• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Čudan slučaj br. 1452600

Started by Franz Xaver von Baader, 09-07-2009, 15:46:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Franz Xaver von Baader

Dana 19. svibnja 2009. godine, izvjesni gospodin Brooks kupio si je aukcijski predmet br. 1452600. To ne bi bilo ništa neobično, da nije čudno.

Riječ je o stripu iz popularne edicije LMS br. 2 još popularnijeg junaka Zagora. Dotični strip, Blago crvene planine, kupljen je od strane gospodina Brooksa za sumu, ne manju, od 5001kn (oko 700 eura, op.a.) i ja tu transakciju korektno citiram:

Quotehttp://www.stripovi.com/index.asp?RedirURL=http%3A%2F%2Fwww%2Estripovi%2Ecom%2FAuctionView%2Easp%3FID%3D1452600

Ovaj slučaj ne bi bio nimalo neobičan, da nije čudan.
Međutim, čini se kao da je lakše osjećati kako nešto ne valja, nego naći u čemu se točno sastoji greška.

I zaista, u čemu je problem ako si čovjek kupi npr. strip široke potrošnje za 5000kn? To je sasvim legitimno. Spletom okolnosti, u čovjeka se pojavio višak općeg ekvivalenta (poznatijeg kao novac) i ovaj ga je razmijenio za određenu robu (strip Blago crvene planine). Čovjek rezonira: moja je stvar kako trošim svoj novac. Isto tako odobravatelji.

S druge strane, lako je zamišljivo da postoje mnogi koji slučaj vide kao sulud, bizaran. Ovi kao da poštuju neke norme, ne ispitujući njihovo porijeklo niti ih dovodeći u sumnju – čini im se da važe vječno. Takva jedna zakonitost govori da se 5000kn može kudikamo svrsishodnije potrošiti (a ovo 'svrsishodnije' može biti što mu drago; zapravo je naglasak u onome neizrečenome suda "potrošiti 5000kn na ... ... umjesto na strip")

Ali ono što čini slučaj podesnim za Patuljkovu motridbu fenomena onkraj stvarnosti je, što oba gledišta istovremeno promašuju i ujedno zvuče istinito! Pa što zvuči istinitije od načela da si čovjek za svoj novac može kupiti što god želi, pa i strip za 5000kn? Možda jedino mišljenje da se to doima suludo te da se 5000kn može svrsishodnije potrošiti...

Međutim, oba gledišta promašuju jer previđaju cjelokupnu sliku: prvo ispušta povezanost svijeta i uvjetovanosti koje proizlaze iz tog odnosa – čovjek nije odijeljen od svega ostalog, pa svaka njegova (trans)akcija utječe na druge kroz jednu mrežu odnosa i tako posredno pogađa one koji skroz različito sude od njega samog (primjerice, podiže cijenu stripa onima koji bi isti kupili po nižoj itd); drugo zaboravlja da ne postoje nigdje, ni na Nebu ni na Zemlji okačene Rang-Liste svrha i ciljeva, normi i pravila, te je tako pojam svrsishodnije, zapravo, proizvoljan: ma koliko ti se činilo da je suludo dati 5000kn za strip Blago crvene planine, na ontološkoj razini ovaj fenomen ravnodušno postoji jednako kao bilo koji drugi – npr. prelazak puža razdaljine od 4m za 4 sata ili kupnja žvakačih guma za 2kn.

...

mala pauza u analizi ovog nadasve zanimljivog slučaja, a u međuvremenu se možete uključiti sa vlastitim promišljanjima i opažanjima u Patuljkovoj rubrici fenomena onkraj stvarnosti

za ili protiv?

"Čovjek je skrenuo. Možda nije skužio da se radi o jednom stripu."

"Zaboli me. Nek si kupuje tko što hoće. Idem ja popiti pivo."

"Jadni ste. Krivo vam je što netko ima para i troši kako mu se svidi, pa tu laprdate. Posebno pokretač topica, iskompleksirana budala koja mlati praznu slamu."

"Da imam 5000kn ne bi mi trebao ni penis."

"Dobro je prošao. Takav strip vrijedi 7000kn"

"Ha ha ha. Nisam se ovako smijao otkad sam u cirkusu vidio dvoglavog analitičara živežnih namirnica od 155 kila kako skače po jeguljama."

slijedi: pokušaj psihološkog tumačenja slučaja ------ lacanovske trostruke ontologije-------hegelovska podvostručenja------masovna kultura uzvraća udarac: pervertiranje elitizma

Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

mac

Što ste vi urbani Hrvati toliko opterećeni Zagorom? Zapravo bi trebalo vas proučavati, a ovim drugima i tako nema spasa.

Franz Xaver von Baader

ajde, ovo je možebitni novi slučaj za rubriku Fenomeni onkraj stvarnosti - 'urbani hrvati opterećeni zagorom'. mac, dajem ti zeleno svjetlo da načneš temu, poželjno s pojašnjenjem pojmova 'urbani hrvati' (što je to? koji su to?) i 'opterećenost zagorom' (na što se ovdje misli?)

ovdje je ipak riječ o čudnom slučaju br. 1452600 (za čiju prirodu veze sa Zagorom tek treba utvrditi - slučajna ili nužna itd)

mac

Franz Xaver von Baader

naravno da ću nastaviti, jer vidiš, ja si ne dozvoljavam komociju koja prosijava iz stava "mrzi me". 'mrzi me' je izraz krajnje dekadencije lagodnog života, života isisane vitalnosti koji je u silaznoj putanji a da to ne zna... stanje obamrlosti kada je kobilica intelekta otupjela te samozadovoljna pluta u najodvratnijim i najpovršnijim 'zabavama' čija je povijesna objektivacija slučaj starog Rima: dok su se stari Rimljani lagodno otromboljavali zaboravivši 'banalne' fenomene onkraj stvarnosti s rubova carstva, poludivlji i pronicljivi Barbari su te iste fenomene opažali. njih nije mrzilo da marljivo prikupljaju granične slučajeve i time potkopavaju carstvo na metafizičkoj ravni...

stoga 'mrzi me' nije prihvatljivo kao opcija, 'mrzi me' udaljuje od istine, ne kriči na sav glas za smislom, nema ljepotu, nema snagu, 'mrzi me' ne pleše po zidovima, 'mrzi me' truli i gnjili

pa sve i neka 'te mrzi', donesi sud o slučaju br. 1452600 jer je dio velike slagalice, štoviše, upravo je on kod za odgonetanje svijeta, kao nesvakidašnji, kao izuzetak - a čiju sam ja posebnost skromno uočio

mac

Kad stekneš neku kritičnu količinu novca onda sav taj novac gubi vrednost za tebe. Osećaš se na gubitku upravo jer si na dobitku. Neki kompenzuju to osećanje tako što stiču još više novca, a drugi tako što ga troše na "predmete obožavanja". LMS 2 je vrlo dobar primer takvog predmeta. Nije bitno to što je u pitanju Zagor, zaista.

džin tonik

[epp]oprostite, da napravim malo reklame za svoje istrazivanje, dobro pase, pa dajte koji glas:
http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=7820.0 [/epp]

zar nije brooks bio potezan kao fanotomska pojava, bestjelesna svijest, gospod, itd. u glasniku centralnog komiteta? stripofilski zen hocu-necu?
sad jos nadmasio svoju astralnu projekciju? kroz 1452600 dosegao novu razinu el dorada i postao nezamisliv u 6 dimenzija?

Franz Xaver von Baader

Quote from: mac on 09-07-2009, 22:45:00
Kad stekneš neku kritičnu količinu novca onda sav taj novac gubi vrednost za tebe. Osećaš se na gubitku upravo jer si na dobitku. Neki kompenzuju to osećanje tako što stiču još više novca, a drugi tako što ga troše na "predmete obožavanja". LMS 2 je vrlo dobar primer takvog predmeta. Nije bitno to što je u pitanju Zagor, zaista.

e takvog te volim mac
još mi je više drago da si prihvatio malecnu-ali-potrebitu kritiku i upustio se verziju psihološkog tumačenja slučaja, jer nema stajanja, nema olakog prelaženja preko slučajeva a još više nema samorazumljivih slučajeva - a ovo je jedan upravo neproničan (sad mi pada na pamet, možda je njegova skrivena pozadina baš hvatanje u koštac i ostajanje u procesu oštrenja koje poduzimamo mi odabrani, moderni heroji, suvremene verzije arhetipa junaka protiv zmaja)

da, ovo trošenje na 'predmete obožavanja' je na dobrom tragu i tu se moramo zadržati. u sljedećem seminaru ću pokušati uroniti u taj 'predmet obožavanja' i razotkriti njegovu trostruku prirodu primjenom Lacana

Franz Xaver von Baader

zosko, moj odgovor na postavljeno pitanje (koje nije razrađeno) mora biti  - ne. o tome se također da polemizirati, ali ne bih nauštrb 1452600.
dakle, kaži što misliš o ovom slučaju...

