Author Topic: Klub Lira  (Read 49105 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Klub Lira
« on: 18-12-2008, 16:47:04 »
In memoriam


OTIŠAO U SAZVEŽĐE JEDAN OD OSNIVAČA SF KLUBA  LIRA

U subotu, 13.12.2008, sa 56 godina, otišao je u sazvežđe Lire jedan od istorijskih osnivača sf kluba Lira, Kum Miki (Miroljub Mitić).

Sećanje na Kuma Mikija biće održano u prostorijama Izdavaštva Niškog kulturnog centra (Niš, Bulevar Zorana Đinđića 37)  u petak, 23. 01. 2009. u 19,00.

Stevan Bošnjak Alfa
Zoran Pešić Sigma
Goran Stanković Omega

& Lira
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Planeta Stevana Bošnjaka
« Reply #1 on: 18-12-2008, 16:56:19 »
Stevan Bošnjak je odabrao planetu Onodrym u solarnom sistemu Fomalhauta za sva buduća traganja.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Klub Lira
« Reply #2 on: 18-12-2008, 17:24:34 »
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Osnivači Lire
« Reply #3 on: 18-12-2008, 17:27:14 »
Osnivači Lire na mostu iznad mitske Gabrovačke reke:

http://picasaweb.google.com/Dodolirik/LIRA?authkey=H2hQmt6UKXc#5281149189892972034[/img]
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
KRATKA ISTORIJA LIRE
« Reply #4 on: 18-12-2008, 18:11:16 »
Zoran Pešić Sigma

TRI PARSEKA DO GRAVITACIJE

U beskrajnom odsustvu slobodnog vremena za pisanje ovog teksta, pitao sam se šta, u stvari, on treba da bude:

1. Skica istorije tajanstvenog kluba prijatelja naučne fantastike “Lira”

2. Nasumično evociranje sećanja na beskrajne paralelne svetove kroz koje smo prolazili družeći se u još tajanstvenim SF krčmama Niša i okoline

3. Svođenje računa šta smo uradili u ovom četvorodimenzionom kontinuumu, a šta nismo u osmodimenzionalnom

4. Spisak snova kojim nas je sanjao SF junak niškog podneblja i kosmičkih nedođija čuveni Hloyge

5. Prizemljavanje u virtuelnim hipersferama kolektivne memorije

6. Nešto sasvim nedefinisano

A evo odgovora, kako sam se približio tri parseka do gravitacije teksta.

SF BAŠTA KUMA MIKIJA


Kako je sve počelo? Autor ovog teksta video je u “Sirijusu” pismo G.Stankovića i pomislio: Gle, u Nišu još neko sem mene čita SF. Potražih  Gorana na jednoj promociji (“Korak među tajnama”), upoznasmo se, dogovorismo se da potražimo pisca iz Niša koji je objavio u “Galaksiji” priču “Duh”. I tako se posle napornog SF detektivskog rada sretosmo se, osnivači kluba, u podstanarskom stanu S. Bošnjaka. Niko se tako brzo ne nađe na istoj talasnoj dužini kao fanovi Naučne fantastike, setite se samo osnivanja svog Kluba.

U bašti Bošnjakovog kuma Mikija, na domak kultne Gabrovačke reke, u voćnjaku gde su cvale trešnje, na koje smo se sf uznosili “palo” je ime kluba. Razna imena su bila u opticaju: Bošnjak je predložio ime “Hrizalidi” s čim se složio njegov kum Miki,  Goran je predložio “Lira”, a ja “Dimenzija - Beskraj”. Bacali smo listiće. Najbliži stvarnosnoj liniji je bio Goranov listić. Ime je bačeno!

OSNIVAČKO VEČE

U podrumskom prostoru simfonijskog orkestra u Nišu, 13. maja 1981. godine održano je prvo veče naučne fantastike u našem gradu,  ujedno i osnivačka skupština Kluba prijatelja naučne fantastike “Lira”. U osnivače “Lire” tada su se upisali, ili sam ih sam kasnije upisao,  Zoran Živković, tadašnji student fizike iz Niša, Goran Milovanović, student fizike iz Niša, Ognjen Stojanović, učenik iz Niša, Vlada Stamenković, student iz Niša, Mile Jovanović, student iz Niša, Miroljub Mitić, poznatiji kao Kum Miki, Stevan Bošnjak, psiholog iz Niša, Dragana Bošnjak, psiholog iz Niša, Goran Stanković, student prava iz Niša,Zoran Pešić Sigma, student fizike iz Niša, Ljubomir Martinovski, muzičar iz Niške Banje, Minja Ilijeva, novinar iz Niša, Antić Braniša, student fizike iz Niševca, Grana Đorđević, učenik, Zoran Mančić, student fizike iz Pirota, Ivan Cvetanović, student prava iz Niša, Milan Reljić, učenik iz Niša pred odlazak u JNA, Slavoljub Mijailović, dopisni član iz Paraćina, Milorad Vidojković, student elektronike iz Niša, Miroljub Nejković, Moskatelo Viktor, Zoran Milovanović Uča, Nenad Vukadinović Teča, Slobodan Vulović, muzičar iz Niša, Jovan Zlatković Jova, telefonista iz Niša, Goran  Dimitrijević,  student stomatologije iz Vranja, Dragan Jović,  Bratislav Mitrović, Života Stanković, Tomislav Maksimović iz Kuršumlije, Suzana Stojanović i drugi i drugi, neka mi oproste oni koji su učestvovali u radu Kluba, a zbog izgubljene holografske evidencije prilikom raznih selidbi i teleportacija nisu pomenuti u ovom spisku.

Elem, nastavljajući tradiciju pisanja SF-a u Nišu, poznatog Aranđela Vovjekivjekovića, te prve večeri naučne fantastike, dalekog trinaestog maja 1981. Autor ovog teksta je pročitao uvodno predavanje o Naučnoj fantastici, obimnu kompilaciju iz tekstova objavljenih u Andromedi I I , Sirijusima i zbornika teorijskih radova koji je priredio dr Zoran Živković. Sam patetični početak je išao ovako:

Sreda, Niš

13.05.1981.

#Dobro veče i dobrodošli svi vi koji ste zalutali u ovaj šestodimenzionalni prostor, u ovu usamljenu galaksiju u kulturi našeg grada! Ovo je pokušaj Prvog Kontakta sa jednim svetom do sada gotovo nepoznatim u našoj sredini, ovo je Prvi Kontakt sa beskrajnim svetom naučne fantastike. Kao i kod svakog Prvog Kontakta na početku sledi upoznavanje.

Razmišljajući kako da vam predstavim tu savremenu kraljicu mašte došao sam do zaključka da to nije ni malo jednostavno, ni lako. Naime, teorijska i kritička misao koja prati naučnu fantastiku ima više nego kratku istoriju, zatim, u mnoštvu najraznovrsnijih pristupa tumačenju ove oblasti ne postoji delo koje bi s pravom pretendovalo da bude terorija naučne fantastike, i najzad, veoma su podeljena mišljenja o umetničkoj vrednosti naučne fantastike.

Kao prvo pitanje koje se može postaviti je:

,,Šta je to naučna fantastika?"

Nema problema u reči ,,fantastika" u sklopu naučne fantastike. Kao i svako drugo umetničko delo i naučna fantastika pripoveda priču koja nije doslovno istinita. Problem dolazi sa rečju ,,naučna". Koliko je nauke potrebno da učini priču naučno fantastičnom?

Da bi izbegli ispitivanje količine i verodostojnosti nauke u naučnoj fantastici, Robert Hajnlajn i drugi pisci predložili su da se stavi ,,spekulativna" umesto ,,naučna", stavljajući u tu kategoriju bilo koji roman ili priču koji do završetka sledi logičnu spekulaciju. Međutim, može se odmah uvideti da je to samo vešt način da se izbegne pitanje, a nikako i njegov pravi odgovor... ##

U daljem toku večeri Stevan Bošnjak je pročitao svoje SF pesme iz ciklusa “Planete”, zatim se razvila diskusija, upis članova, razmena adresa i telefona...

VEČITI PODSTANAR

“Lira” je od samog osnivanja bilo društvo koje je lako stupalo u simbiozu, odnosno parazitizam, kod institucija u kulturi grada. Ovo je “Liru” oslobađalo suvih birokratskih poslova i omogućilo joj tajanstvenu vitalnost. “Lira” je vaskrsavala NAZAD I TAMO gde je niko nije i kada je niko nije očekivao. U ime svih članova Kluba dužnost mi je da pomenem ljubazne domaćine koji su tokom ove dvadesetdve godine nesebično pomagale rad Kluba:

Književna omladina Niša

Dom kulture iz Niša
 
Studentski kulturni centar iz Niša

Redakcija časopisa “Gradina”

i Niški kulturni centar.

Kao što se iz gornjeg spiska može videti, neke od svojih domaćina “Lira” je nadživela.

