Author Topic: Novi Princ Persije  (Read 3280 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.314
  • Strahoslovni domen999
Novi Princ Persije
« on: 12-11-2008, 17:09:13 »
Ubisoft Montreal, jedan od najboljih zapadnih studija za razvoj video-igara, već neko vreme pravi novu igru u serijalu, koja je zakazana za kraj ove godine. Fini ljudi iz Edge-a imali su par sati vežbe sa sadašnjim oblikom koda. Trenutni utisci su ovde.

Posle rasprava koje vodim u poslednje vreme da li igre suviše liče jedna na drugu, primećeno je da novi PoP liči na Ico/Shadow of the Colossus. To je u ovom slučaju dobra stvar, pošto se te igre vrlo retko koriste kao inspiracija ili uzor pri vizuelnom ili generalnom dizajnu igre, iako su u samom vrhu uvažavanja.
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

...

 • 4
 • 3
 • Posts: 711
Novi Princ Persije
« Reply #1 on: 12-11-2008, 21:28:40 »
Hm, kad Meho nije vec rekao, novi Prince ce imati foru koju ima Okami: 3D objekti ali sve je uradjeno kao da gledash pokretni strip radjen tushem i bojama.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

morbius

 • 4
 • 2
 • Posts: 427
  • http://www.morbius.dzaba.com
Novi Princ Persije
« Reply #2 on: 13-11-2008, 14:08:30 »
Kao veliki fan Princa od Persije, i onog prvog od pre mnogo godina, i kasnije trilogije, pročitao sam puno o ovoj igri i odgledao sve trejlere.

Šta ja znam, deluje vrlo interesantno, ali sve zavisi od kvaliteta priče koja je ranije uvek bila na nivou, pa je za očekivati da ni ovaj put neće podbaciti.

Borbe su sada znatno drugačije, više i nema mlaćenja sa sitnim protivnicima, svaki fajt sada je boss fight. Definitivno mi se sviđa mogućnost prelaska novoa različitim putanjama, ali je možda bezveze što više ne možeš da pogineš, dakle nema više vraćanja vremena unazad kad padneš u provaliju, riba koja ide sa tobom te spašava svaki put. :( Videćemo kakvu zvrčku su ubacili da zameni zezanje sa vremenom iz ranijih igara.

Ne deluje ni da će biti praviše hardverski zahtevno. Sada imam i kopiju analognog PS džojpada za PC, pa ću moći da igram kako je i zamišljeno.
Why me?

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Novi Princ Persije
« Reply #3 on: 04-12-2008, 12:29:46 »
Isprobao sam novi PoP na Xbox 360 i evo malo utisaka.

Kao prvo, ja generalno ne volim PoP igre (govorim, dakako o novogeneracijskim igrama iz ove franšize, ne o 2D klasiku). Igrao sam sve tri ali ni jednu nisam mogao da se nateram da završim. Njihov appeal mi je na papiru bio jasan ali mi je u praksi stalno nešto smetalo. Dobro, jeste, 'rđavom falusu i dlake smetaju', kaže narod, pa priznajem da je deo problema i u mojoj nesposobnosti, ali generalno nerviralo me je mnogo toga u ovim igrama: borba, akrobatika koja je linearno-skriptovana, puzzleovi, ma sve... Naravno, da sam malo istrajao igrajući bilo koju od igra, sve bi došlo na svoje mesto ali kako me priče nisu privukle, a gejmplej me je sekirao, onda sam odustajao od svake daleko pre kraja.

Elem, ovaj reboot franšize mi je malo više prijao. Pre svega jer je u narativnom smislu ovo bolje izvedeno. Ne da je sama priča 'pametnija' jer ni priče u prošlim igrama nisu ble glupe, nego mi je nekako prihvatljivije pričana, princ je tačno na sredini između dobrice iz prve i iritantnog emoa iz druge igre i ovo je meni konačno dobar balans. Elika je intrigantna, ali očekujem da će se daljim igranjem igre ona još razviti u pravi lik.

