Author Topic: Den Simons"Pesma boginje Kali"  (Read 13192 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nyarlathotep

• 4
  • 3
Den Simons"Pesma boginje Kali"
« on: 01-11-2002, 03:41:58 »
Kako vam se cini?
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #1 on: 01-11-2002, 03:50:52 »
Totalno unistavanje svih iluzija koje covek moze imati o Indiji. Covece, osecao sam se prljavo i bolesno citajuci. Dakle: bolesno dobra knjiga.

Pesmu sam citao pre Hiperiona i u sustini ona me je navukla na Simonsa. Definitivno je uspeo da opise :twisted:  

Mada, mislim da ima 5 ili 6 godina kako sam citao tako da se najvise secam atmosfere i toga kako sam se ja osecao citajuci.

Rangiram je u 3 njegove najbolje knige :)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Hanibal

• Guest
« Reply #2 on: 01-11-2002, 03:57:23 »
Indija tako izgleda - prljavo i odbojno.
Treba biti zaista psihicki poremecen i obozavati Indiju izbliza.
Mada je verovatno Simons imao neko ekstremno neprijatno iskustvo na proputovanju.

Nyarlathotep

• 4
  • 3
« Reply #3 on: 01-11-2002, 04:06:33 »
Mnogo cudna knjiga. Meni stvarno nesto do tada neocekivano.
Atmosfera ... neverovatna. Preokreti ... neverovatni.
Bilo je to odavno ali i dalje se secam svega u njoj. Ciltalo se to par puta, sto se tice Simonsa odusevilo me je da u ovoj knjizi nema one Simonsove prenaglasene eruditivnosti koju je on prosuo kor Hiperion itd. Kulminiralo je u "Usponu Endimiona" ... nista lose o serijalu, samo covek izrazito potencira sve sto ga je u zivotu privuklo. Malo preterano.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
« Reply #4 on: 01-11-2002, 09:58:35 »
i ja sam se na simonsa navukao preko ovog romana.

sa rizikom da zvucim kao totalna pickica: kao ista sam se rasplakao pri kraju, na onom jebackom down-beat twistu (znate, onaj oficijelni post-mortem "carinski" izvestaj).

jedino sto mi je u retrospektivi malo zasmetalo, a na to mi je paznju skrenuo joca ristic - kojom ovom prilikom zbog toga neizmerno hvala sto mi je upropastio ceo zivot i ostalo - jeste sto je simons napravio zenski lik indijskog porekla i postavio je da stalno napada indijski sistem. prosto, malo je dzukacki. tu se uvek setim zasto se skrobonja sa covekom zestoko posvadjao preko maila: naime, simons je, za vreme bombardovanja, high-and-mighty-pro-campaign, nasiroko krenuo da mu objasnjava kako su svi srbi genocidasi its. heh, sto ima dobrih pisaca, a kretena od ljudi...

Boban

• 3
« Reply #5 on: 01-11-2002, 10:14:01 »
Quote from: "Spider Jerusalem"
jedino sto mi je u retrospektivi malo zasmetalo, a na to mi je paznju skrenuo joca ristic - kojom ovom prilikom zbog toga neizmerno hvala sto mi je upropastio ceo zivot i ostalo

xexe... da li ti je ikada palo na pamet kolikom broju ljudi cete vi da ogadite stripove vivisekcijom istih?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

godclone

• 4
  • 2
Kentaur
« Reply #6 on: 02-11-2002, 02:39:07 »
Kad vec svi priznaju koliko su se raspekmezili pri citanju Simonsa-mene je "Smrt Kentaura" zaista dovela do granice suza(na srecu,ne i preko)...
Ivan

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #7 on: 02-11-2002, 03:00:17 »
A ne mislite li da je sa proširivanjem Carrion Comfort napravio mnogo goru stvar nego Card sa Enderom?
Knjiga, u stvari, i nije loša kad bolje razmislim, ali sam posle priče očekivao nešto sasvim drugačije...
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Boban

• 3
« Reply #8 on: 02-11-2002, 03:35:51 »
Pa retko kad se desi da vrhunska prica preraste u bilo sta iznad prosecnog romana.
Kada su pisci mladi, oni prosto vrcaju od ideja i cesto neku grandioznu zamisao strace u pricu ili novelu. Kasnije, kada postanu poznati, cesto nemaju vise toliko maste i onda pocinju da recikliraju sami sebe, uzimaju svoje prastare price, ubedjeni da ce sada, kao veliki pisci uspeti da im daruju novi zivot i ponove uspeh.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #9 on: 02-11-2002, 04:06:18 »
A da nije samo novac u pitanju? Stekao sam utisak da su male zelene najčešće razlog tih proširivanja, pa pretvaranja u serijale, pa pisanje spin-offova tih serijala...

A ono što je, recimo, King uradio sa Stand? Dodao još par hiljada reči, i nije jedini koga znam, pa reizdao roman.

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
« Reply #10 on: 02-11-2002, 04:35:21 »
Simonsove price, uz "Hiperion" (moze da prodje i "Pad Hiperiona", mada mu kraj zbrzan, a Li Hant je nest'o k'o gumicom obrisan) i dalje su mi najbolje. Bilo koja novela iz "Ljubavi i smrti" razbija, a od kracih dela - dame i gospodo, "Vani Fuci je ziv i zdrav, eno ga u paklu" i "Metastaza" nikada nece umreti.

Steta sto je Simons negde izgoreo.

Joca

P.S. Pozdrav Gavri! Eto i mene!
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #11 on: 02-11-2002, 05:12:18 »
O, Joco...

Izgoreo u smislu da više ništa ne piše ili više ništa dobro ne piše?

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
Lovedeath
« Reply #12 on: 02-11-2002, 07:16:31 »
da, svaka prica iz ljubavi&smrti je genijalna.
inace, jos sam gori, plakao sam i na onaj cisti mejnstrim, "lezaj entropije u ponoc". pa i na flesbek.
smrc.

covek je definitivno izgoreo gore od barkera. kad sam citao onu novelu koja je nekakav epilog hiperion/endimion seriji, zesce sam se smorio. cujem da mu je ona 'the crook factory' totalni shit, a nadalje pise sve groznije i groznije.

Anonymous

• Guest
« Reply #13 on: 03-11-2002, 00:07:22 »
Ahoj, ljudi!

Pozdrav svima posto sam nov!

Mozete da pretpostavite koji mi je omiljeni pisac, tako da cu da vam kazem da ste vi svi od reda pukli!!! :D

Salim se, naravno. Prvo, mislim da nema nista lose da se covek rasplace na mejnstrim, ali ni na bilo koji drugi zanr, ako su emocije na mestu.

Drugo, mislim da je "Carrion comfort" remek-delo, ni manje ni vise. Taj stav sam spreman da branim, ali mislim da bi bilo najbolje da samo malo razmislite o knjizevnom aspektu knjige. Mislim, znam da zanatski deo nije merilo kvaliteta, ali kada se tome dodaju sjajni likovi, odlicna prica (znam da nije nova, ali mislim da je to stvarno nebitno),  i nepreje.biva (nadam se da necu biti banovan zbog ovoga) atmosfera mislim da dobijate sliku onog na sta mislim.

Trece, "Sirocici Heliksa" su zaista jedna nebitna minijatura, namenjena fanovima ili mlacenju para, ali mislim da nije nezanimljivo.

Cetvrto, "Crook factory" je triler iz drugog svetskog rata u kome se pojavljuju Hemingvej, Jan Fleming, Marlen Ditrih i tako dalje. Posto znam da si, Spajder-Jerusalime,  Risticev drugar,  spreman sam da ti je ustupim pa da sam procenis.
U svakom slucaju, mislim da citanje dela zanatski tako jakog pisca ne moze da bude izgubljeno vreme.

Dalje, izdao je on posle toga triler "Darwin's blade", koji je mozda rutinski, ali nikako nije los. Posle toga ima minimum jos dve knjige o kojima ne znam nista, pre ultrazaraznog i superabavnog hardboiled detektivskog romana "Hardcase".

Sve navedene knjige sam spreman da dam na citanje i procenu. Naravno, ne bilo kome, razumete me.

Da, to sam se sada debelo povredio kada sam cuo da je podrzavao bombardovanje, ali jeb.ga! I on je samo covek, a jedino sto moze da ga opravda je da je ubedjen da je u pravu i da je na strani dobra i da zeli dobro.

Uostalom, spominju se u nekoliko njihovih Srbi, ali to je u vrlo neutralnom kontekstu, tako da verujem da covek jos zeli da uci.

I molim lepo, ako nastavite sa ovakvim recnikom, siguran sam da ce biti pucanja, ali arkada i zuba  :D  

Izvinite na logoreji.

Mozete me zvati jednostavno "Monsinjor".

Lurd

• 3
« Reply #14 on: 03-11-2002, 00:12:01 »
Prethodni post je moj. Ja se izvinjavam, nisam znao da moze da se postuje kao gost.
Nadam se da ce sada biti sve u redu.

Pozdrav!
My trees...They have withered and died just like me.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #15 on: 03-11-2002, 01:28:53 »
Remek delo? Ne bih bas isao toliko daleko... Uostalom, rekao sam da knjiga nije losa. Najvise mi smeta sto nisam dobio ono sto sam ocekivao prethodno procitavsi pricu u Polarisu. Na kraju je ispala mesavina Fleminga, Toma Klensija i Morela with a touch of Kim Newman. OK ali prica je nudila toliko, toliko vise :cry:

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
« Reply #16 on: 04-11-2002, 01:49:28 »
Lesinarska uteha mi se kao prica veoma svidela, ali roman nisam citao tako da ne mogu da sudim. Zato bih se radije vratio na Pesmu boginje Kali.

Kolega Spajder je vec izneo jednu moju primedbu na taj roman, ali bez obzira na to radi se o jednoj od potresnijih knjiga koje sam u zivotu citao. Simons je tacno znao gde treba da me pritisne. Ali nije samo stvar u tome. Covek je jebeno dobar pisac (cvrsto verujem da ce isporuciti jos koju odlicnu knjigu ili zbirku prica). Ne vredi da objasnjavam sta to znaci. Reci cu samo "magija".

I King je sjajan pisac i poseduje magiju, ali Simons uz sve to ima i stil, a u najboljim momentima inspiraciju kao da crpi sa neba.

Usput, Gavrospajder Jeruslimski pomenu "Lezaj entropije u ponoc". Sta se stidis covece sto nije zanrovska? Bez obzira na ubitacnost vizije iz "Velikog ljubavnika", ta "glavnotokovska" prica dugo mi je bila iznad svih u Ljubavi i smrti. Onda je vremenom doslo do smene na tronu, pa je tamo zasela novela "U zagrljaju zubatih zena".

Uz Umiranje iznutra Roberta Silverberga, Ljubav i smrt je verovatno najpozajmljivanija knjiga u mojoj licnoj biblioteci. To, valjda, govori sve.

I neka neko objavi vise tu Lesinarsku utehu - kakva god da je. Mislim, u "Lazu" sam se uclanio pre sedam godina, vodjen jednom brutalnom urbanom legendom -da Klubom kruzi Goranov prevod ovog romana. Vreme je da legenda postane zbilja.

Bobaneeeeee

Boban

• 3
« Reply #17 on: 04-11-2002, 03:39:55 »
Nema prevoda... da ima, ja bih ga sutra objavio.

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
« Reply #18 on: 04-11-2002, 06:53:32 »
prvo: moj jerk-off fantasy. "Carrion Comfort" -  a feature film. Directed by Brian de Palma. uuuuuuuuuuuuuh!

drugo: pominjanje te o, gnusne li, reci ban me vraca na traumaticna iskustva sa chat-kanalima na mIRC-u gde bih svaku noc gazio licni rekord po broju kanala sa kojih sam permanentno izbacen po satu, a sve to zato sto amerikanci nemaju bleedin' sense of humour (boban je porucio da isti ima, ali nisam siguran koliko tolerise ispade na drugim jezicima, skribomaniju, iritaciju temama, i tome slicno). nadam se bar da ljudi koji predju stotku u postovima (od kojih vecina nije spam) mogu oko ove stvari da se osecaju sigurnije  :?

monsinjore: samo za tebe: "zajebano, zajebano, jebeno zajebano"   :wink:   there you go, my friend.

joco, ne stidim se ja sto placem na mainstream (placem ja na dosta mainstreama), stidim se sto sam odrastao decko, a placem kad neko tamo na spielbergovski nacin ubije dete u romanu/noveli  :wink:
plakao sam i na savrsenstvo i pamet strukture 'entropije' - jedne od najbolje struktuiranih novela koje sam ikada citao. isto, samo prebaceno na skoup romana, vazi za "Kali".

hiperion vec posle prve knjige pocinje da razvija probleme.
uteha lesinara ima sjajnu akciju, sjajan je spijunac, dobar suspense - previse opisa. jedna od simmonsovih najvecih mana u romanima je upravo to - too many goddamned descriptions. ko da citam solohova, scratch the atmosphere.

Umiranje iznutra rules!    8)

monsinjore, taj hardboiled roman me uzasno zanima. s druge strane, kako si mi opisao 'the crook factory', zvuci mi to kao najgore pastisarenje a la kim newman. tja, ko zna.

Boban quote: xexe... da li ti je ikada palo na pamet kolikom broju ljudi cete vi da ogadite stripove vivisekcijom istih?