Quotezar nije brooks bio potezan kao fanotomska pojava, bestjelesna svijest, gospod, itd. u glasniku centralnog komiteta? stripofilski zen hocu-necu?
sad jos nadmasio svoju astralnu projekciju? kroz 1452600 dosegao novu razinu el dorada i postao nezamisliv u 6 dimenzija?

ovo baš ne razumijem skroz-na-skroz o čemu se radi, makar priznajem da solidno zvuči
ipak, skrećem pozornost da nas ne zanima toliko konkretni gospodin Brooks, već njegov apstraktni model (kod analize fenomena na znanstvenoj razini potrebno je ispuštati slučajne okolnosti i apstrahirati samu bit - time je pojedinačni slučaj podignut na razinu općeg, a njegovo rješavanje tada govori o čitavom redu takvih slučajeva umjesto o jednom jedinom konkretnom. takve generalizacije su uobičajene u modalnoj logici još od vremena Johna Stuarta Milla... dakle, apstraktna bit konkretnog slučaja 1452600 je pomišljeni čovjek koji kupuje strip za nesvakidašnju cifru ili strože, čovjek koji kupuje strip široke potrošnje (namijenjen masi) za 5000kn (5000kn je izraz veće sume novca u odnosu na strip široke potrošnje)

džin tonik

hm, ipak vjerujem da je isplativo pozabaviti se gospon brooksom kao covekom. prije apstrahiranja "njegovog" slucaja treba dokazati je li "on" mjerodavan, t.j. reprezentativan primjer coveka koji kupuje strip siroke potrosnje za neproporcionalo veca dobra, t.j. postoji li "on" stvarno u bilo kojem obliku koji definiramo kao "covek" ili je samo neka podvrsta katodika.

Franz Xaver von Baader

ma dobro, ti otvaraš novo poglavlje i premještaš područje problema na novo polje - svijet virtualne stvarnosti
to je zaista polje neobičnih te i odvratnih fenomena, ali ovdje ipak nije potrebno inzistirati na tome
za naše potrebe (a prema Wittgensteinu "Svijet je sve što je slučaj") je dovoljno da slučaj 1452600 faktički postoji, štoviše prema citiranom linku je uspješno realiziran

drugim riječima, slučaj br. 1452600 je doista svijet, a traganje za Istinom pretpostavlja tumačenje svijeta

a taj svijet nameće pitanje: zašto čovjek kupuje strip za 5000kn?

Franz Xaver von Baader

Quote from: thor on 10-07-2009, 20:04:46
LMS 4 ;)

eh da, korisna opaska
zaista treba u znanstvenom diskursu biti što je moguće više biti precizan i točan

dakle, u slučaju 1452600 riječ je o LMS4

Franz Xaver von Baader

LMS4 pojavio se ovdje kao 'predmet obožavanja' (prema macu). Ipak on nije tako jednostavan za dokučiti kao "LMS4 može biti dobar primjer predmeta obožavanja", nego se pokazuje vrlo mušićav budući da predmet obožavanja može biti što mu drago (o ovome kasnije).

U pobližem ispitivanju, pojavljuju se svakojaki razlozi za obožavanje LMS4: rijedak strip, nostalgija, investicija, statusni simbol i koješta drugo. Ovi se razlozi, u lacanovskoj analizi, rastaču na tri registra: Imaginarno, Realno i Simboličko. Realno je LMS4 hrpa starog papira koji je (bio*) formalni uvjet pojavljivanja stripa Blago crvene planine u opticaju**; Simbolički je upravo ta i ta epizoda Zagora, smještena unutar značenjskog polja zauzevši mjesto u strukturi i istovremeno proizvodeći nove odnose i značenja u društvenom tkivu, ukratko jedan kotačić zamršene mreže odnosa – od ispunjavanja prostora u lancu epizoda Zagora do uloge u društveno-ekonomskoj zbilji itd; Imaginarno se radi o identifikaciji, premda ne u vulgarnom smislu poistovjećivanja subjekta sa junakom, ovdje Zagorom, nego više u identifikaciji sa izmaštanom slikom svijeta koju subjekt uobražava: to je sada neka vrsta dosezanja stripovskog Panteona, postavljanje na vrh hijerarhijskog lanca itsl.

Dakle, razloga za obožavanje ima mnogo, a na umješnosti je promatrača sa strane da dokuče poziciju promatranog subjekta. Kako je predmet uvijek skalupljen od sva tri registra (Imaginarno, Realno i Simboličko sačinjavaju predmet simultano), ne može se naivno pretpostavljati samo jedna strana, kako se to obično čini – primjerice, "on je kupio LMS4 jer je to jedan od posljednjih stripova koji mu fali u kolekciji Zagora" (pretpostavljanje simboličke strane), već uvijek valja imati na umu ovu isprepletenost, pa treba ući u dublje upoznavanje subjektove povijesti, napose njegove psihičke konstitucije. --------- opaska: isticanje jedne od strana nauštrb drugih bez dubljeg unašanja u građu, obično više govori o analitičaru nego o analiziranome (putem poslovične teorije prijenosa itd...)

Kako nas ovdje ne zanima klinička građa i odgonetanje razloga baš gospodina Brooksa, to ćemo zanemariti njegov izričit razlog i preći na općost koja se pojavljuje u 1452600: zašto netko kupuje strip po nesvakidašnjoj cijeni, koja se u društvenoj mreži neminovno pojavljuje kao prilično visoka?

...

na ovome mjestu činim pauzu kako bih čitatelja držao u napetosti. Slijede rubna propitivanja uklapa li se slučaj u teorije o majčinskom falusu, gdje se skrivaju temeljne fantazme, ulaze li u diskurs pregenitalni objekti, je li posrijedi kompleks kastracije itd.

znači, LMS4 kao potreba, zahtjev, želja i žudnja.

* u današnje vrijeme pojavljuje sa kao formalna mogućnost nosivosti virtualni prostor, iako papir zadržava neupitni primat i njegov krah se ne pojavljuje ni na horizontu
** Realno je u lacanovskom smislu puno više od naivnog pojavljivanja papira; to je papir + nešto više, nešto zastrašno i nespoznatljivo, recimo papir LMS4 + miris koji čine link prema jednoj novoj dimenziji – izravan povratak u prošlost, primjerice u subjektovo djetinjstvo. Stoga se ovaj registar pojavljuje kao vrlo značajan pri kupnji 'obožavanog predmeta'

mac

Ako te ne interesuje zašto baš g. Brooks kupuje strip, onda ne bi trebalo da te interesuje ni zašto g. Brooks kupuje baš strip.

Franz Xaver von Baader

pa o tome se i radi
uopće me (nas) ni ne zanima zašto g. Brooks (baš on baš strip); nego zašto čovjek kupuje strip, a do ovog pomišljenog čovjeka dolazimo ispuštanjem g. Brooksa iz jednadžbe
u jednom još općenitijem smislu, radi se o tome zašto čovjek uopće kupuje bilo što, a u najopćenitijem zašto uopće čovjek ili čak zašto bilo što - no, to je već problem ontologije i operiranje sa najpustijim apstrakcijama koje na ovome forumu zanimaju malo koga, a na podforumu Stripovi nikoga; primijetit ćeš da je topic subordiniran u pdf Stripovi i da to nije niti pogrešno niti slučajno, već, iako neuobičajenim diskursom nebavljenja konkretnim izdanjima, junakom itsl. nego možda zericu preopćim pristupom za prosječnog stripaša, upravo zadržavanjem spone za pripadnošću u izabrani pdf tako što sam odlučio zadržati jedan vid odnosa iz slučaja 1452600 - odnos sa stripom

naposljetku, opće se u svijetu spoznaje kroz posebno, a to se posebno uvijek pojavljuje kao već određeno nešto, u ovom slučaju strip

ili još jednostavnije,
kada me(nas) ne bi zanimalo zašto on kupuje baš strip, onda ne bi bilo ni potrebe za ovim topicom u pdf-u Stripovi

dakle,
zašto netko kupuje strip od 5000kn, mac? što je to što preobrće strip u 'predmet obožavanja' o čemu utrošenih 5000kn nečujno svjedoče?

masni

"Jadni ste. Krivo vam je što netko ima para i troši kako mu se svidi, pa tu laprdate. Posebno pokretač topica, iskompleksirana budala koja mlati praznu slamu."

