• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Metafore i poređenja, posle kojih ste zinuli i rekli WOW!

Started by Loni, 17-05-2010, 00:35:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Loni

Da počnem od ZORANA ĆIRIĆA
(iz priče ,,Noćna kretanja'')

PRESIJAVANJE
- Pomislio sam da je pobrkao ,,špansku muvu'' s nekom novom generacijom porcelanskih plombi koje se presijavaju kao Obala Slonovače u podne.

ZNAČAJ
- Srednja klasa u ovoj zemlji gubi na značaju i važnosti kao picajzle u eri epidemije HIV-a.

- Zazvučala mi je kao novooktriveni ženski pubertet.

REČITOST
- Supruga me je pogledala supružničkim pogledom, koji je bio rečit koliko i ničeanski pogled na hrišćanstvo.

IZGUBLJENOST
- Osećao sam se izgubljenije od miša u lavirintu neke futurističke laboratorije.

NADOVEZIVANJE
- Slutnje su se nadovezivale, kao latinski termini u lascivnim poslovicama.

EREKCIJA
- Umesto da ostane diskretni nagoveštaj, postade kopljanik koji se otrgao vrhovnoj komandi i krenuo u solerski juriš bez vidljivog smisla.

- Ponašao se kao da sam ga umočio u visoko koncentrovan irastvor kristalnog meta amfetamina.

VASPITANJE
- Kao da su se razdevojčile u uljudnom vladanju.

REDOVNOST
- Posećuju roditelje redovnije nego popovi parohiju u sezoni krsnih slava.

PIJANSTVO
- Mora da se tako oseća indijanski vrač kad se ušika od vatrene vode pa počne svoj landarajući ples oko totema koji mu stalno šeta kao razlistana vrba na severnom vetru.

TRANSFORMACIJA
- Kao anđeo ljubavi koji se povampirio u anđela osvete.

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Loni

Daj ti :-) Što samo ja?

Sumnjam da na ovu temu može valjano da odgovori iko osim nas budaloskrnavitelja, koji podvlačimo rečenice po knjigama.
  Mnogo sam se LOMIO i LOMIO. Gotovo prelamao svih ovih godina da li da dopustim sebi da tako skrnavim knjige ili ne.
  Prelomih u januaru da ću podvlačiti, ali samo one, koje su toliko dobre, a ipak jeftine da mogu da ih kupim ponovo.
  Bez podvlačenja retko ko da može naći najjače rečenice.

No hajd da nastavim s drugim autorima.

2) IVAN NEŠIĆ
(Odrazi u retrovizoru)

MIKSOVANJE
- Sada su ti smradovi bili pomešani kao boje na impresionističkom platnu.

3) DEJAN OGNJANOVIĆ
(Sekta prljavih)

POSMATRANJE
- Parče mraka zurilo je u mene kao crno oko nekog džinovskog insekta.

4) DEJAN MUJAKOVIĆ
(Kuća ljubavi)

BOL
- Ponovo je počeo da se širi, od pupka ka ostatku utrobe kao da je uspostavio monopol nad probavnim traktom.

A sad malo strani autori...

5) VIKTOR PELJEVIN
(V Imperija)

UŽIVANJE
- Doživela je takav orgazam kao da ju je pijani ljubavnik nazvao stidnom vaši kompradorskog kapitala.

ŠTEK
- Štedi kao vampir, koji se probudi danju samo da bi telefonirao i time uštedeo na noćnoj tarifi.

- Odnosiš se prema novcu ko listovi koke prema kokainu.

LOOK
- Izgledao je kao simbolički američki predsednik iz srednjebudžetskog filma katastrofe.

SAMOPOSMATRANJE
- Ljudski um je ili mikroskop, kroz koji posmatramo ćelije, il' teleskop kroz koji gledamo zvezdano nebo. Ali same sebe u perspektivi ne vidimo.

