Author Topic: Nightflier u "Zabavniku"  (Read 39087 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
Nightflier u "Zabavniku"
« on: 05-02-2010, 13:49:08 »
Tokom narednih sedmica, "Poltikin zabavnik" objaviće seriju mojih tekstova o trendovima u savremenoj fantastici, pisanih po predavanjima koja ću držati u Domu omladine. Prvi tekst je posvećen vampirima iz ženskog pera, a odmah za njim uslediće tekst o muškom viđenju vampira. Dopune tekstovima objavljivaću na blogu.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
Re: Nightflier u "Zabavniku"
« Reply #1 on: 05-02-2010, 15:08:13 »
 xcheers
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #2 on: 05-02-2010, 15:43:01 »
samo steta sto nece biti eksplicitnih ilustracija tih romana  xsex
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #3 on: 05-02-2010, 17:14:51 »
Bob radi ilustracije, pa ti vidi...
First 666

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #4 on: 05-02-2010, 21:24:43 »
ohoho :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #5 on: 06-02-2010, 04:06:38 »
smrki, steta sto se nisi kladio  xfrog
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #6 on: 06-02-2010, 12:05:01 »
smrki, steta sto se nisi kladio  xfrog

?
First 666

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #7 on: 06-02-2010, 16:36:49 »
pridružujem se u ? :)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #8 on: 04-03-2010, 19:43:53 »
Prvi u seriji mojih tekstova u "Zabavniku" biće objavljen u petak 12. marta.
First 666

Perin

• 8
  • 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #9 on: 06-03-2010, 17:33:03 »
Čestitamo :)

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #10 on: 12-03-2010, 13:01:27 »
Izašao članak, vrlo je lepo ilustrovan a Bobova parafraza Poljupca je i na koricama  :)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #11 on: 12-03-2010, 14:47:28 »
Jeste.  :D Malo sam razočaran pošto nisu zbog prostora objavili čitav članak, iako su naručili dvostruko duži, a i trebalo je da bude na crnoj pozadini i samo s Bobovom ilustracijom. Ali svejedno - "Zabavnik" je "Zabavnik".  :) Srećan sam kao štene.
First 666

Dobrotvor

• 4
  • 2
« Reply #12 on: 12-03-2010, 15:12:00 »
Dobar ti je tekst.
Od nabrojanih knjiga čitao sam Intervju sa vampirom koji je budalaština. Sumrak me ne zanima. Svidela mi se L. Hamilton, šteta što neće biti i ostalih knjiga o Aniti Blejk. Ove ostale ne znam da li mogu da se nađu na srpskom.
Razum mora pobediti.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #13 on: 12-03-2010, 15:30:32 »
Hvala. Na blogu sam objavio dodatak tekstu. "Laguna" će objaviti koješta nešto vampirskih romana, a trebalo je i IPS, ali ne znam šta je s njima. Možda i ubedim nekoga da ponovo krene s Anitom, samo što su prava za nju užasno skupa.
First 666

Dobrotvor

• 4
  • 2
« Reply #14 on: 12-03-2010, 16:11:02 »
E ne pominji mi IPS. Kupio sam njihovog Konana, koji ima milion štamparskih grešaka, plus u dve priče bukvalno nedostaje 6-7 pasusa.
Koliko sam čuo Grešna zadovoljsta su se loše prodavala pa zbog toga nema nastavaka.
Razum mora pobediti.

Ygg

• 4
  • 3
« Reply #15 on: 12-03-2010, 16:27:22 »
Čestitam!!!! Odličan tekst! xcheers
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #16 on: 12-03-2010, 16:48:23 »
E ne pominji mi IPS. Kupio sam njihovog Konana, koji ima milion štamparskih grešaka, plus u dve priče bukvalno nedostaje 6-7 pasusa.
Koliko sam čuo Grešna zadovoljsta su se loše prodavala pa zbog toga nema nastavaka.

