Author Topic: Miljenko Jergović - Nezemaljski izraz njegovih ruku  (Read 1626 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.495
Nova knjiga Miljenka Jergovića, prilično interesantna tema. Evo šta kaže izdavač:

Miljenko Jergović napisao je i roman i pripremu za roman. Ujedno ovo je i dokumentarni tekst nastao po nizu drugih dokumentarnih tekstova, a iz njega je zatim trebalo da nastane velika fikcija. Da li je nastala? Da li je sve ovo istina, ili je izmišljena pripovest, omladinski avanturistički roman koji je tužno završio? Knjiga je to koja tera na razmišljanje i promišljanje, koja povest ovih prostora propituje bez ideološkog bremena, koja pokušava shvatiti i razjasniti vreme te fikcijom oživeti ljude i događaje koji su možda odredili sudbinu kontinenta i nas samih.
Što se mene tiče, vrlo interesantan roman, ili barem njegov prvi deo. Taj takozvani deo "pripreme za roman" jeste mozaik likova i dešavanja koje su prethodile atentatu u Sarajevu, i to ne samo o principu, čabrinoviću i prestolonasledniku, već šire, od slučajnih prolaznika, dešavanja u bosni, sudija na suđenju, sarajevskih egzekutora koji su obesili profesora ilića, pa čak i do gmulava fincija i mensura koji su glumili principa u potonjim filmovima, i, naravno, izvlači određene paralele sa ratom u bosni, sarajevskim mentalitetom i trenutnim stanjem na balkanu. Sve to skupa je manje-više dokumentaristički deo sa povremenim fiktivnim delovima,  i ujedno je i najzanimljiviji, jer mislim da predstavlja prilično široku i sveobuhvatnu sliku tadašnjih prilika, likova i konteksta na jedan literaran, pitak način, začinjen jergovićevim opaskama i snatrenjem

drugi deo romana, koji govori o odnosu troje sarajlija tokom i nakon atentata, kao i za vreme prvog svetskog rata, takođe je interesantan, ali deluje nedovršeno, kao neka crtica koja je u jednom trenutku mogla i trebala da preraste u zaseban roman, samo se to nije dogodilo, pa pstaje kao jedan kratak esej o međuljudskim i međuetničkim odnosima u sarajevu. samo po sebi nije loše, ali ipak nekako ostavlja utisak okrnjenog, nedovršenog romana, pomalo kvareći i kompoziciju celog dela. bilo bi mi draže da je celokupna građa iz prvog dela, sve skupa sa istorijskim likovima, nekako integrisana u drugi deo, gde obitavaju imaginarni junaci, jer ovako roman deluje veštački prepolovljeno i nedovršeno

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Miljenko Jergović - Nezemaljski izraz njegovih ruku
« Reply #1 on: 26-03-2019, 16:12:11 »
pri spomenu jergovica, ne mogu se ne sjetiti fenomenalne satiricke obrade, romana u kojem jergovic igra glavnu ulogu pod nadimkom - fukara.

tko nije citao, komplet ambra (obrada politikanata), fukara (obrada novinara) i roman o romanu fukara (bijeg i vracanje glavnog junaka iz/u roman/a), trenutacno se prodaje za nevjerojatnih 99 kuna, spram nekad oko 300.
Aralica komplet
za usporedbu, stara cijena u superknjizari:
KOMPLET - IVAN ARALICAQuote
FUKARA, roman, junaci:

Mile Milak, novinar i književnik koji je na početku rata u BiH pobjegao iz Sarajeva u Zagreb. Kao gimnazijalac proslavio se grafitom Fukare svih zemalja, ujedinite se!" prema kojem je dobio nadimak Fukara. Pristaša ideja P. Schrotta o društvu bez granica. Zavrbovani suradnik tajne policije s kodnim imenom Fukara.

Placid Schrott, građanin svijeta rođen u Rumunjskoj, koji je živio u Mađarskoj i Austriji i obogatio se u Americi. Zagovornik ideja o društvu bez ograda i financijer zaklada Propuh društva po cijelom svijetu, a osobito u tzv. tranzicijskim zemljama, među kojima je i Hrvatska. Cilj mu je destrukcija starih, organičkih društava, tradicije, društvenih konvencija i institucija.

Emerik Palmer, željezničar, pisac knjige Red vožnje, zavrbovani dojavljivač sarajevske tajne policije s kodnim imenom Češljugar, Milakov djed i formativni otac

Mercedes (Koviljka) Palmer, učiteljica, činovnica sarajevskog općinskog komiteta, Milakova majka

Milojko Čilaš, solunaš, žandar u Sarajevu, cijelo mu je tijelo istetovirano prizorima iz srpske povijesti, drugi Milakov djed

Lešo Iljević, otac Milakove djevojke Blanše, general i načelnik kontraobavještajne službe Jugoslavenske armije

Milutin Ovnanin, psihijatar u Sarajevu, pjesnik, za vrijeme rata vodeći srpski političar u BiH

Sebastijan, književnik, autor romana Ambra, Zarobljeničke kolone u četiri reda, Zidanje hana, Kerovi na pazaru... pripovjedač Fukare

Kuja Dona, Milakova pitbulica

Milun Kerenješ, zagrebački nakladnik i vlasnik male izdavačke kuće Itamoiamo, Milakov izdavač

Miran Plazonja, filmski režiser, profesor na kazališnoj akademiji u Zagrebu, kolumnist

Ignac Dokoza, filmski kritičar, prijatelj Plazonjin

Lajoš Brundaš, pravo ime Matko Cic, književni kritičar, kolumnist Kugle zemaljske

