• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Poreklo vampira II

Started by S., 11-06-2003, 21:11:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

S.

hard core science - ko ne voli, neka ne cita dalje :) Ipak, sve je tu - i dnevna svetlost, i beli luk... jedino je krst malo problematican  :evil:

"Stories of vampires date back thousands of years. Our modern concept stems from Bram Stoker's quirky classic Dracula and Hollywood's Bela Lugosi--the romantic, sexually charged, blood-sucking outcast with a fatal susceptibility to sunlight and an abhorrence of garlic and crosses. In contrast, vampires of folklore cut a pathetic figure and were also known as the undead. In searching for some underlying truth in vampire stories, researchers have speculated that the tales may have been inspired by real people who suffered from a rare blood disease, porphyria.

...

Porphyria is actually a collection of related diseases in which pigments called porphyrins accumulate in the skin, bones and teeth. Many porphyrins are benign in the dark but are transformed by sunlight into caustic, flesh-eating toxins. Without treatment, the worst forms of the disease (such as congenital erythropoietic porphyria) can be grotesque, ultimately exacting the kind of hideous disfigurement one might expect of the undead. The victims' ears and nose get eaten away. Their lips and gums erode to reveal red, fanglike teeth. Their skin acquires a patchwork of scars, dense pigmentation and deathly pale hues, reflecting underlying anemia. Because anemia can be treated with blood transfusions, some historians speculate that in the dark ages people with porphyria might have tried drinking blood as a folk remedy. Whatever the truth of this claim, those with congenital erythropoietic porphyria would certainly have learned not to venture outside during the day. They might have learned to avoid garlic, too, for some chemicals in garlic are thought to exacerbate the symptoms of the disease porphyria, turning a mild attack into an agonizing reaction.

...

PORPHYRINS all have in common a flat ring, mainly composed of carbon and nitrogen, and a central hole where a metal ion can sit. The basic ring (far left) becomes caustic when exposed to light;... Nontoxic examples include heme (a component of the oxygen transporter hemoglobin) and the chlorophyll that converts light to energy in plants.

Hm, ne svidja mi se ova crvena boja, menjam.

DUNADAN

ovo je odlichno!
pitam se kako su se provadjali albino jadnici tih davnih dana :)

poreklo vampira verovatno i vuche svoje korene u porfiriji ili slichnim poremecajima.
to bi objasnilo njihovu "pojavu" na geografski i kulturoloshki udaljenim podruchjima kao Juzna Amerika <=> Rusija
isto tako, lunarni ciklus na neke ljude deluje izuzetno snazno, shto bi opet objasnilo "pojavu" vukodlaka.
josh ako je zadrzao lanugo, embrionalne dlachice, u potpunosti je obrastao dlakama do kraja zivota.
mega :)
:lol:
Two tears in a bucket, motherfuck it.

eric cartman

:) Takve u Bosanskoj Krajini ubijaju kolcima  :)
Jel tako Dunadan? :!:
Screw you guys I'm goin' home

S.

Quote from: "DUNADAN"
to bi objasnilo njihovu "pojavu" na geografski i kulturoloshki udaljenim podruchjima kao Juzna Amerika <=> Rusija

:lol:

:) Verovatno, jos bi mozda i objasnilo nejednaku zastupljenost sirom globusa - pojedini genetski(?) poremecaji su ucestaliji kod nekih etnickih grupa. Sad je pitanje - da li su Sloveni podlozniji vampirizmu ili su bili posteniji i opisali sta su videli i to raspredali vekovima?

Ima jos jedan pasus koji moze da ti bude zanimljiv, vise je tehnicke prirode, skicira moguci mehanizam reakcije na svetlost:

"Porphyria arises because of a flaw in the body's heme-making machinery. The body produces heme and other porphyrins in a series of eight coordinated stages, each catalyzed by a separate enzyme. Iron is added at the end to make heme. In porphyria, one of the steps does not occur, leading to a backlog of the intermediate compounds produced earlier in the sequence. The body has not evolved to dispose of these intermediates efficiently, so it dumps them, often in the skin. The intermediates do not damage the skin directly, but many of them cause trouble indirectly. Metal-free porphyrins (as well as metalloporphyrins containing metals that do not interact with the porphyrin ring) can become excited when they absorb light at certain wavelengths; their electrons jump into higher-energy orbitals. The molecules can then transmit their excitation to other molecules having the right kind of bonds, especially oxygen, to produce reactive singlet oxygen and other highly reactive and destructive molecules known as free radicals. Metal-free porphyrins, in other words, are not the agents, but rather the brokers, of destruction. They catalyze the production of toxic forms of oxygen. "

Sta je jos ostalo? Vukodlaci, kao sto si rekla i sta jos?