Najgluplja tema na sajtu.
Pa zasto neko daje milione za slilu Van Goga , kad tu istu sliku u izdanju nekog drugog anonimnog slikara moze kupiti za par stotina eura

Franz Xaver von Baader

Quote from: masni on 11-07-2009, 12:32:59

e pa takvo se uključenje traži. 'za ili protiv' je anticipiralo baš ovakvu vrstu ulaska u temu i ja te pozdravljam, masni
svakako odlična (čak postmoderna) parafraza uvodnog posta a ujedno jasan komentar o pokretaču topica: naravno da postoji mogućnost da je ovo
QuoteNajgluplja tema na sajtu.
te da kao takva govori nešto o autoru te iste teme

ta mogućnost egzistira i ja ju ne poričem

usprkos tome, tema te je htio-ne htio drmnula (sad dal iz učmalog drijemeža ili svakodnevne dokolice, ne bih ulazio) na verziju pitanja o smislu uopće, putem analogije
QuotePa zasto neko daje milione za slilu Van Goga , kad tu istu sliku u izdanju nekog drugog anonimnog slikara moze kupiti za par stotina eura
ali time si zbrzao jer sam se upravo ovim gorućim pitanjem htio baviti u glavi Kulturalni ratovi: Povratak visoke kulture, tj. nekoj vrsti kulminacije teme nakon suhoparnih i, možebiti, dosadnih lacanovskih i hegelovskih razmatranja. mislim, htio sam temi dati dramaturški naboj sporim belatarrovskim uvodom kojega bih presjekao adrenalinskim hitchcockovskim obratom

ali, na kraju krajeva, otvoren sam za sve opcije i možemo načeti štogod cijenjeni diskutanti izvole ili oko čega se skoncentriraju

džin tonik

mene zanima zasto je masnog privukao slucaj 1542600 kao cijenjenog oponenta, a nije se pojavio na drugim topicima gdje je oponiranje bilo izuzetno pozeljno, te izrazena molba za pojavom istog.
mozda pingvin ipak ima pravo sto je slucaj 1542600 ponudio na sveobuhvatnu analizu i globalno seciranje u preneseno-apstrahiranom smislu. prihvacam tezu o postojecem covjeku.

Franz Xaver von Baader

ajde da preskočimo razvijanje dramatičnosti nauštrb življe i masovnije polemike
prelazim na bliskije poglede

Franz Xaver von Baader

Kolega Masni je povukao naoko ingenioznu paralelu "Pa zasto neko daje milione za slilu Van Goga , kad tu istu sliku u izdanju nekog drugog anonimnog slikara moze kupiti za par stotina eura",
čija se ingenioznost pri pomnijoj analizi raspada dok preostaje samo generalna zanimljivost imanentna svakom predmetu ("nema samorazumljivih slučajeva")

Stoji da su i Van Goghove slike i LMS4 proizvodi kulture i tu je Masni prepoznao isto u različitim predmetima. Međutim je ispustio prepoznati različito u istom predmetu, tj. po čemu se Van Goghova slika i LMS4 kao proizvodi kulture razlikuju?

To nas razlikovanje uvodi u (bojno) polje poznato kao kulturalni ratovi. Dok je Van Gogh inicijalno zamišljao pretočiti unutrašnji nemir, koji se javlja u obliku ideje, putem slikanja u jedan jedini predmet koji bi tada bio opredmećenje te ideje, naime jedna slika, ideja čija je opredmećenost LMS4 odmah je zamišljena kao mnogo tih opredmećenosti – stotine tisuća predmeta kojih je LMS4 ravnodušni izdanak.
Ovo su razlikovanje poslovično provodili kao distanciranje visoke i niske kulture ili elitne i masovne itsl. Ali samom tom podjelom odmah se javlja i određena napetost koja vlada između kultura; one nisu pomirljive i stalno brišu granice jedna drugoj tako da zapravo uopće nije sasvim jasno gdje počinje masovna a završava elitna i obratno... pustimo to po strani...

Prema školskoj teoriji, slika Van Gogha bi bila elitna kultura, dok bi LMS4 bio masovna. Time bi slika Van Gogha prirodno pripadala uskom krugu 'odabranih', sloju svjetskih moćnika koji snagu crpe u ekonomskoj bazi i njima pripadajućoj skupini poltrona koji truju našu mladež kulturalnim teorijama proizvodeći tako ideološku nadgradnju.
Međutim, čitav taj parazitski milje teoretičara i dokonih izumitelja nosio je u sebi klicu propasti – pojavila se Nova nada. Sa današnjih pozicija možemo bistrije vidjeti kretanje hegelovskog Apsolutnog Uma i slatko se smijati njegovim povijesnim lukavstvima. Iako prikrpci i sluge moćnika, njihovi su ideolozi radivši za hirove svih fela vlastitih gospodara, radili za potlačene i prezrene, za Sol Zemlje. U tome je njihova objektivna povijesna uloga, bez obzira što su se subjektivno šlepali i kupali u izobilju.

Objektivno su stigle proizvodne snage koje su bile u stanju Van Gogha i ostalu bratiju unijeti u svaki dom, u prljave zapećke toplih proleterskih koliba, putem reprodukcija, mas-medija itd. Ukratko, stigla je epizoda Masovna kultura uzvraća udarac.
LMS4 je tu bio u svom elementu i veselo je cvrkutao kada su kvrgave radničke ruke ložile njime razdraganu vatricu.

U toj idili nitko nije pomišljao, da kada je jednom masovna kultura pomela elitnu, da će svjedočiti začudnim i gnjusnim fenomenima. To je pokazao slučaj 1452600. Čini se da je potrebna redefinicija glorificiranja masovne kulture. Čini se da ni ideolozi elitne nisu bili naivni. Kao da elitizam posjeduje vječni sjaj i transcendira povijesnost: kaže se da su dijamanti vječni.
Ovo kao da naslućuje masovna kultura i želi imati udjela u toj vječnosti – LMS4 vraća nam se u pervertiranom obliku u slučaju 1452600: LMS4 pretvoren u proizvod za elite. Time je otvoreno novo poglavlje u prastarom ratu – Povratak visoke kulture.

mac

LMS 4 nije umetnički nego kolekcionarski predmet. U svetu imaš i ekstremnije primere cena kolekcionarskih predmeta:

http://most-expensive.net/comic-book
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_postage_stamps
http://en.wikipedia.org/wiki/T206_Honus_Wagner

Franz Xaver von Baader

naglasak je na masovnoj i elitnoj kulturi, a zanemareno je procjenjivanje umjetničke vrijednosti nekog predmeta (što je dodatan i ne tako jednostavan problem)

čudnovatost ovog slučaja se dijelom sastoji u tome što se LMS4 kao tipični predstavnik masovne kulture, sada vraća u jednom nakaradnom smislu i preobrće se u elitni predmet.
kada žižek tvrdi da je stvarnost prije svega ideološka, onda bih mu, na ovome primjeru, priznao valjanost tvrdnje. to 'izvrtanje' predmeta je gadljiva ideološka mistifikacija i u tom smislu je poželjan 'angažman' umjesto nezainteresiranog i tromog prihvaćanja pukih činjenica iliti stvari-zdravo-za-gotovo
dakle, ne radi se tu samo o kupiti-strip-za-5000kn-i-koga-briga (jer nikoga zaista nije briga o kupovini/nekupovini stripa) već je uz jedan takav bezazlen čin odmah slijepljen svjetonazor, odnos prema stvarima u svijetu, koji onda ima kako pristalice tako i oponente. oponenti tada poduzimaju raskrinkavanje postupka i prokazivanje počinitelja organima vlasti (u totalitarnim režimima) - a na slobodarskim forumima pokušaju ukazati na pogrešnost takvog čina i mišljenja koje se nalazi iza

znači, zbog svega rečenog,
držim ovu kupnju neprimjerenom i profulanom na svim razinama

džin tonik

profulana kupnja na skoro svim razinama. cijenjeni kupac je prokazan za napumpavanje cijena te se ovim cinom morao iskupiti za stotine aukcija koje je dizao u nebesa bez da ih realizira.
vjerujem da je najnoviji 'povratak visoke kulture' nesto kao madoff pet minuta prije financijske krize. plamicak od tri suhe slamke bez priliva novog goriva uz centralni komitet u raspadu. tko je jamio - jamio je, a strip nakon kravljeg ludila polako se vraca u svoj element.

mac

Okej, vi imate neku svoju priču ovde, ne bih se više uplitao. Ako vas više čudi LMS 4 koji košta 5000 kuna od bejzbolske sličice koja košta 2,8 miliona dolara, onda nema šanse da mi skoro nađemo zajednički jezik.

