• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tehnicka dostignuca....

Started by Ugly MF, 26-05-2010, 16:55:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Interesantno i - neočekivano - za mene prilično razumljivo objašnjenje.  :lol:  Naravno, nikada nisam čuo za Unruh zračenje pa je ovo sve za mene i dalje egzotično ali makar mogu da shvatim teorijekse osnove ovakvog obrazloženja. Emejzing.

Meho Krljic

MIT Invented a Camera That Can Read Closed Books

In a breakthrough that will appeal to both spies and those who work with priceless but frail historical documents, researchers at MIT have developed a camera that uses terahertz radiation to peer at the text on pages of a book, without it having to be open.
Terahertz radiation falls somewhere between the microwave and infrared spectrums, and the research team, including Barmak Heshmat, Ramesh Raskar, and Albert Redo Sanchez from MIT, and Justin Romberg and Alireza Aghasi from Georgia Tech, chose that particular flavor of radiation because of how it reacts with different chemicals. Different chemicals produce a distinct frequency as they react with different terahertz frequencies, which can be measured and distinguished. In this instance, it allows the researchers to tell the different between ink and blank paper.

Complex algorithms and software is required to translate the frequencies being bounced back to the camera, allowing it to distinguish letters on a page. But it also relies on how far the short bursts of terahertz radiation are traveling, by precisely timing how long it takes to reach the 20-micrometer-thick air gaps between pages of a book, it's able to calculate when it moves from page to page.

In its current form the terahertz camera can accurately calculate distance to a depth of about 20 pages, but it can only distinguish characters on a page to a depth of about nine pages. The device also requires the paper used to have some degree of transparency. However, as the detectors and emitters used are further refined, the researchers feel their system could be a fantastic tool for museums or other facilities who want to explore and catalog historical documents, without actually having to touch or open them, and risk damage.

scallop

Nisam siguran da se ovde razgovaralo o obnovljivim izvorima energije. Svejedno. Na drugom mestu se pričalo o istoj temi i mislim da je zaključeno da energije ima i da nije problem pokupiti je, ali da su problem skladišenje i distribucija. Dokle god prikupljenu energiju možemo sačuvati samo u akumulatorima i baterijama, kad je ima čas posla se preliva. Isto kao i potok, ako ne potrošiš vodu, ispariće ili se uliti u neko more. Sa distribucijom je još gore. Lako je dovesti struju u kuću, ali je odvesti iz kuće baš i nije. Nemaš priključak preko kojeg će višak otići u jedinstveni sistem kao što i dolazi. Ili komšijama ako želiš da budeš pažljiv. Da budem jasan, sinoć sam saznao da u SAD ne možeš ni džabe da daš struju ako je imaš u višku. Moraš da platiš!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

Zbogom bifokalne naočari, dobardan elektronske:

Electronic glasses auto-focus on what you're looking at

QuoteThey're not very pretty, but prototype eyeglasses from University of Utah scientists could make progressive lenses obsolete for older people. Using electronically activated lenses and infrared distance meters, they can focus automatically on whatever you're looking at, whether it's far or close up. Once perfected, the device could eliminate the need for multiple pairs of reading or driving glasses for folks with presbyopia or farsightedness.
     Age-related far- or nearsightedness happens when the lenses in your eyes can no longer change focus between objects. As a result, many people between their 40s and 50s have to wear progressive-lens eyeglasses divided into small focal zones depending on object distance. One company called Deep Optics has pursued an auto-focusing solution using see-through liquid-crystal lenses, but is still working on a practical prototype. Google is also working on an auto-focus contact lens with startup Novartis, but recently said that it wouldn't be testing them anytime soon.

To make the lenses adjustable, the University of Utah team placed glycerine -- a thick, clear liquid -- within membranes on the front and back. The chunky frame, meanwhile, holds electronics, a battery and an infrared distance meter. When you look at something, the meter gauges the distance and sends a signal to a mechanical actuator on the rear membrane. Within 14 milliseconds, it switches focus from one object to another, giving you clear vision without the need to look up or down.
Users can upload their prescriptions to the glasses by pairing them with a smartphone over Bluetooth. That means that, in theory, you could keep the same pair of glasses forever, even if your eyesight changes. You'd need to recharge them like a smartphone, but that could be less of a hassle than packing multiple pairs around. "Most people who get reading glasses have to put them on and take them off all the time," says research lead Carlos Mastrangelo. "You put these on, and it's always clear."
The current prototype, which first debuted at CES 2017, is obviously something nobody would want to wear in public. The goal now, then, is to make the whole package smaller and lighter via some serious miniaturization. The team has created a startup company to commercialize the smart glasses and, hopefully, get them on the market in as little as three years.

lilit

kukala sam za ovakvim cvikama pre nekoliko dana, kad sam milioniti put morala da skinem naočare da pročitam nešto na telefonu.
nadajmo se da će se stvarno uskoro pojaviti u prodaji.

mac

Ovo je mehaničko rešenje, jer ima pokretne delove. Iskustvo nam govori da što proizvod ima više pokretnih delova to je verovatnije da će se pokvariti. Uostalom vodeni kreveti više nisu popularni. Treba smisliti neko (elektronsko) rešenje koje nema pokretne delove, koje će pritom verovatno biti i manje kabasto i lakše za držanje na nosu.

Krsta Klatić Klaja

Zar nema u tu austriju lasersko ispravljanje dioptrije!

Bež bre, ne bi ja ovo elektrosokoćalo nosio
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

lilit

Quote from: Pizzobatto on 02-02-2017, 13:32:17
Zar nema u tu austriju lasersko ispravljanje dioptrije!

ima. za one koji su ludi da zbog toga idu pod nož.  :lol:

Krsta Klatić Klaja

Kakav nož, nema tu noža, za 24h si ko nov

U mojoj familiji troje to odradilo...
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

Tekst je pisan nepodnošljivo reklamerskim tonom, ali možda je ovo ipak vredno da se obrati pažnja:

100x faster, 10x cheaper: 3D metal printing is about to go mainstream

Meho Krljic

The iPhone X proves the Unabomber was right

Malko tabloidan naslov, svakako. Ali makar je kolumnisti srce na pravom mestu.  :lol:

mac

Ovo je u stvari reklama za taj iPhone X, pošto se novotarije iz novog iPhonea ne spominju u tekstu u negativnom kontekstu, niti ikako.

Meho Krljic

Eh, nije kao da ovo ne znamo, ali zgodno je kad ga neko razloži na detalje....

6 Shocking Ways Your Phone Is Destroying The Planet

Meho Krljic

Meni ovo zvuči kao užasno rešenje za problem koji zapravo niko nije stvarno imao, ali siguran sam da Lilita već razmišlja o priključivanju programu.

U suštini, Amazonu sad možete da platite 250 dolara da njihovi kuriri dobiju pristup vašoj kući kako bi mogli da pakete uruče i dok niste tu umesto da ih ostave u, šta ja znam, malo većem poštanskom sandučetu koje ste pripremil baš za ovakve situacije.

Potrebno je da imate smart lock tehnologiju, da isključite alarm na dan kad očekujete isporuku i, naravno, da verujete Amazonu da nekakvi hakeri neće uspeti da se probiju u njihovu bazu sa podacima koji omogućuju kuririma da uđu u kuće klijenata koji su uključeni u ovaj program. Visoka cena, ali, naravno, znanje da će vas najnoviji televizor/ lutka na naduvavanje/ stilska stona lampa koje ste naručili sa Amazona čekati u dnevnoj sobi i da se Amazonov kurir divio vašem ukusu za uređenje enterijera su svakako vredni te cene...

Amazon Key Puts Deliveries—and Delivery People—in Your Home

lilit

Quote from: Meho Krljic on 27-10-2017, 09:06:30
Meni ovo zvuči kao užasno rešenje za problem koji zapravo niko nije stvarno imao, ali siguran sam da Lilita već razmišlja o priključivanju programu.

sve dok budem imala veliko RFID poštansko sanduče u zgradi + poštu na 5 minuta peške od stana, teško da ću razmišljati o mogućnosti da mi tom hardy poštar dobije pristup stanu. napokon sam shvatila čega sve ima out there, poštanske institucije su zakon.  nas-rofl
šalu na stranu, ovo je negde ok rešenje za ameriku i kanadu, kad živiš u suburbijama i daleko od civilizacije.

Meho Krljic

Da, i deluje da je osmišljeno za takve envajronmente. Ipak, čini mi se kao da bi logičnije bezbednije i elegantnije rešenje bilo veliko poštansko sanduče. Mislim, pa ne naručuje se televizor i frižider (i statua tiranosaurusa reksa u skoro prirodnoj veličini) baš toliko često da ti je ovako nešto neophodno...

lilit

ko zna šta ljudi i koliko naručuju. plus, u usa i kanadi je sve veće nego kod nas.  nas-rofl
malo karikiram, al ako šampon koji kupujem ima 250 ml, u usa takav isti ne možeš da nađeš ispod 500-1000 ml. etc.

kao mrzitelj ljudi uživo, kao i shoppinga, meni su neka amazon rešenja savršena.
znaš već za amazon pantry: https://www.amazon.de/s/ref=nb_sb_noss_2?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&url=search-alias%3Daps&field-keywords=pantry
idealno.

Meho Krljic

Ja sam poslednju knjigu sa Amazona naručio nešto pre nove godine (ne zato što imam neki problem sa tim, nego sam u međuvremenu kupovao digitalne knjige) i iz nekog razloga, zvoni mi telefon negde trećeg-četvrtog Januara i kaže mi čovek da je UPS kurir i da mi je doneo knjigu. Koji bre UPS, pitam ja, pa nisam platio kurirsku dostavu već običnu, pravoslavnu poštu. A on kaže, ko zna gospodine, možda vas je Amazon častio za novu godinu  :lol: :lol: :lol: :lol: Nepredvidivi su putevi Džefovi.