DUNADAN

Quote from: "S."
:) Verovatno, jos bi mozda i objasnilo nejednaku zastupljenost sirom globusa - pojedini genetski(?) poremecaji su ucestaliji kod nekih etnickih grupa. Sad je pitanje - da li su Sloveni podlozniji vampirizmu ili su bili posteniji i opisali sta su videli i to raspredali vekovima?

Ima jos jedan pasus koji moze da ti bude zanimljiv, vise je tehnicke prirode, skicira moguci mehanizam reakcije na svetlost:

"Porphyria arises because of a flaw in the body's heme-making machinery. The body produces heme and other porphyrins in a series of eight coordinated stages, each catalyzed by a separate enzyme. Iron is added at the end to make heme. In porphyria, one of the steps does not occur, leading to a backlog of the intermediate compounds produced earlier in the sequence. The body has not evolved to dispose of these intermediates efficiently, so it dumps them, often in the skin. The intermediates do not damage the skin directly, but many of them cause trouble indirectly. Metal-free porphyrins (as well as metalloporphyrins containing metals that do not interact with the porphyrin ring) can become excited when they absorb light at certain wavelengths; their electrons jump into higher-energy orbitals. The molecules can then transmit their excitation to other molecules having the right kind of bonds, especially oxygen, to produce reactive singlet oxygen and other highly reactive and destructive molecules known as free radicals. Metal-free porphyrins, in other words, are not the agents, but rather the brokers, of destruction. They catalyze the production of toxic forms of oxygen. "

Sta je jos ostalo? Vukodlaci, kao sto si rekla i sta jos?

pa pretpostavljam da je bilo koji poremecaj koji rezultuje i u odredjenim promenama fenotipskih karakteristika nosioca, dovodio do njegovog izopshtenja iz zajednice.
porfirija kao posledica mutacije bilo kog enzima koji uchestvuje u sintezi HEMa
albinizam kao posledica mutacije bilo kog enzima u enzimskim reakcijama sinteze melanina
zadrzavanje embrionalnih dlaka, shto sam vec pomenula

nocna aktivnost bolesnika sa porfirijom i razorno delovanje sunca u kombinaciji sa albinizmom lako moze da se ubaci u folklor i na kraju dobijesh vampira. :)

The molecules can then transmit their excitation to other molecules having the right kind of bonds, especially oxygen, to produce reactive singlet oxygen and other highly reactive and destructive molecules known as free radicals.

da
taj singletni kiseonik je mamara opasan.
moze da izazove mutacije chak i u zapakovanim delovima DNA.

DUNADAN

inache, pored vampira i vukodlaka i ne znam za neko drugo chudovishte iz folklora
mozda hororisti znaju :)

phuzzy

Quote from: "DUNADAN"inache, pored vampira i vukodlaka i ne znam za neko drugo chudovishte iz folklora
mozda hororisti znaju :)

Čijeg folklora? Biraj narod, pa da bacimo nekoliko.  :wink:

Ako ćeš kod nas, ima ih koliko voliš, razne ale, bauci, drekavci, todorci i ostali drugari...

Plavi Skaut

Vukodlak spada u staroslovenska cudovista..postoje jos od onoh zlocastih: Crnobog (djavo i bog zla), Pripegola(bog razaranja i smrti), Ljubavik Trojan (on i nije bas zlocast) :lol: Strasna nakaza Mokosa, Stribog (bog mraza, leda, poplava), to su neki koji nisu bili bas "pozitivni" 8)
The Four Winds

Plavi Skaut

jos malo o vukodlaku

VUKODLAK, BESOMAR - Vjerovalo se da zla dusa koja ude u vuka postaje Vukodlak. Ovo je bilo povezano sa vjerovanjem da se duse zlih ljudi poslije smrti pretvaraju u pojedine zivotinje - povampire se. Interesantno je vjerovanje naseg naroda da Srbin potice od vuka. Vjerovanje u Vukodlaka je rasprostranjeno kod svih Slovena. Prema nekim hronikama, slovenski susjedi su bili ubijedjeni da se svi Sloveni u ponekad pretvaraju u vukove. Vukodlak izlazi iz groba, davi ljude po kucama i pije im krv. Moze se provuci kroz najmanju rupicu. Otkriva se tako sto se prevodi vrani konj bez biljega preko groba jer on ne smije preci preko Vukodlaka. Kada ga pronadu izbodu ga glogovim kolcem i bace u vatru da sagori. Besomar je demon grozote i odvratnosti
The Four Winds

S.