ZNAČAJNI PROJEKTI

Ono što je činilo okosnicu rada Kluba prijatelja naučne fantastike, a bogami i fantastike “Lira”, sem klasičnih klubskih aktivnosti, sastanaka, razgovora, razmenjivanja knjiga i časopisa, projekcije filmova je i neobični stvaralački feniks koji je zbunjivao kulturnu javnost Niša i ne samo Niša. Imajući u vidu da ovaj FANZIN mora da ima konačan oblik, samo ću pobrojati projekte, a nadam se da će na samoj proslavi dvadesetdvogodišnjice rada Kluba biti upotpunjen ovaj tekst evociranjem sećanja drugih učesnika.

-   FIZISTIČKI MANIFEST
-   EP O ZAGAĐENOSTI GABROVAČKE REKE
-   YUSFO I (SF SVETOVI)
-   YUKON 87
-   YUSFAN II
-   OSVAJANJE DELIBLATSKE PEŠČARE
-   HRONIKE O HLOYGEU
-   UNUS MUNDUS
-   NOVI MITSKI PREDELI
-   UČEĆE U PROGRAMU “SETI”
-   TERRA MARGINALIS
-   KOSMIČKI USTAV
itditd

LISTAM DOKUMENTACIJU KLUBA

1.   Pismo A.B. Nedeljkovića od 26. 02.1990.

“Halo, “Lira”, javite se! Emitujte nešto? Šta se SF-ično dešava kod vas?

Mi smo izleteli (Društvo naučne fantastike “Lazar Komarčić”) iz NUBS_a jer su počeli da traže 200 din. za veče, sad smo privremeno u Ferijalnom savezu...

2.   Pismo Kniževne mladine na Makedonija Titov Veles od 17.10.1989.

PREDMET: KOKANA

Klubot za naučna fantastika pri OK KMM Titov Veles, po povod osloboduvanjeto na gradot heroj, koj so gordost go nosi Titovoto ime, 9ti Noemvri. I prodolžuvajki gi tradiciite za organiziranje na 4ti Denovi za Naučna fantastika ...

3.   Pismo “SFERE” , Društva za znanstvenu fantastiku iz Zagreba od 20.12.1990.

Cijenjeni članovi!

I u novoj 1991. g. “Sfera” nastavlja sa svojim radom na širenju i popularizaciji znanstvene fantastike priređivanjem filmskih projekcija, predavanja, tribina, igraonica i izložbi. nastavljamo i sa izdavanjem fanzina “PARSEK” i “FOTON”...

4.   Pismo Društva prijatelja znanstvene fantastike “Dr Branko Belan” iz Splita

Dragi drugovi,
Društvo ljubitelja znanstvene fantastike “Dr Branko Belan” odlučlio je, na svom redovnom sastanku dana 31.10.1989. godine, proširiti suradnju sa drugim jugoslavenskim društvima i zainteresiranim pojedincima...

ŠTA UPISATI NA KRAJU?

Holografski veoma jednostavno. Hloyge se naže nad ovim tekstom i ...  

Niš, 13. maj 2003.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Klub Lira
« Reply #6 on: 18-12-2008, 20:08:39 »
Ja bih se zakleo da je treći čovek (levo) Goran Stanković a ne taj vaš kum Miki.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Ko je ko
« Reply #7 on: 19-12-2008, 10:26:33 »
Ako odavno nisi video Gorana on izgleda ovako:

http://picasaweb.google.com/Dodolirik/LIRA?authkey=H2hQmt6UKXc#5281408742378522642

Možda bi bilo interesantno postaviti još neke fotografije iz arhiva Lire, da se vidi ko je kako nekada izgledao.

Recimo ko se seća Yukona u Nišu 1987. godine?

Nagradno pitanje: Ko najbrže ispiše legendu ispod fotografije (Ko je ko) dobiće od Lire dve knjige na poklon (Hronike o Hloygeu i Fizičku knjigu). Važi se ko prvi ovde objavi post. Vidi fotografiju:

http://picasaweb.google.com/Dodolirik/LIRA?authkey=H2hQmt6UKXc#5281414003634565186
Ne boj se, ja sam sa tobom!

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.898
  • IP Tardis
Klub Lira
« Reply #8 on: 19-12-2008, 10:53:24 »
Levo je mlađahni sunđer BoB Živković.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Klub Lira
« Reply #9 on: 19-12-2008, 12:18:31 »
ja naravno znam odgovor na pitanje, ali sam i dalje siguran da je onaj momak gore Goran Stanković a ne taj Miki.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.573
Klub Lira
« Reply #10 on: 19-12-2008, 12:38:56 »
Drugim rečima, nisi zainteresovan za Hronike o legendarnom astronautu...
Mica

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.573
Klub Lira
« Reply #11 on: 19-12-2008, 12:41:50 »
Uzgred, pisem za Ziljka istorijat sprskog SF-a pa ne bi bilo lose da mi za vas trojicu napises na pm datume i mesta rodjenja. Za neke imam, ali nije lose da proverim...
Mica

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Podaci
« Reply #12 on: 19-12-2008, 15:03:26 »
Zakk je pogodio 50 %. Mozda bi trebalo da se u odgovoru ogledaju mlađi. Zakku šaljemo 50% knjiga.

Bobane, ipak je to Kum Miki. Sećam se tog dana kao da je juče bilo.
Mići Milovanoviću:

Stevan Bošnjak rođen u Šapcu 04.04.1951.
Goran Stanković rođen u Nišu 30.05.1958. i
Zoran Pešić Sigma rođen u Beloj Crkvi (Banat) 30.11.1960.

Poslaćemo ti fizičku knjigu, tamo ima dosta podataka o Liri itd. Na koju adresu?
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Klub Lira
« Reply #13 on: 19-12-2008, 15:22:10 »
Ja sam ipak spreman da se kladim da je osoba na slici Goran...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Shozo Hirono

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.759
  • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
Klub Lira
« Reply #14 on: 19-12-2008, 15:29:07 »
Slobodno se kladi,samo ako si ga prepoznao i po zavrsetku promocije Nekronomikona u Nisu.On je prvi nervozno uleteo,jer je Beli put uletao pola sata u njegovu promociju. :evil:

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Klub Lira
« Reply #15 on: 19-12-2008, 16:14:44 »
e bre pa ja znam čoveka 25 godina... 100% je on.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
IZ LIRIJANSKE BIBLIOTEKE
« Reply #16 on: 23-12-2008, 15:56:02 »
Bobane,

Možemo da se kladimo. Recimo, Ako je na fotografiji Goran, kako ti kažeš, ja tebi dam moj komplet Sirijusa. Ako je na fotografiji Kum Miki, ti meni daš komplet Monolita. Sudija: sam Goran Stanković.U nastavku jedan tekst izašao pre milion godina u niškom časopisu Grafit, a posle i u Fanzinu Lire.

Iz arhive Lire:  


Zoran Pešić Sigma

Otkačena biblioteka

TEHNOLOGIJA PRIČANJA VICEVA O SEKSUALNOSTI
TRANSMITIVNIH KONGRUENTNIH GALAKTIČKIH ENTITETA

-   Summa technologiae, Stanislav lem, Nolit 1977. –

Summa technologiae poljskog lekara, filozofa i književnika Stanislava Lema bukvar je za Treći milenijum i svako ko namerava da se snađe u tom novom vremenu moraće da ga nauči napamet! Knjiga ima 450 stranica i moj savet je da sa učenjem počnete ODMAH! Neka vam za to dobar podsticaj budu svi oni mnogobrojni naši savremenici i sugrađani koji nisu ušli ni u DžVII vek ili koji se još uvek zlopate sećanjima na DžDž vek.

Teško je precizno odrediti karakteristike prošlih vremena, a još teže predvideti duh DžDžI veka koji nam se strovaljuje na glavu. Rasne, nacionalne, klasne, verske razmirice odneće Mišoov Talas, ili Marksovo dijalektičko seme novog koje već postoji u „starim“ okolnostima. Šta je to? Biologija preuzima presto kraljice nauka od fizike i elektronike, čini čuda kao što su kloniranje ljudi, regeneraciju tkiva i organa, razvijaju se biološke farme hrane na malim prostorima, bio-kompjuteri, kiborzi itd. I duh će dobiti novu prostranu, džinovsku kolevku. Taj silan prostor, s ove ivice početka veka, izgleda hladan, nepoznat i zamišljam ga kao hangar u kojem svitac-duh priča viceve o seksualnosti transmitivnih kongruentnih galaktičkih entiteta, a smeh odjekuje, kao led u antarktičkoj pećini, sa druge strane, od drugog svica-duha. Ovo je samo metafora. Koka kola reklame i sva medijska svetlost globalnog sela izgubiće sjaj i svako će biti sam u svom bezmernom biološkom „grobu“.