Ultras

Quote from: mac on 12-07-2009, 18:08:12
LMS 4 nije umetnički nego kolekcionarski predmet. U svetu imaš i ekstremnije primere cena kolekcionarskih predmeta

Naravno, uvek ce biti onih koji kupuju i onih koji se cude.

Franz Xaver von Baader

Quote from: mac on 13-07-2009, 01:20:27
Okej, vi imate neku svoju priču ovde, ne bih se više uplitao. Ako vas više čudi LMS 4 koji košta 5000 kuna od bejzbolske sličice koja košta 2,8 miliona dolara, onda nema šanse da mi skoro nađemo zajednički jezik.

nema potrebe da se povlačiš, jer 'mi nemamo neku svoju priču ovdje' (eventualno zosko nešto više poznaje izričit slučaj, ali ja ne niti me zanima)
mene više 'brine' ideologija koja nadgrađuje takve slučajeve (naravno i čudnije poput ovog sa sličicom koji tebe okupira - naravno da se sličice od 2.8 milijuna doimaju još suludije, ali mehanizam je isti)

i kako god se čini da zosko govori zdravi razum i da 'posustaje priliv novog goriva' i 'komitet u raspadu', trenutna stvarnost opovrgava taj, zaista zdravi stav: posvemašnja tromost ljudi, gutanje svega što im se servira, nikakvo ili slabo kritičko preispitivanje, reduciranje čovjeka u pukog konzumenta - r o b o v i

izvrstan primjer tog i takvog pada je omiljeno strip-okupljalište s-com, koje se prometnulo u ideološko gnijezdo nastrane elite. tamo je proizvedena klima jednog uniformong razmišljanja, gdje se sulude idiosinkrazije webmastera i klike glorificiraju i tapšaju perom po guzici, dok su s druge strane svi subverzivni elementi, neistomišljenici, izgnani u jednoj dijaboličnoj planskoj kampanji: bijesni psi zdravog razuma poput, primjerice, zoska i moje malenkosti.

dakako da je u takvoj klimi lakše proturati podmukle opaske i graditi se dušebrižnikom i majkom-terezom-strip-scene, neprestano se lansirajući u prvi plan kao onaj koji prodaje (ovo prodaje potiho, insinuirajući da poklanja) ne stripove, nego _stripove_!!!
i na to publika još plješće, na kupnju starog papira po tisućama kuna čestita i bodri, prodavači i kupci tih transakcija percipirani su kao heroji, kao zaslužni - to što je ostalo 5 frikova koji 'mlate-praznu-slamu-i-prozbore-koju-riječ-o-novoj-epizodi-zagora-ili-dylana-doga', a vrvi od prekupaca, 'pravih kolekcionara', 'prosvjetitelja', pedantnih mjeritelja korica, ukratko čitave bulumente preferiratelja minulog, mrtvog, rada nauštrb ovih 5 koji jesu Sol Stripa jer samo u njima prebiva živi rad... to je prihvaćeno kao neminovni 'razvoj', podizanje na višu razinu, kao jedno bezazleno "uvek ce biti onih koji kupuju i onih koji se cude".

zato, zosko, ne čini se baš izvjesno da će vraćanje stripa i svega ostalog doći olako u svoj pravi element, jer povijest je niz lutanja i vrludanja, promjena, ali promjenu ponekad poduzimaju i snage rekacije i nazatka, kao u ovom slučaju. snage reakcije nad zdravim razumom trentno 1 : 0.

da je tome tako, prilažem zanimljiv citat nekadašnjih vrhova strip-scene. primijeti pomak koji se odigrao u tim 'vodećim' pozicijama, dakle ideologijama.

citat Redakcije NIŠJP Dnevnik, objavljen u specijalnom broju Zlatne serije 13 iz 1991. godine:

...tako tvrde ozlojeđeni čitaoci, da jedan stari broj naših izdanja dostiže cenu i do hiljadu dinara na 'crnom' tržištu. Opet ističemo da Redakcija ne opravdava takve mahinacije, nego ih - naprotiv - najoštrije osuđuje. Nemoralno je iskorišćavati velike većine iskrenih obožavalaca stripa na zelenaški način, pa se ograđujemo od svih sličnih postupaka nesavesnih 'kolekcionara'.

kako razmišlja današnja perjanica, nuditelj _stripova_, otužna je činjenica...

mac

Wow, ozbiljan Pingvin, ovo je novo za mene :-). Podržavam! Okej, zaključak je da grupa ljudi tajnim organizovanim delovanjem veštački podiže cenu robe koju poseduje. Na tu pojavu čak ni Njujorška berza nije imuna. Razlika je u tome što je ovde sama berza ta koja mulja ispod žita. Tu zaista nema leka. Možeš s vremena na vreme javno da upozoriš na opasnosti takvog mešetarenja, ali efikasnije je da ubediš svoje prijatelje da ne nasedaju na trik, i tako oko sebe stvoriš svojevrsnu zonu zdravog razuma.

Event Horizon

Zdravo!!

Bez namere da zvučim omalovažavajuće, postaviću sledeće pitanje, koje će zvučati omalovažavajuće, iako mi to nije namera, ali šta mogu, kad će sigurno tako ispasti, i zato evo ga pitanje, pa šta bude: da li si ti u fazi trenutno da spremaš neki ispit? Ne, ne mislim ništa loše, nego mi je simpatična pojava ta začudnost nekim fenomenom, i pokušaj njegovog tumačenja kroz odredjenu naučnu (naučenu?) sekvencu u čijoj se fazi nalazimo u datom trenutku; pronadjoh nedavno neke moje škrabotine, medju njima jedan mali simpatični zapis na čijem koncu je pisalo nešto tipa ,,zapisano na predavanju iz metodologije, ne zamerite". Daklem, samo da vidim da li smo isti, ili barem slični, ili smo skroz različiti, što je, na kraju krajeva, ,,pitanje nad pitanjima", i ne bi me začudilo da na kraju tvoje analize upravo dodješ do tog zaključka.

Dalje, nastavljajući postavljenom rutom, sledeći tvoj ,,put od žutih cigala", moram nešto da te upozorim: ,,fokusiraj se!!" : "u jednom još općenitijem smislu, radi se o tome zašto čovjek uopće kupuje bilo što, a u najopćenitijem zašto uopće čovjek ili čak zašto bilo što".
I idući još dalje, povlačim upozorenje, budući da si rekao ,,..., htio sam temi dati dramaturški naboj sporim belatarrovskim uvodom kojega bih presjekao adrenalinskim hitchcockovskim obratom". Tako da: slediš neki svoj promišljeni scenario, što je o-kej, čekam dalje.

,,...Ukratko, stigla je epizoda Masovna kultura uzvraća udarac...Povratak visoke kulture."
Ti si tu zapravo primetio ono što se u nekim krugovima zove ,,fluktuacija vrednosti"; u zavisnosti od dominantnog stilskog pravca, takve stvari se dešavaju. Ukoliko otvoriš novine, okreneš deo posvećen oglasima za posao (hajd dobro, ima ta finansijska kriza trenutno, koja je sigurno umanjila broj oglasa za posao, ali, priče radi, pretvarajmo se da kriza ne postoji), i videćeš da je veeeelika većina oglasa posvećena firmama (arh. preduzeće, sav.srb. kompanija) koje su FMCG, dakle, Consumer Goods su ,,sve i svja" (,,Omni Consumer Products"), životni moto koji nam se nameće je ,,Come enjoy the surf and the sun / and keep California number one !", i uskoro će nam soproštenjem pišaćka imati nalepnicu na kojoj će pisati "novo! unapredjena formula, u novom, atraktivnom pakovanju!!" . Hoću da kažem da smo trenutno u stilskom pravcu koji je oličen FMCGom u ascedentu, ili kako se to već znalački kaže.