Quote(Freja)
VUKODLAK, BESOMAR - Vjerovalo se da zla dusa koja ude u vuka postaje Vukodlak. Ovo je bilo povezano sa vjerovanjem da se duse zlih ljudi poslije smrti pretvaraju u pojedine zivotinje - povampire se. Interesantno je vjerovanje naseg naroda da Srbin potice od vuka. Vjerovanje u Vukodlaka je rasprostranjeno kod svih Slovena. Prema nekim hronikama, slovenski susjedi su bili ubijedjeni da se svi Sloveni u ponekad pretvaraju u vukove. Vukodlak izlazi iz groba, davi ljude po kucama i pije im krv. Moze se provuci kroz najmanju rupicu. Otkriva se tako sto se prevodi vrani konj bez biljega preko groba jer on ne smije preci preko Vukodlaka. Kada ga pronadu izbodu ga glogovim kolcem i bace u vatru da sagori.

Ovo je dobar primer papazjanije - narod izmesao svasta u jedno, pa i uverenje da nas neprijatelji smatraju groznim nakazama :)

Malo sam proceprkala okolo i - jos malo hard core science ;)

Osim sto su i vukodlaci najverovatnije patili od oblika porfirije i mogucnosti da su
Quote(DUNADAN) josh ako je zadrzao lanugo, embrionalne dlachice, u potpunosti je obrastao dlakama do kraja zivota
postoji i mogucnost da je nesrecnik (hej, a ima li zena vukodlaka u predanjima?) patio od

"Congenital generalized hypertrichosis (CGH) is an extremely rare disorder characterized by excessive hair growth on the face and upper body for which reason it has been dubbed "Werewolf syndrome" by the popular press. Individuals with this rare phenotype have in the past appeared in circuses as "dog men" and "ape men".

The discovery of a multigenerational Mexican family with many members manifesting the phenotype provided researchers a rare opportunity to track the gene. Previous studies had shown an autosomal dominant pattern of inheritance with CGH. Segregation analysis revealed that affected women transmitted the trait to both male and female offspring. The hair growth is more extreme in males, while affected females have a more patchy pattern of excessive hair growth. These observations led researchers to postulate an X-linked dominant pattern of inheritance.

... Using these techniques the investigators localized the gene to an interval in Xq24-q27.1 region of the X-chromosome. These findings indicate that CGH is a fully penetrant X-linked dominant trait. "

Frejo, phuzzy - moze jednom tema o cudovistima u (staro)slovenskim predanjima?  :mrgreen:

Lurd

E, moze, i ja sam zainteresovan za tu raspravu. Srbi, inace, ne razlikuju vampira i vukodlaka. Mislim na tradicinalne mitove, ne na novije generacije.

Nego, nevezano za temu. S, jel ti pises neke price ili si? Da li si ranije objavljivala nesto? Ako neces da govoris javno, jel moze na PM? Nesto sam povezao, pa reko da pitam.
My trees...They have withered and died just like me.

ace

zamislite sad te obolele od bolesti zelje za krvlju (vampire valjda) kako vekovima opstaju prilagodjavajuci se u svetu dijametralno suprotnom od hobsovog, odnosno covek je coveku ovca a vampir je vuk u ovoj prici i zivi obdaren ko zna kakvim mocima stecenim tom posebnom evolucionom granom, tu medju nama medju vama, sto je manje bitno ako se ne doda da je genetski nadlednik deformacije zvane porphyria odnosno mora da se hrani krvlju da bi opstao (kao i vampiri).
a vukodlak je iste rase samo nije civilizovan.  :lol:

DUNADAN

QuoteBecause anemia can be treated with blood transfusions, some historians speculate that in the dark ages people with porphyria might have tried drinking blood as a folk remedy

Quote from: "ace"da je genetski nadlednik deformacije zvane porphyria odnosno mora da se hrani krvlju da bi opstao (kao i vampiri).

ne mora da se hrani krvlju :)
niko ko je anemichan ne oseca fizichku potrebu za krvlju.
to shto su jadnici pre ne znam koliko vekova pili krv i verovali da im to pomaze, ne znachi da su imali i potrebu za tim.

ace

pa porphyria nije valjda isto sto i anemija.  :cry:

DUNADAN

ne plachi, dusho.
za anemiju uvek postoji neki razlog.
da li je greshka u sintezi HEMa ili globina, posledica je uvek anemija

ace

Quote from: "DUNADAN"ne plachi, dusho.
za anemiju uvek postoji neki razlog.
da li je greshka u sintezi HEMa ili globina, posledica je uvek anemija
necu duso.