Jeste. Loša prodaja, mada mislim da je zbog toga što su odabrane one grozne korice.
First 666

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #17 on: 30-03-2010, 18:41:53 »
Šta bi sa sledećim tekstom u nizu? Prođoše već dva Zabavnika, i ništa... :(

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #18 on: 30-03-2010, 19:22:37 »
Pravo da ti kažem, trenutno sam zauzet i prezauzet oko Džordana, tako da mi je sve ostalo podređeno tome. S jedne strane, pisati za "Zabavnik" velika je čast, ali s druge strane - od nečeg mora da se živi, a i dovođenje u kakav-takav red onolikog serijala je profesionalan izazov nad izazovima. Sve u svemu, biće novih tekstova (valjda) kada stignem da ih napišem.
First 666

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #19 on: 30-03-2010, 20:56:18 »
Ok. Strpećemo se. Samo nemoj ko Martin  ;)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #20 on: 30-03-2010, 21:41:32 »
Pa zar je taj tekst bio toliko zanimljiv? Ako je baš tolika muka stisla, objaviću na blogu jedan deo teksta o vukodlacima...
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #21 on: 30-05-2014, 08:52:29 »
U današnjem Politikinom zabavniku:

First 666

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #22 on: 30-05-2014, 09:29:41 »
Dobra ti je priča, NF.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #23 on: 30-05-2014, 09:49:27 »
Hvala :-)
First 666

neomedjeni

• 3
« Reply #24 on: 30-05-2014, 09:53:27 »
Aha, skratio si onu eksperimentalnu priču koja je postovana na blogu.
Svaka čast za objavljivanje u PZ.  :)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #25 on: 30-05-2014, 10:26:22 »
Hvala. :)

Da, to je to, premda malo izmenjeno. Nisam imao mnogo vremena, pošto je priča naručena i morala je da ide hitno u prelom ovog broja, tako da nisam mogao da pišem nešto potpuno novo. Zapravo, ovo je zamišljeno kao jedna epizoda veće celine, kojoj ću se povremeno vraćati i dopunjavati dok na kraju ne ispadne poduža novela, recimo.
First 666

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #26 on: 30-05-2014, 18:54:46 »
Čestitke na objavljenoj priči u PZ. Bobova ilustracija je lepa.
Istina, pančlajn je dosta očekivan, za svakog poštenog Srbina... :)
Mica

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #27 on: 02-06-2014, 15:48:38 »
Nažalost, ova ilustracija nije objavljena, već su greškom objavili radnu verziju, bez babe u donjem levom uglu. Bob je poludeo :)

U potpunosti sam saglasan da je ishod priče više nego očekivan. Pričom kao pričom nisam nešto posebno zadovoljan - u smislu da smatram da je u današnje vreme svojevrsno varanje pisati priču/roman/štagod sa izrazito nacionalnim motivima. Naime, većina urednika je na ovaj ili onaj način nacionalno osvešćena ili prati ukus publike - koja traži dodatno mitomanisanje preko onih mitoloških slojeva koje već imamo. Po cenu da ispadne da se hvalim, Grasi je bio potpuno oduševljen i tražio je da priča po kratkom postupku uđe u prvi slobodan broj, pa su valjda i zbog toga zbrzali sa ilustracijom. Urednik Zabavnika je insistirao na objavljivanju moje biografije i fotografije, što mi je bilo sumanuto pošto smatram da čitalac nema ama baš nikakve potrebe da zna kako pisac izgleda. No, mišljenja sam da taj elan nije posledica mog vanrednog spisateljskog umeća već nacionalne (nacionalističke?) primese pančlajna. Opet, ovo je valjda primer pisanja za određenu ciljnu grupu ili određenog urednika.

Zanimljivo, ali jedna stvar koja je u priči bila apsolutno moja - to što je Jevrosima čarobnica - naišla je na uredničku kritiku. Nije im se dopalo odstupanje od tradicionalne predstave. Moja ideja je bila da pokušam da Jevrosimi dam nešto veću ulogu od obične veš-mašine koja samo pere Markove krvave aljine. Ideja mi je bila da je sagledamo ne kroz prizmu majke i supruge, već da je čitalac vidi kao mitološku ličnost koja vredi sama za sebe. No, ponavljam, urednici su na to imali primedbu, premda ne toliku da bi tražili izmenu. Jednostavno im je bilo čudno.
First 666

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #28 on: 02-06-2014, 21:12:33 »
Marko, ustvari, često traži savet od mame i uvek je, makar formalno (kao ono kad ore careve drumove), posluša.
Tako da je za njegovo (ne)vaspitanje Jevrosima prilično kriva. :lol:

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #29 on: 03-06-2014, 11:01:04 »
Da, zato sam je i prokleo. Odnosno, vila ju je proklela :) Naravno, to što je morala da čeka 100 godina da naiđe neko pristojan pa da je reši kletve može biti pokazatelj da ni ostali nisu ništa bolji od Marka.