METAFORA BOGATSTVA
- Priključi me na novčanu sisu

GERIJATRIJA
- On, toliko star da je njegov miris bio pre geološki nego biološki.

scallop

Zgodno je ovo sa metaforama. Kao laik za teoriju književnosti, nikad nisam bio načisto da li su metafore i "poređenja" koja uključuju "kao" i "koliko". Nekako sam sklon da kao pravu metaforu priznam samo čistu "zamenu". "Kao kakao" mi je nešto drugo. U svakom slučaju, ne dopada mi se kad se "metafore" nabacuju lopatom. To je čista egzibicija, da se ostavi dojam literarnosti. Verujem da metafora uvek dođe sama. Često kažem da je i voda otrovna kad je preko glave. To je moja lična metafora. I poređenje i zamena.

Volim Nešićeve metafore. Uvek su originalne.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Tex Murphy

Lomljavino, ja do sada nažalost nisam bilježio kvalitetne metafore na koje sam nailazio, te stoga i nemam mnogo da priložim ovde :-(
Genetski četnik

scallop

Harvestere: Lud k'o struja nije metafora. Ili, ipak jeste?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

sivka

Quote from: scallop on 17-05-2010, 09:56:58
Zgodno je ovo sa metaforama. Kao laik za teoriju književnosti, nikad nisam bio načisto da li su metafore i "poređenja" koja uključuju "kao" i "koliko". Nekako sam sklon da kao pravu metaforu priznam samo čistu "zamenu". "Kao kakao" mi je nešto drugo. U svakom slučaju, ne dopada mi se kad se "metafore" nabacuju lopatom. To je čista egzibicija, da se ostavi dojam literarnosti. Verujem da metafora uvek dođe sama. Često kažem da je i voda otrovna kad je preko glave. To je moja lična metafora. I poređenje i zamena.

Volim Nešićeve metafore. Uvek su originalne.

Метафора (грч. meta — промена, пхереин — носити; грч. μεταφορά — пренос) је скраћено поређење. По њој се остварује пренос значења тако да се истакне једна заједничка особина из једног подручја живота и света која се повеже с другим подручјем.

Quote from: Lomljavina on 17-05-2010, 00:35:24

PRESIJAVANJE
- Pomislio sam da je pobrkao ,,špansku muvu'' s nekom novom generacijom porcelanskih plombi koje se presijavaju kao Obala Slonovače u podne.

ZNAČAJ
- Srednja klasa u ovoj zemlji gubi na značaju i važnosti kao picajzle u eri epidemije HIV-a.

Ovo su poređenja, ne metafore... kao i većina citiranog.
Neka poređenja se ne mogu pretvoriti u metafore. Potrebno je da se objekat ili subjekat imenuju a ne porede, i to je metafora.
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

scallop

Opa! Kad nekom kažeš da je đubre, onda je to metafora?

sivka

Quote from: scallop on 26-05-2010, 10:00:44
Opa! Kad nekom kažeš da je đubre, onda je to metafora?

Idi bre, zasmeja me do suza.
Ne.
Naravno.
Ali kad mu kažeš da je smrdljiv kao đubre, to je poređenje.

Ili lep kao crnac u mraku.

Ali, kad govoriš da ti se nepce osušilo... već si upotrebio metaforu za gornji deo usne duplje koja je nepce nazvana po nebu... Mada, to je već preraslo u svakodnevni govor...

Moram da dopunim.
A, ako kažeš: On je đubre!
To je metafora.
Nije najsjajnije poređenje. Lepše bi bilo: Gle sokola! A da pri tome pokazuješ ili usmeravaš pažnju ka, recimo, recimo... xxx  ;)

Son of Man

sivka

Quote from: Son of Man on 26-05-2010, 10:51:13
Otrescu te ko ciganche slinu, nema dalje.  8-)

To je načinska ili poredbena rečenica u kojoj se iskazuje jednakost. Nije metafora. To je poređenje kojim se iskazuje način na koji je izvršena radnja.