porphyria se stvarno na jedan od nacina ispoljava i kao zedj za krvlju. osoba koja pati od ove genetske devijacije, reaguje na kapljicu krvi kao ka ti i ja na limun ili kao vampiri na krv.  :lol:    
anemija je valjda nedostatak zeljeza u krvi ili manjak crvenih u krvi odnosno slabija sposobnost za prenos kiseonika.
a oni 'jadnici' koji vec vekovima ako ne i milenijumima ne znaju za postojanje moderne medicine su eto jebiga morali da evoluiraju u vampire i ko zna sta je takva ishrana mogla da uradi (vekovima milenijumima...) njihovoj evoluciji... ovaj clanak nimalo ne demistifikuje vampire, stavise, tek sad posto me je naveo narazmisljanje pocinjem da mislim da oni stvarno postoje, da su evoluirali i da su tu negde medju nama i hrane se stokom ljudskom, drze ih u podrumima i kazamatima tove ih da ne budu anemicni dok redovno daju krv.
uvek sam gotivio drakulu u onom stripu blade.
secam se stoji i posmatra ljude kako posmatraju box mec (u potrazi za nekim manje anemicnim primerkom jel') i kaze ono u sebi, a oni misle da sam ja krvolocan.  8)

DUNADAN

Quote from: "ace"porphyria se stvarno na jedan od nacina ispoljava i kao zedj za krvlju

navedi link gde si to prochitao.
zivo me interesuje

ace

Quote from: "ace"porphyria se stvarno na jedan od nacina ispoljava i kao zedj za krvlju

navedi link gde si to prochitao.
zivo me interesuje
moraces da mi verujes na rec.  :wink:

DUNADAN

ok
onda ti verujem na rech da lupetash ko Maxim po diviziji

SANdMAN

Quote from: "DUNADAN"ok

ma jok, covek je informisan od strane jednog od najvecih strucnjaka u oblasti, a ti ne pratis X-Files! ;)

MULDER: I'm familiar with porphyria. It's an affliction which causes lesions and blisters when skin is exposed to sunlight, not fourth degree burns. Sufferers may have a hema deficiency which can be supplemented by a small ingestion of blood, not the kind of bloodthirst this man had. It's probably ignorance of porphyria as a disease that led to the creation of vampire myths in Asia in the Middle Ages. I had dismissed the possibility of the actual existence of such a creature as myth.

http://www.generationterrorists.com/~jason/cgi-bin/x-files.cgi?ep=2x07

ace

Quote from: "DUNADAN"ok
:lol: ako sam ja maxim onda si ti...
gledao sam na tv jos u proslom mileniju na trecem kanalu emisiju bdr ili bdf nemacke televizije. po internetu trazi sama. valjda te pustaju tvoji.  :wink:

S.

Quote from: "ace"...
gledao sam na tv jos u proslom mileniju na trecem kanalu emisiju bdr ili bdf nemacke televizije. ...

:shock: vrlo, vrlo validan argument... ma da si procitao clanak u SciAm-u citiran na pocetku, ne bi tvrdio da
Quoteporphyria se stvarno na jedan od nacina ispoljava i kao zedj za krvlju. osoba koja pati od ove genetske devijacije, reaguje na kapljicu krvi kao ka ti i ja na limun ili kao vampiri na krv.
... Aja, lepse je ukljuciti se u diskusiju onako napamet  8)

Sasavo zvuci, ali bas sinoc sam na TV natrcala na  epizodu Ripley's believe it or not u  kojoj su prikazali par ljudi koji boluju od CGH-a. Ne mogu da nadjem sliku bolju od ove

"Wolf Boy Wedding

Larry Gomez, who suffers from werewolf syndrome and is covered from head to foot with thick dark fur, was recently married and he and his wife now have a new baby!"

SANdMAN

slika je ko iz "zone sumraka", man in fake fur (more looking like leather but who cares) disquise...  :lol:

...pre lici na lik iz romana "Amfibija" iz edicije Plava Ptica koji sam citao kao klinac, nego na vukodlaka...

S.

Quote from: "SANdMAN"... man in fake fur (more looking like leather but who cares) disquise...  :lol:

Stvar je u tome sto nije fake fur... Par ljudi u datim primerima je dugo, a pogotovu u detinjstvu, izbrijavalo celu glavu ne bi li bili prihvaceni od okoline. Imagine zivot tih nesrecnih ljudskih bica, i sad (cirkus, a sta drugo), i pre par vekova   :(

SANdMAN

ima puno uzasnijih stvari u zivotu nego imati cupavu glavu i imati cirkus kao jedinu opciju zbog toga S...

S.

