesto, a dobro je družiti se i sa baptistima. Ako u gradu nema odgovarajuće crkve ide se u neku sledeću.
Znači: ni to nije tačno.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #34 on: 17-09-2008, 20:46:23 »

Ovo nije tačno. Albedo je - alhemijski termin. Kao odnos između odbijene i skrenute energije je pozniji termin od mog školovanja. To ti je kao kad bi teslu stavio ispred Nikole Tesle.

Ovo je tačno.

Islam ima isto toliko nepomirljivo suprotstavljenih frakcija koliko i hrišćanstvo. Oni će se poklati oko Muhamedovih naslednika, bio to Alija ili Mahdi ili neki drugi mula, kao i mi zbog toga da li se krstimo s leva na desno ili s desna na levo. Muslimani (kao što sam već napomenuo i ja i neki drugi) drže rezerve nafte i počeli su da rade nešto nezgodno - sve manje bacaju pare, a sve više grade budućnost svojih populacija. Takođe, posađeni su uz južne ruske granice, a Indija i Kina imaju po milijardu stanovnika i bombe, pa je teško kroz njih. Evo, sad će da probaju sa Pakistanom, pa ćemo videti.
Tu ne računam američki lokalni protestantizam, koji u dobroj meri gravitira najbližem ćošku gde se nalazi neka od crkava. Takve crkve su mesto okupljanja, socijalizacije, a najčešće statusni objekt. Treba li da ti objašnjavam da ćerkina porodica ide u prezviterijansku crkvu, zato što su Stewart i zato što to utiče na porodični ugled. Najmlađi unuk je u obdaništu pri baptističkoj crkvi, jer je to najbliže mesto, a dobro je družiti se i sa baptistima. Ako u gradu nema odgovarajuće crkve ide se u neku sledeću.
Znači: ni to nije tačno.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #35 on: 17-09-2008, 22:37:52 »
Indija je ipak bivša britanska kolonija, te i nisu neka opasnost. Brazil je daleko od pravog takmaca, Rusija i Kina su regionalni lideri.

Ja bih samo dodao na tvoju teoriju o Indiji da je Brazil bivša portugalska kolonija, te ih portugalska armija može da spizdi u blickrigu, za dan, dva. Rusija je samo regionalni lider zbog siromaštva, jer je u pitanju mala zemlja koja nema nikakvih sirovina, niti potencijala. O Kini je teško i govoriti, pa oni su komunistička zemlja, a svi znamo da komunizam i ekonomija nemaju ničeg zajedničkog.

Za razliku od njih, ti neki tvoji muslimani imaju sve ono što može da ugrozi Ameriku. Valjda si mislio na eksploziv.

Ej, čoveče, o čemu ti pričaš???!!! Pa, tako se razglaba po kafanama posle šestog piva! Ne vredi da ti pišem spisak knjiga za čitanje, jer ih nećeš čitati.

Albedo 0

• Guest
« Reply #36 on: 17-09-2008, 22:57:24 »
scallop, dobro bre koliko puta trebam da ponavljam? ALbedo je broj koji pokazuje moć odrazivanja svjetlosti nekog tijela koje ne svijetli. Npr Mjesecu koji odbija svjetlost od Sunca je albedo 0,07( od maksimalnih 1). Venera 0,59.... to je jačina odražene svjetlosti

kakva bre alhemija, ne znam ništa o alhemiji.

drugo, muslimanima treba samo državni razlog i dobiće državu, kakve bre ima veze koliko frakcija ima, sigurno ih ima manje nego hrišćanskih u SADu, i sigurno se smatraju međusobno bližimo nego Rusima ili Amerima. Za Amere je najveći problem uzdizanje muslimana pošto odatle uzimaju naftu i to ne žele da im dozvole. Radije će ući u savez sa Kinom nego da dopuste razvoj muslimanske unije.

-----------

Cornelius, dovoljno je što si rekao da je Rusija zemlja siromašna sirovinama i da razgovor bude završen....

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #37 on: 17-09-2008, 23:33:27 »
To što ti nešto ne znaš ne znači da to ne stoji kao fakat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Albedo_(alchemy)
We're all mad here.

Kler_Vojant

• 4
  • 3
« Reply #38 on: 18-09-2008, 09:40:36 »
Ako si mu rekla.  :wink:
Mada ti nista ne vredi.  :x

tragac

• 4
  • 2
« Reply #39 on: 18-09-2008, 11:48:07 »
Mislio sam da ne radim to...ali... moram da se umesam.
I Scallop je u pravu, albedo jeste (i) faza alhemijslog procesa

Albedo 0

• Guest
« Reply #40 on: 18-09-2008, 12:35:50 »
Anđela, ja sam već napisao šta je albedo, a tvoja wikipedia to samo potvrđuje.

To je fizička mjera, ako je ''i alhemijski neki simbol'', to nije razlog zbog kojeg sam ja izabrao neki nick, niti poznajem alhemiju.

Dakle, kad kažem da je to fizička mjera, mogao bih da to ne ponavljam četiri puta.

lijepo ti piše na tvojoj wikipediji da nije alhemija

The albedo is an important concept in climatology and astronomy.

It is therefore a more specific form of the term reflectivity. Albedo is defined as the ratio of diffusely reflected to incident electromagnetic radiation.

zato Kler dođe posljednji da dokaže i pokaže svoju glupost  :lol:

Kler_Vojant

• 4
  • 3
« Reply #41 on: 18-09-2008, 12:57:58 »
Samo se ti nedaj!
Nek pocrkaju dusmani!
Izvoli adresu jos jednog foruma: http://www.4chan.org/
 :lol:

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #42 on: 18-09-2008, 13:01:26 »
Pošto su Kinezi otkupili deo IBM-a (koji, u onom drugom delu radi za Pentagon), evo ih na vratima Wall Streeta. Morgan Stanley, gigantska nezavisna poslovna banka, pored Goldman Sachsa, jedina tog formata u USA, trudi se da izbegne budući bankrot i od jutros pregovara sa kineskom bankom CITIC.

Ma, ko to kaže,
ko to laže,
da Amerika i Engleska
neće biti zemlja proleterska.

Albedo 0

• Guest
« Reply #43 on: 18-09-2008, 13:15:41 »
Kina ima 1400 milijardi (30 godišnjih BDPa Srbije) u američkim bankama, neće ona da se zamjeri Americi kad ona odlučuje da li će da se investira u Kinu ili ne. Tako da Ameri itekako vuku konce na sve strane, žilava je to sorta, mnogo su pokupili od Vizantije, a to je ipak carstvo koje je hiljadu godina postojalo.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #44 on: 21-09-2008, 16:08:24 »
Grmalj (Bush) tražio od Kongresa 700 milijardi dolara da pomogne "posrnulu svetsku ekonomiju". Koji altruizam! Samo se brine da svet ne najebe! Mislim da bi trebalo da podeli sa Ahtisarijem Nobelovu nagradu za mir! Ako je već nisu dali Badinteru kad je zaključio da je Jugoslavija "država u raspadanju".

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #45 on: 21-09-2008, 17:33:58 »
@Albedo: argh, sad vidim ovo. Nije preneo ceo link, zato si dobio to što si dobio. Kopipejstuj ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Albedo_(alchemy)

Znam da nisi zbog toga odabrao nick, ali albedo jeste i pojam iz alhemije i bio je to mnogo pre nego što je uopšte postojala fizička mera o kojoj govoriš. Po tom pojmu je i mera verovatno dobila ime.

Razlog zbog kojeg ovo pišem je taj što si rekao da albedo nije pojam iz alhemije, a jeste. To što si ti odabrao nick prema jednom značenju nekog pojma ne znači da ostala značenja ne postoje. Svet nije ograničen samo na ono što je poznato tebi.
We're all mad here.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #46 on: 21-09-2008, 17:48:06 »
Grmalj (Bush) tražio od Kongresa 700 milijardi dolara da pomogne "posrnulu svetsku ekonomiju". Koji altruizam!

Pare idu za americku ekonomiju. Nacionalizacija banki i osiguravajucih drustva. Nemam utisak da ce da spasavaju Al Italiju od propasti.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #47 on: 21-09-2008, 19:50:50 »
Pare idu za americku ekonomiju. Nacionalizacija banki i osiguravajucih drustva.

Brate Kajsije, debil je navedenim rečima obrazložio zahtev Kongresu. Nacionalizacija je deo proletarizacije SAD. Ček' kad se do'vati kulaka! Mislim kad Meksikanci zbrišu kući, pa budu prisiljeni sami da kopaju...

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #48 on: 21-09-2008, 21:18:56 »
debil je navedenim rečima obrazložio zahtev Kongresu.

Debil je isto tako rekao da je kredža od 600 milijardi evra za odbranu mira u svetu, a svi su znali da pare idu za rat u Iraku, tačnije u kase raznih Halibartona i ostalih razbojnika. Da sam ja kojim slučajem Amer koji plaća porez, pitao bih se gde idu moje pare. Medjutim, debil je predsednik debilima, a ona manjina koja nije debilna i ne može da utiče na dogadjanja.

tragac

• 4
  • 2
« Reply #49 on: 22-09-2008, 07:09:28 »
debil je navedenim rečima obrazložio zahtev Kongresu.

Da sam ja kojim slučajem Amer koji plaća porez, pitao bih se gde idu moje pare.

A posto si, sasvim slucajno, stanovnik Srbije, zasto ti ne padne na pamet da priupitas gde idu pare srpskih poreskih obveznika, pa i tvoje?  :idea: