Mladen Jakovljević - ALTERNATIVNI SVETOVI FILIPA K. DIKA

Izdavači: EVEREST MEDIA i Filozofski fakultet u Prištini, 2015.
Edicija:
PARADOX, knjiga 5
Format: 14x19cm; obim: 236 strane
Povez: broširan
Očuvanost: nova knjiga

More details

400 rsd

Uz pomoć proverene i pažljivo strukturisane kritičkoteorijske matrice, koju primenjuje konzistentno i savesno, Mladen Jakovljević uspešno pozicionira književni korpus čiji je status u recentnoj srpskoj anglističkoj teoriji i kritici i dalje upitan, nedovoljno čitan i samo sporadično izučavan. Studija o naučnofantastičnoj prozi Filipa K. Dika koja je pred nama nije samo originalan doprinos izučavanju ostvarenja iz oblasti jednog po svemu specifičnog žanra, nego je i uspešan pokušaj popunjavanja praznih mesta u recepciji anglofone književnosti. (Prof. dr Vladislava Gordić-Petković)

Autor ističe da se naučnofantastična proza Filipa K. Dika nalazi na tromeđi iluzija, varljive stvarnosti i realnosti i da je svaki njegov roman „multiverzum za sebe“. U studiji se oseća nagoveštaj mogućeg poistovećivanja čitalaca sa protagonistima romana, po pitanjima traganja za odgovorima i za istinom. Svetovi Filipa K. Dika lebde između mašte i realnosti, stvarnog i nestvarnog, subjektivnog i objektivnog poimanja života u sferi izvan realnosti, istina i obmana, vremenske i bezvremenske perspektive, svesnog i nesvesnog ili podsvesnog stanja ljudskog uma. (Prof. dr Mirjana Lončar-Vujnović)

S obzirom na to da opus Filipa K. Dika zauzima posebno mesto ne samo u okviru kanona američke i svetske naučne fantastike već njegov značaj daleko prevazilazi uske žanrovske i nacionalne okvire, ova studija nam je utoliko potrebnija. Premda se na Zapadu o Diku dosta pisalo i piše, u našoj sredini nema nijedne studije posvećeneovom značajnom piscu koji je svojim književnim delima uticao na neke od najznačajnijih postmodernih mislilaca, poput Slavoja Žižeka i Žana Bodrijara. Ključna pitanja o prirodi ljudske egzistencije i stvarnosti, o simulaciji i simulakrumima, koja je Dik uporno i dosledno varirao iz dela u delo, u ovoj studiji spretno su povezana sa gorućim pitanjima današnjice. (Prof. dr Zorica Đergović-Joksimović)

Kontaktirajte nas

Broj telefona064/8441526

Kontaktirajte nas