Poll

Koji Tamni vilajet vam je najomiljeniji?

Tamni vilajet 1
Tamni vilajet 2
Tamni vilajet 3
Tamni vilajet 4
Sve ih volim!
Ne čitam domaću fantastiku, ništa to ne valja
Nisam ih pronašao sve, odštampaj ih Bobane plz!

Author Topic: Koji "Tamni vilajet" vam je najomiljeniji?  (Read 1199 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Berserker

 • 4
 • 3
 • Posts: 927
Koji "Tamni vilajet" vam je najomiljeniji?
« on: 11-02-2016, 17:15:22 »
Krajem prošle godine sam se konačno dokopao Tamnog vilajeta 3, poslednjeg koji mi je nedostajao. Prvi susret sa ovim zbirkama je bio kupovina Tamnog vilajeta 2, u tadašnjoj knjižari Bata u Nišu, 1992. ili 93. To je otprilike bio i moj prvi susret sa domaćom fantastikom, jer sam dotle bio duboko ubedjen da se dobar SF piše tamo negde sa druge strane okeana, a da domaći SF postoji samo u obliku  jadnih pokušaja  humoreski ili  nemaštovitih pančlajn pričica kakve su bile objavljivane u Sirijusu (čast izuzecima, i napominjem da u to vreme nisam čitao roto bibilioteku te nisam ni znao da postoje i domaći romani). Sve u svemu, bio sam duboko sumnjičav prema svemu što nosi etiketu ''domaći SF'' i Tamni vilajet 2 sam kupio samo zato što sam u to vreme aktivno skupljao sve knjige iz edicije Znak Sagite pa sam reagovao više kao hrčak-kolekcionar nego kao oduševljeni čitalac. 
Priče koje sam pronašao u njemu su me preobratile u vatrenog poštovaoca domaćeg SFa za narednih 20 godina ( uzgred, nisam se zbunio oko datuma, od pre 2 godine sam prestao da čitam domaću fantastiku  jer se razdvojila na dve struje od kojih mi nijedna ne odgovara: jedna odviše vuče ka modernoj književnostii stapa se sa njom, a druga je čist žanrovski amaterizam u najgorem smislu te reči).  I dan danas ovaj Tamni vilajet mi je najomiljeniji i najkvalitetniji po sadržaju. Ako tema zaživi, mogao bih ukratko da prenesem svoje utiske povodom svake priče, taman bih imao razlog da ga ponovo pročitam. Ovako na prvu loptu, priče koji su me najviše oduševile su ''Jeka'' Zorana Jakšića, ''Dan mitre'' Radmila Andjelkovića, ''Slovenska'' DRFa (doduše ova tek na drugo ili treće pričanje, tek tad sam je skapirao), ''Begunci, krv'' Ilije Bakića, ''Balada o Safikadi'' Željka Jungića, i ''Teksas Kid, moj brat'' Darka Macana. Osim njih, ima bar još nekoliko priča koje su ostavile natprosečan utisak na mene. Sve ukupno, ova zbirka mi je i dan danas najjača zbirka domaćih priča.
Sledeći sam čitao Tamni vilajet 1 (2. dopunjeno izdanje).  Po kvalitetu mi je odmah iza dvojke, neću sad previše o njemu, osim da me je Bobanova priča iz ovog vilajeta ''Naselje sunca'' najviše dojmila savršenom  kombinacijom domaćih urbano-ruralnih elemenata i klasične postapokaliptične postavke. Prvi put sam u pričama  ''Naselje sunca''  i Nema mesta za svilene bube'' (Radmilo Andjelković, Monolit 6) osetio  kako Balkanski prostor (sa svim svojim osobenostima) može biti nenametljivo  i spontano isprepleten sa manje-više klasičnim zapadnjačkim SF motivima. Ova spoznaja je bila za mene prilično šokantna u to vreme, priznajem.
Fast forward nekih 20ak godina, koliko mi je trebalo da pronadjem Tamni vilajet 4 (pretprošla godina) i Tamni vilajet 3 (prošla godina). Ispalo je da sam ih čitao potpuno pretumbano, dakle 2, 1, 4, 3, a upravo tako bih ih poredjao po utisku koji su na mene ostavili. Tamni vilajet 4 mi je ostao u vrlo bledom sećanju, ali trojka mi je bogami baš loša. Ustvari, pravi razlog zbog kog sam otvorio temu je što sam oko nove godine iščitao Tamni vilajet 3, i ostao začudjen slabim kvalitetom nekih priča, jer njih 4-5 u nizu prosto nisam uspeo da dočitam zbog raznoraznih zamerki.  Hronološki gledano, on je sledio nekih godinu dana iza dvojke, i prosto mi je neverovatna takva razlika. Naravno, postoje pisci koji su dovoljno talentovani i u svakom Vilajetu briljiraju (Zoran Jakšić, Dragan R. Filipović, Radmilo Andjelković i Ilija Bakić od onih koji su najčešće bili prisutni). Možda je moj hendikep što su svi oni u medjuvremenu ponovo objavljivali ove priče u drugim zbirkama, pa kad sam stigao do TV 3 i 4, najbolje priče sam već pročitao u drugim delima pa je izostao efekat iznenadjenja?

