Kakve sad hramovnici imaju veze s pentagramom? A fotografija crkve je baš lepa (odakle je, inače?), ali samo potkrepljuje tezu o pentagramu kao pretežno hriščanskom simbolu. Ni u jednom autentičnom obredu na koji sam naleteo nisam naišao na upotrebu pentagrama. Kao što rekoh, krst i oktagon su norma (četiri kardinalna pravca i četiri sporedna, koji korespondiraju sa četiri "konstantna" arhanđela, odnosno elementa, odnosno emocija). U srednjovekovnim bestijarijuma pentagram se ne pojavljuje u kontekstu koji ga povezuje sa đavolom. Nigde, čak ni u "Đavoljoj bibliji", koja se sada čuva u Kopenhagenu, čini mi se i koja sadrži najznačajnije basme za zazivanje i isterivanje đavola.
Naravno, u pravu si kada spominješ viktorijanski misticizam, ali tadašnja ezoterijska društva i njihovi naslednici tek su nešto malo više od bogatih pozera i klubova za gospodu. Tu donekle spada i Levi, koji je u suštini maznuo od Pitagore taj svoj tetragramaton, usput pogrešno protumačivši neke delove "Zohara". Njegove tvrdnje o obrnutom pentagramu i tome sličnom nemaju ama bap nikakvog istorijskog ili folkornog uporišta. Moram priznati da Levijev rad uzimam s rezervom. Na kraju, da ti odgovorim u vezi s "Faustom"... i to je proizvod novog doba i devetnaestog veka. U starijim verzijama "Fausta", kao i u narodnim pričama kojima je Gete bio inspirisan, od pentagrama nema ni traga. Sad, davno sam čitao Marlouvog "Fausta", pa se ne sećam, a biblioteka mi je sto kilometara daleko te ne mogu da proverim.