Lem se pita treba li da govorimo o budućnosti. Nije li raspravljanje o budućim ružama posao u najmanju ruku neprikladan za čoveka izgubljenog u lako zapaljivim šumama savremenosti? Međutim, odgovor je sasvim suproton. I ne samo što nije beznačajan, već je to i nužan posao. Setimo se samo brzine kojom je informacijska tehnologija uletela u našu svakodnevicu i zatekla nas nespremne. Kada je Lem pisao knjigu nije se moglo ozbiljno očekivati da će se mas-mediji uvući ne samo u našu bezazlenu porodičnu svakodnevicu, već da će uticati i na tokove istorije čitavih naroda. Knjigu „Summa technologiae“ ne možemo svrstati u futorologiju, u onu papazjaniju od predviđanja, prorokovanja pustih želja ili poplavu zluradih pesimističkih bajanja. Ona je najoštrija kritika takvih dela i najbolji primer metodološkog promišljanja budućnosti. Osnovna Lemova teza je da je svaka tehnologija u načelu veštačko produžavanje prirodne tendencije, urođene svemu što živi, tendencije ovladavanja okolinom ili bar nepodleganje sredini u borbi za opstanak. Svaka kriza može se tehnološki savladati, stvar je jedino u tome što mi na svaku tehnologiju ne pristajemo.

Savremena svetska politička scena zasnovana je na apsolutnoj ekonomskoj i vojnoj jednosmernoj vlasti. Naravno, nije teško predvideti nove tehnološke uslove, kojima smo svakim danom sve bliži, u kojima će se ovako zasnovana civilizacija razlupati o vlastitu osionost. Ovde ne mislim na ekološke probleme, mada ni oni nisu bezazleni,  već na prostor apsolutizacije tehnologija, njihovu dostupnost svakome, velike rizike oslobađanja velikih energija, zločestih virusa i sl. Svetska zajednica kasni s razrešavanjem osnovnih ljudskih problema, jer je kao nekada dinosaurusi, usko specijalizovala način njihovog rešavanja. Antiglobalistički pokreti i terorizam su simptomi koji na različite načine svedoče o bolesti civilizacije. U ovakvoj situaciji imperativ je uspostaviti civilizacijske odnose zasnovane na apsolutnim etičkim principima. Ovakav etički sistem koji bi obuhvatao sve probleme koje je izneo Stanislav Lem u Summi technologiae  još uvek nije ni izgrađen, a kamoli na vidiku da se primenjuje u praksi. Za izgradnju sistema nove tehnološke etike istraživači i filozofi kojima bi ovo morao da bude primarni zadatak koristiće se obiljem materijala koji postoji u SF literaturi. Misija pesnika i pisaca u nadolazećim vremenima biće značajnija od misije političara, lekara i inženjera. Recimo, analiza i praktična primena zakona robotike koje je smislio Isak Asimov (Ja, robot) i koje možemo uporediti s biblijskim ne ubij, ne kradi, ljubi bližnjeg svoga, može da postane jedan od stubova nove tehnološke etike. Civilizacija ne sme više da eksperimentiše sa društvenim reformama i revolucijama. Svoje snage mora najpre okupiti oko virtuelnih svetova i na njima proučiti i odabrati smernice razvoja. Pogrešan društveni eksperiment mogao bi u eri apsolutnih energija i novih tehnologija (rekonstrukcija bioloških vrsta, konstrukcija života iz epruveta, konstrukcije svesti i bioloških mašina, roboti) da bude i poslednji civilizacijski eksperiment.

Ili će oni mali svici-od-duhova pričati viceve i o našoj kosmičkoj gluposti.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
DOKUMENTI LIRE
« Reply #17 on: 25-12-2008, 16:18:53 »
DOKUMENTI  LIRE

Pismo Stevana Bošnjaka gospodinu Vilardu, predsedniku NASA-e i gospodinu Haringtonu, izvršnom direktoru NASA-e:


Poštovani gospodine Vilard,
 
Sinoć sam izašao na sajt Hablovog teleskopa i oduševljen video snimke prve ekstraterestrialne planete u orbiti Fomalhauta.
 
U časopisu Gradina br. 1 – 2 / 1995, str. 68-80 / Niš, Srbija, Ex. Jugoslavija/, objavio sam priču sa enciklopedijskim odrednicama pod naslovom Temporarium Reinkarnilend, gde sam prvu vanzemaljsku planetu smestio u orbitu FOMALHAUTA, i nazvao sam tu planetu ONODRIM / Iza Sna /.
 
S poštovanjem Vaš
Stevan Bošnjak
18000 Niš, Hajduk Veljkova, 5
Srbija
 
063/ 696-872
018/ 243-881, kuća.
Poštovani gospodine Harington,
 
Bio sam oduševljen, kad sam izašao na sajt Hablovog teleskopa i video da je prvi put snimljena ekstraterestrialna planeta u orbiti Fomalhauta.
 
U časopisu GRADINA  br. 1-2 /1995,  str.68-80 / Niš, Srbija, Ex Jugoslavija/, objavio sam enciklopedijske odrednice i priču pod naslovom  TEMPORARIUM  REINKARNILEND, gde sam prvu vanzemaljsku planetu smestio u orbitu FOMALHAUTA, i nazvao je ONODRIM (Iza Sna).
 
S poštovanjem Vas pozdravljam

Stevan Bošnjak
18 000 Niš, Hajduk Veljkova, 5
Srbija
 
063/ 696-872
 
018/ 243-881 , kuća

 :idea:
Ne boj se, ja sam sa tobom!

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Klub Lira
« Reply #18 on: 25-12-2008, 18:00:21 »
NASA je bila oduševljena porukom. Jel', a šta su odgovorili?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Usul

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.936
Klub Lira
« Reply #19 on: 25-12-2008, 21:56:24 »
Quote from: "scallop"
NASA je bila oduševljena porukom. Jel', a šta su odgovorili?


U NASA-i razumeju srpski?
God created Arrakis to train the faithful.

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Nasa i Lira
« Reply #20 on: 29-12-2008, 16:00:44 »
Mislim da ovi u NASAi znaju strane jezike. A postoje i automatski prevodioci, sem googlovih vidi sajt:

http://www.rjecnik.net/

Funkcionise.

Pravo pitanje je kako izgleda predikcijski tekst.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
SEĆANJE NA KUMA MIKIJA DANAS
« Reply #21 on: 23-01-2009, 12:49:57 »
Sećanje na Kuma Mikija biće održano u prostorijama Izdavaštva Niškog kulturnog centra (Niš, Bulevar Zorana Đinđića 37) u petak, 23. 01. 2009. u 19,00.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
KRIZA SVETA
« Reply #22 on: 27-01-2009, 19:24:59 »
Četvrtak, 29. januar 2009. Mala sala NKC-a od 19 sati
 
KRIZA SVETA
(niški razgovori)


Govore:          Stevan Bošnjak, književnik
                    Zoran Pešić Sigma, književnikU okviru tribine biće prikazan dugometražni dokumentarni film „Zeitgeist: Addendum“ (Nemačka, produkcija 2008, prevod na srpski).
*
Prva u nizu tribina („Niški razgovori“) posvećenih svekolikoj krizi aktuelne ljudske civilizacije je kroz razmišljanja o krizi sveta dvojice niških književnika posvećena je i obeležavanju 27-e godišnjice autentičnog niškog književno-civilizacijskog pokreta „Fizizam“, čiji su S.Bošnjak i Z.P.Sigma pokretači.
Namera ovog ciklusa razgovora je jednostavna: pokazati moć razmišljanja van institucionalnih i hijararhijskih nivoa, dokazati da su ideje o boljem svetu pravilno raspoređene među ljudima i sredinama.
Ovi razgovori su niški prilog tumačenjima sadašnjosti i vizijama budućnosti.
 
U drugom delu tribine kroz dugometražni dokumentarni film „Zeitgeist: Addendum“ biće predstavljen Projekt Venus, jedan od mogućih civilizacijskih odgovora na krizu sveta.
*
O samom filmu:
Zeitgeist ili Zeitgeist, the Movie je američko-nemački film iz 2007/8. godine. Film je dokumentarni ekspoze o religiji, vlasti i globalnoj ekonomiji. Centralne teme filma uključuju mit o Isusu Hristu, teroristički napad na Ameriku 11. septembra 2001. godine, i američku Federalnu Rezervu. Film je nezavistan projekat, potpuno slobodan za korišćenje i otvoren za tumačenja. Preveden je na srpski jezik i traje oko 100 minuta.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Lira na Beokonu?
« Reply #23 on: 10-02-2009, 13:59:57 »
Da li je neko od Lirijanaca bio na Beokonu? Nisu nas pozvali, nema veze, ali možda je neko samoinicijativno...
Ne boj se, ja sam sa tobom!

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.898
  • IP Tardis
Klub Lira
« Reply #24 on: 10-02-2009, 14:04:40 »
Ja na to gledam k'o na slavu, pa zovem samo prvi put :D

Nišlija je mislim bilo u rekordnom broju, ali nisam zapazio meni poznate Liirijance.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Naučna fantastika između prošlosti i budućnosti
« Reply #25 on: 06-07-2009, 10:36:48 »
U okviru KULTURNOG LETA U NIŠKOJ BANJI Niški kulturni centar organizuje književno veče sa temom:

NAUČNA FANTASTIKA IZMEĐU PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI.

AMFITEATAR U NIŠKOJ BANJI

Sreda, 08.07.2009. u 18,00

Učestvuju:

Srđan Savić, direktor NKC-a i filmski kritičar
i Lirijanci Stevan Bošnjak, Zoran Pešić Sigma i Goran Stanković.

Ovom prilikom pozivamo najpoznatijeg horor niškobanjca Dejana Ognjanovića da prisustvuje ovom nesvakidašnjem događaju za Nišku Banju.

Program je na otvorenom, otvoren za sve ljubitelje fantastike, slučajne vanzemaljske šetače, marsijanske prodavce veza, aldebaranskih goblena i hloygijanskih suvenira...
Ne boj se, ja sam sa tobom!

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Klub Lira
« Reply #26 on: 06-07-2009, 11:41:26 »
Ne pozivate nikog ko će da zastupa SF i F?

Sa takvim naslovom književne večeri?

Hlloyge se naže nad vas...
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #27 on: 06-07-2009, 11:52:08 »
hororisti i fantasti su i do sada (mislim, u poslednjih 10ak godina) napučavali (ali ne i napušavali!) retka zbivanja fantomskog udruženja LIRSKIH pjesnika, pa će verovatno tako biti i ovog puta.

doći ću ja, a verovatno i šozo.

eto, skalopove brige su opravdane: SF i F nema ko da 'zastupa', al važno da ima ko da ih napada!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #28 on: 06-07-2009, 15:25:20 »
Razlog što niko drugi nije zvan je ozbiljan, finansijske prirode. Mi u NKC-u smo dobili zadatak da organizujemo programe bez para. Pošto je odvratno čudovište  Seka uzelo maha, kako u svetu, mnogo više u našoj kulturi (SEKA - svetska ekonomska kriza), Goran Stanković, koji je urednik obrazovnog programa, smislio je ovo. Naslov književne večeri je katastrofičan, ali svejedno, ionako kada se skupe fantaste priča se o svemu, a najmanje o zadatoj temi. Mislim da je pokušaj dobar i da bi i niškobanjci, kao i drugi niški fanovi trebalo da podrže ovaj skup svojim prisustvom, a naravno ko je raspoložen i aktivnim razgovorom. Samo da u prilog organizaciji kažem i to da će cela kultura grada Niša za idućih šest meseci dobiti 0 (slovima: nula) dinara (sem velikih manifestacija tipa filmski susreti, kolonije, gradska slava itd).   xcheers
Ne boj se, ja sam sa tobom!

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Klub Lira
« Reply #29 on: 06-07-2009, 17:57:40 »
Ma, nema važno. Koliko sam blesav, za trenutak sam pomislio... Ali, Niš je taaako daleko. Dalji od Tulsa, Oklahoma.

Isporučite moj pozdrav i blagoslov. xyxy
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #30 on: 06-07-2009, 20:31:42 »
nije stvar u daljini, skalope, nego nišlije znaju kako je red i kako priliči kad se gosti zovu:
neće niko u niš da te zove u goste na književno veče ili bilo kakvo kulturno dešavanje na kome se očekuje da nešto govoriš ili radiš, a da ti ne obezbedi makar troškove puta, ako ne i neki honorar i ručak ili večeru.
a kad je NKC zvao goste, oni su uvek mogli da računaju bar na te 3 stavke: put, ručak i, najčešće, dnevnica.
nišlije su domaćini, znaju kako je red i kako priliči; zato, kad su džepovi prazni – kao u sadašnjem slučaju koji apejron-sigma opisuje- dakle, kad onaj koji bi pozivao (NKC u ovom slučaju) nije u stanju da pokrije te troškove – onda on i ne poziva.
neće da se bruka. i sasvim je nebitno da li bi potencijalni gost čak i bio spreman da dođe o svom trošku. stvar je principa. red je red.

to je sasvim suprotno od beogradskog principa – gde često biva da te zovu sve u 16, al se niko ne seti ni kiselu vodu da ti plati, a kamo li ono ostalo kako je red.
mislim, svaka čast institucijama kakva je dom omladine, gde to funkcioniše vrlo kulturno i po propisu sa tretmanom gostiju, ali mnogi drugi i ne porumene da te pozovu 'na prazno', kao da treba da ti bude čast što ćeš učestvovati u određenom dešavanju, kao siroti rođak iz provincije koji treba da bude presrećan što je načas pozvan za prestoničku (praznu!) trpezu.

u tome je razlika.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Klub Lira
« Reply #31 on: 06-07-2009, 23:37:58 »
Ostao sam bez reči.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #32 on: 06-07-2009, 23:43:48 »
Ostao sam bez reči.

dobro si prošao: mogo si da ostaneš i bez nečeg drugog!

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Klub Lira
« Reply #33 on: 07-07-2009, 09:33:23 »
Ustvari, zaradio sam nekoliko hiljada dinara. Stekao uvid u razlike između gostoprimstva i gostoprimstva. Nekad i sad. Bio sam ja, nekad, kad si ti bio mali, na jednom takvom okupljanju u Nišu. Ne sećam se da su "nadoknade troškova" bile predmet o kome se razgovaralo. Nije bilo potrebno. Tako smo išli u Skoplje, u Ljubljanu, u Zagreb. U Novom Sadu smo Boban i ja celu noć držali jednu emisiju o SF na radiju. Ustvari, ne znam gde sve Boban nije išao o svom trošku. Dolazilo se i u Beograd. Bili smo gosti, a i domaćini. Evidentirali smo one koji su spremni da prime goste. Ja sam uvek bio na spisku, a i neki drugi ljudi.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #34 on: 07-07-2009, 10:33:52 »
skalope, za čoveka tvog iksustva zaista neverovatno lupetaš koješta.

jedna je stvar kad te zovu drugari i ideš kod drugara u goste, a druga kad te zove institucija.

ovo veče organizuje NKC a ne sigma ili steva ili pera, mika, žika.
utuvi to sebi u glavu. ili nemoj.
ali ne trtljaj više.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Klub Lira
« Reply #35 on: 07-07-2009, 11:39:41 »
skalope, za čoveka tvog xustva zaista neverovatno lupetaš koješta.

jedna je stvar kad te zovu drugari i ideš kod drugara u goste, a druga kad te zove institucija.

ovo veče organizuje NKC a ne sigma ili steva ili pera, mika, žika.
utuvi to sebi u glavu. ili nemoj.
ali ne trtljaj više.

Jesi li ti PR NKC? Taman sam pomislio da ti je nešto došlo iz dupeta u glavu, ali ti ne znaš razliku.

Obraćao sam se Apejronu. Ne volim formalna obrazloženja. Posebno ne od strane ljudi koje poznajem. Jebem ja SEKU, to je tako banalan način za izgovore. Ne želim više da dođem u Nišku Banju. I time se ovo završava. Sad možeš samo u vetar.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #36 on: 07-07-2009, 11:49:13 »
koga je briga da li želiš ili ne želiš u banju, kad te tu ionako niko ne zove?
uostalom, ti si pre u poziciji da te u banju neko ŠALJE nego da te ZOVE.

zbog ljudi koji (ne) razmišljaju tako kao ti, SF & F će zauvek i da ostanu u getu zaluđenika i AMATERA koji kažu:
'ej, ne trebaju meni pare. ja ću sam da dođem! neću ni honorar! evo, sad ću iz svog džepa da kupim i časopis za koji sam džaba dao svoj text! ništa mi ne treba! ja sam laf! ja sam džek! - jednom rečju: ja sam AMATER.'

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #37 on: 08-07-2009, 12:09:15 »
NAJNOVIJA INFORMACIJA OD ORGANIZATORA IZ NIŠKE BANJE:

KNJIŽEVNO VEČE BIĆE ODRŽANO OD 20,00, a ne od 18,00 kako je ranije najavljeno.  xfrog
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #38 on: 08-07-2009, 12:18:50 »
što, jel ne mož da postignu da ispeku ćevape do 18h?

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #39 on: 09-07-2009, 10:29:01 »
FOTOGRAFIJE SA KNJIŽEVNE VEČERI:
S leva na desno: Goran Stanković, Stevan Bosnjak, Srđan Savić i Zoran Pesic SigmaPažljiva publika u Amfiteatru u Niškoj Banji, još pažljivije drveće na brdu.Goran Stanković i Stevan BošnjakSrđan Savić i Zoran Pešić Sigma


Kratak izveštaj: Pravo dadaističko naučnofantastično veče! Drveće je sve zabeležio za budućnost.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #40 on: 09-07-2009, 10:32:20 »
PS

Nije bilo ćevapa, samo pivo.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #41 on: 09-07-2009, 12:12:55 »
wow, izgleda da su vas slušale desetine... stabala!
a ljucka bića? jeste li ijedno privukli?

kažem ja, bez ćevapa ne valja!

nek vam je to nauk za idući put - nadam se da će večeras, na prezentaciji izdanja NKC-a biti i nekog mamca za publiku te vrste...