Sven Tupek, šef stranke reformiranih komunista, nekadašnji šef partijske škole

Domenik Sebura, Milakov prijatelj iz Sarajeva, Sebastijanov informator

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Miljenko Jergović - Nezemaljski izraz njegovih ruku
« Reply #2 on: 26-03-2019, 16:20:55 »
i jedan osvrt iz partijskog nadzora pisane rijeci, koja od prosjecnog bezveznjaka jergovica tvorila velikog autora jergovica. :roll:

Nagrada 'Fukari' je politički skandal: ta je knjiga malj za razbijanje lubanja a ne književnost

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Miljenko Jergović - Nezemaljski izraz njegovih ruku
« Reply #3 on: 26-03-2019, 16:54:03 »

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Miljenko Jergović - Nezemaljski izraz njegovih ruku
« Reply #4 on: 26-03-2019, 17:40:18 »
i prorocanski uvod lika i djela "novinara" u sluzbi politikanata u "sluzbi mira":


džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Miljenko Jergović - Nezemaljski izraz njegovih ruku
« Reply #5 on: 27-03-2019, 23:11:04 »
znaci, ovo su bas sitni primjeri, da ne izvodim shiri kontekst, citiram opshirne pasaze, tesko bi i krleza i kraus dobacili ovu slojevitost:


džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Miljenko Jergović - Nezemaljski izraz njegovih ruku
« Reply #6 on: 28-03-2019, 00:07:49 »
u produzetku aralica zaokruzuje predstavljeni lik koji se vraca 1990, miri sa komunistima, te, kao manje iskusan lopov, razocaran razvojem sklada pjesmu o ljudima opasnih namjera. sto neokomunizam u liku svena tupeka nagradjuje (milak = jergovic, schrott = soros).

ovo lijepo ide uz aktualna pitanja koja si mnogi postavljaju, t.j. kako je doslo do simbioze austrijskih nacista i jugoslavenskih komunista ili kako su se fasisti svih zemalja i boja ujedinili pod krilom ludog milijardera. da parafraziram jedan drugi esej, gdje se navodi kako zapad onomad podvalio rusiji vagon stakora zarazenih boljsevizmom: danas taj vagon lebdi nad bivsim komunistickim istocnoeuropskim zemljama u obliku prolupalog starcica milijardera.


džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Miljenko Jergović - Nezemaljski izraz njegovih ruku
« Reply #7 on: 29-03-2019, 15:47:53 »
dalje se sebestijan (aralica) izazvan milakovim (jergovicevim) beskrajnim neukusnim napadima, jer milak (jergovic) je izvan i iznad (deklarativno), moralna i humanisticka gromada propuh plemena, osvrce na milakovo (jergovicevo) formativno okruzenje, formativnog oca, t.j. djeda, majku, brata od majke, sve u svojstvu djeda pripadnika, popularno, udbe, prolupale majke, te brata majke dragovoljca handzar-divizije kojeg prebjezi u partizane likvidirali da ih, po obiteljskoj tradiciji izvan i iznad, cuvanja te tradicije, ne oda njemackim casnicima.

pa se osvrce i na konkretne radove milaka (jergovica), objasnjava crtice razne i simboliku.

izdvojio bih jednu za fantasticare zanimljivu crticu koju aralica, izmedju stotinjak drugih, uspjesno ugradjuje u roman o milaku/fukari (jergovicu):
fukarin formativni otac, t.j. izvan i iznad udba-deda, utemeljitelj obiteljskog post-handzar ateizma, zove se emerik palmer.
sva ljepota i dubina otkriva se tek ljubitelju sf-a koji upoznat sa radom pkd-a, tri stigmate palmera eldrica, uz spoznaju da je to pkd-ov, po osobnom izboru, najjeziviji roman, plus, bonus, da je u njemackom govornom podrucju (jezika od kojeg milak zazire) izlazio i pod naslovom lsd-astronauti (lsd u cistom obliku kristalin).
primjer kako se i ta crtica ugradila u pricu:

znaci, kad ugledate jergovicev rad, prvo procitajte aralicu, ako niste, sta se ceka?! :)

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Miljenko Jergović - Nezemaljski izraz njegovih ruku
« Reply #8 on: 29-03-2019, 23:38:54 »
uz jergovica, aktualna reakcija pod krinkom socijaldemokrate prikrivenenog komufasizma na jednostavna pitanja. reakcija popracena orkestrom propuh drustva. drug je propustio snimanje.  :evil:

https://twitter.com/IKopric/status/1111344722000441344

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.502
Re: Miljenko Jergović - Nezemaljski izraz njegovih ruku
« Reply #9 on: 29-03-2019, 23:54:04 »
ekstra pitanja ne bih ni ja bolje
svaka cast novinaru

nedostaje ono zasto mrzitelji hrvatske slobode vole kune
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Miljenko Jergović - Nezemaljski izraz njegovih ruku
« Reply #10 on: 30-03-2019, 00:33:41 »
meni je najjace kako se upinje objasniti da je on izvan i iznad tako prizemne price gdje se, zaboga, spominju realnost i konkretna imena, sto nije njegov izvan i iznad stil koji jamci te kune, pa ne bavi se covjek totalitarnim sustavima od kojih zivi.  nas-rofl

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Miljenko Jergović - Nezemaljski izraz njegovih ruku
« Reply #11 on: 30-03-2019, 00:55:31 »
ide uz jergovica po drugom pitanju i mentalnom sklopu, evo i kronoloski, kako to izgleda kad jedan posten novinar postavi konkretna pitanja osobi koja iz izvan i iznad pozicije nudi kritiku, propuh, pa zbrise:slijede pitanja postenog novinara za intervju koji izvan i iznad borac za pravda otkazao:
i otkaz: