Hm, juče si došao na forum a već si nas sve provalio. Svaka čast. Svoj sud o mojim verovanjima donosiš na osnovu nekoliko nepovezanih postova, mahom satiričnih? I to ti je dobro. Nisam primetio da si se ti ovde od ma čega suzdržavao. Naprotiv. Otkad si se pojavio soliš pamet kome god stigneš. Na stranu to što ja zapravo nisam vikan, ali nisam ni tvrdio to što ti insinuiraš. Vika je samo još jedna u nizu veštačkih religija, a u ovom slučaju zasnovana na keltskim verovanjima. Ako se uporede ženski rituali u Srbiji - ivanjdanski, na primer - uočava se niz sličnosti sa keltskim običajima. Toliko o tome. Nemam vremena ni živaca da tebi pojašnjavam ono što se može pročitati u gomili zbornika SANU.
A ti ćeš nešto da mi pričaš o sujeti... ma daj... Ali hajde, možemo i tako. Elem, tvoja kvalifikacija ove zajednice više mi nimalo nije bitna, pošto si u ovoj zajednici potpuno beznačajna štetočina bez ikakve vrednosti i bez ikakvog doprinosa pomenutoj zajednici. Obuzet egotripom, ne samo da nisi u stanju da razabereš u kome se referentnom sistemu nalaziš, već i zaboravljaš da si ti uvredio mene - i ne samo mene - a nakon toga odbio da svoju uvredu povučeš. Ti si, dakle, najniži oblik virtuelne egzistencije, koji beži od odgovornosti i laže čak i samog sebe, samo da ne bi pogledao svojoj beznačajnosti u oči. Hoćeš da priznam da nisam u pravu? Nema problema - ali ti nećeš biti osoba koja će doneti taj sud. Ovaj forum ima na stotine članova. Neka neutralni posmatrači kažu ko je u pravu, a ko ne. Usput, čisto da pokažem kako nemam problema da vređam kada sam za to raspoložen, ti si najobičnije čankoliško pseto što laje da bi slušalo jeku svog laveža. I to pseto u klasičnom smislu. Ako ti nije jasno šta to znači, konsultuj neku knjigu.
Najpre hvala na oggovoru koji si tako dugo pisao. Ja sam na forumu nekih 4 ili 5 godina. Sad u nekoj alternativnoj povijesti to može biti i juče, ali u ovoj nije. No, nebitno. Da se vratimo temi. Da, hvala na preporuci, upoznat sam sa tim materijalima. Ako tebe slučajno interesuje recimo skenirao sam kinjigu Iva Pilara koja se bavi dualizmom u vjeri starih Slovena (iz Zbornika za narodni život i običaje Jugoslavenske akademija znanosti i umjetnosti), te to stavio na net, baš kao i Staru vjeru Srba i Hrvata, svih 9 tomova koje sam stavio na net kao pdf. Još mi gomila takvih starih tekstova čeka da ih skeniram i ocrujem, tako da ćeš imati šta da čitaš.
Kada bi recimo neko krenuo da piše knjigu po ovimn tvojim idejama, to bi bio fijasko. No pre toga ja nisam ni rekao da si Vikan. To ne bi ni mogao da budeš sem ako si živeo u inostranstvu. Ti si rekao da gardnerovska nije tebi bliska i da si tradicionalan. tak oda ja nisam ni rekao da si Vikan, No, Vika je ubacila kao dekor malo keltskih praznik. T oje tačno. Način na koji ih je ubacila nema veze sa onim na koji je srpski paganizam sličan sa keltskim. ta sličnost može biti:
1. slučajna - to je teorija da se u raznim kulturama razviju slične stvari
2. rezultat medjusobnih uticaja
3. imati iste korene
Utvrditi šta je od toga tačno je psoao kojim se bave etnolozi. Srbi i Kelti su istog porekla, dakle Indo-evropskog i logično jeda ima nekih sličnosti. Ali i nekih različitosti i specifinosti karakterističnih samo jedne ili druge. nekritički se vezati za neku sličnost i reći da to mora automatski da ima neke veze je neozbiljno. To je radio Fraser i zat oje danas Fraser prilično... diskutabilan izvor. a baš on je u velikoj meri inspiracija za to što pričamo. Graves je drugi slučaj. neko recimo može da krene da piše roman o druidima. Lepa inspiracija. I onda pročita Belu bognju, pa u svoju knjigu ubaci onaj kalendar zasnovan na drvaću i alfabetu. Detalj koji se može odlično književno uptrebiti. Ali tu je jedini problem taj što je još po izlasku knjige bilo jasno da tako nešto nije nikad postojalo i da je Graves, budući pesnik, a ne naučnik, šreuzeo jednu teoriju koja je veoma brzo bila osporena kao netačna. I tako imamo briuljantnu knjigu sa kompromitujućim momentom. U tom smislu Vika, koja sa Keltima zapravo jako malo veze ima sem u smislu dekorativnih detalja, nema blage veze sa ovdašnjom religijom. Takodje, kakve veze imaju veštioce a keltskim praznicima? Ili sa ivanjskim ritualima? Mejnstrim religja koja je potvrdjivala poredak sveta i bila opšte prihvaćena nije uključivala veštice, sem kao deo mitologije. Van tog mitološkog veštica se može tretirati kao neko ko je deo jednog htonskog kulta, dakle ništa cveće, ljubičice i vilenjaci što je bio deo mejnstrim paganizma, koji uopšte nije bio "politički korektan", a po prirodi nije bio toliko lutirgijski ritualan, već pre šamanistički. Dakle tehnologija je bila različita, a i obraćali su se urazličitoj kategoriji mitoloških bića nego što sui to bića kojima su se molili i obraćali naši preci. Dakle ako neko hoćeda napiše knjigu i pročita nešto domaće etnološke gradje, ne nadje tu nešto baš puno upotrebljivog, zatim pročita par new age wiicca knjiga sa njihovom alternativnom istorijom, to može biti i zanimljiv roman, ali će biti zasnovan na potpuno lošim postavkama. To je ono na šta mislim kad kažem da je potrebno jako dobro proučiti materiju pre nego se pristupi pisanju nečeg takvog.
Eto toliko od mene, a što se tiče vredjanja, slobodno se ispucaj. taj deo tvojih poruka ni ne pročitam. em je gubljenje vremena, em to neradiš baš najbolje. Nisi ti prostak po prirodi, ostavi to nama koji jesmo