Bobane, all the time  :P  samo o tome mislim, i plotujem gadjenje na visemilionskom scope-u. razmisljam se da ubacim i malo latinskog u diskurs (for good measure), cisto da dezurnim monoglotima ogadim i krv i seme  8)

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
HIPERION
« Reply #19 on: 04-11-2002, 19:54:58 »
hiperion vec posle prve knjige pocinje da razvija probleme.[/i].

Kolega Spajderu.

Simons je rekao SVE sto je imao da kaze - upravo u Hiperionu, bez obzira na otvoreni kraj. Zaplet je ostao tu. Pad Hiperiona je - sto kaze moj ortak - "trci, skace i bori se", a Endimion i Uspon Endimiona pokusavaju da nas ubede da je vecina onog sto smo procitali u originalnom delu - cista laz. Volim takve fore, a la Vrisak 3. Treba da zaboravimo pola toga sto smo znali. Postenije ni bilo da su Vrisak 3 i oba Endimiona bili originali a ne nastavci...

Secas li se Martina Silenusa i njegove borbe sa izdavacima? U scenama razgovora sa Tajrenom data je, ako mene pitas, jedna od najboljih kritika savremenog izdavastva u SAD (za druge zemlje ne smem da tvrdim). Isto vazi za "cuvene" recenzije druge Silenusove poeme, posle kojih je nesrecni pesnik nateran da pise "Umirucu Zemlju" od nemila do nedraga. Nije ni cudo sto je "izgubio muzu". Poznato iz stvarnog zivota. Kao da se i Simons, posle tri manje-vise nepotrebna nastavka Hiperiona, uklapa u tu pricu.

Da ne budem nepravedan. Simons ocigledno nije - zbog urednickih rokova - uspeo da jasno uoblici i osmisli sve sto je hteo da kaze o univerzumu Hiperiona, pa se latio nastavaka - a nije mi strana pomisao da su ga izdavaci dodatno motivisali (mislim, kako ne eksploatisati roman koji je dobio Hjuga - nadji se u gacama presrecnih izdavaca).

Mozda ce se ljubitelji Simonsa ovde uvrediti (jedan sam od njih), ali moram ovo da kazem - nastavke Hiperiona valja shvatiti ironicno - kao uklapanje u trend "Umirucih Zemalja" koji je Simons tako fino opisao.

Doduse, ti nastavci su napisani ubitacno i zanimljivo i VREDNIJI su citanja od 95 odsto nastavaka sa kojima sam se susreo. Ideja crkvene zloupotrebe kruciforme u Endimionu/Usponu Endimiona sama je za sebe dovoljno grandiozna da opravdava postojanje dela. Ja samo kazem -mogao je Simons sa tako mocnom idejom da napise POTPUNO novo delo, a ne da ga uklapa u univerzum Hiperiona. Pare, pare, pare...

Hoce li Holivud i izdavastvo u SAD pogoditi neki pank? O kako bih voleo jednu muziku sfera...

Pozdrav Monsinjoru!

Pennywise

• 4
  • 2
    • http://www.geocities.com/arakis_1999/skhome.htm
« Reply #20 on: 04-11-2002, 22:46:29 »
Jel neko citao od Simonsa "Leto Noci"?
U laguni su mi rekli da knjiga izlazi za najvise mesec dana pa me interesuje kakva je, ako je neko citao u originalu.

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
LETO NOĆI U SRBIJI!?!?!?!?!
« Reply #21 on: 05-11-2002, 06:07:03 »
Mislim da je knjigu čitao Monsinjor.
Iz recenzija sam čuo da ima izvesnih sličnosti sa Kingovim It-om.

Što se tiče vesti o objavljivanju, mogu samo da budem (pre)srećan.

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
« Reply #22 on: 05-11-2002, 07:51:41 »
imam je ali je nisam iscitao *shame on me*  :oops:

ono sto znam:

ima veze sa IT-om u prakticno svemu. klinci se bore protiv iskonskog zla, ovde prikazano kao zvono na obliznjoj crkvi (ili bese li skoli). sve se desava tokom jednog leta (sto i sam naslov implicira, duh) - dakle, kao pola radnje TO-a.
neki likovi se kao odrasli pojavljuju kao sporedni likovi u Children of the Night, a u Summer of Night je glavni villain baja koji se zove Dr. Vicious - njega simmons pominje u "lezaj entropije u ponoc".

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #23 on: 05-11-2002, 11:07:43 »
imam je ali je nisam iscitao *shame on me*  :oops:

Ima on i Summer of Night i zato sam ja to lepo uzeo i procitao. Solidno, Summer mi se vise dopao ovaj prvi je malo nategnut. Ukleta skola, ma daj?! Ali pisao je on i mnogo gore stvari

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
« Reply #24 on: 05-11-2002, 11:18:06 »
koji bre prvi? Summer of Night JE prvi! Children of the Night je pisan/izdat kasnije.

o bogovi!

