Skrobonja piše:
Danas stigao NEKROVIL iz štamparije. Moram reći da sam izuzetno zadovoljan izgledom knjige. Trenutno se može kupiti u Zepteru, Beopolisu i Tardisu, od nedelje širom zemlje. Ipak najpovoljnije bi bilo da je zainteresovani kupe putem pretplate (uplatom direktno na žiro račun Paladina), jer će tako izbeći plaćanje knjižarske marže.
Cena knjige u knjižarama: 972,00.
Cena knjige kod Paladina: 670,00 (što obuhvata i poštarinu za preporučeno slanje na adresu). Za uplatu sve važi isto kao na uplatnici za "Ostrvo prokletih", samo što u rubrici "Svrha uplate" treba napisati: "Nekrovil."
Inače mislim da sam čitaocima dužan objašnjenje glede cena: usluge štampe su generalno poskupele, tako da me knjiga kao "Nekrovil", obima 336 strana i sa plastificiranim i lakiranim koricama, uz sve prateće troškove (autorska prava, ilustracija za korice, priprema korica i knjižnog bloka, lektura - tu čak ne računam vrednost svog prevoda) košta nešto manje od 5 € po primerku. Knjižare u principu zahtevaju 40% rabata. Uz minimalnu zaradu za Paladin, maloprodajna cena se nazida gotovo dvostruko u odnosu na cenu proizvodnje. (Neki izdavači koji štampaju desetostruko veće tiraže od nas na ovo će jednostavno da umru od smeha; oni ne rade bez faktora zarade x3 i opet postižu tržišno valjane cene. To im omogućava veliki kapital, infrastruktura i sve ono što Paladin još nema.) Sve u svemu, ovo je razlog za relativno više cene novih knjiga ("Ostrvo prokletih" i "Nekrovil") u odnosu na one štampane 2009. i u prvoj polovini ove godine.
Nažalost, slutim da će cene knjiga postepeno i dalje rasti, sve dok se otprilike ne izjednače s onima u Hrvatskoj. Pretpostavljam da je to cena uređenja tržišta (suzbijanje piraterije, formiranje jakih knjižarskih lanaca, PDV, fiskalni računi). Tja, tražili smo da budemo k'o sav normalan svet. Ko nam je kriv.