Speaking kao jedan od onih koji to nemaju :)
Naravno, u pravu si, ali subjektivni osecaj odbacenosti zbog... je nesto o cemu ni ti ni ja ne znamo nista.

Nego, evo jos jednog linka/slike, pa da zatvaramo radnju za danas ;)

SANdMAN

ne, govorim kao covek koji je apsolutno sit mediokriteta. osrednjost, prosecnost je gotovo jedina stvar koja me ubija u pojam. vise od nje gotovo samo tendencija ljudi koji imaju neku manu, slabost i uz izuzetan napor uspeju da je pretvore u svoju prednost (gotovo kao neku superpower) samo da bi dokazili da su isti kao drugi. da bi se utopili.

i zaista utonu, gotovo istog trena kada se dokazu...

zaista ne gajim sazaljenje ni za koga, jer puteva za samodokazivanje je i previse, kao i razloga da se odustane. moramo pustiti da slabe pojede mrak. bez takve pretnje ne bi bilo evolucije, ne bi bilo opstanka, sve bi izgubilo smisao...

ace

Quote from: "ace"...
gledao sam na tv jos u proslom mileniju na trecem kanalu emisiju bdr ili bdf nemacke televizije. ...

:shock: vrlo, vrlo validan argument... ma da si procitao clanak u SciAm-u citiran na pocetku, ne bi tvrdio da...
ne bih tvrdio sta? da pljuvacne zlezde osoba koje boluju od erythropoietic porphyrie ne reaguju kao recimo pljuvacne zlezde normalne osobe na nesto sto telu jako treba.
ne moram da citam dovoljno je da sam rekao ono sto sam video u grafickoj simulaciji ljudskog tela koje boluje od ep i izmedju ostalog reakciju pljuvacni zlezdi na kontakt sa krvlju itd... treba sad da procitam tonu knjiga da bih se uverio u ono sto mi je rekao geneticar u toj emisiji ili da bih uverio tebe. idi bre...

DUNADAN

kako si naporan.

Quotene bih tvrdio sta? da pljuvacne zlezde osoba koje boluju od erythropoietic porphyrie ne reaguju kao recimo pljuvacne zlezde normalne osobe na nesto sto telu jako treba.

pljuvachka od enzima sadrzi samo alfa i beta amilazu za razlaganje skroba i to je sve

i kakva ti je to rechenica?  ne reaguju isto na neshto shto telu jako treba...
dzizs...

ako vec hoces da se ukljuchish u diskusiju onda se malo raspitaj, a ne da se blamirash sa svakim postom

SANdMAN

ne mora da se hrani krvlju :)
niko ko je anemichan ne oseca fizichku potrebu za krvlju.
to shto su jadnici pre ne znam koliko vekova pili krv i verovali da im to pomaze, ne znachi da su imali i potrebu za tim.

ali zar to verovanje, pa bilo i cisto sujeverje, praznoverica nije dovoljno da totalno racionalise i naucno objasni mit o vampirima? od bolesnih se uvek zaziralo, njihovo nesocijalno ponasanje i nesposobnost da se, zbog slabe fizicke konstitucije i drugih problema ukljuce ravnopravno u fukcionisanje zajednice oduvek je bila na meti podozrivaca i sumnjicavih. usamljene, napustene zene bile bi optuzivane za vesticarenje kadgod bi se u njihovoj okolini desila neka velika nesreca. zasto i sa porfiricarima, anemicnim i od sunca ugrozenim ljudima ne bi bilo slicno?

u nedostatku spoljnog neprijatelja, coporu su uvek bili potrebni unutrasnji da bi ucvrscivao jedinstvo i kroz praznoverje i strah od natrpirodnog i nepostojeceg jacao zavisnost pojedinca od zajednice. individualizam je uvek u primitivnoj zajednici bio najveci tabuu. sta ako par seljaka u svojoj uobrazilji poveruje da u svojoj zavisti porfiricari zude za njihovom krvlju, da se siri strah kroz urbane legende gde se takvim osobama pridodaju natrpirodne moci, letenje, nevidljivost, besmrtnost...

zar to nije dovoljno?

ace

Quote from: "DUNADAN"kako si naporan.

Quotene bih tvrdio sta? da pljuvacne zlezde osoba koje boluju od erythropoietic porphyrie ne reaguju kao recimo pljuvacne zlezde normalne osobe na nesto sto telu jako treba.

pljuvachka od enzima sadrzi samo alfa i beta amilazu za razlaganje skroba i to je sve

i kakva ti je to rechenica?  ne reaguju isto na neshto shto telu jako treba...
dzizs...

ako vec hoces da se ukljuchish u diskusiju onda se malo raspitaj, a ne da se blamirash sa svakim postom
slazem se sa tobom za alfu i betu.
ali kako ti znas kakva je pljuvacka kod vampira.