Boban

 • 3
 • Posts: 21.627
Re: Koji "Tamni vilajet" vam je najomiljeniji?
« Reply #1 on: 11-02-2016, 17:35:40 »
Ima tu mnogo raznih faktora... jedan od najvažnijih je da se ono što su domaći autori pisalo intenzivno menjalo i žanrovski i stilski.
Priča o slipstrimu je bila vrlo aktivna početkom devedesetih, a kulminirala "našom" polovinom antologije "Nova srpska fantastika"... negde tamo izrečeno je i neprijatno predviđanje da pisci koji pokušaju iz žanra da pređu u mejnstrim obično ostanu negde između; publika koju su imali prestane da ih voli, a oni drugi ih ne prihvate... Tamni vilajet je ogledalo tog procesa u našem okruženju. Već u broju 2 koji se tebi toliko sviđa postoji samo jedna priča koja se događa u svemiru.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Berserker

 • 4
 • 3
 • Posts: 927
Re: Koji "Tamni vilajet" vam je najomiljeniji?
« Reply #2 on: 11-02-2016, 20:27:49 »
Hehe, znam da braća ne ubijaju svoje sestre, ali mi posle Naselja sunca nije bilo povratka u svemir, dopao mi se SF (ili bolje reći fantastika) u srpskim selima i gradovima, to mi je stvarno bilo otkrovenje i odgovor na pitanje kako treba da izgleda to pisanje u domaćem okruženju, na koje su se toliko žalili tadašnji kritičari.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
Re: Koji "Tamni vilajet" vam je najomiljeniji?
« Reply #3 on: 11-02-2016, 20:43:38 »
dopao mi se SF (ili bolje reći fantastika) u srpskim selima i gradovima

eh, taj famozni zoćin 'lajkovac'... :)

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.711
 • Strah je ubica uma.
Re: Koji "Tamni vilajet" vam je najomiljeniji?
« Reply #4 on: 30-03-2016, 10:24:34 »
Za sada, imam jedino dvojku, pa ne mogu odgovoriti na pitanje u anketi.
Najbolje priče u dvojci su mi dve koje sam već čitao u drugim zbirkama. Jedna je ,,Begunci, krv'' Ilije Bakića, a druga ,,Jeka'' Zorana Jakšića. Bakić je težak i zahtevan, piše o mučnim temama i stvarima, nema hepienda ni bilo kakve nade ili smeha, izvlači sve crnilo iz nas nemilosrdno, i slika koju vidimo o sebi nije ni najmanje ružičasta. Ali čovek zna zanat, nema tu šta da se priča, vrstan pisac.
Na drugi način mi se dopada Jakšić. i on je u neku ruku mračan, ali ipak prilično ,,mekšeg'' stila nego Bakić. Meni se Jakšićevo pisanje veoma dopada, i ako bi morao birati tri omiljena pisca domaće fantastike, sigurno bi ušao u ta tri.
Priča ,,Slovenska'' D.Filipovića je veoma kvalitetna, ali ne mogu se oteti utisku da bi me baš, baš oduševila da sam je čitao mnogo, mnogo godina ranije. Nije da je izgubila na aktuelnosti, ali protek vremena je ipak učinio svoje. Žao mi je što je nisam ranije pročitao.
Nema puno svemira u ovom Vilajetu, ali čini mi se da ima elemenata sajber, kiber i ostalih ,,pankova'' što je verovatno dobro i moderno, mada subjektivno, te teme meni nisu bliske niti me nešto posebno zanimaju.
Najveće iznenađenje ( u pozitivnom smislu) za mene je priča Željka Jungića ,,Balada o Safikadi'' pisca za kog nisam čuo, potpuno me je oduvao stilom i pričom...izvrsno...možda tek pred kraj ponešto zabrljano, ali i dalje ne umanjuje puno pozitivan efekat.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Boban

 • 3
 • Posts: 21.627
Re: Koji "Tamni vilajet" vam je najomiljeniji?
« Reply #5 on: 26-04-2019, 01:27:49 »
Vizuelno je lakše za odlučivanje... a konačno je moguće nabaviti sva četiri Tamna vilajeta...
 
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

 • 3
 • Posts: 21.627
Re: Koji "Tamni vilajet" vam je najomiljeniji?
« Reply #6 on: 26-04-2019, 01:34:36 »
A u novoj verziji Tamnog vilajeta 1 koji je svojevrsno fototipsko izdanje kombinovano iz dva prethodna, postoji i dodatna strana koja razrešava višedecenijsku dilemu:

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.