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.573
Re: Klub Lira
« Reply #42 on: 09-07-2009, 12:53:05 »
Kada kroz dve stotine godina izučavaoci budu kopali po elektronskim razvalinama tragajuci za informacijama o "bronzanom dobu" srpske fantastike, sigurno će se pitati zašto se toliko često pominje ishrana? Da li to ima neko dublje značenje? Kakva je čudna veza između školjki i gulaša?
Mica

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #43 on: 09-07-2009, 14:26:32 »
Dragi horor druže Ghoul,

Ne verujem da će se nešto bitnije promeniti i večeras. Evo u redakciji pijemo pivo. Ćirić koji je urednik tvoje knjige nije zvanično pozvan na promociju, tako da ne verujem da će biti ćevapa. Nešto pričamo o broju tvojih postova na ovom forumu. Ako pomnožimo broj tvojih postova 17113 sa pet minuta koliki je minimum da pročitaš, smisliš i ukucaš, dobije se stravična brojka od 60 dana neprekidnog zurenja u ekran, bez spavanja, uzimanja hrane, seksa itd. Za to vreme koje si proveo na forumu mogao si da napišeš knjigu priča, pa bile one i horor.
   xcheers
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Shozo Hirono

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.759
  • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
Re: Klub Lira
« Reply #44 on: 09-07-2009, 15:10:45 »

kažem ja, bez ćevapa ne valja!

nek vam je to nauk za idući put - nadam se da će večeras, na prezentaciji izdanja NKC-a biti i nekog mamca za publiku te vrste...

S obzirom na konstituciju sadašnjeg - a bogami i prethodnog - direktora nkca, ne treba da čudi činjenica o hroničnom pomanjkanju masnih poslastica na meniju. Misle ljudi o svom zdravlju. :evil:

Ako promovišu Ćiru kao sledečeg, ili vrate Gorana, možda se nešto i promeni na bolje. :)

Ima i onih najcrnjih predviđanja i kletvi tipa: Da' Bog da ti za direktora došao organizator (ili domaćin!) prošlogodišnje sićevačke književne kolonije! :evil:

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #45 on: 09-07-2009, 16:13:32 »
Ako pomnožimo broj tvojih postova 17113 sa pet minuta koliki je minimum da pročitaš, smisliš i ukucaš, dobije se stravična brojka od 60 dana neprekidnog zurenja u ekran, bez spavanja, uzimanja hrane, seksa itd. Za to vreme koje si proveo na forumu mogao si da napišeš knjigu priča, pa bile one i horor. [/b]

sigma, loša ti je to računica:

1)
više od polovine mojih postova su odgovori na kvizovima (slikoviti, i zamrli, sa citatima), te moji zadaci (iz brojnih kvizova iz Onih Dana), i komentari na pokušaje njihovog rešavanja.
znači, vidim sliku, ukucam naslov, i kraj, to nije ni minut vremena. takvih postova imam najviše.
ako tome dodamo grdne copy-paste textove (strange but weird, na politici i društvu, itsl.), te postove na kojima samo kopiram linkove ka drugim mestima, uključujući moj blog, ispadne da je moj broj tih 'razmisli pa opširno otpiši odgovor' postova tek 3-4.000, ako i toliko.

2)
prilično je naivna ta pretpostavka da se vreme gubi samo kucanjem postova.
koliko vremena izgube neki dreždeći na svom 'poslu' i ogovarajući sa kolegama ili buljeći u kompjuter – umesto da pišu priče i romane – to se ne može ni izračunati, a meri se ne mesecima nego godinama.

Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Re: Klub Lira
« Reply #46 on: 09-07-2009, 20:54:59 »
Kakva je čudna veza između školjki i gulaša?

Školjke i gulaš nikako ne treba mešati! :lol:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #47 on: 09-07-2009, 21:56:27 »
hmmm... a gulaš od školjki?

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Klub Lira
« Reply #48 on: 09-07-2009, 22:20:20 »
Može, ali su to onda clams ili mussels. Onda ide i malo piletine (sic!), shrimps ili prawns i kobaje, pa se doda dosta ljutine i pirinča. Tada se to zove paelja, a u kreolskoj kuhinji jambalaya. Ova druga ide sa jakom zaprškom. Scallops su suviše veliki za gulaš. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
VEČE SEĆANJA
« Reply #49 on: 02-12-2009, 13:42:21 »
VEČE SEĆANJA

- Izveštaj Kuma Mikija o godinu dana boravka u sazvežđu Lire
- (B)listanje fotografija
- Jeff Wayne's Musical Version of 'The War of the Worlds'

PONEDELJAK, 14. decembar 2009. u 19,00
Prostorije Izdavaštva Niškog kulturnog centra (Niš, Bulevar Zorana Đinđića, 37)


Učestvuju: Alfa, Sigma, Relja i drugi.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #50 on: 02-12-2009, 13:57:27 »
Učestvuju: Alfa, Sigma, Relja i drugi.

ovo "i drugi" pleni svojim bleštavim optimizmom!  xdrinka

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #51 on: 09-12-2009, 12:41:59 »
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #52 on: 14-12-2009, 11:31:00 »
Upravo smo saznali da će biti strašnba gužva. Iz sazvežđa Lire dolaze gosti...

 :|
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #53 on: 14-12-2009, 13:46:04 »
verovatno neki lirski pjesnici...

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
IZVEŠTAJ O ČISTOM MISTIČNOM SKUPU LIRIJANACA
« Reply #54 on: 15-12-2009, 14:37:06 »
IZVEŠTAJ O ČISTOM MISTIČNOM SKUPU LIRIJANACA
Prisutni:

Kum Miki, jedan od osnivača Kluba, vlasnik famozne Bašte, od pre godinu dana žitelj Sazvežđa Lire.

Stevan Bošnjak Alfa, jedan od osnivača Kluba, reinkarnatorni inženjer, urednik Jednog Sveta, poslanik Onodryma u solarnom sistemu Fomalhauta.

Zoran Pešić Sigma, jedan od osnivača Kluba, Geštalt Fotograf, urednik Gradine, poslanik svih pustinjskih svetova Bližeg Univerzuma.
 
Milan Reljić, najmlađi član pri osnivanju Kluba, najstariji član SETY AT HOME programa južno od Dunava, Holografski programer vanzemaljskih elektronskih kreatura.

Marjan Cvetanović, novi član Kluba, proffessorr trube na Astralnoj Akademiji u AldebaraNišu, pisac urbanolegendarne priče MANASTIRIŠTE u zborniku Istinite laži.

Momčilo Radić, novi član Kluba, pesnik i prevodilac s grčkog i francuskog, prevodi roman Mirjane Novaković Strah i njegov sluga na grčki, Majstor fraktalnih skulptura od dima.

& Lirijanski Novogodišnji duhovi


Ponedeljak, 13. 12. 2009. od 19,00 do 22,00

Algoritam večeri:

1. Emisija fotografija sa Svete reke Gabrovačke, izveštaj u auri Kuma Mikija
2. Stevin izveštaj: Legenda o pustolovini lova na vanzemaljce na planini Povlen
3. Emisija: Jeff Wayne's The War of the Worlds
4. Novi zapis u Fizističkom dnevniku KAKO SPASITI SVET:
    GAMHΣAME THN KITPINH KOLOTPμPIDA
5. Ugovoren tekst za Gradinu o Muzici i SF-u. Piše Marjan Cvetanović.
6. Fotografisanje i ispijanje piva

 xcheers

Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #55 on: 15-12-2009, 15:40:09 »
FOTOGRAFIJE


Ne boj se, ja sam sa tobom!

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #56 on: 15-12-2009, 15:46:32 »
eto, najzad šoza infiltrirah u književne strukture.
drhtite, jer šozo tek dolazi!
ne budite zavarani njegovim prividnim dremežom gore, na slikama.
to je lav koji spava.

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #57 on: 15-12-2009, 15:56:05 »
I JOŠ FOTOGRAFIJANe boj se, ja sam sa tobom!

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #58 on: 15-12-2009, 16:01:23 »
ni manje ljudi, ni više slika...
:)

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #59 on: 16-12-2009, 12:37:51 »
Fotografisanje je bilo deo programa.A ti dobro znaš da nije važno koliko je ljudi bilo, već ko je bio. Bilo je lepo veče, tako da oni koji nisu došli mogu samo da žale. xyxy
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
HRONIKE O HLOYGEU - NASTAVAK
« Reply #60 on: 22-03-2010, 15:01:07 »
U najnovijem broju Unusa mundusa (35/2010) Objavljene su HRONIKE O HLOYGEU sa ilustracijama Nemanje Bošnjaka. Objavljen je i dodatak BOMBASTUSI ZA HLOYGEA koji je napisao Stevan Bošnjak Alfa.

Promocija Unusa mundusa u Nišu, u Galeriji Niškog kulturnog centra, sreda, 24.03.2010. u 12,00.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Fotografije sa promocije UM
« Reply #61 on: 31-03-2010, 23:44:59 »

Publika 1.

Dalibor Radić i SteVan BošNjak

Publika 2.

Sigma i Omega s teškom artiljerijom.

Alfa, Sigma i Omega u izbegavanju teške laserske artiljerije.

Zamena mesta: Sad su Sigma, Alfa i Omega, redom.

Izjednačene pozicije.

Situacija je po kontrolom, ono čudo u Cernu je proradilo.