S.

Quote from: "SANdMAN"

ali zar to verovanje, pa bilo i cisto sujeverje, praznoverica nije dovoljno da totalno racionalise i naucno objasni mit o vampirima? od bolesnih se uvek zaziralo, njihovo nesocijalno ponasanje i nesposobnost da se, zbog slabe fizicke konstitucije i drugih problema ukljuce ravnopravno u fukcionisanje zajednice oduvek je bila na meti podozrivaca i sumnjicavih. usamljene, napustene zene bile bi optuzivane za vesticarenje kadgod bi se u njihovoj okolini desila neka velika nesreca. zasto i sa porfiricarima, anemicnim i od sunca ugrozenim ljudima ne bi bilo slicno?

u nedostatku spoljnog neprijatelja, coporu su uvek bili potrebni unutrasnji da bi ucvrscivao jedinstvo i kroz praznoverje i strah od natrpirodnog i nepostojeceg jacao zavisnost pojedinca od zajednice. individualizam je uvek u primitivnoj zajednici bio najveci tabuu. sta ako par seljaka u svojoj uobrazilji poveruje da u svojoj zavisti porfiricari zude za njihovom krvlju, da se siri strah kroz urbane legende gde se takvim osobama pridodaju natrpirodne moci, letenje, nevidljivost, besmrtnost...

zar to nije dovoljno?

Jeste, naravno.  :mrgreen:

I najverovatnije, onako odokativno 99.9%,  je upravo tako i bilo/jeste. Doduse, ja bih "copor" promenila u grupa, ali to je vec druga tema. Izopstavanje iz zajednice je kazna za kojom grupa uvek prvo poseze, ma sta pojedinac (on/ona) uradio ili ma koliko se razlikovao.

SANdMAN

pravo pitanje je, takodje, da se Porphyria zaista (ili da postoji bilo koja druga bolest sa takvim simptomom) manifestuje kao fizicka potreba za ljudskom krvlju kako bi uopste to moglo da funkcionise u uslovima hermeticnih malih zajednica (koje su uvek pretpostavljane jer bi u suprotnom postojao mnogo veci broj pisanih zapisa i dokaza). bez ikakvih natprirodnih moci, nadljudske snage, letenja itd? normalan covek, pri tome jos bolestan, slabije konstitucije napada odrasle, zdrave primerke u frekvencijama (pretpostavimo) najredje od jednog puta mesecno da bi obezbedio esencijalni resurs , ljudsku krv?

i da ga ne smlate seljaci posle prvog-drugog pokusaja? very hard to believe, mnogo teze da poverujem nego da su vamiri stvarno postojali, sve sa krilima slepog misa, nevidljivoscu i pretvaranja u vukove...  :?:

DUNADAN

Quotepravo pitanje je, takodje, da se Porphyria zaista (ili da postoji bilo koja druga bolest sa takvim simptomom) manifestuje kao fizicka potreba za ljudskom krvlju kako bi uopste to moglo da funkcionise u uslovima hermeticnih malih zajednica

idi begaj, Sendmenu.
podsecas me na kreacioniste koji se ostrve na svaku novu pretpostavku u TE ochekujuci da na tanjiru dobiju tachan prikaz procesa evolucije zajedno sa svim prelaznim oblicima koji je trajao desetinama hiljada godina.

ono shto je ovde izneto je samo pretpostavka, a kako je doshlo do utemeljivanja verovanja u vampire je neshto na shta svako moze da da svoj odgovor i da bude podjednako u  pravu.

phuzzy

Napadaju decu, starije i nemocne, a bogami i zivotinje (sto da ne? krv je krv...) To bi se moglo odrzavati neko vreme, a tesko da bi neko posumnjao na nemocnog i bolesnog... bar u pocetku...

SANdMAN

ono shto je ovde izneto je samo pretpostavka, a kako je doshlo do utemeljivanja verovanja u vampire je neshto na shta svako moze da da svoj odgovor i da bude podjednako u  pravu.

pa upravo je tu i problem, pretopostavka je jebeno gluuuupa...

napada decu, starije, nemocne (koji inace stoje sa strane i samo cekaju nekog anemicnog bolesnika da ih napadne), manje zivotinje (ako moze to, sto uopste onda napada ljude?)

verovatno i glodje koru s drveta, kad ne nabavi nista bolje.... ;)

DUNADAN

imas li ti neku drugu pretpostavku?
ti opet, automatski pretpostavljash da su takvi ljudi bili izopshteni iz zajednice pa su morali da se "snalaze"

SANdMAN

ne, ja sam samo tvrdim da bi bili prvi na listi osumnjicenih, a mit zatim inkorporiran u proces njihovog izopstavanja....

pa izlozio sam svoju petpostavku vec... koji je tvoj problem dun? astigmatizam? slabo pamcenje? low iq?

