Kora ima manju gustoću od plašta, zato i pliva na njemu. Neka te ne zavara to što je plašt tekući, ima on veću gustoću od kore.
Što se tiče samih pitanja, ako želiš imalo realizma, zaboravi na šupalj planet. Jedna mogućnost da bude veći, a iste gravitacije, je da se brzo rotira. Doduše, onda je efektivna gravitacija jednaka Zemljinoj, a što ideš dalje prema polovima, to je gravitacija jača.
Tehničke karakteristike:
1. ako je gustoća materijala ista, ako planet ima dvostruki radijus, gravitacija na površini je dvostruko veća (ako je triput veći, gravitacija je triput veća itd.)
2. Malo sam se igrao s Excelom. Ako želiš imati planet koji je
2
3
4 ili
5
puta veći od Zemlje, da bi na ekvatoru efektivna gravitacija bila jednaka Zemljinoj, on se na ekvatoru mora okretati realnom brzinom:
22
38
54
70
puta brže od Zemlje, odnosno dan na njemu će trajati:
0,09
0,08
0,07
0,07
Zemljinog dana.
Doduše, rekao si da želiš da dan traje isto kao na Zemlji, dakle ne znam zašto sam ovo uopće računao, ali bilo je zabavno pa nema veze.
Što se tiče "mjeseca koji se ne vidi", ako želiš ikakvu realnost, zaboravi na to. Odgovor na 2. pitanje je: "Ne". Točka. Osim ako su na planetu stalno oblaci, ali onda se ni prvi mjesec ne vidi.
Što se tiče kruženja oko sunca, tu masa planeta ne igra NIKAKVU ulogu. Brzina/vrijeme kruženja ovise isključivo o masi sunca i udaljenosti od sunca. Točka. Potpuno je svejedno je li riječ o PEZ bombonu ili Jupiteru Sve dok ta masa ne počne ometati samo sunce, ali to ovdje vjerojatno nije slučaj).
Doduše, možda je riječ o paralelnom svemiru u kojemu je gravitacijska konstanta drugačija. Onda imaš razne opcije vezane i uz gravitaciju i veličinu planeta i uz mjesec i uz sve ostalo, ali za to moraš znati brojke. Ako ne znaš, zaboravi.