Ako je nekome nešto jasno neka javi i nama.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.898
  • IP Tardis
Re: Klub Lira
« Reply #62 on: 01-04-2010, 10:20:30 »
:)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Tematsko veče: VIBRACIJE I SNOVI
« Reply #63 on: 30-11-2010, 11:45:11 »
Utorak, 14. Decembar 2010. u 19,00.

Tematsko veče:
VIBRACIJE I SNOVI

Program:

1. Emisija: Peter Weir - The Last Wave (1977)
2. Ste Van Bošnjak:Vibrativni snovi
3. Zo Ran Pešić Sig Ma: Misterije, vibracije tišine, snovi, fantastika
4.  Mi Lan Reljić: Trenutno stanje SF-a na velikom platnu I TV-u
5. Razno
6. Ispijanje piva i fotografisanje


Galerija Niškog kulturnog centra, Zorana Đinđića, 37Uploaded with ImageShack.us

Ne boj se, ja sam sa tobom!

Relja

 • 4
 • 2
 • Posts: 59
Re: Klub Lira
« Reply #64 on: 01-12-2010, 11:06:36 »

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Foto vibracije
« Reply #65 on: 15-12-2010, 11:20:48 »


Апсолутно празан Свемир није могућ као једини ентитет.Очигледно је да смо у историји (свест) и да је из те перспективе неисторични Свемир немогућ.
Негде/некад постоје области апсолутног мировања, неисторични домени, дно црне рупе у којој је заустављено време, под-простор и под-време у којима нема промена.
Мелодијска линија светова може да се развија кроз време хармонично (Скуп идентичних ентитета прелази у нови квалитет, односно Надентитет, музички у Мелодију), дисхармонично (Скуп идентичних ентитета подложан ентропији у крајњем случају доводи до Хаоса – музички у Какофонију).Постоји много теорија о понављању, о вечном понављању, о осцилацијама, односно вибрацијама. Понављање је у супротности с Окамовом оштрицом. Али, вибрације постоје. У нашем свету можемо да уочимо вишехармонијске мелодијске линије, свесни смо и повремене какофоније, а понекад слутимо тишину.
Очигледно је да је суштина у разрешењу појма времена.Алтернативне егзистенције човекове индивидуе у паралелним световима стичу се у Ом звуку, звучној холограмској матрици
Ни из чега нешто. Први импулс је сећање самозаборављеног Апсолута (Бога, Самослушајуће музике). О томе више негде другде.Осећај Déjà vu говори да овај свет није први. Сва она учења о реинкарнацији говоре да овај свет није први. Снови говоре о понављеној стварности у другој равни, свет фантастике је погодбени свет наше актуелне стварности.

Актуализација, овремевљивање света, историзација стварности, ослобађање ом гешталта: све ово су синоними за процес Идентификације индивидуалног ентитета, индивидуализацију, холографску редукцију, претварање следа звукова, вибрације у музику.Овај процес је мистичан.Писање фантастике је мистичан ритуал при коме се вибраторним техникама светови истресају из самоприпадајућих матрица и отварају им се путеви ка актуализацији у нашем свету.
Тако се уносе шифре у холограмску структуру свемира.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Srećna Nova godina!
« Reply #66 on: 31-12-2010, 11:22:34 »
Srećna Nova godina!

Klub Lira
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
IZBOR ZA NAJLEPŠU VANZEMALJKU
« Reply #67 on: 02-03-2011, 11:35:31 »
IZBOR ZA NAJLEPŠU VANZEMALJKU

Povodom 08. marta, najvećeg praznika u Metagalaksiji, u slavu ženskog kosmičkog principa, raspisujemo

KONKURS

Za najlepši ženski entitet Vasione.

Žiri:
1. Stevan Bošnjak, Veliki inkvizitor uzročno-poslediče virtuelne karme
2. Zoran Pešić Sigma, Ambasador holografske projekcije botaničkog Univerzuma
3. Milan Reljić, Ontološki dizajner hiprestruna
4. Goran Stanković, Kvazikvarkovski detektiv interstelarnih tamnih prostora
5. Presudan glas (odlučujući glas za vanzemaljku koja dobije najviše glasova na forumima Znaka sagite i Art-anime)


Predsednik nadzorne komisije: Hloyge

Glasajte za predloge po sistemu: Jedan član foruma – jedan glas.
Možete dati i svoj predlog tako što ćete fotografiju vanzemaljke okačiti ovde najkasnije do 5. marta 2011. Glasanje traje do 07. marta 2011. do 24,00h.


Proglašenje pobednice i uručenje nagrade Zlatnog sponzora Meliska Tebibra, vlasnika najpoznatije svemirske krčme, na sam dan velikog praznika na večeri Kluba Lira 08.03. 2011. u 19,00 u Niškom kulturnom centru, Stanoja Bunuševca bb.

Predlozi (redosled je slučajan):

1. The_Great_Tyrant,_Black_Queen_of_Sogo
2.  Aura
3. Princes Leia
4. Yori
5. Aeryn Sun
6. Pris
7. Chiana
8. Barbarella
9. Borg Seven of Nine
10. Tpol
11. Baylin
12. Romie Andromeda
13. Plava laguna
14. Leeloo
15. Adria
16. Ana
17. Inara
18. Padmé Amidala
19. Princesa Aura
20. Chani
21. Raichel
22. Terminatorka (Cameron Philips)
23. Šestica
24. Zhaan
25. Avatar Na Vi
26. Dren
27. Irulan Corrino-Atreides
28. Alfina
29. Anabel Kurije Paoloci
30. Majmunolika lepotica majmuna
31. Ostrva sreće
32. Razdragana
33. Virtueloroji
34. Princes of Mars
35. Aruena
36. astronaut-woman-moon-out-space-planets
37. Moja maceha vanzemljka
38. Uranela
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #68 on: 02-03-2011, 11:57:55 »
http://img852.imageshack.us/img852/1600/anitapallenbergthegreat.jpg
http://img806.imageshack.us/img806/8902/annavanhooftaura1.png
http://img38.imageshack.us/img38/58/annavanhooftaura.jpg
http://img845.imageshack.us/img845/6227/carriefisherprincesleia.jpg
http://img851.imageshack.us/img851/9313/cindymorganyori.jpg
http://img189.imageshack.us/img189/3219/cindymorganintrontronci.jpg
http://img851.imageshack.us/img851/2435/claudiablackaerynsun.jpg
http://img11.imageshack.us/img11/4193/darylhannahpris2.jpg
http://img132.imageshack.us/img132/2888/darylhannahpris.jpg
http://img269.imageshack.us/img269/6438/gigiedgleychiana.jpg
http://img193.imageshack.us/img193/961/janefondabarbarella1.jpg
http://img263.imageshack.us/img263/9476/janefondabarbarella.jpg
http://img34.imageshack.us/img34/9901/jeriryanexborgsevenofni.jpg
http://img703.imageshack.us/img703/4048/joleneblalocktpol1.jpg
http://img855.imageshack.us/img855/6800/joleneblalocktpol.jpg
http://img848.imageshack.us/img848/5116/karenclichebaylin.jpg
http://img825.imageshack.us/img825/9260/lexadoigromieandromeda.jpg
http://img193.imageshack.us/img193/9668/mawennlebescoplavalagun.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/2142/milajovovicleeloo.jpg
http://img29.imageshack.us/img29/8210/morenabaccarinadria.jpg
http://img263.imageshack.us/img263/9379/morenabaccarinana.jpg
http://img856.imageshack.us/img856/3159/morenabaccarininara.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/6859/natalieportmanpadmamida.jpg
http://img830.imageshack.us/img830/4831/ornellamutiprincesaaura.jpg
http://img585.imageshack.us/img585/4429/seanyoungchani.jpg
http://img716.imageshack.us/img716/2678/seanyoungraichel1.jpg
http://img43.imageshack.us/img43/4862/seanyoungraichel.jpg
http://img691.imageshack.us/img691/4421/summerglauterminator.png
http://img815.imageshack.us/img815/3195/tracilordsprincesofmars.jpg
http://img847.imageshack.us/img847/9057/triciahelfer62.jpg
http://img291.imageshack.us/img291/8712/triciahelfer6m.jpg
http://img132.imageshack.us/img132/3844/triciahelfer7.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/124/virginiaheyzhaan1.jpg
http://img651.imageshack.us/img651/9642/virginiaheyzhaan.jpg


Ne boj se, ja sam sa tobom!


Shozo Hirono

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.759
  • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
Re: Klub Lira
« Reply #70 on: 02-03-2011, 18:48:36 »


tawny kitaen AS gwendoline.

Shozo Hirono

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.759
  • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
Re: Klub Lira
« Reply #71 on: 02-03-2011, 18:56:06 »


eihi shiina AS detektiv ruka.


Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Dren
« Reply #73 on: 03-03-2011, 10:22:26 »


Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #74 on: 10-03-2011, 14:09:07 »
Na sastanku Velikog Žirija održanom u Tajnoj Hiper Klaustofobičnoj Migma Ćeliji posle višemilenijumskog prebrojavanja glasova, a onda vremenskim sažimanjem na 78 minuta, uz preteće prisustvo predsednika Nadzorne komisije Velikog smutljivca i svevidećeg Hloygea, posle pet krugova eliminacije najbajnijih vanzemaljskih deva,


za najlepši entitet Vasione izabrana je:

1. replikant Rachael  (Za detalje vidi Blade Runner (1982))

Prva pratilja:

2. Avatar Na Vi    (Za detalje vidi Avatar (2009))Druga pratilja:

3. Šestica (Za detalje vidi Battlestar Galactica(TV Series 2004–2009))

Svečano uručenje nagrada tokom iduće nedelje u maloj Sali Niškog kulturnog centra.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.898
  • IP Tardis
Re: Klub Lira
« Reply #75 on: 12-03-2011, 12:35:02 »
 xcheers
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
IZBOR ZA NAJSTRAŠNIJEG MONSTRUMA METAGALAKSIJE
« Reply #76 on: 26-12-2011, 12:01:02 »
IZBOR NAJSTRAŠNIJEG MONSTRUMA METAGALAKSIJE

Povodom Nove odsutne 2012. godine, najvećeg praznika strahote i bolnog apokaliptičnog iščekivanja u Metagalaksiji,
u slavu kosmičkog principa NEUSTRAŠIVOSTI, raspisujemo


KONKURS

Za najlepši NAJSTRAŠNIJI entitet Vasione.

Žiri:
1. Stevan Bošnjak, Veliki inkvizitor uzročno-poslediče virtuelne karme
2. Zoran Pešić Sigma, Ambasador holografske projekcije botaničkog Univerzuma
3. Milan Reljić, Ontološki dizajner hiprestruna
4. Goran Stanković, Kvazikvarkovski detektiv interstelarnih tamnih prostora
5. Presudan glas (odlučujući glas za monstruma koji dobije najviše glasova na forumima Znaka sagite i Art-anime)


Predsednik nadzorne komisije: Hloyge (Nepodmitljivo ulazi u konkurenciju)

Glasajte za predloge po sistemu: Jedan član foruma – jedan glas.
Možete dati i svoj predlog tako što ćete fotografiju monstruma okačiti ovde najkasnije do četvrta 29. decembra 2011. do 24,00 h. Glasanje traje do petka, 30. decembra 2011. do 09,00 h.


Proglašenje najstrašnijeg monstruma metagalaksije i uručenje nagrade Zlatnog sponzora Meliska Tebibra, vlasnika najpoznatije svemirske krčme, na sam dan velikog metagalaktičkog praznika Nove godine na svečanom doručku  Kluba Lira 30.12. 2011. u 11,00 u Niškom kulturnom centru, Stanoja Bunuševca bb.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #77 on: 26-12-2011, 12:06:57 »
voleo bih da mogu da budem manje predvidiv, ali - samo jedan je naj-najbolji, i tu nema dileme niti neizvesnosti:


Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #78 on: 26-12-2011, 12:15:26 »
Frankeštajn.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #79 on: 26-12-2011, 12:18:14 »
Alien
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #80 on: 26-12-2011, 12:20:38 »


Loch-ness-monster-Nessie
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #81 on: 26-12-2011, 12:24:20 »


P, OLITIČAR ŽIKA
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #82 on: 26-12-2011, 12:25:53 »


POLI PTIČAR
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #83 on: 26-12-2011, 12:28:24 »
Vlad Tepes (Grof Drakula)
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #84 on: 26-12-2011, 13:12:06 »
King Kong
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #85 on: 26-12-2011, 13:14:12 »
Vermurg
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #86 on: 26-12-2011, 13:16:02 »
Freddy-Krueger
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #87 on: 26-12-2011, 13:17:50 »
džek trbosek
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #88 on: 26-12-2011, 13:26:12 »
Ghoul's MONSTERS (1)
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #89 on: 26-12-2011, 13:34:15 »
Lady Gaga The Fame Monster
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #90 on: 26-12-2011, 13:37:45 »
two-face
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #91 on: 26-12-2011, 13:39:45 »
Kreatura iz Crne Lagune
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #92 on: 26-12-2011, 13:41:39 »
monster1
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #93 on: 26-12-2011, 13:43:22 »
Terminator
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #94 on: 26-12-2011, 13:48:47 »
Rečni monstrum -  Pirana
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #95 on: 26-12-2011, 13:51:08 »
Joker
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #96 on: 26-12-2011, 13:53:22 »
mansquito
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #97 on: 26-12-2011, 13:55:36 »
the lord of darkness
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #98 on: 26-12-2011, 14:02:45 »
Hulk
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #99 on: 26-12-2011, 14:04:23 »
trex
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #100 on: 26-12-2011, 14:06:31 »
predator
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Relja

 • 4
 • 2
 • Posts: 59
Re: Klub Lira
« Reply #101 on: 26-12-2011, 14:55:35 »
Evo mojih predloga ;)
 

 

 

 

 

 

 
 

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #102 on: 26-12-2011, 14:58:33 »Kreatura iz Crne Lagune

ko bi reko da dexa može da postane još ružniji?  :shock: :?

JasonBezArgonauta

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.111
Re: Klub Lira
« Reply #103 on: 28-12-2011, 15:49:26 »
Zna se ko je naj sasvim potpuno sasvim najveći i najstrašniji entitet vascele vaseljene


Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #104 on: 29-12-2011, 20:50:04 »
Minotaur
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #105 on: 30-12-2011, 11:31:39 »
Hloyge
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #106 on: 30-12-2011, 11:39:25 »
Gorgoni
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #107 on: 30-12-2011, 11:41:59 »
Harpije
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #108 on: 05-01-2012, 11:14:55 »
Žiri u sastavu gorenavedenom bez G.S. koji je otputovao u istraživačku misiju za nečuvenim Ohridskim Zevalom, u punom virtuelnom sastavu, zasedao je  u 11,28'.


Kriterijumi po kojima je radio:
1. Egzistencijalni
2. Ontološki
3. Antropoidni
4. Estetski
5. Istorijski
6. Apokaliptični


Velika konkurencija metagalaktičkih monstruma je u prvom krugu svedena na uži izbor od 18 entiteta. Od tog užeg izbora izbačeni su ulovljeni monstrumi (tipa pirana).


U najuži drugi krug prošli su Alien, Vermurg,  Lady Gaga, Monster 1, Gospodar Tame, Ana i Hloyge. Odbačeni su Vermurg (penzionisan), Monster 1 (ima samo likovni kvalitet), Gospodar tame (ako ga je mali Hobit sj.bao...).


Monstruozno uzak izbor doneo je par muških i par ženskih monstruma, te je žiri birao po jedan od svakog para:


Između Aliena i Hloygea izabran je Alien jer ima dokazano više ubistava.
Između Ane i Lady Gage odbačena je Lady Gaga jer nema dokazano ni jedno ubistvo.


U finalu su, dakle ostali Alien i Ana. Pošto smo zaključili, fenomenološki,  da bi sva trojica više voleli da nas ubije Ana nego Alien, onda je Alien izabran jednoglano za najstrašnijeg monstruma Metagalaksije. Pozvali smo Ridlija Skota na svečano uručenje nagrade, ali je on trenutno izvan Metagalaksije na brodu Titanik X...! Mada možda...
30.12.2011. ili 357 dana pre smaka sveta po pravoslavnom kalendaru

Pobednik, najstrašniji monstrum metagalaksije Alien:
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #109 on: 05-01-2012, 11:42:34 »
Pobednik, najstrašniji monstrum metagalaksije Alien:

koliko sastančenje, koliki zapisnici, kolike kafe i rakije, kolike dnevnice potrošene uludo, umesto da ste me odma poslušali, jer lepo sam reko:

voleo bih da mogu da budem manje predvidiv, ali - samo jedan je naj-najbolji, i tu nema dileme niti neizvesnosti:mac

 • 3
 • Posts: 11.441
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Klub Lira
« Reply #110 on: 05-01-2012, 14:22:15 »
30.12.2011. ili 357 dana pre smaka sveta po pravoslavnom kalendaru

<nitpick>Od 2012-12-21 do 2011-12-30 ima 356 dana. Ne računa se dan ekstra, kao što ne bi rekao da od danas do sutra ima dva dana.</nitpick>

http://www.timeanddate.com/date/duration.html

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #111 on: 13-01-2012, 09:37:01 »

Scene sa užasnog, napornog, rizičnog, prednovogodišnjeg, katastrofičnog žiriranja (bar devedeset tri monstruma nam je pretilo da ako ono ne bude izabrano da smo obrali bostan). Evo kako je to bilo:
Ne boj se, ja sam sa tobom!

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.898
  • IP Tardis
Re: Klub Lira
« Reply #112 on: 13-01-2012, 11:22:49 »
 xcheers
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nocnoi_Dozor

 • 2
 • Posts: 18
Re: Klub Lira
« Reply #113 on: 22-03-2012, 19:51:38 »
Dugo sam u mom gradu tragao za društvom ljubitelja sf-a i igrom slučaja sam saznao za postojanje ovog društva. Možete li mi reći kada je sledeće okupljanje vašeg kluba jer bih voleo da postanem deo vaše velike porodice i da sa istomišljenicima diskutujem o zajedničkim temama? U nadi da ćemo u budućnosti ostvariti pozitivnu saradnju, ja Vas pozdravljam. :)

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
FIZISTIČKO KOSMOLOŠKI APOKRIFI
« Reply #114 on: 11-06-2012, 12:07:38 »

Stevan Bošnjak
FIZISTIČKI  OCI
(pri kosmoprimerenim brzinama)
na IEVT-u

[size=78%][/size]
FIOCI PRI SEDEĆIM* BRZINAMA
[size=78%][/size]
FIOCI PRI SREDNJE ZAJEBANIM* BRZINAMA
FIOCI PRI  VRLO PLUS ZAJEBANIM* BRZINAMA

KAŽIŠTE

SEDEĆE BRZINE ili Crnogorske. Egzaktno, brzine rotacije sveta na kom se sedi i ophodnje tog sveta oko matične zvezde.

FIOCI, Fizistički Oci, skraćenica, šifgretor. Česti nesporazumi nastaju sa Nišlijama kad kažu: stavi TO-i-TO, u toj fijoci...

SREDNJE ZAJEBANE BRZINE, psihofiziološki-možda se i izvučeš al ne mora da znači, egzaktno: 66,666% brzine svetlosti

VRLO PLUS ZAJEBANE BRZINE, ako nisi FIOCI zaboravi na ono prvo iz prethodnog stava,  a drugi stav prethodnog stava glasi: mora da znači. Egzaktno: 99, 999% brzine svetlosti. Priprema za tahionski spid.

IEVT, Brod fizističkih otaca sačinjen za plovidbu zajebanim brzinama


Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #115 on: 05-07-2012, 09:11:29 »

STEVANOV OSVRT NA OTKRIĆE HIGSOVOG BOZONA


1. Fizičari uvek nađu ono što traže.
2. Svi uvek nađu ono što traže.
3. Zato što Svemir trpi sva stanja.
4. Zato Bog sve zna, sve nalazi i sve može da traži.
5. Zato je Bog najveći Fizičar.
6. Zato svaki Fizičar misli da je mali Bog.
7. Zato bi svaki Čovek da bude bar mali Fizičar.
8. A evo i ja malo da pomognem i jednima i drugima i Trećem: 'ajde u opkladu: posle Higsovog bozona, koji je sto puta teži od protona, da će se otkriti Sigmin bozon koji je sto puta teži od Higsovog bozona, da će se posle Sigminog bozona otkriti Dunjin bozon koji će biti sto puta teži od Sigminog bozona, i tako, do Njegovog bozona koji će biti, o čuda reda 10-5 grama, zato što se sve razvija iz svega.
9. Iz čestice veće mase stvaraju se čestice manje mase, a ostatak su čist prostor i čisto vreme.
10. Evo jedne lepe narativne formule:
Higsov bozon = proton + Higsovo vreme + Higsov prostor,
Sigmin bozon = Higsov bozon + Sigmino vreme + Sigmin prostor 
Dunjin bozon = Sigmin bozon + Dunjin prostor + Dunjino vreme.
11. Sve iza toga je moje.


Stevan Bošnjak
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Re: Klub Lira
« Reply #116 on: 01-01-2013, 20:31:57 »
Od sutra do subote sam u Nišu, pa bih bio rad da vidim neke ljude...
Četvrtak ili petak, bilo koje doba dana mi je prihvatljivo, kao i lokacija.
Ajmo, Nišlije, malo incijative...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #117 on: 01-01-2013, 23:35:56 »
bilo koje doba dana mi je prihvatljivo, kao i lokacija.

možete da se nađete u dexinoj kafedžinici, raskršće, na pantaleju. :idea:

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Re: Klub Lira
« Reply #118 on: 01-01-2013, 23:54:37 »
mi? ti ne zalaziš u te zabiti?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #119 on: 02-01-2013, 00:01:33 »
to je suviše daleko od bilo čega čemu bih ikada želeo da priđem.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Re: Klub Lira
« Reply #120 on: 02-01-2013, 00:19:01 »
Zar nije Niška Banja najudaljeniji deo Niša?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Klub Lira
« Reply #121 on: 02-01-2013, 00:20:23 »
Niš je najudaljeniji deo Niške Banje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: Klub Lira
« Reply #122 on: 02-01-2013, 00:26:52 »
Niš je najudaljeniji deo Niške Banje.

skalop zna znanje
sve od niša pa do banje!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #123 on: 03-01-2013, 23:53:17 »
Vidimo se.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #124 on: 04-01-2013, 11:25:07 »
Клуб ДОКОЛИЦА, Петак у 17,00.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Re: Klub Lira
« Reply #125 on: 10-01-2013, 22:08:36 »
Izgleda da ima i foto-dokaza s lica mesta:Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #126 on: 20-04-2016, 09:43:15 »
Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ organizuje izložbu ODISEJA U SVEMIRU KNJIGA, petak, 13. maj 2016. u 19h. Datum se poklopio i sa jubilejom osnivanja „Lire“. Naučna fantastika, Hugo Gernsback i Nikola Tesla, poseban osvrt na nišku naučnu fantastiku...
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #127 on: 24-08-2018, 22:13:06 »
Klub prijatelja naučne fantastike
LIRA Niš

 
Klub prijatelja naućne fantastike „Lira“ je pokrenuo neformalnu filmsku nagradu koja će se svake godine dodeljivati najznačajnijem liku domaćeg igranog filma u tekućoj godini, a koja će se zvati „Anabel Kurije Paoloci“, po jednoj od heroina poznate multimedijalne franšize „Hronike o Hloygeu“, zasnovane na istomenom romanu.

Prva dobitnica ove nagrade je lik Nimani iz filma „Ederlezi Rising“, koji će biti prikazan u takmičarskom programu ovogodišnjih 53. Filmskih susreta u Nišu.

Lik Nimani je u pionirskom naučno-fantastičnom filmu srpske kinematografije „Ederlezi Rising“  ostvario kohezionu ulogu u ravni filmske naracije i istovremeno doneo sve glumačke valere u korespodenciji sa glavnim glumcem, orgazmički spajajući filmsku radnju srpskog naučno-fantastičnog filma „Ederlezi Rising“ i novo-estetiku digitalne glume, koja neminovno postaje dominanta savremenog filma.
Nagrada se sastoji od holografskog 3D lika Anabel Kurije Paoloci, koji će digitalnim putem biti uručen dobitnici nagrade. U prilogu ove odluke: lik po kome će biti digitalizovana nagrada, prema radu svetski poznatog vajara Benjamina Viktora.

Klub „Lira“ smatra da se uvodjenjem ove nagrade filmsko-glumački festival u Nišu okreće budućnosti filmskog i glumačkog izraza, izražavajući nadu da će nagrada „Anabel Kurije Paoloci“ postati sastavni deo festivalskih nagrada. Niš – grad budućnosti na taj način bi, putem svog jedinstvenog filmskog festivala, postao i predvodnica novih, digitalnih oblika filmske glumačke estetike i prakse.

Žiri za nagradu „Anabel Kurije Paoloci“ je ove godine radio u sastavu: Zoran Pešić Sigma, urednik časopisa „Gradina“ i „Festivalskih novina“ 53. Filmskih susreta u Nišu, Stevan Bošnjak, urednik-emeritus časopisa „Unus Mundus“ i Goran Stanković, teoretičar i kritičar digitalne kulture.

Klub prijatelja naučne fantastike „Lira“ je osnovan 1981. godine u Nišu, drugi je po trajanju u odnosu na slična udurženja, a tokom decenija postojanja ostvario je brojna kulture projekte i književno-umetničke performase, o kojima se zainteresovani mogu obavestiti na sajtu www.fizizam.blogspot.com i u monografiji „Fizička knjiga“, „Zograf“, Niš, ISBN 987-86-7578-190-5

       U Nišu, 24.08.2018.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.573
Re: Klub Lira
« Reply #129 on: 26-08-2018, 19:20:18 »
Pretpostavljam da se nagrada dodeljuje u virtuelnom svetu!  :)
A i neki bitcoin ne bi bio na odmet...
Mica

Apejron

 • 4
 • 2
 • Posts: 256
Re: Klub Lira
« Reply #130 on: 17-12-2018, 11:38:26 »IN MEMORIAM
U petak, 15. 12. 2018. preminuo je Milan Reljić Relja, divan čovek i prijatelj, uvek raspoložen i vedar, pun pozitivne energije i lepih reči...
Bio je stručnjak za kompjutere, jedan od prvih  u Nišu koji je na njima prelamao tekstove (za časopis „Gradina”i „Gradinina” izdanja), radnik Niškog kulturnog centra, veliki zaljubljenik u naučnu fantastiku i kosmonautiku, jedan od osnivača Kluba naučne fantastike „Lira”, jedan od prvih članova „Setiathome”,  zaljubljenik u grčko more...
 Iza sebe ostavio je suprugu Maju i i sina Milutina.
Nedostajaće nam svima.
Opelo će se održati u utorak, 18. 12. 2018. u 12.30, a sahrana u 13.00 na Novom groblju u Nišu.
Ne boj se, ja sam sa tobom!