Ahoj!
Kako da budem objektivan? Tesko, ali pokusacu. "Summer of the Niht" je odlicno, vrlo upecatljivo delo. Podseca mnogo na "It", ali se i mnogo razlikuje, pre svega u izvoru zla protiv koga se 12-godisnjaci bore. U pitanju Kroulijeva Stela otkrovenja koju je neki Bordzija prekovao u zvono kada je izabran za papu (kolega, znaci). Posle ranih peripetija i nesreca, zvono zavrsava u magacinu, gde je u 19. veku kupuje preduzimljivi americki trgovac, koji je odnosi u mali grad u Ilinoju, gde ce sluziti kao zvono na "Old central" skoli, koja ce uz svoje "rodjake" postati jedna od institucija obrazovanja u drzavi.
Od toga, naravno, nista nije nikada bilo, osim sto je zvono ostalo u ogromnoj praznoj zgradi, sa smesno malo ucenika, koja dozivljava svoj poslednji radni dan pred rusenje tokom raspusta.
Onda krece cisto ludilo. Mnogo sete, nostalgije, radosti, smeha i ciste jeze uz neke skoro iskonske strahove (cudoviste ispod kreveta), i gomilu fenomenalnih (sto bi rek'o Sale Djordjevic) likova.
Nije monumentalna kao "It", ali mi je nekako homogenija. Mislim, nema onog raspada na kraju, a da ne spominjem degutantne detalje da je za borbu protiv zla potrebna redaljka 12-godisnjaka na vrsnjakinji.
Ima zaista vrhunskih detalja, tipa kako izgledaju utvare, kako rade, baka koja slusa Karuza i tako dalje, ali je najupecatljivija atmosfera gradica od nekoliko hiljada stanovnika i ogromnog zla koje se nadnosi nad nepreglednu ravnicu Ilinoja. Stra'obalno!
E, da. Doktor Viskas, madjarski izbeglica koga klinci zovu Dr. Vicious je sporedni, nebitni lik, doprinosi atmoseri i boji, umetnicki detalj.
Jedan od glavnih likova je Majk, svestenik (koliko kolega!) i glavni muski lik iz "Children of the night", koji je napisan posle "Summera".
Ja inace ne znam koji je od vas dvojice gori! Ovaj ima knjigu Dena Simonsa a ne cita je (?????), a onaj misli da je to nategnuto.
Pa, mislim, ahem...
Drugo. STA-VI-PRICATE???
Uopste, mislim UOPSTE se ne slazem da je junaku cerka poginula na kraju "Entropije". (Iskustvo i pristojnost mi nalazu da ne kazem "este normalni? ko b'e pogin'o?!"). Nije poenta price da je lik izgubio i drugo dete u prici, nego sam taj trenutak na kraju, ta zarobljena emocija i trenutak njegove katarze. Zato je izuzetna, to je cini remek-delom (opet ja, ali to zaista mislim). Mislim, da je dete poginulo, to bi bila, jebiga, tragedija, ali mi se ne bismo za junaka vezali za taj nacin. Ceo tok price i ton Simonsovog dela govori u prilog tome.
E, i nesto sto sam zaboravio pre. Ako vam smeta Indijka koja se bori protiv sistema u svojoj zemlji, treba da vidite odnos Dzoa Lukasa u "Crook factory" prema USA i FBI, a Simons je zaista jezivo opisao J. Edgar Hoovera i njegov sistem rada, i paranoju, nesigurnost i strah za vreme cetiri decenije njegove vladavine Amerikom. Na kraju Simons kaze da je knjiga 95 odsto isitnita, i da je ubacio samo romansirane
detalje.
Ako to nije protiv sistema, onda ja ne znam sta je sistem, a kamoli protiv.
A ovo za Hiperion i Endimion, to je toliko, mislim, ono, jebote nemam reci. Cinjenica je da malo smrdi, kraj "Uspona", kada pisac kroz lik (cuj "lik", hodajuci transparent) Anee govori o svom religioznom iskustvu i vidjenju sveta, ali boze moj, njegovo pravo.
Zaista je i malo trapav i nerazvijen lik Rola, koji uvek sve poslednji kapira, kome nista ne radi i koji je sav veran, ali zato Sveta Majka Katolicka Crkva JEBE KEVU!!! I sve sto ide uz to, zatim tehnosrz, kibridi
i srajk su mi ne znam sta da kazem. To bih citao jos 1000 strana.
ETo, sto se tice knjiga, dogovoricemo se. Iskontakriraj sa Jorom, pa cemo da se dogovorimo.
Aj' toliko!
[/b]