Što se tiče gejmpleja, montrealski studio UBIsofta je konačno otvoreno priznao uticaj Ico-a na ovu franšizu. Mislim, bilo je to dosta očigledno i ranije ali u ovoj igri se to baš da primetiti. Što nikako nije loša stvar, naprotiv.

Ipak, da ne bude zabune, PoP je i dalje akrobatska, brza igra, ne spora, elegična igra kao što je Ico, ali vide se reference.

Pre svega u tome što princ ovde sve vreme ima uz sebe AI kompanjona u liku Elike. No, za razliku od Yorde, Elika nije mala i ranjiva već naprotiv,okretna i moćna. Zapravo, uvođenje Elike je najveća inovacija u ovom PoP jer ona je mnogo više gejmplej mehanizam nego lik. Dakle, ona omogućava dugačke skokove, ona spasava Princa od padova u ambis, ona pomaže atraktivne komboe u borbi itd. kako i IGN recenzent reče, sve si ovo imao i ranije u igrama, ali ovde je to posredovano kroz drugi lik što nosi sasvim novu emotivnu crtu.

Što se borbe tiče, za sada je ona izuzetno laka i atraktivna za gledanje. Ima je samo sporadično, samo sa (mini)bosovima i zasniva se na blokiranju, pariranju i lepim komboima mada su svi protivnici sa kojima sam se do sada borio bili manje-više imbecili i pobedio sam ih bez mnogo prolivenog znoja.

I inače je igra izuzetno laka i UBI je izgleda uložio svesne napore da 'casualizuje' igru tako da je nemoguće poginuti padom u ambis (Elika uvek spase Princa u poslednjem trenutku). Ovo meni ne smeta jer znači da je eksperimentisanju sa raznim skokovima i pristupima prelaženju prepreka lakše pristupiti, a što ide ruku pod ruku sa raobusnijim dizajnom nivoa koji light seeds (koje valja skupljati) stavlja povremeno na vrlo zeznuta mesta.

Za sada mi deluje kao da bi ovo mogla biti prva PoP igra koju ću odigrati do kraja. Audio-vizuelni dojmovi su, naravno na visokom nivou. Grafika nije renderovana baš pravim cel shadingom ali jeste nekim shadingom sa jačim kontrastima pa izgleda negde na pola puta između crtanog filma i akvarela. Pošto ja to i dalje pičim na SD televizoru, sačekaću sa presudom dok je ne vidim na PC-ju (ili dok ne kupim HD televizor).

Macedonian to the max

 • 4
 • 2
 • Posts: 11
Novi Princ Persije
« Reply #4 on: 07-12-2008, 21:52:40 »
The prince can never be bad. :)

Backo

 • 2
 • Posts: 25
Novi Princ Persije
« Reply #5 on: 31-01-2009, 12:09:54 »
sve sto imam da kaze je
SRANJE!!!!

ja sam bio frik za prethodnim delovima(narocito drugim, koji je imao tako savrsenu muziku i pricu i mapu i sve!!!)
ovo je skrnavljenje svih princeva do sada...

akrobacija vise ni nema... sve je uradjeno u vidu combo-a( sve uz pomoc "e, shift, space'' i desnog klika) brzina nije bitna, vestina nije bitna, igra je dosadna, monotona, i ne moze da prismrdi drugim delovima...

jedina veza sa prethodnim delovima je Fara(ona princeza iz prvog i treceg dela), ali ona je ovde njegov magarac koji se izgubio u pustinje... zasto li se igrica zove prince of persia??? zato sto staro ime donosi pare!!!
 
prica igre je klise(mada je nisam presao, mogu ruku da da m sta ce se dogoditi do kraja), tuca,akrobatika i sve ostale cari prethodnog princa su mrtve i nema ih vise!!! ako ste fanovi igre kao ja, ne verujem da ce da vas zadovolji... do sada
nisam naisao ni na jedan deo oko koga sam se cimao da ga predjem...

mozda sam previse subjektivan, zato sto sam bio toliki fan prethodnih delova, ali vi uzmite da proverite... igra je ista kao ii Rise of arogonauts ... ako vam se to dopalo, dopasce vam se i ovo!!!