scallop

Ne zbunjavaj naokolo. Sin bi iz tog posta zaključio da: "Ti si đubre!" nije metafora, a da "On je đubre." - jeste. Turila si "kao" u "kakao" i sad znamo. Tri frtalja "metafora" ide putem bez povratka.

mac

Quote from: Son of Man on 26-05-2010, 10:51:13
Otrescu te ko ciganche slinu, nema dalje.  8-)

Dobićeš svoje, cigančeva slino...

boki77

Quote from: Lomljavina on 17-05-2010, 00:35:24

PRESIJAVANJE

REČITOST
- Supruga me je pogledala supružničkim pogledom, koji je bio rečit koliko i ničeanski pogled na hrišćanstvo.

REDOVNOST
- Posećuju roditelje redovnije nego popovi parohiju u sezoni krsnih slava.

Ove su mi najbolje. Ali da - Sivka je lepo objasnila.

Tex Murphy

Pa u nazivu topika i piše "metafore I POREĐENJA...". Osim toga, nije bitno kako se zove, bitno je da zvuči odlično :!:
Genetski četnik

Son of Man

mac, da te ne znam ko zajebanta, pocepo bi te ko ciganche milku  :evil:

mac

Sivka, a da nije poređenje prosto tip metafore? Na Vikipediji piše da ima lingvističkih teorija po kojima je čitav jezik u suštini metaforičan. http://en.wikipedia.org/wiki/Metaphor#In_historical_linguistics . Drugim rečima to što bi me Sin pocepao kao ciganče milku je metafora, ili "proto-metafora". Ako bismo svi imali u svesti šta cigančići rade milkama, onda bi Sin mogao da izostavi i glagol i "kao" i onda bismo dobili metaforu po definiciji, a izraz bi onda mogao da bude "uradio bih ti ono što ciganče radi milki".

Nisam baš dobro ovo objasnio, ali glavno je da to što rečenica ima "kao" ne znači da tu nema metafore.

Vampirella

Mene su u skoli ucili da je metafora skracena poredba, sto bi potvrdilo ovo sto je mac napisao. :)
Satan my master.

Son of Man

Mene nista nisu naucili u skoli al imam osecaj za neizreciv filing, znaci Djindjiceva prica o jedenju najvece zabe, to je metafora, jel tako ? :idea:

sivka

Quote from: mac on 26-05-2010, 13:12:48
Sivka, a da nije poređenje prosto tip metafore? Na Vikipediji piše da ima lingvističkih teorija po kojima je čitav jezik u suštini metaforičan. http://en.wikipedia.org/wiki/Metaphor#In_historical_linguistics . Drugim rečima to što bi me Sin pocepao kao ciganče milku je metafora, ili "proto-metafora". Ako bismo svi imali u svesti šta cigančići rade milkama, onda bi Sin mogao da izostavi i glagol i "kao" i onda bismo dobili metaforu po definiciji, a izraz bi onda mogao da bude "uradio bih ti ono što ciganče radi milki".

Nisam baš dobro ovo objasnio, ali glavno je da to što rečenica ima "kao" ne znači da tu nema metafore.

S obzirom da je metafora skraćeno poređenje znači obrnuto.

Kad upoređuješ sa poredbenim veznikom dobijaš poređenje.

Pokušala sam da "prevrnem" rečenicu i da umesto poredbene napravim metaforu, ali to zaista ne ide. Metafora je ipak stilska figura...

Imaš kod Bakića u Benzinašima:

Volga je prava stvar. To je jako ko konj. Može da povuče tri i po iljade iz cuga. Nema šta. Ruja kad napravi to je napravljeno. Jeste da guta benzin al i radi. Lada ne može ni da joj prismrdi, ni ako joj udare nove opruge pa digne dupe kad je prazna toliko da može u žice od struje na banderama da zapne. A o onim Karavanima, Opelima i drugima, ne vredi ni da se priča. Ne može to da vuče, nema snagu. Mnogo fini auti al kilavi.

On nije napisao da je zadnji trap Volge kao dupe, već ... kao što stoji u tekstu.
Da je napisao:
... pa digne zadnji trap kao dupe, kad je prazna... to bi bilo poređenje.
:)

Ja sam loš učitelj, ne umem dobro da objasnim, ali veruju mi da prepoznajem poređenje od metafore.
Ima još dobrih, ukoliko ikoga interesuje, pronaći ću i postovaću na ovom topiku.

sivka

Evo još jedne...

Bakić, Ajduci

Kletva se ostvarila. Sve nas je manje a oni se kote. Da bar oće neko na nas, onako muški, sa zastavom... Ujedinili bi se. Al ovako, izokola, mučki, rascepaše nas. Svako svoju glavu i usta gleda. I džep. Došla kurva i na naša vrata, baš kako si pričo deda, jednima se smeje, drugima namiguje a ruke joj ne ostavljaju šta oči vide.

U stvari, metafora je preneseno značenje. To je smisao skraćenog poređenja.

U ovom slučaju kurva označava rat, nesreću, (seku)  xrotaeye

Boban

poređenje je kada je značenje direktno samo rečeno drugačije, a metafora je preneseno značenje.

Jebla vas Wikipedia, oćemo li postati civilizacija koja formira mišljenje na osnovu onoga što propisuje Wiki?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

To je veeelikii problem za pisce: tamna odluči da turi metaforu, a "kao" šmugne unutra i posle, kad se broje metafore manjka jedna. :x Evo, naprimer, ova rečenica:

Devojka je sedela, a između njenih prstiju, mastiljava olovka je beležila suton.

Meni je tako metaforična, a ko zna dal' ima ijedne. :cry:

Što reče Boban - bolje Miki nego Wiki.

Boban

to sa mastiljavom olovkom definitivno nije metafora.
Srpski jezik ima 220 stilskih figura; znamo li još neku osim metafore?

scallop

onomatopeja je makedonska reminiscencija - to je pevao Mato.

Da Boban pomene broj 212 umesto 220 odma' bi dobio karte za Atelje. Upravo je u toku akcija u tom smislu. Kad mi se sledeći put učini da sam pročitao nešto "stilski" tražiću od Bobana da pogleda u svoj spisak.

sivka

Alegorija

Boban Knežević, Vreme krpa

Sinegdoha

"Tako te volim, druže", govorio je stegnuvši me svojom ručerdom, kao da oprobava moju snagu. "Neka noćas poteče zemunska krv."

Boban Knežević, Valcer pored lepog plavog Dunava

Zbirka: Otisak zveri u pepelu

sivka

I da dopunim:

Alegorija (naslov priče je alegorija)

Radmilo Anđelković, Akvarijum za zlatnog karaša

A u priči blistava metafora:

Sauri su se približavali, izrastajući ispod njegovih raširenih ruku sa šmrkovima iz kojih je šikljala voda, koja je od njenih papira stvarala lokve neprepoznatljive pulpe. Reči su se izobličene, sluzavo cedile niz njenu odeću i pretvarale u krike nesuvislih značenja...

scallop

Bezveze! Bajato! Dekadentno! Mora da nije metafora.

mac

scallop

Uf! Ne zakopčaš rukav, a ono samo sipa. Zato mađioničari zavrću rukave.

Loni

Znak Sagite je Monako. Elitna lokacija male površine.
Postavljanje teme nov je temelj nečega, a Ella, Mac i Meho Krljić su komisija, zadužena da odredi šta je divlja gradnja.

O kojoj stilskoj figuri je ovde reč?  :roll:

Tex Murphy

Genetski četnik

Loni

Ma džabe Harvi.
Ova tema je unapred osuđena na propast jer da bismo dobro odgovorili na nju, morali bismo da PODVLAČIMO po knjigama.

Pošto to niko ne radi (A i ja radim od skoro) teško da će iko potkrepiti temu dobrim primerima.

