• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Lista najvećih manga-autora svih vremena

Started by ridiculus, 03-11-2009, 02:30:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

Ovo je sa foruma 2channeru (2. kanal). Opasna lista. Vidi se da je nisu pravili klinci već prilično načitani fanovi mangi. Kao i svaka lista, ima mane, ali dobar je pokazatelj šta je u Japanu najpopularnije od najboljeg. Pravljena je u oktobru 2006.

Izlistano je mnogo desetina autora, a od njih 10 autora je na 10. mestu, 9 na devetom, 8 na osmom, sve do dvoje na drugom i jednog na prvom mestu. Što daje cifru od 55 ljudi (radi lakoće čitanja, skratio sam dugačke samoglasnike, osim dugačkog "e", tj ei):

10.
Taiyo Matsumoto
Hiroshi Hirata
Tsukasa Hojo
Riyoko Ikeda
Hideko Mizuno
Buichi Terasawa
Nobuyuki Fukumoto
Mikio Igarashi
Yoichi Takahashi
Kyoko Okazaki

9.
Fumiko Takano
Yumiko Oshima
Hirohiko Araki
Shinji Nagashima
Yoshito Usui
Mineo Maya
Monkey Punch
Momoko Sakura
Masami Kurumada

8.
Hideo Azuma
Ryoko Yamagishi
Yukinobu Hoshino
Takao Yaguchi
Jiro Tsunoda
Kaiji Kawaguchi
George Akiyama
Masamune Shirow

7.
Takehiko Inoue
Osamu Akimoto
Naoki Urasawa
Hiroshi Motomiya
Jiro Taniguchi
Mitsuru Adachi
Tetsuya Chiba

6.
Daijiro Morohoshi
Yu Koyama
Rumiko Takahashi
Yumiko Igarashi
Takao Saito
Shinji Mizushima

5.
Yoshiharu Tsuge
Katsuhiro Otomo
Akira Toriyama
Moto Hagio
Kazuo Umezu

4.
Reiji Matsumoto
Go Nagai
Fujio A Fujiko
Sanpei Shirato

3.
Mitsuteru Yokoyama
Fujio Akatsuka
Shigeru Mizuki

2.
Shotaro Ishinomori
Machiko Hasegawa

1.
F Fujio Fujiko

0.
Osamu Tezuka (van konkurencije)

Dok ima smrti, ima i nade.

zakk

Hvala puno na ovome, znam kolko si riljao da je iskopaš :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

ridiculus

Nema na čemu.  xjap

Evo nečega što sam hteo da predstavim na predavanju, ali nisam bio u stanju  :cry:: raznovrsnost stilova i tema.

Iako se ne može suditi delo na osnovu korica, a traženje primera tabli za sve ove autore bi bio gargantuovski posao, stavio sam naslovnice poznatih radova mnogih ovde pomenutih autora. Gledao sam da crtež bude reprezentativan. Neke autore sam izostavio, ali samo zato što nisam mogao lako da nađem primere njihovih mangi. Uživajte!

10.
Kjoko Okazaki:
 Mikio Igaraši:
 Buići Terasava:
 Rijoko Ikeda:
Cukasa Hođo:
Hiroši Hirata:
Taijo Macumoto:

9.
Momoko Sakura:
Monkey Punch:
Mineo Maja:
Jošito Usui:
Šinđi Nagašima:
Hirohiko Araki:
Jumiko Ošima:
Fumiko Takano:

Nastaviće se...

ridiculus

Fumiko Takano je suvi genije.
Dalje:

8.
Masamune Širo:
Džordž Akijama:
Kaiđi Kavagući:
Cunoda Điro:
Takao Jagući:
Jukinobu Hošino:
Rjoko Jamagiši:
Hideo Azuma:

Nisam stigao da kažem na predavanju, ali Hideo Azuma je čovek koji je stvorio moe i lolikon žanr, koji smo spominjali. (A Rjoko Jamagiši je san snova kada se bavi mitovima  xrotaeye)

7.
Tecuja Ćiba:
Micuru Adaći:
Điro Tanigući:
Hiroši Motomija:
Naoki Urasawa:
Osamu Akimoto:
Takehiko Inoue:

Samo da zastanem i skrenem pažnju na nešto. Ako je neko pažljiv, primetiće broj sveske ovog dela Osamua Akimotoa (namerno sam stavio poslednji)! I shvatiće zašto sam rekao da 28 tomova Lone Wolf and Cub-a nisu ništa.  :lol:

6.
Šinđi Mizušima:
Takao Saito:
Jumiko Igaraši:
Rumiko Takahaši:
Ju Kojama:
Daiđiro Morohoši:

Moram da dodam i da, po onome šta sam do sada video, Kojamina Azumi mi je bolja od Lone Wolf and Cub-a.

Nastaviće se...

...

Јесам ја промашио Кентароа Миуру и Киау Асамијау?

Ух, а зашто нема Џое Мадуреире? ;)

Ко је ставио Румико Такахаши, не знам...просто не волим Ранму.

Јел Азуми манга оно по чему се радио и филм?
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

ridiculus

Aha, počeli su komentari!  8-) Nadam se da se neće tu i završiti.

