u inat svojoj ograničenoj "alternativnoj" publici
ograničen si ti, alex... ali zabrinulo bi me da si sada, naprasno, počeo da uviđaš sve ono što ti je do sada izmicalo, a što ti i, očigledno, i dalje izmiče.
kronenberg je u kreativnom ćorsokaku već duže od jedne decenije, radi banalne tuđe scenarije koje je isto tako banalno mogao režirati i bilo ko drugi, sa minornim reziduumom autorskog pečata; prepušta se jednodimenzionalnim, kvazirespektabilnim a zapravo ispraznim projektima kakve samo neko tako ograničen kao alex može da podržava i očekuje... ukratko, mrtav je kao autor.
i nema ta stvar baš nikakve veze sa mojom ograničenošću: ništa me ne bi radovalo više nego da kronenberg istražuje neke nove, dosad neistražene teritorije koje su u skladu sa njegovim talentom.
recimo, iako nisam baš uživao u najnovijim filmovima d. linča ili l. fon trira, pa ni hercoga (mislim na rescue dawn), to su još uvek respektabilni experimenti koji su, uglavnom, propali u umetničkom smislu.
pokušali ljudi nešto, ali nije išlo, iz ovih ili onih razloga.
bože moj, život ide dalje, videćemo šta donosi novi dan.
kronenbergova promašenost, izgubljenost i bauljanje po OVAKVIM projektima već 10ak godina unazad pokazuje da on zapravo nema više šta da kaže, i da mu je sada jedina ambicija da dokaže da može da snima generičke, banalne, 'normalne' filmove za generičke, 'normalne' dosadne alexe ovoga sveta.
ta 'ambicija' je tim jadnija što pokušava da se dokaže na terenu trilera i akcionog filma, na kome ima sasvim dovoljno majstora koje on nema šanse da dosegne.
i to isti onaj čovek koji se do nedavno hvastao time što je odbio da svojevremeno režira TOP GUN.
da jeste, siguran sam da bi ga ograničena alexovska publika još više volela.