Alternativno rešenje je da prepisujemo dobre rečenice, ali to je mnogo duža procedura od podvlačenja.

scallop

Cornelius mi večeras reče da u francuskom jeziku postoji 221 stilska figura. Fali im jedna naša, a imaju dve svoje slične figure. Naša je:

Ili grmi il' se zemlja trese il' udara more o mramorje.
Niti grmi nit' se zemlja trese, nit' udara more o mramorje,
već to...

Boban

A znate li vi da sam ja izmislio jednu stilsku figuru i često je primenjujem u svojim delima?

sivka

Quote from: scallop on 27-05-2010, 00:33:49
Cornelius mi večeras reče da u francuskom jeziku postoji 221 stilska figura. Fali im jedna naša, a imaju dve svoje slične figure. Naša je:
Ili grmi il' se zemlja trese il' udara more o mramorje.
Niti grmi nit' se zemlja trese, nit' udara more o mramorje,
već to...
Slovenska antiteza

Quote from: Boban on 27-05-2010, 01:12:22
A znate li vi da sam ja izmislio jednu stilsku figuru i često je primenjujem u svojim delima?

Bobanizam ?
:)

scallop

Bobanizam je sadržinska eksplikacija, a može se definisati kao salto mortale, što sigurno nije na spisku. On misli na analipsu i to mu jako dobro ide. Nego, da li se zna kako se prepoznaje slovenska antiteza, kad smo već u kancelariji? Mislim, kad nije u narodnoj pesmi i desetercu.

Mica Milovanovic

QuoteA znate li vi da sam ja izmislio jednu stilsku figuru i često je primenjujem u svojim delima?

Fudbalska asocijacija?
Mica

Meho Krljic

Hahaha, valja!! Mića u klasičnom primeru zavlačenja sa strane!!!

Nego, bek tu topik, verujem da se na ovoj temi ne valja nastavljati bez navođenja prve rečenice Neuromansera:

QuoteThe sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

Mislim, genijalno, bez obzira je li poređenje, metafora ili nešto dvestaosamnaesto.

sivka

Quote from: scallop on 27-05-2010, 09:14:50
Bobanizam je sadržinska eksplikacija, a može se definisati kao salto mortale, što sigurno nije na spisku. On misli na analipsu i to mu jako dobro ide. Nego, da li se zna kako se prepoznaje slovenska antiteza, kad smo već u kancelariji? Mislim, kad nije u narodnoj pesmi i desetercu.

SA je karakteristična za narodnu poeziju.
Postavi se pitanje, ponudi se odgovor, daje se netačan odgovor, zatim tačan.
Nisam zapazila da toga ima igde osim u narodnoj poeziji...

Ne znam šta je analipsa.

Mica Milovanovic

QuoteThe sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

Ovo ti je poređenje, ali tehnološki upropašćeno. Pomisli samo na ove mlade generacije kojima je to nebo tamnoplave boje, kakva je danas na većini televizora...
Mica

Meho Krljic

Haha, jeste, Gibsonov futurizam prokazan kao potpuni retro!!!

scallop

Il' je priča il' je rečenica il' je možda svinjska pečenica.
Nit' je priča nit' je rečenica, a najmanje svinjska pečenica,
već struktura koja napred gura. :)

Uvek, najmanje dvostruka konfiguracija ili-ili + niti-niti.

Analipsa ti je zaobilaznica, mora da je na spisku ili je zaobiđena. A, može i Ana lipsa do zelene trave.

Zanimljivo je što ljudima metafore na engleskom lepše zvuče. Vidi se da stoji was a ne as čime se odvaja od poređenja.

Pardon, nebo bi trebalo da bude čelično sivo, na dead channel. Plava je kad puknu svi kanali.

sivka

Quote from: scallop on 27-05-2010, 14:38:03
Il' je priča il' je rečenica il' je možda svinjska pečenica.
Nit' je priča nit' je rečenica, a najmanje svinjska pečenica,
već struktura koja napred gura. :)

Uvek, najmanje dvostruka konfiguracija ili-ili + niti-niti.