,,Kao da elitizam posjeduje vječni sjaj i transcendira povijesnost: kaže se da su dijamanti vječni." – pa naravno, dragi dečače, Jakovljeva lestvica postoji verovatno i na samom ćelijskom nivou, a nekmoli i u društvenim...slojevima, (ne mogu da se setim boljeg termina). Dovoljna je i najmanja, mikro organizacija, pa da se u njoj uoče obrasci koji postoje i u makro-gigantskim uredjenjima. Onaj u kući od blata žudi za kućom od dasaka, onaj iz kuće od dasaka za kućom od cigala, itd, ali svi žude za lestvicom iznad.
(naravno, ukoliko se iznerviraš mojim tonom, to je potpuno opravdano, i ja bih poludela da se meni neko tako obraća, tim kvazi-učenim, kvazi-objektivnim, kvazi-pokroviteljskim govorom, opet izvini, ali samo htedoh da naglasim očiglednost gorepomenute tvrdnje)

Ups, evo već i tvog odgovora, pa da kažem po koju i o njemu, kad već i ovol'ko pričam: dakle, deluje kao da imaš neki sukob sa _stripovi_!!, pa je sve ovo samo zato da bi o tome pričao, a ne o stvarnom fenomenu. U tom slučaju sam ja pogrešno reagovala ovim pisanjem.

Uh-huh, evo ga sad i mac, brzi ste za mene. Možebitno kad ne bih forumovala na poslu, bilo bi mi malo lakše.

P.S. – u životu pročitah svega nekoliko sveščica Zagora. Možda me to kvalifikuje, a možda i diskvalifikuje u ovom malom istraživanju.
"Hipokrizija Trejd - svemirski ugođaj za svemirskog čoveka"

Franz Xaver von Baader

Quotei tako oko sebe stvoriš svojevrsnu zonu zdravog razuma.

pa upravo u tome i je stvar da izostaju zone zdravog razuma zbog žižekovskih paralaksi - pomaknutih pogleda koji sada čitavu situaciju promatraju kao normalno, kao-ono-što-jest-i-drukčije-ne-može-ni-biti, a proturječenje promatraju kao nenormalno

tako da nije toliko stvar u mešetarenju i spletkarenju, već u mehanizmima koji su doveli do toga da većini niti ne pada na pamet da je nešto pošlo ukrivo i gutaju što im se servira: plaćaj pretplatu t-comu, ina će sutra podići cijenu benzina za 3% javlja reuters, LMS4 dođe tisuću kuna, ovaj _strip_ košta 250kn i to se žrtvujem za vas - prihvatiti to i podilaziti je uzdignuto na rang SLUŽBENE IDEOLOGIJE, tako reći "bravo! čestitam na lijepom primjerku" se ište, dok kazati "5000kn? pa to je bezveze" je persona non grata, nedopustivo i dajbože zakonski kažnjivo

to je sve jedna paralela, mac, koja ide od stripova za 5000kn do preuzimanja tvornice mahinacijom, pri čemu pogoduje izostanak zona otpora i tromo prianjanje uz postojeće činjenice
vidiš, kada bih ja sada na s-comu rekao, "čekaj malo, strip od 10-tak kuna pretvoren u elitni primjerak od 5000? ne vidite li štogod čudnovato posrijedi?" bio bih razapet, luđak, izopćenik. takvo mišljenje nije dopustivo tamo, ono potkopava - u tome je stvar, na žalost s-comom caruje otrovna izmaglica i kužna klima, nazadne strukture su se nametnule... a radi se o tome da je s-com preslika društvene zbilje i klima koja tamo vlada je 'propagirana službena klima'. zato je s-com popularan u strip-svijetu, kao što je reality show popularan na globalnoj razini: oboje su zatupljujući, gutanje gotovih činjenica

mac

Zato sam ti i spomenuo prijatelje. To ti je kao kad hoćeš da smuvaš ribu, prvo je odvojiš od drugarica, ali to je za njeno dobro :-). A ti ipak probaj i ponekim javnim ispadom. Čemu inače intelektualci...

Franz Xaver von Baader

Cijenjena pokroviteljice Event Horizon,

ja sam razdragan, štoviše, polaskan da Vam utolim glad oko moje malenkosti: ne spremam ispit, već se teoretskim radom bavim iz hobija!!??
Vaš je prilog temi jako lijep i nadasve dobrodošao, sve i da smo skroz različiti. A jesmo, jer se mojom malenom glavicom koju ste tako dražesno patronizirali, vrzmaju Vama rubne, u najživljem kaosu isprepletene misli, do kojih Vi ne biste držali puno...

Eto, nakon ovog lijepog uvoda prelazim na ti i možebitno bockanje (koje ti imponira) u polemiziranju sa  datim opsakama.
Ali ne prije nego pojedem ručak, koji me doziva...

Do skorog čitanja,

lijep pozdrav

Event Horizon

Quote from: PingvinPatuljak on 13-07-2009, 14:38:05
Cijenjena pokroviteljice Event Horizon,

laskavče  :) teško da sam ja bilo čiji pokrovitelj,
i ti si vrlo vaspitan mladić.

srdačno vaša,

Franz Xaver von Baader

Quote,,...Ukratko, stigla je epizoda Masovna kultura uzvraća udarac...Povratak visoke kulture."
Ti si tu zapravo primetio ono što se u nekim krugovima zove ,,fluktuacija vrednosti"; u zavisnosti od dominantnog stilskog pravca, takve stvari se dešavaju. Ukoliko otvoriš novine, okreneš deo posvećen oglasima za posao (hajd dobro, ima ta finansijska kriza trenutno, koja je sigurno umanjila broj oglasa za posao, ali, priče radi, pretvarajmo se da kriza ne postoji), i videćeš da je veeeelika većina oglasa posvećena firmama (arh. preduzeće, sav.srb. kompanija) koje su FMCG, dakle, Consumer Goods su ,,sve i svja" (,,Omni Consumer Products"), životni moto koji nam se nameće je ,,Come enjoy the surf and the sun / and keep California number one !", i uskoro će nam soproštenjem pišaćka imati nalepnicu na kojoj će pisati "novo! unapredjena formula, u novom, atraktivnom pakovanju!!" . Hoću da kažem da smo trenutno u stilskom pravcu koji je oličen FMCGom u ascedentu, ili kako se to već znalački kaže.

pa no,
jedino što tema nema samo popularni opažalački karakter i lagodno neutralno prenošenje opaženog kroz mistificirane sofizme znane kao 'objektivne vijesti', puko nizanje informacija u TV-dnevniku itsl, već se postavlja kritički i 'angažirano': u tom smislu posjeduje mini-revolucionarni naboj te se ne zadovoljava sa saznanjem "trenutnog stilskog pravca koji je oličen FMCGom u ascedentu" već upućuje na mogućnost da je taj ascedent zapravo silazak, a "fluktuacija vrednosti" ustvari dekadencija vrijednosti
... te se čini da se smjer 'fluktuacije' odigrava tako da se sve heterogene vrijednosti i prakse slijevaju u jednu veliku uniformnu 'podobnost'
... a takav ton i sama impliciraš predviđanjem 'pišaline', samo što tvoj 'angažman' biva kao estetski, dok sam ja više kao socijalni

