Author Topic: KRUGOVI I KLETVE: kratki vodič kroz japanski i J-horror  (Read 2929 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.011
 • Enfant terrible
KRUGOVI I KLETVE: kratki vodič kroz japanski i J-horror
Dragan JovićevićŽanrovi:
Horor, Film
Izdavač:
Filmski centar Srbije
Broj strana:
168
Pismo:
Latinica
Povez:
Mek
Format:
20 cm
Godina izdavanja:
Avgust, 2010
ISBN:
978-86-7227-067-9

Cena: 600.00 din

Tajna knjige mr Dragana Jovićevića intrigantnog naslova „Krugovi i kletve“ otkrivena je već u podnaslovu „Kratki vodič kroz japanski i J-horror“. I zaista, zanimljivo, efektno i lagodno - lišeno krutih formi magistarskog rada što je bio „prvobitni“ oblik ove knjige - autor vodi raznovrsno profilisane čitaoce kroz svet akulturisanog žanra tj. teorijski i kritički popularnog i interesantnog fenomena japanskih horor filmova. Pažljivo odabranim serijalima Krug i Kletva kao paradigmatskim studijama slučaja, pridruženi su i filmovi Puis i Jedan propušteni poziv koji koriste iste narativne, stilske i estetske matrice. Svesno redukujući analitičku matricu - kao kombinaciju dominantno fenomenološke interpretativno teorijske optike i naratologije, psihoanalize i stilistike - autor strukturiše rad kao trodelnu uporednu analizu. Iz izlaganja „autentičnih“ obrazaca novog američkog horora - i proizlazećeg zanemarivanja složenijih, estetskih i geografskih „korena“, matrica japanskog horora i konačno njegove osobene kulturološke osnove - autor uspeva da očekivanu ,,trbuhozboračku" teoretizaciju japanske produkcije kroz analitičko teorijske modele i sveta, dopuni i uravnoteži mapiranjem kulturalno žanrovske specifičnosti japanskog horora.
dr Nevena Daković, red. prof. FDU
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.011
 • Enfant terrible
Re: KRUGOVI I KLETVE: kratki vodič kroz japanski i J-horror
« Reply #1 on: 18-09-2010, 17:13:10 »
Sve što ste hteli da znate o japanskom horor filmu, a niste smeli da pitate

Beograd  - Ovom čuvenom filmskom parafrazom iz naslova teksta profesorka Nevena Daković efektno je opisala knjigu Danasovog urednika kulture Dragana Jovićevića na promociji u Filmskom centru Srbije koji je knjigu i objavio. Nije, dakle, u pitanju, kako bi se na prvi pogled iz naslova moglo pomisliti, zbirka uputstava za neke ritualne i magijske radnje, ali knjiga i te kako ima veze sa magijom i ritualima. Radi se zapravo o ozbiljnoj, naučnoj literaturi, magistarskom radu pretočenom u prvu knjigu, koji ima veze sa magijom filma, i to japanskog horora, koji sa svoje strane opet ima veze sa ritualom kao jednim od osnovnih svojstava japanskog društva. Ukratko, prvu nedoumicu nakon čitanja naslova ukloniće odmah podnaslov koji glasi „Kratki vodič kroz japanski i J-horror“.

Kako je na promociji još rekla profesorka Daković, inače recenzent knjige, ovo izdanje je svojevrsni marker, ugaoni kamen, početak projekta u kome će magistarski i doktorski radovi iz oblasti filma, u saradnji sa FCS, u pročišćenoj formi stizati i do najšire publike. Rigorozni naučni duh magistarskog rada pretočen je u knjizi u razbarušen, akribičan stil prijemčiv za publiku, dodala je ona. Instruktivan podnaslov govori da ćete kroz odrednice o J-horroru saznati o teoriji ovog žanra, kao i o tekstovima i autorima koji su se njime bavili. Najzad, primetila je Nevena Daković, zajedno sa knjigom Nikole Stojanovića o Kurosavi, ova bi se knjiga mogla čitati komplementarno, kao deo kulturnog kruga Japana.

Za filmskog kritičara Aleksandra D. Kostića najzanimljivije u ovoj knjizi ono je što je odvaja od školskog rada, fenomenološki i istorijsko-komparativni pristup, posebno pojam rimejka, kroz koji je moguće posmatrati uticaj istočne kulture na zapadnu i obrnuto. „Kad god budem želeo da kažem nešto mudro iz oblasti japanskog žanr filma, vraćaću se ovoj knjizi“, zaključio je Kostić.

Autor je zahvalio FCS i pre svega Miroljubu Stojanoviću, uredniku izdavačke delatnosti ove institucije, koji ga je podržao i pomogao mu u objavljivanju knjige. Takođe i Svetlani Jovanović, koja je svoju fotografiju inspirisanu japanskim filmom ustupila za naslovnu stranu knjige. Jovićević je istakao da su njegov magistarski rad i knjiga „Krugovi i kletve“ dva različita teksta, jer se u vremenu od tri godine, od kada je nastao magistarski rad, pojavilo dosta novih japanskih horor filmova, pa i literature o njima. Svoju knjigu on je posvetio japanskom horor filmu, ali i žanr filmu uopšte, kao i njegovim fanovima koji su i smislili naziv J-horror.

http://www.danas.rs/danasrs/kultura/sve_sto_ste_hteli_da_znate_o_japanskom_horor_filmu_a_niste_smeli_da_pitate.11.html?news_id=199636
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.011
 • Enfant terrible
Re: KRUGOVI I KLETVE: kratki vodič kroz japanski i J-horror
« Reply #2 on: 27-10-2010, 23:14:19 »
u okviru akcije 'sajam knjiga – ghoul's picks & nitpicks' predstavljam jednu knjigu koja bi mogla da zanima sledbenike ovog bloga.
podnaslov joj glasi 'kratki vodič kroz japanski i j-horor'. shodno tome, ona pokušava da definiše horor uopšte, i japanski horor konkretno. u tome ostavlja mnogo toga za popravku i dopunu, ali u načelu pruža nešto poput skice u tom pravcu. daje se i vrlo kratka kontextualizacija horora u japanu, kroz ukazivanje na najpoznatije legende i priče o duhovima, kao i na pozorišnu tradiciju na koju su se naslanjali raniji japanski horori...

http://cultofghoul.blogspot.com/2010/10/krugovi-i-kletve-dragan-jovicevic.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: KRUGOVI I KLETVE: kratki vodič kroz japanski i J-horror
« Reply #3 on: 21-03-2016, 15:30:30 »
zaista živa diskusija o knjizi posvećenoj fenomenu o kojem se inače na forumu naveliko i naširoko razglabalo...