Author Topic: Kinoteka  (Read 3838 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ginger toxiqo 2 gafotas

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.767
Kinoteka
« on: 29-12-2009, 01:48:16 »
...kanda doživotni (možda i višeživotni) direktor (Jugoslovenske) kinoteke ima novu inicijativu...

Кинотека тражи заштиту УНЕСКО-а

У години прославе шест деценија постојања Југословенска кинотека ће затражити да се зграда њеног музеја у Косовској улици стави под заштиту УНЕСКО-а као споменик културе.

Југословенска кинотека ће затражити да се зграда њеног музеја у Косовској улици стави под заштиту УНЕСКО-а као споменик културе, рекао је директор ове установе Радослав Зеленовић.

Радослав Зеленовић

"Имамо идеју да се простор Музеја стави под заштиту УНЕСКО-а као споменик културе. Не зависи од нас, али ћемо радити на томе", рекао је Зеленовић на конференцији за новинаре поводом годишњих резултата рада Кинотеке.

Зеленовић је указао да је Кинотека, у години прославе шест деценија постојања, ушла у своју нову зграду у Узун Мирковој улици, "коначно је реконструисала и реновирала Архив Кинотеке", а са установљавањем Центра за дигитализавију кренула је "у праву заштиту домаћег филма".

Директор Архива кинотеке Саша Ердељановић рекао је да је завршена комплетна реконструкција 20 филмова снимљених између 1945. и 1970. године, а који су имали проблематичне копије. Међу тим остварењима су "Пут око света", "Силом отац", "Љубав и мода", "Острва", "Бесмртна младост" и "Доктор".

За реконструкцију домаћих филмова, Министарство културе је ове године издвојило 160.000 евра и посао је обављен у филмској лабораторији у Будимпешти, пошто такве нема у Центру за дигиталну рестаурацију.

Новинарима је приказано пет минута потпуно освеженог класика Соје Јовановић "Пут око света" (1964), а Радослав Зеленовић је рекао да постоји копија филма "Љубав и мода" (1960) која је синхронизована на енглески језик, уз коришћење гласа Мије Алексића.

Српска филмска баштина широм света

Поводом тога, Зеленовић је додао да Кинотека планира да српску филмску баштину представи и дистрибуира по свету "јер сада први пут то може да се уради на адекватан начин".

Саша Ердељановић је рекао да је пре 20 дана завршена реконструкција шест депоа са самозапаљивим нитратним тракама, а Зеленовић је указао да је то учињено први пут од 1964. године, захваљујући ванредним средствима Министарства културе.

"Тамо су биле дрвене полице са 40.000 трака. Безбедност нитратних трака сада је извесна", додао је Зеленовић.

Кинотека је, како је речено, добила на чување око 7.000 копија разних филмова из архива новосадске "Неопланте" и Музеја Јосипа Броза Тита.

"У камионима нам је стигло 30 тона материјала. Требаће нам три године да све то попишемо", рекао је Зеленовић.

Кинотека је, према речима Саше Ердељановића, постала и корисник легата Миомира Денића, Соје Јовановић, Властимира Гаврика и Павла Вујисића.

"Вујисићева супруга предала нам је његове архивске материјале - поклоне које је добио од Орсона Велса током снимања Битке на Неретви и колекцију мачева и сабљи од којих једна потиче из 18. века", рекао је Ердељановић.

Зеленовић је рекао да је из бугарске кинотеке Србији враћен негатив филма "Урнебесна трагедија" Горана Марковића (1995), и да ће Југословенска кинотека током 2010. настојати да из других земаља прикупи негативе домаћих филмова који су снимљени током 1990-их година.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Re: Kinoteka
« Reply #1 on: 29-12-2009, 11:00:44 »
Kinoteka je vanredno bitna institucija sa ogromnom količinom filmova. Zelenović je možda ovakav ili onakav, ali ipak je jako mnogo urađeno za Kinoteku za njegovo vreme – a nadam se da će biti i još više i bolje.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Kinoteka
« Reply #2 on: 07-05-2015, 17:46:08 »
Нелогични услови конкурса

 среда, мај 06, 2015

Управни одбор Југословенске кинотеке није изабрао новог директора. Упућен предлог Влади Србије за измену важећег статута ове установе


ЈУГОСЛОВЕНСКА кинотека мораће још да сачека до именовања новог директора - на конкурсу који је управо завршен, како је оценио Управни одбор ове куће, ниједан од пријављених кандидата или није испунио формалне услове конкурса, или је приложио непотпуну документацију.

Чланови УО закључили су да проблем није у кандидатима, већ у чињеници да су "услови конкурса које налаже важећи статут Југословенске кинотеке дискриминаторски, јер искључују могућност да се пријаве кандидати са завршеним факултетима Универзитета уметности, што је у начелу у супротности са основном делатношћу Кинотеке". Ово је закључак седнице УО одржане крајем априла, којој су присуствовали Јелена Митровић (председник), Мирослав Могоровић, Игор Станковић, Александар Ердељановић, Радослав Зеленовић, Љубинка Терзић и Миљана Дедовић.

По досадашњим условима, право да конкуришу за место директора Југословенске кинотеке имају само кандидати са "високо стеченим образовањем из научне, односно стручне области у оквиру образовно-научног поља друштвено-хуманистичких наука, који имају најмање осам година радног искуства у области културе, и који познају делатност архива и кинотека као установа". Због нелогичности које прописује Статут, УО је донео одлуку да се конкурс који је завршен 14. априла поништи, и да се Влади Србије упути предлог за његову измену, која би омогућила, како је саопштено, "ширу базу за избор директора".

Оно што је занимљиво свакако је чињеница да су се за место "првог човека" једне од најзначајнијих и најугледнијих установа културе на овај конкурс пријавила само четири кандидата - Небојша Брадић, позоришни редитељ, некадашњи министар културе и управник Атељеа 212, Народног позоришта и Београдског драмског позоришта, који није испунио формалне услове, јер је дипломирао на ФДУ. Ту су и Срђан Кнежевић, филмској јавности познат као аутор бројних ангажованих документарних остварења, који је са дипломом ФДУ (Група за организацију филмске и ТВ делатности) такође дисквалификован, као и Бобан Јефтић, који је дипломирао на истом факултету, на Одсеку драматургије.

Једини кандидат који је испунио формалне услове конкурса које налаже досадашњи статут Кинотеке је Александар Нинић (Факултет политичких наука), али је УО оценио да је његова "пријава непотпуна, јер није доставио адекватне доказе којима се документује његово радно искуство у области културе, као и то да су наводи у радној биографији нетачни". :shock: :-o


КОМЕДИЈА АПСУРДА

СРЂАН Кнежевић је, како истиче за "Новости", још пре седнице Управни одбор упутио примедбу Министарству културе (тачније, помоћнику министра Александри Фулгоси) на формалне услове конкурса који су незаконити.

- Добро је што је упућен предлог Влади Србије за измену Статута, јер би, иначе, поступак за избор новог директора био крајња бесмислица. Ионако већ готово све што се догађа око филмске уметности у Србији делује потпуно надреално, као да смо у некој комедији апсурда, само би то још требало да се деси и са Кинотеком која је успела да се сачува, па да затворимо све наше "црне странице" - каже Кнежевић.


ДИСКРИМИНАЦИЈА "КУЛТУРЊАКА"

КАКО за "Новости" објашњава Небојша Брадић, парадоксални услови конкурса су очигледни.

- То није неочекивано - док за директора Југословенске кинотеке не могу бити бирани кандидати који су дипломирали на ФДУ, дотле, у најзначајнијим државним институцијама седе људи без адекватног образовања - каже Брадић. - Изменом Статута дискриминација у условима конкурса биће укинута, и за место директора моћи ће да се пријави много већи број кандидата довољно стручних да наставе мисију Кинотеке и директора који је дуго година водио, Ралета Зеленовића.

Разлози због којих себе види на том месту су, како истиче, дугогодишње искуство у вођењу културних институција и и професионална радозналост.

Вечерње новости

taurus-jor

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.604
  • FSFF
Re: Kinoteka
« Reply #3 on: 07-05-2015, 18:24:35 »
Nemoj Bradiću, molim te.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Kinoteka
« Reply #4 on: 07-05-2015, 18:58:27 »
a ko je ovaj ninić, pitam se... bizarno deluje lik - mada na fpn ne mo'š očekivati normalnog čoveka.

taurus-jor

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.604
  • FSFF
Re: Kinoteka
« Reply #5 on: 07-05-2015, 19:06:31 »
Pojma nemam. Sve mi je ovo jezivo.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Re: Kinoteka
« Reply #6 on: 07-05-2015, 21:19:20 »
Још је бизарнији податак да је овај Нинић приложио фотокопију радне књижице у којој је уписан стаж у Кинотеци што очигледно није истина.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Kinoteka
« Reply #7 on: 07-05-2015, 21:25:26 »
Још је бизарнији податак да је овај Нинић приложио фотокопију радне књижице у којој је уписан стаж у Кинотеци што очигледно није истина.

vidim na fejsu da je frend sa najmanje dvojicom zaposlenih u kinoteci.
možda se to računa? :)

Re: Kinoteka
« Reply #8 on: 06-09-2017, 11:23:19 »
У једном приватном разговору са човеком који је главни за техничке ствари у Кинотеци сам сазнао да су објавили три Blu-ray диска под заједничким насловом "БАЛКАНСКИ РАТОВИ Ђоке Богдановића". До тада је на Интернету било врло мало података о њима. Пошто сам их купио, спецификацију и слике омота сам поставио на сајтове dvdcompare.net, filmaf.com и blu-ray.com. Мала незгода је што на Blu-ray.com нема Србије на списку земаља па је стављена Бугарска што се може тумачити и као иронија.
Накнадно сам сазнао да су објавили на Blu-ray формату следеће филмове:
- "Живот и смрт бесмртног Вожда Карађорђа", редитеља Илије Станојевића Чиче из 1911. године, први српски играни филм,
- "Са вером у Бога", редитеља Михаила Ал. Поповића из 1932. године и
- Београд између два светска рата: Београд (1919) Д. В. Иванова & В. Матушевича, Београд, престоница Краљевине Југославије (1932) Војина М. Ђорђевића и Београд (1932) Јулијуса Шмита & Лавослава Рајхла.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Re: Kinoteka
« Reply #9 on: 16-12-2017, 19:23:05 »

"Живот и смрт бесмртног Вожда Карађорђа" ограничено комбо издање је, на жалост, распродато па морам да га тражим по Интернет продавницама.

"Београдску публику, у среду 20. децембра очекују две бесплатне пројекције дигитално рестаурисаног филма "Ко то тамо пева", од 18 часова и од 20:30 часова. Сви заинтересовани улазнице ће моћи да преузму на благајни Кинотеке у Узун Мирковој 1, од петка 15. децембра (од 10 до 20 часова). Број места је ограничен, а максималан број улазница који може да се преузме је две по особи."
Немојте одлагати, узмите кад је бесплатно, погледајте филм и пренесите утиске.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Re: Kinoteka
« Reply #10 on: 17-04-2019, 10:13:20 »
Програм за 18. априла
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."