Dopalo mi se poigravanje sa našom kvazimitologijom, ali nisam siguran da ću se dalje baviti ovim junakom - premda su mi odmah tražili nastavak. Međutim, kako me je bog stvorio idiotom, odmah sam počeo da pišem dve nove priče - ali koje veze nemaju sa ovom. :)
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #30 on: 14-11-2018, 13:49:20 »
Četiri godine kasnije, Zabavnik će ovog petka pred nama objaviti moju priču koju su naručili odmah po objavljivanju prethodne.  :D Priču je ilustrovala Ivona Krizek. Da se pohvalim da je naručena i sledeća priča.
First 666

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #31 on: 14-11-2018, 14:18:23 »
Ne može se reći da hitaju, ali ko čeka - taj i dočeka. Lepo.
Meni je tvoja prethodna priča o mami Kraljevića Marka bila simpatična (iako se idejno baš i ne slažem), pa ću čitati i ovu novu.

neomedjeni

• 3
« Reply #32 on: 14-11-2018, 14:45:52 »
Čestitam, lepa vest.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #33 on: 14-11-2018, 16:43:41 »
Ne može se reći da hitaju, ali ko čeka - taj i dočeka. Lepo.
Meni je tvoja prethodna priča o mami Kraljevića Marka bila simpatična (iako se idejno baš i ne slažem), pa ću čitati i ovu novu.

Ako je verovati uredniku, pre četiri godine su izgubili priču :)

No, juče su mi naručili novu, tako da je sve ok što se mene tiče.
First 666

Boban

• 3
« Reply #34 on: 14-11-2018, 17:55:02 »
ovo je zaista povraćajući ishod... između ta dva tvoja polupismena dronjka Zabavnik je od mene dobio 70 uglađenih priča najboljih domaćih autora, probranih po raznim kriterijumima, nekoliko puta su izjavljivali da je određeni broj priča vrlo prihvatljiv i umesto da išta od toga ugleda svetlost dana, mi imamo ponovo jedan literarni abortus uglavljen preko veze, reda i rezona i obećanje da će neke od ranije ponuđenih priča biti uzete u razmatranje.
Ali šta u stvari očekivati od države i društva gde je Kija Kockar glavni pisac.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #35 on: 14-11-2018, 18:34:22 »
Sve je to lepo. Nego, ko mi je bio veza? Ili se ti nešto ljutiš što si ispao loša veza tim domaćim autorima? I obaška, koji ti je danas kurac?
First 666

Lapot

• 2
« Reply #36 on: 14-11-2018, 23:22:00 »
Ispraticemo, cestitam.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #37 on: 15-11-2018, 03:10:09 »
Hvala. :)
First 666

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #38 on: 18-11-2018, 21:09:39 »
Уз сво дужно поштовање према књижевном таленту Најтфлајера, АБН мора да пријави, да је од те садашње приче прочитао само једну једину реч, прву, која гласи “чаробњак”, и нехотице, у севу, “снимио” и другу, иако га апсолутно није интересовала, а већ трећу реч, и сав остатак приче, неће прочитати никад, никад, јер, нема разлога: није СФ.
То је редак случај, да АБН напусти читање неке приче већ после прве речи, али, као поступак је савршено оправдано. А од стране Nightflier-а је фер, и похвално, што је баш тако започео причу, и на тај начин дао љубитељима СФ сигнал да не читају то, што их не интересује; поштедео их је дакле нервирања, и губитка времена. То је коректно, то је поштено, а не завлачити некога, прикривати жанр, на превару водити некога да чита и чита све док се не увери да је преварен, да је дело из другог жанра, да није СФ. Дакле захваљујемо се Најтфлајеру што је прва реч баш та, “чаробњак”, после које смо склопили две странице те приче, да их више никад не отворимо.

xrofl
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #39 on: 18-11-2018, 21:32:59 »
kod nas dno nije samo dole
dno je na sve strane
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Nada D.imić

• 3
« Reply #40 on: 19-11-2018, 01:49:30 »
Ja sam pročitala celu priču. A nekad je Zabavnik objavljivao ozbiljnu SF književnost. Ova priča je primerenija Tik Taku ili Zeki.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #41 on: 19-11-2018, 10:18:52 »
Well, nisam krio da je ovo pisano kao fantastika (ne SF) za decu. A Zabavnik je valjda za publiku od 7 do 77 godina starosti :)
Edit: Anyway, urednik i jeste tražio priču za mlađi uzrast, tako da po poslednjem komentaru računam da sam uspešno odgovorio na zadatak. :)
Zato će mi sledeća biti veća muka: traženo mi je da bude "krvavo".
First 666

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #42 on: 19-11-2018, 11:02:18 »
SF Fight Club. Čovek dolazi na posao sa cijanoplavim mrljama na košulji. Pitaju ga je li to krv, a on kaže da ali nije moja..

Boban

• 3
« Reply #43 on: 19-11-2018, 11:13:29 »
Pisanje za decu je neuporedivo zahtevnije nego pisanje za odrasle, otud je ovo još veći dronjak nego što je izgledalo na prvi pogled.
Imamo potpuno netalentovanog pisca koji pokušava još da piše za decu... uzmi bre Malog princa da vidiš kako se piše za decu, ili čitaj Ivanu Nešić.
Prvi stubac i po, a samo sam dotle imao snage da ovo čitam je zbirka nepotrebnih informacija, prideva i budalaština. Sve to bi pravi, dobar pisac za decu izrekao u dve rečenice. Pa ko još piše: ustao sam, protegao se, oprao zube, nagazio na šišarku... pa deset puta da je napolju bilo ovako ili onako. To je bre elementarno odsustvo svake pismenosti i talenta. OK, razumem da je pisac prevodilac jednako imbecilnih tekstova od Džordana naovamo i da izgleda nije imao priliku da se sreće sa pravom literaturom, te nije ni mogao da usvoji drugačiji model, ali ovo je meni potpuno ponižavajuće s obzirom šta je sve i kakve priče taj isti Zabavnik odbio i odbijao godinama, da bi na kraju štampao ovo govno. SNS degradacija svega na svim nivoima i na svakom mestu.

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #44 on: 19-11-2018, 11:16:13 »
Mislim da smo našli rješenje za vaše probleme neobjavljivanja.Nalazi se ovdje.
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #45 on: 19-11-2018, 11:32:09 »
Mali princ nije za svaku decu. Gledao sam ga pre valjda godinu dana u bioskopu, i bilo je tu par mama sa svojom decom, i deci ništa nije bilo jasno i dosađivala su se.

Boban

• 3
« Reply #46 on: 19-11-2018, 11:35:35 »
Ne mislim na decu od 4 godine. Mislim na decu preko 10 godina. A detetu preko 10 godina kojem nije jasan Mali princ je u najmanju ruku retardirano.

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #47 on: 19-11-2018, 11:44:31 »
kaže se više od, a ne preko, ako već govorimo o pismenosti :)
Hoda se preko polja s djecom koja imaju više od 10 godina :

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #48 on: 19-11-2018, 12:20:11 »
U vezi sa četiri godine!

Sve u svemu, ne znam jel za djecu, al ni meni nije nešto.

Nepotreban i predug uvod za ovako kratku priču, a potom prilično anahron razgovor. Odgovara tom nekom starinskom dijalogu, ali zašto bi to trebalo današnjoj djeci guslat.

A kad govor pokuša da se apdejtuje, onda se napiše "Može mi se, imam para". Elegantno, nema šta.

Podržavam inače samu tematiku, samo ne znam da li je baš izvukla najbolje iz narodnih predanja.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Nada D.imić

• 3
« Reply #49 on: 19-11-2018, 13:17:20 »
Edit: Anyway, urednik i jeste tražio priču za mlađi uzrast, tako da po poslednjem komentaru računam da sam uspešno odgovorio na zadatak. :)

Kakav ego. Nemoj da računaš. Zeka i Tik Tak su za decu do 7 godina.
Nisam želela da zađem u dublju analizu priče, ali priča (meni, da se ogradim) zaista ne nudi ništa.
No Zabavnik već dugo ne objavljuje kvalitetan SF tako da i nemam očekivanja.