Quote,,Kao da elitizam posjeduje vječni sjaj i transcendira povijesnost: kaže se da su dijamanti vječni." – pa naravno, dragi dečače, Jakovljeva lestvica postoji verovatno i na samom ćelijskom nivou, a nekmoli i u društvenim...slojevima, (ne mogu da se setim boljeg termina). Dovoljna je i najmanja, mikro organizacija, pa da se u njoj uoče obrasci koji postoje i u makro-gigantskim uredjenjima. Onaj u kući od blata žudi za kućom od dasaka, onaj iz kuće od dasaka za kućom od cigala, itd, ali svi žude za lestvicom iznad.
(naravno, ukoliko se iznerviraš mojim tonom, to je potpuno opravdano, i ja bih poludela da se meni neko tako obraća, tim kvazi-učenim, kvazi-objektivnim, kvazi-pokroviteljskim govorom, opet izvini, ali samo htedoh da naglasim očiglednost gorepomenute tvrdnje)

djevojčice promatram u, danas politički nekorektnom i staromodnom stavu, pa se kao gospon starog kova, nikad ne živciram njihovim tonom kvazi-učenog, kvazi-objektivnog i kvazi-pokroviteljskog majčinskog govora, nego se se zagonetno smiješkam i dajem im da hine ljutnju, packanje po prstima i sve male igrarije i trikove kojima si utvaraju
tako i vađenje dražesnih rečenica iz konteksta, koji u sebi sadrži više od rečenog, čija su zaklonjena pozadina mukotrpne metafizičke spekulacije o Povijesti i Vječnosti, napetosti između dijalektičkog materijalizma i idealizma, pitanja o Bogu i Bitku, ukratko težnja ka Istini...
... iako priznajem da je opaska lijepa i diskurzivna i svakako se može uglaviti na dato mjesto

evo takav jedan bockasti odgovor za onu koja traži deklarativno proglašenje da je kvalificirana u ovom malom istraživanju, te joj ga, eto, izrijekom dajem

Franz Xaver von Baader

mac,
promatraj ovaj topic kao vid javnog ispada

mac

Veći je efekat ako javno ispadneš na odgovarajućem sajtu. Ovde te od sve publike sa stripova.com verovatno mogu čuti samo oni koji se slažu s tobom, i oni koji te radije ignorišu.

Event Horizon

Ijuft, dragi laskavče,

Dobih više nego što sam očekivala!!

Drago mi je da se slažemo kod fluktuacije vrednosti, jedino što ja, za razliku od mnogih drugih (dobro, dobro, i isto kao i mnogi drugi drugi), mislim da se tu ne može ništa uraditi. Otud verovatno taj defetistički pristup celo stvari.

A sada, hajde da čujemo dalje!! O cemu to mac govori?? 5000kn?? Kamo nestalo??

Franz Xaver von Baader

Quote...jedino što ja, za razliku od mnogih drugih (dobro, dobro, i isto kao i mnogi drugi drugi), mislim da se tu ne može ništa uraditi. Otud verovatno taj defetistički pristup celo stvari

nije vrijeme za malodušnosti (to je naš moto!)

možda se ne može, tko bi ga znao, ali mislim da je bitan pritisak 'odozdo' i da ga valja reanimirati. u tom segmentu vidim najbolju stranu nedavnog studentskog štrajka u zagrebu, primjerice. neka i izgubili bitku, i polarizirali javnost oko školarina itd, bitan je sam čin otpora koji je pofalio u društvu...
čemu srljati i konzumirati plasirano, umjesto da se pojavi netko i kaže: hej, zagor za 5000kn, čekaj malo, nije li to bezveze? time je možda moguće drmnuti uspavale i dremljive neokortekse. jer, nisu toliko ni bitni pravi odgovori koliko prava pitanja...

Franz Xaver von Baader

Quote from: mac on 13-07-2009, 16:13:56
Veći je efekat ako javno ispadneš na odgovarajućem sajtu. Ovde te od sve publike sa stripova.com verovatno mogu čuti samo oni koji se slažu s tobom, i oni koji te radije ignorišu.

upravo zbog bojazni od tog 'efekta', ona majka-tereza i dušebrižnik strip-scene od webmastera je već poodavno perfidno prosudio da se politika s-com kosi sa ovakvim britkim opaskama, te me je eliminirao iz uvaženog članstva
to je uradio za svima 'nepodobnima'
zauzvrat je tijekom godina dobio inertnu publiku i podilaženje i slobodne ruke za manipuliranje

Event Horizon

Quote from: PingvinPatuljak on 13-07-2009, 16:56:04
čemu srljati i konzumirati plasirano, umjesto da se pojavi netko i kaže: hej, zagor za 5000kn, čekaj malo, nije li to bezveze?

hm. ali zašto je to bezveze? sad me ovo sve izuzetno količinski interesuje.
da, jeste bezveze 5000kn, ali nešto mi nisi objasnio šta ti misliš zašto je to bezveze.

Franz Xaver von Baader

Quote from: Event Horizon on 13-07-2009, 17:16:23
da, jeste bezveze 5000kn, ali nešto mi nisi objasnio šta ti misliš zašto je to bezveze.

pa kažem, nije uopće bitan odgovor, nego samo propitivanje o smislenosti toga.
imam ja mišljenje o smislenosti zagora-za-5000kn, ali to nije ono najbitinije... svatko ima nekakvo mišljenje (ili ga je posudio od nekoga) i nigdje ne stoji da je u pravu ili krivu. zagor-po-5000kn je jednako smislen kao bilo što drugo, u krajnjoj instanci. smislen je jednako kao paprat ili časopis sa velikim sisama za 20kn. u tom smislu, nema Apsoluta koji bi neupitno odredio smislenost bilo čega (premda imamo onda neka približavanja i pokušaje u izgradnji etike, filozofije, umjetnosti itd)...

... više je stvar u konstrukciji jednog obrasca, gdje je legitimno samo afirmirati postojeće stanje (faktičnost slučaja 1452600), a dovodeći u sumnju njegovu smislenost (makar bio svjestan imanentne falinge iliti da ne postoji ni na Nebu ni na Zemlji mjerilo koje bi apsolutno poricalo njegovu smislenost) si nepoželjan, štoviše izopćen iz društvene zbilje
... to je tada stanje 'primijenjene distopije', atomiziranih pojedinaca utopljenih u sivilo jednoobraznosti... a čini mi se da se to događa. kako na banalnoj razini s-coma, tako i na ozbiljnijim ravnima življenja
... dakle, naglasak je više u problematiziranju samog tog obrasca, a ne njegovih partikularnih sadržaja (iako se dovođenje u sumnju uvijek vrši kroz neku partikularnost, primjerice zagor-od-5000)

u tom smislu, kažem da je dobro malo zastati i pitati najobičnije pitanje tipa "zagor po 5000? čekaj malo" i samim tim postavljanjem interaktirati sa zbiljom i održavati dijalektičku napetost, iliti najobičnije rečeno: pokazati da postoji drugačije mišljenje, bilo ono ispravno ili pogrešno, ali je tu i žilavo se ne da ukalupiti u postojeće strukture koje vidi kao neispravne

Event Horizon

Quote from: PingvinPatuljak on 13-07-2009, 17:48:10
Quote from: Event Horizon on 13-07-2009, 17:16:23

pa kažem, nije uopće bitan odgovor, nego samo propitivanje o smislenosti toga.
...
... više je stvar u konstrukciji jednog obrasca, gdje je legitimno samo afirmirati postojeće stanje (faktičnost slučaja 1452600), a dovodeći u sumnju njegovu smislenost (makar bio svjestan imanentne falinge iliti da ne postoji ni na Nebu ni na Zemlji mjerilo koje bi apsolutno poricalo njegovu smislenost) si nepoželjan, štoviše izopćen iz društvene zbilje

ako je tako, onda je to potpuno OK.
jedino što nam je tu onda višak jeste analiza iz tvoje poslanice iz potpisa.
i jošte nešto, kako izdvajaš fenomene koje ćeš predstaviti?

džin tonik

Quote from: PingvinPatuljak on 13-07-2009, 12:45:10... i kako god se čini da zosko govori zdravi razum i da 'posustaje priliv novog goriva' i 'komitet u raspadu', trenutna stvarnost opovrgava taj, zaista zdravi stav: posvemašnja tromost ljudi, gutanje svega što im se servira, nikakvo ili slabo kritičko preispitivanje, reduciranje čovjeka u pukog konzumenta - r o b o v i ...

neovisno o tromosti, gutanju svega serviranog i sl. i dalje bljesne tracak nade. opet se nasao _covjek_ da 'majku terezu' spusti na zemlju jednim obicnim _ti si licemjer_ i 'dobio si preko veze 40000 kuna potpore od ministarstva kulture rh a javno vise puta izjavio boli me qrac za hrvatski'.
cini mi se da se misli na ovo:

uglavnom, biljezim:
a) grebe se od drzave (a znamo da novac _nije_ bitan)
b) visokorangirani clanovi centralnog komiteta su vjerujem gore spomenuta veza, t.j. i oni grebu od drzave ili se puni zavisti slepaju na omrazenoj zagorovoj slavi
c) davanje starog papira u komisiju vise ne daje zeljene rezultate iako lms4 sugerira suprotno, kravlje ludilo popusta pred surovom realnoscu zanemarive kupovne moci potencijalnih zrtava
d) neki seriozni prodavaci progledavsi napustaju scom-aukcije, te otpadaju tisuce kuna provizije (no znamo da novac _nije_ bitan)

tko je jamio - jamio je :) gotovo je.
(no znamo da novac _nije_ bitan)

Event Horizon

prokletstvo, bolje da se zavalim u udobnu fotelju i pratim ovu seriju, nego što gubim vreme drugojačije! uključih se na pola, ima toliko epizoda koje nisam gledala, da se početne epizode tek naziru!!