Diskutabilno je to za Miuru. Ja bih ga stavio, ali uzmi u obzir da se ovde radi o najuticajnijim i najznačajnijim autorima. Iako se lista ne zove tako, to je očigledno. Miura doduše ima staža iza sebe, ali meni su najveći propusti na listi to što nema Hitošija Ivaakija i Tacuje Egave, koji je bio ekstremno značajan. Tamo na sajtu daju spisak autora  koji se nisu našli na listi, podeljenih u 5 grupa prema broju bodova, i Ivaaki je na početku prve grupe - da su birali 60 ljudi, ušao bi na listu. CLAMP i Miura su isto u prvoj grupi "izbačenih". Što se tiče Asamije, nije mi krivo.  :twisted: (Ali to sam samo ja.)

Ranma ni meni nije ništa posebno, ali Urusei Yatsura i posebno Maison Ikkoku su mi sasvim dobri.

Quote from: ... on 04-11-2009, 00:07:50Јел Азуми манга оно по чему се радио и филм?

Jeste. Ima 48 svezaka u prvobitnom izdanju. Ali ono što sam video je fenomenalno. Fenomenalno.

...

Баш лепо да си саставио ову листу. Иначе, видим зилион непознатих имена, тако да ћу морати да мало википедишем и видим шта има преведено на енглески.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

ridiculus

5.
Kazuo Umezu:
Moto Hagio:
Akira Torijama:
Kacuhiro Otomo:
Jošiharu Cuge:

Cugeu ovakva naslovna strana ne čini pravdu, ali šta da se radi. To je inače najznačajniji od svih "nezavisnih" autora. Video sam delove njegove mange iz prvog lica, gledanu kroz oči protagoniste. I to je rađeno pre trideset i više godina.

4.
Sanpei Širato:
Fuđio A Fuđiko:
Go Nagai:
Reiđi Macumoto:

3.
Šigeru Mizuki:
Fuđio Akacuka:
Micuteru Jokojama:

2.
Maćiko Hasegava:
Šotaro Išinomori:

1.
F. Fuđio Fuđiko:

Esper Mami, devojčica sa super-moćima. I F. Fuđio Fuđiko, i Išinomori, i Nagai, pa i Tezuka imaju dosta likova koji bi se mogli uvrstiti pod "super-heroje".

ridiculus

Za forumaše ovde će biti zanimljiva još jedna lista, izglasana uporedo, o najvećim guro (groteska) autorima:

1. Šintaro Kago / Suehiro Maruo
2. Kazuo Umezu
3. Nekojiru / Kentaro Miura / Saizo Horihone / Usamaru Furuya / Mitsuka Hattori
4. suviše mnogo autora, mrzi me da transkribujem...

Inače, ko ne zna ko je Šintaro Kago, evo upoznaću ga:

:lol:

Meho Krljic

Slatko.

Mada je Maruo ipak.. transcendentniji?

ridiculus

Zavisi kako definišeš transcendentno... Maruo je jeziviji i izaziva osećaj odbojnosti koji Kago nema ni nameru da pobudi. Čak i kada imaju sličnu ikonografiju, utisak je drugačiji. Kago se igra formom na način koji je nedostižan za većinu autora i kupa se u čistom apsurdizmu. U tom smislu meni je on transcendentniji.

Inače, kažu da je Maruovo delo iz 2008, Panorama-to kidan, njegovo najbolje delo, što može biti istina, pošto je rađeno po priči Edogawe Rampoa. Prevodi se kao Čudna priča o ostrvu Panorama, mada se priča i njena manga-adaptacija ne pišu isto na japanskom.

パノラマ島奇談 (Edogawin naziv)
パノラマ島綺譚 (Maruov naziv)

Melkor

Quote from: ridiculus on 25-11-2009, 18:52:10
パノラマ島奇談 (Edogawin naziv)
パノラマ島綺譚 (Maruov naziv)

meni ovo ne deluje bas razlicito  :?:
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Meho Krljic

Poslednji znak je različit.

Što se tiče opozicije Maruo-Kago, lupetam bezveze, Kagoa nisam ni čitao. Maruova transcedencija ume da bude zbilja moćna (ima onaj jedan splash u Ultra Gash Inferno kada mrtva devojka leži na raskršću dve stazice i način na koji je scena nacrtana sugeriše da je krajolik žensko telo a ona pubis tog tela - meni je to... genijalno), ali dok ne pružim Kagou šansu veću od gledanja ove jedne slike koju si okačio, neću imati mišljenje.

ridiculus

Quote from: Melkor on 25-11-2009, 19:20:24
Quote from: ridiculus on 25-11-2009, 18:52:10
パノラマ島奇談 (Edogawin naziv)
パノラマ島綺譚 (Maruov naziv)

meni ovo ne deluje bas razlicito  :?:

Razlika je suptilna, ali može da bude ogromna. U stvari, zadnja dva znaka su različita; prvi deo - "Ostrvo Panorama" - je isti.

Jedna crta može potpuno da promeni značenje. (休 odmor, odmarati; 体 telo).