Author Topic: Herbert, Dina, zacin...  (Read 7918 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pol

 • 1
 • Posts: 3
Herbert, Dina, zacin...
« on: 10-08-2003, 23:03:00 »
Pozdrav svim ljubiteljima zacina!Hteo bih da cujem misljenja o ovom kultnom delu sf-a ( po mom misljenju neprevazidjenog ) i o njegovom stvaraocu.

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.596
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #1 on: 10-08-2003, 23:31:07 »
najbolje ostvarenje SF-a

međutim izgleda da drugovi s ovog sajta ne mare za Arakis :cry:  :cry:  :cry:

kada posmatram svih dvanaest knjiga najdraža mi je
Božanski car dine


MI SMO FONTANA IZNENAĐENJA :lol:
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.596
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #2 on: 11-08-2003, 00:35:17 »
dokle god živim sjećat ću se trenutka kada sam počeo čitati Božanskog cara

bilo je to u drugom razredu gimnazije...
nisam imao kompjuter, video pokvaren, na televiziji samo politička sranja i pozajmih od prijetelja knjigu (nigdje je nisam mogao kupiti a imao sam samo drugi dio koji sam negdje nabavio )
UVOD
    'Izvod iz Hadi Benotinog govora povodom otkrića u Dar-es-Balatu na planeti Rakis':
     Predstavlja mi osobito zadovoljstvo što vam ovog jutra mogu obelodaniti otkriće veličanstvenog skladišta u kome se nahodi, između ostalog, monumentalna zbirka rukopisa zapisanih na ridulijanskom kristalnom papiru. Takođe, ponosna sam na to što vam mogu pružiti dokaze o verodostojnosti ovih otkrića, i izložiti vam zašto verujemo da smo otkrili izvorne dnevnike Leta II, Bogocara.
     Kao prvo, dopustite da vas podsetim na istorijsko blago koje nam je svima poznato pod nazivom Ukradeni Dnevnici, na sveske nesumnjive drevnosti koje su nam već vekovima od velike pomoći u razumevanju naših predaka. Kao što znate, Ukradene Dnevnike odgonetnuo je začinski Esnaf čiji je postupak dešifrovanja, poznat kao esnafski ključ, bio primenjen i pri prevođenju ovih novootkrivenih svezaka. Niko ne osporava drevnost esnafskog ključa, kojim se jedino mogu prevesti i ove sveske.
     Kao drugo, ove sveske odštampane su na jednom iksijanskom diktatelu odista starinske izrade. Ukradeni Dnevnici nepobitno dokazuju da je Leto II na ovaj način beležio svoja istorijska opažanja.
     Kao treće, tu je i skladište za koje verujemo da je od podjednake važnosti kao i samo otkriće. Spremište u kome su bili smešteni dnevnici nesumnjivo je iksijanski artefakt veoma primitivne, a opet veličanstvene izrade, što će sigurno baciti novu svetlost na istorijsko razdoblje poznato kao Raštrkavanje. Kao što se moglo i očekivati, skladište je bilo nevidljivo. Bilo je zakopano znatno dublje nego što bi se to moglo očekivati na osnovu mitova i Usmenih Predanja, i odašiljalo je i upijalo zračenje oponašajući tako osobine prirodne sredine - mehaničko podražavanje koje samo po sebi i ne predstavlja iznenađenje. Ono, međutim, što jeste iznenadilo naše inženjere, bio je način na koji su sve to uradili pomoću krajnje priprostih i odista primitivnih mehaničkih veština.
     Vidim da su neki od vas isto tako uzbuđeni kao što smo i mi bili. Verujemo da smo ovde suočeni s pravom iksijanskom kuglom, ne-prostorijom od koje su potekle sve slične naprave. Ako baš i nije prava, smatramo da mora biti jedna od prvih i da počiva na istim načelima kao i prva.
     Dozvolite da zadovoljim vašu očiglednu radoznalost pruživši vam jemstva da ćemo vas uskoro povesti na kratko razgledanje skladišta. Zamolićemo vas jedino da budete tihi za vreme boravka u skladištu, budući da naši inženjeri i ostali stručnjaci još rade na otkrivanju tamošnjih tajni.
     Stigosmo i do četvrte tačke, koja bi mogla biti kruna naših otkrića. Veoma sam uzbuđena, te se teško izražavam, što sam u prilici da vam obelodanim još jedno otkriće iz istog izvora. Reč je, naime, o istinskim usmenim zapisima za koje stoji da ih je izrekao Leto II glasom svoga oca Pola Muad'Diba. Kako se verodostojni zapisi glasa Bogocara nalaze u arhivama Bene Geserita, poslali smo Sestrinstvu uzorak naših zapisa, od kojih su svi načinjeni na drevnom sistemu mikromehura, sa formalnim zahtevom da obave uporedni test. Nimalo ne sumnjamo da će se naši zapisi pokazati verodostojnim.
     Molim vas da sada obratite pažnju na prevedene izvode koji su vam uručeni na ulazu. Dozvolite da iskoristim ovu priliku i da vam se izvinim zbog njihove težine. Čula sam da neki od vas na račun toga zbijaju i šale. Međutim, koristili smo običan papir iz praktičnih razloga uštede. Izvorne sveske ispisane su veoma sitnim simbolima, koji se moraju znatno uvećati da bi se mogli čitati. U stvari, potrebno je više od četrdeset običnih tomova debljine onih koje sada imate u rukama da bi se odštampao sadržaj samo jednog ridulijanskog kristalnog izvornika.
     Da li biste uključili projektor? Hvala. Upravo projektujemo deo izvorne stranice na ekran s vaše leve strane. To je deo prve stranice prve sveske. Naš prevod se nalazi na ekranima desno. Molim vas da obratite pažnju na unutrašnji dokaz, poetsku taštost reči, kao i na značenje koje proističe iz prevoda. Stil odaje ličnost koja se lako prepoznaje i koja je u svemu saglasna. Verujemo da je ovo mogao napisati samo neko ko je raspolagao neposrednim iskustvom predačkih sećanja, neko ko se trudio da to izuzetno iskustvo pređašnjih života saopšti na način koji bi bio razumljiv i onima manje nadarenim.
     Upravite sada pažnju na stvarno značenje sadržine. Sve reference odgovaraju onome što nam je istorija rekla o osobi za koju verujemo da je jedina mogla napisati jedan takav izveštaj.
     Ali, imamo još jedno iznenađenje za vas. Bila sam tako slobodna da pozovem poznatog pesnika, Rebeta Vreba, da nam se ovoga jutra pridruži i da nam sa ove prve stranice pročita kratak odlomak prevoda. Čini nam se da, čak i u prevodu, ove reči dobijaju drugačiji smisao kada se naglas pročitaju. Želimo da s vama podelimo zaista izuzetne vrednosti koje smo otkrili u ovim sveskama.
     Dame i gospodo, molim vas da pozdravite Rebeta Vreba.

     'Odlomak koji je pročitao Rebet Vreb':
     Uveravam vas da sam ja knjiga sudbine.
     Pitanja su moji neprijatelji. Jer, moja pitanja eksplodiraju! Odgovori poskakuju poput preplašenog stada zamračujući nebo mojih neumitnih sećanja. Ne jedan odgovor, jer nema takvog koji bi bio dovoljan.
     Koje to prizme bleskaju kada ulazim u užasno polje svoje prošlosti. Ja sam grumen razbijenog kremena zatvoren u kutiji. Kutija se okreće i trese. Bivam bacan na sve strane u oluji tajni. A kada se kutija otvori, vraćam se u postojanje poput stranca u primitivnu zemlju.
     Lagano (lagano, kažem) ponovo doznajem svoje ime.
     Ali, to ne znači da doznajem i sebe samog!
     Ova osoba koja nosi moje ime, ovaj Leto, drugi koga tako zovu, pronalazi druge glasove u svom umu, druga imena i druga mesta. Oh, obećavam vam (kao što sam već obećao) da ću se odazivati samo na jedno ime. Ako kažete 'Leto', javiću se. Patnja čini ovo istinitim. Patnja i još nešto.
     Ja držim niti!
     Sve su moje. Dovoljno je da samo zamislim nešto - recimo... ljude koji su pali od mača i svi su tu u krvi, svaki prizor je jasan, svaki jecaj, svaka grimasa.
     Radosti materinstva, pomislim, i porodiljski kreveti su moji. Niz osmeha beba i slatko gugutanje novih pokolenja. Prvi koračaji mališana i prve pobede mladih u kojima ja saučestvujem. Nižu se jedna za drugom sve dok mi pred očima ne ostanu samo istovetnost i ponavljanja.
     "Drži sve netaknuto", upozoravam sebe.
     Ko može da ospori vrednost ovih iskustava, korisnost učenja kroz koje sagledavam svaki novi trenutak?
     Ahhh, ali to je prošlost.
     Zar ne razumete?
    To je samo prošlost!jednostavno sam se istopio do sreće čitajući uvod