S.

Quote from: "SANdMAN"... astigmatizam? slabo pamcenje? low iq?

Hm, znas, kad si onomad pomenuo fakat moje registracije na ZS, nisam rekla da je razlog koji je prevagnuo za prosto verovanje da je ovaj forum ipak drugaciji od nekoliko drugih koje znam od ranije. Ergo, da ovde nema potezanja krunskog argumenta od "low iq"-a... Ali, da ovde stanem DUNADAN ce, verujem, imati odgovor na licni atak (ako joj je stalo, naravno), i tretiram nadalje ovakve diskusije kao jedan-na-jedan duel samo izmedju vas dvoje. Enjoy :evil:

Quote from: "ja, na pocetku"...reflecting underlying anemia. Because anemia can be treated with blood transfusions, some historians speculate that in the dark ages people with porphyria might have tried drinking blood as a folk remedy.

Meni ovo ne zvuci kao pretpostavka da se porfirija manifestuje kao fizicka potreba za ljudskom (a sto samo ljudskom?!) krvlju. Druga je mogucnost da se vratimo u krug na stvar koju je ace "gledao na tv-u", a nije ga bilo briga da se smara i bilo koga ubedjuje u istinitost :)

Odakle ti ideja o hermeticki zatvorenim ljudskim zajednicama? Nema logike, nikakve. Niti nedostatak zapisa potvrdjuje tezu - mogli su biti unisteni; mozda je strah navodio ljude da i ne pokusavaju da zapisu, ako su bili pismeni, dabome ;)  mozda je neki revnosni prosvetitelj sistematski popalio sve dokaze o paganskoj prirodi puka... Zasto je neophodna pretpostavka o   "natprirodnih moci, nadljudske snage, letenja", ako poznajes ljudski strah od drugacijeg? I ako uzmes u obzir da je covek na spavanju vise nego bespomocan...

SANdMAN

Odakle ti ideja o hermeticki zatvorenim ljudskim zajednicama?
...

strah, praznoverica, paranoja. ako je zajednica ugrozena necim tudjinskim, nepoznatim i manifestuje strah od natrpirodnog, hermeticnost je najmanje besramna od svih racionalnih pretpostavki... :)

Niti nedostatak zapisa potvrdjuje tezu - mogli su biti unisteni

gde? u albaniji? pruskoj? belorsiji? srbiji? hrvatskoj? skotskoj? bugarskoj? nemackoj? makedoniji? rusiji? italiji? francuskoj? rumuniji?

ili mozda u svim tim zemljama?   :evil:  

mozda je strah navodio ljude da i ne pokusavaju da zapisu, ako su bili pismeni, dabome ;)

this is funny. almost as polanski's movie. this almost deserves my famous low iq argument....  :wink:

mozda je neki revnosni prosvetitelj sistematski popalio sve dokaze o paganskoj prirodi puka...

ili verovatnije citava masa revnosnih prosvetitelja, povezanih u sektu koja funkcionise na podrucju cele evrope. ta sekta se mozda zove SVETA INKVIZICIJA...

...S, ti i ja uskoro zajednickim snagama do novih ludih kvaziistorickih kvazinaucnih teorija o vampirima... ;)

I ako uzmes u obzir da je covek na spavanju vise nego bespomocan...

ok, svidja mi se teza. ali opet, bespomocnost na spavanju logicki je mnogo je validniji motiv da neko napada iskljucivo po mraku, nego osetljivost na svetlo, bolest od porfirije...

S.

... bojim se da smo u corsokaku, kad je low iq argument za-malo-pa-potegnut. A steta sto nije, mnogo bi pokazao. Ipak, i ovako, meni nije vise zanimljivo.

SANdMAN

dopada mi se tvoj avatar. klinasto S ostrih uglova, podseca na deo trase nekog lavirinta koji eskivira zidove ali se opet neminovno zavrsi u corsokaku...

...dal vredi reci da sam te palio? primash se ko saucesce...  :roll:

...i pusti mene i dun, to je posebita pricha...

