Dikan 1 - Lazo Sredanović • Nikola Lekić

Izdavač: EVEREST MEDIA, 2014.
Format: 24x33cm; obim: 224 strane
Povez: tvrdi, prošiveno
Očuvanost: nova knjiga

More details

3,800 rsd

DIKAN je kultni humoristički strip o pustolovinama Starih Slovena, koji zabavlja čitaoce svih uzrasta već skoro pola veka na stranicama Politikinog Zabavnika. Ovde, prvi put u luksuznoj knjizi-integralu, donosimo Dikanove početke —  11 prvih  epizoda (1969-1971), digitalno restaurirane i ponovo obojene za ovu priliku.
Kao dodatak objavljeni su i brojni članci i slike — fotografije, ilustracije, faksimili i drugi ekskluzivni prilozi — o našem omiljenom junaku i njegovim stvaraocima: Sredanoviću, Lekiću, Šibaliću, Matickom, Đurici i Ivkovu.

• O novom domaćem crtanom junaku pričalo se i prepričavalo „od Vardara pa do Triglava, od Đerdapa pa do Jadrana“, a čitaoci su se ozbiljno zalagali da se Dikan konačno oženi Vesnom, da pomogne našim fudbalerima da osvoje neki pristojan kup ili da se već jednom pobratimi s Markom Kraljevićem i bar taj deo istorije učini nam vedrijim. (PETAR MILATOVIĆ)

• U srpskoj i jugoslovenskoj kulturi Dikan je čudo, ništa manje od starijeg mu žanrovskog sabrata Asteriksa i mlađeg rođaka Hogara, pa čak i Mikija Mausa, Taličnog Toma ili Gaše Šeprtlje... Kao najuticajniji i verovatno najvažniji junak modernog srpskog stripa, Dikan je odavno nadišao i okvir svog rađanja i sve svoje priče, ovekovečio je svoje autore.        (ZORAN STEFANOVIĆ)

• Sa ove distance, rane storije stripa o Dikanu deluju vizuelno veoma zanimljivo, uprkos činjenici da se autor tek "zagrevao" u crtanju. Što se scenarija tiče, smena nekolicine scenarista (koji pre toga nikada nisu ni imali iskustva u radu na stripu) u početku je donosila različite rezultate, od ponekad nedovoljno čitljivih priča do neočekivanih, poetskih uzleta, kao u epizodi u kojoj je Dikanova večita simpatija Vesna prikazana kako se pojavljuje obasjana aurom, priznajući da je ona zapravo nešto kao polubožanstvo, kći Vesne, boginje proleća.
U svakom slučaju, važno je da reprinti Dikanovih avantura nastave da se pojavljuju – to svakako dugujemo sebi. U nekom smislu, kao što će naredne generacije i ubuduće čitati narodne pesme o Marku Kraljeviću, kako bi bile svesne poetske imaginacije nekih davnih vremena, neće im ništa faliti ni da listaju stripovane avanture izrazitog heroja druge polovine dvadesetog veka (koji je nastavio da živi i tokom narednog stoleća), vetropirastog Dikana. (SAŠA RAKEZIĆ ZOGRAF)

Kontaktirajte nas

Broj telefona064/8441526

Kontaktirajte nas