knjigu sam pročitao za jedno veče, naučio sam biologiju za sutra (četvrtak) i dobio peticu...
kasnije sam nabavio kompjuter, videorekorder, polarisov CD
ali nijedna knjiga nikada nije ni upola valjala kao Božanski car dine :!:  :!:
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

Pol

 • 1
 • Posts: 3
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #3 on: 13-08-2003, 01:19:13 »
Zadnje sto sam cuo je da Frenkov unuk radi na nastavku Batlerski Jihad. Sto se tice broja nastavaka sam Stvarac zna koliko ih ima. U sustini prve tri knjige ( Arakis, prorok, Muad dib ) su zakon.


"Telo se predaje. Vecnost uzima ono sto joj pripada. Nasa tela su samo za kratko uzburkala ove vode, igrala su opijena ljubavlju prema zivotu i prema samima sebi, uhvatila se u kostac sa nekoliko neobicnih misli, a zatim se prepustila instrumentima vremena. Sta se o ovome moze reci? Ja sam se zbio. Nisam...pa ipak, zbio sam se.

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.596
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #4 on: 13-08-2003, 01:30:44 »
Quote from: "Pol"
U sustini prve tri knjige ( Arakis, prorok, Muad dib ) su zakon.


meni su dobre sve knjige do heretika...
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.596
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #5 on: 13-08-2003, 01:38:23 »
"Vidiš onu princezu tamo, tako oholog i samopouzdanog držanja. Kažu da ima ambicije spisateljske prirode. Nadajmo se da će naći utehu u tim stvarima, jer malo će joj šta drugo preostati." Džesika se za trenutak neobuzdano nasmeja. "Imaj to na umu Čan: princeza će imati ime, ali u stvarnosti biti manje od naložnice - nikada neće upoznati trenutak nežnosti od čoveka sa kojim je vezana. Dok nas, Čani, nas koje nosimo imena naložnica - istorija će nas zvati suprugama."

genijalno :!:  :!:  :!:
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

Boban

 • 3
 • Posts: 22.301
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #6 on: 13-08-2003, 09:36:08 »
Ne bih da vam rušim iluziju, ali Dina je pisana onim americkim besteler iritirajucim stilom za široke narodne mase gde je osobenost svake recenice da odmah znate koja je sledeca, sa toliko ponavljanja, asocijacija i natuknica da to pocinje da smeta. Na slican nacin sada funkcionise Nil Gejman.

Dina je sjajna da je covek procita medju prvim SF knjigama u srednjoskolskom dobu. I toliko.
Ako ste se navukli na knjige i u medjuvremeno procitali stotine drugih, savremenih SF&F romana, probajte ponovo da citate Dinu i videcete koliko je to u stvari tanko.
Dina je gotovo kao Heseov Sidarta ili Bahov Galeb... super za uzrast do 18 godina... ali ako vam i u kasnijem dobu ostane stivo za svakogodisnje iscitavanje i divljenje, dajte sebe na test emocionalne zrelosti.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

phuzzy

 • 4
 • 3
 • Posts: 891
  • http://www.screaming-planet.com
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #7 on: 13-08-2003, 10:27:20 »
Quote from: "Boban"
Dina je sjajna da je covek procita medju prvim SF knjigama u srednjoskolskom dobu. I toliko.


I tend to disagree.

Dina je izvrsna avanturisticka SF knjiga koja moze, kao takva, da se cita u bilo kom uzrastu, a sadrzi i obilje zanimljivih i originalnih zamisli o smeru u kome moze da odluta covecanstvo da razmrda mozak i natera coveka da razmisli.

Naravno, ako nije vec citao knjigu i razmislio. Onda se vraca korenima i ostaje izvrsna avanturisticka SF knjiga. Predvidivost sledece recenice ne mora da bude greh... i opste, cenim da se previse paznje, kod nas, poklanja tehnici pisanja, nego umecu pripovedanja... a Herbert ume da pripoveda, i to kako.

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.596
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #8 on: 13-08-2003, 17:15:34 »
jesam li rekao :x  :x  :x
ne mare oni za našu Dinu

a ta predvidljivost :x
nisam ništa predvidio :lol:
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

Pol

 • 1
 • Posts: 3
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #9 on: 14-08-2003, 02:32:05 »
Postoji jedno osecanje...zove se nostalgija  :(


"Ne postoji podvajanje izmedju bogova i ljudi.Oni se medjusobno nerazdvojivo preplicu."
                                  Poslovice Muad'diba

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.596
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #10 on: 14-08-2003, 16:53:07 »
Šta prezireš? Po tome te najbolje poznaju.

Iz 'Priručnika o Muad'Dibu' princeze Irulan  :lol:  :!:
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

taurus-jor

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.604
  • FSFF
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #11 on: 17-08-2003, 14:13:34 »
Quote
"Ne postoji podvajanje izmedju bogova i ljudi.Oni se medjusobno nerazdvojivo preplicu."
Poslovice Muad'diba


Lepo shto je Herbert to napisao.
A prakticni prikaz toga daje Rodzer Zelazni u Gospodaru svetlosti (Lord Of Light). To je, momci, KNJIGA - a ne Dina.

Dina vam je k'o lektira za osnovnu i srednju shkolu. Posle toga ili ostajete na nivou lektire (uciteljica je kazala da je to i to dobro) ili idete dalje, ka ostvarenjima koja nisu propisana nastavnim planom i programom.

Licno, uvek mi je bilo zanimljivije ovo drugo.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.596
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #12 on: 17-08-2003, 20:35:08 »
Quote from: "taurus-jor"

Dina vam je k'o lektira za osnovnu i srednju shkolu. Posle toga ili ostajete na nivou lektire ili idete dalje


OSTAJEM
proučavajući EKOLOGIJU Dine

ps. gospodari svjetlosti su na listi čekanja kod mene...
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

Pennywise

 • 4
 • 2
 • Posts: 137
  • http://www.geocities.com/arakis_1999/skhome.htm
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #13 on: 20-08-2003, 00:33:14 »
Quote from: "taurus-jor"


Lepo shto je Herbert to napisao.
A prakticni prikaz toga daje Rodzer Zelazni u Gospodaru svetlosti (Lord Of Light). To je, momci, KNJIGA - a ne Dina.


Jel ta knjiga izašla kod nas i gde bih mogao da je nabavim?

ace

 • 2
 • Posts: 103
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #14 on: 20-08-2003, 02:41:05 »
mnogo mudra knjiga.

taurus-jor

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.604
  • FSFF
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #15 on: 20-08-2003, 05:37:57 »
MONOLIT 2, webmastera nam našeg.
Najbolji broj od svih.

Tu su još:
Čovek i njegov pas - HARLAN ELISON
Subita - HARLAN ELISON
Cveće za Aldžernona - DENIJEL KEJZ (remek-delo)
Enderova igra - ORSON SKOT KARD
Meso za kralja - ORSON SKOT KARD
Ljubav je plan, plan je smrt - DŽEJMS TRIPTRI MLAĐI

Odlične su i ostale priče.
Izuzetak: Nepostojani Mesec - LARI NIVEN (nauka je sve što je tu dobro)
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Lurd

 • 3
 • Posts: 3.435
Herbert, Dina, zacin...
« Reply #16 on: 20-08-2003, 11:44:24 »
Quote from: "taurus-jor"
MONOLIT 2, webmastera nam našeg.
Najbolji broj od svih.

Tu su još:
Čovek i njegov pas - HARLAN ELISON
Subita - HARLAN ELISON
Cveće za Aldžernona - DENIJEL KEJZ (remek-delo)
Enderova igra - ORSON SKOT KARD
Meso za kralja - ORSON SKOT KARD
Ljubav je plan, plan je smrt - DŽEJMS TRIPTRI MLAĐI

Odlične su i ostale priče.
Izuzetak: Nepostojani Mesec - LARI NIVEN (nauka je sve što je tu dobro)


Da li se ja varam ili je Subita izašla u nekom Alefu?
My trees...They have withered and died just like me.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.878
Re: Herbert, Dina, zacin...
« Reply #17 on: 10-09-2009, 00:01:19 »

da li je Otokar Keršovani ikada izdao svih 12 planiranih knjiga iz Dina serijala? jedino što sam uspeo da pronađem (i imam) je prvih 6 knjiga koje u stvari obuhvataju prve tri orginalne Dina knjige, a u predgovoru se pominje da ih ima 12, s' tim što ostalih 6 nikada nisam video.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.514
Re: Herbert, Dina, zacin...
« Reply #18 on: 10-09-2009, 00:24:32 »
Ja mislim da nije. U biblioteci Kvazar objavljeno je tih šest romana 1986. godine.
Mica

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.167
 • Enfant terrible
Re: Herbert, Dina, zacin...
« Reply #19 on: 29-05-2019, 20:14:23 »


Dina 1

Autor: Herbert, Frenk

Format: 14,5x20,5

Br. str.: 704

Cena u knjižarama: 1.599,00 RSD

Vaša cena: 1.070,00 RSD

http://www.carobnaknjiga.rs/dina-1
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.759
Re: Herbert, Dina, zacin...
« Reply #20 on: 11-09-2019, 19:58:54 »
Čarobna knjiga postaje ozbiljan izdavač SFa kod nas. Za nekih godinu dana izbacili su dva Skalzija, pa En Leki, pa evo posle Dine, izbacili su i za kratko vreme i Mesiju i Decu dine.
Nisam čitao ništa od tih nastavaka, a sećam se da ima nešto desetak knjiga... Da li vrede da se čitaju?

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.174
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Re: Herbert, Dina, zacin...
« Reply #21 on: 11-09-2019, 20:41:52 »
Meni se dopalo zaključno sa Decom Dine, posle sam izgubila interesovanje.
We're all mad here.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.167
 • Enfant terrible
Re: Herbert, Dina, zacin...
« Reply #22 on: 11-09-2019, 21:26:17 »
nedavno sam repriziro DINU, jedva sam je dočitao do kraha. mudrijašenje odvrnuto na najjače.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

varvarin

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.653
Re: Herbert, Dina, zacin...
« Reply #23 on: 11-09-2019, 22:09:44 »
Meni se dopalo zaključno sa Decom Dine, posle sam izgubila interesovanje.

Interesantno. I meni se dopadaju prve dve knjige najviše, treća (DECA ARAKISA)  nešto manje... Ali  čitao sam skoro sve i posle DECE , samo to više nije bilo to. Mlatio je praznu slamu...

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.596
Re: Herbert, Dina, zacin...
« Reply #24 on: 11-09-2019, 22:19:27 »
Ja sam serijal procitao 3-4 puta
Neke dijelove i 5 puta
Bozanski car je nenadjebiv
Nastavke pobacao i zapalio zakljucno s najezdom strojeva
Ostavio samo kucu atreida jer je polaris
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

Boban

 • 3
 • Posts: 22.301
Re: Herbert, Dina, zacin...
« Reply #25 on: 11-09-2019, 22:24:39 »
da li si ih zapalio pre nego što si ih iščitao treći-četvrti put ili posle?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.596
Re: Herbert, Dina, zacin...
« Reply #26 on: 11-09-2019, 22:45:23 »
Neke prelistao neke do pola procitao
Butler dzihad
Najezda strojeva
Kuca korino
Kuca harkonena
Zubari dine
Vodoinstalateri arrakisa
Svjetionici dine
Vegetacija arakisa
Nista to ne valja...
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

Kimura

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.604
Re: Herbert, Dina, zacin...
« Reply #27 on: 11-09-2019, 22:51:12 »
nedavno sam repriziro DINU, jedva sam je dočitao do kraha. mudrijašenje odvrnuto na najjače.

I ja sam ponovo čitala (do ''Dece Arakisa''), ali sa zadovoljstvom. Mudrijašenje mi, izgleda, ne smeta.

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.596
Re: Herbert, Dina, zacin...
« Reply #28 on: 02-06-2020, 12:18:38 »
u čast novom filmu koji treba doći
i vjerojatno jedini koji ću u kinu gledati ove ili sljedeće (uz Vrisak 5)
svaki dan po 2-3 ili 5-6 stranica otpočetka studiram originalnih 6 knjiga

podsjećam da sam ranije rasprodao skoro sve nastavke
Dina za mene prestaje sa smću Leta II.
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše