da, da, ovo je pitanje pojmova, ajd sad idi iza zgrade i vidi da li sam tamo
Ne govori se ovde o autentičnom uticaju, već o uticaju. Drugim rečima: nije bitno od koga je, već preko koga je, kada se govori o kolevci.
Naravno da imam, jer ja u obzir uzimam i matematiku i astronomiju i arhitekturu itd.
Algebra - arapska
arhitektura - potpuno evropska, bez spoljnih uticaja
astronomija - šta astronomija? I Vikinzi su znali za položaj zvijezda, i Sloveni i svi ostali INDOevropski narodi. Egipatska astronomija je samo razvijenija, ali poznavanje rasporeda nebeskih tijelaje uobičajeno i za nepismene divljake koji nikad nisu vidjeli bijelog čovjeka, pa su tvoji ''pojmovi'' toliko irelevantni da pretpostavljam da u tvojoj šupljoj glavi to može samo da odzvanja, odzvoni i nestane kao rukom odneseno
filozofija je opet hrišćanska, dolazi iz Rima a ne Grčke, što sam već dokazao
demokratija - nije grčka, nikad bila i nikad neće biti.
Demokratija je direktno proizašla iz hrišćanskih političkih teorija o narodnom ugovoru, i kasnije se sekularizacijom iz toga izdvojio liberalizam. Nikakve veze sa grčkom demokratijom.
Fizika, hemija, medicina, to takođe nije grčko
dakle, šta je grčko, pobogu? Šta je to prenijela Grčka Zapadu? Izvol'te, prosvijetlite me, dajte jedan konkretan primjer barem.
Ja tebe smaram, a dao sam ih deset koji dokazuju suprotno.
Ali ne, ovo je pitanje pojmova, ovo ono, more jedan primjer nisi dala.
Nije problem ni naći jedan, ali to su promili uticaja a ne ''kolijevka'' zapadne civilizacije.
Sve najveće oblasti koje obuhvata zapadna civilizacija nisu proizašle iz grčke kulture, ako jesu navedi ih ili zašuti pobogu.