Franz Xaver von Baader

Quote from: Event Horizon on 13-07-2009, 18:07:11

...jedino što nam je tu onda višak jeste analiza iz tvoje poslanice iz potpisa.

ne baš
pokušat ću ti sažeti uobičajenijim jezikom ovo oko čuđenja i bezveznosti neke stvari u svijetu - uzmimo neka je ta stvar zagor-od-5000. ako me pitaš dokaži da je taj zagor bezveze, ja ti pošteno priznajem da se to ne da neminovno dokazati da bi neupitno važilo. s druge strane, ja mogu davati razne argumente iliti razloge, od psiholoških do filozofskih, prelaziti sa izričitog predmeta na karakter čovjeka koji stoji iza tog mišljenja i te radnje, i pretpostavljati npr. kako takav ne kupuje tu strip već 'jedan lik života koji je prošao i ne da se više pomladiti' (pa ni sa 5000kn), kako mu se samim takvim činom stvara iluzija da se sve to ipak može kupiti, te da se može onda i koješta drugo, svakava bića pa naposljetku i čovjek, i mnogo njih itd... štogod ja pretpostavim i izvedem, pa makar to bilo najsuvislije, sve to nema bezuvjetnu valjanost, već samo relativnu------- pitanje smisla uvijek ostaje u krajnjoj točki nerješivo i može se optirati kako za jedno tako i za drugo, treće, četvrto itd.

e sad, bez obzira na ovu zakonitost, znajući je, ja si dozvoljavam da /možebitno/ griješim i izlazim sa tvrdnjom "zagor-po-5000" je bezveze. naime, kako nema nigdje apsolutnog mjerila, preostaje mi da ili vjerujem sebi ili nekome drugome (ako taj sudi drugačije). u ovakvoj stvari nema razloga da pretpostavim njegovo mišljenje svojemu i otuda mogu tvrditi gornju spornu izjavu. to ti je najprostije rečeno prastara bitka za svijet skrojen po tvom viđenju, umjesto prihvaćanja nekakvog tuđeg za koji ti se čini da griješi epohalno...

tako analize nisu višak nego instrument koji potpomaže ljudima u kreiranju njihovih 'kognitivnih mapa', budući da se to 'mapiranje' pretežno odvija inertno, pukim preuzimanjem pozicija onih koji uopće tvrde date pozicije; ljudi uzevši općenito, nisu skloni spekulativnim razmatranjima a vrlo su prijemčivi za arhiviranje gotovih podataka i nizanje informacija  (koje pokupe iz previranja na desnici i ljevici)

najobičnije,
dok god postoji legitimiranje pozicije 'zagor-po-5000 je upravo smislen', većina nije ni najmanje svjesna da postoji oprečna pozicija 'zagor-po-5000 je bezveze' -------- tek njenim stavljanjem na uvid udahnut joj je život

možda je sada malo jasnija ta zamršenost i poreknut neugodni višak koji ti se javio

Quotejošte nešto, kako izdvajaš fenomene koje ćeš predstaviti?

slomit ću ti srce; nema neke intrigantne spletke, već fenomene izdvajam - po vlastitom nahođenju!
skromno priznajem da je meni sve u svijetu začudno, od najobičnijeg kamena pa do nepoklapanja galaktičkih rotacija, ali  se usredotočujem na ono što aficira moju volju u datom trenutku; pri tome ipak nastojim da to jesu nesvakidašnje stvari kao što je nesvakidašnje kupiti proizvod masovne potrošnje, iliti najjeftiniji pop-strip od 18kn po cijeni od 5000 - priznat ćeš da ovo jest nesvakidašnje i da se promatrati kao začudno

...

e sad, nakon svega, gdje se ti pozicioniraš u ovim kulturalnim a zapravo dobrim starim marxovim klasnim bitkama?

Franz Xaver von Baader

Quote from: zosko on 13-07-2009, 18:08:11
neovisno o tromosti, gutanju svega serviranog i sl. i dalje bljesne tracak nade. opet se nasao _covjek_ da 'majku terezu' spusti na zemlju jednim obicnim _ti si licemjer_ i 'dobio si preko veze 40000 kuna potpore od ministarstva kulture rh a javno vise puta izjavio boli me qrac za hrvatski'.

da, to jest hvalevrijedan bljesak, ali je usamljen i izuzetak od opće poltronske klime
onome tko se gura u prvi plan na javnoj sceni, hineći pri tome jaganjce-božje a perfidno manipulirajući zbunjenom strip-publikom, legitimno je strgnuti masku i svesti ga na pravu mjeru. 'sove nisu ono što se čine'

džin tonik

znas da mi ga u neku ruku bude i zao. zadnje dvije-tri godine pokazuje sve jasnije simptome ludila. je li konstantno preopterecen u kombinaciji sa slucajem 1452600, ne znam.

u biti, svaki kognitivni cin proglasavanja krajnjom istinom "cinjenicnog" stanja koje nije moguce provjeriti je jasan znak ludila. a to se proteze kroz svako javljanje doticnog objekta.
narod bi rekao bahati se, ali nauka ima bolji izraz za to.

ova vrsta ludila cesto je samo simptom grandomanije. pogodjeni su cesto pod stegom sopstvenog dozivljaja kako su izuzetno vazna osoba i sl., umisljaju skrivene poruke upucene na svoju adresu u najbanalnijim glupostima, te se osjecaju prozvanima, napadnutima, itd.
ako se ode u dubinu, postoje i posebne forme grandomanije. religiozno ludilo (sa ili bez poziva na spasenje covjecanstva), bezumno uzdizanje vlastite osobe i sl.

zalosno za gledati. koje su to muke kad ispliva na povrsinu koja cinjenica koja jasno ukazuje da je osim ludilom pogodjen i svim ostalim malogradjanskim slabostima kao i svi ostali.

Franz Xaver von Baader

fino, imaš ti sonde za otkrivanje pozadinskih šumova
ta samo o tome se i radi: ne slijepo srljati u ponuđene slike i portrete 'zaslužnih'

Quoteu biti, svaki kognitivni cin proglasavanja krajnjom istinom "cinjenicnog" stanja koje nije moguce provjeriti je jasan znak ludila. a to se proteze kroz svako javljanje doticnog objekta.
narod bi rekao bahati se

pa da, a ti ispadi postaju gnjusni... a još gnjusnije gutanje toga od strane publike
_najbolji_ stripovi, _najbolji_ dizajn, _najbolji_ prijevod, _najneštedljiviji_ na suradnicima, u svemu _naj_ , i pri tome nijednom ne propustiti igrati rolu paćenika (jednu od boljih na netu) u tobože objektivnim topicima o poslovanju itd...
... i uporno inzistirati na ovoj 'fer' poziciji sjedenja na dvije stolice - biti izdavač (stidljivo), a naglašavati _kupac_ prenapuhano do podsmijeha ---("a jer si ni hladan ni vruć, ispljunut ću te iz svojih usta")---

... i ta _sveta_ osoba, kojoj je temeljna fantazma posjedovanje krajnjih činjenica, sve je u stanju podnijeti (pa i pustiti da ti druge osobe otplaćuju ostvarenje 'američkog sna' i još zahtijevati da ti pumpaju ego do Olimpa), samo ne najjednostavniju istinu da uz takve _svece_ postoje i 'vražićki', 'vragolani' koji sumnjaju u plasirane 'činjenice'

... ta _sveta_ osoba nije u stanju razlučiti da dovođenje u sumnju tih i takvih svjetonazora, ne znači nužno maliciozno i zlobno ogovaranje i da sudovi 'pa nisu baš nešto ta izdanja' imaju jednako pravo postojati kao i _sveti_ sudovi 'bravo!' 'svaka čast'  'ljubim ruke'

... ali samoživi prenapuhani _svetac_ sve to promatra kao nedopustivo nepoštivanje truda i rada, a ne pada mu na pamet da ne postoji moralna odgovornost, zapravo monopol na poštivanje baš tog i tog izričitog rada, te da pojedinac promatra neke ljudske 'trudove' i 'muke' neminovno ravnodušno

... ali ovo _svetac_ ne može prihvatiti i izvoljeva se slobodnim zamjerati neprihvaćanje umišljenog _svetog_ svjetonazora, a istovremeno sasvim opravdano omalovažavati tuđi _niži_ uvid u stvari

... to je temeljni problem kojim je _svetac_ bremenit

Quotezalosno za gledati. koje su to muke kad ispliva na povrsinu koja cinjenica koja jasno ukazuje da je osim ludilom pogodjen i svim ostalim malogradjanskim slabostima kao i svi ostali.

upravo to je gore primijećeno i otuda crv sumnje rovari: nije li _svetac_ možda manje _svet_ nego što hini i uobražava?

... međutim, sljedbenici (sektaši) uopće poriču mogućnost postavljanja gorepotegnutog pitanja, jer se _svetac_ izvrsno služi čitavom paletom najprepredenijih trikova i promeće se, uz to što je istovremeno izdavač i kupac/fan, u spin doktora u rangu vladimira šeksa

... dok usred te nepotrebne i pretjerane raskoši, primjećujem da gajite svinje i kokoši ...

markos

cini mi se da se misli na ovo:

Vidim da stari su stari dobri seronje još uvijek tu, čim se ukaže prilika nabaciti blatom. Ajd, necu puno gubiti vrijeme na vas, nema smisla, ali čisto za one koji ne znaju pozadinu vaše "objektivnosti".  

Dakle, prvo: "boli me q za hrvatski" je izvađeno iz konteksta. Boli me q za CURUNIROV hrvatski, u kojem se ne smije koristiti prisustvo nego prisutnost, u kojem se ne smije koristiti utisak nego dojam i slične "to su srpske, a ne hrvatske riječi" pizdarije koje neka prodaje na saboru mladeži hdza, a meni neće.

a) grebe se od drzave (a znamo da novac _nije_ bitan)
Drugo: ja toj istoj državi plaćam poreze na dobit koju nemam i gomilu drugih davanja, ali cak i da nije tako... Ako jedan Algoritam i Profil mogu dobiti stotine tisuća kuna za visokokomercijalne naslove, mogu i ja 40.000 za podizanje domaće strip produkcije. Taj novac ionako nece otici meni u dzep, nego onima koji to i zasluzuju, autorima. Znam da nisi primjetio, jer ti o stripu nemas pojma, ali vidiš, pametnjakovicu moj dragi, npr. strip Grendel Tales - Helycon, još ne postoji. Ja sam namolio Darka i Tončija da ga naprave, za što će, naravno, biti plaćeni. E sad, npr. Tonči Zonjić je profesionalni crtač, živi od crtanja i trenutno radi za Marvel. Naravno da mu ja ne mogu platiti kao Marvel, ali ne moze ni on raditi za kikiriki. Pa tako ovih 8.000 kuna neće biti dovoljno ni za pola tog stripa. Ostatak cu ja dati, iz svog dzepa, plus sve ostale troškove tiska i pripreme. Isto tako, prava za Grendel Tales su placena amerima 1100 dolara, sto je gotovo cjelokupni iznos potpore. Itd itd. Ali, naravno, tebe takve sitnice ne zanimaju. Bitno je zamutiti vodu, lagati, podmetati i boriti se protiv "svetaca".

b) visokorangirani clanovi centralnog komiteta su vjerujem gore spomenuta veza, t.j. i oni grebu od drzave ili se puni zavisti slepaju na omrazenoj zagorovoj slavi
I ti _meni_ govoris da "proglasavam krajnjom istinom "cinjenicno" stanja koje nije moguce provjeriti". TI, koji na osnovu pukih pretpostavki donosiš ovako niske zaključke?

d) neki seriozni prodavaci progledavsi napustaju scom-aukcije, te otpadaju tisuce kuna provizije (no znamo da novac _nije_ bitan)
Ratko će se dobro nasmijati na ovo:) Covjece, koliko zluradih ljudi, pa to je nevjerojatno. Fakat je istina, ljudi ce ti sve oprostiti, samo uspjeh ne.

markos

Quote from: PingvinPatuljak on 14-07-2009, 01:14:59
fino, imaš ti sonde za otkrivanje pozadinskih šumova
ta samo o tome se i radi: ne slijepo srljati u ponuđene slike i portrete 'zaslužnih'

Quoteu biti, svaki kognitivni cin proglasavanja krajnjom istinom "cinjenicnog" stanja koje nije moguce provjeriti je jasan znak ludila. a to se proteze kroz svako javljanje doticnog objekta.
narod bi rekao bahati se

pa da, a ti ispadi postaju gnjusni... a još gnjusnije gutanje toga od strane publike
_najbolji_ stripovi, _najbolji_ dizajn, _najbolji_ prijevod, _najneštedljiviji_ na suradnicima, u svemu _naj_ , i pri tome nijednom ne propustiti igrati rolu paćenika (jednu od boljih na netu) u tobože objektivnim topicima o poslovanju itd...
... i uporno inzistirati na ovoj 'fer' poziciji sjedenja na dvije stolice - biti izdavač (stidljivo), a naglašavati _kupac_ prenapuhano do podsmijeha ---("a jer si ni hladan ni vruć, ispljunut ću te iz svojih usta")---

... i ta _sveta_ osoba, kojoj je temeljna fantazma posjedovanje krajnjih činjenica, sve je u stanju podnijeti (pa i pustiti da ti druge osobe otplaćuju ostvarenje 'američkog sna' i još zahtijevati da ti pumpaju ego do Olimpa), samo ne najjednostavniju istinu da uz takve _svece_ postoje i 'vražićki', 'vragolani' koji sumnjaju u plasirane 'činjenice'

... ta _sveta_ osoba nije u stanju razlučiti da dovođenje u sumnju tih i takvih svjetonazora, ne znači nužno maliciozno i zlobno ogovaranje i da sudovi 'pa nisu baš nešto ta izdanja' imaju jednako pravo postojati kao i _sveti_ sudovi 'bravo!' 'svaka čast'  'ljubim ruke'

... ali samoživi prenapuhani _svetac_ sve to promatra kao nedopustivo nepoštivanje truda i rada, a ne pada mu na pamet da ne postoji moralna odgovornost, zapravo monopol na poštivanje baš tog i tog izričitog rada, te da pojedinac promatra neke ljudske 'trudove' i 'muke' neminovno ravnodušno

O, prepotetnog li, narcisoidnog drkaroša zvjezdane jebovine.
Tebi, u svom samoljublju i želji da tvoje teze postanu ispravne, promiču neke činjenice koje ih pobijaju. Ja, naime, nigdje ne sporim opravdanost postojanja oprečnih sudova, pa tako čak ni tvog, ali ti oprečni sudovi trebaju ponuditi nešto više od zlobe. Hmm,  argumente možda?

Najočitiji primjer - ti nazivaš topic o poslovanju "tobožnje objektivnim", a radi se o službenim podatcima državne porezne uprave. Pa nisam ih ja izmislio! I onda, u tim podatcima lijepo piše da je npr. Strip-agent 2008. imao dobit od 1,3 miliona kuna, a Fibra 2.000 kuna. Ali ne, ti i zosko MENE napadate da me zanima samo novac i da zaradjujem na naivčinama!? Mislim, ok, 2000 kuna je stvarno velik novac, zaista je nemoralno raditi godinu dana za tako bezobrazno visoku plaću. To je stvarno situacija koja zahtijeva intervenciju čuvara moralne odgovornosti koji će otvoriti ljudima oči - vrlo samporijegorno i pozrtvovano od vas. Strip publika će vam biti vječno zahvalna.