Pavle

• 5
  • 3
Velika prevara?
« Reply #25 on: 05-11-2002, 16:38:34 »
Kako se moglo čuti po njegovom pojavljivanju na horor sceni pre toliko godina Simons je trebao da bude Veliki Spasilac Žanra - pisac koga će slediti i diviti mu se i možda konačno probiti barijeru između horora i kritički prihvaćene "velike" književnosti.  Prošlo je ko zna koliko godina i šta se od toga desilo? Ne, recite mi? Da li ga viđamo na vrhovima bestseler lista kao Kinga, Barkera ili Kunca? Da li se po njegovim knjigama snimaju visokobudžetni Holivudski filmovi? Siguran sam da je dobio tonu žanrovskih nagrada ali  ne i širokonarodno priznanje kakvo su mu predviđali. Hej, sjajan je on pisac u to nema sumnje ali da li je opravdano njegovo dizanje u nebesa kada tron možda pripada nekom drugom. Ispravite me ako grešim. :?:  :?
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

Lurd

• 3
« Reply #26 on: 05-11-2002, 17:49:20 »
Ahoj!

Kako da budem objektivan? Tesko, ali pokusacu. "Summer of the Niht" je odlicno, vrlo upecatljivo delo. Podseca mnogo na "It", ali se i mnogo razlikuje, pre svega u izvoru zla protiv koga se 12-godisnjaci bore. U pitanju Kroulijeva Stela otkrovenja koju je neki Bordzija prekovao u zvono kada je izabran za papu (kolega, znaci). Posle ranih peripetija i nesreca, zvono zavrsava u magacinu, gde je u 19. veku kupuje preduzimljivi americki trgovac, koji je odnosi u mali grad u Ilinoju, gde ce sluziti kao zvono na "Old central" skoli, koja ce uz svoje "rodjake" postati jedna od institucija obrazovanja u drzavi.

Od toga, naravno, nista nije nikada bilo, osim sto je zvono ostalo u ogromnoj praznoj zgradi, sa smesno malo ucenika, koja dozivljava svoj poslednji radni dan pred rusenje tokom raspusta.

Onda krece cisto ludilo. Mnogo sete, nostalgije, radosti, smeha i ciste jeze uz neke skoro iskonske strahove (cudoviste ispod kreveta), i gomilu fenomenalnih (sto bi rek'o Sale Djordjevic) likova.

Nije monumentalna kao "It", ali mi je nekako homogenija. Mislim, nema onog raspada na kraju, a da ne spominjem degutantne detalje da je za borbu protiv zla potrebna redaljka 12-godisnjaka na vrsnjakinji.

Ima zaista vrhunskih detalja, tipa kako izgledaju utvare, kako rade, baka koja slusa Karuza i tako dalje, ali je najupecatljivija atmosfera gradica od nekoliko hiljada stanovnika i ogromnog zla koje se nadnosi nad nepreglednu ravnicu Ilinoja. Stra'obalno!

E, da. Doktor Viskas, madjarski izbeglica koga klinci zovu Dr. Vicious je sporedni, nebitni lik, doprinosi atmoseri i boji, umetnicki detalj.

Jedan od glavnih likova je Majk, svestenik (koliko kolega!) i glavni muski lik iz "Children of the night", koji je napisan posle "Summera".

Ja inace ne znam koji je od vas dvojice gori! Ovaj ima knjigu Dena Simonsa a ne cita je (?????), a onaj misli da je to nategnuto.
Pa, mislim, ahem...

Drugo. STA-VI-PRICATE???

Uopste, mislim UOPSTE se ne slazem da je junaku cerka poginula na kraju "Entropije". (Iskustvo i pristojnost mi nalazu da ne kazem "este normalni? ko b'e pogin'o?!"). Nije poenta price da je lik izgubio i drugo dete u prici, nego sam taj trenutak na kraju, ta zarobljena emocija i trenutak njegove katarze. Zato je izuzetna, to je cini remek-delom (opet ja, ali to zaista mislim). Mislim, da je dete poginulo, to bi bila, jebiga, tragedija, ali mi se ne bismo za junaka vezali za taj nacin. Ceo tok price i ton Simonsovog dela govori u prilog tome.