Analipsa ti je zaobilaznica, mora da je na spisku ili je zaobiđena. A, može i Ana lipsa do zelene trave.

Zanimljivo je što ljudima metafore na engleskom lepše zvuče. Vidi se da stoji was a ne as čime se odvaja od poređenja.

Pardon, nebo bi trebalo da bude čelično sivo, na dead channel. Plava je kad puknu svi kanali.

Za analipsu ne znam. Postoji analepsa. To je književna forma, nije stilska figura. Analepsa je književni postupak kad se kroz književno delo priča o vraća unazad, do ranog detinjstva.

scallop

Mi Grci znamo za analipsu. Kukavni vokali kad su mlađi od konsonanata. To mu dođe okolo okolo pa na mala vrata.

mac

Father Jape

Ova recenica nije apsolutno genijalna toliko zbog samog poredjenja, ali svejedno zasluzuje kacenje svugde, pa i ovdi. Ellswort iz Deadwooda:

I'll tell you what: I may have fucked my life up flatter than hammered shit, but I stand here before you today beholden to no human cocksucker.

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Loni

Danica Nikolić Nikolić - Kuća puna pukotina

Metafore: 
-   Moj život je jedan test za šizofreniju.

Poređenja:
-   Psiholog ko sa ubrzanog tečaja drage Savete.
-   Na nogama imam mokasine ferre. Mekane kao od kurčeve kože.
-   Telefon zvoni, kao sa distance od 200 svetlosnih godina.
-   Komplikovana kao test za polaganje vožnje
-   Razmažen ko karneks pašteta
-   Na kurac sam laka ko druge žene na suze
-   Sedim ko japanki cvetni aranžman

Komparacije:
- Ja nisam čak ni besna. Ja sam malaksala od pogrešnih muškaraca.
- Kad shvatiš ne da više nisi u nečijem spektru najsjajnija boja, već čak nisi definisan ikakvim koloritom.

Kondicionali:
- Mogu levu svoju sisu da odsečem  i pojedem koliko sam sigurna da je on još uvek zasigurno sam.

Nezaboravne sentence:
-   Pre bih zašila svoju rupu, nego ga pustila da boravi u njoj.
-   Nije lepo narušiti nekom metaboličku harmonioju koncetratom sopstvene celovitosti.
-   Kažu ovaj je pun ko brod. Nekim čudom se svi brodovi pretvore u splavove.
-   U svojim egocentričnim stavovima uporno želi da se multiplicira.

-   Misli da je mnogo bitno mudo. Mada lepo mudo. Onako pravilno.
-   Šta sam ja? Estradna umetnica? Zabavljačica? Popunjavačica rupa u programu?
-   Setim se kako sam imala cistatis i kako me je stvarno , ali stvarno bolela pička.

-   Život je kučka. Moj ima i štence.
-   Enza. To je američko ime kol'ko i Javorka.
-   Ljubi me najleptirastijim krilima svojih usana.

-   Možeš sve da operišeš, ali nema plastičara za mozak.
-   Šah? Mat? Ili samo šaht.
-   Stvarno sam mrak od pičke. Mislim, mračna sam u pičku materinu.

-   Sisa dušu na slamčicu. Bari je ko bareno jaje.
-   Ne. Ova moja pička je ukleta i ko god da je u njoj iole boravio, uvek se vraća na mesto zločina, makar i posle par godina, ne dajući mi da dišem ni parčencetom sopstvenih pluća.
-   Nepogrešivo dugmence među butinama počinje da se pretvara u pink pong lopticu.

-   Uvek kaže šta misli. Ne pakuje ga u foliju ni ukrasni papir.
-   Ja se smešim OPRELEĆOVANA tim jutarnjim suncem.

-   Lepa sam, ali mogu samo da me gledaju. Nema više pipanja. Svaka čast dobrim kitama. To nikako nije više dovoljno.
-   Neke ljude ne možeš da svariš ni sa aksceleratorom.