DUNADAN

uf
jedva sam nashla topic
sto ga bre stavi na 8k?

anyway u Children of the Night Simmons daje svoju teoriju o organskom uzrochniku "vampirizma" koja mi se prilichno dopada.
dosta je komplexno, neke stvari sam jedva pohvatala, negde je opet lupio kao Maxim po diviziji napisavshi da u sintezi hemoglobina uchestvuju dva gena, shto je imbecilno malo, ali ostatak je ushushkao u prilichno ok teoriju na nivou molekularne biologije uz ucheshce retrovirusa koji se sa generacije na generaciju prenosi preko genoma u koji je ugradjen u obliku provirusa

koga interesuje nek prochita, knjiga ne smara toliko koliko sam chula :)

S.

Tema je postavljena pri samom otvaranju ovog foruma, da sam tada znala u sta ce se izroditi, jakako da ne bih tako sto zapocinjala ovde.

U svakom slucaju, preporuka je "primljena k' znanju" :)

Lurd

Quote from: "DUNADAN"uf
jedva sam nashla topic
sto ga bre stavi na 8k?

anyway u Children of the Night Simmons daje svoju teoriju o organskom uzrochniku "vampirizma" koja mi se prilichno dopada.
dosta je komplexno, neke stvari sam jedva pohvatala, negde je opet lupio kao Maxim po diviziji napisavshi da u sintezi hemoglobina uchestvuju dva gena, shto je imbecilno malo, ali ostatak je ushushkao u prilichno ok teoriju na nivou molekularne biologije uz ucheshce retrovirusa koji se sa generacije na generaciju prenosi preko genoma u koji je ugradjen u obliku provirusa

koga interesuje nek prochita, knjiga ne smara toliko koliko sam chula :)

Ko ti je rekao da smara? Ajde kaži da ga pridavim ko pile. Meni su sva ta objašnjenja bila potpuni mambo-džambo, ali vrlo uverljiv mambo-džambo, svetlosnim godinama ispred ostalih.

Inače, kako ti se svidja Simons? Car je, jel da? Jel da? Meni je u Children najjeziviji početak kada opisuje obdaništa i institucije i uopšte čari života u Rumuniji pod Čaušeskuom, kao i deo kada Vlad junacima saoptštava da će sutra biti nabijeni na kolac. Hladno, mirno, faktografski i nemilosrdno. Brrrr!

DUNADAN

jako mi se dopada.
i tek sam pochela da ga otkrivam.
drugarica mi je za rodjus kupila Leto Noci koje mi je bilo ok, mada me je dosta podecalo na Kingov It

pre nekih 3 nedelje sam uzela i progutala Carrion Comfort koja je fenomenalna. jebote na kakve sam ideje tu naishla.
Igranje shaha sa zivim Jevrejima :)
kasnije mi je Spajder rekao da slichna fora ima i kod Bredberija, hell! chak je i J.K. Rowling slichnu foru prodala u prvom Hariju (lopina, reci cete :)).

dopada mi se njegova temeljnost u obradjivanju teme.
u Carrion Comfort postoje detalji o konc logorima koje nisam prochitala ni na jednom sajtu koji obradjuje temu Holokausta, slichno kao Kingov Apt Pupil

anyway, da, i mene je ubilo ono na pochetku sa rumunskim sirotishtima, grozno, grozno, i shto je najgore, nama je lakshe da pojmimo i u nekoj meri razumemo takvo stanje stvari.
kontam da je nekom strancu sa Zapada jako teshko da prodje tih nekoliko prvih glava romana.

deo sa Vladom Tepeshem je odlichan mada je sama lichnost prenaglashena. Koliko sam upoznata sa njegovom lichnoshcu, njegov bloodlust nikad nije ishao do mere ludila.
jebi ga, verovatno je morao malo da ga modifikuje, after all, vampiri nemaju iste moralne kodexe kao ostatak H. sapiensa.

Lurd

Carrion comfort je za mene remek-delo, a Leto je odlično mada ima loš prevod, to ga jebe. Omiljena scena u tom romanu, a i jedna od omiljenijih u hororu uopšte je ona scena kada Dejl i Lorens idu uveče u bioskop i osluškuju glasove u krošnji drveta na pustoj ulici i čuju da se već počeli crtaći u bioskopu. Warner bros feature - tantarantantantantantantantan...

Diiiivno...

Cepešov bloodlust zaista nije išao do granica ludila. Prelazio je tu granicu hiljadama kilometara. Čovek je bio zver koja hoda i heroj ujedno. Ja isto mislim da ga je modifikovao, ali da ga je umekšao. Cepeš mi je mnogo bolje prikazan kod Njumena.

Možda ti je Spidi rekao da Bredberi ima nešto slično Letu a ne Comfortu. A možda i ne.

No, samo ti uživaj u Simonsu. A ako ti treba nešto od novijih radova, samo kaži.

DUNADAN

kad sam pomenula Bredberija, mislila sam na tu ideju za shah