E, i nesto sto sam zaboravio pre. Ako vam smeta Indijka koja se bori protiv sistema u svojoj zemlji, treba da vidite odnos Dzoa Lukasa u "Crook factory" prema USA i FBI, a Simons je zaista jezivo opisao J. Edgar Hoovera i njegov sistem rada, i paranoju, nesigurnost i strah za vreme cetiri decenije njegove vladavine Amerikom. Na kraju Simons kaze da je knjiga 95 odsto isitnita, i da je ubacio samo romansirane
detalje.

Ako to nije protiv sistema, onda ja ne znam sta je sistem, a kamoli protiv.

A ovo za Hiperion i Endimion, to je toliko, mislim, ono, jebote nemam reci. Cinjenica je da malo smrdi, kraj "Uspona", kada pisac kroz lik (cuj "lik", hodajuci transparent) Anee govori o svom religioznom iskustvu i vidjenju sveta, ali boze moj, njegovo pravo.

Zaista je i malo trapav i nerazvijen lik Rola, koji uvek sve poslednji kapira, kome nista ne radi i koji je sav veran, ali zato Sveta Majka Katolicka Crkva JEBE KEVU!!! I sve sto ide uz to, zatim tehnosrz, kibridi
i srajk su mi ne znam sta da kazem. To bih citao jos 1000 strana.

ETo, sto se tice knjiga, dogovoricemo se. Iskontakriraj sa Jorom, pa cemo da se dogovorimo.

Aj' toliko!

[/b]

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #27 on: 05-11-2002, 20:58:06 »
prosto ne mogu da verujem da sam napravio takvu gresku :oops:  valjda mi je neko opravdanje da sam pisao u delirijumu posle cele noci provedene po kafanama i igraonicama. :)

Pazi, slazem se sa vecinom stvari koje si rekao o Summer ali je meni nesto izgledalo malo nategnuto.To su one stvari koje ne mozes bas da pinpointujes iz prve.

A lepo je Taurus napisao - katolicka crkva je zavredjivala nove knjige. I ono sta je napisano je genijalno ali moras priznati da ipak malo smeta sto je to nastavak koji nije morao da bude. I ja sam mislio da bih mogao toga jos da citam al sam onda naleteo na Sirocice :cry:

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
« Reply #28 on: 06-11-2002, 10:08:08 »
a ko je uopce tvrdio da je klinka poginula na ski-liftu na kraju 'entropije'???
boze, koja bi to glupost bila.
tragedija price ne lezi u smrti, vec u promenama odnosa sa njom kroz koje glavni junak prolazi (tipa ona sekvenca sna je nejlovala celu atmosferu i dubinu price).
katarza dolazi kroz njegovo pomirenje da se "u svetu sa previse ostrih ivica" ne moze sve nadgledati i kontrolisati, vec se, kao sto je radio i njegov pokojni sin, mora nekad i pustiti ("bacati u narucje potpuno uveren da ce tu biti neko da te uhvati") da bi se sam life osetio.

sto se tice "redaljke nad vrsnjakinjom" u TO, meni je to bio potpuno misticni momenat i uopste ga nisam kapirao kao neki gross-out pedofilni kingov fetish. ovde ne bi bilo zgoreg pomenuti i da *licno* ne drkam zamisljajuci 12-godisnjake, pa je to ili onda neka frojdijanska stvar, ili je covek napisao dovoljno dobro da se stvar ne gleda tako crno-na-belo.

ako mene pitas, ovom kingu iz poslednje faze uzasno fali da tako raise-the-stakes ponekad, jer je postao dobrichina prema svojim likovima. jos uvek tu i tamo ima ostricu (bag of bones -  bez one odvratne melodrame kad se riba na kraju vrati kao duh da spase decka/glavnog junaka i dete), ali previse ima milosti pod stare dane.

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
« Reply #29 on: 06-11-2002, 22:51:05 »
Ko je to izvalio da je klinka na kraju Entropije poginula?

Kuku...

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
« Reply #30 on: 06-11-2002, 23:19:14 »
Inače, slažem se sa Gavrom što se tiče famozne "redaljke" u Kingovom Tome. Nisam primetio nikakvo veličanje seksualnog opštenja dece u dobi od 11-12 godina. Momenat je zaista mističan, i sasvim u duhu priče. Koliko se sećam, klinci nisu "to" učinili iz zadovoljstva ili radoznalosti nego zbog samoodržanja. Uz to, vodila ih je mistična sila, a nakon toga su sve zaboravili.

Druga je stvar što IT ne bih dao na čitanje klincima tog godišta. Mrzim cenzuru (ne dao bog da ikada ovde zaživi), ali isto tako mislim da nije sve za svako godište, ili - da budem precizniji - svačiji mentalni razvoj u određenom godištu.

Lurd

• 3
« Reply #31 on: 07-11-2002, 01:25:30 »
E, OK!

Nemam u principu sta da zamerim ili osporim. To JESTE "misticni momenat", ali ne kazem da je King kriv, nego ja. Ja sam mozda previse konzervativan i krut pa mi prosto bode oci jedna tako surova stvar kao sto je seksualno opstenje u tom uzrastu,  a i nekako mi nije u skladu onoga sto sam osetio i doziveo. Uopste, ceo taj kraj mi je nekako nategnut, u stvari raspadnut i premistican i prekomplikovan. Znate, ako je nesto tako kosmicki veliko i zlo da zdere galaksije i toliko je drevno, kako da se svelo na zdranje "samo" jednog grada. Mislim, deluje mi to objasnjenje pregrandiozno za uzorke svega onoga. Naravno, kao i u svim zanrovskim delima, nije bitno "sta" ili "zasto", nego "kako".

I da, naglasavam svoj dozivljaj, jer u koliziji umetnickog dela i konzumenta, kriv je konzument koji ima problem sa percepcijom. Znaci: ja nisam shvatio cemu redaljka, a ne Kng je debil sto je stavio redaljku (naravno, u razgovoru cu uvek istaci drugu varijantu).

Sto se tice "Entropije", izgleda da sam pogresno razumeo Spajderov post, gde se u istoj recenici spominju reci "smrt", "dete", "novela", te me u'vatrio bladlast i tako. Sori :roll:

King postao dobricina. Pa sta?  Meni ne smeta, stavise prija mi. Starimo zajedno. Ma, mislim da je to normalno posle traumaticnog iskustva i bliske smrti. Ne bi me cudilo da je doziveo religiozno prosvetljenje.

Meni je najvaznije da ostane ziv i dovrsi zivotno delo. "Dark Tower", naravno.

Sto me podseti da pokrenem novi topic, jer sam ovde dokazao da je Simons najveci zivi pisac danasnjice i istorije uopste, a da smo mi svi mali i nevazni, narocito ja. I ti.

(sto kaze Simons "a onda je poceo da prica na nekom sasvim nepoznatom jeziku...")

king_mob

• 2
gangbang
« Reply #32 on: 07-11-2002, 14:18:22 »
kamo je otisao topic o '...kali', ali, kada je vec tako, oglasavam se povodom 'redaljke' u 'it'-u.
ne bih rekao da vrednosni sud te scene nuzno ima veze sa time je li neko konzervativan. meni je to lowpoint romana. sta je to? obred inicijacije/prelaska. on bi trebao da ima nekakvu simbolicku prirodu, dok se ovde king sapleo i u padu nam stavio prst u oko.
sa druge strane (dijalektiko, majko!), to prevremeno odrastanje... omiljena kingova tema.

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
« Reply #33 on: 07-11-2002, 17:10:40 »
Stvarno zajebana scena. Prejaka za roman koji me je dobrim delom asocirao na Toma Sojera. I ja sam imao problema kada sam došao na taj deo. Opet, ne bunim se... Nije ta knjiga za decu, u svakom slučaju.

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
« Reply #34 on: 08-11-2002, 02:01:44 »
Quote from: "taurus-jor"
Inače, slažem se sa Gavrom što se tiče famozne "redaljke" u Kingovom Tome. Nisam primetio nikakvo veličanje seksualnog opštenja dece u dobi od 11-12 godina. Momenat je zaista mističan, i sasvim u duhu priče. Koliko se sećam, klinci nisu "to" učinili iz zadovoljstva ili radoznalosti nego zbog samoodržanja. Uz to, vodila ih je mistična sila, a nakon toga su sve zaboravili.

Druga je stvar što IT ne bih dao na čitanje klincima tog godišta. Mrzim cenzuru (ne dao bog da ikada ovde zaživi), ali isto tako mislim da nije sve za svako godište, ili - da budem precizniji - svačiji mentalni razvoj u određenom godištu.

Ne verujte ovom coveku ni jednu rec!

Iz pouzdanih izvora znam da je ovaj covek predsednik nedavno osnovanog Beogradskog Udruzenja Prijatelja Dece, a da u Lazu svraca samo zato sto prevod imena naseg kluba na engleski glasi "Lazar Komarcic: the club of fantastic lovers"!

ps. joco, nisam stigao da sredim onaj press materijal za sutra, ali probacu jos to nocas da odradim. onu fotkicu one slatke desetogodisnjakinje gde hoces, na prednju ili zadnju naslovnicu pamfleta. pa moras mi dati bar neke upute ako zelis da radim marketing. pa ne mozes se tako ponasati prema sekretaru, eeej !!!
nista, nacicemo se sutra kod obdanista u dva pa da se dogovorimo o daljim planovima.

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
SPIDER GOES TO JERUSALEM!!!
« Reply #35 on: 08-11-2002, 04:39:15 »
Spajderu, Spajderu, razotkrio si moju decoljubnu dušu. A onaj ko vidi nindžino lice...

Usput, večears sam gledao japanski horor klasik KWAIDAN (1965), Masakija Kobajašija. Ovo moraš da vidiš. Prvo ću ti, naravno, isisati svu krv, zbog toga što si mi skinuo šešir.

Hihihihihihiiiiii

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
TAURUS-JOR *INVENTED* "KIDDIE PORN"!!!
« Reply #36 on: 08-11-2002, 04:54:16 »
da li si ti svestan da sam upravo danas razmisljao GDE JEBENo da nadjem kwaidan? taj genijalni, daleko-ispred-svog-vremena, omnibus??

okej. ovo mi dajes...hmm, u ponedeljak.

maratonci: "hehehe, fali ti sesir. gologuzan!"

lepa sela: "pa nemoj, [joco], pa tu se deca igraju!"

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
« Reply #37 on: 08-11-2002, 04:57:03 »
KWAIDAN sam uzeo iz DiVX kluba. Kopija fantastična.

Možda se dogovorimo ako lepo vratiš taj šešir tamo gde je stajao.

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
« Reply #38 on: 08-11-2002, 05:04:43 »
*razocaran "duzinom argumenta", spider vraca sesir gde mu je i mesto, i signalizira klincima da je 'ploslo bezoblazno' i da sad mogu da gledaju, jer se cika joca vise 'ne pokazuje'*

ovako cemo. uzeces taj dvix u ponedeljak u toku dana, daces mi ga na sastanku, a ja cu ga drzati koliko ga budem drzao, vratiti ti ga uredno na posao ili kuci za par dana, i dati pare za klub.

Goran Skrobonja

• 5
  • 3
U vezi sa "Stand"-om
« Reply #39 on: 08-11-2002, 14:39:20 »
Mala ispravka: King je "The Stand" napisao u obimu koji je objavljen tek pocetkom devedesetih, kada je prvobitno zvanicno izdanje vec bilo omiljeno medju svim Kingomanijacima. Izdavac "Doubleday" je krajem sedamdesetih, kada je prvi "The Stand" objavljen, zahtevao da King izbaci 400-500 strana kako bi roman bio"zghodniji za manipulaciju" (sto moze da se tumaci kao: "manje skup" ili "manje nalik na tegove za vezbanje bicepsa"). U svakom slucaju, lepse je citati integralnu verziju -- naravno, ako covek ima par meseci slobodnog vremena na raspolaganju.
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
« Reply #40 on: 09-11-2002, 03:47:14 »
O Spajderu neuništivi - dobijaš film. Ali gledaj da ga narežeš što pre.

Pozdrav Goranu!
I tebe konačno dočekasmo. Koju ćeš sličicu uzeti za avatara?

Goran Skrobonja

• 5
  • 3
« Reply #41 on: 11-11-2002, 11:17:31 »
Quote from: "taurus-jor"
Pozdrav Goranu!
I tebe konačno dočekasmo. Koju ćeš sličicu uzeti za avatara?

:D Otpozdravljam.
Je l' avatar onaj crtež s leve strane koji bi trebalo da dočara koliko sam cool, strašan ili misteriozan? :D
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

DUNADAN

• 3
« Reply #42 on: 11-11-2002, 14:49:46 »
bash
od avatara T-Jora mi se uvek uchini da je Blejk iz Karpenterove "Magle"
Two tears in a bucket, motherfuck it.

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
« Reply #43 on: 11-11-2002, 18:50:55 »
jebote, ja imam *tako* cool avatar da on daje dodatnu tezinu svakom mom, inace teskom ko crncu kita, argumentu.
jel' da da jebe kevu, a?  8)

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
« Reply #44 on: 11-11-2002, 20:02:40 »
Quote from: "DUNADAN"
bash
od avatara T-Jora mi se uvek uchini da je Blejk iz Karpenterove "Magle"

Hehe! Ovo mi se svidja. Pogotovu sto volim Karpentera (iz vremena kada je zaredom snimao dobre filmove).

Za moga avatara kriv je crtac William Wance i njegov strip Bob Moran. Sliku sam skin'o iz epizode "Oci iz magle" (izasla u jednom prastarom dvobroju stripoteke). Ali stvarno bi mog'o da bude Blejk iz "Magle", zar ne?