Author Topic: Satan Panonski  (Read 3613 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

...

 • 4
 • 3
 • Posts: 711
Satan Panonski
« on: 12-07-2010, 11:40:56 »
Da'l neko zna nesto o ovom tipu? Sad sam cuo par stvari i znam da je rano poginuo u ratu u Hrvatskoj. Valjda je bio i psihicki bolestan?
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Perin

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.976
  • Klub Knjige
Re: Satan Panonski
« Reply #1 on: 12-07-2010, 11:51:25 »
Ivica Čuljak poznatiji kao Satan Panonski aka Kečer 2 (Cerić, 4. lipnja 1960. - Vinkovci, 27. siječnja 1992.). Poznati Hrvatski punk glabenik.

Ivica Čuljak rođen u Ceriću, obitelj je prognana pa se seli u Vinkovce. Tamo Ivica pohađa gimnaziju gdje se istiće svojim književnim sposobnostima, što pjesmama (poezija i proza) što raznim kratkim pričama (no toga iskazivao se i u svojim nadrealističkim crtežima). Put u Njemačku donjeo mu je kako on to naziva "punk pričest". I tako tituliran Ivica se vrača u Vinkovce... Počinje bježat iz škole, pušiti, piti sve dok mu tata nije pobijesnio ispisao ga iz škole i opalio mu jak šamar koji on naziva "odupiranje autoritetu". Njegov brat zapošljava se kao čuvar Vinkovačkog popravnog doma, a zbog njegove mišične moskulature dobiva nadimak Kečer, zbog neizmjerne ljubavi prema svom bratu uzima si nadimak Kečer 2 (Chatch 2)... Na jednoj zabavi gdje su puštali: "Sex Pistols-e", "Ramones-e" i "The Chlash-ovce" Ivica se bacao- "ludovao", tad ga je uočio bend "Pogreb X" i pitali su ga jel zna pjevat, on je rekao nek se nađu, on će donjesti svoje pjesme i neka oni uhvate ritam. Tako je i počelo, no ime benda "Satan Panonski" nije izmislio nego se to dogodilo dok je hodao ulicom, babe vidjevši ga su se zgrozile na njegov izgled i derale se "goni se vraže panonije". I tako je on dobio inspiraciju za ime i bend je služben kao "Satan Panonski". I nastupi počinju, Satan je bio ispred svog vremena radio je "art preforming"- rezao se, savijao, prerezao kravu, pojeo si govno, palio haljinu i palio kosu, itd... Zbog sumnje na počinjenje ubojstva dobio je cjelodnevne boravke u pishološkoj bolnici u Popovači, zbog dobrog ponašanja bio je puštan na vikende. Kao dobrotvorni rad, radio je u tvornici radijatora. Slao je pismo saboru da ga puste da napravi koncert no nisu mi odobrili . Slijedi rat gdje mu je emocionalno stanje bilo grozno, gdje je svojim očima svjedočio pogiblje prijatelja, gdje je svojim srcem "čuo" da mu majka tuguje, razljučen odlazi u prve linije otpora... Razloga smrti ima mnogo, no najbolje je da mislimo da je umro u ratu- jel prve linije se bile "topovsko meso".

ZANIMLJIVOSTI:
-
"Pjesma" - "Posljednji dinosaur umire" zapravo je pjesma "Čobanica" puštena s gramofonske ploče na manjem broju okretaja...;

-Tjednik "Globus" objavio je 1997. reportažu na dvije stranice o tome kako se Satan Panonski reinkarnirao u liku svog devetogodišnjeg nećaka Vlade.;

-Legendarnog Vinkovačkog strip autora Dubravka Matakovića lik i djelo Ivice Čuljka - Satana Panonskog, kao i njegove brojne dogodovštine (npr. pranje kose u zahodskoj školjci vlaka i zatim sušenja iste kroz prozor jurećeg vlaka) inspirirali su na stvaranje nezaboravnog lika "Malog Ivice" koji se proslavio u strip seriji "Prot pikčers"

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.351
  • Radioaktivna aleja
Re: Satan Panonski
« Reply #2 on: 12-07-2010, 12:16:06 »
Da, divan jedan čovjek i veliki umjetnik čija smrt je ostavila veliku prazninu na muzičkom nebu [/sarkazam].

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.325
Re: Satan Panonski
« Reply #3 on: 12-07-2010, 12:21:57 »
bijase i veliki vizionar
BEOGRADSKI PAŠALUK - SATAN PANONSKI

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.351
  • Radioaktivna aleja
Re: Satan Panonski
« Reply #4 on: 12-07-2010, 14:25:17 »
Rvacka puna velikih vizionara kao što su Čuljak i Tompson :!:

Джон Рейнольдс

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.507
 • @
Re: Satan Panonski
« Reply #5 on: 12-07-2010, 14:47:11 »
Bedna plačipičkasta kopija GG Allina. Tako mu je to, Hrvat.  :lol:

Realno, da nije bilo ekscesa po koncertima ne bi bio ni fusnota u istoriji YU panka kao što je sada. Predrkani tekstovi još i kako-tako, ali muzika je vazda bila dno. Njegovo hrvatstvo poslednjih meseci života zapravo samo doprinosi sveopštoj bedi tog lika jer je dotad sav bio u pričama "velika pank porodica" i na beogradskom koncertu '91 (a ubijen '92) se žalio kako njegovi muzičari nisu smeli da dođu u Srbiju, a eto on nema čega da se plaši i bla bla truć. Gledao sam taj nastup (mislim da je bio na Akademiji) i rekao bih, sve predrasude i zajebancije na stranu, da je sa beogradskim muzičarima zvučao najžešče i možda čak i najubedljivije.

Smešno je što su ga roknule njegove zenge jer čak ni oni nisu hteli da imaju manijaka pored sebe. Nadam se da u paklu postoji neki lonac sa prolivom (koji redovno puni pokojni Kevin Majkl Alin, inače rođen kao Džizz Krajst Alin) u kome sada obitava Ivica Čuljak.
America can't protect you, Allah can't protect you… And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

---

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.854
Re: Satan Panonski
« Reply #6 on: 12-07-2010, 15:28:56 »
meni je kečer vrlo zanimljiv lik. ne toliko umetnički ubedljiv u bendovima, ni kao satan panonski, ali mi je vrlo zanimljiv kao pesnik i crtač, a najviše kao dvostruka ličnost. upravo zbog tih potpuno suprotstavljenih stavova, najpre pank prisna porodica, pacifizam, ljubav, umetnost i zajeban životni put, cela priča oko ludnice, a onda zenge, nacionalizam, intervjui u kojima negira sve što je dotad smatrao za pravi punk itd.

za radio beograd sam adaptirao "čizme slobode", knjigu ivana glišića, koja zapravo predstavlja jednu veoma aluzivnu i prilično fikcionalizovanu biografiju ivice čuljka (shvatiti veoma uslovno, jer se nigde u knjizi ne pominje ni kečer, ni satan panonski, već je čuljak bio samo inspiracija za glišićev prilično slobodan pristup "biografiji"), uglavnom inspirisanu "mentalnim ranjenikom", knjigom koju je čuljak napisao. ta adaptacija je bila dosta uspešna, u okvirima mogućnosti radio beograda, naravno, a na osnovu nje smo počeli da radimo i scenario za film. film bi se prilično razlikovao od "čizama slobode" i išao bi mnogo šire u obradi tog mita o satanu.

dakle, mnogo više od muzike i "performansa", kiod satana panonskog me jako privlači ta tema umetnika koji je ekstreman u svakom pogledu, označen kao psihijatrijski slučaj, a niko nije sasvim siguran da li je taj tip zaista šizofren ili samo glumi ludilo. tu je i opsesija smrću i nasiljem, koja kao da zadobija neku vrstu nihilističkog raspleta u trenutku kada se takav čovek, dakle umetnik opsednut smrću, nađe u ratu, suočen sa svojom opsesijom.

s druge strane, svedočenja o njegovoj ličnosti su protivrečna, i stiče se utisak da je duboko u sebi bio sasvim drugačiji od onogo što se moglo videti u javnosti. zbog čega je tako nastupao, kako je došlo do te promene... to su meni sve jako interesantna pitanja za budući film. osim toga, toliko se toga simboličnog za raspad jugoslavije nalazi u sudbini satana panonskog.

ljudi reaguju vrlo burno na ideju o tom filmu. očigledno je u pitanju kontroverzna stvar, a to je odlično za neku buduću promociju :) čak se i jedan vrlo dobar i ovde omiljen reditelj zainteresovao za taj scenario.

možda ovo nije loša prilika da čujem još koju pametnu o potencijalnom filmu...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.265
Re: Satan Panonski
« Reply #7 on: 12-07-2010, 15:39:10 »
Meni je isto Čuljkova poezija bila interesantna, kao i ta ideja o ekstremnom performans-artu spakovanom u dvostruko jeftino pakovanje - prvo umotanom u balkansku provincijsku priču (izuzecima poput M. Abramović svaka čast) a zatim i u insularnost pank scene.

Plus, pred kraj životnog veka Jugoslavije on je prema svojoj poeziji i performansu razvio i određeni ironijski odmak, što u mnogome dovodi u pitanje i njegovo, jelte, ludilo (uostalom i sam je tvrdio da nije lud i da se ludnici priklonio da ne bi išao u zatvor), ali je bilo vrlo interesantno za videti. Njegovih poslednjih par nastupa u Beogradu su bili radikalna razgradnja čak i do tada vrlo anarhičnih performansa koje je držao. Nije bilo sečenja, Ivica se podsmevao sopstvenoj poeziji a muzičari su okupljani principom slučajnosti i nisu vežbali pesme pre nastupa...