scallop

Tlapnja. Amazon hoće da donese, ali nikad ne znaš pred koja vrata će da ga ostave. Moji u Tulsi drže P.O. box u pošti koja je daleko oko tri milje, pa sednu u kola i odu po pošiljku.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

Quote from: Meho Krljic on 27-10-2017, 10:12:28
Ja sam poslednju knjigu sa Amazona naručio nešto pre nove godine (ne zato što imam neki problem sa tim, nego sam u međuvremenu kupovao digitalne knjige) i iz nekog razloga, zvoni mi telefon negde trećeg-četvrtog Januara i kaže mi čovek da je UPS kurir i da mi je doneo knjigu. Koji bre UPS, pitam ja, pa nisam platio kurirsku dostavu već običnu, pravoslavnu poštu. A on kaže, ko zna gospodine, možda vas je Amazon častio za novu godinu  :lol: :lol: :lol: :lol: Nepredvidivi su putevi Džefovi.

ma amazon nudi servise koji su tu da ti maksimalno olakšaju život, prajm je tek mnogo zgodan, navikne se čovek na rok isporuke od dan-dva. knjige idu za dan.

naravno, za frikove postoji i:
-alexa, play some jazz and please order 5 packs of amstel beer from prime. now. :oops: :lol:

Meho Krljic

Velika je to kocka, mislim, šta ako Aleksa pod "play some jazz" podrazumeva i Vintona Marsalisa pa onečisti svetinju dnevne sobe? Neke stvari ipak ne treba prepuštati robotima.

scallop

Alexa je kod mojih svedena na nekoga kome Bela može da naređuje. Ostali su batalili.

lilit

Quote from: Meho Krljic on 27-10-2017, 15:32:59
Velika je to kocka, mislim, šta ako Aleksa pod "play some jazz" podrazumeva i Vintona Marsalisa pa onečisti svetinju dnevne sobe? Neke stvari ipak ne treba prepuštati robotima.

vinton je u januaru u vijenici, btw, čisto ko info ako se odlučiš za daleki put. :lol:
ma definitivno smo se rodili prerano, jbg, premda nije da od Ponga nismo daleko dogurali. :)

Meho Krljic

Dogurali, dogurali. Roboti služe pivo i puštaju džez. Još samo taj prokleti leteći automobil čekamo...

scallop

Nije problem leteći automobil, problem je što ne umemo da regulišemo ni kopneni saobraćaj.

Meho Krljic

O tome sam razmišljao neki dan pred spavanje. Leteći automobil bi morao da ima neverovatno precizne kontrole, da uzleće i sleće vertikalno, da ima veoma napredne sisteme za pregled itd. itd. itd. što ga sve čini nepraktičnim i ne-verovatnim izumom, pogotovo sada kad nam se smeše autonomna drumska vozila.

scallop

Setiš se vizije Lika Besona i Petog elementa i odma' ti jasno. Jednostavno, nismo zreli za to. Tehnologija jeste, ali mi nismo.

Meho Krljic

Quote from: lilit on 27-10-2017, 09:49:07
Quote from: Meho Krljic on 27-10-2017, 09:06:30

sve dok budem imala veliko RFID poštansko sanduče u zgradi + poštu na 5 minuta peške od stana, teško da ću razmišljati o mogućnosti da mi tom hardy poštar dobije pristup stanu. napokon sam shvatila čega sve ima out there, poštanske institucije su zakon.  nas-rofl
šalu na stranu, ovo je negde ok rešenje za ameriku i kanadu, kad živiš u suburbijama i daleko od civilizacije.

I evo šta kaže anketa koju je radio recode:

Most Amazon Prime subscribers say they don't want to buy the Amazon Key that lets delivery people into their homes

lilit

taman ono što smo predvideli!  xrofl
5% je fajn cifra, svi ti ljudi po dalekim suburbijama plus oni kojima stanovi više služe kao baza za rad a manje kao dom, ljudi na radu na dalekom severu i slično (esam psiholog amater, ubilo se  nas-rofl ).

btw, Airbnb koji se pominje u tekstu mi je unpalatable i dalje, a tako će i da ostane. hotel možda jeste skuplji, al složićemo se da depersonalizovanost sobe nema cenu. :lol:

Meho Krljic

Naravno, airbnb je ne samo kao da si seo na wc šolju koja je još topla od prethodnog korisnika nego i još imaš osećaj da je dirao sav toalet papir svojim masnim prstima a onda ga vratio na rolnu  :P

lilit

Scordisk

fora kod arbnba je da se nađe domaćin koji neće živeti u dotičnoj kući, već samo dati ključ :D ni ja ne volim da se muvam po stanovima nepoznatih ljudi, ali ovo mi je dosta dobro došlo, kada se vidimo dva puta, pri dolasku i pri odlasku. a u međuvremenu rolna, naravno, okrenuta OD zida

lilit

poštujem, scor, poštujem, al airbnb me plaši zbog too much intimizacije (stvari nepoznatih ljudi! lol), što je dobro za mlade ljude, al ne i za nas androidna matora gunđala.    xrofl

scallop

Još jedan genijalan način za rovašenje po prirodi. Posle ćemo da cedimo kiseonik iz čelika.